Cele mai bune placi de sunet

Am modificat articolul ultima data pe: 10.09.24

 

Placi de sunet – Opinii si Recenzii in 2024

 

Placa de sunet este o piesa foarte importanta a unui computer, deoarece ea se ocupa de modul in care a redat continutul audio. In eventualitatea in care ceea ce ai acum pe PC nu te multumeste si vrei sa cumperi o varianta mai noua, iti aducem in atentie o serie de modele foarte populare pe care le poti achizitiona din mediul online. Primul e Creative Sound Blaster ZX, un articol se pune la dispozitie 5.1 canale, rezolutie de 24 biti, gama dinamica de 116 dB si interfata PCI Express. Daca vrei o model extern, iti recomandam Creative Sound BlasterX G6.

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cea mai buna!

Creative Sound Blaster ZX
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

E o optiune interesanta si performanta pentru cei care vor un sunet de calitate superioara. Ea lucreaza pe 5.1 canale, vine cu o rezolutie de 24 de biti si ofera o gama dinamica de 116 dB, totul pentru a oferi o experienta cu adevarat placuta, cu sunete puternice si clare.

Nu este un model potrivit pentru persoanele care doresc sa atasezi rapid o placa de sunet la un sistem, deoarece un model integrat.

Reprezinta o alegere potrivita pentru cei care doresc un continut audio de calitate, cu posibilitatea de a asculta sunete din mai multe surse.

A 2-A OPTIUNE!

Creative Sound BlasterX G6
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Aceasta placa de sunet este una externa, ce poate fi adaugata simplu si rapid la orice dispozitiv de redare a audio, atata timp cat acesta poate suporta interfata USB oferita. Are caracteristici bune cand vine vorba de modul de redare - rezolutie 32 biti, gama dinamica 130 dB si esantionare maxima 384 KHz.

Nu este cea mai potrivita varianta cand vine vorba de interfata pe care o pune la dispozitia utilizatorilor, deoarece aceasta nu este foarte bogata.

Cumpara aceasta placa de sunet daca ceea ce cauti e un model ce permite utilizarea cu usurinta, gratie faptului ca este un device extern.

A 3-a Optiune!

Creative Sound Blaster X-Fi Surround 5.1 Pro v3
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Fiind o placa de sunet externa, se conecteaza cu mare usurinta la orice dispozitiv audio doresti, nu are interferente mari cu alte device-uri si e foarte simplu de utilizat, legatura facandu-se prin intermediul unui fir USB. Are o interfata bogata, dar si tehnologii si caracteristici tehnice care o fac sa redea un sunet decent.

Nu este cea mai performanta optiune cand vine vorba de gaming sau de redarea unui continut care sa fie cu adevarat puternic.

Cumpara acasa placa de sunet externa, daca ceea ce iti doresti e un model simplu de conectat, care sa iti imbunatateasca sunetul redat de diverse dispozitive.

 

 

Pareri despre cele mai bune placi de sunet

 

 

Creative Sound Blaster ZX 

 

Daca vrei sa te bucuri de un sonor de calitate pe computerul tau, iti prezentam acum o placa de sunet integrata, care iti va oferi o experienta foarte placuta cand vine vorba de continut audio. E un model care pune la dispozitie 5.1 canale pentru a putea asculta formate cat mai complexe. 

Placa aceasta se conecteaza la cea de baza cu ajutorul unui port PCI Express si este potrivita chiar si pentru DJ, avand inclus un gadget de control extern, ce pune la dispozitie si mai multe intrari pentru conectarea diverselor device-uri dorite (Jack 3.5 mm, microfon).

Rezolutia audio data de acest model de placa de sunet este de 24 de biti, iar gama dinamica de 116 dB, ceea ce inseamna ca sunt redate tonuri extinse. Pentru o experienta cat mai armonioasa sunt folosite o serie de tehnologii de inalta calitate – Crystalizer, Smart Volum, Dialog Plus, Noise Reduction sau Acoustic Echo.

 

 

 

 

Creative Sound BlasterX G6 

 

Daca vrei sa imbunatatesti sunetul care se aude de la un laptop/PC sau pe cel venit de la casti sau diverse alte optiuni de redare, poti face totul cu mare usurinta, prin intermediul acestei placi externe. Ea se conecteaza foarte usor la device-ul dorit, prin intermediul unui cablu USB si distribuie sunetul pe 7.1 canale.

Pentru a te bucura de sunete cat mai armonioase, rezolutia pe care o pune la dispozitie de 32 de biti, viteza de esantionare maxima de 384 de KHz si gama dinamica de 130 dB. E potrivita atat pentru gamerii mai pretentiosi cand vine vorba de calitate audio, cat si pentru persoanele care vor sa asculte melodiile preferate in cel mai placut si puternic mod. 

Device-ul acesta e unul ce pune la dispozitie in partea din fata doua porturi pentru Jack Audio 3.5 mm si in spate fanta pentru conectarea USB. Poate fi folosit cu sisteme de operare precum: Windows 7/8/8.1/10 si MAC OS 10 sau versiuni mai noi.

 

 

 

 

Creative Sound Blaster X-Fi Surround 5.1 Pro v3

 

Dorim ca in cele ce urmeaza sa iti aducem in atentie o placa de sunet externa care e pentru multi un model convenabil, deoarece se conecteaza cu usurinta la un computer, laptop sau un alt device, cu ajutorul interfetei USB. Sunetul e distribuit de aceasta optiune pe 5.1 canale. 

In ceea ce priveste datele mai tehnice ale acestui dispozitiv, probabil te intereseaza urmatoarele detalii: raportul semnal/ zgomot e de 100 dB, rezolutia e de 24 biti si viteza de esantionare 96 KHz. Aceasta placa de sunet are software-ul inclus si functioneaza pe sisteme de operare Windows, variantele XP SP2, Vista, 7, 8 si 10. E dotata si cu telecomanda, pentru un control simplu.

Pentru un sunet de calitate buna, sunt folosite tot felul de tehnologii de ultima generatie, precum: SBX Pro Studio, Dolby Home Theater sau Dolby Digital Live!. Referitor la iesirile pe care le are, sunt prezente urmatoarele optiuni: 2 x RCA Jack, 1 x microfon Jack, 2 x Jack de 3.5 mm si 1 x Optic. 

 

 

 

 

Roland Rubix 22 USB

 

Placa de sunet pe care o aducem in atentia ta in cele ce urmeaza este un model realizat special pentru muzicieni si producatori muzicali. Ea e una externa, care pune la dispozitie o interfata deosebit de bogata, cu multiple porturi pentru: USB, microfon, chitara sau alte tipuri de aparate necesare redarii/inregistrarii sunetelor. 

Calitatea audio este una de inalta rezolutie, ce poate atinge 24 biti/192 KHz. Dispozitivul a fost construit in asa fel incat zgomotele sa fie reduse si claritatea sa fie cat mai buna. Se conecteaza la device-ul dorit cu ajutorul interfetei USB.

Acest produs este construit astfel incat sa fie cat mai rezistent, avand o carcasa metalica ce il protejeaza foarte bine. El este dotat cu tehnologia Ground Lift, astfel incat operarea sa fie cat mai silentioasa pe anumite scene. Include totodata si software-ul Ableton Live Lite, care te va ajuta sa editezi muzica dupa cum doresti.

 

 

 

 

Creative Omni 5.1

 

Placile de sunete externe sunt o alegere potrivita pentru atunci cand doresti un continut audio de calitate, cand nu poti sa integrezi o varianta ce vine legata la placa de baza in interiorul unei carcase de computer. Optiunea pe care ti-o prezentam acum ar putea fi utilizata la PC-uri, laptopuri, console sau alte astfel de device-uri. 

Configuratia pe care o are acest dispozitiv este una pentru 5.1 canale. Ea pune la dispozitie un raport semnal/zgomot de 100 dB, va functiona la o rezolutie de 24 biti si o viteza de esantionare de 96 KHz, astfel incat calitatea sa fie una cat mai buna. Interfata este USB, pentru a o conecta usor la tot ce ai nevoie. 

Pentru o experienta imbunatatita, ai la dispozitie efecte sonore precum CrystalVoice si Dolby Digital Live, iesiri pentru casti, RCA, Rear L/R, C/Sub si Optical Out Toslink. Acest aparat este compatibil cu sisteme de operare de la Windows, mai exact cu variantele Vista, 7 si 8. 

 

 

 

 

Asus XONAR_DG

 

Detii un computer de tip desktop si nu esti multumit de calitatea audio pe care acesta o ofera? Te gandesti sa achizitionezi o placa de sunet integrata, precum e aceasta adusa acum in discutie? Pentru a face conexiunea dintre ea si placa de baza, ar trebui sa ai la dispozitie o interfata PCI. 

Daca te intrebi ce indicatori de functionare sunt prezenti la acest produs, te informam ca vei intalini urmatoarele caracteristici: 105 dB gama dimamica, rezolutie de 24 biti, 5.1 canale si o frecventa de redare de 96 KHz. Vei avea asadar parte de o calitate audio foarte buna.

Varianta acesta este pentru sisteme de operare ceva mai invechite, Windows Vista si 7. Are trei conectori Jack de 3.5 mm pentru iesire, unul pentru intrare si un port SPDIF. Sunt prezente efecte sonore precum: 27 Environment Effects, DS3D GX2.5, VoiceFX, Smart Volume Normalizer, Xear 3D, Magic Voice, Karaoke Functions si FlexBass™. 

 

 

 

 

Creative Audigy RX 

 

Computerul tau are nevoie de imbunatatiri in ceea ce priveste calitatea audio? Daca raspunsul tau este afirmativ, optiunea pe care ti-o aducem in atentie in cele ce urmeaza e una care ar putea fi potrivita pentru desktop-ul tau, daca ai posibilitatea de a o conecta prin intermediul unei interfete PCI. 

Rezultatele bune pe care le ofera aceasta placa de sunet sunt datorate unor caracteristici demne de apreciat. Mai exact, ai la dispozitie 7.1 canale de redare, raportul dintre semnal si zgomot este de 106 dB, rezolutia de 24 biti si viteza de esantionare de 192 KHz. 

Versiunea aceasta de placa video este dotata cu mai multe tipuri de conectori, atat pentru iesire cat si pentru intrare – 2 x Mic, 1 x Line In, 1 x Front, 1 x Rear/SR, 1 x SUB/C/SL, 1 x Optical Out. Este compatibila cu diverse sisteme de operare, mai exact cu versiuni precum microsoft Windows XP, Vista, 7 si 8. 

 

 

 

 

ASUS Xonar SE 5.1

 

Se poate intampla ca uneori sa doresti sa imbunatatesti performantele audio pe care le are un computer de tip desktop. Acest lucru este posibil cu ajutorul unei placi de sunet integrate, asa cum este aceasta pe care o aducem acum in atentia ta. Pentru a face legatura dintre ea si placa de baza, va trebui ca PC-ul tau sa fie dotat cu slot PCI Express. 

Mergem mai departe si vorbim putin de caracteristicile ceva mai tehnice legate de acest produs. Aspectele importante de mentionat aici sunt urmatoarele: raportul dintre semnal si zgomot e de 116 dB, rezolutia e de 24 biti, distributia sunetului se face pe 5.1 canale si frecventa de lucru e de 192 KHz. Aceste valori sunt foarte bune si permit atingerea unor performante inalte. 

In ceea ce priveste conectorii disponibil, pentru intrare vei avea trei orificii Jack 3.5 mm si unul SPDIF, iar pentru iesire 1 x 3.5 mm, Jack Audio. Acest produs va oferi o experienta placuta celor care folosesc ca sistem de operare Windows 10.

 

 

 

 

AXAGON ADA-10

 

Daca intrarile pentru casti sau microfon nu mai functioneaza pe dispozitivul pe care il ai sau daca doresti sa imbunatatesti putin performantele acestor accesorii, acest articol ar putea veni in ajutorul tau. E vorba de o placa de sunet de tip adaptor, externa, ce este foarte usor de utilizat, deoarece pur si simplu se introduce in orificiul USB al unui dispozitiv. 

Ea lucreaza pe 2.0 canale, cu rezolutie de 16 biti, o viteza de esantionare de 48 KHz si o grama dinamica de 93 dB. Da, nu sunt valori foarte mari, care sa permita performante de inalt nivel, insa nici nu promite asta, iar pretul este unul cat se poate de accesibil pentru toate buzunarele. Instalare se face in mod automat si este compatibila cu orice sistem de operare. 

Poti sa ai dupa tine oricand acest mic gadget, care cantareste doar 8 grame si are dimensiuni de 39 x 24 x 12 mm. Pentru a-ti da seama daca s-a facut sau nu conexiunea dintre el si device-ul dorit, te vei putea ajuta de un indicator LED, verde. Acesta va avea o lumina permanenta pentru a indica conexiunea si intermitenta pentru a semnala faptul ca se transmit date.

 

 

 

 

HAMA-51620 

 

Chiar daca la o prima vedere acest dispozitiv pare a fi unul mai putin performant, in realitate poate fi o investitie foarte buna pentru persoanele care doresc sa utilizeze cu usurinta un microfon, casti, difuzoare sau alte astfel de accesorii necesare la redarea muzicii, dar nu se pot folosi de orificiile necesare unei astfel de conexiuni, deoarece ele nu exista sau sunt defecte. 

Vorbim aici de o placa de sunet externa, cu 7.1 canale si o tehnologie audio XeaR, ce va fi capabila sa te bucure cu rezultate foarte bune. Vei auzi totul foarte clar, ai la dispozitie 10 echipamente de egalizare karaoke si alte efecte sonore suplimentare, care pot fi selectate in functie de nevoile tale. 

Conexiunea dintre aceasta placa de sunet si aparatul la care doresti sa o folosesti se face cu mare usurinta, prin intermediul interfetei USB. Este un produs ce poate fi foarte util si are un pret de achizitie accesibil.

 

 

 

 

Logilink Sound Box UA0099

 

Daca vrei neaparat o varianta externa care sa iti ofere sunet de calitate si posibilitati extinse de conexiune, atunci te invitam sa consideri acest model Logilink. Data fiind configuratia cu 7.1 canale si interfata cu foarte multe iesiri, inclusiv conexiunea USB, putem spune ca vei folosi cu succes aceasta piesa pentru a o inlocui pe una profesionala. Pretul fiind moderat, vei sti si tu ca ai gasit un adevarat chilipir.

Data fiind pozitionarea externa, consideram posibilitatea aparitiei de interferente neglijabila. Aceste aspecte vor fi confirmate si de viteza de sampling de 48KHz, care iti permite inregistrari calitative din punct de vedere acustic.

Conexiunile includ urmatoarele porturi: USB, iesire optica, 2 iesiri SPDIF, 1 iesire mini stereo pentru casti si 4 iesiri de tip line out, pentru boxe fata, laterale si centru sau subwoofer. Se instaleaza usor pentru Windows 2000 – 2003, 7 sau Vista, atat fiind configurata cu drivere.

 

Avantaje:

Placa de sunet externa  ieftina si buna

Conectivitate extinsa, datorata celor 9 porturi incluse

Posibilitati de integrare cu sisteme audio – fiind configurata cu 7.1 canale

Fara risc de interferenta, fiind externa, iar calitatea la inregistrare e buna(frecventa pana la 48KHz)

 

Dezavantaje:

Fara drivere pentru sisteme de operare mai noi

 

 

 

 

Creative SB Z, PCI-E 

 

Daca esti gamer sau o persoana care pune mare accent pe calitatea unui sunet atunci cand foloseste anumite aplicatii sau asculta muzica, atunci iti recomandam sa iti indrepti atentia spre placa de sunet Creative SB Z. Pentru a se lega la cea de baza, ea utilizeaza o interfata PCI Express. Pe suprafata ei vei gasi o multime de conectori, atat pentru iesire (3 x Jack 3.5 mm, 1 x Line/Mic In, Optical Out), cat si pentru intrare (Jack Audio, Line (stereo), Optical (Toslink). 

Pentru a oferi o experienta foarte placuta cand vine vorba de calitatea si puterea sunetului, rezolutia audio e de 24 biti, frecventa la care se lucreaza e cuprinsa intre 96-192 KHz si gama dinamica are o valoare de 116 dB. Pentru a functiona, sunetul a distribuit pe 5.1 canale. 

Rezultatele date de acest device sunt si o urmare a faptului ca sunt folosite efecte sonore ce imbunatatesc performantele: Crystalizer, Smart Volume, Dialog Plus, CrystalVoice, Noise Reduction, Acoustic Echo Cancellation (AEC), FX si Focus. Pentru aceasta versiune se recomanda sisteme de operare precum Windows 7 sau 8.

 

 

 

 

Ghid de cumparare

 

Pana nu demult, majoritatea userilor de PC din Romania nu acordau o atentie diferita calitatii acustice pe care le-o oferea sistemul desktop detinut. Multi s-au multumit din start cu capabilitatile pe care le avea procesorul de sunet integrat, fara a-si mai pune problema imbunatatirii experientei sonore si implicit muzicale. De aceea, inca foarte multe persoane considera ca e o adevarata bataie de cap sa selecteze o placa de sunet de calitate si sa o faca in functie de necesitati.

Marea problema cu aceste componente nu este niciodata pretul, pentru ca in comert se gasesc oferte si mai ieftine, si mai scumpe; dimpotriva, dilema apare atunci cand incerci sa cumperi o piesa mult mai scumpa decat iti permiti, ignorand de fapt ce fel de utilizator esti. Cumparatorii conventionali, care nu acceseaza jocuri video pe calculator si nu sunt melomani inraiti, rareori ajung sa se bucure de mai mult de 10 – 15% din capabilitatile unui procesor de sunet intregrat PC-ului.

In cadrul acestui articol, conceput ca ghid, ne propunem sa-ti aratam unde gasesc placi de sunet la preturi bune ceilalti useri si cum sa iti alegi componenta in functie de necesitatile tale reale.

 

 

Modul de conectare la computer: Din aceasta perspectiva exista modele on-board, variante interne si placi de sunet externe.

Cea mai simpla alternativa ramane placa on-oard, care este integrata din start placii de baza. In mod firesc, aici se pune mai mult problema ce placa de baza iti alegi, iar selectia e necesara doar in cazul in care vrei sa schimbi si aceasta componenta.

Daca faci un upgrade la sistemul tau desktop, consideram ca majoritatea modelelor integrate care se comercializeaza actual sunt indeajuns de performante pentru auditii muzicale, vizionarea de filme, conectarea unor boxe de calculator cu amplificare si asa mai departe.

Singurul inconvenient e ca de multe ori preferi sa pastrezi placa de baza veche, alegand un procesor de sunet separat. Mai mult, alegand aceasta optiune, faci si economie de bani, insa constructia specifica(pozitionarea in imediata apropiere a cablurilor de conexiune si a celorlate componente interne) determina aparitia unei cantitati mari de interferente electromagnetice, ceea ce rezulta deseori in zgomot de fundal deranjant.

Varianta interna a fost pana nu demult cea mai preferata alternativa ca placa de sunet pentru PC performanta, deoarece calitatea sonora obtinuta poate fi net superioara celei integrate, interferentele sunt mai putine, iar numarul de canale de sunet oferite poate fi mare(5.1 sau 7.1).

Aceasta este cea mai des intalnita solutie pe care o prefera gamerii, intrucat in prezent se produc modele ultra-performante, care favorizeaza efecte acustice ce au rolul de a te scufunda cu totul in atmosfera de joc.

Ca si cele integrate, sunt lipsite de portabilitate, insemnand ca odata montate in carcasa PC-ului, nu le mai poti indeparta si folosi cu alte sisteme, decat daca repeti intreg procesul de dezinstalare.

O clasa ceva mai costisitoare a acestor produse o reprezinta cea dedicata melomanilor. In acest caz, accentul cade pe calitate si de aceea iesirile sunt bine izolate pentru a elimina riscul de interferenta.

Mai gasesti acest produs si sub denumirea de placa de sunet profesionala, pentru ca va lucra cu circuit analog protejat si va accepta tot felul de conectori suplimentari, cum ar fi cele din seria XLR(cu 3 – 7 pini – utilizati cu echipament audio profesional).

Placa de sunet externa este cea mai nou aparuta alternativa. O recomandam, pentru portabilitatea extraordinara, tuturor utilizatorilor de laptop sau notebook.

Conexiunea la sistem se face printr-un simplu slot USB, iar piesa poate avea dimensiuni mici si moderate, deseori cu un design similar cu al memory stick-urilor.

Cel mai mare avantaj al acestor modele este imunitatea la interferente, datorata pozitionarii departe de toate circuitele electrice din interiorul computerului. Mai mult, fiind plasate in exterior, aceste componente nu risca sa se incalzeasca odata cu celelalte piese. Multi DJ prefera solutia respectiva si pentru ca permite conexiunea la un mixer audio extern.

 

Slotul PCI: Peripheral Component Interconnect este un aspect ce trebuie obligatoriu verificat in cazul pieselor cu conectare interna, deoarece reflecta modul in care se leaga acestea de placa de baza(nu vorbim aici despre cele deja integrate). Exista port PCI clasic si, mai nou, port PCI-E(Express).

Daca incerci sa legi o piesa cu PCI la o placa de baza cu PCI-E si vice versa, conexiunea nu va putea fi stabilita, aceste interfete fiind similare, dar incompatibile.

Asta se datoreaza faptului ca ultima aparuta ofera o latime de banda mai extinsa pentru procesare. Daca nu stii sa diferentiezi vizual  un slot PCI-E, este de ajuns sa spunem ca incepand cu anii 2005, majoritatea sistemelor integreaza aceasta interfata pe placa de baza.

Pentru necunoscatori se pot downloada soft-uri care afiseaza caracteristicile in Windows, iar pentru cei mai lenesi, exista intotdeauna solutia unui model de placa extern, pe care il inserezi intr-un port USB.

 

 

Utilitatea: Cei mai inspirati cumparatori se gandesc exact la ce vor folosi componenta, inainte sa se orienteze unde gasesc placa de sunet la un pret bun. E important sa-ti stabilesti din start daca ai nevoie de aceasta piesa pentru a inlocui un Home Cinema, pentru a asculta si compune muzica sau pentru a incerca sa derulezi toate jocurile video preferate.

Cand lucrezi mai mult cu formate de sunet care emit pe doua canale sonore(de exp MP3), atunci placa aleasa poate fi din seria 2.1, iar melodiile audiate vor putea fi ascultate in regim stereo.

Pentru orice eventualitate, astfel incat sa poti audia formate de stocare mai complexe, consideram un numar de 5.1 canale chiar potrivit. Pentru Blu-ray, unele jocuri si DVD-uri audio vei avea nevoie de o piesa cu 7.1canale.

Cei care vor sa faca inregistrari, trebuie sa aleaga un model cu interfata complexa, care suporta drivere ASIO(Audio Stream Input/Output) si tehnologie Phantom Power pentru microfoane.

Pentru un DJ set folosit la petreceri sunt necesare iesiri cu cate doua canale, care asigura posibilitatea de a monitoriza sunetele redate pe casca. De asemenea, un mixer cu conexiune USB nu trebuie exclus ca alternativa.

Te sfatuim sa analizezi prealabil ce tip de driver insoteste produsul si daca va fi usor de instalat si compatibilizat cu sistemul de operare. Exista oferte care lucreaza bine cu Windows XP si 8.1, dar care ridica probleme in momentul in care ai instalat Windows 10 . Unele pot lucra eficient si cu softuri noi, chiar daca acestea nu sunt mentionate in lista acceptata.

Pentru a sti daca te pregatesti sa alegi o piesa usor de instalat si folosit, poti consulta online cateva pareri despre cele mai bune placi de sunet, caci multi useri ofera impresii si review-uri la produsele deja cumparate.

De asemenea, nu uita sa verifici tehnologiile de codificare audio suportate, cea mai recomandata fiind Dolby cu multiplele sale versiuni(Digital Live, Headphone, Virtual Speaker, Pro-Logic II etc).

 

Interfata: Depinde ce vei face cu piesa respectiva, pentru ca, de pilda in cazul unei utilizari Home Theatre, ai nevoie neaparat de port HDMI, iar in cazul conectarii unui sistem audio sau a castilor iti trebuie jack de 3.5mm.

Recomandam portul S/PDIF, adica Sony/Philips Digital Interface Format, pentru ca permite utilizarea conectorului RCA, recomandat in cazul sistemelor audio high fidelity.

La fel, o placa de sunet cu intrare optica poate oferi transmisie la aceeasi rezolutie sonora ca portul HDMI, dar ofera suport de conexiune pentru dispozitive mai vechi(anumite playere Blu-ray, unele console de jocuri, cum ar fi PS2 sau PS3 etc).

 

Indicatorii de functionare: Putini utilizatori stiu cum sa-i interpreteze si mai putini stiu cum sa-i aleaga in favoarea lor. Cei mai importanti indici sunt: rezolutia la inregistrare(KHz/bit), gama dinamica, raspunsul in frecventa, distorsiunea armonica si SNR(Signal to Noise Ratio)

In momentul in care placa de sunet trebuie sa efectueze sampling(inregistreaza sunetele), calitatea acestui procedeu va fi indicata prin rezolutia audio, care va fi exprimata in biti(8bit, 16bit, 24bit), in kilohertzi(11KHz, 22KHz, 44Khz, 48KHz etc) si in sistem de referinta mono sau stereo.

Ca exemplu pentru o calitate sonora buna putem da cea a inregistrarii pe CD, care are o frecventa de 44.1KHz. Nu are rost sa intram in detalii, dar esential e ca pe cat de mari sunt valorile utilizate, pe atat de calitativ este sunetul obtinut. De aceea recomandam o piesa care lucreaza cu 16 bit, cu peste 44KHz si sampling stereo.

Gama dinamica va descrie posibilitatile componentei de a reda o serie cat mai extinsa de tonuri, acestea corespunzand sunetelor instrumentelor si inflexiunilor vocale. Se exprima in decibeli(dB), iar pentru a stabili un standard peste care piesa ofera performante ridicate, putem mentiona valorile de 100 – 108dB.

Ca in cazul oricarui device facut pentru redare sonora, raspunsul in frecventa trebuie sa corespunda si sa depaseasca spectrul de audiofrecventa perceput de urechea umana. Stim ca valorile de la 20Hz la 20KHz sunt specifice omului, iar daca dispozitivul ales le acopera, cu atat mai bine.

 

 

Distorsiunea armonica trebuie sa fie cat mai redusa, deci apropiata de 0, pentru a garanta ca interferentele aparute sunt minime, deci nu apar zgomote neplacute pe fundal. Produsele high end ofera o valoare mai mica de 0.0004%, iar pentru cele bune notam maxim 0.005%.

Relatia dintre puterea sunetelor redate si intensitatea zgomotelor de fundal aparute este exprimata prin indicatorul SNR. Cu cat valorile oferite sunt mai mari, cu atat mai insesizabil va fi noise-ul  si mai bine se va auzi formatul sonor redat.

Consideram un SNR de 100dB moderat calitativ si unul de peste 105dB ca recomandat pentru jocuri video, fiind intr-adevar performant. Valorile vor fi mici si moderate pentru piese integrate sau externe, iar cele mai mari vor fi disponibile in cazul componentelor high end, din gama celor profesionale.

Abia dupa ce ai stabilit toate aceste coordonate de selectie, poti incepe sa cauti un model potrivit, in gama de pret pe care esti dispus sa o platesti. Noi am cautat cate un item emblematic pentru fiecare categorie si am ales numai produse populare in vanzari, despre care multi utilizatori spun ca sunt intr-adevar calitative.

Vei gasi aceste componente descrise mai jos si ierarhizate atat in functie de performante si pret, cat si in masura popularitatii la capitolul vanzari.

 

 

» Gasesti aici recomandari din anii anteriori


Alte produse recomandate, momentan indisponibile:

 

Asus Xonar-U3

 

Placa de sunet Asus Xonar data aici ca exemplu este recomandata tuturor userilor de laptop care calatoresc mult si prefera sa se bucure mereu de sunet de calitate pe notebookul lor. Dupa cum era de asteptat, avem de-a face cu o piesa externa, ce poate fi mutata usor de la un sistem la altul si instalata in cateva minute.

Interfata o conecteaza prin port USB, iar amplificatorul pentru casti face toate conversatiile si videoconferintele mai placute. Interfata mai include iesire jack de 3.5mm, un port SPDIF pentru integrarea intr-un sistem acustic Hi-fi si un alt jack. Efectele sonore te transpun in atmosfera jocurilor abordate pe computer, intrucat piesa integreaza tehnologie Dolby(Virtual Speaker, Headphone, Pro-Logic si Digital Live). Este compatibila cu Windows ca sistem de operare, dar poate lucra si la MacBook-uri la fel de bine.

Pentru performante, amintim capacitatile de sampling moderate, cu 16biti si 48KHz indicatori cand inregistreaza. Raportul semnal-zgomot indica interferente putine, cu valori standard acceptate de 100dB. La fel, distorsiunea armonica este la limita ceruta de auditiile optime, 0.005%. In plus, frecventa in raspuns corespunde spectrului senzorial uman.

Produsele din gama Xonar de la Asus se numara printre cele mai bune placi de sunet din comert, laudate deopotriva de profesionisti, cat si de utilizatori conventionali. Din acest motiv si datorita ratingului obtinut la vanzare, aceasta oferta va fi recomandata cititorilor nostri interesati.

 

Avantaje:

Piesa sub forma de stick, ultra-portabila, adecvata ca placa de sunet pentru laptop

Ofera sunet de calitate, datorita indicatorilor de functionare buni, atat la sampling, cat si ca spectru de frecventa si distorsiune armonica

Sunt reduse la minim interferentele, deoarece este o piesa externa

Include tehnologie Dolby pentru a oferi sunet surround

Pretul este apreciat de catre cumparatori

 

Dezavantaje:

Interfata are doar cateva porturi, deci nu este cea mai bine echipata din comert

 

 

Asus Xonar-Phoebus 7.1

 

Daca exista gameri sau pasionati de music editing care cauta o componenta high end, atunci vor trebui sa faca o investitie serioasa pentru a cumpara aceasta placa de sunet profesionala de la Asus. Sunetul obtinut va fi extrem de clar, in ciuda faptului ca este o piesa cu montaj intern. Performantele sunt sustinute de un procesor de sunet integrat si de amplificatorul separat pentru casti.

Functioneaza cu sunet distribuit pe 7.1 canale, de unde rezulta acustica surround si posibilitatea de a lucra cu un sistem de boxe multiple. Capabilitatile includ o viteza ridicata de esantionare, rar intalnita la componente de acest tip, de 192KHz. Cu distorsiuni armonice de numai 0.0003%, putem spune ca se apropie de perfectiune ca lipsa de interferente, iar semnalul sunet-zgomot are o valoare excelenta, de 118dB.

Mare atentie la conectare cu placa de baza, intrucat include interfata PCI-Express, mai rapida, dar nu toate computerele o au. Ca iesiri, amintim jack de 3,5mm, avand si o intrare identica. Mai lucreaza cu SPDIF, pentru mufa RCA, alaturi de Box Link. O consola de control externa poate modera parametrii de lucru astfel incat sa ofere ajustabilitate ridicata. Efectele sonore sunt asigurate de functii ca Magic Voice, Smart Volume Normalizer sau Dolby Home Theater V4.

Experienta filmelor, a jocurilor video si chiar editarea sonora vor fi posibile la un nivel ridicat de calitate cu ajutorul acestei piese, motiv pentru care nu numai ca am integrat-o in top, ci o si recomandam utilizatorilor cu pretentii profesionale.

 

Avantaje:

Produs high end recomandat pentru montaj intern, cu viteza mare de lucru, datorita interfetei PCI-Express

Poate fi controlata extern, pe baza unui panou de control

Include capabilitati superioare de redare, pe baza distorsiunilor armonice minime

Ofera sunet surround, fiind configurata cu Dolby Home Theater si semnal pe 7.1 camale.

 

Dezavantaje:

Costurile acestei oferte sunt putin mai ridicate, pe masura calitatii

 

 

Creative Sound Blaster 5.1 VX bulk

 

Pentru userii cu buget scazut am gasit o solutie cu capabilitati limitate, dar indeajuns de adecvat configurata incat sa ofere un sunet bun, atunci cand computerul este folosit pentru aplicatii conventionale.

Placa este interna si se va conecta utilizand o interfata mai veche, PCI. Numarul de canale abordat indica auditii surround, fiind 5.1. Specificam compatibilitatea cu anumite tipuri de procesoare(AMD Athlon XP 2000+ sau Pentium IV 1.6 GHz) si RAM  de minim 512MB. Din pacate, nefiind o placa de sunet cu driver universal, este facuta pentru a lucra mai mult cu sisteme de operare Windows mai vechi, cum ar fi Vista, XP sau 2000.

La inregistrare, rezolutia de 24 biti promite sampling in limitele indicate de ghidul nostru, iar faptul ca are toate intrarile si iesirile pentru utilizare simpla(line level out, line in, jack pentru microfon) se va dovedi avantajos pentru cei care nu cauta un model high end.

Mai presus de orice, consideram ca pretul a fost cel care ne-a convins sa o recomandam, pentru a oferi cititorilor nostri si o alternativa sub 20 de euro.

 

Avantaje:

Oferta de pret foarte convenabila

Utila pentru computere desktop mai vechi, cu interfata PCI si drivere pentru variante specifice de Windows

Inregistreaza la calitate destul de buna, cu rezolutie sonora de 24biti

Sunetul oferit este surround, cu 5.1 canale

 

Dezavantaje:

Dat fiind pretul scazut, capabilitatile sunt limitate, deci nerecomandata in gaming sau pentru proiecte muzicale

 

 

Asus Xonar-DG 5.1

 

Primul lucru care merita amintit despre acest produs este ca a fost optimizat si configurat pentru gaming si pentru a oferi auditii imersive, determinate de precizie acustica. Cu sunet distribuit pe 5.1 canale, amplificator pentru casti si tehnologie Dolby Headphone, modelul Xonar DG 5.1 demonstreaza capabilitati foarte bune, in ciuda pretului redus de comercializare.

Ne dam seama de performante analizand indicatorii de functionare, cu un raport semnal-zgomot optim, de 105dB, rezolutie de inregistrare de 24biti si viteza de sampling de 96KHz. Distorsiunile armonice sunt moderate, tinand cont ca se monteaza intern si poate fi sensibila la interferente, cu valori de 0.0025%.

Ceea ce impresioneaza majoritatea utilizatorilor este gama extinsa de frecvente oferita, care depaseste cu mult spectrul de audiofrecventa uman, avand intre 10Hz si 40KHz.

Interfata de montaj intern este cea clasica, PCI, deci poate ca nu toate computerele noi o vor accepta. In schimb, pentru exterior ofera port SPDIF si multiple sloturi de tip jack 3.5mm, foarte utile pentru conectarea sistemelor audio. E configurata pentru Windows 7 si Vista, fiind insotita de driver si garantie pe 2 ani.

Avand in vedere costurile minime si performantele moderate, recomandam acest produs celor care vor o placa se sunet pentru utilizare conventionala pe sistemul desktop personal.

 

Avantaje:

Placa de sunet pentru PC  la un pret bun

Favorizeaza experienta acustica surround, distribuind semnal pe 5.1 canale

Ofera posibilitati bune de sampling, avand rezolutie mare si frecventa inalta pentru inregistrare.

Interfata accepta sisteme audio performante, avand mai multe porturi jack si SPDIF

 

Dezavantaje:

Distorsiunile fiind cam ridicate, pentru anumite setari sunetul nu se va auzi foarte tare sau extrem de clar

 

 

Creative X-FI Surround PRO 5.1

 

Pentru viitorii utilizatori interesati sa achizitioneze cea mai buna placa de sunet cu USB, putem recomanda acest model Creative, stiind ca si producatorul este unul foarte apreciat pe piata componentelor high end si implicit profesionale. Se poate atasa prin conexiune USB atat la sisteme desktop, cat si la laptopuri sau notebookuri mai mici, oferind sunet de calitate, in regim surround, distribuit pe 5.1 canale.

In acest mod, experienta acustica, fie ca e vorba despre un film sau de un joc video, va fi plenara. Functioneaza cu tehnologie THX TruStudio Pro, se instaleaza cu mare usurinta si permite atat control de la distanta, cat si reglaj de volum direct, pe baza unui buton integrat. Fiind o placa de sutet cu iesire optica, va permite conectarea cu diverse dispozitive audio, dar si cu microfon sau casti. O telecomanda versatila insoteste acest produs, iar pentru playback ofera iesiri stereo,  surround si USB.

Calitatile acustice sunt confirmate si de urmatorii indicatori: raport semnal zgomot de 100dB, viteza mare de sampling si calitate exceptionala de inregistrare, cu valori de 96kHz versus 24 de biti. Chiar daca garantia e de numai un an, consideram aceasta oferta foarte avantajoasa pentru utilizatorii care cauta portabilitate mai presus de orice.

 

Avantaje:

Placa de sunet Creative  usor de conectat la PC sau notebook, direct prin USB

Riscul de interferente e mic, deoarece e un model extern

Ofera setari avansate si confort la utilizare, fiind portabila si furnizata cu tot cu telecomanda

Indicatorii de functionare promit auditii calitative, cu 5.1 canale si valori de functionare bune(24biti, 96KHz, 100dB etc)

Interfata bogata, echipata inclusiv cu port optic, permite conectivitate excelenta

 

Dezavantaje:

Se ofera doar 1 an garantie

 

 

» Ascunde recomandarile anterioare

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu