Cea mai buna imprimanta 3D

Am modificat articolul ultima data pe: 09.09.24

 

Imprimante 3D – Opinii si Recenzii in 2024

 

Daca intentionezi sa construiesti obiecte tridimensionale care sa aiba diverse forme si marimi, o imprimanta 3D ti-ar putea fi de un real folos. Ea poate fi instalata cu usurinta in orice locuinta, birou sau spatiu industrial si e capabila sa ofere rezultate excelente, daca aloci un buget realist. Crezi ca ti-ar fi de ajutor un top al unora dintre cele mai bune articole de acest fel din magazinele online? Daca raspunsul tau e afirmativ, il vei regasi in cele ce urmeaza. In eventualitatea in care nu ai timp sa parcurgi lista realizata de noi, in fruntea ei afla ca avem IRIS Robotics Prusa MK2S, o imprimanta 3D potrivita pentru uz personal, deoarece are o suprafata de printare ceva mai redusa si o grosime de doar 50 microni. Ea lucreaza la o viteza foarte buna, de 100-150 mm3/s, pentru a nu fi necesar sa astepti prea mult, accepta o multime de tipuri de materiale si foloseste tehnologia de printare FDM. Daca ceea ce cauti e un model ce foloseste tehnologia de printare FFF, vezi RoboxDual CL574, articolul de pe locul 2.

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cea mai buna!

IRIS Robotics Prusa MK2S
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

E o alegere inteleapta in cazul in care bugetul de care dispui nu e unul prea mare, oferind rezultate destul de bune, datorita unor caracteristici precum: viteza de printare de 100-150 mm/s, grosimea stratului de 50 microni si posibilitatea de a actiona asupra unei game largi de materiale, de la PLA si ABS, la bronz si T-Glase.

Avand in vedere suprafata de printare de 25 x 21 x 20 cm, obiectele ce rezulta in urma procesului de imprimare nu vor fi prea mari.

E un dispozitiv de dimensiuni reduse, potrivit pentru uz personal, care ofera rezultate bune, la un pret accesibil si corect.

A 2-A OPTIUNE!

RoboxDual CL574
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

E o imprimanta 3D performanta, ce lucreaza cu doua extrudere si poate realiza obiecte in doua texturi diferite, in diverse culori, cu rezolutie intre 20 si 300 microni. E compatibila cu o multime de tipuri de materiale (ABS, PLA, PVC etc.) si se livreaza cu un soft ce ajuta la realizarea virtuala a pieselor.

Lipsesc din mediul online informatii cu privire la viteza cu care lucreaza aceasta imprimanta 3D, deci, nu putem oferi astfel de detalii.

Daca ai la dispozitie o suma mare de bani si vrei sa investesti intr-o imprimanta ce te va ajuta la realizarea unor piese unice, vezi acest model.

A 3-a Optiune!

Makergear M3-SE
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Recomandam aceasta imprimanta, deoarece poate lucra cu o gama variata de materiale, inclusiv unele mai deosebite precum lemn si metal, are o viteza de lucru ce permite functionarea rapida si o rezolutie intre 20 si 350 microni. Poate fi conectata prin USB, Wi-Fi si Ethernet, astfel incat sa-ti permita o legatura simpla.

Necesita investirea unui buget foarte mare, pe care cei mai multi si-l vor permite cu greu.

Recomandam aceasta imprimanta 3D pentru ca e de calitate superioara si iti permite sa realizezi piese din tot felul de materiale, inclusiv metal si lemn.

 

 

Pareri despre cele mai bune imprimante 3D

Te intereseaza sa afli care sunt unele dintre cele mai populare imprimante 3D care pot fi cumparate din magazinele online? Parcurge in continuare acest ghid.

 

 

Imprimanta 3D:

 

IRIS Robotics Prusa MK2S

 

Principalul motiv pentru care oamenii aleg sa cumpere acest dispozitiv e faptul ca el reprezinta o imprimanta de calitate, la un pret accesibil. Asadar, nu necesita o investitie financiara extrem de mare, iar calitatea obiectelor printate te va multumi. Acest model foloseste tehnologia de printare FDM, ceea ce inseamna ca va construi obiectele intr-un mod simplu, in straturi succesive, dar ca acestea nu vor avea finisaje excelente sau o acuratete foarte buna. Dar, pentru un articol accesibil financiar e tot ce ai nevoie.

Viteza cu care lucreaza aceasta imprimanta 3D este cuprinsa intre 100 si 150 mm/s, in functie de forma obiectului pe care vrei sa o obtii. In ceea ce priveste materialele de imprimare, gama e una foarte variata: PLA, ABS, PET, HIPS, Flex PP, Ninjaflex, Laywood, Laybrick, Nylon, Bamboofill, Bronzefill, ASA, T-Glase, filamente din fibra de carbon. Asadar, vei avea la dispozitie o multime de posibilitati. Grosimea stratului de printare e de doar 50 de microni, iar suprafata pe care actioneaza de 25 x 21 x 20 cm. Asadar, obiectele obtinute nu vor fi foarte mari.

Aceasta imprimanta nu ocupa foarte mult spatiu, masurand 420 x 420 x 380 mm si avand o greutate de 7 kg. Ea e dotata cu un display LCD ce ajuta la o utilizare cat mai simpla, sistem de ajustare al patului de printare, auto-calibrare si slot pentru card SD. Dispozitivul se poate actualiza cu usurinta la noua versiune, pentru a nu fi necesar sa cumperi un model nou atunci cand apar noi caracteristici legate de soft.

 

Avantaje:

Are o viteza de printare foarte buna pentru un model de uz personal – 100-150 mm/s.

Accepta o multime de materiale pentru prelucrare, astfel incat sa poti realiza o multime de obiecte, de diverse texturi.

Raportul calitate-pret este unul corect, lucru de care-ti vei da seama de la primele utilizari.

Display-ul LCD face posibila o intrebuintare simpla si rapida.

 

Dezavantaje:

E potrivita pentru obtinerea unor obiecte de mici dimensiuni, deoarece are suprafata de printare de doar 25 x 21 x 20 cm.

 

 

 

Ultimaker 3 Extended

 

Cauti cea mai buna imprimanta 3D? Vezi daca nu ar fi potrivit pentru tine acest model. El foloseste tehnologia de imprimare FDM, ce presupune construirea obiectelor intr-un mod simplu, cu ajutorul unor straturi succesive. Viteza de lucru e cuprinsa intre 30 si 300 mm/s, iar grosimea stratului poate fi de la 200 la 20 microni, ceea ce inseamna ca se poate spune despre acest articol ca e si o imprimanta 3D industriala.

Ultimaker 3 Extended permite lucrul cu o multime de tipuri de materiale, cele specificate pe site-ul de achizitie fiind: Nylon, PLA, ABS, CPE, CPE+, PVA, PC, TPU 95A si PP. Ea e dotata cu nuclee de imprimare interschimbabile, ce ajuta la obtinerea obiectelor dorite pe suprafete de lucru de 21.5 x 21.5 x 30 cm, respectiv 19.7 x 21.5 x 30 cm.

Printre cele mai apreciate dotari ale acestui produs se numara: Wi-Fi-ul integrat, care permite conectarea cu usurinta la retea, panoul de control cu cititor USB, camera video si display-ul LCD. Ai disponibila si functia de auto-calibrare, pentru o configurare cat mai simpla. Dimensiunile totale ale produsului sunt de 342 x 380 x 489 mm, ocupand destul de mult loc. Pretul acestui produs este unul foarte mare, deci, pregateste un buget foarte generos.

 

Avantaje:

Poate atinge o viteza de lucru de pana la 300 mm/s, astfel incat sa te bucuri de rezultate cat mai rapide.

Gama de materiale acceptate este una deosebit de variata, pentru a-ti permite sa te “joci” intr-un mod cat mai divers.

Poate fi conectata la retea prin Wi-Fi, pentru a permite lansarea de comenzi de la distanta.

E dotata cu doua nuclee de imprimare, ce pot fi schimbate cu usurinta pentru a se adapta cat mai bine nevoilor tale.

 

Dezavantaje:

E necesar sa aloci un buget foarte mare pentru a putea achizitiona aceasta imprimanta 3D.

 

 

 

IRIS Robotics Prusa MK3

 

IRIS Robotics Prusa MK3 e o imprimanta 3D, la un pret bun, ce foloseste tehnologia de printare FDM. Ea nu va genera obiecte foarte fine, insa, va furniza lucruri de calitate superioara, din diverse materiale precum: PLA, ABS, ASA, FLEX, PET, PP, carbon, nylon, T-Glase, bronz sau HIPS, pentru a avea rezultate cat mai diverse.

Viteza de printare in cazul acestui produs este de peste 200 mm/s, asadar, nu va trebui sa astepti extrem de mult pentru realizarea unui obiect. Grosimea stratului este de 50 de microni, iar suprafata de lucru e de 25 x 21 x 21 cm. In timpul lucrului nu produce mult zgomot (cu 99% mai silentioasa fata de modelele similare de pe piata), iar in eventualitatea in care se intrerupe curentul, salveaza tot si continua de unde a ramas, neprovocand pagube. Conectivitatea poate fi facuta cu un card SD sau prin USB. Dimensiunile totale ale modelului sunt de 420 x 420 x 380 mm, iar greutatea e de 7 kg.

Aceasta imprimanta se remarca si prin caracteristicile speciale pe care le are: display LCD, rama din aluminiu (ce ofera o mai buna stabilitate, dar si aspect mai elegant), oprirea procesului in momentul in care filamentul se termina, auto-calibrare sau detectarea/recuperarea straturilor deplasate. Se livreaza asamblata, fiind gata imediat de utilizare, iar transportul este gratuit.

 

Avantaje:

Accepta mai multe tipuri de consumabile, printre care amintim: PLA, ABS, PP, PET, carbon sau bronz.

Nu pierzi ceea ce a lucrat in cazul in care ramai fara energie electrica, ci totul se salveaza automat si continua apoi.

Functioneaza cu o viteza de peste 200 mm/s, ce reduce timpii de asteptare pentru obtinerea unui obiect.

E un model silentios, care nu va deranja prin zgomotul pe care il produce in timpul utilizarii.

 

Dezavantaje:

Lucreaza cu ajutorul tehnologiei FDM, care nu ofera cele mai bune rezultate la obiectele foarte minutioase.

 

 

 

 

Imprimanta 3D profesionala:

 

RoboxDual CL574

 

Aducem acum in atentia ta, o imprimanta 3D profesionala, care e deosebita prin faptul ca lucreaza cu ajutorul a doua extrudere, care se pot ocupa de realizarea obiectelor in doua materiale, in acelasi timp. Astfel, anumite piese care pana acum erau poate mai dificil sau chiar imposibil de creat, acum vor fi mai simplu de facut.

In timpul procesului de lucru, aceasta imprimanta foloseste tehnologia FFF si e compatibila cu materiale precum: PLA, ABS, HIPS Nailon, PC si PVC. Piesele pot fi realizate intr-o multime de culori, avand disponibil un kit ce cuprinde nuante de albastru, verde, roz, violet, rosu, galben sau portocaliu. Viteza cu care functioneaza aceasta imprimanta 3D nu este specificata in mediul online. Referitor la rezolutie, aceasta e cuprinsa intre 20 si 300 de microni, diametru duzei are o marime de 0.4 mm, iar cel al filamentului de 1.75 mm.

Volumul constructiei este de 210 x 150 x 100 mm, acestea fiind dimensiunile maxime pe care le poate avea un obiect realizat cu acest device. Greutatea produsului e de 8.3 kg, iar marimile totale sunt de 370 x 240 x 340 mm. Interfata este una USB, iar produsul vine la pachet cu un soft, Robox AutoMaker, care ajuta la crearea virtuala a obiectelor. Aceasta imprimanta are un pret de achizitie foarte mare, greu accesibil.

 

 

 

Sharebot Kiwi-3D

 

Aceasta imprimanta 3D profesionala reprezinta un device de calitate foarte buna, potrivit in mediul educational, arta, arhitectura sau alte domenii in care e nevoie sa se realizeze obiecte de mici dimensiuni, confectionate din PLA, care pot avea o gama variata de nuante. Tehnologia de printare intrebuintata de acest produs e FFF, iar materialul suportului de printare e realizat din sticla. Obiectele obtinute vor fi rezistente in timp si nu se vor deteriora cu usurinta.

Referitor la specificatiile tehnice, importante sunt urmatoarele detalii: volum constructie – 140 x 100 x 100 mm, inaltime strat – 0.1 mm, diametru cap extrudare – 0.4 mm, filament – 1.75 mm si rezolutie – 100 microni. Pentru a fi simplu si placut de intrebuintat, ai la dispozitie un ecran LCD cu ajutorul caruia poti face setarile. Totodata, poti sa-i dai imprimantei comanda de a printa direct de pe SD si poti si modifica setarile in timpul procesului de functionare.

Acest articol nu ocupa foarte mult loc, el avand 330 x 310 x 350 mm. Este de culoare neagra, fiind simplu de integrat si e realizat din otel inoxidabil. Produsul are incluse si doua softuri: Simplify3D si Slic3r. Costa destul de mult, deci pregateste un buget generos. Nu exista taxe suplimentare de transport.

 

 

 

Cristal Lichid HR V2

 

Imprimanta Cristal Lichid HR V2 este un model mai deosebit, care foloseste tehnologia de printare DPP si care fabrica diverse obiecte din rasina. Functioneaza destul de rapid, deoarece e capabila sa lucreze cu o viteza de 25-55 sec/strat. Referitor la volumul constructiei, aceasta e de 196 x 147 x 250 mm, ceea ce inseamna ca acestea pot fi dimensiunile maxime ale pieselor realizate.

Aceasta imprimanta are o grosime a stratului de 50-100 microni, o inaltime minima de 0.05 mm si un diametru al filamentului de 1.75 mm. Dimensiunile fizice sunt de 38 x 35 x 59 cm si greutatea de 15 kg, motiv pentru care iti recomandam sa ii gasesti un loc in care sa o asezi, pentru ca e mai greu de manevrat.

Pentru a utiliza cat mai simplu acest device, ai disponibil si un ecran LCD de calitate superioara, care te va ajuta sa faci setarile cat mai rapid. Acesta are o diagonala de 7 inch. Pentru conectivitate, poti folosi Wi-Fi-ul, cablu de Internet sau un fir USB. Poate fi intrebuintata cu sistemele de operare de la Microsoft Windows (7, 8, 8.1 si 10). Ceea ce e putin mai neplacut e ca acest produs este scump, motiv pentru care nu oricine si-l permite cu usurinta.

 

 

 

 

Imprimanta 3D metal:

 

Makergear M3-SE

 

Ce este acest produs? O imprimanta 3D pentru metal, care poate lucra si cu alte materiale precum: lemn, PVA, ABS, Nylon, PET, PETG, TPU etc. E asadar deosebita in primul rand pentru ca lucreaza cu o gama foarte variata de texturi. Suportul de printare este fabricat din sticla, iar tehnologia folosita e FFF.

La capitolul viteza de printare, acest device sta destul de bine, deoarece poate lucra cu cel putin 80 mm3/s si cel mult 450 mm3/s. Volumul constructiei e de 203 x 254 x 203 mm, ceea ce inseamna ca acestea sunt dimensiunile maxime pe care le pot avea obiectele obtinute. Alte specificatii tehnice importante sunt: diametru filamentului – 1.75 mm, diametru duzei – 0.35 mm, rezolutia minima – 20 microni, rezolutia maxima – 350 microni.

Daca te intereseaza detaliile legate de modul in care ea arata, afla ca are dimensiuni de 420 x 533 x 610 mm, iar greutatea e de 12 kg. In ceea ce priveste conectivitatea, ai asa: USB, Wi-Fi si Ethernet. Sistemele de operare compatibile sunt Microsoft Windows 7, 8, 8.1 si 10. Aceasta imprimanta costa foarte mult, asadar va trebui sa investesti o suma de bani destul de mare. Livrarea este gratuita, asadar, nu implica alte taxe suplimentare.

 

 

 

BCN3D Technologies Sigma

 

Aceasta este una dintre cele mai bune imprimante 3D, care iti va fi de un real folos pentru a construi cu ajutorul tehnologiei FFF tot felul de obiecte precum: casti de bicicleta, tacamuri, figurine, parti componente pentru diverse produse etc., din tot felul de material des intalnite – PLA, ABS, carbon, naylon, metal, lemn, PET si multe altele. Suprafata de lucru pe care o ofera e de 297 x 210 x 210 mm, asadar, poti realiza obiecte destul de mari, cu o grosime cuprinsa intre 0.3 si 1 mm.

Imprimanta aceasta poate lucra cu o viteza maxima de 130 mm/s si o grosime a stratului de 50 microni. Ea detine functii utile precum iluminarea camerei de printare sau auto-calibrare si detine un display LCD pentru a-ti fi usor sa faci setarile neceasare. Conectivitatea e posibila fie prin card SD, fie prin USB. Acest dispozitiv este destul de voluminos, avand dimensiuni de 46.5 x 44 x 68 cm si o greutate de 15 kg. Deci, va trebui sa-i gasesti un loc in care sa-l asezi si sa nu fie necesar sa-l muti foarte des.

Daca te intebi cat costa o imprimanta 3D ca aceasta, afla ca pretul este unul destul de mare, dar in raport corect fata de calitatea pe care o are. Transportul e gratuit, asadar, nu implica alte costuri suplimentare.

 

Avantaje:

Te poate ajuta sa printezi tot felul de obiecte, de diverse materiale, dimensiuni, culori si forme.

Suprafata de imprimare e una generoasa, de 297 x 210 x 210 mm, iar grosimea obiectelor poate varia de la 0.3 pana la 1 mm, pentru a fi realizate asa cum iti doresti.

Camera de lucru este iluminata, pentru a putea observa in permanenta intreg procesul de lucru.

Viteza maxima pe care o poate avea e de 130 mm/s, deci, va functiona destul de rapid.

 

Dezavantaje:

Ocupa un spatiu destul de mare si e voluminoasa, deci, gaseste-i un loc in care sa o tii in permanenta.

 

 

 

 

Kit imprimanta 3D:

 

Velleman K8200

 

Daca esti in cautarea unui kit de imprimanta 3D, acesta ar putea fi o varianta buna. El necesita montarea dupa ce primesti pachetul, asadar, va trebui sa ai rabdare si sa faci totul cat mai bine. Cu ajutorul acestui model poti realiza obiecte din PLA si ABS, care au dimensiuni de cel mult 20 x 20 x 20 cm.

Odata montat, acest kit de imprimanta 3D are o viteza de printare ce poate atinge chiar si 300 mm3/s, in functie de ce anume vrei sa realizezi, de complexitatea modelului. El are o duza de extrudare de 0.5 mm, rezolutie de printare nominala de 0.5 mm pentru grosimea perete si 0.25 mm la grosimea stratului. Tehnologia de printare prezenta la acest model e FFF, iar softul in care se creeaza obiectul virtual nu e inclus in pachet, ci trebuie descarcat din mediul online.

Imprimanta aceasta ocupa loc destul de mult, avand o latime de 50 cm, o adancime de 42 cm si o inaltime de 62 cm. Greutatea pe care o are e de 9 kg, deci, nu va fi extrem de greu de mutat dintr-un loc in altul. Pentru a achizitiona acest device, nu va trebui sa investesti foarte mult, deoarece pretul e destul de accesibil. Vei beneficia si de livrare gratuita, fara alte taxe suplimentare.

 

 

 

 

Imprimanta 3D plastic:

 

Wanhao Duplicator i3 Mini

 

Wanhao Duplicator i3 Mini este o imprimanta 3D ieftina si buna, potrivita doar pentru a obtine lucruri de mici dimensiuni, deoarece are o suprafata de lucru de 120 x 135 x 100 mm. Accepta o gama larga de consumabile, fiind recomandata pentru obiecte fabricate din PLA (acid polilactic), ABS, PVA, naylon, fibra de carbon, otel, HIPS, PP etc., materiale care de altfel sunt intalnite foarte frecvent, deoarece sunt simplu de prelucrat si rezistente dupa ce s-a finalizat procesul de fabricatie.

Imprimanta 3D Wanhao Duplicator i3 Mini iti va oferi o viteza de printare cuprinsa intre 10 si 70 mm/s, ceea ce e rezonabil, avand in vedere ca e un model pentru uz personal. Tehnologia folosita de acest articol este FFF (Fused Filament Fabrication), foarte populara, deoarece presupune un proces de productie simplu, imprimand cu filament de plastic topit. Acest dispozitiv permite transferarea fisierelor prin card SD sau cablu USB si nu are functii deosebite ce necesita amintite.

Dimensiunile totale ale produsului sunt de aproximativ 32 x 24 x 38 cm, iar greutatea de 7 kg. Este, asadar, simplu de manevrat si nu ocupa un spatiu foarte mare. Costul transportului este de 20 de lei, deci, nu va trebui sa mai platesti prea mult in plus pentru livrare.

 

Avantaje:

E o imprimanta ieftina, care nu necesita un efort financiar foarte mare pentru a fi achizitionata.

Cu ajutorul ei poti realiza obiecte de mici dimensiuni, fabricate dintr-o multime de tipuri de materiale.

Are o viteza de printare destul de buna pentru scopul in care a fost fabricata – 10-70 mm/s.

Ocupa putin spatiu si cantareste doar 7 kg, deci, o poti muta cu usurinta oriunde ai nevoie.

 

Dezavantaje:

Obiectele ce pot fi obtinute cu ajutorul acestei imprimante 3D vor fi de mici dimensiuni, deoarece suprafata de lucru e una redusa, de 120 x 135 x 100 mm.

 

 

 

DaVinci Mini W 2Power Cord

 

Aceasta e o imprimanta 3D pentru plastic, ce e capabila sa realizeze obiecte din acest material, cu ajutorul tehnologiei FFF. Ea poate fi intrebuintata pentru uz personal, si din pacate, nu are un volum de constructie foarte mare, dimensiunile maxime ale pieselor obtinute putand fi de 15 x 15 x 15 cm. Device-ul va functiona destul de rapid, daca modelul pe care vrei sa-l realizezi nu e foarte complex, avand o viteza de printare maxima de 120 mm3/s.

La aceasta imprimanta, diametru filamentului e de 1.75 mm, iar cel al duzei de 0.4 mm. Rezolutia de printare poate fi de 0.1/0.2/0.3/0.4 mm. Caracteristicile cheie importante sunt: calibrarea automata, ce permite efectuarea cu usurinta a configuratiilor, dar si USB si Wi-Fi, pentru a o conecta cu usurinta. Are si un software inclus, XYZware, pentru a realiza cu usurinta in mod virtual obiectele pe care doresti sa le printezi.

Imprimanta ocupa destul de mult loc, avand dimensiuni de 36.2 x 40 x 33.6 cm si o greutate de 8 kg. E portocalie, cu detalii negre. Nu e foarte scumpa, ci e chiar accesibila din punct de vedere financiar.

 

 

 

 

Imprimanta 3D up mini:

 

UP Mini 2 ES

 

In cele ce urmeaza, vorbim de o imprimanta 3D UP Mini, care poate fi folosita in siguranta si pe birou sau in orice locuinta, deoarece totul se intampla intr-un spatiu inchis. Ea e dotata si cu filtre (HEPA si de carbon activ), care sa reduca riscurile emisiilor de gaze ce pot afecta sanatatea si pot genera diverse boli. Pentru a printa, poti folosi un cablu USB, semnal wireless sau Internet prin fir.

Volumul constructiei in acest caz e de 12 x 12 x 12 cm, inaltimea maxima a stratului putand fi de 0.4 mm si minima de 0.15 mm. Poate atinge in timpul functionarii o viteza de 150 mm3/s si are si un display ce o ajuta sa fie intrebuintata mai usor, acesta avand o diagonala de 4.3 inch. Ai disponibila si functia de calibrare automata, care contribuie la o configurare mai simpla. FDM este tehnologia de printare folosita pe acest model, iar materialele din care vor fi fabricate obiectele pot fi ABS si PLA.

Imprimanta poate fi intrebuintata atat pe device-urile cu Windows (XP, Vista, 7, 8, 10), cat si pe cele cu iOS. Software-ul inclus in pachet e Up Studio. Dimensiunile dispozitivului sunt de 36.5 x 25.5 x 38.5 cm, iar greutatea e de 8 kg.

 

 

 

UP Mini 2

 

UP Mini 2 este un printer recomandat mai ales pentru regimul office, avand inclusiv un filtru HEPA, care va garanta un mediu de lucru sanatos. El foloseste ca si tehnologii de printare FFF/FDM si iti ofera posibilitatea de a realiza obiecte confectionate din: ABS, PLA, PET, PETG si Naylon. Are un design fin si placut, putand fi integrat cu usurinta pe orice birou.

Aceasta imprimanta nu va putea realiza piese foarte mari, deoarece volumul de constructie poate fi de cel mult 12 x 12 x 12 cm. Inaltimea stratului poate fi cuprinsa intre 0.15 si 0.40 mm, iar rezolutia maxima e de 150 microni. Poate fi conectata prin cablu USB sau Wi-Fi si are un soft inclus (Up Studio App), ce ajuta la crearea virtuala a obiectelor. E simplu de utilizat, avand un display cu diagonala de 4 inch.

La capitolul dimensiuni, trebuie sa stii urmatoarele detalii: diametru filament – 1.75 mm, diametru duza – 0.4 mm, lungime – 385 mm, latime – 255 mm, inaltime – 365 mm si greutate 8 kg. E compatibila atat cu sistemele de operare de la Windows, cat si cu cele iOS. Avand in vedere ca are un volum de constructie cam mic, pretul e destul de mare. Transportul e gratuit.

 

 

UP! Box 

 

In cazul in care nu iti permiti achizitionarea unui produs industrial si nici nu ai nevoie de un model din aceasta categorie, dar vrei sa dispui de o rezolutie similara dispozitivelor profesionale, iti recomandam sa te orientezi catre aceasta imprimanta 3D UP! Box, care este capabila sa printeze obiectele in straturi de 100, 150 sau 200 de microni, in functie de preferintele tale.

Foloseste pentru confectionarea articolelor dorite ABS (rezistent si solid) si PLA (ce ofera un aspect finisat), astfel incat acestea sa corespunda standardelor de calitate. Poseda o conectivitate de tip USB, un software inclus (UP Software) si functia de autocalibrare, drept care este un produs usor de folosit.

Intr-o alta ordine de idei, tehnologia de printare FDM te va ajuta sa fabrici diverse lucruri de dimensiune medie – intrucat suprafata de imprimare este de 255 x 205 x 205 mm –, la costuri mici. Altfel spus, reprezinta o buna investitie pe termen lung.

 

 

 

 

Creality Ender 3

Aceasta imprimanta 3D accesibila ca pret pentru utilizatorii casnici foloseste o tehnologie atractiva lor, si anume FDM (Fused Deposition Modelling) care implica printarea folosind filament de plastic de diferite tipuri in straturi succesive, pornind de jos, de pe platforma de 22 x 22 x 25 cm, astfel incat figurinele si proiectele sa fie de dimensiune mica si medie. Totusi, ai in vedere ca produsul finit rezultat va avea lipsuri in ce priveste calitatea, precizia fiind de ± 0.1mm, grosimea stratului fiind intre 0.1 si 0.4 mm, duza de iesire avand 0.4 mm, viteza fiind ridicata pentru nisa sa de piata, de 180 mm/s. 

Poate utiliza filament TPU, PLA si ABS de 1.75 mm grosime (care se intalnesc des in comert, la preturi bune), recunoscand fisiere de lucru OBJ, STL si G-Code, astfel incat sa stii ce formate sa folosesti pe cardul SD pe care il accepta sau prin USB. Temperatura maxima a duzei se ridica la 255 grade Celsius iar cea a patului la 110 grade Celsius in momentul folosirii, asa ca ai grija la maini. 

Proiectul poate fi reluat de unde a fost oprit in cazul unei pene de curent, de exemplu. Necesita asamblare inainte de folosire, punand cap la cap diferitele componente de imprimanta 3D. 

 

 

 

 

Tronxy D01

Pentru materializarea unor idei, o imprimanta 3D poate deveni o unealta propice asa ca de ce sa nu investesti intr-una? Modelul acesta este dotat cu un display digital pentru a fi mai usor sa controlezi optiunile si sa navighezi printre fisiere, putandu-se conecta la PC sau un stick, deoarece dispune de port USB si slot pentru carduri. 

Printre functiile specifice modelului FDM (comun intalnit, usor de operat, pentru incepatori) enumeram autonivelarea, reluarea imprimarii dupa intreruperi de curent, detectia terminarii filamentului si prezenta extruderului din titan care ajuta la folosirea unor variate tipuri de materie prima, de la clasicul PLA si pana la ABS, PETG, PVC, PC, HIPS sau lemn. Viteza de printare este variabila, situandu-se intre 50 si 150 mm/s, ajutand la efectuarea rapida a proiectelor la nevoie, grosimea stratului de printare fiind intre 0.1 si 0.3 mm. 

Suprafata de printare este standard, de 22 x 22 x 22 cm, pentru piese mici si mijlocii, duza incalzindu-se la pana la 275 grade Celsius, patul avand capacitatea de incalzire pana la 100 de grade. 

 

 

 

Ghid de cumparare

 

Sunt destul de frecvente in ultima vreme situatiile in care oamenii vor sa cumpere imprimante 3D (la preturi bune), pentru a realiza diverse obiecte, mult mai simplu si rapid. Astfel de articole pot fi destul de dificil de ales, daca nu ai cunostinte in acest domeniu, motiv pentru care ne-am gandit sa-ti prezentam o serie de caracteristici cheie care ti-ar putea fi de ajutor, cand vine vorba de o astfel de achizitie.

 

 

Tehnologia de printare: Acesta este primul si cel mai important aspect de luat in calcul. El face referire la modul in care lucreaza imprimanta. Ai la dispozitie cel mai adesea urmatoarele tehnologii:

FDM (Fused Deposition Modeling – Modelare prin extrudare) – este foarte rapida si foarte populara, fiind simplu de intrebuintat si accesibila din punct de vedere financiar. Este folosita pentru modelare, prototipare si aplicatii de productie, si e intalnita si sub alte denumiri precum: MEM (Melting Extrusion Modeling), TPE (Thermoplastic Extrusion) sau FFF (Fused Filament Fabrication).

Cum actioneaza aceasta tehnologie? Intr-o prima faza, modelul introdus in soft este taiat in sectiuni transversale, apoi un filament din material plastic trece printr-un extruder incalzindu-l pana cand aproape se topeste. Dupa, materialul se aplica uniform, strat peste strat, pana cand este format obiectul dorit.

Cele mai mari dezavantajele ale acestor tipuri de imprimante sunt viteza de printare destul de redusa si acuratetea medie, mai ales cand vine vorba de piese de dimensiuni reduse.

SLS (Selective Laser Sintering – Sintetizare laser selectiva) – mai este intalnita si sub denumirea de LS (Laser Sintering sau Sintetizare laser) si e apreciata mai ales pentru ca ofera o acuratete buna, accepta mai multe tipuri de materiale si e foarte flexibila.

Cum lucreaza? Exista un fascicul laser foarte puternic, ce topeste o serie de pulberi in straturi succesive si formeaza un model 3D.

SLA (Stereolithigraphy – Stereolitografie) – este regasita cu precadere in mediul industrial, fiind foarte utila in fabricarea matritelor, a modelelor si componentelor functionale. Imprimantele de acest fel au o acuratete foarte buna, finiseaza piesele la un nivel de calitate ridicat si au o viteza demna de apreciat.

Pentru a se pune in miscare, ele utilizeaza un fascicul laser cu lumina ultravioleta, care solidifica o rasina fotopolimerica lichida in straturi succesive, creand astfel modelul 3D comandat de soft.

Referitor la dezavantaje, tine cont de faptul ca piesele confectionate astfel nu sunt foarte rezistente la prelucrari mecanice si se deterioreaza rapid daca sunt expuse la soare.

Pe langa aceste tehnologii foarte frecvente, mai poti intlani si: DPD (Digital-Light Processing – Expunerea digitala a luminii), SLM (Selective Laser Melting – Sintetizare directa laser a metalelor), 3DP (Printare inkjet tridimensionala), LOM (Laminated Object Manufacturing – Fabricarea stratificata prin laminare) sau PLP (PolyJet Printing – Printare PolyJet cu fotopolimeri).

 

Viteza: Cand vrei sa achizitionezi imprimante 3D ieftine si bune, ai in vedere si acest aspect. El face referire la rapiditatea cu care sunt create piesele. Este exprimat in milimetri cubi pe secunda (mm3/s) si poate varia in functie de forma obiectelor, dar si de rezolutia pentru care optezi. De exemplu, o piesa de dimensiuni mai mici, cu o forma mai ciudata, poate fi realizata mai greu decat una de forma sferica, cu marimi mai mari.

Daca doresti sa cumperi un astfel de produs pentru uz personal, o viteza cuprinsa intre 40 si 150 mm3/s va fi suficienta. Pentru uz industrial vei avea nevoie de valori mult mai mari.

 

Volumul constructiei: O imprimanta 3D trebuie cumparata si in functie de acest indice. El ofera detalii si cu privire la cat de mari pot fi obiectele create. Nu poti, de exemplu, realiza o piesa cu inaltime de 50 cm, din moment ce extruderul poate lucra pe o inaltime maxima de 30 cm. Un volum de 30 x 20 x 20 cm poate realiza piese care au doar aceste dimensiuni maxime.

Pentru uz personal, 40 x 30 x 30 cm vor fi suficienti, insa pentru uz industrial, va trebui sa alegi valori mai generoase.

 

 

Grosimea stratului si rezolutia: Cea mai buna imprimanta 3D necesita achizitionarea atenta, avand o grija deosebita si fata de aceste aspecte. De ce le-am luat impreuna? Deoarece raportul dintre acestea este invers proportional, in sensul ca o rezolutie mai ridicata inseamna straturi cu o grosime mai mica, finisajele fiind mai fine.

Totodata, daca realizezi un obiect cu o rezolutie mai mica, aspectul lui va fi mai grosier.

Imprimantele cu un strat foarte subtire au o grosime de 30-70 microni, cele care ofera un strat mai gros au intre 71 si 150 microni, iar cele maxime peste 150 microni.

 

Materialul de imprimare: Vei observa ca pe piata vei gasi tot felul de produse si poti achizitiona o imprimanta 3D metal, ABS, PLA etc. Asadar, modelele pot fi diferite in functie de materialul din care doresti sa confectionezi piesele:

FTI (rasina fotopolimerica) – e disponibil in mai multe culori (rosu, albastru, ivory) si e de calitate superioara, fiind intrebuintat pentru bijuterii, sculpturi, recipiente, carcase etc. El e un material plastic lichid, care se intareste treptat, in momentul in care e expus la un fascicul de lumina si creeaza obiecte foarte fine, dar ceva mai casante.

SLA (rasina fotopolimerizanta) – e intalnit in forma lichida si se intareste progresiv datorita unui laser. In urma procesului de fabricatie rezulta obiecte fine, cu rezolutie foarte buna. Piesele fabricate din acest material nu sunt recomandate pentru lucrurile care pot intra in contact cu bautura, mancarea sau partil ale corpului uman (aplicatii medicale). El poate fi de o multime de culori (alba, gri, albastru transparent, turcoaz etc.).

Materiale plastice – aici intra PLA-ul (polylactide), ABS-ul (acrulonitriele buradine styrene) sau PETG (Polyethylene terephthalate glycol-modified).

Intrebuintarea acestora nu duce la obtinerea unei rezolutii foarte bune, insa au o rezistenta ridicata. Culorile pot fi foarte diverse, iar domeniile de aplicare multiple (industrie alimentara, inginerie, jucarii, electronice, cosmetice etc.).

 

 

Functii utile: Imprimantele 3D pot avea si o serie de caracteristici cheie care le fac sa fie folosite intr-un mod placut si util. Printre ele, cele mai frecvente si apreciate sunt:

Wi-Fi – permite trimiterea sarcinilor ce trebuiesc efectuate direct de pe telefonul mobil, tableta sau alte device-uri.

Autocalibrare – usureaza modul in care se configureaza imprimanta pe care o detii.

Display LCD – te ajuta sa faci setarile mult mai repede si mai simplu.

Port USB/slot card SD –  iti va oferi posibilitatea sa intrebuintezi device-ul, fara a fi nevoie sa il conectezi de fiecare data la PC/laptop.

 

Dimensiuni: In final, nu uita sa iei in calcul si marimea dispozitivului, dar si greutatea lui, pentru a sti daca ai loc sa il integrezi intr-o anumita incapere si daca il vei putea manevra cu usurinta.

Daca vei tine cont de cele amintite mai sus, achizitia ta va fi mai simpla si sansele de a-ti cumpara din magazinele online o imprimanta 3D de calitate, potrivita pentru tine, cresc.

 

 

 

Intrebari frecvente

 

Unde gasesc piese de imprimanta 3D?

Cea mai simpla modalitate de a gasi astfel de articole este aceea de a apela la magazinele online. Sunt o multime de site-uri care au tot felul de produse, deci, nu va fi greu sa le alegi si vei avea la dispozitie o gama variata de modele. Ai grija sa alegi magazine cunoscute, de incredere, care sa ofere garantie si sa-ti dea si posibilitatea de a returna produsul daca nu e ceea ce tu iti doresti.

Apoi, poti cumpara aceste produse si din magazinele clasice, daca esti intr-un oras mare, care are astfel de locatii, din care poti achizitiona imprimante 3D.

Varianta online e potrivita pentru persoanele care vor sa economiseasca timp, care vor sa compare usor preturi si oferte, iar cea offline pentru cele care vor sa vada fizic o imprimanta si apoi sa se decida daca e sau nu ceea ce isi doresc.

 

 

Cam cat ar costa cea mai ieftina imprimanta 3D?

Cand esti curios/curioasa in legatura cu un pret la o imprimanta 3D, cel mai probabil doresti sa faci o investitie care sa-ti permita sa cumperi un produs de calitate, la un cost cat mai redus.

Nu te astepta sa gasesti astfel de modele mai ieftine de 1.000-1.500 lei, deoarece in acest interval vei gasi o imprimanta 3D ieftina, insa potrivita pentru piese de dimensiuni reduse, pentru uz personal.

 

De unde cumpar imprimanta 3D in Romania?

Ai doua variante: online sau offline. Prima presupune accesarea site-urilor care comercializeaza astfel de articole, a doua face referire la magazinele fizice, care-ti ofera ocazia de a vedea in persoana cum arata un astfel de device.

 

Ce se poate face cu o imprimanta 3D?

Daca te intrebi ce poti face cu o imprimanta 3D acasa, ei bine, afla ca o astfel de masinarie e capabila sa te ajute la realizarea unor obiecte in trei dimensiuni. Prin intermediul unui soft creezi virtual piesa pe care o doresti, dupa care ii dai imprimantei comenzile necesare pentru a realiza in mod real obiectul respectiv.

Articolele acestea sunt intrebuintate in tot felul de domenii, deosebit de diverse si sunt de un real folos pentru a realiza proteze medicale, materiale didactice, bijuterii, obiecte de arta, recipiente etc.

 

Cat costa un extruder de imprimanta 3D?

Preturile pot fi destul de variata pentru un astfel de produs. Ele depind de tipul de imprimanta pe care il folosesti. Exista modele care costa in jur de 50 lei, dar si altele care valoreaza ceva mai mult.

In caz ca nu stii, un extruder e o parte componenta a unei imprimante 3D, care furnizeaza materialul sub forma lichida si il aseaza in straturi ce se solidifica si formeaza obiectul tridimensional.

Daca nu vrei sa uzezi o astfel de piesa si sa fie necesar sa o cumperi mai repede decat ar fi normal, ai grija sa o intretii in mod corespunzator si sa nu folosesti materiale care nu sunt recomandate pentru imprimanta pe care o ai.

 

 

Exista imprimanta de tricouri 3D?

Sunt astfel de imprimante, dar ele nu sunt ca cele clasice 3D, intrebuintate pentru tot felul de obiecte, ci sunt capabile sa realizeze imaginile de pe tricou astfel incat ele sa arate intr-un mod deosebit, gratie unei astfel de tehnologii.

 

 

 

Imprimanta 3D: informatii si ghid de instalare/utilizare

 

Daca detii o imprimanta 3D este bine sa fii o persoana cat mai informata si sa ai in vedere o serie de informatii ce te vor ajuta sa o intrebuintezi si intretii in mod corespunzator. Pe cateva ti le vom spune noi in cele ce urmeaza, sub forma unor sfaturi utile, pe care ti le recomandam.

 

Inarmeaza-te cu rabdare

E important sa stii ca e posibil sa iti ia destul de mult timp pentru a instala un astfel de sistem si pentru a intelege cum functioneaza. E posibil sa ai un surub care-ti da batai de cap sau o piesa care nu stii exact cum trebuie asezata. Ai insa rabdare, organizeaza-te cat mai bine, respecta schema din manual si totul va fi simplu.

Tine cont de faptul ca e important sa pregatesti din timp toate sculele necesare si sa te asiguri ca din anumite erori nu lipsesc piese din pachet. Si nu uita sa citesti cu atentie manualul inainte.

 

 

Alege cu grija spatiul de lucru pentru imprimanta

Dupa ce ai terminat de montat un astfel de produs, trebuie sa il amplasezi intr-un loc in care sa il tii permanent. Acesta e recomandat a fi cat mai stabil, bine ventilat, lipsit de praf in exces, dar si de umezeala si sa iti ofere un acces cat mai simplu la device.

O astfel de masinarie poate cantari destul de mult si va fi dificil sa o muti dintr-un loc in altul cand ai nevoie de ea. Cel mai bine e sa ii gasesti o suprafata stabila si sigura.

 

Invata bine softul inainte de a trece la procesul de imprimare

Aplicatiile care te vor ajuta la realizarea virtuala a obiectului ce urmeaza a fi printat pot fi destul de dificile pentru unele persoane si pot avea o multime de functii ce te vor ajuta sa obtii un obiect cat mai frumos si bine realizat.

Ia-ti timp pentru a te obisnui cu softul si pentru a-i afla toate setarile, astfel incat sa faci totul cat mai simplu si rapid.

 

Nu folosi materiale care nu sunt specificate in fisa tehnica

Una dintre cele mai mari greseli pe care le poti face cu o astfel de imprimanta e sa folosesti materiale care nu sunt specificate in fisa tehnica. Acest lucru poate duce la defectarea mult prea rapida a dispozitivului sau la necesitatea inlocuirii anumitor piese.

E important sa alegi imprimanta potrivita pentru materialele pe care vrei sa le folosesti. Mare atentie mai ales cand vine vorba de metal, deoarece nu orice device e capabil sa lucreze cu el.

 

 

Curata cu atentie imprimanta dupa fiecare imprimare

Daca vrei ca aparatul tau sa arate cat mai bine si sa lucreze la capacitate maxima, e important sa acorzi o atentie deosebita modului in care il cureti.

Ai in vedere faptul ca e important sa elimini impuritatile, resturile de pe placa de sticla, cu ajutorul unor solutii speciale sau apa cu sapun, sa inlaturi urmele de reziduuri de pe duze, pentru a nu se infunda si a functiona necorespunzator, sa cureti alternatoarele si tuburile Bowden, dar si sa folosesti o carpa sau un aspirator pentru a igieniza zona din interiorul imprimantei.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu