Cel mai bun calculator stiintific

Am modificat articolul ultima data pe: 19.04.24

 

Calculatoare stiintifice – Opinii si Recenzii in 2024

 

Cand vine vorba de efectuarea unor operatii matematice mai dificile, un calculator stiintific ar putea fi de un real folos, mai ales daca esti elev sau student. El te va ajuta sa realizezi totul mult mai simplu sau sa verifici daca ceea ce ai facut deja e sau nu corect. Piata online e foarte variata cand vine vorba de astfel de produse, iar ofertele sunt foarte tentante. Printre cele mai interesante se numara si cele care alcatuiesc lista noastra de mai jos. Daca nu ai timp pentru a o parcurge, in fruntea ei e Texas Instruments SCIENTIFIC TI-30X Pro, un model ce va afisa pe ecran un numar de 16 cifre, pe patru linii, cu ajutorul unui ecran LCD de 55 x 19 mm. Acest calculator e capabil sa te ajute cu sa efectuezi o multime de operatii, de la cele simple, de baza, pana la fractii, logaritmi, functii trigonometrice, conversii, matrice etc. Se alimenteaza cu ajutorul bateriilor, dar poti folosi si energia solara. Are 170 x 83 x 15 mm si este de culoare neagra. Daca vrei un model ceva mai accesibil financiar, pe locul 2 se afla Casio fx-570ES PLUS.

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cel mai bun!

Texas Instruments SCIENTIFIC TI-30X Pro
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

E un dispozitiv care va fi o adevarata incantare pentru elevii/studentii care se confrunta adesea cu situatia de a efectua calcule complicate, deoarece are o multime de functii, afiseaza datele pe patru linii, cu un numar maxim de 16 caractere si poate fi alimentat atat prin baterii, cat si cu energie solara.

Iti va lua ceva timp sa te obisnuiesti cu acest calculator pentru a-i afla toate functiile, deoarece are o multime de butoane utile.

Va fi de un real folos pentru persoanele care lucreaza cu cifre la un nivel mai avansat, mai ales daca vorbim de mediul academic.

A 2-A OPTIUNE!

Casio fx-570ES PLUS
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Recomandam acest model stiintific persoanelor care vor sa aiba posibilitatea de a efectua o mare varietate de calcule, deoarece el are un numar de 417 functii, atat simple, cat si complexe. Este confortabil de tinut in mana datorita dimensiunilor si greutatii si are nevoie de o baterii AAA pentru a functiona.

Costul de achizitie e unul destul de ridicat, mai greu accesibil elevilor si studentilor care de cele mai multe ori au un buget limitat.

Daca vrei sa investesti intr-un calculator stiintific performant, ia in calcul achizitionarea acestui model ce iti va oferi o multime de functii.

A 3-a Optiune!

Texas Intruments TI-Nspire CX
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Recomandam acest device pentru ca e deosebit de complex, fiind capabil sa te ajute la efectuarea calculelor matematice, statistice, geometrice etc., dar si la grafice, foi de calcul sau pastrarea de notite si imagini. El se incarca prin intermediul unui cablu USB, asadar nu va trebui sa-i mai cumperi baterii sau sa-l tii la lumina naturala.

Costul de achizitie pentru acest model depaseste cu mult valoarea intalnita cel mai frecvent atunci cand vine vorba de cumpararea unui astfel de produs.

E un model foarte performant care va satisface dorintele si celui mai exigent cumparator, deoarece nu e un simplu calculator stiintific.

 

 

Pareri despre cele mai bune calculatoare stiintifice

Daca esti interesat/a sa vezi care sunt cele mai populare oferte de acest fel din mediul online, parcurge in continuare acest ghid.

 

 

Texas Instruments SCIENTIFIC TI-30X Pro

 

Atunci cand vrei sa cumperi cel mai bun calculator stiintific, trebuie sa iei in calcul si acest produs, deoarece e unul dintre cele mai apreciate. El iti ofera posibilitatea de a efectua foarte multe operatii matematice, atat simple (adunari, scaderi, inmultiri, impartiri, procente), cat si mai complexe (fractii, paranteze, conversii, logaritmi, ridicare la putere, unghiuri, variabile, regresii, combinari, permutari, tabele de valori, calcule numerice diferentiale etc.). Sunt o multime de functii pe care le poti face cu acest dispozitiv, motiv pentru care, e posibil sa ti se para destul de dificil de utilizat.

Acest calculator stiintific de la Texas Instruments afiseaza datele pe un ecran LCD de 55 x 19 mm, pe patru randuri, cu posibilitatea de a insira un numar de pana la 16 digiti. Nu te va lasa la greu din cauza alimentarii, deoarece poti folosi pentru el atat baterii, cat si incarcarea solara. Culoarea acestui produs este neagra, pentru a fi cat mai practic, iar dimensiunile generale sunt de 170 x 83 x 15 mm, astfel incat sa-l tii cu usurinta in mana.

Pentru a proteja calculatorul atunci cand nu il intrebuintezi, vei primi si un capac usor de folosit, care va fi util mai ales pentru taste. Modelul acesta se opreste automat, la un anumit timp de inactivitate si are bineinteles si functii de memorare.

 

Avantaje:

Poti face cu ajutorul acestui instrument o multime de operatii matematice si statistice, atat simple, cat si complexe.

Cand nu este folosit, tastele pot fi protejate cu ajutorul unui capac ce poate fi atasat suplimentar, in cazul in care ti-e mai comod fara el.

Alimentarea calculatorului se poate face atat cu baterii, cat si cu energie solara, pentru a nu ramane fara energie cand ai cea mai mare nevoie.

Se opreste automat, daca il uiti deschis, pentru a economisi energia.

 

Dezavantaje:

Ai nevoie de timp pentru a-ti da seama cum anume functioneaza toate butoanele si ce poate face cu adevarat acest dispozitiv.

 

 

 

Joinus JS-82MS-5

 

Aducem acum in atentia ta un calculator stiintific Joinus, care te poate ajuta in efectuarea urmatoarelor tipuri de operatii: adunare, scadere, inmultire, impartire, logaritmi, deviatii standard, functii trigonometrice, aritmetice, stiintifice si hyperbolice, calcule statistice si consecutive, etc. El va fi un partener de incredere pentru elevi, dar si studenti si are un numar de circa 240 de functii.

Referitor la modul in care sunt vizibile datele, ele sunt prezentate pe un ecran LCD cu doua linii, care va permite afisarea a 12 digiti. In total, modelul acesta are 47 de taste si vine si cu functii suplimentare, precum inchidere automata. Detine si o carcasa de protectie, care va ajuta la prelungirea duratei de viata.

Acest calculator stiintific, la un pret bun, este de culoare neagra si are dimensiuni care-l fac sa fie simplu de intrebuintat chiar si atunci cand e tinut in mana – 15 x 8 x 1 cm. Pentru alimentare, vei avea nevoie de doua baterii de tip nasture, LR44, care initial sunt incluse in pachetul de achizitie. Ele sunt apoi simplu de inlocuit, prin indepartarea unui capac cu clapita. Taxa pentru livrare este relativ scazuta, ea fiind in jur de 14 lei.

 

Avantaje:

Iti va permite sa te bucuri de circa 240 de functii ce vor face posibile o multime de calcule care mai de care mai sofisticate.

Se alimenteaza cu ajutorul a doua baterii (incluse in pachet), neexistand riscul sa ramai fara alimentare cand ai neaparata nevoie de el, daca tii mereu la tine rezerve.

Poate fi achizitionat la un pret decent, ce nu va implica din partea ta un efort financiar foarte mare.

Pentru a mentine pentru cat mai mult timp durata de viata a bateriilor, se inchide automat dupa un anumit timp de inactivitate.

 

Dezavantaje:

Reda cel mult 12 digiti, motiv pentru care nu e chiar cel mai performant model din gama celor stiintifice.

 

 

 

SHARP EL-W506XSL

 

EL-W506XSL este un calculator stiintific de la Sharp, ce contribuie la efectuarea a tot felul de operatii chiar si pentru cei care au asteptari foarte mari de la un astfel de dispozitiv, deoarece are un numar de 556 de functii (de exemplu: logaritmi, radicali, ridicari la putere, conversii, fractii, numere in baza N, calcule statistice si trigonometrice etc.). Ele sunt posibile cu ajutorul a 50 de butoane si a celor 16 digiti care pot fi afisati pe cate patru randuri, pe un ecran LCD de 96 x 32 mm.

In ceea ce priveste modul in care arata, dimensiunile sunt de 80 x 168 x 14 cm, iar greutatea de circa 100 grame. E usor de folosit direct din mana, dar si confortabil. Carcasa e de culoare neagra, la fel ca marea majoritate a butoanelor. Acest model detine si patru taste de acces rapid, pentru functiile pe care le folosesti cel mai frecvent (D1, D2, D3, D4).

E posibil sa iti ia destul de mult timp sa inveti sa-l folosesti cu adevarat, insa merita efortul, daca vrei sa-ti fie mai usor apoi. Referitor la alimentare, aceasta poate fi facuta atat prin energie solara, cat si prin baterii (1 x LR44). Calculatorul se va opri automat daca nu-l folosesti o anumita perioada. Pretul e unul ce poate fi greu accesibil daca nu ai la dispozitie un buget mai generos, iar transportul implica si el o taxa suplimentara de 20 de lei.

 

Avantaje:

Iti pune la dispozitie 556 de functii, pentru a utiliza calculatorul intr-un mod cat mai performant.

Ai taste rapide (D1-D4) pe care le poti folosi pentru a accesa mai repede optiunile pe care le folosesti cel mai adesea.

Ecranul LCD e de dimensiuni suficient de generoase pentru a permite afisarea a cate 16 digiti pe fiecare dintre cele patru linii.

Sursa de alimentare este dubla – solara si pe baterii (1 x LR44).

 

Dezavantaje:

Iti poate da batai de cap pana cand te inveti sa-l intrebuintezi cu adevarat.

 

 

 

Milan M 228

 

Vorbim acum de un calculator stiintific Milan M 228, care reprezinta o varianta accesibila financiar chiar si pentru elevii/studentii care nu au o suma mare de bani pentru a o investi intr-un astfel de dispozitiv. Trebuie sa te astepti insa sa fie ceva mai limitat in ceea ce priveste functiile (228), fata de un model cu adevarat performant (ce poate avea in jur de 550 de optiuni). Cu ajutorul acestui produs poti face urmatoarele tipuri de operatii: adunari, scaderi, inmultiri, impartiri, functii trigonometrice, ridicari la putere, radicali, logaritmi, paranteze, calcule statistice etc.

Datele in acest caz sunt afisate pe un ecran cu doua linii (10 + 2 digiti) si sunt introduse cu ajutorul a 50 de taste. Pentru a avea energie trebuie sa folosesti o baterie cu litiu (L1154, LR44 sau AG13), ce trebuie schimbata in momentul in care da semne ca nu ar mai fi suficient de puternica, daca vrei rezultate corecte. Pentru a o inlocui, e nevoie sa desfaci doua suruburi, dupa care sa le prinzi inapoi.

Dispozitivul are dimensiuni de 14.3 x 7.5 x 1.5 cm si e de culoare crem, avand si o carcasa gri, pentru protectie. Daca nu folosesti acest calculator timp de sase minute, el se va inchide automat, pentru a economisi din energie.  

 

Avantaje:

Are suficient de multe functii pentru a fi de ajutor elevilor din gimnaziu si liceu – 228.

Are dimensiuni ce il fac sa fie un model simplu de tinut in mana in timpul intrebuintarii – 14.3 x 7.5 x 1.5 cm.

Neutilizarea timp de sase minute duce la inchiderea automata a dispozitivului, ceea ce e un lucru bun, deoarece mai economisesti din baterie.

Este un calculator stiintific, ieftin si bun, accesibil si in cazul celor care nu dispun de o suma mai mare de bani.

 

Dezavantaje:

Procedeul de schimbare al bateriei nu e unul foarte simplu, in cazul in care ti se intampla ca aceasta sa te lase cand esti la scoala, de exemplu, deoarece ai nevoie de o surubelnita cu care sa ii desfaci un capacel din spate.

 

 

 

SHARP EL-W506B

 

Calculatorul stiintific adus acum in discutie este un model foarte performant, care iti vine in intampinare cu un numar de 556 de functii si exercitii matematice, care te vor ajuta sa rezolvi cu usurinta o multime de calcule din tot felul de stiinte exacte. El arata un numar de 16 digiti, caracterele fiind alfanumerice.

Modelul despre care vorbim acum ofera patru linii de afisaj si e dotat cu un ecran LCD de dimensiuni destul de mari – 96 x 32 mm. Tastele sunt simplu de apasat, sunt in numar de 51 si sunt confectionate dintr-un material dur. Distanta dintre ele e destul de mica, ceea ce poate fi incomod pentru persoanele cu degetele foarte groase.

Acest calculator se alimenteaza atat cu baterie LR44, cat si prin energie solara. El este de culoare neagra, cu detalii gri si masoara 161 x 80 x 15 mm. Este usor de tinut in mana, dar si comod, avand colturi rotunjite si o greutate de 102 grame. Are si butoane ce permit accesare rapida a unor functii pe care le folosesti cel mai frecvent (D1-D4), permite memorarea calculelor anterioare si se inchide automat dupa un anumit timp.

 

 

 

Kadio KD-350MS

 

Kadio KD-350MS este un calculator stiintific destul de clasic, ce ofera un numar de 240 de functii necesare pentru a calcula: logaritmi, radicali, procente, fractii, operatii statistice etc. El afiseaza datele pe un ecran LCD de 5.2 x 1.8 cm, pe doua linii, fiind capabil sa arata 10+2 digiti.  

Device-ul acesta se poate alimenta cu ajutorul a doua baterii LR6, care ofera o autonomie de lunga durata si care nu sunt incluse in pachet. Are un numar de 47 de taste, acestea fiind usor de apasat, iar distanta dintre ele este destul de potrivita si pentru cei cu degete putin mai groase. Are si capac de protectie, in cazul in care te intereseaza si acest aspect.

Daca te intrebi ce functii suplimentare are, amintim: inchidere automata, memorie si corectie (daca introduci un numar gresit). Dimensiunile articolului sunt de 15.5 x 8.5 x 1 cm, iar greutatea de circa 125 grame. Este confortabil de tinut in mana, avand si colturi rotunjite. Din fotografiile publicate in mediul online pare a fi de culoare gri inchis.

 

 

 

 

Calculator stiintific Casio:

 

Casio fx-570ES PLUS

 

Cei de la Casio sunt renumiti pentru faptul ca au pe piata unele dintre cele mai bune calculatoare stiintifice, acest model nefacand rabat de la calitate. El are un numar de 50 de butoane, care pot fi intrebuintate pentru descoperirea si folosirea celor 417 functii ce permit efectuarea a tot felul de operatii (matrice, radicali, functii trigonometrice si statistice, vectori, ecuatii, combinari, permutari, logaritmi, deviatii standard, conversii, variabile, regresie etc.).

Acest calculator stiintific de la Casio afiseaza un numar de 10+2 digiti, suficient, dar nu foarte mare pentru un model performant. Datele sunt aratate pe un ecran LCD, cu doua linii, care permite o insiruire a caracterelor in mod clar si placut, pentru a fi observate cu usurinta. Pentru a functiona, acest dispozitiv are nevoie de o baterie de tip AAA, care e foarte raspandita, prin urmare foarte usor de gasit.

Calculatorul despre care vorbim acum are dimensiuni de 160 x 80 x 13.8 mm si cantareste doar 100 de grame. E usor de tinut in mana, are taste de diferite culori (gri, negre, portocalii, albe) si combina la carcasa mai multe nuante de gri. El are si un capac ce poate fi tinut pe spate si apoi mutat pe fata, pentru a proteja butoanele cand il tii in geanta sau nu il folosesti. Are un pret destul de mare, insa corect, iar transportul costa pana in 20 de lei.

 

Avantaje:

Are 417 functii ce te vor ajuta sa obtii rezultate corecte pentru o multitudine de operatii din domeniul matematic, statistic etc.

Alimentarea se face cu ajutorul unei baterii AAA, care e simplu de achizitionat deoarece este foarte raspandita.

Avand in vedere dimensiunile (160 x 80 x 13.8 cm) si greutatea (100 grame) este usor de intrebuintat, deoarece se tine comod in mana.

Carcasa ce poate fi asezata pe partea din fata are rolul de a proteja butoanele in timpul transportului.

 

Dezavantaje:

Nu este cel mai accesibil produs din punctul de vedere al costului de achizitie.

 

 

 

Casio Fx-991Ex

 

Modelul acesta e un calculator stiintific de la Casio, care va fi util la tot felul de functii, atat mai simple, cat si complexe, deoarece pune la dispozitie un numar de 552 de posibilitati. El e dotat cu tot felul de caracteristici demne de amintit si apreciat: memorie dubla, posibilitatea de a vizualiza rezultatele pe smartphone sau tableta (datorita unui cod QR) si inchidere automata.

Acest calculator stiintific de la Casio are un numar de 50 de taste dure, usor de actionat si un display performant, cu rezolutie de 192 x 63 pixeli, care poate afisa caractere alfanumerice, meniu cu pictograme sau matrice 4×4. Pe ecran pot fi prezentate patru sau sase linii cu rezultate/calcule, prin intermediul a 10-16 digiti.

Articolul acesta are o greutate de 90 g si masoara 77 x 165.5 x 11.1 mm. Avand colturi rotunjite e placut de tinut in mana. Se poate incarca atat cu energie solara, cat si prin intermediul bateriilor (1 x LR44). Este negru pe partea din fata si alb pe spate, avand si un capac ce e tot alb, care protejeaza tastele in timpul transportului. In partea de sus exista si un mini-display, dar in mediul online nu se specifica nimic in legatura cu acesta.

 

 

 

 

Calculator stiintific Texas Instruments:

 

Texas Intruments TI-Nspire CX

 

TI-Nspire CX este un calculator stiintific Texas Instruments mai deosebit, deoarece detine o serie de caracteristici cheie mai putin intalnite la astfel de produse. El are: un display LCD color, cu o diagonala de 3.2 inch, care nu afiseaza doar caractere alfanumerice, ci si imagini; touchpad navigabil; ecran iluminat; tastatura atat cu litere (pentru a scrie notite), cat si cu cifre si caractere speciale pentru functii; memorie de stocare de 100 MB.

Acest calculator se alimenteaza cu ajutorul unei baterii reincarcabile care foloseste un cablu USB si care are o autonomie de pana la 10 zile, daca e folosit circa 2 ore pe zi. Acest model e capabil sa execute o multitudine de operatii matematice, statistice si fizice, care iti vor fi necesare intr-o multime de domenii. Poti face inclusiv grafice, foi de calcul si operatii din sfera geometriei.

Modelul adus acum in discutie are dimensiuni de 191 x 86 x 15 mm si o greutate de 242 grame. Colturile sunt ascutite si poate fi inconfortabil de tinut in mana, insa acest lucru e si din cauza marimii. E insa confortabil de intrebuintat si pe birou. Pentru cei cu degetele ceva mai groase poate fi mai dificil de tastat, deoarece butoanele sunt destul de mici, iar distanta dintre ele de asemenea.

 

 

 

Texas Instruments SCIENTIFIC TI-30XB

 

Prezentul calculator stiintific Texas Instruments este un model destul de complex, ce iti pune la dispozitie o multime de functii ce te ajuta in tot felul de operatii (combinari, permutari, trigonometrie, statistica, logaritmi, fractii, conversii, radicali, procente, variabile etc.). El va afisa un numar de cate 16 digiti, pe patru linii, cu ajutorul unui display LCD.

Alimentarea in acest caz se face cu ajutorul a doua baterii LR44, care vor oferi o autonomie de lunga durata. Daca uiti calculatorul deschis, el se va inchide automat dupa un timp, pentru a economisi bateria. Device-ul acesta are si memorie suplimentara, in eventualitatea in care doresti sa revii la calcule anterioare.

Produsul de fata masoara 184 x 80 x 17 mm, e in nuante de gri, are colturi rotunjite si o greutate de 145 grame. E destul de confortabil de folosit in mana, chiar daca il utilizezi mai mult timp.

 

 

 

Texas Instruments SCIENTIFIC TI-30XA

 

Daca esti in cautarea unui calculator stiintific ieftin, care sa te ajute in operatii matematice generale, pre-algebra, algebra si stiinte generale, acest model ar putea fi o varianta potrivita. El poate afisa pe display-ul LCD 10 digiti, pe o singura linie. Nu ofera functii deosebit de complexe, dar le va avea pe cele de baza prezente la toate modelele de acest gen (procente, fractii, logaritmi, operatii trigonometrice si statistice, constante, probabilitati etc.).

Pentru alimentare, device-ul se foloseste de doua baterii LR44, ce pot oferi autonomie foarte buna. Se inchide automat dupa 5 minute, daca uiti sa-l opresti tu, ceea ce duce la prelungirea duratei de viata a bateriilor. Poate pastra si trei rezultate anterioare, pentru a le accesa mai tarziu.

153 x 79 x 18 mm sunt dimensiunile acestui produs si 110 grame greutatea. E comod de intrebuintat in mana, avand si colturi rotunjite. Tastele sunt destul de simplu de actionat chiar si de catre oamenii care au degetele putin mai groase si sunt in numar de 41. E in nuante de gri, cu detalii negre si albe.

 

 

 

Texas Instruments TI-Nspire CAS CX

 

Calculatorul acesta este cu totul si cu totul deosebit de alte modele prin faptul ca are un sistem de calcul algebric numit CAS, care poate efectua tot felul de operatii de acest fel, precum factori, variabile, trigonometrie, dar si operatii statistice, fizice etc. Detine un display LCD de circa 3.5 inch, color, care are un meniu ce usureaza utilizarea. Pe el pot fi afisate si imagini, grafice, notite, foi de calcul si asa mai departe.

Vei observa ca tastele sunt de mai multe tipuri, atat numerice si alfabetice, cat si speciale, ce vor fi intrebuintate pentru accesarea functiilor dorite si pentru notarea diverselor date.

Daca te intrebi cat este de mare, ei bine, masoara aproximativ 19 x 1.5 x 8 cm. Cantareste in jur de 500 grame, motiv pentru care va fi mai simplu sa-l folosesti pe birou. Pentru a-l alimenta, te vei folosi de un cablu USB, deoarece bateria e reincarcabila. Este mai scump, deci, pregateste un buget generos, de peste 1.000 lei.

 

 

 

 

Ghid de cumparare

 

De multe ori, elevii, studentii, dar si persoanele care lucreaza frecvent cu cifre vor sa cumpere calculatoare stiintifice, ieftine si bune, pentru a le fi de folos atunci cand au de facut tot felul de operatiuni matematice/statistice/trigonometrice etc., mai simple sau mai grele. Un astfel de device nu e greu de ales, dar e bine sa tii seama de o serie de criterii de selectie care e posibil sa nu-ti atraga atentia intr-o prima faza:

 

 

Functii de calcul: O astfel de alegere se face in primul rand luand in calcul ce anume poate oferi un anumit model. Daca lucrezi cu operatii de baza, dar doresti sa mai ai parte si de altele suplimentare, in caz ca e necesar la un moment dat, nu ai cerinte prea mari in aceasta privinta, ci vei dori probabil sa poti face adunari, scaderi, inmultiri, impartiri, radicali, logaritmi, ridicari la patrat sau astfel de calcule destul de frecvente.

Insa, cand e vorba de functii trigonometrice, statistice, calcule din domeniul fizicii si ingineriei, variabile etc., urmareste un model mai complex, deoarece nu toate device-urile stiintifice iti vor permite astfel de operatiuni.

Gama de produse e foarte variata, iar functiile pe care le poti avea la dispozitie sunt de ordinul sutelor, deoarece multe modele pot oferi chiar si 400-500 de posibiltati. La unele modele nu se specifica numarul acestora, ci doar cateva dintre cele mai importante. Manualul insa ti le va prezenta de cele mai multe ori pe toate.

 

Numarul de digiti: Un calculator stiintific, la un pret bun, trebuie achizitionat si urmarind numarul de cifre/litere care pot fi afisate pe ecran. Astfel vei primi detalii cu privire la complexitatea modelului, deoarece cu cat sunt mai multe caractere, cu atat dispozitivul va putea arata mai mult.

Un model performant ar trebui sa aiba macar 12 digiti. Numarul maxim ce poate fi afisat e de 18.

Cele mai multe variante pot afisa si litere din alfabet, necesare in tot felul de calcule precum ecuatii, logaritmi, calcule statistice, ridicari la putere etc.

 

Linii de afisaj: Dupa cum probabil ai observat, cele mai multe calculatoare stiintifice iti vor permite sa poti observa mai mult de o linie de date. La ce va fi de folos un astfel de detaliu? La afisarea unor rezultate cat mai complexe, dar si la aratarea operatiilor care au dus la obtinerea unui anumit rezultat.

Cele mai multe modele au doua linii de afisaj, iar numarul maxim intalnit cel mai frecvent e de patru. Sunt insa si modele foarte performante, cu sase sau opt linii.

 

Detalii legate de taste: Cel mai bun calculator stiintific va fi acela care iti ofera suficient de mult confort cand vine vorba de tastat.

Numarul de taste nu e chiar important, din moment ce device-ul iti va oferi posibilitatea de a face calculele dorite. Ca idee, un model cu mai multe taste e mai complex.

Insa, ceea ce conteaza cu adevarat tine de confortul pe care il vei avea in timpul utilizarii. De exemplu, tastele mai rigide sunt ceva mai obositoare la o folosire de lunga durata, chiar daca permit o apasare mai simpla si mai precisa.

Apoi, poate conta si marimea lor. Nu se specifica cat masoara tastele, dar, iti poti face o idee tinand cont de dimensiunile articolului si pozele de prezentare. Acest detaliu e important mai ales atunci cand ai degetele mai groase, deoarece butoanele foarte lipite unele de altele te pot incomoda si te pot face sa le apesi pe mai multe in acelasi timp.

 

 

Alimentarea: Pentru a functiona, un astfel de device are nevoie si de o sursa de alimentare. Iata ce posibilitati ai:

Baterii – acestea pot fi clasice (AA sau AAA) ori plate (de tip nasture). Cele din prima categorie sunt intalnite pe modelele ceva mai vechi si mai voluminoase, dar si pe cele care folosesc rola de hartie pentru extragerea operatiilor facute, deoarece au nevoie de mai multa energie. Cele din a doua categorie sunt prezenta la modelele mai recente, ele ocupand putin spatiu si permitand realizarea unui calculator cat mai compact.

O astfel de alegere e potrivita deoarece bateria are o durata de viata destul de lunga si daca ai una de rezerva, nu te va lasa cand ti-e lumea mai draga.

Si sa nu uitam ca mai exista si modele cu baterii reincarabile, ce pot fi alimentate prin intermediul unui cablu USB.

Energie solara – anumite variante sunt realizate in asa fel incat sa poata fi alimentate cu ajutorul luminii naturale. Ele au avantajul faptului ca nu e necesar sa mai cumperi baterii, dar va fi nevoie sa le ai mereu expuse la lumina, pentru a nu ramane fara energie cand ai cea mai mare nevoie.

Hibrid – aici ne referim la calculatoarele stiintifice care pot fi alimentate prin ambele moduri, atat cu ajutorul bateriei, cat si cu energie solara. In momentul in care, de exemplu, ai uitat sa lasi device-ul la lumina naturala si l-ai bagat intr-un sertar, il vei putea folosi pe baterie. Sau, daca bateria s-a terminat si e expus la lumina, atunci va functiona cu energie solara.

 

Functii suplimentare: Calculatoarele de acest tip pot prezenta o serie de caracteristici cheie care le ajuta sa fie utilizate cat mai simplu si placut. Care sunt cele mai frecvente? Iti vom spune in cele ce urmeaza:

Inchidere automata – o astfel de dotare e importanta mai ales pentru persoanele care uita sa inchida device-ul sau care vor sa se opreasca o perioada din calcule, fara a pierde ceea ce au socotit anterior.

O astfel de functie presupune oprirea automata a dispozitivului la un anumit interval de timp (de obicei 5 minute), iar apoi, cand il vei porni, daca apesi de butonul potrivit, pe ecran vei vedea ceea ce era afisat in momentul inchiderii.

Ecran ajustabil – permite setarea unghiului de inclinare al ecranului, in asa fel incat sa vezi cat mai bine calculele, mai ales atunci cand e vorba de o lumina puternica ce iti bate direct in display.

Imprimare pe rola de hartie – astfel de functii sunt prezente la device-urile intrebuintate de contabili, deoarece va permite listarea calculelor pe hartie, pentru a putea fi verificate pas cu pas, in eventualitatea in care e nevoie de acest lucru.

Memorie – e necesara pentru a putea sa faci operatii cat mai complexe, fara a pierde din rezultatele anterioare care te pot ajuta.

Ecran iluminat – de un real folos mai ales atunci cand vine vorba de realizarea calculelor atunci cand lumina naturala e mai slaba. Nu e o functie foarte frecvent intalnita, deoarece se presupune ca astfel de operatii nu trebuie facute cand e mai intuneric si cand iti poti obosi si mai mult ochii.

Afisare ora – e un detaliu care conteaza mai ales atunci cand ti se permite sa ai un astfel de dispozitiv pentru efectuarea calculelor in timpul examenelor, dar si in viata de zi cu zi, deoarece vazand mereu cat este ora te poti organiza poate mult mai bine.

Afisare data – sunt unele modele care au si aceasta functie. Astfel nu te vei mai intreba in ce data esti, deoarece ea va fi afisata pe un ecran suplimentar.

 

 

Design: Cei care cumpara calculatoare stiintifice, la preturi bune trebuie sa urmareasca putin si anumite aspecte care tin de modul in care arata.

Dimensiuni – acestea sunt foarte importante, deoarece iti vor da detalii cu privire la cat va fi de confortabil de tinut in mana deviceul pe care l-ai cumparat, daca intentionezi sa-l folosesti astfel. De exemplu, modelele care masoara circa 16 x 8 x 2 cm, vor fi destul de confortabile.

Daca insa nu vrei sa tii calculatorul in mana, ci pe birou, indreapta-ti atentia spre articole de dimensiuni mai generoase, de aproximativ 20 x 16 x 3 cm, care sa fie mai stabile.

Forma – cele mai multe produse de acest fel au forma dreptunghiulara. Ele sunt diferite cand vine vorba de colturi, deoarece unele le pot avea rotunjite, pentru un plus de design, dar si pentru confort, avand in vedere faptul ca modelele care se tin in mana pot fi destul de incomode daca au colturi ascutite.

Culoare – marea majoritate a calculatoarelor stiintifice sunt negre sau gri, insa exista si articole in nuante mai vesele, precum albastru, roz, verde etc.

Daca ai citit acest ghid, ai aflat care sunt cele mai importante aspecte de luat in calcul la achizitionarea unui astfel de produs. Tine cont de ele si cauta dispozitivul potrivit pentru tine.

 

 

 

Intrebari frecvente

 

Mai este util un calculator stiintific?

Cu siguranta! El poate fi de un real folos in orice birou in care se face contabilitate, dar si in mediul educational, deoarece multi elevi/studenti se pot folosi de el in timpul examenelor, cand nu au voie cu telefoanele mobile pentru a calcula diverse operatii.

Totodata, un astfel de device, desi deja are in spate o istorie considerabila, poate fi de ajutor si la efectuarea temelor pentru scolari, insa, pentru o buna dezvoltare intelectuala, nu recomandam utilizarea lui pentru obtinerea rezultatelor, ci pentru verificarea lor.

 

 

Cand ai nevoie sa cumperi un calculator stiintific?

E necesar sa achizitionezi un astfel de produs atunci cand lucrezi in domenii ce presupun efectuarea unor calcule mai complexe (contabilitate, inginerie, statistica etc.), dar si atunci cand esti elev/student si ai nevoie sa verifici daca anumite operatiuni au fost facute corect sau cand ele sunt mai dificil de realizat in format clasic si primesti de la un cadru didactic recomandarea de a intrebuinta un calculator stiintific.

 

Exista calculator stiintific pentru nevazatori?

Da, exista anumite dispozitive special gandite pentru nevazatori, care le permit acestora sa efectueze operatiuni matematice (si nu numai) simple si complexe, fie prin limbajul Braille, fie prin comanda vocala, fie prin ambele optiuni. Ele sunt usor de utilizat pentru astfel, chiar daca tie, aparent ti se pot parea mai greu de folosit.

 

E permis calculatorul stiintific la BAC?

Nu, un astfel de device nu este permis la examenul de Bacalaureat, deoarece calculele ce trebuie facute sunt suficient de accesibile, astfel incat sa poata fi efectuate cu usurinta prin metoda creion-hartie.

Bineinteles, pentru acest lucru va trebui sa iti dai silinta in timpul orelor de studiu, astfel incat sa intelegi exact ce ai de facut si sa exersezi cat mai mult fel si fel de calcule ce sunt incluse in programa pentru BAC.

 

Pot folosi smartphone-ul pe post de calculator stiintific?

Da, smartphone-urile pot fi folosite ca si calculatoare stiintifice, fie prin intermediul softurilor preinstalate, fie prin aplicatii ce pot fi descarcate din magazinele speciale.

Problema insa consta in faptul ca un astfel de dispozitiv nu va fi admis la un examen in cadrul facultatii (la statistica, de exemplu), ci acolo ti se va permite doar un model clasic, deoarece se presupune ca poti afla cu ajutorul smartphone-ului si alte raspunsuri care nu tin de calcule, ci de partea teoretica.

 

 

Tine cont si de faptul ca folosirea unui calculator stiintific de pe smartphone poate fi destul de riscanta uneori, deoarece ecranul tactil poate fi atins cu mai mare usurinta si poate duce la stergerea accidentala a calculelor. Sunt insa si aplicatii ce permit memorarea calculelor anterioare, deci, le vei gasi cu usurinta.

Un mare avantaj al acestor aplicatii e acela ca por fi setate in asa fel incat sa te poti folosi doar de functii de care ai nevoie, sa poti afisa numarul de digiti doriti sau de linii etc.

 

Mai e inclus calculatorul stiintific in clasamentul gadgeturilor pentru studenti?

Un astfel de produs inca e inclus in acest clasament, insa doar atunci cand e vorba de stundenti care au materii ce presupun lucrul cu cifre (matematica, fizica, statistica, inginerie, contabilitate etc.).

Un tanar care e la facultatea de litere, de exemplu sau la cea de limbi straine, nu va avea nevoie de un astfel de device, asadar, nu va avea motive sa-l includa in topul gadget-urilor folosite.

 

 

 

Ghid de utilizare a calculatorului stiintific

 

Daca ai nevoie pentru prima data de un calculator stiintific e foarte probabil sa intampini o serie de greutati, motiv pentru care ne-am gandit la o serie de sfaturi care iti vor usura munca.

 

Setarea dispozitivului pentru introducerea datelor

Pentru inceput, ceea ce trebuie sa faci este sa pornesi device-ul. Acest lucru il poti face cu mare usurinta, apasant tasta ON/C. Vei observa ca pe ecran va fi afisata cifra 0, ceea ce inseamna ca poti trece la introducerea datelor. Pe masura ce adaugi cifre, acestea se vor deplasa de la stanga spre dreapta. Maximul de caractere pe care ti-l va permite ecranul e cel indicat in descriere ca fiind numarul de digiti.

E posibil sa fie modele care afiseaza data si/sau ora. La prima intrebuintare, va trebui sa le setezi in mod corespunzator, daca doresti sa te folosesti de astfel de functii.

 

 

Ia-ti timp si rabdare pentru a intelege cum anume lucreaza

Pentru multi, calculatoarele stiintifice pot crea batai de cap pana cand afla cum functioneaza mai exact. Ce ai de facut? Intr-o prima faza inarmeaza-te cu rabdare. Citeste cu mare atentie manualul si incearca sa exersezi cat mai mult conform acestuia. Fa calcule pentru a vedea cum anume trebuie scrise diverse operatii pentru a ajunge la rezultatele dorite, vezi ce iti poate oferi fiecare buton in parte si abia cand te-ai lamurit treci la intrebuintare lui.

Multe persoane nu procedeaza astfel si ajung sa iti faca inutil nervi si sa considere ca nu vor putea folosi niciodata un astfel de device. Pentru a nu pati si tu astfel, rabdarea e cheia. Initial ti se va parea complicat, dar mai apoi vei vedea ca prin exercitiu e mai simplu decat ai crezut.

Iti vom spune insa si noi care sunt o parte dintre cele mai uzuale si cum le poti accesa:

Radicali – cand vrei sa afli radacina patrata a unui numar, ceea ce ai de facut este sa introduci valoarea dorita, sa apesi simbolul pentru radical (√) si apoi egal (=).

Logaritmi – calculele care permit aflarea logaritmilor sunt simplu de efectuat. Scrii numarul dorit, selectezi tasta destinata logaritmului, apoi egal.

Procente – cand vrei sa afli o astfel de valoare, inmulteste numarul dorit cu procentele pe care doresti sa le afli, apoi apasa pe tasta destinata acestei operatiuni sau pe cea care converteste in numar procentele (2ndF, SHIFT, depinde de model), iar pe ecran ti se va afisa valoarea respectiva.

Operatii cu paranteze – daca detii un dispozitiv ce te ajuta sa faci calcule cu paranteze, ceea ce ai de facut este sa tastezi pe ecran exact ce anume vrei sa afli, plasand parantezele acolo unde e nevoie.

Unitatile de masura ale unghiurilor – device-urile care permit realizarea unor astfel de operatiuni sunt dotate cu o tasta DRG, ce-ti va permite sa setezi unitatea de masura dorita – grade sexagesimale (DEG), radiani (RAD) si grade centesimale (GRD). In functie de ce anume selectezi, modul de lucru va fi aratat in partea de sus a dispaly-ului. In momenul in care apesi din nou pe butonul DRG, schimbarea modului de lucru se face circular.

Multe dintre calcule pot fi accesate destul de intuitiv, prin introducerea valorii si apasarea tastei aferente operatiunii pe care doresti sa o faci. Daca lucrurile devin mai complicate si doresti sa efectuezi tot felul de exercitii mult mai complexe, aceste dispozitive vin cu manuale de utilizare in care ti se explica ce ai de facut, astfel incat sa-ti fie totul cat mai clar si cat se poate de usor.

 

Ai in vedere modul de alimentare, astfel incat sa nu ramai fara energie cand ai cea mai mare nevoie

Daca vrei sa utilizezi un calculator stiintific acesta trebuie si alimentat in mod corespunzator. Cele cu energie solara trebuie pur si simplu lasate la lumina naturala cat mai puternica pentru a te putea bucura de ele.

In ceea ce priveste modelele pe baterie trebuie sa te asiguri de faptul ca nu lasi prea mult in dispozitiv bateria epuizata, deoarece s-ar putea produce scurgeri si astfel vei defecta calculatorul.

 

 

Cand vine vorba de inlocuirea celei vechi cu una noua, in primul rand trebuie sa alegi un model compatibil, care sa se potriveasca perfect. Introducerea bateriei in orificiul special destinat ar trebui sa fie destul de simpla. Ceea ce ai de facut este sa indepartezi capacul care o acopera (fie prin glisare, fie prin desfacerea unor suruburi) si sa o pui in pozitia corecta, conform instructiunilor indicate in spatiul respectiv.

Daca detii un model cu acumulator reincarcabil, asigura-te ca ai o sursa de energie la care-l poti conecta (priza, laptop etc.).

 

Utilizeaza-l intr-un mod potrivit

Daca vrei ca dispozitivul tau sa aiba o durata de viata cat mai lunga, trebuie sa il folosesti in mod potrivit. Ce ai de facut? Curata-l cu ajutorul unei lavete uscate, nepermitand sa patrunda lichide intre taste, deoarece pot duce la deteriorarea lor, fereste-l de depozitarea in spatii cu un nivel de umiditate prea mare si nici nu il tine in soare prea puternic un timp indelungat.

Apoi, ai grija la la modul in care il transporti. Evita buzunarele, mai ales cele de la spate, deoarece te poti aseza accidental pe calculator si poti crea defectiuni iremediabile.

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu