Cel mai bun microscop

Am modificat articolul ultima data pe: 20.05.24

Microscoape – Opinii si Recenzii in 2024

 

Cauti un microscop pentru a aduce bucurie copiilor, doresti sa imbunatatesti echipamentul unei scoli sau iti sunt necesare echipamente profesionale? Afla tot ce trebuie sa stii despre acest dispozitiv aici, incepand cu cateva exemple apreciate de cumparatorii romani, de la Celestron MicroDirect 1080p HDMI, un model digital portabil, potrivit pentru uz educational si profesional, in sfera criminalisticii, stiintei si entomologiei. Cu o putere de marire intre 10 – 220x si o rezolutie variabila a imaginii (2 – 14MP), ofera informatii esentiale utilizatorului, raportandu-le direct la monitor prin folosirea unui cablu HDMI. Un dispozitiv indragit de variate tipuri de pasionati ai lumii mici este si Biolux ICD 20X Bresser 5802000.

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cea mai buna!

Celestron MicroDirect 1080p HDMI
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Aparatul acesta pentru incepatori si uz educational este de tip digital, dispunand de o camera de 3.5MP, capabila de reproducerea imaginilor calitative, avand o putere de marire medie, suficienta pentru experimente personale si investigatii de baza, in cazul pasionatilor de obiecte vechi, putandu-se conecta la ecran pentru vizualizarea specimenului in timp real.

Avand in vedere posibilitatile sale de marire si optiunile disponibile, pretul poate fi unul piperat pentru capacitatile sale, dupa cum relateaza unii posibili cumparatori.

Reprezinta o optiune destinata uzului la nivel de incepator si semi-profesionist, fiind o optiune portabila si utila unor variate categorii de posibili utilizatori, mentionandu-se criminalistii, profesorii sau entomologii.

A 2-A OPTIUNE!

Biolux ICD 20X Bresser 5802000
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Optiunea aceasta de grad optic se poate lua si pe teren, avand in vedere greutatea si dimensiunile minime, producand imagini tridimensionale gratie aspectului binocular, incluzand in pachet si mostre de specimen, numai bune pentru analiza, structura fiind una robusta, desi redusa in ce priveste dimensiunile, astfel ca nu va deranja utilizatorul.

Puterea de marire este una mica, de 20x, produsul adresandu-se in special copiilor, motiv pentru care nu se va preta investigatiilor semi-profesionale sau foarte amanuntite.

Reprezinta un punct de origine pentru dezvoltarea pasiunii celor mici pentru stiinta si explorarea lumii inconjuratoare la nivel microscopic, fiind apreciat si de parinti din acest punct de vedere.

A 3-a Optiune!

Bresser Junior DM400 8852200
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Varianta aceasta digitala, care se adreseaza copiilor, este capabila de marire medie, de pana la 350x, oferind investigatii in detaliu a specimenului dorit, incluzand in pachet toate ustensilele necesare unui experiment, fiind un kit apreciat de incepatori, atat din punctul de vedere al optiunilor oferite, cat si al pretului accesibil.

Pentru a putea observa imaginile investigatiei pe ecran, este necesara conectarea sa la un calculator care ruleaza pe sistemul de operare Windows, un posibil inconvenient pentru unii cumparatori.

Este o optiune entry-level de care se vor bucura copiii care au o pasiune pentru experimente stiintifice sau de catre colectionarii de documente, monede si timbre vechi, spre exemplu.

 

 

Pareri despre cele mai bune microscoape

Inarmeaza-te cu informatii esentiale privitoare la cele mai populare modele de microscop din comert, la ora actuala, din urmatoarele randuri.

 

 

Microscop electronic:

 

Celestron MicroDirect 1080p HDMI

 

Iti surade ideea unui microscop electronic pentru experimente personale, pentru laboratorul scolii ori chiar pentru mici investigatii personale? Modelul acesta de la MicroDirect este capabil sa ajute si un profesor, si un criminalist sau entomolog, adresandu-se oricarui tip de utilizator, fie ca este vorba despre un novice sau un expert.

Este o optiune mono-oculara, cu un senzor de 3.5 MP la viteza inalta, care este capabil sa produca imagini la rezolutii variate, incepand cu 2 MP si pana la 14MP, asta insemnand ca iti poate oferi imagini micromoleculare ale detaliilor minuscule. Puterea de marire este intre 10 si 220x, suficient si pentru inspectarea de tip hobby, si pentru experimente semi-profesionale, fiind indicata chiar si celor care au nevoie in domeniul profesional in care activeaza de un microscop.

Se poate conecta direct la monitor, prin utilizarea unui cablu HDMI, pentru a observa imaginile, si are o greutate minima, de 600 de grame, asadar poate fi purtata cu usurinta in geanta sau buzunar. Include in pachet cablul de conectare la ecran si cel de incarcare, USB, precum si un DVD cu software-ul sau si un stand ajustabil.

 

 

 

 

Phuture Microscop Digital Electronic Portabil Cu Ecran LCD

 

Printre cele mai bune microscoape electronice pentru pasionatii de mesterit se afla modelul acesta la un pret relativ accesibil, care include si un ecran LCD de 4.3 inchi, pe care poti vedea cu usurinta orice detaliu dorit, fara a fi necesare alte adaugiri sau prelungiri. Imaginea rezultata este la rezolutie 1080p, 720p sau VGA, senzorul fiind HD 3.6 MP CCD, oferind imagini suficient de clare.

Mareste intre 1x si 600x, fiind suficient pentru proiecte personale si observatii scolare, imprimari industriale sau pentru colectarea bunurilor, precum bijuterii, monede, elemente biologice ori timbre. Cu ajutorul butoanelor pot fi inregistrate videoclipuri ori captate fotografii, existand si functii de oprire automata, dupa un anumit timp (alegi intre 1, 3 sau 5 minute).

Este un model portabil, multifunctional, cu o baterie rezistenta in timp, ce dureaza pana la 6 ore de intrebuintare continua, dupa care se poate reincarca. Se poate conecta si la PC, folosindu-se de opt LED-uri a caror intensitate luminoasa se poate regla. Nu dispune de ocular prin care sa investighezi cu propriul ochi si nici card de memorie Micro Secure Digital, portul permitand introducerea memoriei de pana la 64 GB.

 

 

 

 

Microscop optic:

 

Biolux ICD 20X Bresser 5802000

 

Daca preferi un microscop optic binocular stereo, asadar, unde poti observa specimentul in format tridimensional, modelul de fata iti va fi pe plac, bucurandu-se si de un pret foarte bun pentru incepatori, carora li se si adreseaza, in prima instanta. Este un instrument portabil, ce cantareste doar 550 grame, deci poate fi luat si pe teren.

Pentru a oferi iluminare constanta a specimentului, se foloseste de doua baterii care dau energia necesara beculetului cu LED. Distanta dintre oculare se poate regla, spre beneficiul utilizatorului, functia sa maxima de marire fiind de 20 x. Asadar, va bucura un copil sau un incepator intr-ale filateliei ori colectionarii de monede, spre exemplu. Pune la dispozitia utilizatorului un ocular standard WF10x, care mareste de pana la 10 ori imaginea specimenului din obiectiv.

Si, pentru a face primele investigatii un proces distractiv si indragit, in pachet sunt incluse si 12 mostre de minerale. Cumparatorii sunt multumiti de calitatea acestuia raportata la pret, fiind recomandat pentru stabilitatea sa, insa nu va fi capabil de investigatii mai amanuntite.

 

 

 

 

Celestron Labs S10-60

 

Acest microscop binocular profesional stereo ofera utilizatorului imagini in miniatura in perspectiva tridimensionala, avand un corp din metal stabil si rezistent in timp. Avand in vedere greutatea de 2.37 kg, putem spune ca nu e tocmai cel mai mobil, dar poate fi luat pe teren la nevoie.

Puterea sa de marire este intre 210 x si 60 x, permitand studierea insectelor, frunzelor, mineralelor, monedelor, timbrelor sau bijuteriilor, printre altele, incluzand patru specimente de insecte, pentru test. Include si obiective de 1x si 3x, precum si oculare de 10x si 20x, pentru varietate in ce priveste gradul de minutiozitate dorit.

Include sistem de iluminare inferior si superior, pentru observarea detaliata a specimenului, si baza dispune de cleme metalice, pentru fixare. Potrivit producatorului, este un articol accesibil copiilor, profesorilor, pentru proiecte personale de investigare si chiar si pentru pasionati dar, avand in vedere pretul si capacitatile sale de analiza, acesta devine un produs usor piperat din perspectiva economica.

 

 

 

 

Microscop digital:

 

Bresser Junior DM400 8852200

 

Pentru copii este de folos acest microscop digital simplu, care prezinta capacitati mici spre medii de maximizare a imaginii, deoarece dispune de un senzor optic de 1.3 MP, avand capacitati de marire intre 20x si 350x. In consecinta, reuseste sa ofere o imagine suficient de in detaliu a specimenului, daca utilizatorul este copil sau un incepator acesta fiind multumit de rezultate.

Iluminarea se face cu ajutorul becului LED, pentru ca specimenul sa fie observat la gradul dorit de marire. In vederea obtinerii imaginillor pe un ecran te vei folosi de cablul USB inclus in pachet, dar vei avea nevoie de un calculator, caci nu se conecteaza direct la un ecran, necesitand un PC sau laptop cu sistem de operare Windows 7, 8 sau 10.

Pentru editarea imaginilor, in pachet se afla software-ul Photomizer, alaturi de acesta gasindu-se si cateva lame si lamele, o penseta si ochelari de protectie. Astfel, orice temerar intr-ale stiintei va fi pregatit de explorare, avand nevoie doar de manusi de unica folosinta, pentru manipularea specimenului.

 

 

 

 

Celestron Microspin 2MP

 

Cu un astfel de microscop, la pret bun, esti gata oricand de explorarea naturii si a elementelor mediului inconjurator. Reprezinta o optiune digitala, ce incorporeaza o camera de 2 MP, si are o roata cu sase obiective de dimensiuni diferite, pornind de la 10x si pana la 60x, oferind o capacitate maxima de marire de 600x. Roata se poate invarti in sensul acelor de ceasornic si trigonometric, pentru a face modificarea gradului de marire un proces lipsit de complexitate si rapid.

Se conecteaza la PC prin intermediul cablului USB din dotare, putandu-se atasa unui calculator ce ruleaza pe sisteme de operare Windows sau Mac, acest microscop USB avand rezolutie de captare foto pana la 2MP si video VGA, suficient pentru utilizatorii casnici sau pentru experimente simple la scoala.

Masa de lucru e prevazuta cu clipsuri de plastic ce fixeaza specimenul studiat, in pachet fiind incluse trei lame goale si una cu preparat, o penseta, o pipeta, un CD cu software-ul necesar folosirii pe calculator si manualul de utilizare. Desi este portabil, necesitatea adaugarii unui dispozitiv cu sistem de operare poate fi inconfortabila pentru examinari pe teren, daca un laptop lipseste.

 

 

 

 

Microscop copii:

 

Bresser Junior 40x-640x

 

Vrei sa faci cadou un microscop de copii, care sa nu coste mult si care sa fie capabil de examinari in detaliu? Varianta aceasta poate deveni o surpriza placuta. Este o versiune optica pentru cei mici, cu obiectiv monocular si iluminare transmisa, ce permite celui mic sa vada in timp real specimenul observat, in formula bidimensionala.

Se foloseste de trei obiective, unul de 4x, unul de 10x si unul de 40x, fiind capabil de marire intre 40x si 640x, fiind suficient de precis pentru observatii in timpul liber, dar si pentru mici experimente la scoala. Pentru luminarea specimenului se foloseste de o lampa LED a carei alimentare se face cu baterii incluse in pachet.

Acest microscop, ieftin si bun, devine un echipament de baza foare bun, care poate dezvolta pasiunile copilului si il poate indrepta spre lumea stiintei. In pachet sunt incluse diapozitive, ochelari, materiale de proba, un mic incubator, fiole esantion, pensete, pipeta, lupa, o cana de masurare si un poster.

 

 

 

 

Microscop scolar:

 

National Geographic 9039001

 

Cu un astfel de microscop scolar copiii vor invata cum arata tesutul la nivel celular, reprezentand un model foarte bun pentru incepatori. Prezinta lumina incidenta si directa, spre a oferi utilizatorului conditiile optime de observare.

Este o optiune optica, mono-oculara, ce dispune de trei oculare de dimensiuni diferite (4mm, 9mm, 25mm) si trei obiective (4x, 10x, 40x), prezentand o putere de marire intre 40x si 1280x, fiind suficient atat pentru incepatori, cat si pentru pasionati intr-ale colectionarii obiectelor vechi, sau chiar pentru experimente personale ori semi-profesionale. Trecerea de la un obiectiv la altul se poate face prin invartirea rapida a rotii pe care cele trei oculare se afla.

Pentru ca iti poti dori sa faci fotografii cand reusesti sa prinzi in obiectiv specimenul, exista si un suport pentru smartphone pentru a realiza poze. Desi nu este greu, nu e un model usor de transportat, avand in vedere forma. Include ustensilele necesare (penseta, pipeta, etc.), un set de experimente si niste specimene.

 

 

 

 

Microscop USB:

 

Bresser Science TFM-201

 

Pentru proiecte profesionale se va folosi un model de microscop optic precum acesta destinat experimentelor botanice, biologice sau de cercetare si laborator. E destinat expertilor, profesorilor si amatorilor cu experienta, avand si un pret restrictiv pentru novici.

E un model optic, binocular, cu obiective semiplane si oculare WF10x, care pot fi intrebuintate si de cei ce poarta ochelari. Avand in vedere prezenta a patru obiective (4x, 10x, 40x, 100x), dispozitivul e capabil de o marire intre 40 si 1000x, folosindu-se de lampa LED pentru iluminare transmisa reglabila, pentru care vei folosi un cablu pentru alimentare la priza sau unul USB.

Putem spune ca e vorba de un microscop static, deoarece cantareste 6.34 kg, fiind dificil de carat pentru intrebuintare pe teren, lucru de nedorit si prin prisma costului, care ar duce la pierderi in cazul stricarii sau spargerii sale. In pachet sunt incluse o husa pentru protectie si ulei pentru imersie.

 

 

 

 

 

Ghid de cumparare

 

Pentru ca microscopia prezinta un interes de nisa pentru romani si deoarece nu multi sunt cei pasionati de astfel de dispozitive, nu le vei gasi atat de des in magazinele obisnuite, ci mai mult in mediul online specializat, pe platforme de achizitionare rapida. Pentru unii oameni de stiinta, care activeaza in domenii unde este necesara intrebuintarea unui microscop, se gasesc modele calitative, de ordin profesional, in timp ce si pasionatii de colectionare a obiectelor mici, precum monede, timbre ori bancnote, gasesc si ei variatii interesante si utile. Nu uitam nici de aparatura necesara scolilor sau micilor incepatori intr-ale stiintei.

Si, cum nu lipsesc oriunde te-ai uita online pareri despre cele mai bune microscoape, in randurile urmatoare te poti documenta putin privitor la ce tip de articol ti-ar fi mai potrivit tie.

 

 

Tipuri: O prima diferentiere se face intre modelele optice si cele digitale. Daca in perioade indepartate singura solutie erau variantele optice, acestea fiind si primele inventate, intre timp au fost mai mult sau mai putin inlocuite de optiunile digitale, care ofera rezultate foarte bune la preturi variate, adaugand o serie de functii utile mai ales niselor de utilizatori stiintifici.

Microscopul optic a produs o adevarata revolutie stiintifica inca de acum patru secole, de la aparitia sa, marind obiectul observat in doua trepte, permitand ochiului uman sa observe detalii imposibil de perceput in mod natural. Un astfel de produs are un pret mediu de 200 – 300 de lei si poate mari de la 100x la 1500 x sau chiar mai mult, in cazul optiunilor profesionale.

Variantele digitale de microscoape, la preturi bune, pot avea putere mai mica de marire, fiind folosite mai ales drept jucarii, ori mai mare, in scop stiintific ori pentru colectionari. Cand doresti sa observi celule, detalii minutioase ale monedelor, bancnotelor sau pietrelor si mineralelor, iti va fi de folos un astfel de model, capabil sa mareasca si sa ofere detalii mult mai mici ale obiectelor observate.

Exista modele si pentru incepatori, si pentru copii sau colectionari, dar si pentru laboratoare si industrie, preturile variind foarte mult, la fel ca si calitatea. Pot include camere CCD ce se conecteaza direct la calculator sau un monitor, oferindu-ti imaginea direct pe ecran, fara a fi nevoie sa privesti prin ocular.

 

Ocular: Te poti indrepta spre o oferta mono-oculara sau binoculara. De regula, aceasta parte este folosita in special in cazul modelelor optice, deoarece in aceasta circumstanta te vei uita prin fanta de observatie pentru a analiza subiectul.

Pentru copii sunt mai usor de folosit si mai amuzante optiunile mono-oculare, asa cum si pasionatii de colectionat se vor descurca mai bine cu acestea.

Pentru aplicatii profesionale si stiintifice, este de preferat un model binocular, putand alege intre unul stereo sau unul clasic. In cazul modelului stereo citirea imaginii este perceputa drept tridimensionala pentru ochi, in timp ce obiectul observat pe un model clasic va fi bidimensionala. Variantele de microscoape, la un pret bun, stereo vor avea costuri de achizitie mai mari comparativ cu cele clasice, dar si imaginea rezultata va fi mai calitativa, pretandu-se studiilor stiintifice.

 

Parametri vizuali: Prezinta interes in ce priveste gradul de marire si reglare a fasciculului luminos in vederea obtinerii unei imagini clare.

In cazul modelelor optice este importanta apertura diafragmei, alaturi de lentilele obiectivului, a caror putere de marire se va gasi in descrierea produsului. Pentru analiza obiectelor obisnuite, precum frunze, insecte, pietre sau miniaturi, este suficient un model cu putere de marire de 20 de ori, spre exemplu.

In cadrul experimentelor de la scoala, unde poti avea nevoie de observarea subiectului la nivel celular, este necesar un produs ce mareste de peste 100 – 200 de ori. In cazul optiunilor digitale, rezolutia camerei este importanta, deoarece ea determina claritatea imaginii si gradul de marire inclus. Una cu o camera de cel putin 1 MP e suficienta pentru experimente uzuale acasa sau la scoala.

Pentru laboratoare de cercetare si alte ocazii de ordin profesional este necesar cel mai bun microscop expert, ce poate mari de peste 1000 de ori.

 

Marime: Dimensiunea aparatului este importanta in masura in care oamenii de stiinta au nevoie de astfel de dispozitive pe teren, nu doar in laborator.

Poti alege intre optiuni de dimensiuni mari, masive, clasice, ce se folosesc doar in incinta, care nu se pot muta usor, si optiuni portabile medii, pe care le poti aseza pe masa, dar a caror greutate nu depaseste cateva kilograme, asa ca pot fi carate intr-o servieta, de exemplu. Exista si optiuni de buzunar, acestea fiind cele simple, de regula, pe care le folosesc copiii in scop recreational.

Pentru lucrul pe santier, spre exemplu, in arheologie sau botanica, sunt de folos versiunile portabile ce nu depasesc 1 kg si care sunt alimentate cu baterii si variate puteri de marire.

Pasionatii de obiecte vechi se pot folosi de microscoape, ieftine si bune, de buzunar, cu lumina incorporata, cu LED si chiar si un mic ecran sau care se conecteaza la telefon, spre a analiza rapid obiectul dorit.

 

 

Domenii de utilizare: Pentru uz propriu sau la scoala sunt suficiente optiunile mai putin costisitoare, si mai compacte, care ofera functie de marire doar pentru observarea obiectelor mici din natura, spre exemplu, in timp ce colectionarii din anticariate se pot folosi de variante usor mai costisitoare, dar la fel de mici, optice sau digitale, care sa le permita identificarea detaliilor necesare.

In medicina si industrie, in general, ori in lucrari stiintifice si experimente, vor fi intrebuintate modele profesionale, precum microscop fotonic, cu neutroni, cu unde ultrascurte sau cu forta atomica, ori optiuni clasice fluorescente, cu contrast de baza, cu lumina polarizata ori cu laser.

In concluzie, cu ajutorul informatiilor de mai sus nu vei fi prins pe picior gresit cand alegi un cadou pentru copiii tai, cand echipezi laboratorul unei scoli sau cand te apuci de un nou hobby. Si in magazinele online gasesti modele pentru orice necesitate si tip de utilizator.

 

 

 

Intrebari frecvente

 

Cand a fost inventat primul microscop?

Primul microscop optic a fost inventat in anul 1590 de catre trei olandezi, Hans Jansen si fiul sau Zacharias, si Hans Lippershey, acesta fiind format dintr-un ocular si o lentila convexa, dupa cum a fost imortalizat prin desen cativa zeci de ani mai tarziu.

Primul microscop digital a fost produs in Japonia, in anul 1986, fiind format din panoul de control si o lentila conectata printr-un fir analog la calculator.

 

 

Ce e un microscop endodontic?

Microscopul endodontic este un aparat pentru operatii in domeniul stomatologiei care se foloseste pentru a mari considerabil vizibilitatea in interiorul dintelui. De regula, mareste pana la de 25 de ori, fiind util atat in stabilirea unui diagnostic, cat si a tratamentului. Conform studiilor, rezultatul unei astfel de consultatii este mai bun comparativ cu tratamentele obisnuite, fara marire.

Microscopul este de ajutor in identificarea radacinilor, prezervarea unei mai mari parti a pulpei dintelui, indepartarea cu usurinta a instrumentelor folosite si ofera vizibilitate superioara specialistului.

 

Ce presupune un tratament endodontic la microscop?

Microscopul endodontic micsoreaza numarul vizitelor la medicul dentist in cazul afectarii nervului, fiind necesare doar una sau doua sedinte, de regula, spre deosebire de minimum trei, in modul clasic de tratament.

Aparatul ajuta la gasirea rapida a radacinilor si canalelor in vederea tratarii mai eficiente a acestora, scazand astfel riscurile unei suprainfectii sau chiar necesitatea unei eventuale extractii. Dentistul are o vizibilitate mai buna la suprafata dintelui si in interiorul acestuia, identificand si canalele suplimentare si eventuale aschii dentare sau perforatii radiculare, ce nu se observa in radiografii sau prin explorare vizuala clasica.

 

Se foloseste un microscop digital pentru electronica?

Un microscop pentru electronisti ajuta la identificarea circuitelor, inspectarea cablajelor si a eventualelor daune pe placi, circuite si alte parti componente ale aparatelor si utilajelor electrice si electronice. Ele sunt necesare si in vederea lucrarilor si efectuarii reparatiilor. Pot fi de ajutor modele digitale clasice sau specializate pe electronica, acestea gasindu-se pe diverse site-uri web de referinta.

 

 

 

Microscop – componente

 

Daca nu esti pus in tema cu privire la diverse curiozitati despre microscop, vei invata in acest scurt articol care sunt partile sale componente si cum functioneaza ele in acest mic ecosistem.

Obiectivul este cea mai importanta piesa, el fiind cel care proiecteaza imaginea prin adunarea luminii ce trece prin obiectul analizat, mai apoi aceasta ajungand la ochi. El va avea o putere de marire specificata in descriere, mai mare sau mai mica, in conformitate cu nevoile cumparatorului.

 

 

Ocularul se afla in partea superioara, fiind format dintr-o varietate de lentile alaturate si montate intr-un tub, el permitand vederea imaginii analizate pe obiectiv, printr-o a doua marire. Pot exista modele cu doi sau trei astfel de elemente constitutive, in modul mono si bifocal.

Sub platforma microscopului se afla condensatorul, care este o lentila sau, uneori, un sistem de lentile, ce vor aduna lumina si o vor indrepta spre specimen, pentru ca “inauntrul” acestuia sa poata fi vizibil pe partea cealalta.

Sub platforma se afla si diafragma, care va ajusta gradul de lumina necesar condensatorului. Ea regleaza intensitatea fasciculului luminos ce trece prin specimen.

Sistemul de focalizare ajuta la concentrarea si clarificarea imaginii pe care o priveste utilizatorul.

Sistemul de iluminare sau oglinda care “cade” pe specimen, permite analiza acestuia in orice conditii atmosferice.

Corpul microscopului este partea superioara a acestuia, fiind formata din platforma pe care se aseaza specimenul si scala Vernier si adaptorul rotativ ce permite schimbarea obiectivului si a lentilelor, in cazul modelelor specializate.

Baza asigura stabilitatea obiectului, iar bratul il mentine in pozitia necesara observarii, in unele cazuri putandu-se inclina in fata sau in spate.

 

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu