Sisteme audio – Opinii si Recenzii in 2024
Daca vrei sa te bucuri de muzica la un alt nivel si vrei sa asculti melodiile preferate in cele mai bune conditii, o buna achizitie ar putea fi un sistem audio care contine mai multe boxe care iti pot oferi o experienta foarte placuta. Astfel de produse poti cumpara online, iar daca alegi din lista de mai jos, ai sansa de a cumpara una dintre cele mai populare variante. SONY HT-S40R e un sistem cu 5 canale si o putere de 600 W, care permite conexiune prin intermediul USB, Audio In sau Bluetooth, care are telecomanda si care contine o boxa mare, doua mai mici si un soundbar. O alta optiune demna de luat in calcul ar putea fi Sony MHC-M60D.
Tabel comparativ
E un sistem audio complex, care contine un subwoofer, o bara de sunet si doua boxe wireless, poate fi controlat din telecomanda, poti sa redai melodiile preferate prin intermediul stick-ului USB si a tehnologiei Bluetooth si il poti conecta si la TV. Toate elementele au un design elegant, fiind usor de integrat.
Unii utilizatori s-au plans de faptul ca meniul e foarte complicat si le-a luat ceva timp pana s-au obisnuit cu el.
Format din subwoofer, bara de sunet si boxe wireless, acest sistem audio poate fi tot ce ai nevoie pentru a te bucura de un sunet de calitate.
Cu o putere de 2050 W, format din doua boxe si o unitate de comanda, acest sistem audio iti va da ocazia sa asculti la o calitate foarte buna melodiile preferate, sa ai parte de o experienta deosebita cand te uiti la filme sau meciuri si sa te distrezi facand karaoke impreuna cu prietenii.
Luminile boxelor se aprind aleatoriu, nerespectand ritmul muzicii, basul sau alti parametri de acest fel, ceea ce poate fi deranjant.
E o buna alegere pentru persoanele care vor sa aiba parte de un sunet de calitate indiferent daca asculta muzica sau se uita la filme, meciuri etc.
A 3-a Optiune!
Pentru redarea basului intens in masina se prefera adaugarea unui subwoofer dedicat cu amplificare, aceasta optiune completa, cu accesorii si cabluri incluse, avand si un aspect frumos si profesional, pentru a nu necesita ascunderea sa cu o husa, de pilda, puterea muzicala fiind de 250 W, amplificatorul crescand puterea cu pana la 200 W.
Pentru redarea sunetelor medii si a celor inalte in format atractiv poate fi necesara achizitia unor tweetere dedicate montate in alte parti ale masinii.
Iubitorii muzicii, care doresc ca aceasta sa ii insoteasca si cand sunt pe drum, vor alege sa isi tuneze portbagajul cu un astfel de produs specializat pe redarea notelor joase.
Pareri despre cele mai bune sisteme audio
Iata-ne si la sectiunea de prezentari de produse, cu care v-ati obisnuit si pentru care, probabil, ati accesat aceasta pagina. Am categorisit multiple tipuri de sisteme, mai jos, pentru a oferi cate ceva pentru fiecare:
Sistem audio 5.1:
SONY HT-S40R
Ce iti prezentam acum e un sistem audio de 600 W, ceea ce inseamna ca sunetul emis va fi unul foarte puternic. El are un numar de 5 canale, tehnologii audio precum Dolby Digital si Dolby Dual Mono, pentru a avea parte de o experienta cat mai intereseanta. Sta foarte bine la capitolul conectivitate, fiind dotat cu functia de Bluetooth 5.0 si avand un conector de intrare USB si unul Analog In, dar si un conector de iesire HDMI.
Sistemul acesta este format din mai multe elemente. In primul rand, vorbim de un subwoofer cu dimensiuni de 192 x 385 x 362 mm, care are pe suprafata lui, pe partea din fata, portul USB si butoane pentru alimentare, Bluetooth, volum, iar in spate mufe Analog In, HDMI, TV In, Front Speakers si alimentare. Apoi, vei mai avea in colet o bara de sunet, de 900 x 52 x 74.5 mm, care se leaga la subwoofer.
Totodata, pachetul mai contine si doua boxe wireless, de 83 x 180 x 74.5 mm, care trebuie conectate la un transmitator pe care il vei primi. In total, pentru a porni intregul sistem ai nevoie de doua prize normale. Device-ul poate fi controlat prin telecomanda, dar unii utilizatori sunt deranjati de faptul ca meniul este destul de complicat si dificil de accesat.
Yamaha NS-P41
Iti doresti un sistem audio pentru acasa, care sa iti imbunatateasca experienta in ce priveste urmarirea serialelor si a filmelor preferate? Boxele acestea de la Yamaha au dimensiuni medii, fara picioare, astfel ca vor trebui agatate sau pozitionate pe rafturi pentru a oferi un sunet plin, surround, intr-o incapere mai mare.
Sistemul compact e format din boxa centrala, patru sateliti si subwoofer, toate fiind de culoare inchisa, usor de asortat designului interior, montarea facandu-se, de regula, pe perete. Se poate conecta la TV sau calculatoare, putand reda continut in format MP3 si MP4, puterea muzicala totala de care este capabil fiind de peste 600 W, o valoare suficienta pentru un dispozitiv de uz casnic.
Setul prezinta raspuns in frecventa 28 – 200 Hz (subwoofer), si 35 – 35000 Hz pentru celelalte boxe, astfel incat sa prezinte un bass puternic, note medii echilibrate si inalte curate. Sunetul va fi robust, diversificat si modern.
Sistem audio Sony:
Sony MHC-M60D
Acest sistem audio e foarte apreciat pentru calitatea sunetului emis. El are o putere de 2050 W si functii precum: Clear Audio, Party Chain, Sunet surround, Extra Bass si Digital Sound Enhancement Engine. Toate acestea contribuie la redarea melodiilor in modul dorit de tine, pentru a te bucura de o experienta unica.
Sistemul e format din doua boxe si o unitate de comanda. Muzica preferata o poti asculta prin intermediul device-urilor cu fir sau wireless, avand disponibili conectori precum: 1 x USB, 1 x HDMI, 1 x Audio In. Ai prezente si doua intrari pentru microfon, in cazul in care vrei sa te distrezi cu prietenii, facand karaoke.
Boxele sunt dotate cu lumini, pentru a fi totul cat mai interesant, insa, acestea nu se sincronizeaza cu ritmul muzicii. Daca te deranjeaza luminile, le poti dezactiva. Sistemul poate fi controlat si prin telecomanda, daca vrei sa-ti fie cat mai comod. Alte doua functii interesante prezente la acest produs sunt: modul Fotbal, care reda sunetul in asa fel incat sa te simti pe stadion si DVD player incorporat, pentru o experienta deosebita cand vine vorba de vizionarea filmelor.
Sony MHCV11.CEL
Un sistem audio, la un pret bun, pentru cei care doresc multa galagie si posibilitati de conectare, fara sunet stereo, surround, sau alte elemente clasice, este acesta, de la Sony. Este o combina mare – are 60 de centimetri inaltime – iar ca greutate, cantareste 10 kilograme. Basul, de 20 de centimetri, este luminat multicolor, iar cele doua tweetere gemene il flancheaza deasupra. Pe partea superioara se afla panoul de control, iar sub el, unitatea de citire pentru CD-uri si DVD-uri.
In privinta conexiunilor, are atat iesire, cat si intrare audio, ambele analogice, intrari pentru doua microfoane, sloturi USB, interfata Bluetooth si NFC, pentru selectarea unui telefon ca sursa de semnal doar prin atingerea lui cu boxa. De asemenea, in pachet este inclusa si o telecomanda. Unul din aspectele particulare al acestui model este axarea pe karaoke: cu ajutorul microfoanelor, veti putea canta direct peste muzica redata de la orice alta sursa. Astfel, modelul este deosebit de potrivit petrecerilor, ori, de ce nu, pentru salile de sport, unde antrenorii isi vocifereaza indicatiile peste muzica de aerobic.
Ca putere, are circa 60 de Wati reali, iar in materie de obiectii aduse sistemului, putem spune ca, desi tweeterele au canale individuale, ele sunt prea apropiate una de cealalta pentru a spune ca sunetul este stereofonic. Asadar, modelul se adreseaza iubitorilor de muzica data dare si nu celor care doresc sa savureze auditii stereo, de mare fidelitate.
Avantaje:
Este proiectat pentru karaoke, utilizatorii putand canta peste muzica redata din CD player, USB sau radio.
Exceleaza la sunetele joase, oferind un bas puternic.
Include posibilitate de conectare prin Bluetooth, cu modul NFC, atingand telefonul de boxa, fara setari aditionale.
Se poate utiliza si in sali de conferinte ori in sesiuni de aerobic, unde antrenorul ofera indicatii peste muzica.
Dezavantaje:
Nu este un sistem stereo, ci mono. In plus, microfoanele lipsesc din pachet, asa ca trebuie cumparate separat.
Sistem audio auto:
Subwoofer Hertz DST 30.3B + Amplificator Hertz HCP 2 + Kit Cabluri Complet
Amatorii de muzica buna in masina au nevoie de o augmentare a sistemului de sunet auto, printre optiunile pe care le apreciaza romanii in acest sens aflandu-se acest kit complet format din subwoofer cilindric, amplificator si cablurile aferente. Va ajuta la obtinerea unui bass puternic si adanc, pozitionandu-se in portbagaj, instalarea facandu-se usor, urmand instructiunile.
Subwooferul are un tub de 12 inci cu membrana din cauciuc, care poate sa gestioneze nu mai putin de 1000 de Wati, oferind un volum ridicat si intens, putand rula la frecvente intre 28 si 300k Hz. Pentru ca se va instala intr-un loc evident, exteriorul exceleaza la capitolul design, avand mocheta de culoare neagra si numele brandului brodat in alb, pentru montare folosindu-se de doua curele.
Amplificatorul stereo din dotare e responsabil cu extinderea si modificarea sistemului audio existent, avand intrari preamplificate si intrari care conecteaza la diferite tipuri de sistem. Nu ii lipseste un filtru pentru intensificarea basului.
Pachet Apline SWT-12S4 + BBX-T600 + 350940
Alpine este una din cele mai cunoscute marci pentru echipamente de sunet pentru autoturisme, iar pentru cine doreste sa completeze un sistem audio auto cu un subwoofer performant, am ales acest kit, ce include si amplificator cu conectori si cabluri. Incinta boxei este de tip cilindru, cu o putere de 300 de Wati RMS si o impedanta de 4 Ohmi, iar difuzorul este in stare sa genereze frecvente de la 28 pana la 200 de Hertzi.
Lungimea sa este de 66 centimetri, iar diametrul de 32,4 centimetri. Puteti sa il conectati si in bridge, daca doriti mai multa putere, insa sa fiti atenti la incalzirea elementelor, daca il veti tine dat tare timp indelungat. Una din obiectiile aduce prin recenzii este, insa, puterea redusa a statiei de amplificare, aceasta generand doar 130 de Wati RMS, sub jumatate din capacitatea subwoofer-ului.
Pentru cei care doresc cele mai puternice frecvente joase, s-ar putea ca optiunea de a cumpara un amplificator mai puternic sa le faca cu ochiul. Insa, daca doriti doar o imbunatatire a basului in autoturismul dumneavoastra, drept complementare a boxelor deja instalate, acest kit este recomandabil cu caldura, iar pretul nu exceleaza.
Sistem audio 2.1:
Kruger&Matz KM0539 LP
Pentru amatori de sisteme audio simple, de tip 2.1, o varianta demna de incercat va fi aceasta de la Kruger & Matz care pune la dispozitia doritorului doi sateliti si un mic subwoofer. Se preteaza uzului alaturi de laptop, calculator sau televizor, de pilda, avand puterea de 80 W, puterea muzicala fiind de 60 W, mentinand un nivel mediu de “galagie”.
Boxele au amplificator incorporat, astfel incat sunetul rezultat sa fie unul bogat, cele doua boxe ascunzand fiecare cate un difuzor de medii, de 3 inch, si un tweeter (pentru sunetele inalte) de 1 inch, care prezinta un raspuns in frecvente 80 – 20000 Hz, cat poate auzi urechea umana. Subwooferul reproduce sunetele joase, avand un raspuns in frecvente cuprinse intre 50 si 170 Hz.
Are functie Bluetooth, putandu-se conecta si fara fir, prezentand conexiune coaxiala si RCA, precum si jack standard. De la butoanele din spate poti controla basul si inaltele.
Kruger & Matz Spirit KM0539
Daca aveti un computer de tip desktop, sau un televizor la care nu sunteti multumit/a de sunet si doriti un sistem audio 2.1 simplu, fara mofturi si multe cabluri, atunci noi recomandam produsul de aici, de la Kruger & Matz, ce include suwboofer, cu amplificare incorporata, pe langa cei doi sateliti, fiecare echipat cu difuzor pentru medii si pentru inalte. Incintele sunt fabricate din lemn furniruit, ceea ce le ofera un look elegant, compatibil cu usurinta atat cu interioare moderne, cat si clasice.
Ca putere, genereaza 60 de Wati RMS in total, iar plaja de frecvente este de 50 – 170 de Hertzi (subwoofer) si pana la 20 de Kilohertz (sateliti). Puteti sa il conectati la iesirile audio de tip jack de 3,5 milimetri de la televizor sau de la placa de sunet, ori s-ar putea sa preferati conexiunea de tip Bluetooth, putand astfel face streaming de pe telefon sau alte gadgeturi echipate cu acest tip de interfata.
Beneficiati de reglaje pentru inalte si joase, de pe panoul din spate, iar intrarea optica si cea coaxiala sunt prezente si ele. Ca dezavantaje, putem spune doar ca sistemul acesta este destul de simplu, fara decodoare Dolby ori alte elemente de procesare de sunet.
Sistem audio Akai:
Akai AHT-38A5
Iata un sistem de boxe profesional, cu un pret pe masura, format din doua piese si amplificator, caruia nu ii lipseste intrarea pentru microfon si antena FM, incluzand si cablurile necesare pentru conectare. Ca si tipologie, este vorba despre doua boxe de podea, de dimensiuni mari (121 cm inaltime), cu un aspect inedit, care foloseste nuante de mov si alb pe un fundal negru, recomandandu-se pentru utilizare acasa, in primul rand.
Printre functii se numara radio FM, putandu-se introduce o memorie externa de pana la 32 GB, in format SD card sau stick USB, pentru a nu fi necesara conectarea la un calculator sau laptop pentru muzica.
Frecventa de raspuns este intre 4 si 22000 Hz cand se folosesc DVD-uri si 20 – 20000 Hz cand se intrebuinteaza CD-uri. Suporta variate formate, inclusiv CD-uri si discuri, avand patru difuzoare, dar unii utilizatori nu sunt tocmai impresionati de calitatea basului, din pacate.
Sistem audio wireless:
Sony SHAKE-X30 High Power
Pasionatii de muzica sunt mereu in cautarea urmatorului sistem Hi-Fi, iar de la Sony vine aceasta oferta 2.1 formata din doua boxe si o boxa frontala, toate fiind dotate cu luminite LED care vor porni distractia si petrecerea de fiecare data, fiind utile si la interior, si la exterior, daca este cazul.
Setul destinat uzului personal dispune de difuzoare conice pentru redarea unui bas vibrant, avand si tuner de radio FM pentru a putea asculta muzica la diferite posturi populare. In vederea extinderii sistemului, sunt puse la dispozitie intrari audio aditionale, nelipsind porturi USB, un DVD player integrat si intrare HDMI pentru conectare la televizor, de pilda.
Poti conecta si telefonul sau alte dispozitive la sistemul acesta prin Bluetooth sau NFC, existand si functii karaoke pentru a putea canta pe un fundal muzical. Mentionam ca are o putere muzicala totala ridicata, de 1200 W, ceea ce inseamna ca volumul poate fi urcat mult.
Sistem audio Panasonic:
Panasonic SC-PM250ECS
Iata un sistem audio, ieftin si bun, care va arata frumos intr-o camera de dimensiuni mai reduse, de pilda, sau intr-una cu design retro, fiind o varianta care are un aspect clasic. Foloseste tehnologie cu fir pentru conectare, dar nu ii lipseste nici optiunea cu Bluetooth sau prin USB, pentru a nu fi imperios necesara prezenta unui calculator prin preajma, sau a unui televizor, in vederea redarii continutului audio.
Pentru ca are doua boxe, va prezenta doua canale, fara subwoofer separat, totul fiind controlat din statia care integreaza un CD player, sustinand formatul MP3 pentru redare audio. Puterea muzicala maxima este de 20 W, asadar nu prea mare, dar volumul este suficient de puternic pentru o camera obisnuita, la o mica petrecere sau o aniversare, de exemplu.
Poate capta si unde radio FM, pentru doritori. Afisajul nu este foarte usor de citit, din pacate, dupa cum relateaza multi din cei care au incercat sistemul.
Sistem audio Logitech:
Logitech Z906
Acest sistem audio Logitech a fost proiectat in special pentru jocuri, cu o puternica concentrare pe frecventele joase generate de subwoofer-ul masiv, pe cand satelitii nu au decat un singur difuzor, atat pentru frecventele medii, cat si pentru cele inalte. La o putere maxima de 500 de Wati RMS, este suficient de puternic pentru a da petreceri galagioase in apartamente mari, iar prezenta centrului de comanda, separat de toate boxele, este utila in selectarea a multiple intrari.
De la televizoare la Blu-Ray playere, console de jocuri si tablete, veti putea alege din ce sursa de semnal doriti, cu telecomanda micuta, inclusa in pachet. Beneficiati atat de intrari analogice, cat si digitale: mufe jack auxiliare, HDMI si RCA. Estimativ, se va ocupa cu succes pentru asigurarea sunetului intr-o camera de circa 50 de metri patrati, insa sa nu aveti pretentii audiofile de la acest sistem: chiar daca are decodoare Dolby si alte functii digitale, doar doua tipuri de difuzoare sunt insuficiente pentru a reda muzica in mod fidel, caz in care va recomandam sistemele stereo dedicate!
Totodata, acest set de boxe, destul de puternic, a fost catalogat drept relativ scump, in multe recenzii. Daca doriti sisteme audio, ieftine si bune, atunci va indemnam sa mai explorati piata!
Sistem audio Bose:
Bose Freespace 908113
Setul acesta de boxe, cu amplificator, de la Bose, se adreseaza celor care au nevoie de o sonorizare in birouri sau in sali de conferinte, cu incintele mascate in tavan sau peretei. Amplificatorul este spartan in design, chiar inestetic, am putea spune – functionalizatea si o constructie solida sunt elementele sale cheie, cu patru surse diferite de semnal si potentiomentre pentru doua microfoane, pentru bas si pentru inalte.
Puterea de iesire este de 30 de Wati pentru fiecare canal, in total patru boxe Bose fiind incluse in pachet, fiecare de 8 Ohmi si capabile de un raspuns in frecventa de la 95 de Hertzi la 17 Kilohertzi. Asadar, date fiind toate aceste elemente, va puteti da seama ca acest sistem audio Bose este calibrat pe redarea vocii, inainte de toate, intrucat nu exceleaza in spectrul de bas sau de inalte, foarte mult.
Asadar, nu va sfatuim sa luati in calcul acest produs daca nu aveti de gand sa il utilizati pentru conferinte, in cazul filmelor si muzicii el fiind prost echipat, ca specificatii. In plus, este si un produs destul de scump, in jurul a circa o mie de euro, in momentul scrierii acestui ghid.
Sistem audio Home Cinema:
Yamaha YHT-1840
Acest sistem 5.1 de la Yamaha are un pret mediu pentru produse destinate uzului acasa, putandu-se monta precum boxele dintr-un cinematograf, astfel incat sa ofere acel sunet bogat, care parca inconjoara privitorul cand acesta se uita la filmele preferate. Mai poate fi folosit si pentru redarea muzicii, bineinteles.
Are in componenta un subwoofer, patru sateliti si o boxa centrala, avand si statie de control cu tuner radio FM, control dinamic si functie Dolby Digital Plus, pentru imbunatatirea calitatii sunetului, puterea dinamica efectiva fiind de 135 W, suficient pentru o camera de dimensiuni medii, precum sufrageria, acolo unde se afla, de regula, televizorul.
In ce priveste optiunile de conectare, nu va lipsi portul HDMI, care se foloseste si pentru a asigura setarile de sunet realizate pe monitor sau televizor, altfel volumul si calitatea pot avea de suferit. Mentionam ca lipsesc conexiunea Bluetooth si cea wireless, astfel ca nu se poate conecta fara fir un telefon la sistem, de exemplu.
Ghid de cumparare
Pentru ca tipurile de produse incluse sub numele de “sistem audio” pot varia foarte mult, s-ar putea sa fie putin mai complicat sa gasim factori de alegere comuni. Ne vom stradui sa categorisim cat mai eficient aparatele si sa explicam cat de important este fiecare element pentru nisa sa respectiva. Sa incepem!
Tip sistem: pentru a clasifica sistemele audio, putem stabili urmatoarele categorii: sistemele de casa (stereo, 2.1 sau Home Cinema), cele profesionale (pentru reprezentatii live), cele auto, cele pentru birouri si sali de conferinte si cele portabile.
In primul grup, intalnit aparatura clasica stereo, cu doua boxe si amplificator ori combina muzicala, dar si instalatiile cu boxe active pentru PC, cu sau fara subwoofer. Sistemele Home Cinema prevad, de regula 5 boxe si un subwoofer si pot, sau nu, avea propriul amplituner. Instalatiile de sunet profesionale includ boxe mari, puternice, active ori pasive, iar mixerele fac parte, de regula, din acestea.
La un sistem audio pentru masina, aveti un player, boxe standard, eventual un subwoofer cu propriul amplificator. Despre echipamentele destinate salilor de conferinte si birourilor, acestea sunt, de regula, facute pentru a fi incorporate in tavan sau pereti, iar performantele lor tin mai mult de redarea vocii umane. In final, cele portabile sunt constituite dintr-un singur corp, in care este incorporat atat amplificatorul, cat si difuzoarele sau bateria.
In ceea ce priveste factorii de alegere de mai jos, nu toti sunt aplicabili la fiecare categorie prezentata. Asadar, insiruirea lor nu va fi, neaparat, in ordinea importantei, insa ne vom stradui sa le discutam in functie de cat de mult influenteaza deciziile cumparatorilor.
Numar boxe: Un sistem poate avea unul sau pana la sapte difuzoare. Ca regula, sunetul stereofonic este cel mai des intalnit, intrucat cele mai multe inregistrari de muzica sunt pe doua canale (stanga si dreapta). Din acest motiv, cele mai multe sisteme audio au doua difuzoare (in aceeasi carcasa, daca este un produs portabil), sau doua boxe. Cele 2.1 includ un subwoofer, acesta generand bas pentru ambele canale, iar sistemele Home Cinema includ boxe spate si centru.
La produsele profesionale si cele pentru conferinte, pot fi prezente foarte multe boxe, insa numarul de canale poate fi limitat. Mai mult nu inseamna mai bine, insa are legatura cu spatiul disponibil si modul in care acesta trebuie utilizat.
Materiale: acest factor va fi indeosebi luat in calcul de audiofili, care cauta cel mai mic nivel de distorsiuni si vibratii pentru incintele acustice. Desigur, materialul are si o puternica valenta estetica. Pentru puritani, carcasele din material lemnos (placaj furniruit) genereaza un sunet bun, insa au si un aspect elegant. Carcasele din plastic sunt specifice sistemelor ieftine, insa sunt rar intalnite la boxele stereo de casa, desi multi sateliti de Home Cinema sunt din acest material, precum si multe sisteme portabile, cu Bluetooth. Sistemele de sunet auto nu au incinte acustice (doar subwooferele), ele utilizand rezonanta habitaclului pentru a genera bas.
Putere: sa discutam despre putere. Teoretic, mai mult inseamna mai galagios, o valoare de 100 de Wati fiind superioara a 50 de Wati. Discutia se poate lungi daca luam puterea reala, fata de puterea muzicala (RMS), insa, fara a ne pierde in aspecte tehnice, trebuie sa mentionam importanta dimensiunilor incintei in nivelul de zgomot generat. Pe scurt, un difuzor de 35 de Wati cu o incinta mare, bine calculata de un inginer acustician priceput, va da clasa unei boxe mici, calculate prost, de doua-trei ori mai puternica. Asadar, luat mereu in calcul puterea impreuna cu marimea incintelor, in special cand estimati efectul generat de bas.
Reglaje: pentru un sistem audio ieftin, ar fi bine ca panoul de control sa ofere macar posibilitatea de a regla basul. Insa, cu cat va uitati la produse mai scumpe, ar fi bine ca acestea sa ofere cat mai multe reglaje si functii de alterare a sunetului.
Modificarea basului si a inaltelor este minima – un egalizator digital sau grafic, pe cat mai multe benzi, este binevenit, in special la sistemele ce includ amplituner extern (vezi Yamaha YHT-1810, care are si procesor de sunet DSP, care genereaza ecouri specifice anumitor medii, cum sunt salile de filarmonica). Decodoarele Dolby sunt importante pentru filme, iar functiile de sursa directa (care anuleaza orice interferenta din partea amplificatorului pe sursa de semnal) este cautata de audiofilii puritani.
Conectori/Bluetooth: daca optati pentru un sistem audio 2.1 pentru PC, atunci numarul de intrari s-ar putea sa nu va intereseze foarte mult, esentiale ar fi o intrare de la placa de sunet, de tip jack, sau una optica, digitala.
Pentru instalatiile Home Cinema, s-ar putea sa doriti un sistem audio wireless, pentru ca acestea utilizeaza interfata Bluetooth pentru a comunica de la amplificator la boxe, dar si pentru a primi semnal de la telefoane, tablete sau alte gadgeturi. Streamingul de acest tip a devenit aproape esential pentru produsele portabile, dar si pentru instalatiile de ascultat muzica acasa, fie ele stereo sau 5.1, ori chiar pentru cele auto.
Pe langa asta, multi cauta un numar mare de intrari HDMI, optice, RCA, ori jack, atunci cand doresc sa conecteze surse precum televizoare, playere Blu-Ray sau cabluri digitale satelit.
Dimensiuni: pentru multi cumparatori, spatiul ocupat de sistem conteaza, mai ales cand camerele sunt mici. Altii, dimpotriva, chiar vor prefera niste incinte mari care sa domine spatiul in care sunt amplasate. Este important sa luati in calcul nu doar marimea boxelor si a a amplificatoarelor, ci si numarul acestora.
Pret: pentru fiecare categorie de produse, sumele pe care ati putea da pentru a cumpara un sistem pot varia considerabil. De la cateva sute de lei pana la cateva mii de euro, plaja de preturi va fi extrem de vasta. Nu doar calitatea sunetului se reflecta in pret, ci si diverse functionalitati, pe care le-am mentionat mai sus.
Brandul conteaza, de asemenea: daca optati pentru un sistem audio Sony, o firma destul de renumita, s-ar putea ca, in 4 cazuri din 5, sa dati mai multi bani, decat pe un sistem audio Akai, asemanator ca specificatii si constructie, si asa mai departe.
Totodata, puteti oricand opta si pentru aparate second-hand, intrucat acestea pot imbatrani greu, mentinandu-si calitatea, mai ales daca fostul posesor a avut grija de ele cum trebuie.
Daca ati citit tot ghidul nostru de cumparaturi, trebuie sa va spunem ca este doar o mica introducere la un domeniu pe cat de vast, pe atat de interesant, mai ales daca va prinde virusul. Pasiunea pentru tehnica audio este un hobby larg raspandit, asa ca merita sa luati in calcul multe pareri, cand faceti o alegere. S-ar putea ca unii dintre dumneavoastra sa mai aiba intrebari. Speram sa le raspundem in urmatoarea parte a articolului nostru:
Intrebari frecvente
Ce aleg: sistem audio 5.1, sistem audio 7.1 sau 2.1?
Depinde de cat de mult tineti la o experienta de film cat mai aproape de cea cinematografica. Exista intregistrari Blu-Ray si DVD in 5.1 canale, sau chiar si in 7.1 canale, dar pentru multa lume, vizionarea in stereo (2 canale si, eventual un subwoofer) este suficienta. Pentru muzica, doua canale sunt suficiente, intrucat cam toate inregistrarile de la studiouri sunt in acest format.
Cat costa si unde gasesc un sistem audio cu microfon?
Gasiti asa ceva, desigur, pe site-urile de comert online, dar si in magazinele fizice. De exemplu, multe modele de sistem audio Sony, precum SHAKE-X70, includ functii karaoke, cu microfon. Exista multe modele asemanatoare, iar plaja de preturi oscileaza de la circa 300 de RON (in special la boxele Akai), pana la peste 2000 de RON, in functie de putere si de alte specificatii.
Cat costa un sistem audio profesional?
In functie de puterea echipamentului, de calitatea boxelor si a mixerului ori amplificatorului, veti cheltui, orientativ, intre sub 2000 de RON si peste 2000 de Euro, pe un set de nivel profesional.
Cat de util poate fi un sistem audio portabil?
Depinde ce intelegeti prin termenul de “util”. Daca doriti sa ascultati muzica la calitate audiofila, atunci sistemele portabile s-ar putea sa dezamageasca, mai ales din moment ce sistemele portabile nu ofera sunet stereofonic (desi, in unele cazuri, boxele Bluetooth se pot cupla cate doua, oferind astfel efectul stereo dorit).
Daca, prin “util”, intelegeti posibilitatea de a reda mai clar o inregistrare audio, de exemplu, la un curs sau la o conferinta, atunci aparatele audio portabile sunt recomandabile, unele redand vocea chiar foarte bine. Ca si in cazul altor categorii de echipamente electronice, performantele la acestea variaza mult, asa ca s-ar putea sa oferiti chiar si mii de Euro pe o boxa portabila, cum este Devialet Phantom.
Cum folosesc un sistem audio pentru PC?
Foarte simplu: il conectati, il bagati in priza si apasati butonul de pornire! De regula, sistemele pentru computer sunt usor de instalat si utilizat, mai ales cele pe doua canale (cu sau fara subwoofer).
Cum gasesc/selectez un sistem audio pentru smart TV?
Aveti mai multe optiuni, in aceasta privinta: boxe active stereo, boxe active 2.1 sau 5.1 Home Cinema sau sistem cu amplificator separat, fie cu boxe pasive stereo, fie cu boxe pasive Home Cinema. Puteti, de asemenea, sa optati si pentru boxe de tip soundbar, foarte populare pentru televizoarele Smart, acestea imbunatatind sunetul, fara multe incinte acustice (de regula, sunt prezente una sau doua, daca luam in calcul subwooferul). Puteti gasi toate aceste tipuri de produse in magazinele online. Alegerea se rezuma la cat de multe componente doriti in camera si cat de multe functionalitati cautati (daca doriti sa conectati multe aparate, pe langa televizor, si sa beneficiati de efecte si reglaje variate (mai ales daca amplitunerul ofera procesor digital de sunet).
Din ce e format de obicei un sistem audio auto?
Cele mai multe sisteme de masina au un element central (ce contine amplificatorul, CD playerul si tunerul, sau doar amplificatorul, depinde de la model la model) si boxele. Amplificatorul este si player, desi puteti conecta inca un astfel de element, extern, pentru subwoofere, de exemplu.
Instructiuni de conectare sistem audio la TV
Modul in care puteti conecta un sistem audio la televizorul dumneavoastra depinde de doi factori: ce tip de sunet doriti (mai precis, pe cate canale) si daca modul respectiv este suportat de instalatia de sunet pe care o aveti, ori pe care planuiti sa o cumparati.
Ce fel de sunet doriti?
Intrebarea aceasta poate avea doua raspunsuri principale: sunet stereo ori sunet multi-canal. Pentru cei ce doresc doar un sunet de calitate mai buna, o pereche de boxe stereo este suficienta, aceasta putand, sau nu, fi acompaniata de un subwoofer. Pentru conexiunea stereo, de regula aveti doua optiuni: ori sa utilizati iesirea de tip jack de 3,5 milimetri, destinata castilor, sau cabluri de tip RCA (cu doua mufe separate, stanga si dreapta). Daca doriti, totusi, sunet surround (va trebuie un sistem cu 5 boxe + subwoofer, pentru asta), puteti conecta si cablul optic, pentru a obtine sunetul dorit.
Daca aveti un sistem Home Cinema, de tip 5.1 sau chiar 7.1, iar sunetul multi-canal este ceea ce va intereseaza, atunci aveti mai multe optiuni, in aceasta privinta: ori folositi metoda de mai sus (conexiune optica + RCA stanga-dreapta), ori folositi cabluri separate pentru fiecare parte (doua pentru fata, doua pentru spate si unul pentru centru si subwoofer). Nu toate televizoarele au iesiri individuale pentru aceste canale.
Insa, a treia optiune – de fapt, cea mai populara in zilele noastre – este utilizarea interfetei HDMI, care transmite atat imagine, cat si sunet. Pur si simplu conectati panoul de la sistemul de sunet cu televizorul, utilizand cablul special HDMI, cu mufa sa alungita, caracteristica.
Cu cabluri, sau fara cabluri?
Daca aveti un televizor Smart, cu interfata Bluetooth, atunci puteti opta pentru un sistem audio care sa primeasca sunet prin acest mod, eliminand cablurile. Imperecherea dintre cele doua se va face in pasii principali in care se stabileste orice conexiune Bluetooth: apasati simbolul de conectare de la panoul de comanda al sistemului si, fie intrati pe meniul special pentru aceasta conexiune, de la televizor, ori intrati pe meniul special pentru sunet si cuplati cele doua elemente, de regula introducand un cod special de recunoastere.
Daca, de exemplu, aveti un sistem audio Panasonic, atunci numele firmei ar trebui sa apara in meniul Bluetooth, in cazul in care sunt prezente mai multe gadgeturi cu acest tip de conexiune, in vecinatatea televizorului. Parerile sunt impartite, in ceea ce priveste calitatea sunetului prin wireless: puritanii cu dorinte audiofile spun ca nu se poate compara cu semnalul transmis printr-un cablu cu conectori auriti, insa marea majoritate nu percep vreo diferenta mare de fidelitate.
Doriti simplitate, cu un sunet mai bun?
Pentru o parte din posesorii de televizoare, absenta basului si a unor inalte mai clare sunt principalul motiv pentru care ar dori un sistem audio extern, fara pretentii la incinte multiple insirate prin toata camera. Optiunea pentru o boxa soundbar poate fi solutia, in acest caz, respectivele aparate oferind sunet stereofonic printr-un singur corp alungit, ce vine sub sau deasupra televizorului. Acestea pot utiliza cabluri, ori pot fi conectate prin Bluetooth, depinde de model. Va recomandam sa investigati aceasta categorie de produse, ce are multe de oferit pentru posesorii de televizoare!
Lasa un comentariu
0 Comentariu