contact

Tehnologie display pentru mediul office

Am modificat articolul ultima data pe: 26.04.24

 

Printre obiectele care populeaza astazi birourile, computerele si monitoarele constituie partea cea mai vizibila si logistica cu cel mai mare impact asupra muncii. De aceea, alegerea unui monitor adaptat tipului de munca din birou este esentiala, iar mai jos facem o scurt analiza a tehnologiilor disponibile, precum si a avantejelor, neajunsurilor si compatibilitatii acestora cu diverse afaceri. 

 

Chiar daca unele firme prefera sa se aprovizioneze cu monitoare ieftine sau mai la indemana, antreprenorii de succes stiu ca fiecare detaliu conteaza, iar unele afaceri depind intr-o masura mai mare de tipul de tehnologie pe care se sprijina. De aceea am alcatuit un scurt ghid care sa iti ofere o perspectiva cat mai completa asupra problemei. 

Tehnologii display prezente pe piata

Mai intai trebuie sa te pui la curent cu tehnologiile pe care le poti gasi pe piata, iar apoi vom face o scurta expunere a celor mai relevante. Astfel, tehnologiile display de care vei auzi vorbindu-se cel mai des sunt, probabil, TN (Twisted Nematic), IPS (In-Plane Switching) si VA (Vertical Alignment). Ele domina piata si sunt cel mai des intalnite. 

Pe langa ele se mai intalnesc tehnologii precum PVA (Patterned Vertical Alignment), MVA (multi-domain vertical alignment), OLED (organic light-emitting diode), IGZO (indium-gallium zinc oxide), FALD ( full area local dimming) si microLED. Dintre acestea se remarca monitoarele OLED, care redau foarte bine spectrul de culori si exceleaza in ce priveste contrastul, dar au inca un pret destul de ridicat. Pe de alta parte, tehnologia FALD si cea microLED sunt cele mai promitatoare in ce priveste redare coloritului, prin intermediul abilitatii de a controla grupuri mici de LED-uri si a oferi un contrast accentuat. Ele vor deveni, cel mai probabil, produsele pe care se vor baza firmele de editare video si design grafic. 

In paragrafele de mai jos vom discuta in detaliu despre tehnologiile TN, IPS si VA, pe care se bazeaza la momentul actual dotarea office. 

 

Ce inseamna TN?

TN este prescurtarea de la Twisted Nematic, o tehnologie pentru monitoare LCD patentata in anii ‘70 si care aduce pe piata monitoare la preturi competitive. Ecranele LCD de acest tip pot sa reproduca culoarea cu cate 6 biti pentru fiecare canal RGB, ceea ce inseamna un total de 18 biti, mai performant in redare decat canalele de 16 biti, dar sub performantele pe care le poti obtine cu 24 de biti. Practic, redarea celor 16,7 milioane de culori nu este posibila prin intermediul lor. 

Principalul avantaj al acestei tehnologii il constituie timpii de raspuns al monitoarelor. In comparatia TN vs IPS, tehnologia TN ofera o reactie rapida, cu intarziere de 1 ms si o rata de Refresh de pana la 144 Hz sau chiar mai mare. 

Pe langa gama mai redusa de culori mai exista si alte dezavantaje de care sa tii cont. Astfel, luminozitatea culorilor se schimba rapid daca unghiul de observatie difera. Un privitor care se deplaseaza la stanga sau la dreapta ecranului sau in sus si in jos nu va putea sa vada decat un colorit distorsionat. Chiar si un TN panel de ultima generatie nu va putea inlatura acest tip de deformare. 

Pe scurt, folosind tehnologie display TN vei avea parte de o redare slaba a culorilor si unghiuri mici de vizibilitate, mai ales pe verticala. In schimb vei beneficia de preturi accesibile si o redare aproape instantanee a input-ului.  

Ce inseamna IPS?

IPS este acronimul pentru In-Plane Switching, o tehnologie LCD care a aparut tocmai ca raspuns la dezavantajele si provocarile pe care le creau monitoarele de tip TN. Ca sa elimine problemele legate de colorit si luminozitate, cercetatorii si firmele producatoare au implementt, in anii ‘90, un nou tip de aranjare a electrozilor, care produceau astfel un camp electrostatic paralel cu sticla. 

Rezultatul a fost spectaculos, iar din acest punct de vedere nu se poate face o comparatie IPS vs TN. Un monitor IPS ofera cel mai bun colorit posibil cu ajutorul cristalelor lichide si un unghi de vizibilitate maxim de pana la 178 de grade. Indiferent de unghiul din care privesti monitorul, imaginea va arata la fel. 

Un monitor IPS are posibilitatea de a utiliza nu 6, ci 8 biti pentru fiecare canal de culoare, ceea ce inseamna ca gama de culori pe care o poate transmite este integrala. Folosind aceasta tehnologie oricare dintre cele 16 milioane de culori poate fi redata. 

Desigur, rezolvarea problemelor prezente in monitoare TN a condus la aparitia altor dezechilibre, asa incat produsele cu tehnologie IPS au un timp de raspuns de 4 ori mai lung, sau chiar mai mare, iar refresh-ul este de 60 sau 75 Hz. Totusi, in disputa TN vs IPS este mai probabil sa optezi pentru cele din urma, daca nu esti un gamer inrait. Pentru cei care isi doresc o imagine clara si un colorit corespunzator, inclusiv cei care se ocupa de prelucrarea de imagini in mod profesionist, monitoarele bazate pe In-Plane Switching raman optiunea preferata. 

 

Ce este VA?

VA este acronimul pentru Vertical Alignment si defineste, practic, o tehnologie care incearca sa imbine afisarea oferita de TN cu cea de tip IPS, pentru a extrage astfel cat mai multe avantaje din fiecare dintre ele. 

Aceasta imbinare inseamna ca se folosesc tot 8 biti pentru un canal RGB, pentru redarea integrala a coloritului, dar alinierea cristalelor este verticala, perpendiculara pe sticla, ceea ce inseamna ca un VA panel nu lasa lumina sa treaca si redau cu fidelitate nuantele inchise si negrul. Contrastul superior este o unul dintre avantajele pe care le promoveaza producatorii in incercarea de a castiga clienti VA vs IPS, desi acesta nu se compara cu redarea spectrului pe ecran IPS. 

In mod realist, un monitor VA iti ofera sansa de a face o alegere mai buna decat TN vs IPS,  pentru ca obtine un colorit superior celor pe care il frnizeza un monitor TN si unghiuri largi de vizibilitate. De asemenea, timpul de raspuns se poate apropia de 1 ms iar rata de improspatare poate atinge 144 Hz. Totusi, daca ai in vedere un colorit autentic si unghiuri maxime de vizibilitate, alegerea IPS vs VA este destul de simpla.

Ce alegere ti se potriveste?

In disputa dintre tipurile de monitoare si performantele lor, alegerea monitorului la desktop PC tine mai ales de necesitatile tale. Pentru un gamer va fi dificil sa decida intre TN vs IPS, delay-ul fiind important in jocuri. In cazul firmelor, cerintele difera pentru cele care se ocupa, sa zicem, de supraveghere, fata de cele care editeaza fotografii si clipuri video. In cazul profesionistilor care se ocupa de prelucrarea imaginilor, un IPS display este cel mai indicat. 

Nu este cazul sa-ti bati capul cu comparatii precum IPS vs LED, pentru aceasta din urma se refera nu la tehnologia de redare propriu-zisa ci la lumina proiectata din spatele monitorului. Altii se inversuneaza sa afle daca ar trebui sa mizeze pe MVA vs IPS, dar MVA este doar o varianta a VA, Multidomain Vertical Alignment, cu un contrast foarte bun, dar tot ca un compromis intre TN si tehnologia IPS monitor.

In principiu, VA pare compromisul cel mai atractiv pentru birourile in care performanta in editarea de imagini sau conceperea de jocuri nu este o prioritate.

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu