Cea mai buna placa video

Am modificat articolul ultima data pe: 29.03.24

 

Placi video – Opinii si Recenzii in 2024

 

Una dintre cele mai importante componente prezente pe un PC/laptop este placa video. Ea trebuie aleasa cu grija, astfel incat sa fie capabila sa te ajute sa obtii rezultatele dorite. Acest lucru e important mai ales atunci cand vorbim de dispozitivele care vor fi intrebuintate la jocuri, aplicatii grafice pretentioase sau astfel de activitati. In cele ce urmeaza, iti vom prezenta o serie de placi video de top, care pot fi achizitionate din mediul online. Noua, cea mai interesanta ni s-a parut a fi Gigabyte GeForce GTX 1060 WINDFORCE 2, deoarece are performante foarte bune si un pret corect. Ea va face fata cu succes chiar si activitatilor de gaming, avand o memorie GDDR5 de 6 GB si un BUS de 192 biti. Vei regasi pe suprafata ei mai multe tipuri de conectori, interfata este PCI Express 3.0 16x, iar racirea se face in mod activ. Un alt model interesant este si ASUS GeForce GTX 1060 DUAL, care e putin mai accesibil din punct de vedere financiar.

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cea mai buna!

Gigabyte GeForce GTX 1060 WINDFORCE 2
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Reprezinta o varianta potrivita pentru gamerii care vor o placa video care sa-i ajute sa se bucure in cele mai bune conditii de jocurile favorite, deoarece are o memorie de tip GDDR5, cu o capacitate de 6 GB si un BUS de 192 de biti. Se livreaza cu driverele necesare si raceste foarte bine, folosindu-se de o metoda activa.

Nu este un produs foarte ieftin, motiv pentru care e necesar sa aloci un buget ceva mai generos, daca vrei performante pe masura.

Daca doresti o placa video de calitate, care sa iti ofere rezultate demne de apreciat, opteaza pentru acest model performant.

A 2-A OPTIUNE!

ASUS GeForce GTX 1060 DUAL
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Este o placa ce ofera rezultate decente, care-i va multumi pe gameri, avand un procesor video GeForce GTX 1060 si o memorie de tipul GDDR5. Ea sta foarte bine in ceea ce priveste conectorii (Display Port, DVI, HDMI, alimentare), se livreaza cu CD-ul ce contine driverele necesare instalarii si raceste foarte bine.

Nu este dotata cu o memorie foarte buna, deoarece prezinta o capacitate de doar 3 GB si un BUS de 192 biti.

Daca nu ai un buget foarte mare pe care sa il cheltui, dar vrei o placa video performanta, cu caracteristici decente, vezi acest model.

A 3-a Optiune!

KFA GeForce GTX 1060 OC
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Aceasta placa video e o alegere potrivita pentru persoanele care vor sa se joace, dar nu au un buget extrem de mare la dispozitie, pentru a-si permite o componenta extrem de performanta. Detine un procesor video de calitate, GeForce GTX si are o memorie de 3 GB, cu un BUS de 192 biti.

E dotata cu o singura iesire HDMI, ceea ce e putin pentru cei care vor sa foloseasca mai multe dispozitive externe cu o astfel de interfata.

E o varianta potrivita chiar si pentru gameri, daca esti in cautarea unui produs decent, care sa te ajute sa ai o experienta placuta.

 

 

Pareri despre cele mai bune placi video

Mai jos, vrem sa-ti prezentam cateva produse de top ce pot fi cumparate online. Ele au preturi de achizitie bune si caracteristici demne de luat in seama.

 

 

Placa video de gaming:

 

Gigabyte GeForce GTX 1060 WINDFORCE 2

 

In eventualitatea in care cauti o placa video de gaming, aceasta adusa acum in discutie ar putea fi o varianta potrivita, deoarece e suficient de performanta pentru a-ti permite sa te bucuri de jocurile tale preferate. Ea are o interfata de ultima generatie – PCI Express 3.0, e fabricata cu ajutorul tehnologiei de 16 nm si foloseste un procesor GeForce GTX 1060.

In ceea ce priveste partea de memorie, lucrurile stau destul de bine, deoarece vorbim de o capacitate de 6 GB, un BUS de 192 biti si o memorie de tipul GDDR5. Totul va functiona fluent, fara blocaje. Aceasta placa video se monteaza in interiorul carcasei unui PC si prezinta conectori pentru Display Port, DVI, HDMI si alimentare.

Referitor la modul in care se face racirea, aceasta este activa si se realizeaza prin intermediul unui cooler, dar si a unui radiator. Este un model silentios, iar driverele necesare sunt incluse in pachetul de achizitie. Pretul este unul corect, dar mai greu accesibil pentru cei cu un buget ceva mai redus, iar transportul este doar 15 lei.

 

 

 

Sapphire Radeon RX 580

 

Daca vrei sa cumperi o placa video de gaming care sa te ajute sa te bucuri de o grafica foarte buna si sa nu te enerveze cu tot felul de blocaje, aceasta ar putea fi o alegere destul de inteleapta, mai ales daca luam in calcul caracteristicile legate de partea de memorie. Ea e de tipul GDDR5 si pe langa faptul ca e foarte generoasa, avand o capacitate de 8 GB, mai are si un BUS foarte bun, de 256 biti. Procesorul pe care-l regasesti pe ea e unul Radeon RX 580, suficient de performant.

Interfata acestui model e PCI Express 3.0, iar conectorii disponibili sunt urmatorii: 2 x Display Port, 1 x DL-DVI-D, 2 x HDMI si doi pentru alimentare, cu 8, respectiv 6 pini. La acest model de placa video, racirea se face in mod activ, dar nu este zgomotoasa, asa cum poate te-ai astepta, avand in vedere ca foloseste un cooler.

Acest model este unul care se monteaza in interiorul carcasei si are un pret destul de piperat, dar corect. Transportul este gratuit, deci, nu implica alte taxe suplimentare.

 

 

 

 

Gigabyte GeForce GTX 1080 WINDFORCE OC

 

Multi dintre cei care cauta cea mai buna placa video opteaza pentru aceasta. Ea uimeste prin caracteristicile pe care le are, deoarece detine un procesor video GeForce GTX 1080, capabil sa ofere o rezolutie foarte buna, de 7680 x 4320 pixeli (8K), ceea ce ii va multumi si pe cei mai pretentiosi utilizatori.

Aceasta placa video GTX 1080 e de apreciat si in ceea ce priveste memoria, deoarece vine cu o capacitate de 8 GB, un BUS de 256 biti si o frecventa de 10010 MHz. Memoria e de tipul GDDR5, pentru a fi cat mai performanta. In privinta modului in care are loc racirea, aceasta se face activ, prin cooler si radiator.

Interfata acestei placi video este una PCI Express 3.0, iar conectorii prezenti sunt: Display Port (x3), DL-DVI-D (x1), HDMI (x1) si alimentarea cu 8 pini (x1). Pretul de achizitie este unul mare, in comparatie cu alte produse din aceasta categorie, motiv pentru care nu si-o permit foarte multe persoane.

 

 

 

 

Placa video Nvidia:

 

ASUS GeForce GTX 1060 DUAL

 

Aceasta placa video Nvidia este o alegere inteleapta pentru persoanele care vor performante bune, dar nu-si permit sa investeasca enorm de mult intr-un astfel de produs. Ea este potrivita inclusiv pentru gaming, fiind dotata cu un procesor video GeForce GTX 1060.

Modelul acesta nu exceleaza in ceea ce priveste memoria, dar are caracteristici suficient de bune pentru o functionare decenta – GDDR5, capacitate 3 GB si BUS 192 biti. Interfata acestui model este una PCI Express 3.0. Daca te intrebi cum sta la partea de conectori, te informam ca ai disponibile urmatoarele porturi – 2 x Display Port, 1 x DVI, 2 x HDMI si 1 x Alimentare 6 pini. Pachetul include si un CD cu driverele necesare pentru instalare.

In cazul acestui produs, racirea se face in mod activ, cu un cooler si un radiator, totul fiind foarte silentios, pentru a nu fi deranjant/a de zgomotul produs. Pretul e unul corect, iar transportul este gratuit.

 

 

 

ASUS GeForce GTX 1050 Ti STRIX GAMING O4G

 

Aducem acum in discutie o placa video GTX 1050 Ti, de la ASUS, care e recomandata inclusiv la gaming. Ea are un slot PCI Express 3.0 pentru a face legatura cu placa de baza si se alimenteaza prin intermediul unui cablu cu 6 pini.

Nu este un model extrem de performant cand vorbim de partea de memorie, insa nici nu sta foarte tau. Aceasta e de tipul GDDR5 si are o capacitate de 4 GB, cu un BUS de doar 128 biti. Pe partea de conectori nimic deosebit, ci ii regasim pe cei clasici – 1 x Display Port, 1 x HDMI si 2 x DVI.

Mergem mai departe si vorbim putin si despre racire. Ea este activa si e posibila cu ajutorul unui cooler care are un randament foarte bun si care nu produce mult zgomot. Pretul acestui produs e unul destul de accesibil si nu exista costuri suplimentare aferente livrarii, aceasta fiind gratuita.

 

 

 

 

MSI GTX 1050 2GT OCV1

 

Daca vrei o placa video Nvidia, dar nu iti permiti sa investesti foarte mult intr-un astfel de produs, ti-o recomandam pe aceasta adusa acum in discutie, care are un procesor video GeForce GTX 1050, pentru a rula cat mai bine. Ea e construita cu ajutorul tehnologiei de 14 nm, pentru a nu se supraincalzi si foloseste si o metoda de racire activa, ce presupune intrebuintarea unui cooler si a unui radiator cu doua ventilatoare.

Mergem mai departe si vorbim putin despre partea de memorie. Nu ai caracteristici foarte bune, dar nici nu te vei plange de performante, daca esti constient/a ca e vorba de o placa video la un pret mai mic. Memoria e de tipul GDDR5, capacitatea fiind de doar 2 GB si BUS-ul de 128 biti.

Conectorii acestei variante sunt urmatorii: Display Port, DVI si HDMI. Nu trebuie alimentata separat si are o interfata PCI Express 3.0, pentru a fi legata de placa de baza.

 

 

 

 

Placa video de PC:

 

KFA GEFORCE GTX 1060 OC

 

Acum, vrem sa-ti vorbim putin despre o placa video pentru PC, care e apreciata chiar si de catre gameri, datorita rezultatelor bune pe care le poate obtine. Ea iti va permite sa te joci intr-un mod fluent si sa te bucuri, fara blocaje, de o multime de jocuri, chiar si de cele cu rezolutie foarte mare, de 7680 x 4320 pixeli.

Pe acest produs vei gasi un procesor video GeForce GTX 1060, iar slotul ce face conexiunea cu placa de baza e unul PCI Express 3.0. Memoria nu e foarte mare, dar e decenta, GDDR5, 3 GB. BUS-ul e de 192 biti si va face o treaba foarte buna.

Credem ca pentru tine, ca si pentru alti utilizatori, conteaza mult ce conectori poti regasi. Ei bine, nimic neobisnuit aici: 1 x Display Port, 1 x DVI, 1 x HDMI si 1 x conector alimentare cu 6 pini. Referitor la racire, ea e activa si posibila cu ajutorul unui cooler si a unui radiator cu doua ventilatoare.  

 

 

 

 

XFX Radeon RX 580 GTS OC

 

Aceasta placa video pentru PC are caracteristici bune chiar si pentru utilizatorii ceva mai pretentiosi, asa cum sunt gamerii sau persoanele care au nevoie sa foloseasca tot felul de aplicatii grafice mai sofisticate. Ea e dotata cu un procesor video Radeon RX 580 si are un slot PCI Express 3.0, de ultima generatie, care face posibile conexiunile.

In ceea ce priveste memoria, ea e de 8 GB, de tipul GDDR5, cu BUS de 256 biti, pentru a face fata cu succes in orice situatie. Jocurile tale se vor misca fluent, fara blocaje, iar calitatea imaginii va fi una foarte buna. Pentru a te putea bucura de cat mai multe monitoare, vei avea la dispozitie trei porturi pentru display. Totodata, mai ai si un conector DVI, unul HDMI si unul de alimentare, cu 8 pini.

Racirea este activa la acest produs, facandu-se cu ajutorul unui cooler si a unui radiator. Unii utilizatori au sesizat ca e un model destul de zgomotos, ceea ce poate fi deranjant in unele momente. Se livreaza cu manualul de utilizare si CD-ul cu drivere, iar transportul este gratuit.

 

 

 

 

Placa video de laptop:

 

Gigabyte Aorus GTX1070

 

Cu greu vei gasi un laptop care sa aiba un pret accesibil si cea mai buna placa video pentru a-l putea folosi in gaming. Dar, o solutie mai simpla e sa transformi dispozitivul tau intr-unul potrivit pentru jocuri, cu ajutorul unui produs ca acesta adus acum in discutie. E vorba de o placa video de laptop, externa, care ocupa destul de mult loc, deci, va reduce oarecum din portabilitatea device-ului tau (circa 16 x 10 x 21 cm).

Ea se conecteaza cu usurinta la PC si e dotata cu slot PCI Express 3.0, dar si alti conectori utili: 1 x Display Port, 1 x HDMI, 1 x Thunderbolt 3, 4 x USB 3.0. Are o memorie foarte buna, de tipul GDDR 5, capacitate 8 GB si BUS de 256 biti. Iti poti transforma astfel cu usurinta laptopul intr-un sistem de gaming performant. Procesorul video e GeForce GTX 1070.

Acest dispozitiv este destul de greu accesibil din punctul de vedere al costului de achizitie, dar, isi merita banii daca iei in calcul de ce anume e capabil.

 

 

 

 

Placa video DDR3:

 

Gigabyte GeForce GT 710

 

Cauti o placa video, la un pret bun, potrivita pentru a o instala intr-o carcasa de PC pe care apoi sa-l folosesti pentru activitati multimedia clasice (filme, jocuri mai simple etc.)? Aceasta ar putea fi o alegere destul de inspirata. E vorba de un model cu un procesor video GeForce GT 710 si o rezolutie maxima de 4096 x 2160 pixeli. Nu e un articol cu performante foarte bune, dar, la acest pret nici nu te poti astepta.

Acest produs are o memorie de tipul DDR3, de 2 GB si un BUS de doar 64 GB. E suficient pentru utilizatorii clasici, dar nu si pentru gameri. Tehnologia de fabricatie e de 28 nm, nefiind nici ea foarte performanta. Racirea se face in mod activ, prin intermediul unui cooler.

In ceea ce priveste conectorii, nu sunt prea multe de zis. Exista unul de tip D-sub 15 pini, un DVI si un HDMI. Interfata este PCI Express 2.0. Livrarea costa 20 de lei, o suma accesibila.

 

 

 

 

ASUS Radeon R7 240

 

Daca vrei sa-ti cumperi o placa video ieftina, care sa-ti ajute sistemul sa functioneze la parametri normali, vezi acest produs. E vorba de un articol pe care e prezent un procesor video Radeon R7 240 si care are o rezolutie de doar 1920 x 1200 pixeli. Oricarui gameri i s-ar putea parea destul de putin, insa, scopul ei nu e acela de a-i ajuta pe jucatorii profesionisti, ci de a face sa functioneze sistemele clasice.

Daca e sa vorbim putin de memorie, lucrurile nu stau extrem de bine, deoarece avem prezenta o placa video DDR3 cu o capacitate de doar 2 GB si un BUS de 128 biti. La partea de conectori vei intalni 1 x D-sub 15 pini, 1 x DVI si 1 x HDMI. Slotul care face posibila conectarea la sistem e de tipul PCI Express 3.0.

Pentru acest model racirea se face in mod activ, cu ajutorul unui cooler. Din spusele utilizatorilor, acesta emite destul de mult zgomot, ceea ce poate fi deranjant uneori.

 

 

 

 

Placa video low profile:

 

Gigabyte GeForce GTX 1050 Ti OC

 

Daca detii un PC ce are o carcasa de dimensiuni mai mici, atunci trebuie sa adaptezi si partile componente din interior, si sa le cumperi pe cele care sa se potriveasca. Intr-un astfel de caz, ai nevoie de o placa video low profile, asa cum este aceasta (167 x 68.9 x 37 mm). Ea poate face fata cu brio si activitatilor de gaming, avand un procesor GeForce GTX 1050 Ti.

Memoria intalnita la aceasta componenta este de tipul GDDR5 si care o capacitate destul de buna, de 4 GB, cu un BUS de 128 biti si o frecventa de 7000 MHz. In pachetul de achizitie vei gasi si un CD cu drivere, dar si manualul, pentru a sti cum anume sa o instalezi corect.

Aceasta placa video low profile sta destul de bine si la capitolul conectori, avand: 1 x Display Port, 1 x DL-DVI-D si 2 x HDMI. Nu necesita alimentare separata, deci, nu are un slot special pentru asta. Interfata e de ultima generatie, PCI Express 3.0. Racirea e activa si se face cu cooler si radiator.

 

 

 

 

Placa video dedicata:

 

XFX Radeon RX 590 FATBOY

 

Esti pregatit/a sa investesti intr-o placa video dedicata performanta, care sa-ti ofere rezultate foarte bune nu doar in activitati multimedia, ci si in gaming? Daca raspunsul tau e afirmativ, iti prezentam in cele ce urmeaza un articol de calitate, cu un procesor Radeon RX 590, care va face fata cu brio si utilizatorilor mai pretentiosi.

Memoria GDDR5 de 8 GB, impreauna cu BUS-ul de 256 biti, duc la o functionare fluenta, fara blocaje, astfel incat sa te poti bucura cu adevarat chiar si de jocurile ceva mai sofisticate. Slotul pentru conexiunea cu placa de baza e PCI Express 3.0, care face parte din modelele performante, de ultima generatie.

Pentru a permite conexiuni multiple, te vei putea bucura de: 3 x Display Port, 1 x DVI, 1 x HDMI. Alimentarea poate fi facuta cu ajutorul conectorilor de 6, respectiv 8 pini. Racirea este activa, cu ajutorul unui cooler cu doua ventilatoare. Driverele sunt incluse in pretul de achizitie, iar transportul este gratuit.

 

 

 

 

ASUS GeForce GT1030 SL

 

Aceasta placa e un model potrivit si pentru gaming, atata timp cat nu iti doresti o rezolutie extrem de buna sau tot felul de aplicatii foarte pretentioase, avand un procesor video destul de bun, GeForce GT1030.

Nu are caracteristici extrem de bune in ceea ce priveste memoria. Aceasta e intr-adevar de tipul GDDR5, dar are o capacitate mica, de doar 2 GB si un BUS redus, de doar 64 biti. La partea de conectori vei intalni doar un slot DVI si unul HDMI. Interfata la acest model este PCI Express 3.0, asadar, va fi compatibila cu marea majoritatea a placilor de baza.

Racirea in acest caz este una pasiva si se face cu ajutorul unui radiator. Cei de la ASUS insa folosesc o tehnologie mai noua (Auto-Extreme), care contribuie si la un proces de racorire mai calitativ si fiabil. Este extrem de silentioasa si are un pret de achizitie accesibil. Livrarea este gratuita, fara alte taxe suplimentare.

 

 

 

 

Cooler placa video:

 

VGA Deepcool V95

 

Uneori e foarte posibil sa fii pus/a in situatia de a cumpara un cooler pentru placa video, daca cel pe care il ai nu mai functioneaza in mod corespunzator. Acest model despre care vorbim acum, ar putea fi una dintre variante. El are dimensiuni de 119.5 x 108.5 x 40.5 mm si prezinta un ventilator ce are dimensiuni de 100 x 100 x 15 mm.

Acest cooler este compatibil cu o multime de placi video de la ATI-AMD si Nvidia, modelele fiind specificate cu tot cu dimensiunile gaurilor de montare, pe site-ul de achizitie (de exemplu: Seria GeForce GTX 500 – gauri de montare 55 mm: GTX 550 Ti, Seria Radeon X – gauri de montare 80 mm: X1300 etc.).

Produsul cantareste doar 284 grame si produce un zgomot destul de mic, de doar 25.2 db(A), avand 2000 rpm. Pretul de achizitie al acestui articol este unul foarte accesibil, ce nu implica un efort financiar mare.

 

 

 

 

MSI GeForce GTX 1660 VENTUS XS OC

 

Daca esti pasionat de jocuri pe PC, in momentul in care iti construiesti un sistem de tip desktop, trebuie sa ii acorzi o mare atentie calitatii vizuale si sa achizitionez o placa video de gaming dedicata, asa cum este aceasta despre care vorbim acum. Ea are interfata PCI Express 3.0 si ofera o rezolutie maxima de 7680 x 4320 pixeli. 

Memorie pe care o pune la dispozitie aceasta varianta este de 6 GB, iar BUS-ul de 192 biti. Ea e de tip GDDR5, ceea ce inseamna ca si lucreaza cu o frecventa foarte mare. Toate acestea vor duce la cu afisarea imaginii in timp real, fara intreruperi sau alte probleme, dar si la caracteristici performante cand se utilizeaza mai multe monitoare.

Daca te intrebi cum se face racirea la aceasta placa video nVIDIA, afla cat se foloseste un cooler performant, fiind astfel pusa in practica metoda activa. Pentru a putea conecta la computer si alte device-uri externe, acest produs are 3 sloturi pentru display si un port HDMI.

 

 

 

 

MSI GeForce® GT 730 v2

 

Persoanele mai in varsta utilizeaza de multe ori computere mai slabe din punctul de vedere al performantelor. La fel sunt si PC-urile copiilor, care sunt folosite pentru realizarea temelor sau pentru cateva minute de relaxare in fiecare zi. In astfel de situatii, in interiorul carcaselor sunt incorporate placi video, ieftine si bune, dedicate, ce au caracteristici mai slabe, precum cea adusa acum in discutie: memorie DDR3 de 2GB, frecventa 1800 MHz, BUS 128 biti. 

Ea are interfata PCI Express 2.0 x16 si ofera o rezolutie destul de redusa, daca ar fi sa comparam cu ce exista astazi in materie de calitate video – 2560 x 1600 pixeli. E insa suficienta pentru utilizatorii mai putin pretentiosi. 

Racirea placii despre care vorbim acum se face in mod activ, cu ajutorul unui cooler. Pentru a adauga componente externe, dar si pentru a o prinde de placa de baza, ai disponibili urmatorii conectori: HDMI, DVI, D-sub 15 pini.

 

 

 

 

Placa video 2GB

 

ASUS GeForce GT1030 O2G

 

Daca ceea ce doresti sa cumperi o placa video, ieftina si buna, trebuie sa fii constient/a de faptul ca e necesar sa te multumesti cu un model mai putin performant. E insa posibil ca variantele cu caracteristici mai slabe sa fie potrivite pentru tine, daca nu te intereseaza aplicatii grafice pretentioase, jocuri sau softuri mai solicitante, motiv pentru care iti recomandam acest produs. 

Vorbim acum de o placa video de 2 GB, care e cu memorie de tip GDDR5 si care furnizeaza un BUS de doar 64 biti. Ea poate atinge o frecventa de 6008 MHz, ceea ce inseamna ca se va misca decent. Vine cu o interfata PCI Express 3.0 x8 si are o rezolutie maxima de 4096 x 2160 pixeli.

Racirea acestui device se face intr-un mod eficient, deoarece se foloseste un cooler capabil sa ventileze totul foarte bine, pentru a nu se supraincalzi. Aceasta placa video nu necesita alimentare separata si e dotata cu conectori DVI si HDMI.

 

 

 

 

Ghid de cumparare

 

Este cunoscut faptul ca pentru bunul mers al computerului tau e nevoie de o placa video cu caracteristici bune, care sa fie compatibila cu intregul tau sistem si care sa te ajute sa obtii performantele dorite, mai ales atunci cand partea grafica e foarte importanta pentru tine, deoarece esti gamer, un cinefil inrait sau munca ta presupune elemente de design grafic, ce trebuie observate cu atentie pana la cel mai fin detaliu.

O placa video este parte componenta a sistemului ce ajuta ca imaginea sa poata fi redata pe un ecran. Ea trebuie aleasa cu grija, astfel incat sa sa optezi pentru una dintre cele mai bune placi video pentru modelul tau de PC/laptop.

In continuare, vom veni in sprijinul tau cu o serie de caracteristici demne de luat in calcul, atunci cand vine vorba de o astfel de achizitie.

 

 

Scopul: Inainte de toate, trebuie sa te gandesti la ce anume doresti sa faci cu sistemul pe care il achizitionezi.

Daca doresti sa-l folosesti pentru activitati de baza, cum ar fi navigatul pe internet, programe simple sau filme cu o grafica obisnuita, atunci nu vei avea nevoie de performante foarte bune. Poti folosi foarte bine un laptop care are o placa video integrata, cu o memorie de 4 GB, de tip DDR4.

Daca vorbim insa de gaming, cerintele la nivel grafic sunt mult mai mari si cel mai bine e sa optezi pentru o placa video dedicata, care sa-ti permita o experienta placuta, fara blocaje (de exemplu, cauta un model ce are BUS de cel putin 256 biti, memorie RAM de peste 6 GB).

 

Interfata: Referitor la acest aspect, ai grija sa cumperi o placa video (la un pret bun), care sa fie compatibila cu sistemul tau, mai exact cu placa de baza. Ea trebuie sa se potriveasca in slotul destinat, iar acesta de obicei e de tip AGP sau PCI.

Aceasta este o problema pe care trebuie sa o ai in vedere cand cumperi separat o placa video, deoarece la modelele care o au integrata vine din start montata.

 

Memoria: In ceea ce priveste acesta caracteristica, trebuie sa tii cont de trei aspecte si anume: capacitatea, BUS-ul si tipul.

Capacitatea – se exprima in MB sau GB si e importanta mai ales atunci cand e nevoie sa redai imagini pe mai multe ecrane. Cu cat rezolutia display-ului e mai buna, cu atat vei avea nevoie de performante mai mari la acest capitol, daca vrei ca totul sa ruleze fara blocaje.

BUS-ul – ne ofera informatii cu privire la cati biti circula intre memorie si procesor. Cu cat aceasta valoare e mai mare, cu atat operatiile cerute vor fi efectuate mai rapid.

Capacitatea si BUS-ul trebuie analizate impreuna daca doresti caracteristici mai bune. De exemplu, daca memoria e de 1 GB si BUS-ul de 512 biti, performantele pot fi mai bune ca la un model ce are o memorie de 2 GB si un BUS de 256 biti.

Tipul – e exprimat printr-o alaturare de litere, urmata de o cifra – de obicei GDDR1, GDDR2, GDDR3, GDDR4 sau GDDR5 (Graphics Double Data Rate). Cu cat cifra din coada acestui sir este mai mare, cu atat e vorba de o memorie mai performanta. Diferentele apar mai ales la nivel de frecventa – GDDR1 – pana in 400 Mhz, GDDR2 – 400-800 Mhz, GDDR3 si GDDR4 – 800-1800 Mhz sau GDDR5 – pana la 3900 Mhz.

Mai poti intalni si denumiri fara litera “G” in fata, la modelele mai vechi (DDR1, DDR2 etc.), ceea ce iti poate induce o oarecare confuzie. O astfel de notare face referire de multe ori la memoria RAM a sistemului, nu la placa video. La un laptop, de exemplu, o placa video DDR2 e de fapt una integrata in sistem, acesta din urma avand o memorie RAM de tipul DDR2.

 

 

Tipul: Cei care ofera pareri despre cele mai bune placi video afirma (pe buna dreptate) ca e important si modelul acestei componente. Ea poate fi:

Integrata – o putem regasi la toate laptopurile, dar si la unele sisteme Desktop. Ea este inclusa in chipsetul procesorului si nu poate fi schimbata separat, deoarece depinde de acesta.

Dedicata – e o varianta pentru care opteaza mereu gamerii, deoarece e separata de procesor si poate fi inlocuita/updatata cu usurinta. Are un pret de achizitie mai mare, dat ofera si performante mai bune. Modelele despre care discutam in acest text sunt dedicate, deoarece in mod clar nu depind de procesor, din moment ce se vand separat.

 

Montarea: Stim prea bine ca, la computere, placa video este incorporata in interiorul carcasei, fie ca vorbim de laptopuri sau de sisteme Desktop. Insa, se vorbeste tot mai frecvent de instalarea unei astfel de componente in exterior.

O placa video externa e o solutie buna pentru gamerii care vor sa se bucure de jocuri performante pe laptop, insa, in momentul de fata, pentru a functiona, necesita un adaptor de dimensiuni destul de mari sau un device generos, dar si cabluri in care te vei incurca cu usurinta, ceea ce inseamna ca se va reduce destul de mult portabilitatea laptopului tau.

Mai intalnim pe piata si “placi video” externe mici, care se conecteaza prin USB. Acestea au aceasta denumire, dar nu sunt pentru a imbunatati calitatea grafica a imaginilor, ci pentru a avea o iesire grafica suplimentara.

 

Racire: E important sa cumperi o placa video (ieftina si buna) care sa se si raceasca, astfel incat sa ai parte de rezultatele dorite si, in acelasi timp, sa-i prelungesti si durata de viata. Cel mai frecvent, intalnim doua tipuri de racire:

Activa – foloseste un ventilator pentru a racori sistemul, care are o capacitate mare, fiind performant, dar produce destul de mult zgomot.

Pasiva – e realizata prin intermediul unui radiator confectionat dintr-un metal. Acesta din urma trebuie sa fie un bun conductor de caldura, pentru a obtine o temperatura optima. E o varianta mai silentioasa, dar nu atat de performanta ca cea amintita anterior.

 

 

Conectori: Astfel de detalii sunt intalnite la modelele ce se incorporeaza in carcasele sistemelor Desktop. Verifica sa ai la dispozitie sloturile necesare care iti vor permite sa conectezi la computerul tau componentele externe dorite – Display Port, DVI, HDMI etc.

Acestea sunt unele dintre cele mai importante aspecte de care e bine sa tii cont, atunci cand vrei sa cumperi o placa video. Daca le-ai citit cu atentie, achizitia ta va fi ceva mai simpla.

 

 

 

Intrebari frecvente

 

Cum aflu ce placa video am/cum vad ce placa video am?

Ei bine, e foarte simplu. Cea mai frecvent intalnita metoda este aceea de a accesa “Manager dispozitive” de pe sistemul tau. Acest lucru il poti face cu usurinta apasand o combinatie de doua taste – Win+R. Dupa vei observa ca ti se va deschide o fereastra care-ti cere sa introduci un indiciu care va ajuta computerul sa iti ofere informatiile dorite. In spatiul respectiv tastezi devmgmt.msc, dupa care dai click pe “Ok”. Ti se va deschide o lista ce cuprinde dispozitivele instalate, iar acolo, cauta sectiunea “Placi grafice” (Display adapters) si vei vedea.

Aceasta este una dintre metode si functioneaza pe modelele cu Windows.

In cazul in care laptopul/computerul tau nu se deschide, atunci va trebuie sa umbli putin in interior si sa vezi seria trecuta direct pe carcasa.

 

 

E mai buna placa video dedicata sau integrata?

Depinde pentru ce anume ai nevoie. Daca esti gamer, in mod clar vei avea nevoie de o placa video dedicata, ce nu depinde de procesor si ce poate fi schimbata cu usurinta. Pentru utilizatorii de baza, e suficient si una integrata.

 

Este buna o placa video second hand?

Daca aceasta e cumparata de la un magazin serios, care ofera si garantie, nu ai prea mari riscuri in a o achizitiona. Gandeste-te ca ar putea fi mai calitativa decat una pe care ti-ai permite-o la un pret mai mic.

Nu e poate o varianta asa buna sa o cumperi de pe site-urile cu anunturi, daca nu stii sigur ca vanzatorul e o persoana de incredere, deoarece nu putine au fost cazurile in care produsele nu au fost cele dorite.

 

Ce e o placa video de mining?

O astfel de componenta a fost special creata pentru “Bitcoin mining”, deoarece cand vine vorba de monede virtuale e esential ca dispozitivul pe care-l folosesti sa aiba o placa video extrem de performanta.

Orice computer poate mina Bitcoin, insa, daca vrei ca intr-adevar sa faci bani dintr-o astfel de afacere si sa ii transformi in venituri reale, ai nevoie de componente performante pe PC-ul/laptop-ul tau.

Specialistii recomanda in acest sens sa te folosesti de o placa video de tipul GDDR5X, care sa aiba o memorie RAM cat mai mare (cel putin 8 GB) si care sa necesite un consum cat mai mic (pana in 100 W). Totusi, iti reamintim ca, in functie de criptomoneda dorita, va trebui sa te informezi mai intai pe indelete, inainte de a investi in vreun sistem de mining.

 

Trebuie sa fie placa video compatibila cu placa de baza?

Da, intre aceste doua componente trebuie sa existe compatibilitate. Placa de baza este fundatia pe care cladesti intregul sistem, asadar, ea va permite sa conectezi si placa video, iar acest lucru nu poate fi facut daca modelele nu sunt compatibile, daca nu au o interfata care sa permita legatura dintre ele.

Asadar, verifica, vezi ce sloturi ai disponibile la placa de baza si in functie de ele alege si placa video.

 

Care e cea mai scumpa placa video?

Cel putin pana in anul 2024, se pare ca cea mai scumpa placa video din lume e Nvidia Titan V, un model lansat pe la sfarsitul anului 2017, care costa in jur de 3000 de dolari.

Aceasta detine o memorie de 12 GB, de tipul HBM2 (o tehnologie foarte noua si performanta, superioara GDDR5) si are BUS de 3072 biti. Ea ruleaza la performante foarte bune, adaptandu-se in functie de turatia folosita si e realizata pe un proces de fabricatie pe 12 nm, pentru a nu se infierbanta.

Ai la dispozitie doi conectori PCI-E de 6, respectiv 8 pini si consuma 250 W. Ceea ce e mai deosebit la acest model e si faptul ca vine cu o serie de unitati de procesare suplimentare – Tensor Core, care ajuta la accelerarea algoritmilor folositi cu aplicatii de inteligenta artificiala.

 

Ce e o placa de captura video?

Aceasta componenta este un dispozitiv care te va ajuta sa inregistrezi si/sau sa impartasesti cu alti prieteni semnalul video emis de o camera, o consola sau de un alt aparat de acest fel, acesta urmand sa fie transferat apoi pe hard-ul PC-ului.

De exemplu, daca ai o caseta pe care sa o transformi cu usurinta intr-un format prietenos pentru computerul tau, o placa de captura video te va ajuta sa faci acest lucru cu usurinta.

Apoi, daca vrei sa faci streaming live si sa nu consumi mult din resursele PC-ului/laptopului pe care-l intrebuintezi, atunci te poti folosi de o placa de captura video. Ea va intermedia semnalul video si il va transfera pe un alt PC. Astfel, nu te vei mai plange de faptul ca apar blocaje si nu poti transmite celor care te urmaresc live un continut de calitate superioara.

 

Exista cea mai buna placa video din lume?

Chiar daca de cele mai multe ori incercam sa cumparam placi video ieftine si bune, asta nu inseamna ca nu exista si modele foarte scumpe. Ele exista, insa, nu inseamna neaparat ca sunt potrivite si pentru dispozitivul tau.

Ceea ce trebuie tu sa faci este sa te asiguri ca ai cumparat cea mai buna placa video pentru modelul tau. Degeaba vrei sa o cumperi pe cea mai buna din lume, daca ea nu e compatibila cu ce ai tu.

Dar, daca esti totusi curios/curioasa care e considerata a fi cea mai buna, te informam ca e vorba de Nvidia Titan V, pe care am amintit-o si la un raspuns anterior.

 

 

Gasesc de cumparat placa video de laptop?

Si da si nu. De ce, pentru ca placa video pentru laptop nu poate fi schimbata separat. Ea este inclusa in intregul sistem, iar in momentul in care nu mai functioneaza nu poti sa inlocuiesti doar aceasta componenta. Chiar si la modelele care o au dedicata si te astepti sa o poti schimba exista probleme, deoarece ea e lipita pe placa de baza.

Ce poti cumpara e maxim un device extern care sa joace rolul unei placi video, dar ai grija, deoarece el va reduce din portabilitatea laptopului.

 

Exista placa video externa?

Da, exista si e o varianta buna sa cumperi o placa video externa, daca te gandesti doar la performante. Insa, aceasta are dimensiuni destul de mari si necesita conectarea cu ajutorul unor cabluri.

Ai grija, deoarece sub acest nume mai poti regasi si o serie de adaptoare care permit atasarea a mai multor monitoare, dar care nu imbunatatesc in nici un fel performantele de la nivel grafic.

Ai in vedere ca la ora actuala nu exista o placa video externa pentru laptop care sa nu reduca din portabilitatea acestui device. Insa, vestea buna e ca aceasta componenta incepe sa se dezvolte tot mai mult, deci, in viitorul apropiat cel mai probabil se vor gasi solutii mai simple si mai reduse ca dimensiuni.

 

 

 

Cum instalez corect placa video

 

Cei care isi cumpara placi video (la preturi bune) pentru a le instala pe sistemele de tip desktop, trebuie sa stie si cum sa le instaleze astfel incat sa nu comita vreo greseala care ar putea periclita apoi buna functionare a acestei componente. Vorbim despre instalarea ei doar daca e un model dedicat, deoarece cele integrate vin la pachet cu procesorul, deci, sunt altceva.

In continuare, iti vom prezenta cativa pasi simpli care te vor ajuta sa iti instalezi in mod corect placa de baza, indiferent de brandul selectat.

 

 

Dezinstaleaza vechiul driver

Pentru inceput, ceea ce trebuie sa faci este sa dezinstalezi vechiul driver pe care il aveai in computer, pentru a permite functionarea noii placi. Cum faci acest lucru? Folosind optiunea Add and Remove Programs, pe care o poti accesa foarte usor folosindu-te de bara de cautare a sistemului sau din My Computer, la rubrica dedicata instalarii/dezinstalarii de programe.

 

Opreste computerul si elimina componentele periferice

Dupa ce ai dezinstalat vechiul driver, trebuie sa iti inchizi sistemul si sa-l deconectezi de la sursa de alimentare. Acest aspect e necesar pentru a te asigura ca nu vor exista incidente neplacute care ti-ar putea pune viata in pericol sau care ar putea defecta diverse componente.

Dupa ce ai inchis totul, ceea ce trebuie sa faci este sa indepartezi componentele periferice pe care le ai introduse in sloturi.

 

Scoate vechea placa si fixeaz-o pe cea noua

Pentru a face asta, va fi nevoie sa desfaci carcasa PC-ului. Foloseste o surubelnita si elimina rand pe rand suruburile care prind capacul, dupa care, cu atentie scoate-le si pe cele care tin placa video. Cea veche trebuie inlaturata, iar cea noua se prinde cu atentie, astfel incat sa fie asezata in mod corespunzator pentru a functiona.

E important sa nu o lasi nefixata in suruburi, in ideea in care o vei strange mai bine dupa ce verifici daca functioneaza, deoarece se poate misca cu usurinta in momentul in care pornesti sistemul si o lasi sa ruleze.

Dupa ce ai fixat bine totul, prinde inapoi capacul pe care l-ai indepartat de pe carcasa.

 

Porneste calculatorul

Acum e momentul sa iti deschizi din nou sistemul. Conecteaza-l la sursa de alimentare si porneste-l. Nu te astepta sa mearga imediat, deoarece mai ai de facut un pas, pe care ti-l spunem in cele ce urmeaza.

 

 

Instaleaza driverele

Pentru a-i permite placii video sa ruleze, trebuie sa te folosesti de driverele potrivite. Cand cumperi un astfel de produs, vei primi si un CD ce are cele necesare pentru o buna functionare. Introdu-l in unitatea de citite, dupa care ocupa-te de instalarea lui. La final, restarteaza-ti computerul.

Dupa ce ai urmat acesti pasi, daca ai procedat corect si daca ai ales o placa compatibila cu sistemul tau, totul ar trebui sa ruleze in mod normal.

Daca totusi nu se intampla asa si placa video nu e recunoscuta, acest lucru poate fi cauzat de prezenta unei componente integrate deja in sistem. Ce e de facut? Intra in Bios si da “Disable” la cea pe care o ai pe placa de baza.

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu