Cel mai bun notebook

Am modificat articolul ultima data pe: 16.04.24

 

Notebook-uri – Opinii si Recenzii in 2024

 

Atunci cand ai nevoie de un laptop pe care sa-l folosesti in regim office, cel mai bine ar fi sa-ti indrepti atentia spre un notebook, deoarece un astfel de dispozitiv va fi suficient de performant pentru ceea ce ai nevoie si va avea dimensiuni reduse, pentru a-l transporta cu usurinta oriunde si oricand. Am studiat putin piata online si am gasit cateva modele care ne-au atras atentia, drept urmare, am intocmit o lista ce iti poate fi de ajutor. Pe locul 1, se afla Apple MacBook Air 13, un model ce are o diagonala de 13.3 inch si dimensiuni de 325 x 227 x 3-17 mm. El cantareste doar 1.35 kg, fiind foarte usor de luat mereu cu tine. Iti va oferi o autonomie a bateriei de pana la 12 ore si o buna functionare, datorita urmatoarelor caracteristici: procesor Intel i5, doua nuclee ce pot avea frecventa de pana la 2.9 GHz, o memorie Cache de 3 MB si tehnologie de fabricatie de 14 nm. Detine o memorie RAM de 8 GB, pentru a nu exista blocaje, iar stocarea se face intr-un mod silentios si performant, pe un SSD de 125 GB. Daca preferi un notebook cu un ecran ceva mai mare, vezi ASUS VivoBook S15 S510UN.

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cel mai bun!

Apple MacBook Air 13
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

E un notebook ce te va incanta cu un aspect placut si elegant, fiind compact si usor - 325 x 227 x 3-17 mm, 1.3 kg. El se misca rapid si fluent (procesor Intel i5, RAM 8 GB, stocare date pe SSD) si are o autonomie a bateriei foarte mare (pana la 12 ore).

Capacitatea SSD-ului nu e foarte mare, motiv pentru care vei fi limitat/a in ceea ce priveste volumul de date pastrat - 125 GB.

E un dispozitiv pe care-l poti avea mereu la tine, pentru a te bucura de activitati office si navigare pe Internet in conditii foarte bune.

A 2-A OPTIUNE!

ASUS VivoBook S15 S510UN
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

E un notebook usor de transportat, avand doar 1.7 kg si detine o diagonala suficient de generoasa pentru a fi intrebuintat cu usurinta. El are un procesor performant, Intel i7, memorie RAM de 8 GB si stocheaza datele pe HDD (1 TB), dar si pe SSD (125 GB), punandu-ti la dispozitie o memorie interna generoasa.

Din dotarile acestui notebook lipseste unitatea optica, un inconvenient pentru oamenii care vor sa citeasca/scrie CD-uri/DVD-uri de pe acest dispozitiv.

Reprezinta un notebook performant, folosit pentru tot felul de activitati, de la cele de baza, pana la gaming sau sau aplicatii pretentioase.

A 3-a Optiune!

HP 15-da0041nq
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Recomandam acest notebook deoarece, pe langa faptul ca e simplu de luat mereu cu tine (376 x 22.5 x 246 mm; 1.77 kg), are si o autonomie ridicata a bateriei (circa 10 ore), dar si un procesor performant, care il face sa functioneze fluent (Intel, i7, pana la 4 GHz, 8 GB RAM, Cache 8 MB).

Avand in vedere caracteristicile, necesita o investitie financiara destul de mare, pe care nu si-o vor permite si cei cu un buget mai limitat.

Este un notebook performant, care poate veni in ajutorul celor care vor un dispozitiv care sa se miste rapid in tot felul de situatii.

 

 

Pareri despre cele mai bune notebook-uri

Daca esti de parere ca ti-ar fi de ajutor o lista ce cuprinde unele dintre cele mai populare articole de acest fel din mediul online, parcurge in continuare ghidul nostru.

 

 

Notebook laptop:

 

Apple MacBook Air 13

 

De cele mai multe ori, cei care vor sa-si cumpere cel mai bun notebook apeleaza la modelele de la Apple. Acesta despre care vorbim acum ar putea fi o buna varianta, deoarece e simplu de luat mereu dupa tine, pentru a-ti putea desfasura cu succes activitatea de tip office sau pentru a te bucura de navigarea pe Internet. El are o diagonala de 13.3 inch (dimensiuni 323 x 227 x 3-17 mm) si cantareste doar 1.35 kg. Iti va oferi posibilitatea de a lucra la el mult timp fara a avea grija faptului ca se termina bateria (maxim 12 ore).

Acest notebook Apple sta foarte bine si la capitolul performante, deoarece in interior are un procesor Intel i5 (5350U), cu doua nuclee ce au frecventa nominala de 1.8 GHz, dar care poate fi extinsa la 2.9 GHz, cand e necesar. Memoria Cache e de 3 MB, suficienta pentru scopul in care a fost realizat. Procesorul e construit cu ajutorul unei tehnologii de 14 nm, pentru a nu se infierbanta repede. Referitor la memoria RAM, aceasta e de 8 GB. Stocarea datelor se face cu ajutorul unui SSD de doar 125 GB, silentios si rapid, dar nu extrem de mare ca spatiu.

Nu e foarte bogat in ceea ce priveste interfata. Ai la dispozitie urmatoarele tipuri de porturi: USB 3.0 (x2), iesire audio, thunderbolt 2 si MagSafe 2. Notebook-ul acesta are camera web,  tastatura iluminata si sistem de operare preinstalat (macOS Sierra). Costa destul de mult, ca majoritatea produselor care apartin acestui brand.

 

Avantaje:

Are un aspect foarte compact, fiind usor de transportat – dimensiuni  323 x 227 x 3-17 mm, greutate – 1.35 kg.

Procesorul e unul suficient de performant (Intel i5) pentru destinatia pe care o are.

Foloseste pentru stocare un SSD, ceea ce inseamna ca se misca rapid si e silentios.

Are o memorie RAM foarte buna, de 8 GB, pentru a functiona cat mai fluent.

 

Dezavantaje:

Nu dispune de un spatiu de stocare foarte mare – doar 125 GB.

 

 

 

Lenovo IdeaPad 330S IKB

 

Acest notebook de la Lenovo e un model compact, masurand 323.1 x 234.8 x 18.95 mm si avand o diagonala de 14 inch. 1.67 kg este greutatea pe care o are, deci, il vei putea purta mereu cu tine pentru a-l avea la indemana ori de cate ori ai nevoie. Daca-l utilizezi setat pe luminozitate maxima, modelul va avea o autonomie a bateriei de circa 2 ore. In eventualitatea in care mai ajustezi din setari, te poti bucura de el si aproximativ 5-6 ore.

Referitor la procesor, vei avea la dispozitie un model 8250, i5, de la Intel, ce se va folosi de patru nuclee, acestea oferind o frecventa nominala de 1.6 GHz (3.7 GHz turbo) si o memorie Cache de 6 MB. Va oferi performante medii, dar suficient de bune pentru activitati office sau navigare pe Internet. Interfata iti ofera porturi USB (2 x 3.0; 1 x USB-C), HDMI si iesire audio. Are totodata si camera web, cititor de carduri si tastatura iluminata.

Daca te intrebi ce memorie RAM are acest notebook, afla ca aceasta e de 8 GB, pentru a rula totul cat mai bine si pentru a exista cat mai putine blocaje. Stocarea datelor este posibila datorita unui SSD de 256 GB, deci, va fi silentios si destul de rapid. Produsul acesta nu are instalat un sistem de operare, motiv pentru care e necesar sa-l cumperi si instalezi separat.

 

Avantaje:

Cantareste doar 1.67 kg si are o diagonala de 14 inch, pentru a-ti oferi posibilitatea de a-l transporta cu usurinta.

Stocheaza datele pe SSD, permitand un acces rapid la ele si neproducand zgomot in timpul functionarii.

Se misca fluent in activitati de baza, gratie unui procesor i5 si a memoriei RAM de 8 GB.

Tastatura e iluminata, pentru a fi utila, dar pentru a oferi si un aspect placut.

 

Dezavantaje:

Nu se livreaza cu Windows preinstalat.

 

 

 

Acer One 10 S1003

 

Acest notebook ieftin si bun este un model ce se remarca in primul rand pentru ca e 2 in 1. Mai exact, el poate fi intrebuintat si ca laptop, dar si ca tableta, deoarece se poate separa de tastatura in cazul in care consideri necesar acest lucru. El e portabil cu usurinta, avand o diagonala de 10.1 inch, dimensiuni de 262 x 173.5 x 20.65 mm si o greutate de 1.27 kg. E foarte bun si in ceea ce priveste autonomia bateriei, putand functiona pana la 10 ore fara a fi pus la incarcat.

Acest notebook Acer e dotat cu un procesor Intel Atom X5-Z8350, cu patru nuclee, ce au o frecventa nominala de 1.44 GHz si o memorie Cache de doar 2 MB. Nu e cel mai performant, dar va face fata cu brio in cazul in care vrei sa navighezi pe Internet, sa citesti, sa utilizezi aplicatii simple sau programe mai putin pretentioase. Are o memorie RAM de 4 GB, iar stocarea se face pe NAND Flash de 128 GB. In cazul in care ti se pare putin, tine totusi cont de faptul ca vorbim de un notebook foarte accesibil din punct de vedere financiar.

In privinta interfetei, asa cum probabil te astepti, aceasta nu e foarte bogata. Ai insa la dispozitie 1 x USB 2.0, 1 x Micro-HDMI, 1 x Micro-USB si 1 x iesire audio. Modelul acesta de notebook are si camera web, cititor de carduri si sistem de operare preinstalat.

 

Avantaje:

E un model 2 in 1 ce poate fi folosit si pe post de tableta, daca iti doresti acest lucru.

Are o autonomie a bateriei foarte buna, ce permite functionarea de pana la 10 ore, fara a te folosi de o sursa de alimentare.

E un notebook la un pret foarte accesibil, ce are caracteristici suficient de bune pentru pretul de achizitie.

E dotat si cu camera web, dar si cu porturi pentru tot felul de dispozitive externe, pentru a putea fi intrebuintat intr-un mod cat mai divers.

 

Dezavantaje:

La capitolul performante nu sta extrem de bine, daca ai asteptari mai mari decat ar fi normal pentru costul pe care il vei plati.

 

 

 

 

Notebook ASUS:

 

ASUS VivoBook S15 S510UN

 

De ce este acest produs considerat a fi unu dintre cele mai bune notebook-uri? Pentru ca e un model suficient de performant pentru a fi utilizat chiar si pentru gaming, nu doar pentru activitati de baza. Il recomanda procesorul de la Intel, i7, ce are un numar de patru nuclee, ce pot atinge o frecventa maxima de 4 GHz, memoria RAM de 8 GB si placa video dedicata, nVidia MX150.

Acest notebook sta foarte bine la partea de stocare. Aceasta se face pe un HDD de 1 TB, dar si pe un SSD de 128 GB. Ai la dispozitie suficient spatiu pentru a pastra tot ce ai nevoie. Are o diagonala destul de generoasa – 15.6 inch si masoara 361.4 x 243.5 x 17.9 mm. Ar avea spatiu suficient pentru unitate optica, insa, aceasta nu e integrata. Greutatea lui e de doar 1.7 kg, deci, il vei putea transporta fara prea mare efort. La capitolul baterie, sta destul de bine, oferindu-ti o autonomie de maxim 6 ore.

Porturile pe care le detine acest dispozitiv sunt urmatoarele: 2 x USB 2.0, 1 x USB 3.0, 1 x USB-C, 1 x HDMI si 1 x iesire audio. Notebook-ul mai e dotat si cu: cititor de carduri, camera web, tastatura iluminata si Bluetooth. Vine cu sistem de operare preinstalat (Endless OS) si are un pret de achizitie destul de mare, dar, poate fi achizitionat si in rate.

 

Avantaje:

Are performante suficient de bune pentru a fi intrebuintat si pentru gaming, daca e vorba de jocuri care nu sunt extrem de pretentioase.

Stocheaza datele atat pe HDD (1 TB), cat si pe SSD (125 GB).

Il vei putea intrebuinta imediat dupa ce il primesti, deoarece are deja instalat un sistem de operare.

Se misca fluent, gratie procesorului i7 si memoriei RAM de 8 GB.

 

Dezavantaje:

Lipseste unitatea optica, ceea ce poate fi neplacut pentru cei care inca mai utilizeaza CD-uri, DVD-uri.

 

 

 

ASUS X540UB-DM549

 

Acest notebook ASUS ar putea fi o achizitie buna pentru persoanele care cauta un astfel de device pentru a-l intrebuinta in activitati de baza, precum navigat pe Internet, vizionare de filme, aplicatii si jocuri simple etc. El e usor de purtat mereu cu tine, deoarece masoara 381 x 251 x 27.2 mm si cantareste doar 1.9 kg. Autonomia bateriei este de circa 3 ore, ceea ce nu e tocmai placut.

Procesorul acestui model apartine celor de la Intel si e de tipul i3, cu doua nuclee cu frecventa nominala de 2.3 GHz. Memoria Cache e de circa 3 MB, iar tehnologia de fabricatie e de 14 nm, pentru a nu se supraincalzi. Memoria RAM detinuta are o capacitate de 4 GB, dar poate fi extinsa pana la 12 GB. Nu e cel mai performant notebook, dar e suficient pentru un utilizator clasic.

Daca te intrebi ce spatiu de stocare ai disponibil, ei bine, acesta e foarte generos, de 1 TB (HDD). Referitor la sloturile pentru diverse conexiuni, ai prezente urmatoarele: 1 x USB 3.0, 2 x USB 2.0, 1 x HDMI, 1 x Audio Out. Ai disponibil si slot pentru card, dar si tehnologia Bluetooth. Display-ul acestui articol este unul LCD LED, cu rezolutie Full HD si diagonala de 15.6 inch.

 

 

 

ASUS X570ZD-E4164

 

Cauti un notebook ASUS care sa-ti ofere si performante foarte bune? Atunci vezi acest model. El detine un procesor AMD Ryzen 5, care are la randul sau patru nuclee cu frecventa nominala de 2 GHz, ce poate fi extinsa pana la 3.6 GHz. El va fi placut de utilizat si va raspunde prompt la comenzi si datorita tehnologiei de fabricatie de 14 nm, dar si a memoriei RAM de 8 GB. In ceea ce priveste Cache-ul, ai circa 4 MB, suficient pentru un acces rapid la datele utilizate cel mai frecvent.

In caz ca te intrebi daca va fi usor de luat mereu dupa tine, raspunsul e unul afirmativ, deoarece cantareste pana in 2 kg. Dimensiunile ii sunt de 374 x 256 x 21.9 mm, diagonala display-ului fiind de 15.6 inch. Daca tot am amintit de ecran, acesta e de tipul LCD LED, are o rezolutie Full HD si e anti-glare.

In privinta stocarii datelor, totul se face pe un HDD de 1 TB, pentru a avea la dispozitie un spatiu cat mai generos. Pentru a adauga dispozitive externe, ai urmatoarele porturi: USB, HDMI, RJ-45 si Audio. Device-ul e dotat si cu cititor de carduri, dar si Bluetooth. Bateria, din pacate, nu e cea mai performanta, oferind o autonomie de cel mult 4 ore.

 

 

 

 

HP notebook:

 

HP 15-da0041nq

 

Daca doresti un laptop cu o capacitate a bateriei mai mare, care sa te tina cateva ore bune, acest notebook HP ar putea fi o varianta inteleapta, deoarece iti va oferi o autonomie de circa 10 ore, gratie unei baterii Li-ion cu trei elementi. El e usor de purtat mereu cu tine, avand dimensiuni de 376 x 22.5 x 246 mm si o greutate de 1.77 kg.

Acest device are o diagonala de 15.6 inch si detine un display Full HD, LCD LED, anti-glare. Performantele sunt unele foarte bune, date de un procesor Intel i7, cu patru nuclee ce pot atinge prin Turbo Boost o frecventa de 4 GHz, o memorie Cache de circa 8 MB si o tehnologie de fabricatie de 14 nm. Memoria RAM e de 8 GB, iar cea interna de 256 GB, stocarea facandu-se pe un SSD.

La capitolul conectivitate si porturi, notebook-ul acesta sta foarte bine: 2 x USB 3.1, 1 x USB 2.0, 1 x HDMI, 1 x RJ-45, 1 x Audio Out, cititor de carduri, wireless 802.11 AC si Bluetooth. Acest model detine chiar si unitate optica, dar si tastatura numerica. Are un pret de achizitie ceva mai mare, motiv pentru care va trebui sa aloci un buget mai generos.

 

 

 

HP 250 G6, i5

 

Vorbim acum de un notebook HP cu performante decente, potrivit pentru activitati zilnice acasa sau la birou. El are un procesor i5 de la Intel, ce ofera o frecventa nominala de 2.5 GHz (pana la 3.1 GHz Turbo Boost), pe cele doua nuclee. 14 nm e tehnologia de fabricatie, pentru a raci cat mai bine elementele din interior, iar memoria Cache e de 3 MB, pentru acces rapid la date recente.

Display-ul prezent la acest laptop are o diagonala de 15.6 inch si o rezolutie Full HD. E de tipul LCD TN si e anti-stralucire. Daca te intrebi cat e de mare memoria RAM a acestui device, ei bine, aceasta e de 8 GB, deci, te vei bucura de date procesate rapid. Stocarea informatiilor se face intr-un mod silentios si performant, gratie unui SSD de 256 GB.

Mergem mai departe si amintim putin si despre porturile prezente. Acestea sunt: VGA, USB, HDMI, RJ-45 si Audio Out. Ai si cititor de carduri, wireless 802.11 AC si Bluetooth. Dimensiunile acestui notebook sunt de 380 x 23.8 x 253.8 mm, iar greutatea e de 1.86 kg. Bateria are o autonomie de pana in 10 ore. Urmareste reducerile la acest produs, deoarece pretul intreg e destul de mare.

 

 

 

HP 250 G6, i3

 

Bugetul pe care esti dispus/a sa-l investesti intr-un notebook nu e foarte mare si cauti un model mai accesibil, dar suficient de performant pentru o utilizare clasica? Acesta ar putea fi o varianta. El se va misca destul de bine cand vine vorba de Internet, filme, aplicatii mai simple sau alte tipuri de activitati, avand un procesor Intel i3, cu doua nuclee de 2.3 GHz si o memorie Cache de 3 MB. Tehnologia de fabricatie e de 14 nm.

Capacitatea de stocare a acestui notebook e una destul de mare, de 500 GB si se face pe un HDD. Memoria RAM e de doar 4 GB, dar e suficienta daca nu ai asteptari extrem de mari si nu soliciti device-ul mai mult decat ar fi normal. Display-ul e unul LCD LED, de 15.6 inch, cu rezolutie HD. Nu e cel mai performant, dar e decent.

Pentru a putea sa adaugi tot felul de componente externe, ai la dispozitie orificii pentru: VGA (x1), USB 3.1 (x2), USB 2.0 (x1), HDMI (x1), RJ-45 (x1) si Audio Out (x1). Modelul acesta mai e dotat si cu cititor de carduri, Wi-Fi 802.11 AC si Bluetooth. Masoara 380 x 253.8 x 23.8 mm si cantareste doar 1.86 kg. Autonomia bateriei e destul de mare, putand ajunge pana la 12 ore, in functie de configuratie si mod de utilizare.

 

 

 

 

Notebook Apple:

 

Apple MacBook Air 13

 

Daca bugetul iti permite sa investesti intr-un notebook Apple, o recomandare din partea noastra e acest model. E vorba de un laptop cu un procesor i5, ce are doua nuclee cu frecventa nominala de 1.6 GHz. Aceasta poate fi extinsa pana la 3.6 GHz, datorita functiei Turbo Boost. Accesul la datele pe care le folosesti cel mai frecvent va fi foarte rapid, deoarece memoria Cache e de 4 MB. Distanta dintre elementele procesorului e una foarte mica, pentru ca a fost folosita tehnologia de 14 nm, ceea ce inseamna ca nu se va supraincalzi.

Acest device de la Apple este apreciat si achizitionat mai ales pentru ca e foarte simplu de luat mereu dupa tine, masurand 304.1 x 212.4 x 15.6 mm si cantarind doar 1.25 kg. In plus, bateria te va tine foarte mult, pana la 13 ore. El are un display de 13.3 inch, IPS, cu o rezolutie de 2560 x 1600 pixeli.

Stocarea datelor, la acest notebook, se face pe un SSD de doar 128 GB, iar memoria RAM e de 8 GB, ceea ce ofera rapiditate si fluenta. Articolul acesta e destul de saracacios cand vine vorba de porturi, avand: 2 x Thunderbolt v3 si 1 x Audio Out. Detine wireless 802.11 AC si Bluetooth.

 

 

 

Apple MacBook Pro 13

 

Acest notebook Apple te va incanta de la primul contact, gratie designului fin si elegant si al ecranului IPS Retina, care ofera imagini clare, in culori vii si placute. Display-ul are o rezolutie de 2560 x 1600 pixeli si o diagonala de 13.3 inch. Dimensiunile acestui produs sunt de 304.1 x 14.9 x 212.4 mm, iar greutatea de 1.37 kg. Este asadar un laptop subtire si usor.

Daca te intereseaza performantele, afla ca acestea vor fi destul de bune, deoarece vorbim de un procesor performant, de la Intel, de tipul i5. El vine la pachet cu doua nuclee ce pot atinge pana la 3.6 GHz, o memorie Cache de 4 MB si o tehnologie de fabricatie de 14 nm. SSD-ul ajuta la stocarea datelor, avand o capacitate destul de mica, de doar 128 GB. Memoria RAM e de 8 GB, pentru a nu exista blocaje.

Un mare dezavantaj ar putea fi lipsa porturilor utilizate frecvent, precum HDMI sau USB. Ai insa prezente 2 x Thunderbolt v3 si 1 x Audio Out. Notebook-ul acesta iti pune la dispozitie un semnal Wi-Fi foarte bun – 802.11 AC si tehnologie Bluetooth. Bateria te va tine destul de mult, pana la 10 ore, pentru a te bucura de el un timp indelungat, fara a depinde de o priza.

 

 

 

Apple MacBook 12

 

Apple MacBook 12 este un device foarte portabil, pe care il poti avea in permanenta cu tine, deoarece are dimensiuni foarte mici – 280.5 x 3.5-13.1 x 196.5 mm si cantareste mai putin de 1 kg (920 grame). El este apreciat si pentru autonomia de pana in 10 ore pe care o are, ceea ce il face sa fie intrebuintat pe baterie mult timp, crescandu-i astfel portabilitatea.

Pentru a functiona intr-un mod cat mai decent, detine urmatoarele caracteristici: procesor Intel Core M Skylake, doua nuclee cu frecventa nominala de 1.2 GHz (3 GHz Turbo Boost), memorie Cache buna, de 4 MB, pentru a nu astepta mult pana cand sunt generate datele pe care le folosesti cel mai frecvent si tehnologie de fabricatie de 14 nm.

Stocarea datelor se face intr-un mod silentios si rapid, pe un SSD de 256 GB. Memoria RAM e foarte buna, de 8 GB. Asadar, va functiona fluent. Display-ul de pe acest laptop are o diagonala de 12 inch si o rezolutie de 2304 x 1440 pixeli. Notebook-ul despre care vorbim acum e dotat cu porturi USB type C si Audio In, wireless 802.11 AC si Bluetooth. Are un pret de achizitie foarte mare, deci, va trebui sa aloci un buget semnificativ.

 

 

 

 

Notebook Lenovo:

 

Lenovo V310-15IKB

 

Cauti un notebook Lenovo pentru business sau activitati zilnice? Ai vazut acest model? El are in interior un procesor Intel i5, fabricat cu ajutorul unei tehnologii de 14 nm, pentru a nu se supraincalzi. Pentru performante decente, sunt prezente doua nuclee ce pot atinge prin functia Turbo Boost frecventa de 3.1 GHz (2.5 GHz nominal). Nu are o memorie Cache foarte mare, aceasta fiind de doar 3 MB, dar e suficienta.

Pe acest notebook Lenovo poti pastra un numar mare de fisiere multimedia, deoarece detine un HDD cu o capacitate de 1 TB. Memoria RAM e de doar 4 GB, dar va permite o functionare fluenta pentru functii de baza. Ecranul are o diagonala de 15.6 inch, e anti-glare si ofera o rezolutie de 1920 x 1080 pixeli. Placa video e dedicata, deci, nu depinde de procesor.

Interfata acestui laptop e una bogata: VGA, USB 2.0, USB 3.0, HDMI, RJ-45, Audio Out si cititor de carduri. Poate fi intrebuintat intr-un mod performant si pentru Wi-Fi, standardul fiind 802.11 AC. Ai disponibila si tehnologia Bluetooth, daca ai nevoie de ea. Dimensiunile sunt de 380 x 22.9 x 262 mm, iar greutatea e sun 2 kg. E destul de slabut cand vine vorba de autonomia bateriei, deoarece la o intrebuintare normala tine pana la 3 ore.

 

 

 

Lenovo IdeaPad Miix 320

 

Vrei un notebook la un pret bun, care sa fie 2 in 1 si sa-ti permita sa-l intrebunitezi si ca tableta? Atunci, indreapta-ti atentia spre acest produs care vine la pachet cu Windows 10, preinstalat. E un model cu performante medii, recomandat pentru activitati simple, care nu necesita un procesor foarte puternic, pentru ca cel detinut de acesta e unul Intel Atom X5-Z8350, cu patru nuclee cu frecventa maxima de 1.92 GHz si memorie Cache de 2 MB.

In ceea ce priveste memoria RAM, aceasta e de 4 GB. Nu e foarte mare, dar va permite o utilizare decenta. Stocarea se face pe un NAND Flash de doar 64 GB, deci, nu vei avea la dispozitie o memorie interna foarte mare. Referitor la interfata, te vei putea bucura de: 2 x USB 2.0, 1 x USB-C, 1 x Micro-HDMI, 1 x iesire audio si 1 x slot pentru Nano SIM (daca doresti sa o conectezi la o retea de telefonie mobila).

Diagonala acestui dispozitiv e de doar 10.1 inch, iar greutatea de aproximativ 1 kg. Asadar e usor de transportat, dar si de tinut in mana. Nu e foarte performant la capitolul camera foto – cea frontala – 2 MP, cea principala – 5 MP. Autonomia bateriei e de maxim 10 ore, un aspect apreciat de cumparatori. Transportul e gratuit si daca totusi nu-ti poti permite pretul intreg, ai la dispozitie plata in rate.

 

Avantaje:

Daca nu ai nevoie mereu de un laptop, il poti folosi si ca tableta, detasandu-se cu usurinta de tastatura.

Are o interfata destul de bogata, ce cuprinde porturi USB, USB-C, Micro-HDMI.

Il poti conecta si la reteaua mobila, deoarece are slot pentru Nano SIM.

Bateria te va tine pana la 10 ore, pentru a te bucura de o navigare de lunga durata, fara a folosi incarcatorul.

 

Dezavantaje:

Camerele foto sunt destul de slabe – principala – 5 MB, secundara – 2 MB.

 

 

 

 

Xiaomi Mi Notebook Pro:

 

Xiaomi Mi Air

 

Aducem acum in discutie un Xiaomi Mi notebook, ce are caracteristici bune atat in ceea ce priveste performantele, cat si pe partea de design si portabilitate. El va functiona fluent si va raspunde rapid la comenzi, avand incorporat un procesor Intel i5, cu patru nuclee (frecventa nominala 1.6 GHz, Turbo Boost 3.4 GHz) si o memorie Cache de 6 MB, pentru a-ti gasi rapid infromatiile pe care le cauti frecvent. Nu vei avea probleme cu supraincalzirea, deoarece tehnologia de fabricatie e de 14 nm.

Pentru performante bune iti vine in ajutor si memoria RAM, care e de 8 GB, dar si SSD-ul care se ocupa de stocarea interna a datelor si care are o capacitate de 256 GB. Placa video nu depinde de procesor, ea fiind dedicata. Pentru conexiuni cu diverse device-uri, ai porturi USB, HDMI si Audio. Standardul Wi-Fi utilizat e 802.11 AC si vei putea folosi si functia Bluetooth.

Display-ul acestui laptop e de 13.3 inch (Full HD), dimensiunile totale fiind de 211 x 14.8 x 309 mm. Greutatea e una ce permite transportul intr-un mod foarte simplu – 1.31 kg. Bateria te va tine in jur de 9.5 ore, ceea ce e un lucru foarte bun.

 

 

 

 

Ghid de cumparare

 

Cei care doresc sa-si cumpere dispozitive foarte portabile pentru a naviga pe Internet, a se bucura de tot felul de programe si aplicatii si asa mai departe, isi indreapta atentia spre o serie de notebook-uri ieftine si bune.

Astfel de articole sunt simplu de luat mereu cu tine (greutate mica, dimensiuni reduse), au de obicei o baterie puternica si in general nu au unitate optica.

Daca vrei sa faci o astfel de alegere cat mai informat/a, mai jos iti prezentam o serie de criterii de selectie ce te-ar putea ajuta:

 

 

Dimensiunile: Vorbim in primul rand de acest detaliu, deoarece el face diferenta dintre un laptop clasic si un notebook. Aceste device-uri sunt considerate a fi foarte portabile, motiv pentru care, au in general diagonala maxima de 15.6 inch. Ideal ar fi sa fie mai mici de atat, dar, daca vrei si un ecran mai mare, e in regula si aceasta valoare.

Apoi, ele sunt foarte subtiri. In mod normal, ar trebui sa aiba circa 2 cm grosime, pentru a fi cat mai fine si compacte.

Si sa nu uitam de greutate. La un notebook, aceasta ar trebuie sa fie sub 2 kg, pentru a-l putea transporta cu usurinta de fiecare data cand ai nevoie.

 

Autonomia bateriei: Cand vrei sa cumperi notebook-uri (la preturi bune)  e important sa tii cont si de cat anume poti lucra pe ele atunci cand le folosesti pe baterie, deoarece si acesta e un indice destul de important al portabilitatii.

Avand in vedere ca laptopurile clasice au in jur de 3 ore autonomie la o intrebuintare mai solicitanta, aici va trebui sa urmaresti ca device-ul tau sa-ti ofere macar vreo 6 ore, pentru a fi cu adevarat portabil.

 

Procesorul: Fara doar si poate, te va interesa sa afli detalii si cu privire la performantele prezente la notebook-ul pe care il cumperi, iar procesorul joaca aici un rol esential.

Trebuie sa urmaresti mai intai de toate ce tip e. Cele mai performante sunt cele de la Intel, i5, i7 sau i9, care pot avea pana la 4, 6, respectiv 16 nuclee. Apoi mai sunt si articolele de la AMD, iar dintre acestea, cele mai populare si bune sun Ryzen 5 si 7, care pot avea 6, respectiv 8 nuclee.

Apoi, fii atent/a si la frecventa cu care lucreaza nucleele. Aceasta e specificata pentru fiecare dinte ele. Mai exact, daca ai un procesor cu patru nuclee de 2.3 GHz, inseamna ca pe fiecare dintre ele va fi aceasta valoare, nu cumulat.

Poti avea parte de o frecventa si mai ridicata, daca exista functia Turbo Boost, care se activeaza in momentul in care sunt solicitate performantele maxime ale sistemului.

Cand vine vorba de procesor, un alt detaliu important e memoria Cache. Aceasta este de fapt o arie de stocare temporara, in care sunt pastrate datele cele mai recente pe care le folosesti.

In momentul in care ii soliciti notebook-ului sa-ti caute diverse informatii, el se va duce mai intai in L1 si L2, care sunt memorii foarte mici si rapide, apoi in L3. Daca nu gaseste nimic aici, abia apoi va accesa RAM-ul.

Legat de aceasta componenta, un ultim aspect pe care ar trebui sa-l iei in calcul e tehnologia de fabricatie. Aceasta e exprimata in nanometri si e important ca valoarea sa fie cat mai mica, daca doresti ca procesorul sa nu se infierbante si performantele sa fie mai bune.

 

 

Memoria: Termenul acesta e folosit atat pentru a exprima capacitatea de stocare a datelor (interna), cat si memoria principala a notebook-ului (RAM).

Memoria interna – reprezinta spatiul pe care se pastreaza continutul multimedia, dar si alte informatii. Stocarea se poate face pe HDD sau SSD.

HDD-ul e o varianta clasica, foarte populara, care e preferata mai ales pentru ca are un pret de achizitie accesibil si poate oferi un spatiu generos, la un pret mic. Produce insa destul de mult zgomot in timpul functionarii, are o viteza de doar 150 MB/s, un consum de energie de circa 6-7 wati si poate atinge o temperatura destul de mare, de 30-40 grade Celsius.

SSD-ul e o optiune ceva mai costisitoare si ofera de obicei o capacitate destul de limitata, daca vrei ceva cat de cat accesibil financiar. Insa, are o viteza foarte buna, 550 MB/s, un consum de energie redus 2-3 wati, nu se incalzeste si e foarte silentios.

Memoria RAM – reprezinta spatiul de lucru al procesorului. Ea e principala memorie a notebook-ului si cu cat e mai mare cu atat e mai bine, deoarece datele sunt procesate mai rapid. Pentru a avea parte de rezultate macar decente, urmareste sa fie de cel putin 4-6 GB.

 

Conectivitate si porturi: Avand in vedere ca aceste dispozitive sunt destul de compacte, trebuie sa vezi exact ce porturi si conectivitati iti pun la dispozitie, daca doresti sa achizitionezi cel mai bun notebook.

De exemplu, daca vrei sa adaugi dispozitive externe precum un monitor, consola, NAS etc., verifica prezenta unui orificiu pentru VGA sau HDMI. Apoi, vezi sa existe cat mai multe porturi USB, deoarece sunt foarte utile pentru tot felul de device-uri (telefon, tableta, smartwatch, stick de memorie etc.). Daca esti de parere ca vei folosi Internetul prin fir, va trebui sa ai o intrare RJ-45, iar pentru casti porturi audio.

Mai poti avea posibilitatea de a introduce direct carduri de memorie, dar si de a te bucura de functii precum Bluetooth. In privinta Wi-Fi-ului, fie atent/a la standarde, astfel incat acestea sa corespunda cu routerul pe care il detii. De exemplu, daca acesta din urma are standard AC, un notebook ce ofera A sau G nu va fi suficient pentru performante maxime.

 

 

Display: Un notebook ieftin sau scump trebuie ales si in functie de aceasta caracteristica. Cel mai mult ar trebui sa te intereseze formatul ecranului (HD, Full HD, 4K), pentru a avea parte de o rezolutie cat mai buna si o experienta cat mai placuta.

Apoi, tine cont de tehnologia de fabricatie folosita la display-uri: IPS – culorile sunt reproduse intr-un mod placut si unghiurile de vizualizare sunt bune, dar au un pret mai ridicat, pornesc ceva mai greu si afiseaza mai slab nuantele de negru; TN – redau imaginile cu o luminozitate foarte buna, au un consum de energie redus, culori placute si timp de raspuns scurt, dar unghiuri de vizualizare ceva mai reduse; VA – au un contrast calitativ, raspund rapid la comenzi si au unghiuri de vizualizare bune, dar apar ceva probleme la culori, in sensul ca sunt ceva mai slabe.

Si nu uita nici de caracteristicile cheie ale ecranelor. De exemplu, un model anti-glare iti va permite sa ai parte de o experienta placuta, deoarece nu reflecta lumina.

 

La sfarsit, poti afla raspunsul la cateva intrebari importante, dupa care deja poti incepe sa te interesezi de topul producatorilor de laptopuri ultraportabile.

 

 

 

Intrebari frecvente

 

Ce este Xiaomi Mi notebook Pro?

Xiaomi Mi notebook Pro este un laptop foarte portabil, care se aseamana mult la design si performante cu modelele de Macbook-uri de la Apple. El este dotat cu o carcasa fabricata din aluminiu si caracteristici foarte bune, ce il fac sa poata fi intrebuintat intr-un mod util si placut.

Acest dispozitiv este disponibil urmatoarele versiuni: 1 – procesor Intel i5, 4 nuclee de 1.6 GHz, 8 GB RAM, SSD 256 GB; 2 – procesor Intel i7, 4 nuclee de 1.6 GHz, 8/16 GB RAM, SSD 256 GB.

 

 

Gasesc Samsung notebook 9 de cumparat online in Romania?

Din cautarile facute de noi, reiese ca acest produs nu poate fi achizitionat de pe site-urile online din tara la noi.

 

Cum achizitionez memorii notebook?

Astfel de produse sunt simplu de gasit si de cumparat. Ceea ce trebuie sa faci este sa intri pe site-urile magazinelor online si de acolo sa alegi ce ai nevoie.

Memoriile RAM sunt compatibile cu toate procesoarele si placile de baza, diferenta intre ele facandu-se in ceea ce priveste frecventa. Cea mai buna valoare o pot avea memoriile DDR3 si DDR4, care pot ajunge pana la 1600, respectiv 2400 MHz.

 

Cat costa un notebook cu SSD?

Astfel de produse nu au un pret de achizitie foarte mare. Ele pot fi chiar accesibile. Insa, tine cont de faptul ca un articol de acest fel ieftin, va avea carente in privinta altor aspecte.

De exemplu, la 1200 lei poti cumpara un notebook cu un SSD de 128 GB, dar acesta cel mai probabil va avea un procesor mai slab, cu mai putine nuclee si o frecventa mai mica. In plus, 128 GB e destul de putin.

Daca vrei ceva cu performante decente si cu o capacitate mai mare, atunci va trebui sa scoti din buzunar cel putin 2000 de lei.

 

Cat spatiu imi trebuie pe un HDD de notebook?

Depinde pentru ce ai nevoie, mai exact de modul in care il intrebuintezi. Daca esti un utilizator clasic, 500 GB iti vor fi suficienti pentru a pastra filme, fotografii sau alte tipuri de fisiere multimedia.

In eventualitatea in care esti fotograf, vlogger sau o persoana care are nevoie sa pastreze in notebook o multime de fisiere, indreapta-ti atentia spre modele care ofera macar 1 TB de memorie.

Daca ai deja un laptop si nu vrei sa-l schimbi sau sa-i adaugi in interior memorie suplimentara, atunci o idee buna ar fi sa achizitionezi un spatiu de stocare extern.

 

E rentabil sa cumpar un notebook second hand?

Daca nu-ti permiti din punct de vedere financiar un notebook laptop nou, ar fi o varianta sa optezi pentru unul la mana a doua.

Ceea ce recomandam noi e sa alegi sa il cumperi de la un magazin serios, care iti va oferi si garantie, nu de la diversi vanzatori care nu iti ofera absolut nici o incredere.

 

 

Cum trebuie ales un stand de notebook?

Un astfel de produs trebuie sa fie in primul rand compatibil cu dimensiunea laptopului tau. Apoi, tine cont de caracteristicile cheie precum: cooler, inaltime reglabila, posibilitatea de a fi inclinat si pliat, suport pentru pahar, dar si de materialele din care e confectionat.

Daca ai anumite preferinte ia in calcul si designul, deoarece aceste articole pot fi de diverse culori, cu imprimeuri sau alte detalii.

 

 

 

Scurt ghid de utilizare pentru un laptop ultraportabil

 

Daca ai un notebook laptop ultraportabil, trebuie sa stii si cum anume sa-l folosesti pentru a te bucura de el cat mai mult timp si a-i prelungi durata de viata. Mai jos, vor urma cateva sfaturi care ti-ar putea veni in ajutor.

 

 

Protejeaza-l atunci cand doresti sa il transporti

Un astfel de produs e achizitionat mai ales pentru ca e usor de transportat, deoarece va trebui sa aiba o greutate redusa. Dar, pentru a-l lua mereu cu tine e recomandat sa-l asezi mereu intr-o geanta speciala, care sa-l protejeze.

Astfel de articole sunt simplu de ales din magazinele online. Trebuie doar sa fii atent/a la dimensiuni, pentru a lua ceva potrivit pentru modelul tau de notebook. Poti opta fie pentru o geanta de umar sau mana, fie pentru un rucsac.

Astfel de de produse pot fi utile si pentru a transporta, pe langa laptop, diverse lucruri de care ai nevoie (mouse, incarcator, agenta etc.).

 

Evita sa-l supui la socuri mecanice, presiune, umiditate etc.

Pentru a prelungi durata de viata a device-ului tau e necesar sa ai grija unde il lasi si la ce evenimente neplacute il poti supune.

Evita sa il scapi din mana, chiar daca e vorba de distante mici, nu aseza pe el lucruri foarte grele, nu face presiune pe carcasa, mai ales pe capacul din fata si nu il intrebuinta/depozita in spatii in care nivelul de umiditate este unul crescut.

Cu cat ai mai multa grija, cu atat mai bine, deoarece nu vor aparea defectiuni care tin de modul in care il utilizezi, ci doar de uzura.

 

Foloseste un stand pentru a-l ventila cat mai bine si a-l tine intr-o pozitie cat mai confortabila

Daca ai un laptop ultraportabil e important sa-l si intrebuintezi intr-un mod cat mai confortabil. Cel mai probabil vei fi tentat/a sa il tii pe picioare, ceea ce nu e chiar cel mai indicat, mai ales daca il folosesti un timp indelungat.

Chiar daca astfel de dispozitive nu se infierbanta foarte repede, tot trebuie sa ai grija la cum sunt ventilate.

Recomandat ar fi sa alegi sa le tii pe un stand special, cu sau fara ventilatie. El va permite laptopului tau sa functioneze in cele mai bune conditii, astfel incat sa iti ofere cele mai bune performante.

 

Nu-i cere mai mult decat poate sa duca

Pentru a intrebuinta in mod corect un laptop, fie el sau nu ultraportabil, e important sa nu ii ceri mai mult decat poate sa ofere. Daca, de exemplu vrei sa joci un joc la care se recomanda sa ai o memorie RAM de 8 GB, nu te astepta ca acesta sa functioneze in mod normal cu 4 GB RAM.

Totodata, nu iti imagina ca accesezi foarte rapid datele curente cu 2 MB de memorie Cache, cand performante decente sunt de la 4 MB in sus. Nu avea cerinte prea mari in ceea ce priveste gamingul la modelele cu procesoare mai vechi de i7 sau Ryzen 7.

 

Ai grija la cum anume poti lungi durata de viata a bateriei

Laptopurile ultraportabile sunt apreciate si pentru ca au o baterie ce ofera o autonomie ridicata. Dar, pentru a te bucura cat mai mult timp de o durata de viata cat mai lunga a acesteia, tine cont de urmatoarele sfaturi: foloseste un cooler pentru a nu-l supraincalzi, deoarece astfel bateria va fi mai solicitata, daca doresti sa introduci/scoti bateria, fa acest lucru atunci cand device-ul nu e in functiune si nu lasa bateria sa se descarce astfel incat sa ramai cu mai putin de 20%.

 

 

Curata-l de praf si alte murdarii

Notebook-urile pot aduna o multime de praf, motiv pentru care ar fi bine sa ai mereu la indemana o solutie speciala de curatat si o perie ce ajuta la eliminarea micilor particule de murdarie care pot fi la suprafata.

Apoi, periodic, du-l in service si scapa si de praful care se aduna in interior, deoarece el poate afecta performantele device-ului.

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu