Cel mai bun Hard Disk extern

Am modificat articolul ultima data pe: 09.09.24

 

Hard Disk-uri externe – Opinii si Recenzii in 2024

 

Atunci cand nu mai ai suficient spatiu de stocare pe laptop, PC, telefon etc. sau cand doresti sa ai un backup la fisierele media importante pe care le detii, un HDD extern e un device pe care ar fi bine sa il detii. In mediul online vei gasi o multime de magazine care vand astfel de articole, iar pe cele mai populare le prezentam in lista de mai jos. Daca nu ai timp pentru a studia toate variantele, pe primul loc afla ca vei gasi Seagate Expansion Portable, un device portabil, de 2.5 inchi, usor de utilizat, deoarece doar il conectezi cu ajutorul unui cablu USB. Are o capacitate de stocare de 1 TB, e compatibil cu sisteme de operare Windows 7, 8 si 10 si are dimensiuni de 80 x 117 x 14.8 mm. O optiune similara e si WD Elements Portable.

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cel mai bun!

Seagate Expansion Portable
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

E o varianta potrivita in cazul celor care au nevoie de un spatiu de stocare mai redus si care vor un HDD extern ce sa fie portabil, usor de luat mereu dupa ei - format 2.5 inchi, dimensiuni 80 x 117 x 14.8 mm. Transferul de date se face rapid, gratie interfetei USB 3.0.

Are o capacitate de memorie de 1 TB, o valoare ce pentru multi poate fi considerata prea mica, mai ales daca vor sa salveze fisiere 4K.

E un HDD extern portabil, cu interfata USB 3.0, pentru transfer rapid si capacitate de stocare de 1 TB.

A 2-A OPTIUNE!

WD Elements Portable
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Recomandam acest Hard Disk extern persoanelor care nu vor un spatiu de stocare extrem de mare (1 TB), dar care doresc in schimb portabilitate, deoarece masoara doar 82 x 111 x 15 mm, are o greutate de 0.134 kg si nu necesita priza pentru alimentare, ci se foloseste de firul prin care se face si mutarea datelor.

Cablu de date pentru transfer, respectiv alimentare, are in jur de 40 cm, ceea ce e foarte putin, conform comentariilor lasate de utilizatori pe site-ul de achizitie.

Cumpara acest produs daca vrei un articol accesibil financiar, cu o capacitate de 1 TB si dimensiuni mici, pentru a fi cat mai portabil.

A 3-a Optiune!

Samsung T5
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Iti sugeram achizitionarea acestui produs deoarece se ocupa rapid de transferul datelor, prin intermediul unei interfete USB 3.1 ce permite o copiere cu o viteza de pana la 540 MB/s, are o capacitate de 2 TB, e silentios si ocupa putin spatiu, avand 74 x 10.5 x 57 mm.

Chiar si atunci cand se afla la reducere, pretul de achizitie este unul foarte mare, in comparatie cu modelele de timp HDD.

Daca iti permiti sa investesti intr-un spatiu de stocare extern, care sa fie cu adevarat de calitate, ia in calcul aceasta achizitie.

 

 

Pareri despre cele mai bune Hard Disk-uri externe

Daca te intereseaza sa afli care sunt cele mai populare oferte de HDD-uri, pentru care poti opta din magazinele online, parcurge acest ghid.

 

 

Hard disk extern:

 

Seagate Expansion Portable

 

Seagate Expansion Portable este unul dintre cele mai bune Hard Disk-uri externe ce ofera o capacitate de stocare de 1 TB. Valoarea e una buna, decenta, insa, pentru cei care au foarte multe fisiere pe care vor sa le salveze, ar putea fi prea putin, mai ales daca vorbim de continut video in format 4K. E recomandat utilizatorilor obisnuiti, care vor sa isi mareasca memoria la un anumit device sau sa aiba o varianta de backup a unor fisiere. 

Referitor la formatul acestui HDD, el este de 2.5 inchi, o valoarea ce il face sa fie un model portabil. E usor sa-l ai mereu cu tine, conexiunea se face cu ajutorul unui cablu USB, iar interfata e USB 3.0, ceea ce inseamna ca va copia destul de rapid datele dorite de tine. Are prezente functii precum Plug and Play si Drag and Drop, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta. 

Device-ul acesta are dimensiuni de 80 x 117 x 14.8 cm, cantareste doar 0.17 kg si este de culoare neagra. E compatibil cu sisteme de operare Windows 7 si mai noi.

 

 

 

ADATA HV620S

 

Modelul despre care vorbim acum e un Hard Disk extern de 2 TB, care va oferi o capacitate de stocare suficienta pentru persoanele care vor sa pastreze un numar mare de fisiere multimedia. El se misca rapid, deoarece are interfata USB 3.0 si vine la pachet cu un cablu de date destul de scurt, care e util si pentru a-l alimenta.

In ceea ce priveste formatul, acesta e de 2.5 inch, ceea ce il face sa fie portabil si usor de luat mereu cu tine. Cantareste doar 0.15 kg si masoara 115 x 78 x 21 mm. HDD-ul acesta e de culoare alba si are o carcasa lucioasa, care-i da un aspect placut si elegant. E compatibil cu sistemele de operare Microsoft Windows XP, 7, 8, 10, Mac OS X 10.6 (si variantele mai noi), dar si Linux Kernel 2.6 (si versiuni mai noi).

La acest produs, raportul calitate-pret este unul corect, iar banii pe care va trebui sa-i dai nu sunt atat de multi, incat sa implice un efort financiar foarte mare. Livrarea este gratuita.

 

 

 

ADATA Durable HD330 1TB 

 

Daca vrei sa-ti stii datele in siguranta si vrei sa ai pentru ele o copie de rezerva, iti recomandam cu incredere acest produs. El e un HDD de calitate, care e realizat in asa fel incat sa fie foarte rezistent la socuri mecanice, avand carcasa protejata de insertii realizate din silicon. 

Acest produs iti pune la dispozitie o capacitate de stocare foarte mare, de 1TB, astfel incat sa poti sa salvezi in memoria lui o multime de filme, muzica, poze si fel si fel de alte fisiere. Fizic arata intr-un mod simplu, dar elegant, fiind de culoare neagra si avand dimensiuni de 132.7 x 88.9 x 16.2 mm. 

Modelul acesta de HDD cantareste doar 189.8 grame, pentru a-l lua dupa tine cu usurinta. El se conecteaza la computer sau la alte device-uri cu ajutorul interfetei USB 3.1 si e compatibil cu sisteme de operare de la Windows, Linux si Mac OS.

 

 

 

Verbatim STORE’N GO

 

Cauti un HDD extern cu o capacitate de 500 GB, care sa aiba si un pret accesibil, dar care sa fie si de calitate? Atunci iti recomandam acest articol. El va oferi si o rata de transfer buna, datorita interfetei USB 3.0. Se livreaza si cu un cablu ce va permite utilizarea si alimentarea, acesta avand o lungime de circa 55 cm.

Referitor la partea de design, el este gri, cu margini negre. Materialul e unul mat, care nu retine amprente (cu exceptia zonelor negre lucioase). Formatul acestui device e de 2.5 inch, dimensiunile de 116 x 80 x 13 mm, iar greutatea e de 0.150 kg.

Hard Disk-ul adus acum in discutie e compatibil cu urmatoarele sisteme de operare: Microsoft Windows 2000, XP, Vista, 7, Mac OS 9.x/10.1. Cumpararea acestui device nu necesita o investitie financiara foarte mare, ci pretul e unul chiar accesibil. Transportul costa pana in 20 de lei.

 

 

 

 

Hard Disk extern 1TB:

 

WD Elements Portable

 

Cauti un Hard Disk ieftin si bun, pe care sa-l poti lua mereu cu tine oriunde ai merge? Acesta ar putea fi o varianta buna, deoarece e un model de 2.5 inch, care ocupa foarte putin spatiu (82 x 111 x 15 mm) si cantareste doar 0.134 kg. Ce-i drept, nu are o capacitate de stocare extrem de mare, deoarece e de doar 1 TB, dar, pentru utilizatorii clasici e mai mult decat suficient.

Pe langa faptul ca il poti conecta mereu la PC (cu un cablu cam scurt, circa 40 cm conform celor spuse de utilizatori), el e si un Hard Disk extern pentru laptop. Daca niciodata nu iti ajunge spatiul de care dispui, e o extensie pe care o vei aprecia. Se misca destul de rapid, deoarece interfata e USB 3.0. Functioneaza si pe dispozitivele cu USB 2.0, deci, va fi compatibil cu usurinta. Viteza de transfer e de circa 70 MB/s pentru USB 3.0 si de aproximativ 30 MB/s pentru USB 2.0.

Se alimenteaza cu ajutorul cablului de date intrebuintat si pentru transfer, asadar sta foarte bine din punctul de vedere al portabilitatii. Acest produs vine insotit de o versiune trail WD SmartWare Pro, pentru a putea pastra fisierele dorite inclusiv pe Cloud. Este de culoare neagra, are un aspect placut, fin si elegant. Livrarea nu implica costuri suplimentare, ci este gratuita.

 

Avantaje:

Este un model portabil, deoarece are dimensiuni reduse (82 x 111 x 15 mm), o greutate foarte mica (0.134) si nu necesita o sursa suplimentara de alimentare.

Are viteze de transfer foarte buna, atat atunci cand folosesti USB 2.0 (aproximativ 70 MB/s), cat si atunci cand il intrebuintezi cu interfata USB 3.0 (circa 30 MB/s).

Cu ajutorul acestui model poti salva datele si in Cloud, nu doar in memoria lui interna.

Expedierea nu necesita taxe suplimentare, deoarece livrarea acestui Hard Disk este gratuita.

 

Dezavantaje:

Cablu de date inclus in pachet e prea scurt, motiv pentru care de multe ori e incomod de folosit.

 

 

 

WD My Passport

 

WD My Passport este un Hard Disk extern de 1 TB, ce are o capacitate de stocare destul de generoasa. Detine o interfata USB 2.0/USB 3.0, care iti va permite sa transferi rapid date de pe device-urile dorite. Vei primi si un cablu USB 3.0, pentru a te bucura de performante maxime in cazul acestui model.

2.5 inch e formatul acestui HDD extern, 110 x 81.5 x 16.3 mm dimensiunile si 0.170 greutatea. Este asadar un dispozitiv portabil, pe care-l vei lua cu tine cu usurinta. Designul e unul interesant, jumatate fiind fin, iar cealalta jumatate cu striatii. E disponibil in mai multe culori (negru, rosu, gri, albastru, portocaliu si galben), astfel incat sa-l alegi pe cel mai atractiv pentru tine.

Acest HDD e compatibil cu sistemele de operare Microsoft Windows 7, 8 si 10. Are un pret destul de accesibil, iar livrarea nu implica costuri suplimentare.

 

 

 

Toshiba Canvio Basics

 

Aducem acum in atentia ta un Hard Disk extern de 1 TB, care va fi potrivit pentru cei care vor sa pastreze un numar destul de mare de filme, poze etc. si sa le vizualizeze apoi de pe PC/laptop/TV sau alte astfel de dispozitive. El are interfata USB 3.0, ce ofera o viteza de transfer mare, dar e compatibil si cu device-urile mai vechi, cu USB 2.0.

Vei primi in pachet si un cablu ce va contribui la copierea datelor, dar si la alimentare. Design-ul e destul de interesant, carcasa fiind de culoare neagra, mata. Ocupa foarte putin spatiu, avand 79 x 118.9 x 21 mm si cantareste 0.230 kg. Formatul e de 2.5 inch. Acestea fiind zise, e un model portabil, usor de luat mereu dupa tine.

Daca te intereseaza compatibilitatea cu sistemele de operare, va fi in regula pentru device-urile care au instalat Microsoft Windows 7 sau variante mai noi. Nu e un model foarte scump, dar nici cel mai ieftin de pe piata.

 

 

 

Seagate Backup Plus Ultra Touch 

 

Recomandam acest hard disk extern persoanelor care vor sa investeasca intr-un model care sa le puna la dispozitie un spatiu de stocare generos, el avand o capacitate de 1 TB. Asadar, vei putea avea mereu dupa tine o colectie impresionanta de filme, muzica si alte fisiere media si nu numai.

Produsul acesta are un format de 2.5 inchi, masurand 74 x 11.7 x 114.8 mm, ceea ce inseamna ca nu va fi deloc dificil sa-l ai mereu in geanta. Cantareste doar 150 de grame, deci, aproape nu il vei simti. E de culoare neagra, cu insertii gri, avand un aspect foarte elegant. In partea de sus e imprimat cu alb si logo-ul brandului. 

Referitor la interfata, aceasta e de tip USB 3.0 si permite conectarea prin cablu cu computere si alte device-uri cu sistem de operare Windows si Mac. Pentru a-ti sti datele mereu in siguranta, vei putea sa le si criptezi cu parola.

 

 

 

 

Hard disk extern 2TB:

 

Samsung T5

 

Atunci cand vrei sa cumperi cel mai bun Hard Disk trebuie sa iti indrepti atentia spre un SSD, daca vrei performante cu adevarat bune. Modelul acesta ofera un spatiu de stocare de 2 TB, care e destul mare pentru oricine doreste sa aiba o varianta de rezerva pentru diverse fisiere sau care vrea sa se foloseasca de un astfel de spatiu de stocare, deoarece e silentios si rapid.

Acest Hard Disk extern de la Samsung are interfata USB 3.1, pentru a te bucura de transferul datelor in cel mai scurt timp – pana la 540 MB/sec. Vei avea acces mult mai rapid chiar si la filme 4K sau fotografii cu rezolutie maxima posibila. Dimensiunile acestui model sunt foarte mici – 74 x 10.5 x 57.3 mm, iar greutatea de doar 51 de grame, pentru a-l putea avea atasat mereu la dispozitivul dorit. Conexiunea se face prin cablu USB, acelasi care face posibila si alimentarea.

SSD-ul acesta e deosebit si prin caracteristicile cheie pe care le are – poti proteja datele de pe el cu ajutorul unei parole si e rezistent la cazaturi de la circa 2 metri, in cazul in care se intampla evenimente mai putin placute. E confectionat din metal, e de culoare neagra si are un aspect deosebit. E insa foarte scump fata de modelele clasice, HDD, motiv pentru care ti-l vei permite cu greu daca nu ai la dispozitie un buget generos.

 

Avantaje:

Este un spatiu de stocare performant, deoarece e de tipul SSD.

Pe langa faptul ca e silentios, permite si copierea rapida a datelor, cu o viteaza de pana la 540 MB/s.

Pentru a-ti sti datele mereu in siguranta il poti proteja prin intermediul unei parole.

Are o capacitate de stocare mare, de 2 TB, pentru a putea pastra o multime de fisiere multimedia.

 

Dezavantaje:

E o varianta foarte costisitoare, ce implica un efort financiar destul de mare.

 

 

 

ADATA HD650

 

Vorbim in cele ce urmeaza de un Hard Disk extern ADATA, care iti va atrage privirea din prima clipa, datorita designului. El este de culoare neagra si e construit dintr-o carcasa ce se zgarie cu greu, pentru a arata bine cat mai mult timp. Are incorporate si insertii din silicon, ceea ce va duce la rezistenta lui la socuri, in eventualitatea in care il scapi din mana.

Acest produs vine cu o capacitate de stocare de 2 TB, pe care noi o consideram suficient de mare pentru a-ti permite sa salvezi o multime de fisiere multimedia, chiar daca poate esti fotograf. Conexiunea se face prin USB 3.0, ceea ce inseamna ca se va misca destul de rapid atat la scrierea, cat si la citirea datelor – in jur de 90 MB/s, aceasta viteza fiind atinsa doar daca il conectezi la un dispozitiv cu aceeasi interfata. Alimentarea se face prin cablul ce se ocupa si de transferul datelor.

Hard Disk-ul acesta e dotat cu un LED ce iti va arata cand functioneaza, util pentru atunci cand il poti deconecta accidental. El e de dimensiuni reduse (circa 81 x 121 x 21 mm), avand format de 2.5 inch. E foarte usor, deoarece cantareste 0.38 kg. Costul de achizitie e accesibil, iar transportul este gratuit.

 

Avantaje:

Daca e conectat la un dispozitiv cu interfata USB 3.0 poate atinge o viteaza de transfer buna, de circa 90 MB/s.

E rezistent la socuri, fiind protejat de insertii de silicon.

Este un model compact, pe care-l poti lua mereu cu tine, masurand cu aproximatie 81 x 121 x 21 mm si avand o greutate de doar 0.38 kg.

2 TB este capacitatea de stocare pe care o are, deci, vei avea mult spatiu pentru a pastra tot ce ai nevoie.

 

Dezavantaje:

Pentru a fi cu adevarat performant trebuie conectat la un dispozitiv cu interfata 3.0.

 

 

 

Seagate Backup Plus Slim

 

Seagate e un producator de HDD-uri renumit pentru produsele pe care le fabrica, iar acest Hard Disk extern, de 2 TB, la pret bun nu face rabat de la calitate. Iti vine in intampinare cu o interfata rapida USB 3.0, ce iti va permite sa copiezi totul intr-un timp cat mai scurt. Pentru a-l alimenta si utiliza, vei primi si un cablu USB 3.0, de 46 cm.

Portabilitatea device-ului este data de formatul de 2.5 inch, dimensiunile de 76 x 113.5 x 12.1 mm si greutatea de 0.15 kg. Carcasa este de culoare neagra si e metalica, fiind rezistenta si durabila. Acest articol e potrivit si pentru a face o copie de rezerva a datelor din telefonul mobil, dar si pentru a salva automat fisiere media sau informatii.

Poti folosi acest HDD pe dispozitivele cu Microsoft Windows 7 sau variante mai noi, dar si pe cele cu Mac OS X 10.9+. Costul de achizitie e putin mai mare, dar acest lucru se datoreaza capacitatii extinse si portabilitatii mari.

 

 

 

 

Hard disk extern 4TB:

 

WD My Book Duo

 

Daca esti fotograf, producator muzical, arhitect, pasionat de filme etc. si doresti sa achizitionezi un spatiu de stocare ce sa-ti ofere o capacitate generoasa, acest Hard Disk extern de 4 TB ar putea fi o varianta inteleapta. El are interfata USB 3.1, iar pe partea din spate sunt prezente doua porturi USB 3.1 si unu Type C.

In cazul de fata vorbim de un HDD in format 3.5 inch, care are dimensiuni destul de mari, masurand 100 x 160 x 180 mm si avand o greutate de 2.29 kg. Nu e simplu de luat mereu cu tine si in plus se alimenteaza la priza, deci, depinzi mereu de o sursa de energie electrica.

Vei avea posibilitatea de a folosi device-ul atat pe computerele cu Microsoft Windows (7, 8.1, 10), cat si pe cele de la Apple (macOS High Sierra 10.12). Pentru a cumpara acest produs vei avea nevoie de o suma mare de bani, asadar, pregateste un buget generos.

 

 

 

WD My Passport

 

Vrei un Hard Disk extern de 4 TB, deoarece esti in cautarea unui articol cu o capacitate de stocare mare? Ai vazut acest model? El are format de 2.5 inch, avand dimensiuni mici, de 110 x 81.5 x 21.5 mm si o greutate de 0.250 kg, fiind simplu de transportat. Interfata e USB 3.0, ce ofera o viteza de transfer rapida, dar merge si pe modelele cu USB 2.0.

Alimentarea acestui HDD se face cu un cablu USB 3.0 care e inclus in pachet. Il poti intrebuinta pe PC-urile/laptopurile care folosesc drept sistem de operare Windows 7, 8 si 10. Device-ul e de culoare alba, dar e disponibil si in alte nuante (albastru, galben, negru, portocaliu si rosu), in cazul in care preferi o alta varianta.

In ceea ce priveste costul de achizitie, acesta e unul destul de mare, dar corect. Nu va trebui sa mai platesti suplimentar pentru transport, deoarece el e gratuit.

 

 

 

 

Hard disk extern 500GB:

 

Maxtor M3 Portable

 

Iti sunt suficienti 500 GB pentru a salva fisiere pe care sa le ai mereu la tine sau sa faci un backup la anumite date? Atunci e posibil sa gasesti potrivit pentru tine acest hard disk extern. El are aceasta capacitate si poti avea acces la datele pe care le salvezi prin intermediul unui cablu USB 3.0. 

In ceea ce priveste modul in care arata, el e gri cu negru, dreptunghiular si e in format 2.5 inchi, ceea ce inseamna ca nu e un model voluminos. Iti poti da seama de asta si din dimensiunile pe care le are, acestea fiind de 82 x 112 x 17.5 mm. Cantareste 141 grame, deci, nu e greu daca vrei sa-l iei cu tine in mod frecvent. 

Referitor la sistemele de operare compatibile, acestea sunt: Microsoft Windows 7/8/19, dar si Mac OS X 10.4.8 sau versiuni mai vechi. 

 

 

 

WD Elements

 

Iti este suficient un Hard Disk extern de 500GB, deoarece nu vrei sa salvezi foarte multe fisiere? Ce zici de acest device de la WD? El arata intr-un mod placut si elegant, fiind de culoare neagra si avand o carcasa fina, pe care e inscriptionat cu alb logo-ul brandului si modelul.

Totodata, acest aparat este unul portabil – se alimenteaza prin mufa de transfer, are format 2.5 inch, dimensiuni de 82 x 111 x 15 mm si o greutate de 0.134 kg. Nu va fi deloc dificil sa-l ai mereu cu tine. Va functiona atat pe modelele cu Windows, cat si pe cele cu iOS.

Interfata acestui HDD e USB 3.0, dar va functiona si pe USB 2.0, doar ca ceva mai lent. Este un produs achizitionat in principal de persoanele care nu au un buget foarte mare, deoarece e accesibil financiar.

 

 

 

 

WD My Book, 3TB

 

Modelul WD My Book este considerat de catre majoritatea utilizatorilor drept unul dintre cele mai bune harduri externe cu o capacitate de 3TB de la Western Digital Corporation, unul dintre cei mai mari producatori de unitati Hard Disk pe plan mondial.

HDD-ul este optimizat pentru a obtine o rata performanta de transfer de date, de pana la 5Gbps. Unitatea este prevazuta cu doua tipuri de interfata, USB 2.0 si USB 3.0 SuperSpeed, particularitate care ii da conectivitate universala, fiind compatibil cu o gama extinsa de dispozitive. Are dimensiuni de 14x5x17cm, raportate la o greutate de aproximativ 1000gr.

Este prevazut cu software  de backup automat al datelor: WD SmartWare Pro, care permite realizarea de backup atat direct pe unitatea de stocare, cat si pe DropBox. De asemeni, este echipat si cu sistemul WD Security ce protejeaza datele cu parola, acestea nefiind accesibile unor persoane neautorizate.

 

 

 

 

Ghid de cumparare

 

Persoanele care doresc sa extinda capacitatea de stocare a unui device sau care vor sa aiba o copie de rezerva a unor fisiere, opteaza adesea pentru Hard Disk-uri externe, la preturi bune, care sa le ofere un spatiu suficient pentru ceea ce au nevoie. Daca si tu te afli in cautarea unui astfel de produs, in cele ce urmeaza iti vom vorbi despre criteriile de selectie pe care ar trebui sa le ai in vedere.

 

 

Capacitate de stocare: Cand vine vorba de o astfel de achizitie, primul lucru care ar trebui sa te intereseze e cat spatiu iti ofera respectivul device. Cele mai comune au o capacitate de 500 GB – 1 TB. Ele sunt cumparate mai ales pentru ca au un pret mai accesibil. Insa, cand vrei sa ai loc sa salvezi suficient de multe fisiere, ar trebui sa te intereseze sa ai la dispozitie macar un Hard Disk extern de 3 TB.

Pe piata din Romania, cele mai incapatoare modele au o capacitate de 16-20 TB. Daca nu esti obisnuit/a cu aceasta unitate de masura, trebuie sa stii ca 1 TB este echivalentul a 1025 GB.

Tine cont de faptul ca odata cu cresterea numarului de GB/TB creste si pretul de achizitie al produsului, ceea ce e si normal.

 

Format: In ceea ce priveste acest detaliu, exista Hard Disk-uri externe (ieftine si bune) de doua tipuri:

2.5 inch – sunt considerate a fi modele foarte portabile, deoarece sunt simplu de transportat. Ele au in general pana in 4 TB capacitate de stocare, sunt performante si foarte populare. Pentru a le alimenta, va trebui sa te folosesti de acelasi cablu pe care-l utilizezi pentru transferul datelor.

3.5 inch – sunt ceva mai mari, dar nici nu sunt foarte greu de transportat. Au o capacitate de stocare mare (peste 2-3 TB) si exista cazuri in care au nevoie de o conectare la reteaua electrica pentru a fi alimentate.

 

Interfata de conectare: Criteriul acesta e si el important, deoarece iti va oferi detalii cu privire la modul in care vei alimenta device-ul. Daca, de exemplu, modelul tau de laptop nu are port USB, va trebui sa gasesti o varianta potrivita cu sloturile detinute de device-ul pe care il detii. Ce posibilitati ai?

Firewire – este o interfata ce permite transferul rapid al datelor si e intalnita in doua variante: FireWire 400, care poate avea patru sau sase circuite si permite o viteza de 400 MB/sec si FireWire 800, care e mai recenta, are un numar de noua circuite si poate ajunge pana la 800 MB/s.

USB – este cea mai populara varianta, deoarece un astfel de slot exista de obicei pe cele mai multe din device-urile care ar avea nevoie de un HDD extern. Si aici poti avea doua optiuni: USB 2.0, care permite transferuri de pana in 60 MB/s si USB 3.0, care poate atinge chiar si 640 MB/s.

 

 

Thunderbolt – vorbim de o interfata moderna, care permite o viteza foarte buna, ce poate atinge chiar si 825 MB/s. Ea e intalnita mai ales pe modelele de dispozitive de la Apple.

eSATA – e o varianta ce are o viteza de transfer de pana in 750 MB/s si care e posibila prin intermediul unui port SATA extern.

Wi-Fi – mai nou e prezenta si o astfel de alegere. Astfel scapi de cabluri inutile si poti copia totul mult mai simplu. Insa, va trebui sa pui la dispozitie un buget mai generos.

 

Alimentare: Pentru a functiona, un HDD extern va trebui alimentat in mod corespunzator. In eventualitatea in care ai nevoie de un device cu adevarat portabil, opteaza pentru o varianta care se alimenteaza direct de la laptop/PC etc.

Daca acest aspect nu e important pentru tine, atunci poti alege si o versiune care se incarca prin intermediul energiei electrice, insa nu uita ca depinde de o sursa de curent.

Asa cum am amintit si mai sus, modelele de 2.5 inch vor folosi alimentarea direct de la device-ul utilizat in timpul transferului, iar cele de 3.5 inch pot utiliza si o priza.

 

Design: Referitor la acest aspect, va trebui sa ai in vedere urmatoarele detalii:

Dimensiunile – sunt importante pentru a-ti da seama de cat e de mare device-ul tau. Ti se va specifica lungimea, latimea si grosimea. Cu cat e mai subtire, cu atat un astfel de produs e mai fin. Daca vei cunoaste marimile, vei sti si unde sa-l depozitezi cand nu-l folosesti sau in ce sa-l asezi cand il transporti.

Greutate – va trebui sa o ai in vedere pentru a-ti da seama de cat este de simplu sa ai mereu dupa tine un HDD.

Culoare – ea conteaza cu adevarat doar atunci cand ai neaparat anumite preferinte. Daca nu, nu e importanta, deoarece nu influenteaza cu nimic performantele.

 

Compatibilitatea cu sistemul de operare: Cand cumperi un Hard Disk extern ieftin sau chiar mai scump, tine cont de faptul ca nu toate modelele sunt compatibile cu orice sistem de operare. Insa, partea buna e ca de cele mai multe ori ti se vor specifica detalii cu privire la acest aspect, astfel incat sa nu ai surprize neplacute.

 

 

Pret: Costurile de achizitie pentru un HDD extern pot fi destul de variate. Diferentele apar mai ales in functie de capacitatea pe care o au. Cele de 500 GB vor fi mult mai ieftine fata de cele care permit o stocare de mai mult de 1-2 TB.

Apoi, ai in vedere ca un model cu un format 2.5 inch va fi de cele mai multe ori mai ieftin ca unul de 3.5 inch (chiar daca primul e mai portabil si se alimenteaza prin cablu USB), deoarece are o viteza mai mare si ofera un spatiu de stocare mult mai generos.

Diferente pot sa apara si in functie de brand. Unele dintre cele mai greu accesibile variante apartin celor de la G-Technology sau LaCie. Sunt si modele de la branduri precum Seagate, WD sau ADATa, care pot fi mai scumpe, chiar daca de obicei exista si variante mai accesibile.

Daca ai citit cu atentie acest text, nu iti va fi greu sa achizitionezi un Hard Disk extern. Intra pe site-urile magazinelor online si vezi ce oferte exista.

 

 

 

Intrebari frecvente

 

Poate fi vorba despre notiunea de cel mai bun Hard Disk extern?

E greu de gasit un Hard Disk extern care sa fie considerat a fi cel mai bun, deoarece ceea ce e potrivit pentru tine, poate sa nu fie pentru altii. Daca vrei un model cu adevarat performant, opreaza pentru ceva cu transfer de date rapid (interfata cel putin USB 3.0), cat mai portabil pentru a-l lua mereu in geanta si cu dimensiuni convenabile pentru tine. Apoi, nu uita de capacitatea de stocare, care e foarte importanta. Ia in calcul variante de cel putin 2 TB.

 

 

Care e cea mai frecventa problema de recunoastere Hard Disk extern?

Inainte de a-ti spune care e cea mai frecventa problema de recunoastere a unui astfel de device, vrem sa-ti spunem care sunt cateva dintre lucrurile pe care trebuie sa le faci inainte de a incerca sa rezolvi problema. Sunt o serie de sfaturi banal de simple: porneste dispozitivul de la buton, in cazul in care ai uitat sa faci acest lucru, incearca un alt port USB, deoarece e posibil ca cel pe care-l utilizezi in momentul respectiv sa aiba defectiuni, conecteaza device-ul direct la porturile PC-ului/laptopului, fara a utiliza hub-uri sau incearca sa vezi daca functioneaza pe un alt computer, deoarece e posibil sa nu fie compatibil cu sistemul de operare.

Daca aceste solutii nu duc la rezolvarea problemei, ceea ce poti face este sa intri in Disk Management, tastand in bara de cautare diskmgmt.msc. Din rezultatele aparute, selecteaza dispozitivul tau extern, da click dreapta pe el, formateaza-l in NTFS si schimba-i litera. Acest lucru e necesar deoarece initial, HDD-ul avea din fabrica acelasi nume ca una dintre partitiile din PC-ul tau.

 

Cum fac o formatare de Hard Disk extern?

Cel mai simplu mod de a face acest lucru e sa parcurgi urmatorii pasi: intra in Disk Management, tastand in bara de start aceasta denumire sau diskmgmt.mcs, megi la partitia ce apartine HDD-ului, da click dreapta pe ea, apoi selecteaza Format. De acolo selectezi NTFS sau exFAT si dai click pe Quick Format, daca doresti o formatare rapida, care sa-ti permita sa recuperezi la un moment dat fisierele sau lasa gol spatiul respectiva si da doar OK pentru o formatare completa, care va duce la stergerea definitiva a datelor.

Daca nu poti intreprinde astfel de actiuni in modul clasic, amintit mai sus, exista pe Internet programe ce pot fi descarcate si instalate, dupa care te vor ajuta sa formatezi HDD-ul intr-un mod simplu.

Durata in care se face acest lucru poate fi diferita in functie de cat din spatiu este ocupat.

 

E necesar un program de reparare hard disk extern?

Un astfel de program este necesar in momentul in care observi ca ceva nu e in regula cu gadgetul tau si acesta da semne ca ar ceda. Se poate intampla acest lucru, mai ales cand il folosesti de mult timp si intervine uzura.

In astfel de situatii, ceea ce trebuie sa faci este sa utilizezi un program de reparare, care corecteaza directivele si permisiunile si regenereaza fisierele, astfel incat ele sa poata fi extrase in siguranta, inainte ca HDD-ul sa cedeze definitiv.

 

 

Care a fost cel mai bun hard disk extern 2017?

Cand vine vorba sa vorbim de cel mai bun model din 2017 e cam greu sa ne oprim asupra unui singur produs, deoarece sunt mai multe care merita un loc in fruntea clasamentului. Printre acestea amintim: Glyph Technologies Studio RAID (8 TB, FireWire 800/USB 3.0, 360 MB/s), WD My Book Pro (6 TB, Thunderbolt, 350 MB/s), LaCie Rugged RAID (4 TB, Thunderbolt/USB 3.0, 240 MB/s), G-Technology G-RAID (4 TB, USB 3.0, 200 MB/s) sau Seagate Backup Plus Slim (1/2/4/5 TB, USB 3.0, 100 MB/s).

 

 

 

Cum recuperezi date de pe un Hard Disk extern

 

Uneori, din diverse motive, se poate intampla sa ai nevoie de recuperarea datelor de pe un HDD. La pierderea lor poate duce deteriorarea device-ului in urma unor socuri mecanice, interfata defecta, prezenta virusilor, eliminarea datelor din neatentie etc. Cum poti recupera ceea ce s-a sters? Ei bine, iti vom da cateva sfaturi care ti-ar putea fi utile:

 

Mergi cu device-ul intr-un service specializat

In eventualitatea in care datele sunt extrem de importante si ai nevoie rapida de ele, cea mai simpla si sigura solutie o reprezinta apelarea la specialisti. Ei vor sti exact ce anume au de facut si iti vor putea spune daca mai poti sau nu face ceva, fara a pierde o gramada de timp, cautand tu solutii.

E drept ca o astfel de varianta necesita o investitie suplimentara, dar e cea mai sigura si productiva.

 

 

Conecteaza HDD-ul la o interfata SATA in cazul in care s-a rupt mufa cu ajutorul careia faceai conexiunea

Din uzura sau neatentie, cablul care face posibila conexiunea se poate deteriora. In astfel de cazuri, daca el detine un adaptor de la SATA la USB, ceea ce trebuie sa faci este sa il conectezi la o astfel de interfata sau sa-i schimbi carcasa. O astfel de defectiune, din fericire, nu afecteaza datele stocate pe memoria device-ului, ci doar le face imposibil de accesat pana cand se apeleaza la o alternativa.

 

Foloseste un program de recuperare a datelor

De multe ori, aceasta varianta poate da roade cu usurinta. Exista pe Internet mai multe programe care te ajuta intr-o astfel de recuperare (Handy Recovery, Recuva, TestDisk, Undelete Plus, Recover My Files etc.). Multe din softurile pe care le gasesti online sunt gratuite, insa noi iti recomandam sa optezi pentru unul platit, deoarece iti va garanta recuperarea intregului HDD, nu doar a unui numar de GB.

Exista insa riscul ca defectiunea pe care o ai sa nu permita reintrarea in posesia datelor, ceea ce inseamna ca vei plati inutil pe program.

 

Asigura-te de faptul ca datele sunt intr-adevar pierdute

E posibil ca uneori computerul sa nu-ti citeasca HDD-ul, fie ca nu e compatibil cu sistemul de operare, fie ca e defect cablul care face conexiunea sau ca fisierele sunt ascunse. In astfel de cazuri, nu va trebui sa recuperezi datele, deoarece nu s-a defectat nimic care a dus la pierderea lor. Ceea ce ai de facut este sa gasesti o modalitate prin care sa rezolvi problemele care au aparut si sa reusesti sa accesezi fisierele.

 

 

Ai mare grija sa nu suprascrii informatiile peste cele pe care le ai deja

Daca vrei sa ai sanse sa mai recuperezi ce aveai pe HDD-ul extern, o regula foarte importanta este aceea de a nu suprascrie peste fisierele pe care le detine device-ul. In astfel de cazuri, sansele de a mai intra in posesia datelor sunt minime.

O astfel de grija poate fi eliminata daca folosesti un stick USB cu Ubuntu Live sau daca apelezi la un service cu specialisti in domeniu, cu tehnicieni care vor sti exact ce au de facut.

 

 

» Gasesti aici recomandari din anii anteriori


Alte produse recomandate, momentan indisponibile:

 

Seagate Expansion

 

Nu dispui de un buget foarte mare si vrei un Hard Disk extern de 500 GB, deoarece nu ai nevoie de o capacitate de stocare deosebit de mare? Atunci ai putea lua in calcul aceasta optiune. Interfata prezenta e USB 3.0, dar poate fi intrebuintat si cu USB 2.0, doar ca nu va mai avea aceeasi viteza de transfer.

Avand in vedere faptul ca vorbim de un HDD in format 2.5 inch, acesta e portabil, deci, e simplu sa-l iei mereu cu tine. Dimensiunile sunt foarte reduse (80 x 117 x 14.8 mm), iar greutatea e una mica (0.17 kg).

Carcasa acestui device e de culoare neagra, pentru a fi cat mai practic. Microsoft Windows 7, 8 si 10 sunt sistemele de operare compatibile cu acest model. Se instaleaza foarte rapid, deoarece trebuie doar conectat la un PC/laptop.

 

 

LaCie Porsche Design

 

 

LaCie Porsche Design este un Hard Disc extern de 1 TB, care ofera suficienta capacitate de stocare pentru persoanele care utilizeaza un PC/laptop in mod clasic si vor un astfel de produs pentru a pastra pe el filme, poze sau alte tipuri de fisiere. El are o viteza de transfer de pana la 5 GB/s, iar scrierea se face cu circa 140 MB/s. Totul e posibil gratie unui cablu ce are interfata 3.1.

Acest Hard Disk e un model portabil, pe care-l poti lua mereu cu tine. El are un format de 2.5 inch, masurand cu aproximatie 84 x 128 x 10 mm. Are o greutate de doar 0.193 kg si e confectionat dintr-o carcasa ce se zgarie destul de usor, deci, trebuie sa ai grija si eventual sa-i cumperi o husa, deoarece pachetul nu include un astfel de accesoriu.

Pentru a fi alimentat, acest Hard Disk nu are nevoie de o sursa externa, ci el e pus in functiune in momentul in care se conecteaza la PC/laptop. In ceea ce priveste costul acestui produs, el e destul de accesibil, iar transportul e gratuit.

 

Avantaje:

Interfata e USB 3.1, pentru a te ajuta sa copii totul cat mai rapid si sa te bucuri de datele stocate.

Este foarte simplu de intrebuintat/folosit/depozitat, gratie dimensiunilor reduse (format 2.5 inch, 84 x 128 x 10 mm) si a greutatii de 0.193 kg.

Este un Hard Disk la un pret bun si nu va trebui sa platesti nici taxe suplimentare pentru transport.

Daca doresti il poti cumpara chiar si in rate.

 

Dezavantaje:

Capacitatea de stocare de 1 TB ar putea fi totusi mica pentru unele persoane, in special pentru cele care au o afacere ce presupune realizarea de materiale multimedia.

 

 

Toshiba Canvio Connect II

 

Daca esti un utilizator clasic de PC/laptop si doresti sa ai inca un spatiu pe care sa-l folosesti pentru pastrarea datelor, acest HDD de la Toshiba ar putea fi o varianta potrivita. El are o capacitate de doar 500 GB si poate fi intrebuintat si ca server cloud, putand fi accesat de la distanta, daca-l conectezi la un device care e la randul sau “legat” la o retea Wi-Fi si e pornit sau in modul Stand-by.

Formatul acestui HDD extern este de 2.5 inch, ceea ce-i ofera o portabilitate ridicata. Dimensiunile sunt de 78 x 109 x 14 mm, iar greutatea de 0.165 kg. Este fin si elegant, de culoare neagra. Interfata folosita e USB 2.0 sau 3.0, ultima varianta oferindu-ti o viteza de transfer ce poate ajunge pana la 640 MB/s.

Acest articol e compatibil cu: Microsoft Windows 7, 8, 8.1 si 10, dar si cu Mac OS 10.6.6-10.6.8, 10.7, 10.8 si 10.9. Pretul e unul accesibil, iar taxele pentru transport sunt pana in 20 de lei.

 

» Ascunde recomandarile anterioare

 

 

Lasa un comentariu

2 Comentarii

Alexandru-Mihai Tita

December 10, 2020 at 2:30 pm

Salut! Am achizitionat un ADATA HV620S deoarece PC-ul meu inca ruleaza Windows XP. Device-ul imi apare in Device Manager si in Disk Management, insa nu imi apare in My Computer. In Disk Management nu ii pot schimba litera si nici nu il pot formata (toate optiunile imi apar cu gri, mai putin “Help”). Aici, cat si pe site-ul Emag, apare ca este compatibil cu Windows XP, insa pe site-ul celor de la Adata nu este mentionat acest sistemt de operare, au fost mentionate doar Windows 7, 8, 8.1 si 10. Ai cum sa ma ajuti?

Raspunde
                                   
Team MacroTehnicus

December 11, 2020 at 6:15 am

Buna, Alexandru,

Intr-adevar, e foarte ciudat ca e vizibil la Disk Management si totusi nu poti sa faci nimic cu el.

Unii spun ca trebuie instalat Partition Wizard pentru asta, altii ca trebuie sa urmezi pasii de aici:

https://docs.microsoft.com/en-gb/troubleshoot/windows-server/backup-and-storage/usb-device-not-recognized-error

Ma gandesc sa nu fie de fapt o informatie gresita pe emag din start si atunci e cam de prisos orice incerci.

Daca il conectezi la un Laptop/Desktop cu Windows 10, se pot face modificari la el?

In Device Manager iti apare vreun icon cu semn de exclamare sau vreo eroare la properties?

E posibil sa fie si o problema de driver aici…

Incearca toate solutiile pe care le gasesti in clipurile de pe youtube(sunt o multime pe tema asta) si daca nu se rezolva, poti incerca sa contactezi furnizorul pentru a cere specificatii clare despre functionarea cu windows xp.

Astept feedbackul tau, daca reusesti ceva in sensul asta.

Succes!

Raspunde