Cele mai bune SSD-uri

Am modificat articolul ultima data pe: 19.04.24

 

Cel mai bun SSD – Recomandarile noastre pentru 2024

 

Mai durabile, cu rezistenta superioara, capacitate de stocare buna si o viteza de citire si scriere care depaseste clasicele HDD-uri, memoriile SDD au intrat in ultima vreme in lista standardelor de performanta avute in vedere cand evaluezi un laptop. Daca ai insa un model mai vechi, care te slujeste inca foarte bine, si vrei doar sa faci un upgrade, lucrurile se complica putin, pentru ca achizita este definita de parametri tehnici uneori mai dificil de inteles. Iata de ce iti propunem o serie de criterii importante in alegerea optiunii potrivite, explicate clar, plus cateva recomandari de calitate. SSD Adata SU630 3D NAND este un model cu capacitate de stocare de 480GB, functionare silentioasa si viteza de citire si scriere de pana la 520Mb/s. O alta varianta pe care o ai la dispozitie pentru o comparatie directa este Kingston A400.

 

 

Tabel de comparatie

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cel mai bun!

SSD Adata SU630 3D NAND
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Memorie de tip SSD cu capacitate ridicata de stocare, de 480GB, potrivita pentru salvarea clipurilor video, a fisierelor de tip imagine etc. Ofera o viteza buna de citire si scriere, care scurteaza semnificativ timpul de pornire al calculatorului, precum si pe cel de raspuns in general, si include tehnologie de corectare a erorilor de cod care protejeaza informatia si prelungeste durata de viata.

Cablul SATA necesar pentru conectare nu este inclus in pachetul de livrare si trebuie achizitionat separat.

Varianta ideala pentru cei care vor sa treaca la SDD fara a investi insa foarte multi bani.

A 2-A OPTIUNE!

Kingston A400
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Potrivit mai ales pentru gameri, datorita vitezei de citire de pana la 500 Mb/s, acest SSD, cu interfata SATA III si capacitate larga de stocare, de 480 GB, va imbunatati semnificativ raspunsul sistemului la comenzi, mai ales daca acesta e unul vechi.

Viteza de scriere, in realitate, e mai degraba decenta, insa in nici un caz nu se apropie de valoarea data de producator - 450 Mb/s.

Daca ai un laptop mai vechi, pe care insa nu vrei sa il schimbi, cu acest SSD il vei face sa mearga ca nou, dupa cum sustin si cumparatorii ce l-au incercat deja.

A 3-a Optiune!

Western Digital Blue 3D
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

SSD pentru laptopuri si sisteme desktop, cu fiabilitate inalta, datorita lipsei componentelor in miscare si a protectiei la accidente mecanice, cu interfata SATA III, rate de transfer mari (560 Mb/s la citire si 530 Mb/s la scriere) si capacitate de 500GB.

Nu toti cumparatorii sunt multumiti de memoria de tip TLC, insa sansele ca aceasta sa fie compromisa sunt slabe.

E un SSD performant, cu compatibilitate larga, care iti va tine datele in siguranta pentru cel putin cativa ani.

 

 

Cum alegi un SSD bun

 

Ghidul cumparatorului

Cand vrei sa tii pasul cu cele mai apreciate noutati tehnologice in materie de stocare de informatie si daca deja ai trecut de etapa HDD-ului portabil, cu siguranta ca te bate gandul sa iti cumperi cel mai bun SSD pe care il gasesti la un pret rezonabil pe piata.

Daca nu esti foarte bine familiarizat cu noile gadgeturi IT e vital sa iti explici mai intai ce inseamna SSD, cum se foloseste si ce avantaje aduce acest aspect pe langa alte tipuri de spatii de stocare. E drept, avand in vedere ca investitia necesara achizitionarii acestui produs va fi destul de consistenta, e bine sa vezi cum sunt justificate aceste cheltuieli de capabilitatile itemului aflat in discutie.

Completarea PC-ului sau laptopului cu un SSD constituie una dintre cele mai bune metode de upgrade pe care orice utilizator le are la indemana, insemnand ca poate conferi viteza acestor sisteme si sa le avantajeze intr-un mod unic. Ca in cazul oricarei mari descoperiri, ai multe de invatat despre cum functioneaza acest concept.

Ce este SSD?

Termenul este prescurtarea de la solid-state drive, iar produsul reprezinta un dispozitiv de stocare a informatiilor pentru computer. Se comporta ca un Hard Disk traditional, insa exista o diferenta majora de structura. HDD-ul inscriptioneaza datele pe niste platane metalice, care apoi sunt citite cu ajutorul unui cap de citire, acesta mutandu-se in pozitia unde pot fi interpretate, in momentul in care computerul primeste comanda sa le acceseze.

Platanele respective trebuie sa fie mereu in miscare, pentru a permite accesul facil si rapid la informatii, iar din cauza acestui aspect, sunt sensibile la socuri mecanice, rasturnare, pozitionare incorecta.

Toate aceste probleme sunt eliminate cu ajutorul SSD-ului, care stocheaza informatiile pe chipuri NAND(flash, ca la stick-urile de memorie), repartizate pe celule.

Partile componente nu sunt in miscare, deci invulnerabile la miscari bruste. In plus, ceea ce face aceste dispozitive superioare oricarui HDD clasic sunt viteza de operare si cea de citire, care constituie parametri momentan neintrecuti. Pe scurt, un SSD lucreaza mult mai rapid si mai eficient decat un HDD.

 

Ce avantaje garanteaza un SSD?

Timpul de bootare este mult mai scurt(sistemul de operare, si implicit computerul, se deschide mai rapid).

Orice aplicatie va fi deschisa si lansata instant.

Pentru deschiderea si salvarea de documente nu mai ai timpi morti, indiferent de cat de mult spatiu ocupa acestea.

Copierea de documente si transferul de date se fac si acestea mai rapid.

Momentan, printre singurele neajunsuri ce pot fi reprosate acestor dispozitive se numara in principal costul. Totusi, daca alegi cu atentie si te informezi corect unde gasesc SSD-uri la un pret bun si alti interesati de IT, vei putea sa identifici pe cont propriu o oferta pe care sa ti-o permiti ca investitie. In urmatoarele randuri vom explica un set de aspecte pe care te sfatuim sa le consideri:

 

Tehnologia incorporata: poate fi de doua tipuri: SLC si MLC, in functie de tipologia si configuratia chipurilor NAND care compun fiecare dintre aceste doua modele.

Daca ai nevoie de spatiu de stocare extins pentru servere sau pentru tot felul de statii de lucru profesionale, solutia recomandata este tehnologia SLC. Aceasta este prescurtarea de la Single Level Cell si foloseste o metoda ce stocheaza un bit pe o singura celula.

 

 

Desi capacitatea de stocare este una limitata, in acest caz, performantele si durabilitatea acestui tip de SSD sint inca neegalate. Faptul ca rezista la un numar impresionant de cicluri de scriere(5000000) ii confera o viata de aproape 5 ori mai indelungata decat cealalta versiune de stocare, tip MLC. Exista totusi si un mic dezavantaj al acestor unitati: sunt cele mai costisitoare din comert.

Tehnologia Multi Level Cell o recomandam pentru uz conventional, cand vrei sa iti inlocuiesti hardul si ai nevoie de spatiu extins de stocare. Flashurile MLC stocheaza mai multi biti(in genere 2) din informatia inscriptionabila pe o singura celula, drept pentru care asigura mai mult spatiu disponibil decat o fac SLC-urile, insa au niste performante ceva mai restranse; intre acestea, mentionam doar capacitatea de a suporta in jur de 1000000 – 2000000 cicluri de inscriptionare, o cifra net inferioara celei oferite de un SLC.

Datorita costului de achizitie mai accesibil, aceste produse sunt cele mai populare de pe piata si cel mai probabil variantele pe care le poti alege ca user individual. Exista si varianta TLC – triple level cell, care atribuie trei biti pe o singura celula, garantand si mai mult spatiu utilizabil.

 

Caracteristici: Pentru cele mai bune SSD-uri poti verifica: tipologia memoriei, rata de transfer, nivelul de suport SATA, capacitatea de stocare si timpul mediu intre defectiuni(MTBF).

 

Tipul de memorie: pe langa cea din gama NAND, utilizata in general pentru home useri, mai intalnim memorie DRAM. Nu prea vei avea acces la aceasta versiune, caci este utilizata in completarea configuratiei serverelor. DRAM se mai numeste si memorie volatila, iar SSD-urile confectionate in acest standard au baterii incorporate si sistem propriu de efectuare de backup pentru informatiile stocate.

 

Vitezele oferite: acestea sunt viteza de citire si cea de scriere. Multe pareri despre cele mai bune SSD-uri declara ca producatorii ofera publicului vitezele maxime atinse la teste, insemnand ca performantele reale pe care le ating dispozitivele in sistemele pentru utilizare personala sunt in realitate mai mici. Cauta sa alegi primul parametru in jurul valorii de 400 MB pe secunda, iar pentru cel de-al doilea o valoare de 300 MB pe secunda.

 

SATA: este o serie de interfata(ATA) si poate fi numerotata cu I, II si III. Sugeram sa alegi SATA III, pentru ca rata de transfer este cea mai buna, de 6Gbps. Daca sistemul pe care il detii nu este compatibil SATA III, va trebui sa te multumesti cu una dintre celelalte variante.

Capacitatea iti arata cata informatie poate fi stocata pe o astfel de componenta. Daca iti inlocuiesti vechiul hard din sistemul desktop, multi utilizatori sunt de parere ca valori cuprinse intre 120 si 240 GB sunt suficiente. Atunci cand ai un laptop pe care vrei sa il upgradezi cu un hard disk SSD ieftin si bun, trebuie sa cauti ceva cu minim 240GB si de preferat, daca fondurile iti permit, in jur de 480GB.

MTBF este un standard pe care companiile producatoare il precizeaza potentialilor cumparatori pentru a le da un minim de garantie. Parametrul respectiv se exprima in ore de functionare, iar pentru un SSD ar trebui sa fie cuprins intre 1000000 si 2000000 de ore ca timp mediu intre defectiuni.

 

 

Compania producatoare: In ciuda unor idei actuale care spun ca ar trebui sa renuntam la preconceptiile legate de brand cand cumparam un produs, aceasta regula nu este valabila si in domeniul IT. Conform statisticilor si ratingului dat de useri din intreaga lumea, Intel ramane cel mai de incredere furnizor de SSD-uri la nivel mondial.

Pe locul 2 se situeaza Samsung, care si-a consolidat o baza de useri foarte multumiti in ultimii cativa ani. Urmeaza Kingston si SanDisk, care isi disputa pozitia a treia. Ca investitie, iti vei permite mai usor un Samsung, drept pentru care acest brand a ajuns si foarte popular in vanzari (actual cel mai achizitionat). La alte marci vei gasi multiple modele cu capacitate mare, dar rata de transfer limitata. Daca faci trecerea de la un HDD clasic foarte lent, chiar si alegerile mai putin rapide, cum sunt Crucial, Corsair, Mushkin ti se vor parea foarte performante.

Analizand acest set de reguli, iti va fi usor sa afli unde gasesc SSD-uri la preturi bune multi pasionati de tehnologie si care e cel mai optim raport pret – calitate pe care ti-l poti permite. Un lucru e cert, online gasesti cele mai interesante oferte de pret, putand descoperi uneori si reduceri substantiale. Cu acest argument iti recomandam sa cauti un dispozitiv pe Internet, unde vei gasi si mai multe pareri si impresii ale utilizatorilor. Ca sa ai de unde alege, iti prezentam si cateva variante posibile.

 

 

Modele recomandate in 2024

 

 

SSD Adata SU630 3D NAND 

 

Daca esti in cautarea unui SSD pentru calculatorul tau, iti propunem ca varianta acest model de la Adata, cu capacitate de stocare de 480GB si viteza de scriere/citire de pana la 520Mb/s. Cu rezistenta superioara la socuri, vibratii si temperaturi extreme, in comparatie cu HDD-ul pe care il ai acum, acest produs iti va oferi deci si o durata de viata mai mare. Este de asemenea silentios si consuma mai putin energie.

Asigura pornirea rapida a calculatorului si ofera un spatiu generos de depozitare pentru a putea salva fara griji filme, poze, jocuri si documente importante. Este un model cu interfata SATA3 (cablul nu este inclus in pachetul de livrare) cu dimensiunile de 100.45 x 69.85 x 7mm (format de 2.5inch) si se numara printre cele mai bune optiuni disponibile la preturi accesibile.

Include tehnologie de corectare a codurilor de eroare LDPC, care verifica si remediaza erorile de inregistrare, asigurand securitatea datelor si o durata mai lunga de utilizare in conditii optime.

 

 

 

 

Kingston A400

 

Este un SSD avantajos din punct de vedere financiar, insa motivele pentru care merita cumparat sunt mai multe. In cazul in care ai un laptop luat de cativa ani, dar la care nu vrei inca sa renunti, ii poti imbunatati performantele inlocuindu-i HDD-ul cu acest SSD cu capacitate de 480 GB. Astfel, calculatorul va rula mai rapid si mai silentios, iar tu scapi de achizitionarea unuia nou, pentru cel putin cativa ani.

Modelul are interfata SATA III, memorie TLC si controler pe 2 canale, cu form factor de 2,5 inch. Viteza de transfer la citire este de 500 Mb/s, ceea ce te va avantaja in cazul in care esti gamer si vrei sa rulezi jocuri la capacitate maxima. In acelasi timp, iti atragem atentia ca vitezele de scriere sunt mai scazute, dupa cum sustin cumparatorii care au verificat acest aspect, chiar daca producatorul mentioneaza o valoare de 450 Mb/s.

In orice caz, e un produs avantajos, atat ca performante, cat si ca pret. In plus, cu un adaptor caddy, poti folosi in continuare HDD-ul, pentru a-ti salva fisierele personale.

 

Avantaje

Modelul de fata are capacitate de stocare de 480 GB, insa il gasesti si in variantele de 120 GB, 240 GB sau 960 GB.

Promite viteze la citire de pana la 500 MB/s.

Vine cu garantie lunga, de 36 de luni.

Livrarea e gratuita si il poti returna in termen de 30 de zile, daca esti nemultumit.

 

Dezavantaje

Viteza de scriere e mai scazuta.

 

 

 

 

Western Digital Blue 3D

 

Iata un SSD compatibil cu o varietate de laptopuri si sisteme desktop, de care poti profita si tu, daca vrei sa readuci la viata calculatorul pe care il folosesti. Are interfata SATA III, rate de transfer la citire si la scriere de 560 Mb/s, respectiv 530 Mb/s si form factor de 2,5 inch (iti trebuie adaptor pentru 3,5 inch, daca vrei sa-l montezi in carcasa unui sistem desktop, pe care va trebui sa il cumperi separat).

Modelul e preferat, in principal, datorita usurintei cu care se instaleaza, dar si a fiabilitatii sale. In ceea ce priveste durata de viata, producatorul mentioneaza un timp mediu pana la defectare de 1,75 milioane de ore, pana la 500 terabiti scrisi si dotare cu tehnologii de corectare a erorilor. De asemenea, ai posibilitatea de a descarca gratuit un software, de pe site-ul producatorului, pentru a clona unitatile si a face un back-up la sistemul de operare, asa incat toate datele sa fie in siguranta.

Mai mult, prin tabloul de bord WD SSD, poti verifica temperatura de functionare, functiile SMART si capacitatea unitatii de stocare, printre altele.

 

Avantaje

Are capacitate de stocare de 500 Gb.

Ai posibilitatea de a monitoriza parametrii de functionare ai SSD-ului (WD SSD Dashboard).

Cu software-ul Acronis True Image™ WD Edition, poti face un back-up la sistemul de operare, pentru ca aplicatiile, setarile si datele sa fie pastrate in siguranta.

Are un mod usor de instalare, si datorita dimensiunilor asemanatoare cu ale unui HDD.

Include garantie de 24 de luni.

 

Dezavantaje

Unii cumparatori nu sunt incantati de memoria de tip TLC a SSD-ului, insa daca esti un utilizator obisnuit, nu ar trebui sa-ti faci griji in aceasta privinta.

 

 

 

 

Intel® 660p Series 

 

SSD-ul acesta e unul de calitate, ce incorporeaza o tehnologie de ultima generatie, Intel QLC, care iti va pune la dispozitie o capacitate mai mare la un cost mai redus. Este un articol potrivit pentru notebook-uri, deoarece are dimensiuni reduse, fiind foarte subtire si avand o lungime de doar 80 mm. 

Acest produs e de tip NAND, QLC, ceea ce inseamna ca are 4 biti pe celula, ceea ce ofera performante foarte bune. El are o rata de transfer de 1500 MB/s la citire si 1000 MB/s la scriere, deci, nu va trebui sa astepti prea mult cand trebuie sa copiezi date pe el sau de pe el.

Device-ul despre care vorbim acum are o capacitate de stocare destul de mare, de 512 GB, care iti va permite sa salvezi pe el o multime de date pe care apoi sa le poti accesa rapid. Greutatea acestui model e de 10 g, deci e si foarte usor, neingreunand device-ul in care il instalezi. 

 

 

 

 

Samsung 860 EVO 

 

Cand ai nevoie de mai mult spatiu de stocare si iti inlocuiesti hardul vechi cu un SSD, poti apela cu incredere la Samsung, modelul acesta de 500 GB fiind numai bun pentru a stoca fotografii, a rula tot felul de aplicatii si a incerca jocurile preferate ale anului care necesita, adesea, zeci sau chiar sute de gigabiti. 

Daca te intrebi care ii sunt performantele, iti spunem ca atinge 520 MB/s la scriere deoarece foloseste tehnologia Intelligent TurboWrite, iar la citire e capabil de 550 MB/s, ceea ce inseamna ca e foarte rapid. Memoria este de tip V-NAND TLC, cea destinata utilizatorilor casnici, care atribuie trei biti unei singure celule, iar asta denota ca spatiul pus la dispozitie e utilizat eficient. 

Interfata SATA III asigura o rata de transfer foarte buna, de 600 MB/s, iar garantia de functionare se ridica la 1.5 milioane de ore, o valoare mediana, pe care o gasesti de obicei in descrierea SSD-urilor. 

 

 

 

» Gasesti aici recomandari din anii anteriori


Alte produse recomandate, momentan indisponibile:

 

Intel 545s Series

 

Daca vrei sa inlocuiesti HDD-ul din calculator, cu un SSD, acest model de la Intel e una dintre cele mai bune alegeri pe care le poti face. Conform utilizatorilor care beneficiaza deja de el, acesta ajuta ca deschiderea si inchiderea Windows-ului sa se faca mai rapid (5-10 secunde), programele ruleaza mai eficient, aplicatiile se deschid mai usor, iar intreaga experienta de navigare si utilizare a PC-ului sau laptopului e superioara.

Producatorul promite viteze de 550 Mb/s la citire si de 500 Mb/s la scriere, iar testele facute de utilizatori nu sunt cu mult indepartate de aceste valori. De mentionat si ca SSD-ul din aceasta serie e dotat cu tehnologia NAND cu 63 de straturi 3D, astfel ca vorbim nu doar de o unitate de stocare performanta, ci si una fiabila.

Modelul are interfata SATA III, form factor de 2,5 inch si o capacitate de stocare de 256 GB, insa il gasesti si in varianta de 128 GB sau 512 GB. Te avertizam ca nu il vei putea instala imediat ce il primesti, daca nu comanzi sau nu detii deja un adaptor de alimentare SATA. De asemenea, daca sistemul tau are o carcasa mai mare, cu bay de 3,5 inch, va trebui sa cumperi un adaptor, pentru ca SSD-ul sa incapa.

 

Avantaje

SSD ce creste performantele PC-ului, asigurand timpi de scriere si de citire mai mari, comparativ cu un HDD.

Garantia inclusa e de 60 de luni.

Capacitate de stocare generoasa de 256 Gb.

Are o carcasa metalica fiabila.

 

Dezavantaje

Nu are cutie de adaptor, astfel ca trebuie sa te asiguri ca dimensiunea de 2,5 inch e potrivita in lacasul sistemului tau. Desigur, ai posibilitatea de a cumpara una.

 

 

Intel 535 Series

 

Cei de la Intel prezinta acest SSD 240GB ca fiind o alegere adecvata pentru laptopuri, mini-computere,sisteme desktop si dispozitive tip ultrabook, deoarece face parte din seria 535, recunoscuta pentru durabilitate, performante excelente si consum redus la energie. Ca structura, produsul incorporeaza tehnologie din gama NAND 16nm, cu MLC.

Din aceasta configuratie rezulta niste performante optime de citire si scriere si mult spatiu de stocare. Lucreaza pe interfata SATA III, ultima si cea mai rapida de la ora actuala, pe care daca o aduci in completarea unui sistem tot de acest fel, nu vei mai avea nici o problema. La scriere ai un maxim de 490 MB/s, in timp ce pentru citire rata de transfer este de 540Mbps. Totalul asigurat de interfata SATA III este 600Mbps. Conform acestor date, calculatorul tau va reusi sa acceseze extrem de rapid fisierele stocate, sa porneasca un program complex in mai putin de 4 secunde(Photoshop de exemplu) sau sa salveze orice document fara sa se blocheze.

Cu un MTBF de 1.2000000 si o garantie impresionanta, de 60 de luni, acest produs Intel asigura clientilor cea mai mare incredere in prezent. Cei 240GB de spatiu vor fi suficienti cand nu stochezi foarte multe informatii in computer, iar daca te uiti la raportul dintre acestia si costul de cumparare, ai sa ajungi la aceeasi concluzie, ca acest model demonstreaza cel mai bun ca raport dintre performante si pret.

 

Avantaje

Este un HDD SDD Intel la un pret bun.

E potrivit deopotriva pentru desktop, dar si pentru laptop, avand 240GB capacitate.

Lucreaza foarte rapid, avand SATA 3 si rate de transfer mari.

Are timp mediu intre defectiuni cu valoare extinsa si este garantat pentru cel putin 60 de luni.

 

Dezavantaje

Daca nu ai interfata SATA3 in sistemul deja utilizat, vitezele de lucru vor fi mai mici.

 

 

Samsung 850 EVO 120GB

 

Daca vrei sa cumperi un SSD ieftin de inalta tinuta, Samsung e brandul la care trebuie sa apelezi. Acest model este exemplul ce imbina perfect tehnologia de ultima ora cu o capacitate de stocare moderata si cu un cost de achizitie foarte accesibil oricarui utilizator. Utilizeaza tehnologie MLC si o configuratie 3D V-NAND, in cadrul careia straturile de celule sunt supra-etajate, economisind spatiu si garantand loc suficient pentru bitii stocati.

In acest mod, ratele de transfer sunt foarte bune, unde valorile maxime obtinute la teste pentru citire si scriere au fost de 540/520Mbps. La acest fapt contribuie tehnologia Samsung TurboWrite si interfata de tip SATA III, a carei viteza standard este de 600Mbps. In ceea ce priveste capacitatea de stocare, modelul acesta din clasa 850 EVO este un excelent exemplu ca SSD 120GB, asigurand spatiu adecvat pentru un sistem desktop conventional.

Chiar daca nu e prea recomandat pentru laptop, cei care au nevoie de mai putine date pe notebook il considera o optiune acceptabila. Are un MTBF de 1.5 milioane de ore si 60 de luni ca perioada de garantie, indicand fiabilitate excelenta. Este prevazut cu software One-stop Install, care permite o gestionare eficienta a transferului de date.

 

Avantaje

Piesa este considerata printre cele mai bune SSD-uri ieftine de pe piata romaneasca.

Permite rapiditate in gestionarea operatiilor si aplicatiilor, intrucat are interfata SATA III si viteze bune la transfer.

Are fiabilitate mare, avand garantie extinsa si timp mediu de utilizare fara defectiuni de 1.5 milioane ore.

Este prevazut cu software pentru optimizarea transferului de date si aplicatii.

 

Dezavantaje

Desi e compatibil si cu desktop si cu laptop, e mai indicat pentru desktop, avand capacitate de stocare medie.

 

 

Kingston V300

 

Chiar daca produsele Kingston nu sunt cele mai rapide ca rate de transfer, faptul ca reprezinta niste SSD-uri la preturi foarte bune le avantajeaza in detrimentul altor modele mai costisitoare de la alte branduri. Ca tipologie si tehnologie incorporata, acest produs este MLC si foloseste memorie NAND.

Pentru gama V300, controllerele au fost reconfigurate, folosindu-se unul de tip LSI SandForce, special pentru produse Kingston, ceea ce reuseste sa obtina doar valori de numai 450MB/s deopotriva la scriere si citire. Daca treci de la un SSD cu o capacitate mai mica, la acesta, s-ar putea sa nu te multumeasca deloc viteza, prin comparatie, insa daca planuiesti sa schimbi hardul unul laptop cu platane cu maxim 5400rpm, e clar ca iti va oferi de la 8, la 10 ori mai multa viteza de lucru. Interfata este de tip SATA3, deci daca placa de baza a sistemului in care il integrezi e compatibila, vei fi chiar multumit de ce poate face.

MTBF are ca indicator un numar de un milion de ore, ceea ce este foarte bine pentru useri conventionali, mai ales ca si garantia pe care o primesti e de 3 ani. Cei mai multi cumparatori il recomanda pentru raportul cel mai bun intre pret si capacitatea de stocare, care este de 240GB. Il poti integra intr-un notebook la fel de bine cum poate intra in componenta unui desktop.

 

Avantaje

Este un SSD foarte accesibil ca investitie necesara.

Poate functiona optim in orice sistem, fie acesta desktop sau laptop, datorita spatiului mare pentru stocare.

Are garantie de 3 ani si timp adecvat de utilizare, 1000000 de ore de functionare in conditii lipsite de defectiuni.

Incorporeaza interfata SATA III, cea mai performanta ca viteza in prezent.

 

Dezavantaje

De catre unii utilizatori, vitezele de transfer sunt considerate cam mici, 450MB/s.

 

 

Patriot Blast

 

Daca ai in plan sa-ti faci primul upgrade cu SSD la vechiul tau sistem desktop, acest model Patriot Blast va fi alternativa cea mai ieftina pe care o poti gasi. Foloseste tehnologie MLC si NAND, iar interfata SATA3 ii permite viteze excelente de transfer. Un lucru foarte important de amintit aici este faptul ca e compatibil si cu SATA II, in caz ca placa ta de baza este model mai vechi.

Cu 560MB/s la citire si 425Mbps la scriere, poti spune ca beneficiezi de niste viteze decente, care rivalizeaza cu cele oferite de produse ale unor firme mult mai laudate si apreciate. Piesa iti ofera 120GB pe care poti stoca tot felul de date si de aceea il recomandam cu precadere pentru un desktop. Cele 2000000 de ore ca MTBF constituie o valoare impresionanta si sunt confirmate de o garantie de 3 ani.

Eterna problema a incompatibilitatii cu Windows 10 pare sa fie si in acest caz un dezavantaj, iar daca tii neaparat la acest sistem de operare, va trebui sa-ti recalculezi bugetul.

 

Avantaje:

Este un hard foarte ieftin si cu performante moderate.

Asigura fiabilitate, avand 2 milioane de ore MTBF.

Lucreaza cu viteze bune de transfer, 560/425Mbps.

Compatibil cu SATA3 si SATA2, pentru modele mai vechi de placi de baza.

 

Dezavantaje:

Nerecomandat pentru Windows 10.

 

 

Intel Seria 730

 

Cei care tin foarte mult la produsele Intel si cauta un SSD perfect pentru un laptop performant sunt dirijati catre acest model din seria 730. Foloseste MLC NAND si ofera printre cele mai bune viteze de transfer de date, cu o valoare de 550MB/s la citire si 470MB/s la scriere.

Chiar si interfata SATA3 confirma capabilitatile dispozitivului, iar timpul mare de lucru fara risc de defectiune( 2000000 de ore) il face un produs de incredere pentru cumparatori. Ca sa poti pastra o cantitate impresionanta de date, acest hard iti asigura 480GB de spatiu unde ai posibilitatea de a instala software sau sa stochezi orice fel de fisiere.

Cu o garantie comerciala de 5 ani si una de conformitate de 2 ani, nu trebuie sa iti faci probleme in privinta durabilitatii acestui model.

 

Avantaje:

Este unul dintre cele mai populare SSD-uri Intel de capacitate mare, avand 480GB pentru stocare.

Utilizeaza rata de transfer optima, in interfata SATA III si cu viteze mari la scriere si citire.

Are garantie extinsa si este foarte fiabil, cu 2 000 000 MTBF.

Foarte potrivit pentru laptopuri, avand dublul spatiului de stocare minim necesar pentru un notebook.

 

Dezavantaje:

Investitia pe care trebuie sa o faci nu este chiar una mica.

 

 

SanDisk Ultra II

 

Acest produs de la SanDisk se numara printre ofertele bune de pret pe care le poti alege pentru spatiul mare de stocare oferit. Modelul este un hard disk intern cu tehnologie TLC si memorie flash NAND, garantand viteze relativ bune de scriere si citire si un transfer optim de date cu ajutorul interfetei SATA3.

Aplicatiile si programele vor fi rulate cu mare rapiditate, intrucat 550MB/s la citire si 500MB/s la scriere demonstreaza acest fapt; chiar daca datele respective sunt maxime obtinute, te poti astepta ca valorile sa scada la jumatate, din moment ce tehnologia incorporata este TLC, si nu MLC. Coeficientul MTBF este de 1750000 ore, permitand fiabilitate extinsa si o utilizare indelungata fara erori. Cei 480GB pot fi integrati unui laptop, intrucat reprezinta tocmai spatiul de stocare sugerat pentru un astfel de sistem.

Hardul e facut sa reziste la socuri si consuma mult mai putina energie decat o face unul clasic. Costul aproape injumatatit fata de al altor variante cu aceeasi capacitate de stocare te va convinge.

 

Avantaje:

Ca raport intre spatiu de stocare si pret, dispozitivul este rentabil.

Asigura viteze de lucru bune, cu ajutorul interfetei si al coeficientilor mari ca citire si scriere.

Poate fi excelent integrat unui laptop, deoarece ofera 480GB spatiu pentru date.

Are 1750000 de ore ca MTBF, deci este si fiabil.

 

Dezavantaje:

Foloseste TLC, unde mai mult de 2 biti sunt stocati pe aceeasi celula, fapt ce ar putea ingreuna uneori transferul.

 

 

» Ascunde recomandarile anterioare

 

 

Lasa un comentariu

2 Comentarii

Ion Olteanu

June 7, 2021 at 9:29 am

Salutare
Te rog, sa ma sfatuiesti in urmatoarea problema: Detin acest Laptop ACER Aspire 5 A515-44-R3PN, AMD Ryzen 3 4300U pana la 3.7GHz, 15.6″ Full HD, 8GB, SSD 256GB, AMD Radeon Graphics, Free DOS, argintiu. Are slot M.2 si doresc sa mai adaug inca 500GB. Ce ar fi mai indicat, un SSD sau HDD, tinand cont de faptul ca il voi folosi pentru stocarea diferitelor date.
Multumesc.

Raspunde
                                   
Team MacroTehnicus

June 9, 2021 at 5:40 am

Buna,

Viitorul ramane in SSD-uri, deci nu prea am ce sa argumentez la capitolul asta.

Succes!

Raspunde