Obiective Nikon – Opinii si Recenzii in 2024
Un obiectiv foto bun iti poate transforma pozele obisnuite in adevarate capodopere, dar pentru asta e necesar sa stii dupa ce sa te uiti, astfel ca aceste informatii te vor ajuta. Si, daca doresti si cateva exemple, iti dam Nikon 70-300mm ED VR AF-P DX, o versiune apreciata de public pentru faptul ca se potriveste aparatelor cu senzor DX, focalizarea fiind automata, cu stabilizare de imagine, aceasta fiind de tip profesional, pentru telefotografiere, cu diafragma variabila f/4.5 – 6.3 si distanta focala variabila, intre 70 si 300 mm, cu reproducere exacta a imaginii. O alta versiune indragita este Nikon 50 mm AF-S Nikkor F1.8G.
Tabel comparativ
Reprezinta o alegere pentru cei pasionati de natura si filme, dispunand de focalizare automata si stabilizare a imaginii, astfee incat tinerea in mana sau cadrele trase la intamplare sa nu fie blurate, avand o distanta focala variabila mare, potrivita pentru diferite tipuri de captari, de la cele apropiate pana la cele in plan indepartat, peisagistic.
Nu se descurca prea bine cand vine vorba despre situatii in care lumina nu exceleaza, incadrandu-se, mai degraba, in categoria optiunilor adecvate telefotografiei.
Avand in vedere caracteristicile sale, este de inteles de ce modelul acesta se va preta categoriilor de incepatori si intermediari intr-ale fotografiei, de care se pot bucura cei cu un buget restrans.
E o optiune ideala pentru fotografia de tip portret, avand in vedere distanta focala fixa, de 50 mm, si diafragma luminoasa, care contribuie la imortalizarea unor momente dragi unde pot fi observate pe indelete detaliile, chiar si in conditii slabe de lumina, fara blitz, potrivindu-se modelelor de aparat cu montura F in stil full frame.
In functie de capacitatile si atentia utilizatorului, dar si de pozitia subiectului si lumina, accesoriul poate sa dispuna de o focalizare usor defectuoasa, care nu se realizeaza repede.
Se afla adesea printre primele pozitii in topurile de vanzari autohtone, aflandu-se pe gustul pasionatilor de fotografie de tip portret, si nu numai.
Acest produs de tip all around are o distanta focala variabila care il aseamana, mai degraba, unui teleobiectiv capabil de cadre largi si frumoase, peisaje sau portrete, putand actiona la fel de eficient si in macrofotografie, avand sistem de atenuare a vibratiilor si focalizare automata, cu o diafragma variabila, care se adapteaza luminii.
Greutatea de 420 de grame poate parea mare pentru unii utilizatori, in special pentru novici sau cei care acum au facut trecerea spre un produs cu zoom multifunctional mare.
Se ataseaza camerelor cu senzor DX, gasindu-si intrebuintarea in arsenalul fotografilor amatori din tara noastra, bucurandu-se de un pret relativ accesibil buzunarelor restrictive.
Pareri despre cele mai bune obiective Nikon
Pentru a obtine cele mai precise cadre, iti va fi de folos un obiectiv Nikon care sa se potriveasca aparatului si tipului de fotografie preferat. Iata cateva exemple apreciate.
Nikon 70-300mm ED VR AF-P DX
Iata un obiectiv Nikon, la pret bun, care va fi folosit in special de catre cei profesionisti, avand in vedere tipologia sa. E vorba despre un teleobiectiv cu distanta focala variabila mare, care se situeaza intre 70 mm si 300 mm, distanta minima de focalizare fiind de 1.1m, putandu-se obtine atat imagini complete, peisaje, sport sau wildlife, cat si portrete, de exemplu, putandu-se intrebuinta si pentru filmari.
Avand in vedere compatibilitatea sa cu modelele DX, isi arata potrivirea si cu senzori APS-C, montura de obiectiv fiind de tip F si fiind usor, cantarind 415g. Are o focalizare automata, asa ca se va axa pe subiectul fotografiei fara a fi nevoie sa aplici tu fizic o astfel de comanda, reprezentand standardul in materie de obiective ale brandului.
Are o diafragma variabila, maximul atins fiind f/4.5 – 6.3, permitand expunerea prelungita pentru obtinerea unui cadru mai luminos, deoarece obiectivul nu este tocmai unul din cele mai luminoase.
Nikon 24-70mm ED VR AF-S
Printre cele mai bune obiective Nikon de uz universal se afla modelul acesta cu o distanta focala variabila, minimul fiind 24 mm si maximul de 70 mm, rezultatul fiind o imagine echilibrata, fara schimbari de perspectiva sau discrepante in ce priveste dimensiunea obiectelor. Diafragma fixa, cu valoarea f/2.8, asadar de ordin profesional, va oferi suficienta lumina pentru captarea imaginilor clare, chiar daca timpul de expunere cerut poate fi mai mare in conditii slabe de lumina.
Are o montura standard, de tip AF-S, fiind compatibil cu senzori full frame sau APS-C, potrivindu-se camerelor DSLR. Ca tipologie, e vorba despre un obiectiv de tip zoom, cu ajutorul caruia poti reincadra o imagine usor, ramanand in aceeasi pozitie, pentru a obtine un unghi mai larg sau mai stramt.
Nu ii lipseste stabilizatorul de imagine, spre a conserva claritatea, si foloseste AF-S, avand integrat propriul motor de focalizare, spre a ajuta la procesarea unui cadru cat mai detaliat. Totusi, pretul ridicat e un indicator al folosirii sale de catre profesionisti.
Nikon 70-200mm FL ED VR AF-S
Ai un aparat foto Nikon DSLR full frame cu montura FX, pe care doresti sa il ajuti cu un obiectiv de tip zoom, care sa te ajute si la filmari, si in fotografia de orice fel? Optiunea aceasta de ordin profesional, la un pret pe masura asteptarilor, dispune de stabilizator de imagine si focalizare optica automata, ce faciliteaza captarea de imagini.
Faptul ca prezinta o distanta focala variabila, situata intre 70 si 200 mm, anunta prezenta unui produs ce poate fi considerat teleobiectiv, capabil de filmare de ordin profesional si captare a imaginilor cu continut sportiv si wildlife, printre altele. Are o diafragma fixa, maximul atins fiind f/2.8, permitand unui grad suficient de lumina sa patrunda pentru a accentua subiectul cadrului mai bine.
Avand in vedere ca e un obiectiv mare, care masoara putin peste 20 cm, tehnologia incorporata va creste si greutatea sa, care atinge 1430 g, asa ca nu va reprezenta tocmai cea mai usoara aditie bagajului pentru calatorii.
Obiectiv Nikon 50mm
Nikon 50 mm AF-S Nikkor F1.8G
Pentru portrete si alte poze facute de aproape, atat pentru amatori, cat si pentru cei ce doresc sa se perfectioneze in tot ce inseamna fotografie, un obiectiv Nikon 50mm va reprezenta optiunea ideala de a complimenta un DSLR cu montura F si senzor full frame. Din nefericire, odata cu un cost de achizitie accesibil va veni si lipsa stabilizarii de imagine.
Diafragma este fixa si luminoasa, de f/1.8, ceea ce inseamna ca accesoriul este capabil sa puna foarte bine in evidenta si intr-o lumina favorabila un subiect care colaboreaza bine cu tine. Efectul Bokeh, care forteaza privitorul sa se uite intr-o anumita directie, unde se afla focalizarea, va fi intalnit des in utilizarea acestui produs.
Cu un obiectiv Nikon 50mm f1.8G AF-S iti poti incepe calatoria in lumea captarilor de tip portret de succes. Prezinta focalizare automata integrata, care are loc rapid, culorile rezultate fiind constante si vibrante. In ajutorul sau vin si dimensiunea restransa, precum si greutatea de doar 185 g.
Obiectiv Nikon 18-105
Nikon 18-105mm AF-S DX Nikkor ED VR
Acest obiectiv Nikon 18-105 mm prezinta un zoom puternic cu o distanta focala variabila, specifica unui produs de uz multifunctional, ce se va descurca foarte bine si la portrete, si la cadre cu subiect central arhitectural sau pentru peisaje, semanand cu un teleobiectiv din punctul de vedere al capacitatilor sale de fotografiere, dispunand si de focalizare automata cu stabilizare de imagine, pentru a usura munca fotografului.
Tehnologia de reducere a vibratiilor va contribui la mentinerea unor imagini focalizate si cand aparatul e tinut in mana, obiectivul fiind in format DX, pentru incepatori si cei ce folosesc camere DSLR compacte. Poate fi greu pentru un incepator, avand in vedere ca va cantari in jur de 420 de grame.
Diafragma variabila, care atinge maximul de deschidere de f/3.5 – 5.6, se va adapta oricarei conditii, ajutand la considerarea obiectivului printre cele mai bune optiuni all around de care se pot bucura incepatorii si iubitorii brandului Nikon.
Obiectiv Nikon 18-55
Nikon 18-55 mm AF-P VR – Bulk + Kit Curatare Polaroid 5 In 1
Acest obiectiv Nikon, ieftin si bun, va fi apreciat de catre novicii intr-ale fotografiei, avand in vedere costul de achizitie si calitatile sale. Foloseste o montura de tip F, fiind compatibil cu aparate precum D5500, D5300, D3300 si D500, putand functiona si pe alte cateva modele daca se va folosi un adaptor special.
Are functie de stabilizare integrata si aceasta poate fi manevrata direct din meniul camerei, altfel ea va fi activata incontinuu. Ca tipologie, este o optiune standard, cu utilizare universala si o distanta focala variabila, intre 18 si 55mm, producand imagini clare, vibrante din punctul de vedere cromatic, care prezerva profunzimea reala.
Pentru un produs accesibil ca pret, cel putin comparativ cu module profesionale, acest obiectiv Nikon 18-55 mm dispune de o diafragma variabila standard f/3.5 – 5.6, descurcandu-se si in conditii suficient luminate, si cand este necesara expunerea indelungata pentru a obtine un cadru vizibil si detaliat.
Obiectiv Nikon 18-140
Nikon 18-140mm ED VR AF-S DX NIKKOR
Pentru camere DSLR cu montura in format DX, acest obiectiv Nikon 18-140 mm se arata surprinzator de util unui incepator, dar si unui pasionat de fotografie care cauta varietate. Gradul ridicat de focalizare si distanta focala de care este capabil permit folosirea sa si in captarea cadrelor ocazionale, si pentru portrete sau macrofotografie, dovedindu-si utilitatea in arsenalul unui iubitor al instantaneelor, ajungand de la folosirea de zi cu zi si pana la telegrafiere.
Pentru a reduce efectele reziduale cauzate de miscarea mainilor in timpul captarii, se foloseste de un sistem de reducere a vibratiilor, avand incorporat un motor de autofocalizare automata. Se poate dovedi, totusi, usor greu, avand in vedere ca va cantari aproape 500 de grame, desi lungimea nu depaseste 10 cm.
Diafragma variabila, de f/3.5 – 5.6, o valoare standard pentru Nikon, va veni drept dovada in ceea ce priveste multifunctionalitatea accesoriului pentru fotografie de interior si exterior.
Obiectiv Nikon 35mm
Nikon 35mm F/1.8G AF-S DX
Pentru cadre luminoase in orice conditii iti va fi de folos un obiectiv Nikon 35mm cu apertura fixa f/1.8, care va produce profunzime in camp si va permite realizarea unor fotografii luminoase si in conditii mai putin ideale. Nu te lasa pacalit de dimensiunile sale reduse, pentru un model cu distanta focala fixa se descurca destul de bine, fiind o optiune standard utila in special portretelor.
Spunem asta pentru ca va produce, daca se doreste, acel efect de blurare a spatiului din spatele subiectului, focalizarea facandu-se automat. Din pacate, nu va avea stabilizare de imagine, dar include sistemul AF-S cu motoras de focalizare incorporat. E compatibil cu senzori de montura DX, asadar unghiul de captare va fi mai mic sau ingust.
Majoritatea celor care il recomanda se afla la inceputul carierei intr-ale fotografiei profesionale sau fac asta drept hobby. Desi distanta focala fixa, de 35 mm, nu este foarte mare, obiectivul poate ajunge sa emuleze caracteristici ale telefotografiei, in special cand e folosit in spatii inchise. Nu e compatibil cu aparatele cu montura FX.
Obiectiv Nikon 18-200
Nikon 18-200mm f/3.5-5.6G AF-S DX ED VR II
Pentru multifunctionalitate si un zoom mare va fi de folos acest obiectiv Nikon 18-200 mm, capabil sa se transforme intr-un adevarat teleobiectiv de buget, nefiind nevoie sa mai cari dupa tine multiple lentile pentru a face fotografiile dorite. Nu ii lipseste sistemul de reducere a vibratiilor si nici functia de focalizare rapida si silentioasa, pentru a obtine repede cadrele dorite, chiar si cand esti pe fuga.
Are, totusi, o constructie usor deficitara, avand in vedere ca se poate alungi cand este tinut in jos, in miscare. Se potriveste camerelor Nikon DSLR Cu montura F, avand o diafragma mobila de f/3.5 – 5.6, capabila sa dea luminozitate si cadrelor mai intunecate si sa obtina o claritate a imaginii cum rar gasesti in mod normal.
Vine echipat cu capac de obiectiv, husa si un capac posterior, pentru a nu avea nevoie de alte mici accesorii cand este depozitat sau luat in bagaje.
Obiectiv pentru Nikon D3300
Nikon 50mm f/1.8D Standard AF
Cu acest obiectiv Nikon 50mm ai la dispozitie o varianta standard, spre care se indreapta novicii ce doresc sa poata manipula in mod natural cadrele obtinute mai apoi, fiind, deci, o versiune pentru fotografia normala. Focalizeaza automat si are stabilizator de imagine, pentru ca miscarile mainii sa nu afecteze claritatea imaginii, si se ataseaza oricarui aparat cu montura F.
Se arata suficient de rapid pentru captarea imaginilor lipsite de blitz la luminozitate acceptabila si are o diafragma fixa si luminoasa la deschidere maxima f/1.8, putandu-se intrebuinta si pentru portrete, si pentru calatorii sau alte fotografii. Se deosebeste de alte modele prin capacitatea de a blura campul din spatele subiectului, devenind o solutie ideala si economica, pentru un amator al portretelor.
E un obiectiv compatibil cu Nikon D3300, care este ales tocmai pentru pretul sau accesibil, dar isi pierde functia de autofocalizare cand se ataseaza acestui model de aparat, din nefericire.
Ghid de cumparare
Obiectivele brandului Nikon au zeci de ani de istorie in spate, existand in numeroase forme si diferite monturi, pentru a se adapta unor aparate foto specifice. Daca ai o camera mirrorless sau DSLR de la acest brand prestigios, nu vei putea face fotografii frumoase fara adaugarea unui obiectiv Nikon, la un pret bun, care este o lentila optica ce se foloseste alaturi de un aparat pentru a capta imagini in format digital. Daca esti incepator, poate fi greu sa gasesti o optiune pe care sa o intelegi si care sa se potriveasca dispozitivului foto de care dispui, asa ca te invitam sa citesti informatiile acestea ajutatoare.
Capacitatea de multiplicare focala: Gasesti versiuni fixe sau cu zoom.
Prima categorie este caracterizata printr-un singur numar in titlu (24 mm, 35mm, etc.), avantajul fiind ca prezinta o luminozitate mai mare si pot oferi o imagine mai clara. Insa, daca doresti sa obtii o captura mai apropiata de subiectul pozei, va trebui sa te misti fizic spre ea. Sunt ideale portretelor si altor tipuri de fotografie statica.
Variantele cu zoom vor avea doua numere (ex. obiectiv Nikon 18-55 mm) care prezinta cat de ingust sau larg poate fi unghiul de cuprindere. Ofera o gama larga de optiuni de fotografiere fara a fi necesara apropierea de subiect sau schimbarea piesei, existand versiuni ultra-largi, teleobiective sau super-teleobiective profesionale, mult mai grele, mari si scumpe, capabile de micro si macrofotografie.
Functionalitate: Se remarca optiuni cu specificatii distincte pentru diverse tipuri de fotografie, pornind de la versiunile macro (cu focalizare pe distante scurte si apropiere de subiect), versiuni fish-eye cu o distanta focala scurta si un unghi larg, ce cuprinde multe detalii, ori versiuni micro (ce permit apropierea foarte mare de subiect, pentru punerea in evidenta a detaliilor minuscule).
Merita mentionate si versiunile tele-photo de obiective Nikon, la preturi bune, specifice captarilor din natura sau evenimentelor sportive, cele cu unghi foarte larg sau cu functie zoom variabila (utile in calatorii, deoarece nu necesita adaugarea unui numar mare de piese).
Diafragma: Este egala cu luminozitatea de care e capabil obiectivul. Include versiuni luminoase sau mai intunecate, fixe sau variabile.
Obiectivul luminos are o diafragma larg deschisa, prin care va putea intra un fascicul mare de lumina, fiind caracterizat prin rezultate luminoase si in conditii dificile (valorile mici, ex. f.1, f/1.4, etc.).
Obiectivul intunecat se caracterizeaza printr-o diafragma inchisa, permitand unui grad scazut de lumina sa patrunda (f/32, f/16, etc. – valorile cele mai mari).
Optiunea cu diafragma fixa e specifica variantelor performante, pentru profesionisti, potrivit unor pareri despre cele mai bune obiective Nikon, pe produs mentionandu-se gradul maxim de deschidere (ex. f/1. f/2.8).
Versiunile cu diafragma variabila sunt destinate consumatorilor obisnuiti, variind in functie de distanta focala a obiectivului, necesitand un timp de expunere mai mare in conditii de lumina deficitara (se remarca prin prezenta unei valori inclusive – ex. f/3.5 – 5.6).
Distanta focala: Reprezinta spatiul dintre centrul optic al accesoriului si senzorul aparatului. O distanta focala mica anunta un obiectiv mai larg, capabil de magnificare ridicata si cu un camp de profunzime ridicat. Din acest punct de vedere se remarca obiective normale, wide si teleobiective.
Versiunile normale au o distanta focala de 50 mm si sunt cele mai comune, fiind multifunctionale in ce priveste tipologia de fotografie de care sunt capabile.
Un produs wide va avea o distanta focala mai mica de 28 mm (ex. obiectiv Nikon 14-24mm f/2.8G AF-S) caz in care subiectul se va vedea mai mare si cel indepartat va fi mult mai mic, subiectii din planuri diferite aratand disproportionat.
Teleobiectivul este cel mai lung din punctul de vedere al focalizarii, avand peste 100 mm, fiind potrivit fotografiei de sport sau wildlife.
Focalizare: Poate fi manuala sau automata.
O lentila cu focalizare manuala va necesita invartirea inelului din jurul sau pentru a obtine incadrarea dorita, in timp ce variantele automate (AF) se ajusteaza instinctiv pentru a focaliza pe subiect, folosind un sistem inteligent.
Senzori compatibili: Cei mai comuni sunt de tip FX si DX, montura cea mai intalnita fiind de tip F, pentru aparate pe film sau DSLR, existand si versiuni E, G si D (obiective electronice – cu contacte CPU, responsabile cu transmiterea informatiei catre aparatul foto), dar si Z, specific aparatelor mirrorless. Mentionam si obiectivele mecanice, cel mai adesea in format AI-S, AI si vechiul non-AI, care necesita modificarea datelor din aparatul foto pentru a folosi blitul, de exemplu.
Pentru camere DSLR standardul este FX, acesta fiind specific modelelor full frame, fiind mai mare decat versiunea DX, masurand in jur de 36 x 24 mm si avand o sensibilitate mai mare si un unghi mai larg de vedere.
Obiective Nikon, ieftine si bune, cu senzor DX, sau in format APS-C, pot fi folosite pe aceleasi aparate foto, dar vor “taia” rezolutia si micsora unghiul vizual de care sunt capabile.
Varianta Z desemneaza camere mirrorless, cu care produsul va fi compatibil. E specifica fotografiei de strada, portretelor ocazionale sau peisajelor.
Elemente aditionale: Utile sunt stabilizatorul de imagine, notat prin VR (vibrance reduction), si sistemul AF-S, care prezinta o lentila cu un motor de focalizare integrat.
Poti lua in considerare si greutatea produsului, care variaza de la un model la altul, o valoare echilibrata fiind de 400 – 500 de grame, sau dimensiunile acestuia, care vor depinde de tipologia sa.
In concluzie, poti cerceta magazinele online si gasi, cu siguranta, cel mai bun obiectiv Nikon compatibil cu aparatul tau foto. Si ai la dispozitie informatiile care te vor ajuta sa iei o decizie mai usor.
Intrebari frecvente
Cum intretin si transport un obiectiv foto Nikon?
Pentru igienizarea unui obiectiv Nikon 55-300 mm sau de oricare alt fel te vei folosi de un instrument special precum LensPen, care are forma unei pensule si un cap de curatare pentru uleiuri si amprente, sau poti folosi o pompa cu aer pentru a indeparta scamele si praful.
Pentru a elimina petele gasite pe lentila frontala a obiectivului ai nevoie de o bucatica de microfibra si o solutie lichida de curatare a acestora, cu care vei sterge cu grija componenta. Pentru a te asigura ca nu faci vreun pas gresit, poti apela si la cateva filmulete de ajutor, disponibile la o simpla cautare online pe motorul de cautare preferat, dupa exemplul “curatare obiectiv Nikon 18-105”.
In vederea transportarii si depozitarii te vei folosi de niste capacele de protectie si o husa, disponibile in magazinele online, si nu numai.
Pentru ce tip de fotografie se utilizeaza, de regula, un obiectiv Nikon 55-200?
Pentru ca e un produs cu zoom, cand folosesti un obiectiv Nikon 55-200 mm te vei indrepta, mai des, spre fotografie de natura si vacanta, cu cadre pline de verdeata si peisaje indepartate care iti starnesc emotii, dar se descurca excelent si in cazul fotografiei de tip portret sau sport, pentru ca dispune de stabilizator de imagine VR (cu reducere a vibratiilor).
Unde gasesc capac de obiectiv Nikon de rezerva?
Cand doresti un capac de rezerva pentru un obiectiv Nikon 18-140 mm sau orice piesa folosesti, cel mai simplu este sa te indrepti spre magazinele online, unde poti achizitiona accesorii pe care sa le ai la indemana oricand simti nevoia.
4 secrete pentru portrete exceptionale si cu ce obiective Nikon sa le faci
Daca deja detii un aparat foto si te intrebi care e cel mai bun obiectiv Nikon pentru portrete si cum poti obtine cele mai bune cadre, afla ca raspunsul variaza de la un utilizator la altul, totul constand in preferintele personale.
Totusi, exista si informatii valabil universale, multi profesionisti fiind de acord ca accesoriul Nikon 50mm f1.8 G Af-s reprezinta o investitie ideala pentru un incepator, si nu numai, care este interesat de fotografia de portret sau full frame, acesta ajutand la scoaterea modelului in evidenta deoarece da tridimensionalitate cadrului si blureaza fundalul, doua indicii menite a ajuta la obtinerea unei imagini demne de reviste fashion.
Poate cel mai bun obiectiv Nikon all around, modelul 35mm f/1.8 G este adaptat aparatelor DSLR cu senzor DX (Nikon 3100, D90, etc.) si produce imagini foarte bune, chiar si in conditii slabe de lumina, motive pentru care se si cumpara des. Alte exemple de obiective bune pentru fotografia portret sunt Nikon 85mm f1.8 G Af-s, modelul 58mm f1.4 si cel de 105mm f1.4.
In general, secretele fotografiei portret includ o pozitionare corecta a subiectului, niciodata paralel cu obiectivul, si inclinarea capului, care va pune in evidenta mai frumos trasaturile fetei, sau care poate strica si cadrul, daca nu sunt urmate indicatiile fotografului.
Lasa un comentariu
0 Comentariu