Cel mai bun walkie talkie

Am modificat articolul ultima data pe: 25.06.24

Walkie Talkie-uri – Opinii si Recenzii in 2024

 

Cu ajutorul unui walkie talkie bun, copiii se pot juca in voie afara, se pot distra, salariatii pot discuta sau comunica mai usor, de la distanta, fara a trebui sa se afle intr-un anumit perimetru restrans, iar o investitie de acest fel poate fi facuta mai usor cand stii care sunt parametrii de selectie. Un exemplu dat de romani este PNI PMR R30 Pro, optiune cu o distanta de lucru de pana la 10 km, cu 16 canale, care ruleaza pe frecventa 446 MHz, prevazuta cu un acumulator Li-Ion cu o autonomie de 8 ore, careia nu ii lipsesc functii precum scanarea sau monitorizarea canalelor, nelipsind din pachet antena si casca cu microfon. O alternativa este modelul Motorola TLKR T50.

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cea mai buna!

PNI PMR R30 Pro
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Aceasta varianta pentru uz profesional sau personal este insotita de un cost de achizitie bun si e pe frecventa ultra-inalta, astfel incat piedicile fizice sa nu reprezinte o problema, frecventa activa fiind 446 MHz, cu 16 canale, si o distanta de receptie de pana la 10km, bateria reincarcabila avand o autonomie de 8 ore.

Una din neplacerile pe care le mentioneaza utilizatorii este faptul ca produsului ii lipseste un ecran LCD pe care sa fie etalate informatiile in mod simplu si clar.

Va multumi variate categorii de doritori sa incerce un astfel de produs, in special pe cei deja obisnuiti cu astfel de dispozitive, avand un pret bun.

A 2-A OPTIUNE!

Motorola TLKR T50
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Pentru utilizare personala, in drumetii, la munte, la plaja ori in vacante de orice fel in mai multe persoane, pentru organizare eficienta si acolo unde semnalul telefonului lipseste, se vor folosi astfel de dispozitive accesibile ca pret, care prezinta opt canale de frecventa UHF, cu licenta gratuita, avand baterii reincarcabile care asigura o autonomie de pana la 16 ore.

Distanta de lucru este scazuta, de 6 km, putandu-se reduce si mai mult atunci cand utilizatorii se afla la altitudini diferite, in vai sau cand sunt separati de ziduri groase de beton, de exemplu.

Este un model usor de inteles si folosit, chiar si de cei care nu au mai tinut niciodata astfel de aparate in mana, fiind ajutat de un cost de achizitie accesibil pentru doritori.

A 3-a Optiune!

Motorola T41
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Pentru a sti oricand unde se afla copiii atunci cand sunt in vacanta si roiesc in jurul parintilor, cand se afla la plaja, la mare, la munte sau in excursii, un astfel de set va fi de ajutor, deoarece are o raza de actiune de pana a 4 km, suficient pentru conditii uzuale, avand un ecran LCD pe care se vad informatiile utile precum canalul.

Este vorba despre un model simplist si cu o raza de actiune scazuta pentru o eventuala utilizare in sens profesional si nu se adreseaza acestei nise de piata.

Deoarece imbina un cost accesibil la cumpararea a doua aparate de acelasi fel, si pentru ca poate fi folosit de orice utilizator, isi gaseste aprecierea din partea romanilor.

 

 

Pareri despre cele mai bune walkie talkie-uri

 

Esti in cautarea unui set walkie talkie bun? Gaseste cateva optiuni din topurile actuale de vanzari, asa cum sunt ele in tara noastra, in prezent.

 

Statii walkie talkie profesionale

 

PNI PMR R30 Pro

 

Printre exemplele de statii walkie talkie profesionale cu un cost de achizitie optim se afla acest model UHF portabil. Deoarece e prevazut cu casti cu microfon cu 2 pini, se poate folosi si fara maini, in vederea incarcarii acumulatorului de 1200 mAh existand un cablul USB pe care il poti conecta unui adaptor clasic sau unui computer. Autonomia acumulatorului este standard, de opt ore.

Distanta la care semnalul poate fi prins este de maximum 10 km, cand nu exista interferente (copaci, ziduri, etc.) frecventa de actiune fiind 446 MHz. Exista 16 canale, astfel incat sa poata comunica mai multe persoane in moduri diferite, si sa se inteleaga fara probleme, acestea putand fi codificate, pentru siguranta si intimitate.

Acest walkie talkie, ieftin si bun, prezinta functii specifice modelelor profesionale, putandu-se folosi si in scop de agrement, si pentru cativa agenti de paza, de exemplu, printre optiunile presetate aflandu-se scanarea si monitorizarea canalelor, existand si indicator privitor la starea bateriei.

 

 

 

 

 

Baofeng UV-5R Dual Band Transceiver

 

Printre modelele de statii walkie talkie profesionale spre care tind persoanele ce au nevoie de un aparat eficient si gata de lucru se afla acest model care prezinta eficacitate pe distante de pana la 10 km, care dispune de nu mai putin de 128 de canale care pot fi folosite.

Gama de frecventa e situata intre 136 – 174 MHz in format VHF si 400 – 520 MHz in format UHF. In consecinta, va actiona si pe frecvente foarte inalte, si pe cele ultra-inalte, dispunand de benzi duale si frecvente duble, cu standby pe fiecare, astfel incat sa permita folosirea si la distante mai scurte, de pana la 5 km, cu obstacole, maximul fiind de 10 km. Nu lipseste nici functia de radio FM (intre 65 si 108 MHz) iar acumulatorul de 1800 mAh va tine trei zile in standby.

Printre optiunile aditionale de care dispune se afla lanterna LED, functia de economisire a bateriei, alarma de urgenta, monitorizarea canalelor. Pachetul include un aparat, antena, bateria, incarcatorul si un clip de prindere.

 

 

 

 

 

Motorola XT420

 

Daca preferi un walkie talkie Motorola profesional vei scoate din buzunar cateva zeci de lei, dupa care te poti bucura de functiile si calitatea sa. Este o optiune pe care o vor folosi cu precadere echipele de paza si protectie sau care activeaza in domeniul profesional. Prezinta opt canale programate si 8 disponibile in frecvente libere PMR446, frecventa de actiune a dispozitivului situandu-se la 446 MHz. Ca atare, vom conveni ca este un model UHF, care transmite semnalul si in conditii mai putin decat ideale (obstacole, zgomot).

Este ajutat de un difuzor care reda sunetele clar, si designul robust contribuie la rezistenta si usurinta cu care se foloseste. Totusi, te anuntam ca nu are ecran pe care sa verifici setarile, trebuind sa te folosesti exclusiv de butoane. Functia de voce permite folosirea fara maini, pentru notificare existand trei LEDuri.

Acumulatorul de 2100 mAh rezista la cateva ore de intrebuintare inainte de a avea nevoie de o reincarcare, iar in pachet se afla si incarcatorul de birou, si cel de perete, precum si un suport de centura.

 

 

 

 

 

Baofeng BF-888S

 

Iata un walkie talkie, la pret bun, pe care il pot folosi persoanele care au nevoie de comunicare pe o distanta de lucru de pana la 5 km in camp deschis sau intre 1 si 2 km in oras, optiunea aceasta profesionala fiind dotata cu o antena buna si alarma de urgenta, precum si incarcare de urgenta a acumulatorului de 1500 mAh, care prezinta o autonomie de pana la 24 de ore.

In ce priveste numarul de canale disponibile, acestea vor fi in numar de 16, frecventa de activitate fiind 446 MHz, opt dintre canale fiind gata programate pe frecvente PMR 446, cu licenta libera. Se foloseste la paza, in supermarketuri, hoteluri, restaurante, service-uri auto, in drumetii, depozite, la vanatoare sau ski, in jocuri de airsoft sau alte activitati unde semnalul la telefon ar fi scazut.

Poate fi programat prin calculator, spre a se desfasura mai rapid setarile decat prin folosirea butoanelor, si are alarma de urgenta, instructiuni vocale, pentru utilizare fara maini, alerta pentru baterie descarcata sau lanterna LED.

 

 

 

 

 

Walkie talkie Motorola

 

Motorola TLKR T50

 

Iata un set de walkie talkie Motorola la un cost de achizitie foarte bun, avand in vedere ca primesti doua statii, cu care poti comunica atunci cand te afli intr-o drumetie, cand iesi la ciclism sau te afli in vacanta si explorezi o zona pustie, unde slabe sunt sansele sa ai semnal la telefon.

Aceste dispozitive functioneaza cu licenta gratuita pe seria de frecvente PMR 446, dispunand de 8 canale si 121 coduri pentru securitate, prezentand si un monitor de camera, distanta de lucru fiind de pana la 6 km, diferind in functie de relief si de conditiile climaterice.

Foloseste baterii reincarcabile ce prezinta autonomie de pana la 16 ore, dupa care vor necesita incarcarea, asa ca vor fi suficiente pentru drumetii care nu dureaza mai mult de cateva zile, daca nu sunt folosite incontinuu. Include apeluri gratuite, scanare si monitorizare a canalelor, avand ecran LCD cu iluminare si blocarea tastaturii, ton de confirmare si receptie si belt clip-on.

 

 

 

 

 

Motorola TALKABOUT T82 Extreme

 

Aceste walkie talkie-uri functioneaza pe frecventa PMR 446, prezentand 16 canale libere plus 121 de coduri spre a mai opri din eventualele interferente ce pot aparea si a asigura comunicarea lipsita de dificultati. Vor fi ideale spre utilizare in camp deschis, folosind o frecventa ultra-inalta (UHF) care nu ar trebui sa prezinte probleme prea mari cand exista interferente zonale intre cei doi interlocutori.

Pentru economie, se folosesc acumulatori de 800 mAh ce dau o autonomie de pana la 16 ore, putandu-se folosi si baterii alkaline AA in numar de 4. Pentru a vedea mai usor setarile actuale, ai la indemana un ecran ascuns, exteriorul fiind rezistent la stropi. Iar pentru gasire in intuneric, nu va lipsi lanterna LED. In pachet sunt incluse doua bucati cu accesoriile aferente, incluzand incarcatoare si casti cu microfon si valiza de transport.

Distanta de comunicare este de pana la 10 km, dupa spusele producatorului. Este posibil ca in cazul acestor aparate Motorola walkie talkie sa fie dificil sa intelegi persoana cu care vorbesti, semnalul fiind dificil de prins si inteles.

 

 

 

 

 

Walkie talkie pentru copii

 

Motorola T41

 

Pentru joaca prin gradina, in casa sau afara, in vacanta, vor fi utile niste seturi de walkie talkie pentru copii, pentru ca acestia sa nu se piarda, avand mereu la ei un astfel de dispozitiv cand se indeparteaza de parinti. Acest mic set la un pret relativ accesibil include doua bucati de aparate de radio ce ruleaza pe frecventa PMR 446, care este cea libera, avand opt canale pentru discutie, minimul pentru aceasta nisa.

Raza de actiune se intinde pana la 4 km, putand fi mult redusa in oras sau in zone urbane ori aglomerate, in hauri si vai, conditiile de drum reprezentand un factor ce afecteaza acest criteriu. Prezinta functie de scanare si monitorizare a canalelor, avand un ton de apel si putand monitoriza toate informatiile pe micul ecran.

Are ton de confirmare si receptie pentru vorbit si foloseste drept sursa de curent trei baterii AAA alkaline, cu autonomie de pana la 16 ore. Poate fi folosit si in constructii, deoarece semnalul UHF poate trece si prin ziduri.

 

 

 

 

 

Walkie talkie Cobra

 

Cobra AM845

 

Acest set walkie talkie Cobra pune la dispozitia doritorilor doua statii de emisie si receptie care prezinta o raza de actiune de pana la 10 km, folosind banda de frecventa UHF. Se poate folosi, asadar, si in pesteri locuri cu umezeala ridicata, in oras, dar mai ales la munte sau in camp deschis, unde se va vedea cu adevarat puterea de patrundere a semnalelor radio la distante mai mari.

Are setari de economisire a curentului sau de vibratii pentru notificarea primirii unui apel, fiind rezistente la apa si incluzand si lanterna LED pentru a gasi calea cand te pierzi undeva sau te prinde noaptea si ai nevoie de ajutor luminos.

Fiecare aparat necesita trei acumulatori AA, care se pot incarca folosind cablul USB inclus in pachet, dar pot fi folosite si baterii alkaline de acelasi fel, daca te ajuta mai mult. Statia lucreaza si prin detectarea vocii, fara a mai apasa butoane, si recunoaste apelurile primite, aratandu-le pe ecran.

 

 

 

 

 

Cobra AM645

 

Cand mergi mult pe munte, in drumetii sau descoperi zone mai putin calcate de picior de om, si nu esti singur, iti va fi de folos o statie walkie talkie, iar o a doua o vei da partenerului de explorare. Aceasta optiune de la Cobra are o raza de actiune de pana la 8km, nelipsindu-i un ecran pe care sa vezi ora, semnalul, apelul si alte informatii de posibil ajutor.

Frecventa este PMR 446, existand 8 canale cu amplificare a semnalului si auto-filtrare pentru a opri imediat transmisiile ce nu se aud bine, de calitate slaba, ori bruiajul. Pentru alimentare se folosesc cate trei baterii AAA, care pot fi inlocuite si cu acumulatori reincarcabili, deoarece dispozitivul e prevazut cu canal de incarcare USB.

Este posibil ca sunetul din difuzor sa se auda incet, asa ca articolele nu vor fi recomandate spre uz in conditii de lucru zgomotoase, pentru amplificarea sunetului putandu-se adauga o placa audio de amplificare, dar ai in vedere ca se va pierde garantia de 24 de luni, daca faci asta singur, acasa.

 

 

 

 

 

Cobra AM245

 

Printre cele mai bune walkie talkie-uri la set, pentru utilizatorii conventionali, se afla acest model de la Cobra, care dispune de doua piese de acelasi fel, al caror raza de actiune nu depaseste 5km, fiind utile pentru drumetii, calatorii in tandem, pentru protectia copilului sau gasirea grupului de prieteni cand ramai in urma si stii ca esti un drumet mai incet.

Are opt canale pe frecventa PMR 446, fiind versiuni UHF, pentru care copacii sau peretii mai subtiri nu ar trebui sa devina impedimente in transmiterea semnalului, dispunand de functie de auto-filtrare care opreste sunetele de bruiaj sau receptiile de calitate proasta. Totusi, avand in vedere ca reprezinta un model popular, si datorita pretului, este posibil ca mereu cele 8 canale sa fie ocupate de oameni, in special cand esti in oras.

Foloseste acumulatori care rezista la doua sau trei zile, depinzand cat de mult se folosesc aparatele, dupa care necesita incarcare, timp in care nu vor functiona (si nu esti notificat prin vreun semnal luminos sau auditiv ca ar fi incarcati, un adevarat inconvenient).

 

 

 

 

 

Ghid de cumparare

 

Printre aparatele care nu au disparut de pe piata deoarece folosesc o metoda simpla, portabila si eficienta de comunicare se afla walkie talkie. Acestea sunt niste dispozitive care faciliteaza vorbirea dintre oameni prin intermediul frecventelor, aplicabilitatea lor actuala fiind in cadrul angajatilor de intreprinderi, a firmelor de paza si protectie sau a angajatilor supermarketurilor, de pilda, avand costuri reduse de achizitie. Totusi, daca nu ai cunostinte referitoare la cel mai bun walkie talkie, cum vei reusi sa cumperi unul sau un set? Afla cate ceva despre ce face acest tip de dispozitiv sa mearga, din randurile acestea.

Tipuri: Se pot vedea imediat diferente intre modelele profesionale sau pentru adulti si cele pentru copii.

In primul caz, aparatele vor fi dotate cu o varietate de butoane, functii si un numar ridicat de canale, spre a permite oamenilor sa gaseasca diferite frecvente si sa comunice usor. Acestea vor fi insotite de costuri de achizitie mai mari comparativ cu optiunile pentru cei mici, actionand pe distante mai mari si fiind facute din materiale mai trainice, in culori sobre, avand un aspect pur functional.

Optiunile pentru copii se recunosc, in primul rand, prin nuantele vii si desenele aplicate, care vor fi mai atractive pentru cei mici. Vor avea un numar mai mic de canale disponibile si vor rula pe frecvente mai scurte, fiind destinate tinerii in frau si monitorizarii micutilor la cumparaturi, pe plaja, la gratar ori in gradina, in circumstante asemanatoare, de acest fel. Controlul din butoane va fi simplu de invatat, existand un ecran ajutator.

 

Frecventa de functionare: Este posibila existenta a doua tipologii, si anume UHF (ultra-inalta) si VHF (foarte inalta). Asta inseamna ca produsul poate fi folosit in diferite circumstante in functie de acest reper.

Cand este necesar un set walkie talkie, la un pret bun, pentru distante scurte sau interior, unde este necesar ca semnalul sa fie transmis clar si eficient, inclusiv cand intre doua sau mai multe aparate exista obstacole fizice, se va alege un dispozitiv care ruleaza pe frecventa UHF, aceasta situandu-se intre 400 si 512 MHz, o situatie specifica firmelor cu servicii de paza si protectie. Acestea vor fi si cele mai comun intalnite in comert.

Pentru un spatiu extins de actiune, intr-o zona exterioara, de exemplu, va fi util un walkie talkie cu o raza extinsa de transmisie unde nu exista interferente precum ziduri sau copaci, aici fiind recomandate modelele VHF, care se gasesc pe frecvente intre 136 si 174 MHz.

Partea buna este ca poti atasa mai multe dispozitive unei aceleiasi frecvente, nefiind neaparat limitat de un numar, toate trebuind sa se afle pe acelasi canal si aceeasi frecventa. Totusi, ai in vedere ca dispozitivele pe frecventa foarte inalta nu vor putea fi conectate cu cele care activeaza pe frecventa ultra-inalta.

 

Numar de benzi si canale: Variaza de la un model de walkie talkie, la preturi bune, la altul, influentand si costurile finale. Benzile si canalele disponibile vor acoperi repartizarea aparatelor in optiunile profesionale si cele de uz conventional.

In cazul unei afaceri sau companii de paza si protectie, de exemplu, va fi necesara o optiune cu multiple canale pe fiecare banda de frecventa disponibila, pentru ca utilizatorul sa poata alege varianta cu cea mai buna acuitate auditiva, putandu-se forma si grupuri pe benzi diferite, pastrand ordinea intre echipe.

In cazul in care este necesara doar comunicarea intre doua persoane, va fi de ajuns un model conventional, care va permite comunicarea pe un canal concomitent, sau alternativ, pe mai multe. In al doilea caz, mesajele nu se vor incurca intre ele, asa ca transmisia vorbelor nu va fi dificil de realizat si inteles.

 

Raza de actiune: Variaza de la un produs la altul, dar si in functie de modul in care se utilizeaza (profesional sau personal). Este important ca un articol sa aiba o raza de actiune de cel putin 1.5 km, pentru a fi folositor oricarei persoane. Din aceasta perspectiva, putem avea walkie talkie pentru distante scurte, medii sau lungi.

Cele cu raza de actiune pe distante scurte nu vor depasi 3 km, putand fi utile pentru jocuri, divertisment, in gospodarie sau mentinerea sub control a celor mici. Pretul va fi accesibil.

O raza medie de transmitere a semnalului se afla intre 3 si 5 km, in timp ce, pentru acoperirea unui perimetru considerabil, va fi necesar un aparat cu actiune pe minimum 10 km.

 

Alimentare: Este un aspect demn de luat in seama deoarece poate implica si costuri aditionale. Deosebim walkie talkie, ieftine si bune, cu baterii sau acumulatori. Cand stii ca nu vei avea acces la o priza pentru incarcare, vor fi de preferat cele cu baterii alkaline, care se pot schimba cand nu mai functioneaza, desi astfel vei polua mai mult.

Daca il folosesti in zone urbane, unde, de regula, exista acces la reteaua electrica, e mai convenabil un model cu acumulatori reincarcabili, deoarece pot prezenta o autonomie mai mare, nu se arunca, iar consumul va fi redus, o autonomie medie fiind de 8 ore.

Functii: Includ optiuni aditionale, de ajutor pentru diferite arii de utilizare. Ar fi indicat ca un dispozitiv de comunicare de acest fel sa aiba functie de scanare a canalelor si frecventelor, monitorizare a benzilor, un indicator pentru starea bateriei sau portul USB, care faciliteaza incarcarea aparatului.

Utile pot fi si accesorii precum husa, suportul pentru centura sau incarcatorul.

 

La final, iti recomandam sa te uiti prin magazinele online, unde gasesti pareri despre cele mai bune walkie talkie-uri inainte de a face o achizitie de orice fel, spre a avea o idee privitoare la modul in care sunt apreciate unele modele fata de altele.

 

 

 

Intrebari frecvente

 

Cum functioneaza un walkie talkie?

Un aparat de acest tip este format din sursa de alimentare, microfon, difuzor, cristal, receptor si transmitator. Vocea este trimisa prin transmitator in urma transformarii sale intr-un semnal radio spre un alt walkie talkie care se afla in raza de actiune. Receptorul acestuia va prelua respectivul semnal si cristalul din interior va seta frecventa sau canalul ori banda. Pentru ca doua dispozitive sa poata avea o legatura de comunicare intre ele, trebuie sa se afle pe aceeasi banda.

La ce este un walkie talkie folosit?

Un astfel de dispozitiv se foloseste la comunicarea intre cel putin doua persoane, putand avea actiune in cadrul firmelor de paza si protectie, de posesorii de autovehicule, de angajatii din centre comerciale si pentru divertisment sau uz personal (intre copii, membri ai familiei, etc.).

 

E vreo diferenta intre walkie talkie si statiile radio?

Exista deosebiri intre cele doua optiuni, in primul rand, existand diferenta de frecventa de functionare, unde walkie talkie-urile vor activa in gama de frecvente intre 136 si 174 MHz si 400 si 520 MHz, in timp ce statiile radio sau CB (citizen band) vor folosi o banda de frecventa de 27 MHz.

In al doilea rand, pentru walkie talkie, distanta maxima de functionare intre doua aparate va fi redusa, deseori pana la un maximum de 5 – 8 km, in linie dreapta, in timp ce statiile radio pot avea o distanta de lucru ce depaseste 20 km.

 

 

 

3 aplicatii utile si distractive ale walkie talkie-urilor

 

Pentru cei mici, distractia are oricand intaietate, chiar si atunci cand la mijloc se afla diferite jucarii sau aplicatii tehnice pe care le pot folosi. In afara de telefoane, un walkie talkie poate ajuta copiii sa se distreze in diferite moduri, precum urmatoarele.

De-a v-ati ascunselea

Tuturor copiilor le place acest joc si poate deveni si mai interesant prin adaugarea unor walkie talkie-uri iar cel care ii cauta pe restul poate primi indicii din partea “ascunsilor” pentru a incerca sa ii gaseasca mai repede in acest mod.

Intr-un grup mai mare pot exista doi cautatori dotati cu dispozitive de comunicare, ce se vor ajuta unul pe celelalt sa ii gaseasca pe ascunsi.

 

Cautarea de comori

Adultul va ascunde o comoara si le va da jucatorilor indicii, acestia primind walkie talkie-uri cu care sa comunice in timp ce se afla in expeditie, incercand sa gaseasca lucrul de la final.

Jocuri de rol

Politistii si infractorii, super eroul si raufacatorul sau exploratoriii pot fi prieteni si pot descoperi intreaga ta gradina intr-un mod inedit, putand avea si fortarete in casa sau mici corturi intinse in gradina ori prin locuinta, astfel incat sa se poata desfasura in voie. Walkie talkie-urile pot fi impartite pe doua echipe pentru ca fiecare sa incerce sa castige in fata celorlalti sau sa colaboreze pentru a salva ziua.

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu