Cele mai bune UPS-uri

Am modificat articolul ultima data pe: 20.10.21

 

Cel mai bun UPS – Recomandarile noastre pentru 2021

 

“Mai bine in siguranta, decat cu regrete” spune o zicala in engleza. UPS-urile va pot scuti de regretele cauzate de defectarea electrocasnicelor, ori de pierderea datelor la care lucrati pe un computer, in cazul in care reteaua de distributie a energiei electrice se intrerupe, ori elibereaza o supratensiune. Pe langa faptul ca vi se vor salva datele, componentele din sistem vor fi ferite de ardere de catre aceste dispozitive. Ce face un UPS este sa permita electricitatii sa curga in mod normal, cand are loc o cadere de tensiune ori alte probleme de retea, ca sa salvati documentele sau sa inchideti in siguranta dispozitivele conectate la priza. In cazul in care nu aveti timp sa cititi ghidul nostru de alegere pentru UPS-uri si vreti recomandari, noi suntem de parere ca una din cele mai fiabile modele este nJoy Eris 600, cu o putere de 360 de Wati si posibilitatae de a se conecta la o baterie auto de 12 V. O alternativa la acest produs, in cazul in care o cautati, poate fi APC Back-UPS ES,ce poate acomoda pana la opt aparate in soclurile sale.

 

 

Tabel de comparatie

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cel mai bun!

nJoy Eris 600
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Include doua prize cu impamantare si valori de putere de pana in 600VA, doua trasaturi care fac acest model foarte potrivit pentru sistemele desktop (unitate si monitor). Disponibil la un pret accesibil, include protectie impotriva suprasarcinilor, fulgerelor si supra-tensiunilor, dar si o functie de autodiagnoza, pentru identificarea problemelor de functionare.

Nu are baterie inclusa in pachetul produsului, prin urmare, va trebui sa o achizitionati separat.

Chiar daca nu are propria baterie, pretul mic, sistemul de autodiagnoza, si protectiile eficiente vor atrage foarte multi cumparatori, mai ales daca acestia doresc sa isi protejeze computerele personale ori cele de la munca.

A 2-A OPTIUNE!

APC Back-UPS ES
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Cu opt prize, veti putea conecta tot atatea echipamente la acest UPS multiplu, puterea maxima fiind de 405W/700VA. Poate fi controlat printr-un port USB, iar afisajul cu LED si alarma sonora vor intra in actiune pentru a va avertiza de eventualele probleme din retea. In plus, rezista la temperaturi intre zero si 40 de grade Celsius.

Are timpi lungi de incarcare, de 15-16 ore, iar puterea este relativ slaba, daca doriti sa conectati mai mult de un sistem desktop puternic la acest UPS.

Produsul este foarte bun pentru cei ce doresc sa protejeze mai multe aparate deodata, in limita puterii oferite (405W/700A). In plus, ofera si un management eficient al bateriei.

A 3-a Optiune!

nJoy Isis 1000
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Cu patru prize de protectie si o capacitate putere de 600W/1000VA, acest UPS este suficient de bine dotat pentru a proteja echipamente multiple, sau un sistem desktop exigent cu energia. Include doua baterii de 7Ah si 12 Volti, care se pot incarca in maximum 6 ore, si are un pret foarte convenabil, plus o autonomia de pana la 25 minute.

In pofida performantelor, nu e recomandat pentru conectarea electrocasnicelor sau centralelor termice.

In cazul in care doriti sa va protejati computerul sau alte electronice de putere mica sau medie, acest produs accesibil ca pret va va satisface fara probleme nevoile.

 

 

Cum aleg un UPS bun

 

Ghidul cumparatorului

Aproape oricarui utilizator de computer i s-a inchis macar o data calculatorul din cauza unei fluctuatii de tensiune aparute in reteaua de distributie a energiei electrice. Acelasi lucru s-a intamplat cu orice dispozitiv electrocasnic conectat in momentul respectiv la circuitul afectat. Multe persoane au ghinionul defectarii aparatelor detinute in urma unui scurtcircuit sau in caz de supratensiune, dar pentru a evita aceste evenimente nefericite au aparul UPS-urile. Daca te intrebi ce este un UPS, poti avea o explicatie simpla inca din analiza denumirii: Uninterruptible Power Supply. Asadar, itemul constituie o sursa neintreruptibila de energie, care poate oferi dispozitivelor conectate puterea de care au nevoie pentru a continua sa functioneze corect in urma unei fluctuatii sau a unui scurtcircuit, pentru o anumita perioada de timp.

Folosind o sursa UPS vei reusi sa protejezi aparatura electronica pe care o detii impotriva caderilor de tensiune. Produsele din aceasta categorie pot oferi suport eficient sistemelor desktop, electrocasnicelor de orice fel si chiar centralelor termice. Drept configuratie, dispozitivele sunt formate dintr-un element cu protectie la supratensiune, un acumulator, prize de conexiune si firele de conectare aferente.

Pot fi achizitionate in functie de cativa parametri tehnici importanti, pe care iti recomandam sa-i analizezi pe indelete, inainte sa te interesezi unde gasesc UPS la un pret bun cei care doresc sa faca aceeasi achizitie ca si tine. Iata care sunt criteriile respective, ordonate ierarhic:

 

Utilitatea: acesta este momentul in care stabilesti pentru ce ai nevoie efectiv de un UPS. Fie  il cumperi pentru calculator, fie pentru a conecta mai multe electronice din locuinta si a le proteja corespunzator, fie pentru a avea o protectie suplimentara si o sursa adiacenta de energie pentru centrala care iti incalzeste locuinta.

Daca vrei o sursa UPS pentru calculator, iti calculezi toti parametrii in functie de cei ai sistemului desktop detinut, luand in calcul un numar minim de doua prize, unde se vor integra monitorul si unitatea centrala si, daca mai e cazul, alti conectori specifici pentru sistemul audio sau imprimanta, desi perifericele nu sunt tinute de regula in functiune decat cand sunt cert folosite. Pentru desktop e important sa ai autonomie de minim 3 minute, timp in care iti salvezi datele la care lucrai(daca tensiunea nu revine in circuit) si protectie la scurtcircuit, ca sa eviti deteriorarea ireversibila a sistemului.

Cei care au avut ghinionul de a li se defecta frigiderul sau alte aparate electrocasnice de putere moderata si mare in urma unei caderi de tensiune, se vor orienta catre un model care are ca scop principal protectia, autonomia contand mai putin, in parametri strict necesari. Aici tii cont nu numai de numarul de prize, ci si obligatoriu de consumul de putere, dupa cum vei vedea in urmatoarele paragrafe.

Daca planuiesti sa cumperi un UPS pentru centrale termice, trebuie sa alegi modele diferite pentru una conventionala si pentru o centrala termica pe lemne. Aici conteaza mult autonomia bateriei si interfata de conectare, intrucat numai variantele cu conexiune sinusoidala pura sunt compatibile la dispozitivele pe lemne si implicit la cele care au pompe ce consuma energie.

 

Tipul: exista trei categorii majore: modele Off-Line, produse Line-Interactive si variante On-Line.

Daca tii neaparat sa cumperi un UPS ieftin, iti putem spune ca cea mai putin costisitoare este prima varianta. Totusi, protectia pe care o ofera un dispozitiv Off Line este minima, asigurand numai o rezerva de energie pe care o furnizeaza aparatelor conectate, pana cand tensiunea de alimentare revine in circuit. Din pacate, aceste produse nu protejeaza electronicele de supratensiune si fluctuatii, intrucat depind de valorile de tensiune si de frecventa ce vin direct de la retea, acestea nefiind modificate in niciun fel de sursa respectiva.

Daca preferi sa stii ca dispozitivele pe care le detii vor fi protejate in mod independent in raport cu tensiunea pe care o primesc la intrare, vei alege un UPS Line Interactive. Sunt avantajoase prin pretul moderat(cele mai cumparate la ora actuala) si prin faptul ca, in momentul in care detecteaza fluctuatii de tensiune in reteaua de alimentare comuta automat distributia de energie din sursa acumulatorului intern, oferind valorile sigure si corecte pana in momentul in care se ajunge din nou la valori normale pentru circuit, deci inofensive pentru electronicele gestionate.

Pentru persoanele care vor sa stie ca au ales cel mai inalt grad de protectie recomandam UPS-urile On Line. Acestea sunt momentan cele mai costisitoare din comert, insa lucreaza independent de frecventa si de tensiunea la intrare. Toate variatiile daunatoare sunt din start eliminate, iar autonomia va fi cea mai extinsa posibil.

 

 

Puterea oferita si suportata: va fi scazuta(sub 500W), medie(intre 500W si 1000W) sau mare(uneori pana la 2000 – 3000W). Se recomanda ca valorile oferite de modelul ales sa fie cu minim 10% mai mari decat suma puterilor consumate de toate dispozitivele conectate simultan la sursa respectiva. Asta te va determina sa decizi din start ce fel de aparatura vrei sa protejezi si cate dispozitive separate poti sustine in acelasi timp. Intrucat pentru aceste produse puterea nu este exprimata de multe ori si in watti(W), cum ai fost obisnuit pentru electronicele conventionale, ci in volt-amperi(VA), trebuie sa inveti sa calculezi si sa interpretezi corect informatiile primite.

Stim ca la modelele Off Line ai un coeficient de putere de 0.6, iar la celelalte doua variante acesta poate fi si de 0.7 sau 0.8. Va trebui sa inmultesti acest coeficient cu valoarea de putere in volt-amperi data si sa scazi din respectivul rezultat procentul de 10%, pentru a afla puterea in watti suportata. De pilda, daca ai o sursa UPS 1000VA din gama Line Interactive sau On Line, obtii 800W, din care scazand 10% ajungi la valoarea de 720W suportati. La fel, pentru un item Off Line de 1500VA poti beneficia de  circa 800W.

Unele pareri despre cele mai bune surse UPS spun ca ar trebui, pentru siguranta, sa extinzi valoarea procentelor de calcul pana la 15 si chiar 20%, ca sa ai certitudinea ca aparatura aleasa face fata mai bine solicitarilor, si nu la limita. Daca ai o centrala pe lemne, calculeaza puterea pompelor si a intregului sistem si inmulteste-o cu 2, ca sa alegi UPS-ul potrivit pentru valoarea astfel obtinuta.

 

Autonomia: se refera la perioada efectiva in care aparatura protejata este alimentata strict pe baza acumulatorului intern si poate varia de la minim 3 minute, pana la peste 10 ore, in functie de capacitatea bateriei incorporate si de consumatori. Daca stii ca fluctuatiile de curent sau intreruperile de tensiune au tendinta sa dureze putin in zona in care locuiesti, situatie intalnita mai des in zonele urbane, se presupune ca poti alege un model ce ofera ca valoare de baza intre 5 si 10 minute.

Atunci cand cauti un UPS de centrala termica pe care o folosesti intr-o zona rurala, unde penele de curent sunt mai frecvente, va trebui sa te gandesti la un produs mai bine reprezentat ca autonomie si eventual la o baterie suplimentara atasata. Acesta este si motivul pentru care in zonele izolate se recomanda expres modele On Line si Line Interactive, dublat de necesitatea de a avea protectie la supratensiune obligatorie.

 

Bateria: poate fi inclusa in structura dispozitivului sau poate fi cumparata separat. Cand se pune problema achizitionarii separate a acumulatorului, adica gasesti o oferta pentru un UPS fara baterie, pretul sursei va fi mai scazut, desi puterea oferita va fi superioara. Intrucat majoritatea pieselor recomandate sau a celor integrate sunt din gama Valve Regulated Lead Acid(VRLA – cu plumb si acid), chiar si un acumulator de masina poate fi utilizat pe post de rezerva externa de energie. Gasesti pe internet multiple tutoriale care te ajuta sa conectezi o baterie auto la o sursa UPS, dar este foarte important sa respecti modelul de compatibilizare, ca sa nu deteriorezi dispozitivul respectiv.

De regula, se va alege o piesa care are acelasi amperaj pe care il poate suporta UPS-ul, valorile fiind specificate in amperi pe ora(Ah). Daca ai suficiente fonduri, sfatul nostru este sa alegi totusi solutia VRLA, aceasta fiind considerata mai buna ca durata de viata.

 

 

Interfata: reprezinta panoul unde se conecteaza UPS-ul cu aparatele protejate si poate fi cu: priza SCHUKO(prizele conventionale cu impamantare), IEC 320(priza specifica pentru cablul de alimentare al unui sistem desktop sau RJ 45(pentru cablul de retea ce intra in placa de baza la PC). Drept caracterisitici ale curentului oferit, unda de iesire sinusoidala a curentului poate fi pura sau simulata(modificata), cu specificatia ca la un desktop nu conteaza atat de mult caracterul undei, dar la atasarea de o centrala termica pe lemne e mai explicit recomandata unda de iesire sinusoidala pura. Cate aparate electrocasnice planuiesti sa atasezi sursei, atatea prize SCHUKO trebuie sa aiba aceasta.

Despre celalalt tip de interfata, anume cea care iti permite setari diverse pentru activitatea UPS-ului, ai de ales intre modelele de mare putere simple si cele cu display LCD. Ca UPS de computer, poti opta pentru varianta cu afisaj electronic si cu soft integrat, aceste caracteristici conferindu-i un aer mai elegant. Daca te rezumi la o sursa care-ti gestioneaza centrala, nu ai nevoie de acest element.

Nu a mai ramas decat intrebarea: “unde gasesc UPS-uri la preturi bune?”, la care mai trebuie sa gasesti raspuns. Iti oferim tot noi solutia: achizitionarea online. Este destul de clar ca pe Internet poti identifica preturi mai bune, avand totodata si avantajul unor promotii specifice fiecarui site furnizor. Clasamentul nostru aici prezentat iti arata cam care sunt cele mai profitabile oferte, in functie de calitate si costuri, incluzand dispozitive din toate categoriile si pentru toate gusturile, cotate ca fiind si extrem de populare in randul cumparatorilor.

 

 

Modele recomandate in 2021

 

 

nJoy Eris 600

 

Una dintre cele mai avantajoase oferte la o sursa UPS pentru centrala termica o reprezinta aceasta propunere de la nJoy. Dispozitivul a fost conceput pentru centrale termice de apartament, facand parte din gama Line-Interactive, insa exista cumparatori care considera ca poate sustine chiar si o centrala pe lemne. In alt fel spus, este customizabil pentru aproape orice utilitate.

Amintim o putere de 600VA, echivalata in watti la valoarea 360W, alaturi de o frecventa de 50hz, parametri recomandati si pentru sustinerea unui sistem desktop. Nu se livreaza cu acumulator, insa accepta baterii de 12V, chiar si cand acestea sunt din gama auto. Timpul de functionare si cel de incarcare vor depinde strict de capacitatea bateriei pe care o alegi. Bineinteles, electronicele tale vor fi corespunzator protejate, pe baza protectiei la supratensiune DC si a protectiei la suprasarcina.

Functia cu repornire automata la revenirea curentului alternativ nu permite timpi morti. Un regulator automat de tensiune , o protectie suplimentara la fulgere si un sistem cu incarcare in modul oprit completeaza suma facilitatilor oferite. Doua prize cu protectie pot fi utilizate pentru conectarea dispozitivelor. De asemenea, are cleme pentru incarcare izolate corespunzator, pe care le poti conecta la bornele acumulatorului auto.

Un set de atentionari sub forma de semnale sonore si vizibile pe un panou de control cu LED iti arata cand bateria este descarcata sau la supraincarcare, cand trebuie inlocuita sau cand se detecteaza vreun defect de functionare.

 

Avantaje:

UPS pentru centrala termica la un pret bun.

Include doua prize cu impamantare, deci permite conectarea unui sistem desktop(unitate+monitor).

Are protectie corespunzatoare la fulgere, suprasarcina si supratensiune, fiind un dispozitiv Line-Interactive.

Ofera valori de putere mici, 600VA, dar suficiente pentru centrale de apartament sau calculatoare.

Are un sistem intern de autodiagnoza, care te avertizeaza cand ceva estein neregula cu functionarea.

 

Dezavantaje:

Acest produs nu include baterie, acumulatorul trebuind achizitionat separat.

 

 

APC Back-UPS ES 

 

APC Back-UPS ES este un dispozitiv care se face remarcat prin faptul ca include in total opt prize – asta inseamna ca veti putea conecta tot atatea dispozitive (preferabil electronice de putere redusa) pana in puterea de 405 Wati maxima (700VA capacitate).

Printre functiile oferite de produs, putem mentiona notificarea de erori la baterie, si conectivitatea prin USB pentru management-ul UPS-ului. In cazul in care va avea loc vreun incident (supratensiune, de exemplu), o alarma sonora va anunta intrarea in actiune a protectiei. In plus, bateria este gestionata printr-un sistem inteligent care ii maximizeaza performanta, durata de viata si fiabilitatea.

Timpul sau mediu de incarcare este de 16 ore, poate opera la temperaturi intre zero si 40 de grade Celsius, iar utilizatorul poate vedea si cat timp dureaza pana se va descarca bateria, daca se intampla sa cada curentul. Nivelul de zgomot generat este de circa 40 decibeli, putin mai mult decat o soapta umana.

 

Avantaje:

Include opt iesiri de prize, deci puteti conecta tot atatea aparate la el.

Ofera si protectie pentru cabluri de date RJ-45.

Managementul prin USB si panoul de control cu LED-uri permit o gestionare eficienta a produsului.

Isi testeaza automat propriile baterii, pentru a detecta din timp care din acestea vor trebui inlocuite.

 

Dezavantaje:

Chiar daca are opt prize, capacitatea maxima a sa este de 700VA/405W, prin urmare echipamentele conectate trebuie sa aiba putere relativ scazuta, daca sunt mai multe.

 

 

nJoy Isis 1000

 

Cauti una dintre cele mai bune surse UPS pentru calculator pe care sa dai si bani putini? Brandul nJoy are si de aceasta data o solutie pentru tine, in forma modelului Isis cu o putere de 1000VA, implicit 600W. Frecventa oferita e cu auto-detectare, putand varia intre 50 – 60Hz. Face parte din categoria UPS-urilor Line Interactive si utilizeaza unda sinusoidala simulata, deci se potriveste perfect alaturi de un sistem desktop, de o consola de jocuri sau pentru modem/router etc.

Vine cu baterii integrate, model nJoy PW7123, acumulatorii fiind de 12V si avand o capacitate de cate 7Ah fiecare. Estimarile de autonomie arata ca va functiona timp de 25 de minute in cai mai buni parametri, avand un timp de acumulare de minim 4 ore. Nu produce mult zgomot la functionare, doar 40dB.

Include regulator pentru tensiune si asigura protectia corespunzatoare la suprasarcina, supratensiune si in caz de fulger. Un sistem de control inteligent pentru consumul de energie in timpul incarcarii ii permite sa economiseasca pana la 50%.

Este asigurat cu protectie la descarcare completa si chiar si in caz de supraincarcare. Interfata nu numai ca include 4 prize clasice(cu impamantare), ci si slot USB si RS232 care permit conexiuni mai diversificate. Primesti alerte sonore care iti ofera cateva functii esentiale in autodiagnoza, spunandu-ti cand se inregistreaza erori. Panoul de control cu LCD iti asigura mai mult confort la setare, dat fiind ca UPS-ul se livreaza cu tot cu software specific.

 

Avantaje:

Face parte din seria de surse UPS ieftine.

Ofera 1000VA putere, deci garanteaza sustinerea mai multor dispozitive simultan.

Asigura autonomie buna, pana in 25 de minute, datorita celor doi acumulatori integrati.

Este prevazut cu toate sistemele de protectie necesare, fiind un model Line Interactive.

Poate fi conectat in multiple feluri, datorita prizelor SCHUCKO si a porturilor RS232 si USB.

 

Dezavantaje:

Recomandat in principal pentru electronice si mai putin pentru electrocasnice sau centrale.

 

 

UPS nJoy Shed 625 

 

Daca aveti un calculator relativ scazut ca putere, ori alte electronice care sa aiba cel mult 375 de Wati in total, acest UPS de la nJoy o sa va permita utilizarea lor in siguranta. Include, in partea superioara, cinci prize cu protectie, precum si siguranta pentru retelele LAN, alaturi de cablurile coaxiale de televizor.

Este garantat sa permita functionarea in siguranta a echipamentelor in caz de fluctuatii de tensiune, caderi de curent, sau trasnete ce pot sa arda aparatura. In ceea ce priveste timpul de incarcarea, aceasta variaza intre 4 si 6 ore, iar cand UPS-ul intra in actiune, poate opera sub un minut cand este ocupat la capacitate maxima, si 17 minute, daca doar un sfert din capacitatea sa este ocupata.

O serie de alarme vor anunta descarcarea bateriei, supraincarcarea, nevoia de inlocuire a bateriilor, sau defectarea UPS-ului. Controlul inteligent al consumului va economisi pana la 50% din electricitatea cheltuita.

 

Avantaje:

Include un numar mare de alarme (descarcare, supraincarcare, inlocuirea bateriilor, defectiuni).

Functia de control inteligent al consumului poate reduce cheltuielile pentru energie.

Include protectie pentru retelele LAN (RJ45, RJ11) si cablurile coaxiale de televizor.

Se incarca repede (intre 4 si 6 ore).

 

Dezavantaje:

Capacitatea de 375W/625VA este destul de redusa, daca aveti computere performante sau alte electronice de mare putere.

 

 

Kstar Micropower Micro 800 

 

Cu o capacitate de 800VA/480 W, veti putea proteja cu acest UPS si computerele ceva mai exigente cu consumul, pe langa variate alte aparaturi electrice si electrocasnice. Timpul mediu de incarcare este de circa opt ore – nici prea scurt, nici prea lung, in comparatie cu cele mai multe modele de UPS-uri.

Panoul de control include trei LED-uri, care atentioneaza cand au loc fluctuatii, supratensiuni, sau cand ramane fara baterie. In ceea ce priveste conectorii, beneficiati de doua prize de tip Schucko (ca sa puteti proteja, de exemplu, un sistem desktop – centrala si monitor), o iesire de retea de tip RJ-11, si una de tip USB.

Include protectie pentru fluctuatii, supratensiuni de curent de retea sau de curent DC de la baterii, si poate fi utilizat la temperaturi intre 0 si 45 grade Celsius. In plus, ofera o autonomie de circa 20 de minute, o durata destul de mare pentru produsele din aceasta gama de preturi.  

 

Avantaje:

Are o capacitate (800VA/480W) si o autonomie (20 de minute, incarcat la 25% din capacitate) ridicate, pentru pretul sau.

Include si protectie de retea, si interfata USB.

Poate fi controlat de la distanta, prin software.

Nu face zgomot mult, intrucat nu are cooler.

 

Dezavantaje:

Are doar doua prize de tip Schucko, prin urmare nu puteti conecta mai multe aparate la el deodata.

 

 

Power Sistem Sinus 500 HD

 

Acest UPS pentru centrale termice 500VA 300W fara acumulator va reprezenta o optiune buna pentru cei ce vor sa aiba siguranta unei surse de caldura constant functionala, chiar si cand nu au prea multi bani de investit. Dat fiind ca este un produs Line Interactive, costul de achizitie este unul mediu, iar performantele oferite sunt satisfacatoare. Vorbim de o putere de 300W, potrivita pentru a suporta centralele mici de apartament sau un computer.

Din moment ce nu are baterie, va trebui sa te orientezi sa o alegi separat, iar in functie de ce capacitate ii gasesti, poti avea o autonomie de baza sau putin mai extinsa. O formula interesanta de calculare usoara a acestei autonomii este prezentata simplu pe site-ul furnizor, permitand oricui sa aprecieze cat timp va avea la dispozitie. Se recomanda alegerea unor baterii  de minim 55Ah drept capacitate si 12V tensiune – din gama VRLA-AGM, Deep Cycle sau pe baza de gel, variante considerate si mai eficiente.

Bineinteles, protectia la supratensiune este prezenta, oferind siguranta ca dispozitivele conectate nu vor avea de suferit in urma fluctuatiilor din retea. Doua prize sunt suficiente pentru limita de putere a consumatorilor acceptata. Ai la dispozitie inclusiv un panou LCD pe care vezi valorile de functionare.

 

Avantaje:

Calitativ si ca investitie, dispozitivul poate fi incadrat in gama UPS-uri la preturi bune.

Ofera protectie in caz de supratensiune DC.

Asigura 300W putere, suficienti pentru a proteja o centrala sau un calculator.

Include 2 prize si un ecran LCD, asigurand o interfata de setare si conexiune adecvata.

 

Dezavantaje:

Bateria trebuie cumparata separat, nefiind inclusa in acest pachet.

 

 

nJoy Isis 650

 

Gama Isis de la nJoy constituie o clasa de UPS-uri create special pentru a asigura backup de calitate pentru computere. Daca vrei sa cheltui o suma minima si sa ai certitudinea ca indiferent ce lucrezi pe calculator nu risca sa fie pierdut la o fluctuatie de tensiune, atunci acest model de 650VA este fix ceea ce cauti. Oferind, asadar, o putere de 360W si avand doua prize de conexiune, acest aparat poate sustine cu brio un sistem desktop cu tot cu monitor.

Indiferent ca il folosesti acasa sau la serviciu, la fel de bine iti va asigura electronicele. Partea si mai avantajoasa este ca include deja o baterie din gama nJoy PW7123, cu o capacitate de 7Ah si la tensiune de 12V. Fata de un timp mediu de incarcare, vei beneficia de autonomie maxima de 15 – 19 minute, ceea ce iti ofera timp suficient sa salvezi toate datele importante, chiar si la o cadere de tensiune persistenta.

Facand parte din tipologia Line Interactive, este prevazut si cu protectie adecvata la supratensiune si suprasarcina sau chiar in caz de fulger. Se livreaza cu tot cu soft instalat si te poate avertiza asupra situatiei sistemului prin functia simpla de autodiagnoza.

 

Avantaje:

Costurile pot fi considerate scazute.

Are acumulator incorporat.

Asigura o autonomie adecvata, 15 minute cand sustine un sistem desktop.

Protejeaza la fluctuatii in retea, fiind tip Line Interactive.

 

Dezavantaje:

Puterea oferita este una destul de limitata.

 

 

 

Cum se foloseste un UPS

 

Daca s-a intamplat vreodata sa pierzi munca de cateva ore doar pentru ca s-a intrerupt curentul si ai omis sa apesi Ctrl+S din cand in cand pentru a salva modificarile, atunci apreciezi cu siguranta linistea pe care o aduce cu sine instalarea unui UPS (Uninterruptible Power Source). Desi este simplu de conectat si folosit, exista si in cazul acestui aparat cateva recomandari care pot prelungi durata de viata si asigura buna functionare pentru un timp indelungat.

 

 

Conecteaza-l direct la priza

Desi s-ar putea sa ti se para mai logic sa interpui intre UPS si sursa de curent un supresor de supratensiune sau sa facilitezi amplasarea sa folosind un prelungitor, iti recomandam sa il montezi intotdeauna conectandu-l direct la priza. Inserarea unor elemente suplimentare intre reteaua electrica si aparat poate influenta timpul de reactie al acestuia, determinand intarzieri care pot afecta negativ electronicele pe care incerci sa le protejezi.

 

Amplaseaza-l intr-o locatie potrivita

Pentru ca majoritatea modelelor au o greutate destul de mare, cel mai probabil il vei aseza direct pe podea.  Factorii ambientali de care trebuie sa tii cont sunt aceeasi ca in cazul oricarui obiect cu circuite electronice si presupun amplasarea intr-un mediu uscat, curat, care nu este expus la umezeala, caldura excesiva sau praf. Pentu a-l mentine in cele mai bune conditii te sfatuim sa cureti periodic zona pentru a inlatura impuritatile depuse, panzele de paianjen sau gandacii care tind sa se acumuleze in spatiile neglijate.

 

Selecteaza cu grija aparatele pe care le vei conecta la UPS

Puterea pe care o poate transmite catre consumatori este limitata de capacitatea totala a bateriei care poate varia de 180 la peste 700wati, in functie de modelul ales. Pentru a asigura sustinerea pentru suficient timp, este important sa incluzi pe lista dispozitivelor conectate doar acele aparate care au o importanta mare pentru tine si sunt utilizate frecvent: calculator, monitor extern, router sau modem, telefon.

Dispozitivele pentru care nu este esential sa poti oferi un timp suplimentar pentru inchiderea sigura pot fi conectate la un supresor de supratensiune care previne deteriorarea la  supraincarcarea retelei (imprimanta, scanner, boex, incarcator telefon etc.).

 

Testeaza dispozitivul

Verificarea UPS-ului presupune doua etape: testarea functionarii si evaluarea capacitatii de a acoperi toate aparatele pe care vrei sa le conectezi. In primul caz este suficient sa lasi bateria sa se incarce si sa verifici daca actioneaza conform specificatiilor cu un singur consumator (radio, lampa etc.) intrerupand alimentarea UPS-ului prin scoaterea din priza.

In cel de-al doilea caz este necesar sa conectezi la sursa neintreruptibila de energie toate dispozitivele pe care vrei sa le sustina, sa il deconectezi de la retea si sa verifici daca aparatele functioneaza destul de mult timp, incat sa iti permita sa le asiguri oprirea corecta.

 

Nu lucra la laptopul alimentat doar prin UPS

Sursele neintreruptibile de curent au rolul de a oferi o perioada tampon, in care asigura alimentarea dispozitivelor conectate pentru a asigura salvarea documentelor sau setarilor si inchiderea corecta. Nu sunt concepute pentru a sustine functionarea acestora pe termen indelungat.

 

Schimba bateria la cel mult 3 ani de zile

Pentru a fi sigur ca stii cand se apropie termenul de inlocuire a bateriei este bine sa aplici pe UPS o eticheta cu data primei utilizari. Schimbarea se realizeaza la 3 ani, iar achizitionarea unui nou dispozitiv de face de regula dupa 4 – 5ani de utilizare eficienta.

 

 

Gestionare prin computer

O parte dintre aceste sisteme se pot conecta prin USB fiind insotite de un DVD cu software de management a aparatului, care iti ofera informatii despre rezerva de energie a bateriei, posibilitatea de a vedea performantele dispozitivului la fiecare intrerupere de curent, de a seta functionarea intr-un mod economic prin inchiderea automata a calculatorului si de a activa sau dezactiva alarmele sonore.

 

» Gasesti aici recomandari din anii anteriori

 


Alte produse recomandate, momentan indisponibile:

 

Volt sinus PRO-2500W

 

Dupa ce vei analiza mai atent capabilitatile acestui model, vei sti si tu ca vorbim de cel mai bun UPS pentru centrale termice. Forma de unda sinusoidala este pura, deci va putea sa corespunda cerintelor de functionare specifice unei centrale termice chiar si pe lemne. Puterea oferita este de 2500VA, adica in jur de 1800W, element ce asigura performante excelente, nu numai la capitolul dispozitive sustinute, ci si ca autonomie, daca alegi sa-i conectezi un acumulator de mare capacitate.

Nu se ofera si baterii odata cu acest produs, dar se specifica faptul ca este compatibil cu multiple tipuri de acumulatori(cu acid, gel, AGM, deep-cycle sau auto). Un display LCD iti prezinta parametrii utilizati, adica alimentarea, tensiunea de intrare si cea de iesire, alerta la suprasarcina sau supraincalzire. Bineinteles, aparatul ofera protectie deplina la fluctuatii de tensiune si la incidentele din retea, fiind dotat corespunzator cu toate sigurantele si sistemele specifice.

In functie de ce capacitate va avea bateria atasata, ai sa poti calcula si cata autonomie iti poate oferi, in orice caz, aceasta permitandu-ti din start autonomia de baza(5 – 10 min), indiferent de ce valori decizi sa alegi. Ai la dispozitie doua prize pentru conectarea aparatelor si o alarma sonora care te alerteaza cu privire la eventuale erori in functionare. Chiar daca nu reprezinta cel mai bun exemplu ca model la pret scazut, multi au considerat ca merita investitia, drept pentru care a fost inclus in acest clasament.

 

Avantaje:

Poate sustine mai multe dispozitive simultan datorita puterii oferite de 2500VA

Prezinta un sistem de protectie impotriva supratensiunii

Desi ofera o putere superioara, cosumul energetic ramane mic

Se poate folosi chiar si pentru centrale termice

 

Dezavantaje:

Bateriile nu sunt incluse in aceasta oferta.

 

 

Mustek PowerMust 848EG

 

Acest UPS Mustek va fi apreciat pentru investitia minima necesitata, alaturi de cateva caracterisitici tehnice avantajoase. Beneficiind de o fiabilitate sporita, datorita unui microprocesor integrat si a unui stabilizator de tensiune, acest aparat Line Interactive iti poate tine in functiune timp de 3 minute computerul, chiar si cand tensiunea este intrerupta complet in reteaua de alimentare.

Beneficiezi de puterea de 480W(850VA) si de o baterie inclusa, de capacitate 9Ah, alaturi de o tensiune de 12V oferita. Acest acumulator se incarca in 4 ore si poate oferi un maxim de autonomie de 6 minute, cand consumatorii conectati sunt de putere mai mica. In orice caz, cei doi conectori SCHUKO accepta deopotriva un monitor si o conexiune la unitatea centrala, deci macar computerul personal va fi eficient protejat.

Piesa este micuta si compacta(278 x 143 x 100mm), cantarind numai 5.6Kg si incapand usor in orice colt vrei s-o plasezi. Din acest motiv este si usor portabila, deci o poti lua cu tine cand te retragi intr-o resedinta la tara.

 

Avantaje:

UPS ieftin si bun.

Ofera o modalitatea optima de protectie la supratensiune pentru un PC, avand putere de 480W.

Se livreaza cu tot cu acumulator.

Este mic si se poate transporta sau amplasa foarte usor si confortabil pentru utilizator.

 

Dezavantaje:

Raportul dinte timpul de incarcare si cel de autonomie nu este chiar cel mai avantajos.

 

» Ascunde recomandarile anterioare

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu