Routere – Opinii si Recenzii pentru 2024
Crezi ca e momentul sa cumperi un router nou, mai performant decat cel pe care il aveai? Sau poate te afli in situatia de a achizitiona pentru prima data un astfel de dispozitiv? Ei bine, lista care urmeaza cuprinde o serie de produse de top, care pot intra in posesia ta simplu si rapid, printr-o comanda online. In fruntea ei se afla Tenda AC9, un router care ofera performante foarte bune, la un pret decent: doua frecvente, una de 2.4 GHz si alte de 5 GHz, care au viteze de 300 Mbps, respectiv 900 Mbps. El are compatibilitate cu standardul 802.11 AC, care e foarte rapid si performant. Produsul sta bine si din punctul de vedere al protocoalelor de securitate si e dotat cu port USB si Print Server. Daca vrei sa mai vezi si un alt model, iti recomandam TP-Link Archer C80
Tabel comparativ
Este un router de calitate, care iti poate oferi o viteza mare cand vine vorba de utilizarea retelei Wi-Fi, fiind dotat cu standardul 802.11 AC si avand doua benzi ce pot atinge 300 Mbps, respectiv 900 Mbps. Printre dotarile lui intra si un port USB, de folos pentru dispozitive externe de stocare.
Pentru a te bucura de wireless Gigabit, ai nevoie de un cablu special, care din pacate nu este inclus in pachetul de achizitie.
Daca ai un abonament de Internet ce iti permite o viteza mare, acest router te poate ajuta sa o atingi.
Este un router performant, standard Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, rata de transfer de pana la 1900 Mbps, 4 porturi LAN, control parental, doua benzi de frecventa si 4 antene care vor oferi un semnal excelent. Este negru, elegant, si masoara 215 x 117 x 32 mm.
Daca te gandesti sa il folosesti cu ajutorul unui modem, nu vei putea face asta, deoarece nu detine port USB.
Daca ai un abonament la Internet foarte performant si cauti un router care sa-i faca fata, vezi acest model Full Gigabit.
Routerul e unul ce are o rata de transfer de 1200 Mbps, care ofera standarde de securitate inalte, detine un numar de 4 antene pentru a avea un semnal cat mai bun si lucreaza pe doua benzi, 2.4 GHz si 5 GHz. Detine port USB, daca vrei sa il utilizezi impreuna cu un modem.
Nu este un device pe care il poti folosi cu o cartela SIM pentru Internet, deoarece nu detine un astfel de orificiu.
E un router cu 4 antene, rata de transfer de 1200 Mbps, doua benzi de frecventa si port USB pentru modem.
Pareri despre cele mai bune routere
Piata din Romania este foarte variata in ceea ce priveste aceste produse, motiv pentru care ne-am gandit sa facem o selectie care sa le cuprinda pe cele mai populare.
Router wireless:
Tenda AC9
Nu e foarte greu sa gasesti un router ieftin si bun, daca optezi pentru un model Tenda. Acesta despre care vorbim acum este compatibil cu standardul 802.11 AC, dar si cu cele mai vechi, bineinteles. El va permite o viteza rapida atat la download, cat si la upload, deoarece este un model dual-band, cu doua frecvente, una de 2.4 GHz si cealalta de 5 GHz.
In ceea ce priveste viteza pe fir, vorbim de un Router Tenda Gigabit, care poate atinge o viteza de pana la 1200 Mbps, daca ai cablul necesar. Rata de transfer Wi-Fi este de 300 Mbps pe banda de 2.5 GHz si 900 Mbps pe cea de 5 GHz. Securitatea datelor este asigurata de o serie de standarde care vor oferi protectie sporita – WEP, WPA si WPA2-PSK.
Acest router este dotat cu Print Server, pentru a fi de folos la partajarea documentelor de pe imprimanta si detine si un port USB, in eventualitatea in care vrei sa adaugi un dispozitiv extern de stocare. Are dimensiuni de 226 x 179.5 x 76.6 mm, detine doua antene pentru acapararea semnalului si este de culoare neagra. Se monteaza in pozitie verticala, cu ajutorul unui suport. E dotat cu patru sloturi LAN si unu WAN.
TP-Link TL-WR940N
Daca ai optat pentru un abonament la Internet care sa nu aiba o viteza foarte mare, deoarece nu ai nevoie de cine stie ce si vrei sa cumperi un router potrivit, ti-l recomandam pe acesta. El are standardul WiFi 802.11 N si dispune de o banda de frecventa 2.4 GHz, care poate avea o rata de transfer de pana la 450 Mbps.
Pentru a emite semnalul intr-un mod cat mai bun, routerul e dotat cu trei antene care pot fi inclinate in diverse directii. Nu e foarte performant la capitolul caracteristici cheie, deoarece nu are nici port USB, nici 3G/4G sau Print Server. Securitatea se face cu ajutorul protocoalelor WEP, WPA si WPA2, asadar, sta destul de bine in aceasta privinta.
Dimensiunile routerului sunt de 200 x 28 x 140 mm. Este un model de culoare neagra, foarte practic. In spate vei regasi patru porturi LAN si unu WAN. Pretul e unul foarte accesibil.
Tenda AC10
Aducem acum in discutie, de la Tenda, un router wireless Gigabit, care va fi de folos in locuintele cu mai multi utilizatori, in care se foloseste un Internet de calitate, cu o viteza mai mare. El utilizeaza doua benzi, de 2.4 GHz si 5 GHz, pentru a fi capabil sa ofere rate de transfer de 300 Mbps, respectiv 867 Mbps. Standardul Wi-Fi folosit e 802.11 AC, dar e compatibil si cu altele mai vechi.
Cele patru antene vor ajuta la emiterea semnalului in diverse zone, iar cele patru porturi LAN vor contribui la conectarea mai multor PC-uri sau a unor diverse dispozitive care necesita conexiune prin cablu (camere de supraveghere, de exemplu). Nu e un model cu Print Server si nici nu permite intrebuintarea Internetului prin cartela sau modem, neavand 3G/4G sau port USB.
In ceea ce priveste securitatea, s-au folosit protocoalele: WPA-PSK/WPA2-PSK si WPA. Dimensiunile routerului sunt de 220 x 141.5 x 49 mm, iar greutatea de doar 0.350 kg.
TP Link router:
TP-Link Archer C80
Daca vrei un router la un pret bun, care sa fie puternic, pentru a-ti oferi un Internet de inalta calitate, iti recomandam acest model de la TP-Link. E o varianta Full Gigabit, care va functiona cu o viteza de pana la 1900 Mbps, pentru a te putea bucura de cel mai bun abonament de Internet.
Pentru sarcinile mai simple, acest device va folosi banda de 2.4 GHz, iar pentru cele mai complicate pe cea de 5 GHz. Poti sa transmiti fara probleme si in format 4K sau 8K, atata timp cat detii si un abonament la un serviciu care sa permita asta, dar si echipamente necesare. In ceea ce priveste securitatea, ai parte de criptare 64/128-bit WEP, WPA/WPA2, WPA-PSK/WPA2-PSK.
Acest router are un numar de 4 antene, care emit semnalul foarte bine, e dotat cu functia Control Parental si are dimensiuni de 215 x 117 x 32 mm. Standardul Wi-Fi folosit e 802.11 a/b/g/n/ac. Ai la dispozitie 4 porturi LAN si 1 WAN. Nu e dotat cu port USB, daca te gandesti sa il folosesti cu un modem.
TP-Link TL-WR841N
Daca ai un apartament micut in care vrei sa te bucuri de semnal Wi-Fi, un router ca acesta ar putea fi tot ce ai nevoie, insa doar in cazul in care ai un abonament la Internet ce nu poate depasi o rata de transfer de 300 Mbps, deoarece aceasta e valoarea maxima din acest punct de vedere, ea fiind capabila datorita unei frecvente de 2.4 GHz.
E bine sa fii atent/a sa nu ai prin preajma dispozitive cu care ar putea interfera, nici pereti foarte grosi, deoarece nu e un model deosebit de puternic, standardul Wi-Fi fiind 802.11 N. Protocoalele de securitate utilizate de acest articol sunt: WEP, WPA, WPA2.
Acest device e dotat cu doua antene care pot fi indreptate in diverse pozitii, are dimensiuni de 192 x 130 x 33 mm si este de culoare alba. In partea din spate vei regasi patru intrari LAN si una WAN, orificiul pentru alimentare, dar si butoanele pentru pornire/oprire, securitate si restart. Pretul e unul foarte accesibil.
Router WiFi:
TP-Link Archer C6U
Routerul acesta suporta standardul Wi -Fi 802.11ac, fiind un model dual band, care functioneaza pe frecvente de 2.4 GHz si 5 GHz, in functie de actiunile pe care le faci. Cu cat acestea sunt mai solicitante, cu atat e nevoie de folosirea benzii cu frecventa mai mare. Modelul acesta e unul Gigabit, care are o rata de transfer de cel mult 1200 Mbps, pentru a putea sa accesezi foarte rapid paginile dorite, daca bineinteles ai si un abonament care permite asta.
Device-ul acesta detine 4 antene, pentru o acoperire cat mai buna si e dotat si cu port USB, in eventualitatea in care vrei sa il utilizezi cu ajutorul unui modem. Nu il poti folosi insa cu cartela SIM, deoarece nu are un astfel de port. In ceea ce priveste securitatea, sunt prezente protocoalele: WEP, WPA, WPA2.
215 x 117 x 32 mm sunt dimensiunile acestui modem, iar culoarea este neagra. Pe suprafata dispozitivului vei gasi 4 porturi LAN si 1 WAN.
TP-Link TL-WR1043N
Daca vrei un router pentru fibra optica, ce sa-ti permita sa utilizezi Internetul fara fir de pe mai multe dispozitive, acesta ar putea fi o varianta destul de decenta, care iti va oferi posibilitatea de a te bucura de un transfer de mare viteza. E un model Gigabit, cu o banda de frecventa de 2.4 GHz, care poate atinge o rata de transfer de 450 Mbps si cu un standard 802.11 N.
Acest WiFi router detine trei antene care dau o acoperire foarte mare, astfel incat sa prinzi bine semnal in orice loc din casa ta. Sta bine si la securitate, avand protocoale WEP, WPA si WPA2. Daca te intrebi de posibilitatea de a-l folosi pentru Internet prin modem sau cartela, raspunsul este negativ.
Pe partea din spate vei observa ca are patru porturi LAN si unu WAN, intrarea pentru alimentare si butoane pentru securitate, pornire si reset. Este de culoare neagra si are dimensiuni de 225 x 148 x 33 mm.
ASUS RT-AC68U
Vrei un router WiFi performant, pe care sa il intrebuintezi nu doar acasa, ci si la o companie cu multi angajati care au nevoie de un astfel de semnal? Ei bine, e posibil sa ai nevoie de acest model. El detine un standard Wi-Fi 802.11 AC si are doua benzi, una cu frecventa de 2.4 GHz si o viteza maxima de 600 Mbps si alta de 5 GHz, cu o rata de transfer de maxim 1300 Mbps, pentru a-ti permite sa te bucuri de transferuri rapide si pagini incarcate in cel mai scurt timp.
Acesta e un router wireless Gigabit, care are si caracteristici cheie demne de amintit si apreciat: 3G/4G, Print Server, porturi USB (2.0 si 3.0). El utilizeaza un standard Wi-Fi de ultima generatie 802.11 AC, iar tot ceea ce mai ai nevoie e un abonament de Internet care sa-ti permita sa-l folosesti la capacitati maxime.
Nu-ti face griji in privinta securitatii, deoarece ea e intarita prin protocoalele WEP, WPA, WPA2 si WPS. Iti mai setezi si o parola puternica si totul va fi bine. Referitor la porturile LAN si WAN, totul e la fel ca la modelele clasice (4 x RJ-45 – LAN; 1 x RJ-45 – WAN).
Tenda router:
Tenda AC10U
Atunci cand utilizezi atat Internetul prin cablu, cat si cel wireless, ai nevoie de un router si pentru fibra optica, ce sa fie capabil sa dea o viteza de lucru foarte buna prin ambele variante, asa cum e modelul acesta. El e de tip dual-band cu o rata de transfer de 300 Mbps pe banda de 2.4 GHz, 867 Mbps pe cea de 5 GHz si cu un standard Wi-Fi 802.11 AC.
Pentru a putea folosi dispozitive de stocare externe, vei avea disponibil si un port USB 2.0. Daca te intereseaza informatiile legate de securitate, afla ca ai disponibile o serie de protocoale care vor asigura protectia datelor tale: WPA-PSK, WPA2-PSK, WPA/WPA2.
Acest router are patru antene ce permit transmiterea semnalului intr-un mod calitativ, este de culoare neagra, are dimensiuni de 220 x 141.5 x 49 mm si cantareste 0.350 kg. Are trei porturi LAN si unul WAN. E accesibil financiar, iar transportul costa pana in 15 lei.
Tenda N301
Nu dispui de un buget foarte mare si vrei sa analizezi cateva routere la preturi bune? Atunci vezi detaliile legate de acest produs. Iti spunem de la inceput ca nu trebuie sa te astepti sa aiba caracteristici foarte bune, deoarece la urma urmei e un model ieftin, dar decent. El foloseste un standard 802.11 N, care nu e cel mai recent, deci nu ofera cea mai mare viteza.
Frecventa pe care o foloseste e de 2.4 GHz, iar rata maxima de transfer e de 300 Mbps. El detine si doua antene, acestea ajutand la transmiterea semnalului. Poti conecta si fir de Internet sau alte dispozitive externe, avand la dispozitie trei porturi LAN. Ai si unul WAN pentru cablul principal.
In ceea ce priveste securitatea, protocoalele WEP, WPA, WPA2 si WPS iti ofera siguranta de care ai nevoie. Nu e un model ce detine 3G/4G, Print Server sau port USB. Dimensiunile sunt de 127.4 x 90.5 x 26 mm, fiind un model foarte compact. Culoarea este alba.
Router Gigabit:
TP-Link Archer C7
Pentru cei care au un abonament de Internet de mare viteza si vor ca wireless-ul sa functioneze rapid, recomandam acest router Gigabit. El apartine brandului TP-Link si utilizeaza un standard Wi-Fi 802.11 AC. Este un model dual-band, pe frecventa de 2.4 GHz avand o viteza de 450 Mbps, iar pe cea de 5 GHz, 1300 Mbps.
Pentru a nu iti face griji in ceea ce priveste securitatea, sunt folosite o serie de protocoale care iti vor tine datele in siguranta – WEP, WPA, WPA2. Ca sa te poti bucura si de adaugarea unor dispozitive externe de stocare (NAS, de exemplu), acest model detine si un port USB. Are incorporata si tehnologia Print Server, pentru a utiliza o imprimanta intr-un mod cat mai simplu.
Referitor la felul in care arata acest router TP-Link, el este de culoare neagra si are dimensiuni de 243 x 160.6 x 32.5 mm. E prevazut si cu trei antene, care pot fi indreptate in diverse directii in care vrei sa ai un semnal mai bun, patru porturi LAN si unu WAN.
ASUS AC1200G Plus
Un router Gigabit ca acesta de la ASUS ar putea fi potrivit pentru locuinta ta, daca ai un abonament ce permite utilizarea Internetului la o viteza mai mare. El se foloseste de un standard Wi-Fi 802.11 AC si are doua benzi de frecventa. Prima dintre ele e cea clasica, prezenta pe toate modelele, de 2.4 GHz. In acest caz ea poate ajunge la o viteza de 300 Mbps. A doua e mai performanta, de 5 GHz si poate atinge pana la 867 Mbps.
Acest dispozitiv e prevazut cu patru antene, motiv pentru care are o raza de acoperire mare si emite un semnal puternic, pentru a te bucura de Wi-Fi in toata casa. WEP, WPA-PSK/WPA2-PSK, WPA/WPA2 sunt protocoalele de securitate pe care le foloseste, deci nu vei avea grija furtului de date.
Daca te intereseaza caracteristicile cheie pe care le are, ei bine, ai la dispozitie un port USB, dar si tehnologia Print Server. Mai e dotat bineinteles si cu porturi LAN (x4), dar si WAN (x1). Nu detine 3G/4G, deci, nu il poti folosi pentru cartela SIM sau modem. Este de culoare neagra si masoara 207 x 148 x 35 mm.
ASUS router:
ASUS RT-N12-D1
Daca vrei un dispozitiv de calitate de la ASUS, un router ca acesta ar putea fi o alegere potrivita, in eventualitatea in care utilizezi Internetul la un nivel clasic si ai un abonament ce permite o viteza de pana la 300 Mbps (pentru ca pe aceasta o poate atinge), avand o singura banda de frecventa, pe cea de 2.4 GHz.
Nu e un model ce iti permite sa adaugi dispozitive de stocare externa (nu are USB), sa intrebuintezi Internetul prin modem sau cartela (fara 3G/4G) sau sa folosesti imprimanta intr-un mod mai simplu (lipseste tehnologia Print Server), ci e unul pe care-l poti folosi strict pentru conexiunea prin cablu si cea wireless. Are pentru asta patru porturi LAN si unu WAN. Detine si doua antene, pentru a avea o raza de acoperire mai mare.
Protocoalele de securitate prezente la acest model sunt WEP, WPA, WPA2 si WPS. Dimensiunile routerului sunt de 179 x 128 x 28 mm, culoarea fiind una neagra. Pretul de achizitie e unul accesibil.
ASUS RT-AC53
RT-AC53 este un router ASUS Gigabit potrivit pentru locuintele in care exista mai multi utilizatori sau se foloseste un abonament la Internet ce presupune o viteza mai mare. Pentru a-ti functiona totul cat mai bine si fluent, el iti pune la dispozitie doua benzi de frecventa, de 2.4 GHz, respectiv 5 GHz. Cu acestea poti atinge o viteze destul de mare (300 + 433 Mbps).
Referitor la standardul Wi-Fi, care este si el foarte important pentru a avea un Internet rapid, acesta e 802.11 AC. Ca sa fii linistit/a si in ceea ce priveste securitatea datelor, protocoalele utilizate sunt: WEP, WPA2-PSK, WPA-PSK, WPA/WPA2 – Enterprise. Routerul acesta are si trei antene, pentru a largi raza de actiune, dar nu se specifica nimic referitor la caracteristicile cheie.
E destul de saracacios in ceea ce priveste porturile existente, deoarece sunt prezente doar doua sloturi LAN si unu WAN. 320 x 190 x 35 mm sunt dimensiunile acestui produs, iar culoarea lui este neagra.
Router 4G:
TP-Link TL-MR3020
Nu-i asa ca ar fi comod sa poti folosi un dispozitiv care sa ofere semnal la Internet pentru mai multe persoane atunci cand nu ai trasa fibra optica? Ei bine, in astfel de situatii, un router portabil ca acesta, ti-ar putea fi de un real folos. El detine un standard wireless 802.11 N, care nu e extrem de performant, dar e suficient pentru a fi folosit intr-un mod decent.
Modelul acesta de router 4G are o banda de frecventa de 2.4 GHz, ce lucreaza cu o viteza de cel mult 150 Mbps. Detine si un port USB, in care poate fi introdus modemul cu Internet si are chiar si un slot WAN/LAN, daca vrei sa il conectezi la o retea de Internet prin fibra. Nu detine slot pentru cartela SIM, ci doar pentru modem.
Pentru a permite securizarea datelor si a tine la distanta persoanele rau intentionate, protocoalele utilizate sunt WEP, WPA si WPA2. Este un model de dimensiuni foarte reduse, masurand doar 67 x 22 x 74 mm.
TP-Link TL-MR3420
Daca apreciezi produsele TP-Link, un router ca acesta te-ar putea ajuta, in eventualitatea in care ai un abonament la Internet ce nu depaseste viteza de 300 Mbps, ce poate fi data de banda de 2.4 GHz pe care o are acest model. 802.11 N este standardul Wi-Fi utilizat, care e suficient pentru cat poate duce device-ul.
Prin intermediul acestui produs poti intrebuinta si Internetul prin cablu, deoarece vei observa ca exista patru porturi LAN si bineinteles unu WAN, pentru firul principal. Daca vrei, poti folosi si un modem, deoarece ai un port USB ce permite acest lucru.
Mergem mai departe si vorbim putin de securitate. Ea e prezenta la un nivel destul de avansat, protocoalele utilizate fiind WEP, WPA si WPA2. Pentru a emite semnalul pe distante cat mai mari, modelul acesta e dotat cu doua antene detasabile. Referitor la dimensiuni, ele sunt de 174 x 30 x 111 mm, fiind asadar un model compact. Culoarea e gri, cu detalii negre.
Router Huawei:
Huawei B315s
Acest router Huawei este un model decent, care iti ofera posibilitatea de a te bucura de Internet atat prin cablu, cat si prin modem sau cartela SIM. El utilizeaza un standard Wi-Fi 802.11 N si are o banda de frecventa de 2.4 GHz, ce poate atinge o rata de transfer de pana la 150 Mbps.
In partea din spate a acestui model, vei observa ca exista doua suprafete acoperite cu capace. Una dintre ele e cea pentru antene, cealalta pentru cartela SIM. Totodata, vei vedea ca ai la dispozitie si trei porturi LAN, un slot WAN, un orificiu pentru USB, unu pentru alimentare si butonul de reset.
Acest router cu SIM detine protocoale de securitatea avansate: WPA, WPA2, WPA-PSK, WPA2-PSK si WPS. E un model destul de compact, avand urmatoarele marimi: 139 x 186 x 46 mm. Pretul de achizitie este unul destul de mare, motiv pentru care multi nu si-l permit.
Huawei B310
Aducem acum in discutie un router Huawei apreciat pentru ca ofera multe posibilitati de conectare: cablu, modem, cartela SIM. Pe suprafata lui vom putea observa cinci indicatori luminosi: pornire, retea, Wi-Fi/WPS, LAN/WAN si semnal, dar si orificii pentru: alimentare, cartela SIM, antena externa, LAN (x1), WAN (x1), telefon. Are si butoane pentru reset, pornire/oprire si securitate (WPS).
Standardul Wi-Fi utilizat este 802.11 N, iar vitezele la care poate ajunge sunt de 150 Mbps pentru download si 50 Mbps pentru upload. Acest articol permite chiar si conectarea unui telefon fix si poate functiona pe orice retea, deoarece e decodat.
Dimensiunile routerului Huawei B310 sunt de 181 x 126 x 70 mm, iar greutatea lui e de 226 grame. Costul de achizitie nu e foarte mic, deci, pregateste un buget mai generos. In plus, ia in calcul si taxa aferenta transportului, care e mai mare ca cea intalnita in general la comenzile online.
TP-Link Archer C6
Routerul este tot ceea ce ti-ai putea dori in propria locuinta, mai ales daca sunt mai mult de doi consumatori si vei dori sa iti conectezi la retea si telefonul mobil, tableta sau alte dispozitive compatibile. Functioneaza pe standardele 802.11 a/b/g/n/ac si poti folosi banda de 2,4 GHz, in cazul in care ai nevoie de internet, preponderent pentru a naviga online, verifica si trimite mailuri si alte activitati care nu sunt solicitante de banda.
In cazul in care descarci filme, faci streaming online sau joci in retea, poti utiliza banda 5 GHz, care ofera pana la 867Mbps. Routerul este echipat si cu 4 antene externe, care au rolul de a transmite semnalul wireless, asa incat acesta sa poata fi captat si de la baie sau de la distante mai mari fata de router. Totodata, pentru semnal mai puternic, poti utiliza reteaua LAN, existand porturi pentru 4 cabluri (fiind un router pentru fibra optica, printre altele).
Poti partaja reteaua cu alte dispozitive wireless. O configurare de router se face rapid si datele tale vor fi protejate, gratie protocoalelor de securitate din dotare (WPA / WPA2, WPA-PSK / WPA2-PSK, WEP 64/128 bit). Iar daca te intereseaza si acest aspect, afla ca routerul are un design elegant si nu ocupa mult spatiu (230 x 144 x 35 mm).
V-ati propus sa cautati cel mai ieftin router wireless de la TP-Link cu rata de transfer Wi-Fi de 300 Mbps? Se prea poate ca acest model sa fie tocmai candidatul ideal, atat prin prisma unei viteze corespunzatoare, cat si printr-un cost de achizitie extrem de avantajos.
Produsul functioneaza in standard 802.11 n, in banda de frecventa de 2.4 GHz. Se poate spune ca, el este foarte util pentru navigarea pe Internet si permite download, care in mod normal ar solicita latime mare de banda a utilizatorilor interni.
La nivelul porturilor Ethernet, viteza este de 10/100 Mbps, optima pentru majoritatea persoanelor care folosesc in mod conventional Internetul. Ca protocol de securitate, mentionam urmatoarele solutii: WEP 64/128 bit, WPA, WPA2, Firewall si filtrare adrese MAC, optiuni foarte eficiente in tinerea la distanta a eventualelor atacuri din exteriorul retelei.
Interfata include 1 port WAN si 4 porturi LAN, iar transmisia de semnal se face prin intermediul a doua antene externe. Daca achizitionati acest item, primiti si o garantie de 24 de luni.
Ghid de cumparare
In marea majoritate a locuintelor conectate la Internet exista si un router pentru wireless, care permite utilizarea retelei de pe mai multe device-uri, fara a fi necesare cabluri sau cartele SIM cu optiuni de date. Piata e plina de o multime de modele care mai de care mai interesante, cu preturi variate si caracteristici diferite.
Cu totii ne dorim sa cumparam cele mai bune routere pentru locuinta noastra. Acest lucru nu este posibil daca nu ne informam suficient, pentru a sti ce anume sa avem in vedere sau daca nu primim ajutorul unei persoane care se pricepe. Mai jos vei observa o serie de criterii de selectie foarte importante pentru o astfel de achizitie.
Standardul Wi-Fi: Acesta este un detaliu foarte important, deoarece ofera informatii cu privire la viteza de transfer, dar si la acoperirea pe care o are routerul. El e IEEE 802.11 si poate fi in mai multe variante:
A, B sau G – astfel de routere sunt mai vechi si pe piata nu vei mai intalni modele care sa le aiba doar pe acestea. Da, vei regasi compatibile si cu ele, alaturi de altele mai noi si mai performante.
N – e o varianta intalnita cel mai des, deoarece e cea intrebuintata in general de catre persoanele care folosesc Internetul in mod clasic, pentru a naviga pe diverse site-uri. Routerele de acest fel au o frecventa de 2.4 GHz si pot atinge o viteza de transfer de 300 Mbps. Ele pot detine mai multe antene si au o acoperire foarte buna.
AC – mai sunt intalnite si sub denumirea de dual-band. Device-urile care detin acest standard au de fapt doua frecvente radio – cea obisnuita, de 2.4 GHz, care poate avea o viteza maxima de 450 Mbps si alta de 5 GHz, care poate atinge o viteza de 1000 Mbps. Sunt routere potrivite pentru jocuri online, filme HD online si tot felul de aplicatii si site-uri care necesita o viteza mai mare la Internet pentru a functiona bine.
Ele sunt ceva mai scumpe, iar banda de 5 GHz are o acoperire mai mica si poate intampina probleme in caz de obstacole.
Rata de transfer: Aici ne referim la viteza cu care se transfera datele de la reteaua de Internet (WAN), la cea locala (LAN).
Viteza pe fir are doua standarde si anume: Fast Ethernet si Gigabit Ethernet.
Prima dintre ele poate ajunge pana la 100 Mbps si e folosita de catre utilizatorii clasici, care nu au cerinte prea pretentioase.
A doua reprezinta o tehnologie mai noua, care e capabila sa faca transferuri cu pana la 1000 Mbps. Astfel, paginile se vor incarca mult mai repede, jocurile online nu se vor bloca si filmele HD vor rula fluent. E, in general, optiunea companiilor sau a familiilor cu multi utilizatori.
Ai in vedere ca un router Gigabit este inutil daca nu ai si un abonament la Internet pe masura. Ce sens ar avea sa investesti intr-un model care va fi capabil sa permita 1000 Mbps, cand de la furnizor primesti doar 100 Mbps?
Apoi, mai exista si viteza pe Wi-Fi, care e de fapt cea care conteaza in practica. Vei observa ca multe modele de routere ieftine si bune au 150 Mbps, 300 Mbps, 600 Mbps si asa mai departe.
Insa vor fi si cazuri in care aceste valori vor fi mult mai mari, ca de exemplu 1900 Mbps, 2400 Mbps etc. Asta se intampla deoarece unii producatori fac referire la valorile maxime teoretice cumulate, care se calculeaza prin adunarea vitezelor de pe cele doua benzi si inmultirea lor cu numarul de stream-uri simultane MIMO (Multiple Input Multiple Output).
Securitatea: E important sa faci tot ce poti pentru a tine departe de reteaua ta virusii, hackerii sau utilizatorii care nu ar trebui sa fie acolo. Astfel, ai la dispozitie cel mai frecvent urmatoarele protocoale:
WEP – tehnologie mai veche, ce s-a dovedit a nu fi foarte eficienta, deoarece il lasa pe utilizator destul de vulnerabil in fata atacurilor informatice, din cauza cheii scurte pe care o utilizeaza. Ea e intalnita mai ales la retelele mici, personale, pe care utilizam de obicei un router ieftin si bun, cu caracterisitic decente.
WPA – in acest caz, autentificarea se face pe un server separat, iar cheile sunt generate dinamic, motiv pentru care creste nivelul de protectie.
WPA2 – ajuta la realizarea unei retele sigure prin simpla apasare a unui buton. Se foloseste de un protocolul Cipher Block Chaining Message Authentication Code si necesita echipamente de ultima generatie pentru a functiona.
Caracteristicile cheie: Atunci cand vrei sa-ti formezi cu adevarat o serie de pareri despre cele mai bune routere, trebuie sa ai in vedere si cateva detalii care le fac sa fie mai simplu si mai placut de intrebuintat:
Port USB – acesta e necesar in eventualitatea in care conexiunea ta la Internet se face cu ajutorul unui modem ce are aceasta interfata. Daca un astfel de slot nu exista, nu te vei putea bucura de wireless in locuinta ta.
Porturi WAN suplimentare – unele modele de routere au mai mult de o intrare de acest fel, pe care o intrebuinteaza in eventualitatea in care apar probleme cu una dintre ele. Pentru a le diferentia de cele LAN sunt, de regula, marcare cu o culoare diferita.
Porturi LAN – ele permit introducerea unor cabluri pentru a emite semnal prin fir la diverse dispozitive pe care nu vrei sau nu poti opta pentru Wi-Fi. In general, sunt in numar de patru.
Print Server – modelele care au aceasta dotare te vor ajuta sa te poti folosi cu usurinta de imprimanta ta pentru a partaja fisierele cu alte sisteme conectate la retea.
3G/4G – acest detaliu e util in eventualitatea in care vrei sa introduci in device-ul tau o cartela SIM ce apartine unui furnizor mobil, care sa-ti ofere acces la Internet.
Suport pentru montare pe perete – daca intentionezi sa asezi in acest fel produsul pe care il cumperi, vezi ca el sa aiba orificiile necesare pentru asta sau un suport special.
Designul: Aici ar putea conta culoarea, daca lasi routerul la vedere si vrei sa se potriveasca bine cu restul obiectelor de decor. Cel mai frecvent dispozitivele acestea sunt negre si albe, deci, nu va fi o problema asa de mare integrarea lor. Negrul e o nuanta ceva mai practica, motiv pentru care multe persoane o aleg.
Apoi, importante pentru unii ar putea fi si dimensiunile. Acest aspect conteaza mai ales atunci cand ai un anumit loc in care doresti sa-l plasezi si spatiul respectiv e oarecum limitat.
Acestea sunt din punctul nostru de vedere cele mai importante idei si detalii pe care trebuie sa le iei in calcul la achizitionarea unui router.
Intrebari frecvente
Cum schimb parola la router?
Daca ai un router wireless caruia vrei sa-i schimbi parola, va fi necesar sa urmezi o serie de pasi. Prima data, trebuie sa te asiguri ca ai o conexiune la Internet. Dupa aceea, deschide un browser si tasteaza in bara de adrese 192.168.0.1 sau 192.168.1.1.
Ti se va deschide o fereastra in care ti se va cere sa introduci numele de utilizator si parola. Daca faci acest lucru pentru prima data, in spatiile respective incearca sa treci admin. Daca ai schimbat deja aceste informatii in trecut, te loghezi cu ultimele date.
Dupa ce ti se deschide meniul routerului, mergi la Wireless si de acolo selecteaza Wireless Security. Iti va aparea un formular in care vei observa o rubrica pentru Wireless Password. Acolo va trebui sa introduci parola, dupa care sa dai Save.
Nu confunda parola Wi-Fi cu cea a interfetei web. Aceasta se schimba tot din meniul routerului, de la rubrica System Tools (Password).
Acesti pasi sunt intocmai pentru modelele TP-Link. La celelalte, ei sunt similari. Va trebui sa te loghezi in browser cu datele si sa cauti sectiunea dedicata schimbarii parolei la router.
Cum fac configurarea unui router Huawei pentru monitorizarea camerelor de supraveghere?
Pentru inceput, trebuie sa stii ca ai nevoie de un PC/laptop conectat la Internet, dupa care e necesar sa atasezi si DVR-ul, cu ajutorul cablului de retea. Apoi, va trebui sa deschizi un browser in care sa treci adresa de IP a routerului, pentru a permite intrarea in setari.
Din meniu, alegi sectiunea Status, dupa care selectezi WAN unde iti vor aparea conexiunile existente pe router. Vei observa ca doar una dintre ele e activa si are si IP. Apoi, mergi la Advance, de acolo dai pe NAT si dupa selectezi Port Mapping, din meniul orizontal care ti se va afisa in fata.
Vei vedea ca ai posibilitatea de a adauga intrari noi, apasand pe New. De fiecare data cand faci asta, e necesar sa completezi la Interface conexiunea activa pe care ai observat-o anterior in meniu la WAN. Celelalte campuri trebuie completate cu diverse date: portul pe care vrei sa-l deschizi, IP-ul catre care e acesta directionat si numele intrarii.
Ce faci cand esti conectat la router, dar fara acces la internet?
Ia in calcul ca astfel de probleme se pot ivi din motive foarte simple: daca nu ai introdus corect cablul de retea, daca nu e Internet din cauza providerului, daca ai trecut gresit parola etc. Totodata, o simpla resetare a routerului sau scoaterea lui din priza si introducerea inapoi in 10-15 secunde, poate rezolva totul.
Cand intampini astfel de probleme va trebui sa te asiguri si ca setarile sunt facute corect. Ce ai de facut? Accesezi Open Nerwork and Sharing Center, dand click dreapta sau stanga pe iconita conexiunii Wi-Fi, apoi mergi la Change adapter settings, dai click dreapta pe adaptorul wireless si intri la Proprieties. Aici ti se va deschide o fereastea in care vor aparea proprietatile conexiunii. Selecteaza Internet Protocol Version 4 si apoi apasa pe Proprieties.
Vei observa o noua fereastra, la care va trebui sa selectezi Use the following IP adress si sa completezi corect o serie de date: adresa IP a conexiunii, Subnet Mask (e de obicei 255.255.255.0), adresa IP a routerului, cea a serverului DNS principal si cea a serverului DNS secundar. Dupa ce ai trecut datele corecte, salveaza.
Problemele de acest fel pot fi cauzate si de anumite defectiuni la placa de retea, iar ele nu pot fi rezolva din setari.
Care e protocolul de conectare TV la router wireless?
Daca ai un router wireless pe care doresti sa-l conectezi la TV pentru a te bucura de avantajele unui Smart TV, iata care sunt pasii: deschizi televizorul, apesi butonul Smart, mergi la Web Browser, setezi reteaua, alegi routerul tau Wi-Fi, treci parola si astepti sa se faca legatura. Totul e foarte simplu si rapid.
Ce e un router CNC?
Routerele CNC (Computer Numeric Control) nu au nici o legatura cu cele folosite pentru conectarea diverselor dispozitive la Internet. Ele sunt echipamente folosite in domeniul tamplariei, care au menirea de a crea modele sau decupaje pe diverse suprafete. Ele au un numar foarte mare de rotatii pe minut (13.000 – 24.000 rpm) si dimensiuni generoase. Sunt controlate de pe un computer si au un software destul de complicat.
Ce e un virtual router?
Un astfel de router e un software care permite furnizarea Internetului, fara a fi necesar un model clasic de dispozitiv de acest fel. El poate crea doua tipuri de retele wireless: hotspot local – pentru a transfera date de la un PC la altul si hotspot cu acces la Internet – permite conectarea altor dispozitive, fara a folosi routerul de baza.
Ca legatura sa fie posibila e necesar ca dispozitivul caruia vrei sa-i dai Internet sa fie dotat cu tehnologia Wi-Fi. Hotspotul se poate face si pe telefoanele mobile. De exemplu, daca ai un abonament ce include si o optiune de date, atunci poti sa te bucuri rapid de Internet si pe laptop, alt telefon, tableta etc.
Pot sa fac o configurare router de pe telefon?
Cand configurezi initial routerul si il legi la reteaua de Internet, vei avea nevoie de un cablu de retea, iar acesta poate fi introdus doar in PC sau laptop.
Dupa ce ai stabilit o conexiune si vrei doar sa schimbi diverse setari, poti accesa routerul din browserul telefonului mobil sau de pe o aplicatie.
Cat costa un router bun?
Piata e plina de tot felul de routere ieftine si bune si fiecare dintre noi trebuie sa-l gasim pe cel potrivit pentru ce avem nevoie. In general, modelele de calitate, care ar putea fi de ajutor in locuintele obisnuite sunt pana in 500 de lei, ca sa fie cu adevarat bune.
Daca e vorba de companii, acolo unde e nevoie de o raza de acoperire foarte mare si de caracteristici care sa permita un Internet de calitate pentru toti utilizatorii, atunci e nevoie sa investesti o suma mai mare de bani, chiar si peste 1.500 – 2.000 lei.
Cum instalezi un router
Daca tocmai ti-ai cumparat un router si vrei sa stii cum sa il instalezi, vrem sa te ajutam cu cateva sfaturi utile intr-o astfel de activitate. Urmeaza-le si totul va fi mult mai simplu pentru tine.
Alege locul potrivit in care sa-l instalezi
Mai intai de toate, trebuie sa gasesti spatiul potrivit in care sa amplasezi device-ul tau. E necesar sa optezi pentru un loc in care cablul de Internet sa ajunga cu usurinta si sa nu fie nevoie sa iti traverseze toata casa si sa se vada peste tot.
Insa, nu ignora nici faptul ca e bine sa il asezi undeva in centrul casei, intr-un loc in care semnalul sa ajunga mai usor in toate incaperile, mai ales in cele in care stii ca ai nevoie ca el sa fie puternic.
Ai grija sa nu fie prin preajma obiecte metalice care sa-l inconjoare, cuptorul cu microunde, pereti din caramida sau beton sau locuri cu trafic intens. Cel mai bine ar fi sa il amplasezi cat mai sus si sa-i indrepti antenele (daca le are), in asa fel incat sa emita mai bine in zona in care ai nevoie.
Asigura-te de faptul ca iti functioneaza Internetul
Inainte de a incepe configurarea propriu-zisa, verifica sa ai Internet. Altfel, te vei chinui si nu vei sti de ce nu functioneaza. Verifica cablul de defectiuni si apoi treci la instalarea lui.
Deschide pachetul si citeste instructiunile
Nu putem vorbi de o serie de pasi care sa se aplice la toate modelele de routere, deoarece fiecare producator are propriile instructiuni de instalare si prin urmare si meniurile sunt diferite la aceste device-uri. Dar, nu-ti face griji, deoarece pachetul pe care-l vei primi va contine si manualul de utilizare, iar acolo ti se va spune detaliat exact ce ai de facut si de ce anume ai nevoie pentru a stabili conexiunea.
Urmeaza intocmai instructiunile date de producator
Dupa ce ai citit totul foarte bine, ai inteles ce ai de facut si ai identificat lucrurile de care ai nevoie (laptop/PC, cablu de retea, CD instalare), treci la treaba. Daca respecti tot ce scrie in manual, nu va fi deloc greu si te vei bucura in cel mai scurt timp de o retea wireless.
Alege o parola puternica
Tine cont de faptul ca e necesar sa alegi o parola puternica pentru reteaua ta. Astfel, vei evita sa fie sparta cu usurinta de catre cei rauvoitori.
Ai in vedere ca una e parola de la router (ce permite schimbarea setarilor) si alta e cea de la semnalul Wi-Fi (ce permite conectarea la retea). Ambele trebuie alese cu grija. Evita sa le lasi pe cele din fabrica, deoarece le cam stie toata lumea.
Sunt cazuri in care reteaua ramane libera si e de inteles – spitale, spatii comerciale etc. Dar, daca vorbim de domiciliu, cel mai bine e sa alegi o parola si sa te asiguri ca nu toti vecinii vor accesa wireless-ul tau, pentru a ingreuna incarcarea datelor.
Securizeaza-ti routerul
Da, alegerea unor parole puternice reprezinta o modalitate de securizare, dar acum ne referim la protocoalele speciale pentru asta. Ele pot fi activate printr-o simpla apasare de buton, dar, dispozitivul tau trebuie sa aiba aceasta dotare, care e nelipsita in cazul celor care vor sa cumpere cel mai bun router.
Lasa un comentariu
0 Comentariu