Cel mai bun televizor

Am modificat articolul ultima data pe: 09.09.24

 

Televizoare – Opinii si Recenzii in 2024

 

Progresele ametitoare ale tehnicii se intampla atat de rapid, incat e foarte greu sa tii pasul cu ele, oricat de mult ti-ai dori. Iar atunci cand, in sfarsit, decizi sa-ti schimbi televizorul cel vechi, de care parca nu te induri, dar, pana la urma, de ce nu? – intri in panica in fata avalansei de oferte, care mai de care mai atragatoare. Daca nu ai suficient timp pentru a te documenta suficient cat sa alegi cel mai bun televizor din cate pot exista, te ajutam noi. Daca dispui de un spatiu generos, si de un buget pe masura, iti recomandam fara ezitare LG OLED55B8SLC, un dispozitiv de invidiat prin calitatea si calitatea imaginii. Daca preferi un design modern, dat de un ecran subtire si curbat, poti opta pentru Samsung 55RU7302.

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cel mai bun!

LG OLED55B8SLC
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Modelul ofera o imagine de exceptie, rezultata din precizia redarii si scene de mare claritate, tehnologiile Dolby Vision si Advanced HDR ofera profunzime, colorit si exactitate a detaliilor, iar procesorul Alpha7 este adaptat cerintelor OLED. Operand cu ajutorul WebOS, televizorul castiga in fluiditate si ruleaza fara delay, utilizarea usoara este data de telecomanda smart cu functii point & click si drag & drop, iar sunetul dispozitivului creeaza atmosfera cinematica prin calitate si putere date de tehnologia Dolby Atmos.

Utilizatorii nu s-au plans de calitatea produsului, insa picioarele de sprijin dau senzatia de instabilitate.

Pentru un buget consistent producatorul ofera calitate pe toata linia si un design reusit.

A 2-A OPTIUNE!

Samsung 55RU7302
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Imagine de mare fidelitate, atat pentru TV, cat si pentru jocuri video, in combinatie cu un meniu usor de utilizat, beneficiaza de un procesor rapid, ceea ce face ca intarzierile in operarea comenzilor sa dispara si se poate conecta cu succes la laptop, PC sau alte dispozitive. In plus, dispune de tehnologia Dolby Digital Plus pentru redarea sunetului.

Nu are o telecomanda smart, iar producatorul nu recomanda una compatibila, iar conexiunea la Wifi in 5 Ghz nu este disponibila.

Televizorul se plaseaza in topul produselor din gama prin calitatea performantei si prezinta un raport bun calitate-pret, fiind o varianta demna de luat in seama.

A 3-a Optiune!

Philips 43PUS7304/12
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Beneficiaza de tehnologie HDR si un procesor P5 Perfect Picture Engine de foarte buna calitate, conceput pentru a functiona pe produse OLED, mai solicitante, aplicatiile smart ruleaza cu usurinta, nu exista opriri sau salturi in selectarea canalelor sau in operarea meniului. Comenzile pot fi efectuate si vocal, iar tehnologia Ambilight este un plus menit sa ofere experiente de vizionare superioare.

Telecomanda nu pare a fi pe placul tuturor din cauza designului, iar unii cumparatori sustin ca panelul cu leduri este inferior calitativ.

Este o varianta foarte buna pentru doritorii de 4K si faptul ca functioneaza fara dificultati ar putea sa incline balanta in favoarea sa.

 

 

Pareri despre cele mai bune televizoare

Am ales destule televizoare, pentru sectiunea de descriere produse. Le-am categorisit pe baza brandului, dar si pe baza a diverselor particularitati, iar dumneavoastra va puteti ghida dupa subtitluri, daca stiti cam ce doriti sa cautati, afland astfel mai multe despre modelele care va intereseaza!

 

 

Televizor LG:

 

LG OLED55B8SLC

 

In gama produselor OLED acest televizor se situeaza in top atat pentru caracteristicile de imagine, cat si pentru partea de Smart TV. Modelul vine cu o claritate a imaginii data de tehnologia de procesare si procesorul de imagine Alpha7 rapid si puternic. Printre tehnologii se numara formatul HDR in sistem Dolby Vision, ce reda imaginea la o calitate similara cu cea a inregistrarii. 

Calitatea sunetului este asigurata prin tehnologie Dolby Atmos si tehnologii compatibile, decodand inclusiv fisiere DTS. Produsul se preteaza la rularea de jocuri de calculator datorita timpului rapid de reactie si conectivitatii foarte bune. 

Pentru aplicatii si comenzi este utilizat WebOS, mai usor si intuitiv decat alte tipuri de sisteme de operare. Pentru usurinta si mai mare in folosire beneficiaza de Magic Remote, cu functie point & click, deosebit de atractiva pentru comoditate. Cu un design de exceptie, dispozitivul confera un plus de eleganta locuintei.

 

 

 

LG 32LK6200PLA

 

Pentru acest televizor, la un pret bun, avantajele tin de functionalitatea Smart, ce permite o navigare eficienta pe Internet, cu ajutorul procesorului quad-core. In plus, are si difuzoare eficiente, la 10 Wati, ajutate de functiile Clear Voice, Magic Sound Tuning, precum si de decodorul Dolby.

Diagonala sa este de 80 de centimetri, iar rezolutia de 1920 x 1080 pixeli, cu suport pentru HDR, ce sporeste atractivitatea imaginii. Se poate conecta la web prin interfata Bluetooth, dar si prin conexiune LAN cu fir, iar in materie de conectica, ofera doua sloturi USB, trei de tip HDMI, o intrare component si o iesire audio optica, digitala. Ofera suport pentru telecomanda Magic Remote (ce include comanda vocala) si este compatibil VESA cu suporturi de perete de tip 200 x 200 milimetri.

In ceea ce priveste dezavantajele, la acest televizor LG nu putem sa mentionam decat faptul ca sta pe doua picioruse aflate in capetele sale, ceea ce inseamna ca veti avea nevoie de un suport la fel de lat ca televizorul (are dimensiunile de 742 x 472 x 180 milimetri).

 

 

 

 

Televizor Samsung:

 

Samsung 55RU7302 

 

Samsung 55RU7302 se numara printre modelele care redau imaginea cu mare claritate. Are ecranul curbat si o serie de tehnologii precum PurColor si UHD Dimming. In afara de accesul la material cinematografic si documentar, modelul se remarca prin capacitatea foarte buna de a se conecta la PC, fiind folosit pe post de monitor in jocuri video. 

O caracteristica esentiala pentru utilizator este meniul accesibil, prin care se poate trece din aplicatii la setari si dispozitive. Modelul 55RU7302 se conecteaza la PC sau laptop cu usurinta si ca functioneaza foarte bine in astfel de conditii. Are un procesor rapid si datorita acestuia dispozitivul functioneaza fara delay intre comanda si momentul declansarii. 

Tehnologia utilizata pentru redarea sunetului este Dolby Digital Plus. Nu are comptibilitate cu fisierele DTS, dar mentine o calitate buna a sunetului. Functioneaza cu o telecomanda clasica, ceea ce poate fi neplacut pentru cei care doresc accesorii smart la un TV smart. 

 

 

 

Samsung 43RU7172

 

Produsul foloseste tehnologie avansata de redare a imaginii, respectiv HDR10+, care asigura o paleta de culori apropiata de cea perceputa cu ochiul liber. Alte tehnologii folosite sunt PurColor pentru un colorit autentic si UHD dimmming, aceasta asigurand mai multa precizie a detaliilor. Dispozitivul este potrivit pentru documentare si emisiuni sportive, datorita diagonalei mari, care la acest model variaza intre 108 si 163 cm. 

Pentru acces mai usor, modelul pune la dispozitie Smart-Hub si One-Remote, care fac gestionarea meniului si dispozitivelor mai simpla. Pentru capacitatea de a se conecta la alte dispozitive smart, televizorul foloseste functia AirPlay 2. In felul acesta se poate face streaming sau sharing inclusiv cu continut de pe Mac, iPhone sau iPad. 

I s-a reprosat lipsa unei iesiri Jack pentru audio, dar varianta boxelor bluetooth este probabil mai avantajoasa. Raportul calitate-pret este satisfacator, mai ales pentru cei care isi doresc un televizor 4k mai putin costisitor.

 

 

 

Samsung UE40NU7122KXXH

 

Aici prezentam un televizor de la  Samsung potrivit celor mai multe incaperi, data fiind diagonala sa de 100 centimetri, nici prea mica, nici prea mare. Este un model Smart, cu rezolutie 4K (3840 x 2160 pixeli), si cu difuzoare de 20 de Wati in total, printre cele mai puternice la aceste aparate.

Include software cu suport pentru HDR, ceea ce ofera luminozitate placuta imaginii. In ceea ce priveste conectorii, pe panoul din spate se gasesc doi de tip USB, trei de tip HDMI, intrarea video composite, cea optica si jack-ul pentru casti. In plus, il puteti conecta si prin cablu LAN la internet. Compatibilitatea VESA cu panourile de perete este de 20 x 20 centimetri.

Permite mirroring de pe Smartphone sau tableta, iar pretul este destul de conventabil, mai ales avand in vedere ecranul performant. Ca dezavantaje, nu include decodor DTS audio, pentru cei care pun accent pe performanta sunetului.

 

 

 

 

Televizor Philips:

 

Philips 43PUS7304/12

Executat din materiale de buna calitate televizorul Philips 43PUS7304/12 este facut sa dureze. Finisajele sunt de asemenea bine executate. Imaginea are caracteristici superioare de redare a claritatii si culorii pentru ca dispozitivul utilizeaza 4 tehnologii compatibile HDR pentru afisarea imaginii. 

Beneficiaza de procesor P5 (Perfect Picture Engine) cu ajutorul caruia reda mai bine adancimi, culori, tonalitati si miscare. Fiind parte a designului de gama premium, procesorul face fata comenzilor rapide si transformarilor de luminozitate si contrast.

Un avantaj evident fata de alte televizoare similare in ce priveste caracteristicile tehnologice il constituie usurinta cu care ruleaza, neintampinand probleme de delay ori de blocaje. Un alt aspect demn de mentionat si de luat in calcul il constituie optiunea inlocuirii telecomenzii sau tastaturii. Acest avantaj ar putea sa-i bucure, chiar daca este limitat, pe cei care nu stiu niciodata unde au pus telecomanda.

 

 

 

Philips 32phs4503/12

 

Primul aspect care tebuie mentionat in legatura cu acest model este calitatea foarte buna a imaginii, indiferent de sursa ei de provenienta. Tehnologia LED garanteaza claritatea si luminozitatea imaginii, calitatea culorilor, un aspect deloc de neglijat, un consum redus de energie.

Usurinta instalarii si accesibilitatea meniului ii poate face sensibili, de asemenea, pe multi potentiali utilizatori. Posibilitatea de a urma instructiunile, simple, de altfel, precizate in limba romana poate face diferenta pentru persoanele care au dificultati de a opera in alte limbi.

Televizorul se conecteaza usor la alte dispozitive, cum ar fi un DVD player, sau la alte surse de redare, datorita intrarii USB si a celor doua sloturi HDMI integrate. Prin intermediul Google Chromecast poti intra in nesfarsita lume Youtube sau HBOGo. Nici impatimitii de jocurile video nu au fost uitati. Pot initia oricand sesiuni de gaming, bucurandu-se de ecranul mare si de claritatea imaginii.

 

 

 

 

Televizor Smart:

 

Panasonic TX-55FZ800E

 

Daca aveti bani de investit intr-un televizor exceptional pentru living sau pentru birou, noi recomandam acest model de la Panasonic. Suport 4K HDR cu moduri numeroase de ajustare a imaginii in functie de continutul oferit (sporturi, filme, muzica), suport pentru comenzi vocale, display OLED care asigura cele mai profunde si naturale nuante, patru difuzoare de 10 Wati cu Surround sunt doar cateva din caracteristicile sale atragatoare.

La 139 de centimetri, este mare si impresionant, fapt care il transforma in centrul atentiei in locul in care il veti amplasa. Media playerul sau poate reda aproape orice fisier video sau audio, iar pe panoul din spate sunt prezente trei porturi HDMI, patru de tip USB, iesire optica audio, doua sloturi CI+ si audio return Channel.

Este compatibil VESA 400 x 300, permite mirroring de pe alte gadgeturi si sistemul sau de operare este prietenos. Singurul dezavantaj clar pe care il ofera este pretul descurajant.

 

 

 

 

Televizor LED:

 

Star-Light 32DM3500

 

Star-Light propune 32DM3500, un model de 80cm simplu in functii, ce se adreseaza cumparatorilor ce cauta un televizor ieftin si bun. Este produsul ideal pentru a urmari meciurile asteptate sau emisiunile TV preferate. Producatorul promite o instalare usoara a sa, fiind necesare doar doua insurubari in perete pentru montare.

Are o functie EPG ce poate selecta emisiunile alese si poate ajuta la programarea orelor de vizionare a emisiunilor respective. Pentru un model din categoria sa, el ofera o calitate ridicata a imaginii, fara clouding sau alte probleme ce se pot gasi la televizoarele mai ieftine. Desi nu se ofera o rezolutie full HD, calitatea imaginii este impresionanta, iar unghiul de vizibilitate este de 178 de grade. Sunetul este placut, desi nu foarte puternic, boxele fiind de 2 x 8 Wati.

La fel ca majoritatea televizoarelor noi, el este dotat si cu un slot CI+, prin urmare televizorul nu va necesita prezenta unui decodor pentru a vedea programele preferate. Televizorul este ultra-slim, si prezinta doua intrari HDMI, cat si o intrare USB. Ecranul LED al televizorului promite un timp de raspuns scazut, eliminand efectul de “ghosting”. Pretul televizorului este accesibil si este potrivit pentru utilizarea in incaperi precum bucataria sau camera copiilor.

 

Avantaje:

Televizorul ofera toate posibilitatile oferite de un televizor modern: slot pentru CI+, intrare HDMI si port USB.

Culori vii si aspect placut, iesind in evidenta in categoria lui de televizoare.

Calitatea imaginiii este imbunatatita cu ajutorul tehnologiei De-Interlace si Picture enhancements, compensand pentru rezolutia scazuta.

Functie EPG ce permite programarea orelor de vizionare a emisiunilor preferate, eliminand necesitatea utilizarii unui ghid TV.

 

Dezavantaje:

Desi are 80 cm, rezolutia televizorului nu este Full HD, atingand rezolutii de pana la 1366 x 768. Desi calitatea imaginii acestui televizor este buna, anumiti cumparatori pot fi descurajati de faptul ca televizorul nu atinge rezolutii 1080p.

 

 

 

NEI 24NE5000

 

Ideea de televizor NEI va starneste nostalgie si amintiri placute? Este normal, din moment ce aceasta firma a fost printre primele in Romania, dupa caderea comunismului. Modelul de aici este relativ mic ca diagonala, la 61 centimetri, ceea ce il face potrivit in dormitoare sau in camera copiilor.

Ca pret, este unul din cele mai accesibile televizoare, pe departe, fapt explicat si prin faptul ca nu ofera functii Smart. Are o rezolutie Full HD (1920 x 1080 pixeli) si include un slot USB si unul HDMI, pe langa intrarea de tip CI+ si iesirea audio de tip coaxiala. Aceasta paleta modesta de conectori este principalul sau dezavantaj.

Masoara 564 x 165 x 364 milimetri (lungime x grosime x inaltime) si are un sunet relativ slab, la 8 Wati in putere. Per total, este solutia optima pentru cine cauta televizoare ieftine si bune, fara pretentii mari.

 

 

 

 

Televizor 4K:

 

LG 43UM7100PLB

 

In gama vasta de televizoare cu imagine superioara calitativ, acest televizor LED Smart LG este unul dintre cel mai populare. Aprecierea utilizatorilor se datoreaza atat caracteristicilor sale, cat si pretului bine adaptat. 

Referitor la aspectele “smart”, produsul integreaza tehnologie AI, prin intermediul careia poti folosi atat telecomanda “magica” pe post de mouse cu pointer, cat si comenzile vocale. Alte caracteristici smart sunt cuprinse in capacitatea de streaming, mirroring (atat pentru Android, cat si pentru iOS) si tehnologiile de imagine si sunet. Spre deosebire de unele produse concurente, modelul 43um7100plb vine cu aplicatiile Netflix, YouTube si HBOGo preinstalate. 

Cu un sistem WebOS usor si fluid si procesor Quad core de mare rapiditate televizorul ofera operabilitate in meniu si imagini procesate cu succes. Calitatea 4k ultra HD este redata utilizand tehnologie HLG si HDR 10, iar ecranul cu diagonala de 108 cm este excelent pentru upscaling din HD. Se adauga sunetul puternic (20W) cu decodare atat pentru sistemul Dolby, cat si pentru DTS.  

 

 

 

 

Televizor Vortex:

 

VORTEX LEDV32CK600

 

Produsul de aici este un televizor Vortex foarte ieftin, fara posibilitati de navigare Smart pe web. Diagonala sa este de 80 de centimetri, potrivita tuturor incaperilor sau birourilor, iar rezolutia este HD Ready, adica de 1366 x 768 pixeli.

La spate, veti gasi urmatorii conectori: unul de tip USB, trei de tip HDMI, o intrare SCART si o iesire composite, pe langa intrarea de PC de tip D-Sub cu 15 pini si jack-ul de 3,5 milimetri pentru casti casti. Include si egalizator pentru sunet, ceea ce este util mai ales daca il veti conecta la boxe sau sisteme home cinema.

Este compatibil VESA la 100 x 100 milimetri. Ca sa vorbim putin si despre dezavantaje, am mentionat deja ca este un televizor conventional, non-Smart, iar in ceea ce priveste media player-ul incorporat, unii utilizatori care au scris recenzii au mentionat faptul ca se poate bloca la anumite fisiere video, in functie de marimea si de tipul lor (greseala nu a fost raportata de multe ori, in orice caz).

 

 

 

 

Televizor Sony:

 

Sony Bravia 32WD757

 

Binecunoscuta serie Bravia de la Sony propune un nou model de televizor Smart Full HD, 32WD757. Televizorul Smart nu are nevoie de cablu de retea, el putand fi conectat direct la Wi-Fi. Televizorul permite conectarea smart phone-ului prin functia de Screen Mirroring, astfel puteti viziona imaginile si clipurile de pe telefonul dumneavoastra fara a conecta telefonul direct la televizor.

De altfel, manevrarea fotografiilor si a clipurilor este mult mai usoara acum cu aplicatia Photo Sharing Plus, ce poate suporta pana la 10 dispozitive. Acest televizor foloseste tehnologia X-Reality Pro, ce reduce zgomotul din imagini, ridica sunetul si ofera o claritate ridicata a imaginilor vizionate. Tehnologia Clear Phase modeleaza frecventele redate de boxele televizorului prin analiza si compensarea inexactitatilor, oferind un sunet mai clar si omogenizand toate frecventele.

Cablurile sunt acum bine gestionate datorita picioarelor de sprijin ale televizorului, ele putand fi ascunse in spatele lui, fara a cauza neplaceri. Calitatea imaginii este imbunatatita si in situatia in care pe ecran se desfasoara clipuri cu actiuni rapide. Cu ajutorul tehnologiei Motionflow XR, se adauga cadre suplimentare pentru a imbunatati actiunea formata din cadrele originale. Asftel, imaginea redata este mult mai fluida si nu ratezi niciun cadru. Puteti inregistra emisiunile TV preferate si le puteti stoca pe un HDD extern.

 

Avantaje:

Tehnologie de reglare a distorsiunilor imaginilor pentru a oferi o claritate ridicata a clipurilor Full HD.

Inregistrarea cu usurinta a programelor TV doar prin apasarea butonului de “REC”. Ele pot fi stocate pe un HDD extern de pana la 2 Tb.

Utilizarea tehnologiei X-Reality Pro ce poate converti pixelii pentru a oferi mai multa claritate. Prin accesarea bazei de date Sony de imagini, clipurile redate vor fi analizate si rafinate.

Unghiul de vizibilitate al televizorului este de aproape 180 de grade (178), permitand o buna vizibilitate din diverse unghiuri.

 

Dezavantaje:

Pretul este putin ridicat fata de alte televizoare de 80 cm Smart din categoria lui.

 

 

 

Sony Bravia 55xf9005 

 

Modelul are o procesare a imaginii deosebit de buna datorita imbinarii mai multor tehnologii: Full Array LED, care regleaza mai fin luminozitatea si contrastul.  X-Motion Clarity imbunatateste redarea miscarii. Local Dimming amplifica scenele artistice prin delimitarea precisa a zonelor de umbra sau luminoase. TRILUMINOS are drept scop redarea corecta a tonurilor de rosu, albastru si verde. 

Panelul de led-uri de tip VA ofera un refresh rate de 120Hz dublu fata de cel utilizat in cazul monitoarelor PC vechi. Totusi, imaginea ideala poate fi perceputa doar dintr-un unghi foarte ingust – de 25 de grade fata de planul ecranului. Netflix, YouTube si Google Play se afla deja in meniul televizorului, ceea iti faciliteaza foarte mult administrarea setarilor si oferindu-ti posibilitatea de a te bucura direct de aceste aplicatii, fara nici un risc ca ceva ar putea merge prost pe undeva.

O alta caracteristica avantajoasa este aceea ca poate reda inregistrari audio si video intr-o multitudine de formate, ceea ce inseamna mult timp castigat, nemaifiind nevoit sa transformi de fiecare data fisierele de pe alte dispozitive, astfel incat sa fie compatibile.

 

 

 

 

Televizor Horizon:

 

Horizon 32HL7330H 

 

Dispozitivul propus se remarca in primul rand prin conectivitate si calitatea imaginii si a sunetului, cele trei elemente de baza in achizitia unui televizor. Daca inca nu ai contractat o firma de televiziune prin cablu, nu trebuie sa astepti pana se va face instalarea pentru a te bucura de un film bun sau de un documentar captivant.

Este suficient sa accesezi printr-o simpla apasare de buton pe telecomanda aplicatia Netflix, si plictiseala va disparea. De asemenea, prin portul USB si cel HDMI te poti conecta la orice alt dispozitiv care sa-ti furnizeze momente de relaxare.

Daca vrei totusi sa contractezi si servicii de televiziune, nu ezita sa o faci gandindu-te cum va arata casa ta plina de cabluri si de fire. Dispozitivul este prevazut cu un CI+ slot, in care poti introduce cartela primita de la furnizorul de cablu. Asta este tot, te poti instala in fata micului ecran si sa vizionezi emisiunea ta preferata. Sa nu uitam de sistemul audio Dolby Digital si de rezolutia video 4k, prin care ai acces la sunete si imegini de cea mai buna calitate.

 

 

 

 

Suport televizor:

 

A+ SPB446

 

Bratele cu balamale permit o inclinare orizontala de pana la 60 de grade, in ambele directii, iar pe verticala, se ofera urmatoarele valori: 10 grade in sus si 20 de grade in jos.

Rezista foarte bine la greutati mari, limita superioara pe care o poate sustine fiind de 50 de kilograme, in timp ce foarte putine aparate TV depasesc 15 kilograme.

 

 

 

 

 

A+ SPB233

 

Daca aveti aparate TV mici ori medii, intre 33 si 106 centimetri in diagonala, atunci acest suport televizor este pentru dumneavoastra, cu conditia ca limita VESA de 200 x 200 sa fie respectata (distanta dintre suruburile de prindere).

Limita sa de greutate este de 20 de kilograme, iar ca inclinare, permite pana la 90 de grade, in orizontala, precum si 12 grade verticala inferior si 5 grade superior (in sus).

Suruburile incluse sunt destul de scurte, asa ca la televizoare mai grele de 10 kilograme, ar fi bine sa cumparati suruburi mai lungi. Instalarea sa este usoara, iar pretul, atragator.

 

 

 

 

Ghid de cumparare

 

Indiferent daca investigati oferta pietei pentru televizoare, la preturi bune, ori pentru cele mai avansate sisteme de home entertainment video, exista o serie de factori principali cu care va trebui sa fiti familiar/a, pentru a face alegerea potrivita.

S-ar putea sa cunoasteti cateva din ele, sau nu, in orice caz, noi i-am listat mai jos, pentru cine doreste sa isi ascuta abilitatile de evaluare a unui televizor:

 

 

Smart sau nu: pentru anul curent, elementul initial la care trebuie sa va uitati este daca televizorul ales are functii Smart, de navigare pe Internet, sau nu. Este important acest element, pentru ca influenteaza considerabil pretul.

Asadar, daca nu va intereseaza browsingul pe web si doriti doar sa va uitati la serviciile de cablu, puteti sa taiati de pe lista o serie de modele scumpe de televizoare si sa le evaluati pe cele ramase, pe baza urmatorilor factori de imagine, sunet si functionalitate:

 

Diagonala: acest element este important din doua puncte de vedere, cat de departe veti sta de televizor si cat de mult loc aveti in camera unde il veti amplasa. De exemplu, un televizor Samsung 80 cm se va potrivi in toate incintele, daca stati la o distanta de maximum trei metri de ecran si nu aveti probleme cu vederea.

Daca dispuneti de mult loc, iar camera este mare, cu canapeaua pe partea opusa a aparatului, atunci un model avansat, sa zicem, de exemplu un televizor LED Smart Samsung, 101 cm, 40mu6102, 4k ultra hd, va fi mai potrivit, mai ales daca aveti fondurile suficiente(Nota: am ales Samsung doar ca exemplu, desigur ca va puteti orienta catre orice brand doriti!).

 

Rezolutie: aceasta se defineste prin numarul de pixeli, lungimea x latimea. Standardul HD Ready are 1366 x 768 pixeli, cel Full HD are 1920 x 1080 pixeli, iar 4K, cel mai nou si mai ridicat de pe piata, are 3840 x 2160 pixeli.

Pe scurt, regula este urmatoarea: cu cat diagonala modelului ales va fi mai mare, cu atat ar trebui sa fie rezolutia mai ridicata, mai ales daca stati aproape de ecran.

Un televizor 4K, de regula, va fi de cel putin 100 de centimetri intre colturile opuse, iar cele mai mici de 80 de centimetri rareori vor oferi mai mult de standardul HD Ready.

 

Sunet: pentru aceasta categorie de produse, rareori intalniti sisteme de sunet performante, incorporate in carcasa (poate doar la firma Bang & Olufsen, insa televizoarele lor sunt extrem de scumpe).

De regula, primiti difuzoare de 2 x 6 Wati, pana la 2 x 10 Wati, fara incinte acustice, prin urmare nu vor excela la frecvente joase. Este important, insa, ca interfata audio sa ofere suport pentru Surround Dolby, precum si un egalizator digital, mai ales daca planuiti sa instalati un sistem extern de boxe.

 

 

Conectori: in zilele noastre, acestia sunt inclusi pe panoul din spate. Cele mai multe modele de televizoare contin iesire de sunet de tip jack, intrare composite sau slot CI+, pentru serviciile TV care includ carduri de acest tip.

Atentie trebuie sa oferiti la numarul de sloturi HDMI si USB. Primele permit conectarea a multiple intrari: Blu-Ray playere, DVD Playere, ori altfel de surse de semnal, iar cele USB permit conectarea mediilor de stocare externe, precum stick-urile.

Daca aveti de gand sa legati televizorul la cat mai multe aparate, sunt de preferat modelele cu sloturi multiple.

 

Tehnologie display: elementul acesta defineste calitatea culorilor, a contrastului, efectul HDR pentru luminozitate cat mai naturala, precum si puterea nuantelor de negru. Ecranele normale LED sunt cele mai ieftine, iar cele Retina sunt printre cele mai performante. Orice televizor OLED, de exemplu, este considerat de inalta performanta azi.

Puteti sa observati cum si modelele mai scumpe, de exemplu acest televizor LED Smart Samsung, 125 cm, 50mu6102, 4K ultra HD, pot avea ecrane conventionale LED, insa multiple elemente de imbunatatire a imaginii, precum suport HDR si ameliorare de contrast in mod digital.

Aici trebuie sa mai mentionam si faptul ca s-ar putea ca unora sa nu le placa display-urile foarte performante, adica sa le gaseasca obositoare. Cel mai bine este sa vizionati produsul dorit la un showroom, pentru a va convinge cum va impacati cu tipul de imagine pe care il ofera.

 

Compatibilitate VESA: acest element tine de pozitia (sau distanta) gaurilor pentru suruburi, unele de altele, pe panoul din spate al televizorului, in vederea prinderii aparatului de un suport de perete.

Daca, de exemplu, aveti un televizor Sony compatibil VESA 200 x 200 milimetri, atunci aceeasi compatibilitate trebuie sa fie inclusa pe suportul de perete, si asa mai departe. Cele mai multe astfel de suporturi ofera compatibilitate multipla, avand gauri la diverse distante unele de alte, astfel incat sa se potriveasca cu cat mai multe modele de televizor LED.

 

Functii speciale: in special aparatele mai scumpe, de tip Smart TV, ofera suport pentru comenzi vocale, fie cu microfon incorporat, fie prin intermediul telecomenzii speciale (vorbim despre Magic Remote, ce poate fi utilizata cu un televizor LG). La multe alte modele, este inclusa posibilitatea de mirroring, acestea preluand prin conexiune wireless imaginea de pe telefonul dumneavoastra mobil.

Pentru o mica parte din public, ideea de televizor 3D ar putea fi atragatoare – exista si astfel de oferte, insa va fi necesar sa vizionati si continut special creat pentru efectul respectiv si sa utilizati ochelarii speciali. O gama mica de televizoare au ecran curbat, ce ofera un efect panoramic, insa si aici s-ar putea ca parerile sa fie impartite, cu referire la cat de placuta este imaginea generata astfel.

 

 

Brand: firmele ca Samsung, LG si Sony sunt printre cele mai bine cotate, atat ca vanzari, cat si ca tehnologiile de varf pe care le incorporeaza in televizoarele lor. In alte cazuri, nume mai putin cunoscute, ca Horizon sau NEI (acesta din urma fiind un ecou al anilor ‘90 din Romania), s-ar putea sa anunte produse mai accesibile.

Cert este ca brandul nu ar trebui sa fie un element principal de alegere, intrucat si firmele noi merita o sansa. In plus, marii producatori ofera atat produse puternice, cat si slabe, iar in unele cazuri, acestea din urma s-ar putea sa aiba pretul umflat doar din motivul ca poarta sigla unui nume faimos.

Asadar, sa trecem acum la urmatoarea parte a articolului, acum ca stiti cum sa alegeti un televizor potrivit: intrebarile. Vom incerca, prin urmare, pe baza criteriilor prezentate mai sus, sa raspundem unora din cele mai des intalnite dileme printre cumparatori:

 

 

 

Intrebari frecvente

 

Este bun un televizor second hand?

Da, aveti destule sanse sa gasiti televizoare bune, la mana a doua, insa cel mai bine este sa aveti ocazia sa testati toate functiile aparatului pe care aveti de gand sa il cumparati. Astfel, veti putea sa va dati seama daca exista vreo problema mai mult sau mai putin ascunsa.

Ne referim aici atat la modul in care raspunde meniul, diversele reglaje de imagine si sunet, sau modul in care citeste de pe stick-urile de memorie (multe aparate pot sustine stick-uri sau carduri pana intr-o anumita capacitate, de exemplu de cel mult 64 de Gigabiti).

Daca nu vi se permite testarea, nu recomandam cumpararea, o faceti pe cont propriu, mai ales daca televizorul va fi transportat dintr-un oras in altul.

 

 

Cum aleg masa de televizor?

Alegerea unei mese trebuie sa ia in considerare dimensiunea televizorului, in special a piciorului de sustinere. Conteaza, de asemenea, si modelul de picioare.

Daca aveti un televizor LED mare, de peste 120 centimetri, cu un picior foarte lat, va va trebui o masuta care sa fie mai lata decat piciorul, intrucat cel mai bine este ca nicio portiune a acestuia sa nu depaseasca marginile mesei.

Daca aveti un televizor Philips cu picioruse catre capetele sale, atunci suprafata piesei de mobilier pe care va sta o sa fie aproape cat aparatul de lunga. Dupa ce v-ati gandit la aceste elemente, orientati-va dupa stilul estetic si, in special, dupa inaltime, pentru a permite vizionarea de la un unghi confortabil.

 

Pot juca jocuri pe televizor?

Depinde la ce va referiti, cand vorbiti despre jocuri. Daca aveti console precum PlayStation ori XBox, acestea sunt special calibrate pentru televizoare. In cazul care, in schimb, dispuneti de un sistem PC desktop de gaming (sau de unul laptop, desigur), il veti putea conecta la TV fie prin HDMI, fie prin D-Sub cu 15 Pini, ca la monitor.

S-ar putea sa puneti intrebarea sa se refere la anumite jocuri online la televizoarele Smart, ori alte aplicatii instalate.

Da, multe modele de TV inteligente sunt echipate ca sa ruleze astfel de joculete, insa sa nu va asteptati ca ele sa nu fie foarte impresionante, comparativ cu titlurile lansate pentru PC sau console. Ca sa explicam mai bine, ele seamana cu aplicatiile de gaming de pe telefoanele mobile.

 

Ce inseamna televizor plasma?

Termenul de plasma a ajuns sa se refere la aproape orice televizor plat cu LED sau LCD, insa exista o diferenta intre acestea, ce tin de tehnologia de generare a imaginii.

La televizoarele cu plasma, gazul din ecran este incarcat electric la intervalele specifice, iar acesta se loveste de fosforii cu rosu, verde si albastru de la pixeli, generand culorile.

In zilele noastre, mai ales de cand rezolutia a trecut catre standardul 4K, tehnologia cu plasma incepe sa devina depasita, LED-ul facandu-si simtite avantajele, la rezolutii mari. De fapt, doar la mana a doua veti mai gasi televizoare cu acest tip de display, teoretic.

Insa termenul va ramane in vocabularul limbii romane, referindu-se la aparatele mari, plate, indiferent de tipul de tehnologie pe care le utilizeaza.

 

Exista televizor 8K?

Da. Rezolutia pentru acest standard este de 7680 x 4320 pixeli, iar pe astfel de display-uri, efectele precum HDR arata extraordinar, iar dimensiunea ecranelor poate sa ajunga destul de mare, avand in vedere ca o diagonala mare ar trebui sa fie acompaniata cu o rezolutie cat mai ridicata.

Primele televizoare 8K au fost prezentate in 2013 de catre Sharp, facand furori. Insa nu va entuziasmati prea tare, o sa dureze pana acestea vor aparea pe piata, in acest moment fiind foarte greu de produs. Momentan, va trebui sa va multumiti cu un televizor Samsung 4K, ori unul de la orice alta firma reputabila, daca cautati rezolutii extrem de ridicate.

 

Gasesc televizor portabil?

Desigur, exista cateva modele, cu diagonale de la 25 la 40 de centimetri. Seamana cu niste tablete, dar unele au si picior, includ conectori pentru tot felul de antene de cablu, telecomanda si asa mai departe.

Problema cu televizoarele LED portabil este fragilitatea lor, intrucat se pot strica repede in urma unei scapari sau a unei lovituri. Daca aveti un suport stabil in masina, camion, rulota, ori daca veti transporta aparatul in siguranta, preferabil intr-o geanta bine captusita, atunci va recomandam calduros astfel de produse!

Insa, sa stiti dinainte ca va fi nevoie de antene bune, pentru a prinde posturile dorite. Ori, de ce nu, puteti viziona continut de pe stick-uri sau carduri de memorie, la televizorul ales.

 

De ce palpaie ledul de la televizor?

Aceasta problema poate varia, de la televizor la televizor, chiar si de la un brand la altul. Recomandam sa vizitati un service, ori sa contactati magazinul de unde l-ati cumparat, daca este in garantie. Aparatele acestea sunt destul de sensibile, asa ca nu va incurajam sa incercati sa le reparati pe cont propriu.

 

 

Cat costa un suport de televizor?

Ca sa oferim din prima cifre, acestea pot costa de la sub 100 la peste 300 de RON, in functie de specificatii si de marime. Unele suporturi pot acomoda foarte multe modele de televizoare, prin compatibilitatea VESA cu diverse modele (vezi ghidul de cumparare, de mai sus, despre mai multe detalii despre acest aspect).

Un alt element care determina preturi mai ridicate este posibilitatea de a inclina televizorul cat mai mult, in stanga, dreapta, sus si jos. Totodata, exista suporturi care se pot extinde telescopic, printr-un sistem de balamale.

Nu in ultimul rand, trebuie sa aveti in vedere si greutatea aparatului pe care il veti fixa pe suport – fiecare model are o limita de greutate si este important sa nu o depasiti. De asta, mai bine investiti mai multi bani intr-un suport solid, decat sa luati unul mai ieftin, care s-ar putea strica destul de repede.

 

Cat costa un ecran de televizor?

Dupa cum probabil asteptati, ecranul de televizor, cu care il veti inlocui pe cel stricat, va fi direct proportional cu pretul aparatului, cand l-ati cumparat nou.

Ca sa oferim o estimare, cele mai multe service-uri spun ca un display nou poate sa ajunga pana la 80, sau chiar 90 la suta din pretul televizorului nou.

Asadar, s-ar putea sa iesiti aproape la fel de “ieftin” (cu ghilimelele de rigoare) daca veti cumpara un aparat identic cu cel stricat, pentru a-l inlocui.

 

 

 

Ghid de instalare si montaj pentru televizor

 

Instalarea si montarea unui televizor este unul din cele mai usoare procese, cand vine vorba de amenajarea interiorului casei sau biroului, cu electronice. Iata principalele elemente de care trebuie sa tineti cont la acest pas:

 

 

Pe ce va sta televizorul?

Evident ca, in primul rand, televizorul ales trebuie sa incapa in locul ales, permitand in acelasi timp persoanelor din fata sa sa il priveasca din fata. Evitati colturile camerelor, daca unghiul de vizionare nu este confortabil.

Televizoarele cu picior central sunt mai usor de pus pe standuri mici, precum comodele, insa modelele cu doua picioruse, aflate la cele doua capete opuse, vor avea nevoie de o polita, raft, ori dulap aproape la fel de lat ca televizorul in sine.

La cele mai multe modele de pe piata, picioarele se pot scoate, pentru a permite prinderea televizoarelor pe suporturi de perete. La acestea, luati in calcul potrivirea VESA (adica daca distanta dintre gaurile pentru suruburi sa permita prinderea pe suport).

Suporturile trebuie sa fie fixate bine in perete, de preferinta cu suruburi adanci, iar in multe cazuri, verificati stabilitatea lor apasand pe ele.

 

Pericolele din jur

Luati in calcul, cand instalati un televizor, si eventualele riscuri, care l-ar putea pune in pericol. De exemplu, are acces pisica sau cainele la el, ca sa nu il darame accidental? Exista sansele ca vreun copil sa dea peste el cu mingea sau cu alte jucarii?

Se afla televizorul in drumul de la living la bucatarie, astfel ridicandu-se problema de a varsa accidental vreo farfurie cu mancare pe el, ori stau deasupra lui ghivece cu flori, din care ar putea sa picure apa? Toate aceste intrebari vor trebui puse, atunci cand decideti unde sa montati televizorul.

Cel mai bun loc este cel sigur, vizibil, aerisit, care in acelasi timp sa permita utilizatorului acces la panoul din spate, atunci cand introduce sau scoate stick-uri de memorie.

 

 

Managementul cablurilor

Un element care tine mai mult de estetica este managementul cablurilor, adica cum vor sta acestea aranjate, in panoul din spate al televizorului. Multe aparate au canale speciale, pe partea dinspre perete, in care veti putea aranja firele cat mai ordonat.

Ar fi indicat sa oferiti atentie acestui aspect nu doar din cauza ca arata destul de neplacut, atunci cand aveti mai multe antene, conectori la Blu-Ray playere si la sistemul de home cinema, ci si pentru ca prea multe cabluri se pot incalci, cu timpul, ceea ce este neplacut atunci cand faceti curat sau cand mutati televizorul.

In plus, ar trebui sa aveti acces liber la priza in care sunt conectate toate echipamentele audio si video (sisteme audio, soundbaruri sau chiar videoproiectoare), pentru ca sa le puteti scoate, in cazul in care plecati in vacanta.

 

 

» Gasesti aici recomandari din anii anteriori

 


Alte produse recomandate, momentan indisponibile:

 

Philips 43PUS6503/12

 

Producatorul olandez Philips propune un model de televior Smart 4K ce doreste sa impresioneze prin calitatea imaginii si prin sistemul propriu de operare a interfetei smart, denumit Saphi. Televizorul are o diagonala de 108 cm si suporta rezolutii de pana la 3840 x 2160 pixeli. Utilizand tehnologia Pixel Precise Ultra HD, televizorul prelucreaza orice imagine (inclusiv cele de rezolutii HD si FHD), oferind un aspect fluid si cu contrast ridicat.

Acest lucru premite oricarui tip de imagine sa fie prelucrat in format UHD pentru a imbunatati calitatea vizionarii. Cu ajutorul sistemului de operare Saphi, navigarea prin functiile complexe ale televizorului Smart este simplificata. Datorita butonului “Home” de pe telecomanda, optiunea preferata poate fi indentificata rapid, fara a mai naviga printr-o multitudine de meniuri.

Sunetul acestui televizor este de o calitate ridicata, tehnologia DTS HD optimizand procesarea sunetului. Astfel, dialogul din programele vizionate preferate se va auzi mai clar, iar bass-ul se va auzi mai profund. Firmware-ul televizorului poate fi actualizat si prin USB in cazul in care televizorul nu poate fi conectat la internet pentru a fi updatat on-line. Calitatea imaginii este imbunatatita fata de generatia precedenta, imaginile fiind ridicate la standardul HDR Plus ce ofera un contrast si o culoare superioare.

 

Avantaje:

Pentru o calitate mai ridicata a sunetului, tehnologia DTS HD imbunatateste frecventele inalte si joase, oferind un bass profund si dialog clar.

Saphi, sistemul de operare al interfetei Smart, simplifica navigarea prin functiile televizorului, canalul dorit putand fi accesat mult mai rapid.

Televizorul are o functie integrata de echilibrare automata a volumului, eliminand posibilele neplaceri cauzate de galagie.

Utilizeaza tehnologia 900 PPI, oferind o calitate mai buna a imaginii prin marirea densitatii pixelilor.

 

Dezavantaje:

Acest televizor nu are un sistem de operare Android, ceea ce inseamna ca nu pot fi instalate alte aplicatii decat cele native si scade si compatibilitatea cu alte device-uri pe Android.

 

 

Philips 43PUS7303/12

 

Pentru cei ce vor opta pentru un televizor Philips, modelul de aici este in special potrivit pentru saloane sau dormitoare generoase, daca este sa luam in calcul diagonala sa de 108 centimetri.

Ca pret, este relativ scump, insa ofera posibilitati Smart, iar rezolutia de standard 4K (3840 x 2160 pixeli) asigura o imagine extra-fina, mai ales daca permite si software cu suport pentru HDR. Pe panoul din spate gasiti urmatorii conectori: doua sloturi USB, patru interfete HDMI, intrarea audio digitala, precum si minijack-ul pentru casti, pe langa conectare prin LAN la Internet.

Compatibilitatea VESA cu panourile de perete este de 200 x 200 (milimetri intre suruburi), iar printre alte functii speciale, include inregistrarea continutului video direct pe stick-uri USB, functie de zoom asupra unei bucati din imagine, functie de upscaling ce imbunatateste rezolutiile sub Full HD, iar ca dezavantaje, meniurile au fost descrise ca fiind usor greoaie.

 

 

Vortex LEDV39CTN06FHD

 

In cazul acestui televizor Vortex de tip LED, nu sunt incluse functii Smart, insa aparatul compenseaza cu o imagine foarte placuta, iar difuzoarele de 6 Wati fiecare sunt surprinzator de galagioase. In ceea ce priveste rezolutia, aceasta este de standard Full HD, adica 1920 x 1080 pixeli, ceea ce este acceptabil, pentru diagonala de 99 de centimetri.

Pe panoul din spate se afla conectorii: doi de tip slot USB, trei de tip HDMI, o intrare SCART si o iesire audio optica, digitala, pe langa intrarea de PC si jack-ul de 3,5 milimetri pentru casti casti. Este compatibil VESA cu orice suport pentru perete, categoria  200 x 200 milimetri.

Ca sa mentionam dezavantaje, are doar doua sloturi HDMI si unul USB. Pana acum, nu are niciun fel de element unic sau performant, insa recenziile au mentionat calitatea deosebita a imaginii ca punct forte. Stiind ca orice descriere de aici nu va reusi sa infatiseze modul in care arata, va recomandam sa testati acest televizor daca aveti ocazia, la un showroom sau acasa la vreun prieten, ca sa va convingeti.

 

 

Horizon 39HL5320H

 

Functiile Smart nu sunt oferite de acest televizor Horizon, insa printre principalele elemente care ne-au atras atentia se afla reteaua de canale de pe spate, ce permit un management eficient al cablurilor de antena ori de la DVD playere sau de la sistemele home cinema.

Ca diagonala, are 99 de centimetri, iar rezolutia sa este de 1366 x 768 pixeli, oarecum scazuta pentru marimea sa, dar nu toti cumparatorii vor obiecta la acest fapt. In plus, ecranul LED ofera o rata de refresh de 100 de Hertzi, ceea ce fluidizeaza imaginile, oferind o miscare cat mai naturala.

Interfata de sunet are decodor Dolby Digital +, iar in materie de conectori, pe spate se pot gasi trei porturi HDMI, minijack pentru casti, intrare component, un slot USB, precum si intrari SCART si D-Sub, pentru computer. Aparatul include si slot CI+. Este compatibil VESA la 200 x 200 milimetri, pentru panourile de perete.

 

 

Samsung UE65NU7302KXXH

 

Daca doriti sa investiti intr-un televizor Samsung curbat, modelul de aici impresioneaza atat prin design, cat si prin functii. Are o rezolutie 4K cu suport HDR si felurite optiuni de ajustare a imaginii in functie de continutul oferit, de la filme, la sporturi si muzica.

Cu ajutorul aplicatiei SmartThings, se ofera suport pentru comenzi vocale, precum si multe alte functii de tip telecomanda si panou de navigare, direct de pe telefonul dumneavoastra. La 163 de centimetri in diagonala, este mare si se potriveste cu livingurile generoase, fapt care va impresiona oaspetii sau clientii, in cazul in care il amplasati la sediul afacerii.

Media playerul inclus va reda aproape orice fisier video sau audio, iar aparatul ofera si functie de streaming de pe alte gadgeturi, sau de pe el insusi pe telefoane, tablete sau computere (cu functia SteamLink). Are trei porturi HDMI, doua USB, slot CI+ si ofera compatibilitate VESA 400 x 400. Ca dezavantaje, este destul de scump, iar designul curbat nu este pe gustul tuturor.

 

 

Sony Bravia 49XF8096

 

Multa lume ia in serios reputatia brandurilor mari, iar modelul de televizor Sony de aici este destinat aproape tuturor incaperilor mari (birouri, livinguri, dormitoare generoase), judecand dupa diagonala sa de 123 centimetri. In ceea ce priveste pretul, nu este pentru toate buzunarele.

Permite navigarea pe internet si alte functii Smart, iar rezolutia ecranului este de standard 4K (adica 3840 x 2160 pixeli) cu suport pentru HDR. Opereaza pe Android, varianta 7.0, iar utilizatorului ii este permis sa selecteze din multiple moduri de reglare a imaginii, in functie de context (poze, animatii, sporturi, cinema, jocuri). Are trei sloturi USB si 4 sloturi HDMI, precum si slot CI+.

Compatibilitatea VESA este 200 x 200 milimetri, daca doriti sa il fixati pe suporturi de perete, iar sunetul are decodoare Dolby multiple, Audio Return Channel si egalizator digital. Per total, este unul din cele mai bune televizoare Smart de la Sony, cu Youtube si Netflix preinstalate si cu meniuri prietenoase si intuitive.

 

 

Wellington WL43UHDV296SW

 

In cazul acestui televizor, ieftin si bun, ecranul si dimensiunile impresioneaza, pe langa posibilitatea navigarii pe Internet – doua avantaje mai mult decat surprinzatoare, la pretul sau. Ca sunet, are difuzoare relativ puternice, de 2 x 8 Wati, acompaniate de functiile de egalizator pe 5 benzi, decodor Dolby si Surround Sound virtual.

Diagonala sa este de 109 centimetri, iar ca rezolutie, ofera standardul 4K, adica 3840 x 2160 pixeli. Se poate conecta la web prin interfata wi-fi, iar ceilalti conectori sunt: un slot USB, doua de tip HDMI, o intrare composite si o iesire audio optica, digitala, pe langa intrarea SCART si jack-ul de casti. Este compatibil VESA cu suporturi de perete de tip 200 x 200 milimetri.

Ca sa mentionam dezavantaje, are doar doua sloturi HDMI si unul USB.  Per total, insa, este un televizor 4K deosebit de accesibil, ceea ce ii asigura popularitatea si atractivitatea printre cumparatori.

 

 

Samsung 32M5502

 

Acest produs este destinat cumparatorilor ce doresc un televizor Smart HD ce ofera o calitate excelenta a imaginii, dar care nu compenseaza prin marimea rezolutiei. Modelul de televizor LED, Smart, Samsung, 80 cm, 32m5502, Full HD are o diagonala ce nu dezamageste cumparatorul care urmareste un standard ridicat al calitatii imaginii.

Se situeaza printre cele mai bune televizoare de la producatorul coreean la categoria entry level. Televizorul utilizeaza tehnologii precum Ultra Clean View si Contrast Enhancer ce imbunatatesc claritatea imaginii. Acest model ofera un sunet excelent datorita tehnologiei Dolby Digital Plus. El se bucura si de beneficiile tehnologiei Bluetooth, ce permite conectarea unor casti wireless sau a unor boxe. Acest televizor are tuner de tip DVB-T2C, ce perimite receptia canalelor digitale terestre de tip T2, acest tip de transmisie fiind relativ nou pentru Romania. Pentru ridicarea calitatii culorilor alb si negru, 32M5502 foloseste tehnologia Samsung Micro Dimming Pro, ce analizeaza lumina si umbra din imagini si le prelucreaza digital.

Televizorul beneficiaza si de o functie de control vocal, ce permite o mai usoara navigare prin meniul Smart. De altfel, aplicatia Smart View de la Samsung permite conectarea telefonului la televizor si controlul cu ajutorul telefonului. Televizorul poate detecta rapid dispozitivele conectate prin Samsung One Connect, datorita procesorului quad core.

 

Avantaje:

Tehnologii specifice Samsung de imbunatatire a imaginii precum Contrast Enhancer, Micro Dimming si Ultra Clean View ce confera o calitate ridicata, chiar daca rezolutia este 1080p.

Sunet de tip Dolby ce confera o calitate mai ridicata a sunetului pentru programele sau filmele vizionate. Cu ajutorul Multiroom Link, sunetul poate fi auzit in mai multe camere.

Control vocal pentru telecomanda Smart, ce permite o navigare mai usoara prin functiile televizorului.

Permite controlarea televizorului cu ajutorul telefonului Samsung prin aplicatia Smart View.

 

Dezavantaje:

Acest televizor nu include si suportul pentru perete in pachet. Suportul pentru perete trebuie achizitionat separate si anumiti cumparatori ce doresc montarea televizorului pe perete pot fi nemultumiti.

 

 

Samsung UE50MU6102KXXH

 

Printre cele mai bune televizoare se afla multe modele de la firma coreeana Samsung. La acesta, este prezenta interfata Smart, cu ajutorul careia veti naviga pe serviciile de internet, totul fiind coordonat de un procesor quad-core. Puterea de sunet este de 10 Wati, iar ca software, aveti parte de codec DTS si Dolby Digital, precum si Multiroom Link pentru sincronizarea prin diferite camere a sunetului de la mai multe televizoare.

Diagonala ecranului este de 125 centimetri, potrivita saloanelor mari, la o rezolutie de 3840 x 2160 pixeli (4K), cu suport pentru HDR, pentru o luminozitate cat mai naturala. Sa enumeram si conectorii, intrucat multi cumparatori sunt interesati de acest aspect: doi de tip USB, trei de tip HDMI, o intrare video composite, precum si o iesire audio optica. In ceea ce priveste fixarea pe suporturi de perete, este compatibil VESA la dimensiunile de 400 x 400 milimetri.

Ca sa discutam si dezavantajele, la acest televizor Samsung putem sa spunem ca este relativ scump, mai ales pentru ultimele luni, in care piata a fost inundata de modele ieftine 4K Smart, chiar daca nu toate ofera avantajele pe care modelul de fata le are incluse.

 

 

LG 49UK6200PLA

 

In cautarea unui televizor la un pret bun Smart 4K de dimensiuni impresionante, modelul 49UK6200PLA de la LG poate fi cea mai buna alegere pentru majoritatea cumparatorilor. Producatorul, cunoscut pentru calitatea culorilor, propune acest model de televizor 4K in mai multe variante, el putand fi achizitionat si in varianta de 108 cm, respectiv 139 cm, in functie de bugetul cumparatorului.

Nu stim daca este cel mai bun televizor, insa are multe elemente care il situeaza foarte sus in topuri. Fiind dotat cu un procesor quad-core, acesta ofera o procesare rapida si fara zgomot a imaginilor de calitate UHD si posibilitatea de a te bucura de aceeasi calitate din orice unghi privesti. De altfel, tehnologia de sunet folosita de acest televizor permite crearea mai multor canale digitale de sunet, pentru a oferi o experienta Surround Sound. Fiind televizor Smart, el poate fi conectat atat prin cablu de retea si wi-fi, cat si prin Bluetooth.

Acest televizor de la LG beneficiaza si de o procesare de tip HDR a imaginii, fiind compatibil cu modele precum HDR10 Pro si HLG Pro. Pentru o experienta Smart cat mai placuta, utilizarea acestul produs este recomandata impreuna cu telecomanda LG Magic Remote. Cu ajutorul acestei telecomenzi, utilizatorul poate da zoom pe anumite zone de interes de pe ecran sau poate viziona clipuri si imagini in 360 grade.

 

Avantaje:

Pret avantajos pentru un televizor Smart 4K, fiind cel mai bun televizor din categoria lui de dimensiuni si caracteristici.

Televizorul amplifica digital calitatea imaginilor de rezolutie mai mica, pentru a oferi o calitate similara cu cea 4K. Astfel, te poti bucura de o calitate ridicata, chiar si atunci cand vezi clipuri de rezolutie mai mica decat cea a televizorului.

Tehnologia multicanal poate oferi iluzia Surround Sound-ului prin crearea unor canale de sunet virtuale.

Suporta multiple formate de tip HDR.

 

Dezavantaje:

Televizorul nu include tot timpul si telecomanda LG Magic Remote, ea putand fi achizitionata separat. In schimb, el se livreaza cu o telecomanda cu functii de baza.

 

 

 

Toshiba 32W2863DG

 

Cele mai bune televizoare ieftine implica branduri asiatice adesea. Pe langa Samsung, LG si Sony, care conduc topurile de vanzari, putem mentiona si compania Toshiba printre marile firme de echipamente electronice de consum. Modelul de aici are o diagonala de 81 de centimetri si o rezolutie de standard HD Ready, adica 1366 x 768 pixeli, iar ca tuner digital, functioneaza pe standardul DVB-T2/C/S2. Include decodor Dolby Digital pentru sunet, iar puterea difuzoarelor sale este de 6 Wati x 2.

Aspectul care i-a oferit acestui model un loc deosebit in topurile de vanzari este, pe langa pretul mic (ca la toate produsele din acest articol) si functia Smart, de navigare pe web. Se conecteaza la retea prin wi-fi integrat sau prin cablu LAN, iar cele 3 porturi HDMI incluse permit legarea a tot atatea surse de semnal, pe langa intrarile SCART si video composite. Puteti, desigur, sa utilizati televizorul si ca player media, redand continut de pe stick-uri USB, iar daca doriti, veti putea salva si setarile de imagine pe care le-ati reglat pe stick, pentru a le putea restaura ulterior.

Recenziile i-au laudat fluenta cu care raspunde la comenzi, indiferent daca vorbim de meniuri sau de navigarea pe Internet, iar imaginea si sunetul au fost descrise ca fiind de calitate, pentru un produs din categoria sa de pret. Ca dezavantaje, putem spune ca standardul HD poate fi descurajant, multi cuparatori orientandu-se dupa ecrane full HD (1920 x 1080 pixeli), atunci cand aleg un televizor de 81 centimetri.

 

Avantaje:

Ofera unul din cele mai bune rapoarte calitate-pret din categoria de televizoare de buget Smart.

Functia de clona USB va salva setarile de imagine pe care le-ati ales direct pe un stick de memorie, pentru a putea fi restaurate ulterior.

Permite conexiuni rapide la internet, atat prin wi-fi, cat si prin retea LAN, cu fir.

Dintre toate serviciile, laude considerabile s-au adus vitezei si fluiditatii cu care opereaza site-ul Youtube, acesta fiind la mare cautare in zilele noastre de catre publicul larg.

 

Dezavantaje:

Rezolutia sa este de 1366 x 768 pixeli. Multi cumparatori prefera sa se orienteze dupa rezolutii mai ridicate, mai ales la diagonala de 81 centimetri.

 

 

 

Philips 43PFT5503/12

 

La 108 centimetri in diagonala, acest televizor Philips se va potrivi cel mai bine in living sau in salon, ori, de ce nu, la un bar, daca detineti o astfel de afacere. Rezolutia nu este 4K, intrucat vorbim de un model de buget, insa cei 1920 x 1080 pixeli (standardul Full HD) sunt suficienti pentru a reda imagini fine, fara sa oboseasca privitorul.

Functia de imagine Micro Dimming Pixel Plus va imbunatati contrastul destul de mult, prin urmare naturaletea paletelor de culori va impresiona privitorul. Include tuner digital DVD-T-T2/C, dar si redare video analogica, pe standardele PAL, NTSC si SECAM. La nevoie, veti putea actualiza soft-ul prin intermediul slot-ului USB, daca veti conecta televizorul la un computer. In ceea ce priveste conectorii, acest aparat include intrare auxiliara audio, in caz de doriti sa redati muzica de pe telefon prin difuzoarele sale, si mai sunt prezente o iesire audio optica, iesire jack, o intrare USB, o intrare SCART, un slot CI+ si doua porturi HDMI.

Ca dezavantaje, putem mentiona faptul ca unii utilizatori doresc mai mult de un singur port USB, ca sa poata conecta stick-uri multiple sau hard-drive-uri externe in acelasi timp la televizor. In rest, produsul este mai mult decat satisfacator, pentru un TV de 108 centimetri la buget.

Avantaje:

La 108 centimetri in diagonala, este un model mare, destinat saloanelor ori livingurilor incapatoare.

I se poate actualiza firmware-ul prin conectarea la computere, prin USB.

Functia de imagine Micro Dimming Pixel Plus imbunatateste contrastul in mod activ, ducand la o claritate deosebita a imaginii.

Include si intrare de sunet auxiliara, daca veti dori sa redati melodiile de pe telefon sau de pe tableta la difuzoarele televizorului.

 

Dezavantaje:

Nu are decat un singur slot USB, prin urmare nu veti putea conecta un hard disk extern impreuna cu un stick de memorie, in acelasi timp.

 

 

 

Samsung UE32M5502AKXXH

 

Pentru un televizor de 80 de centimetri in diagonala, modelul acesta de la Samsung este usor mai scump decat majoritatea celorlalte prezentate aici, insa se incadreaza oricum in categoria de buget. Putem spune asta pentru ca ofera si functii Smart, de navigare pe web si de instalare a unor aplicatii, cat si o rezolutie de standard Full HD (1920 x 1080 pixeli), ceea ce inseamna o finete deosebita a imaginii, chiar si atunci cand priviti televizorul de aproape (1,5 – 2 metri distanta de ecran).

Nu putem sa spunem ca este cel mai bun televizor ieftin, insa candideaza la aceasta pozitie. Chiar si sunetul impresioneaza, intrucat cele doua difuzoare au cate 10 Wati fiecare, aproape dublu cat difuzoarele celor mai multe modele de TV. Include conexiune prin Wi-Fi integrat, slot CI+, iesire audio optica, intrare video composite, intrare component, doua sloturi USB si trei de tip HDMI. Este compatibil VESA 100 x 100, daca doriti sa il atasati de un suport de perete. Ca bonus, permite si efectuarea de mirroring de pe telefon, in cazul in care veti dori sa transmiteti imaginea direct pe televizor.

Ca dezavantaje, software-ul va cere sa faceti un cont de Samsung ca sa faceti browsing, acesta fiind gratuit, insa considerat un pas iritant de catre multi utilizatori. Include si functie de comenzi vocale prin telecomanda inclusa.

 

Avantaje:

Este un Smart TV, la o rezolutie Full HD de 1920 x 1080 pixeli, specificatii atractive pentru categoria sa de pret.

Include comanda vocala, ceea ce este foarte utila daca nu ii atasati tastatura pentru browsing.

Sunetul este clar si puternic, cele doua difuzoare avand 10 Wati fiecare, in timp ce marea majoritate a televizoarelor au difuzoare de 5-6 Wati.

Puteti face si mirroring de pe telefon, transmitand imaginile de pe acesta pe ecranul televizorului.

 

Dezavantaje:

Browsing-ul necesita sa va faceti un cont Samsung cu email, ceea ce poate fi considerat un past iritant si ne-necesar de catre unii utilizatori.

 

 

» Ascunde recomandarile anterioare

 

Lasa un comentariu

9 Comentarii

Mircea

March 17, 2021 at 4:22 pm

Te rog sa-mi recomanzi un televizor de 49-50″, 100 Hz, folosit in principal pentru vizionare programe TV. Pret in jur de 3200 lei.

Raspunde
                                   
Team MacroTehnicus

March 22, 2021 at 8:03 am

Buna, Mircea,

Samsung 55TU8072 (138 cm)

Samsung 50TU8072 (125 cm)

LG 49UN73003LA (123 cm)

Gasesti reduceri si la alte modele, de la 4000, la 3000, dar depinde de perioada.

Samsung 50Q60TA
Sony 49XH8077

Succes!

Raspunde
                                   
Silviu

February 24, 2021 at 7:49 pm

Buna seara,
LG 55NANO913NA (3700 lei) sau Sony 55XH9077 (4000 lei) ?
Nu ma intereseaza DTS.
Multumesc.

Raspunde
                                   
Team MacroTehnicus

March 2, 2021 at 12:02 pm

Salut, Silviu,

Initial daca le compari specs, sunt aproximativ la fel.

Pentru pret versus ce ofera – LG la 3700.

Recenzii nasoale am gasit la ambele modele, deci daca e sa nimeresti prost, e cam acelasi lucru.

Succes!

Raspunde
                                   
Silviu

March 3, 2021 at 7:26 am

Scuze, 50″ nu 43″.

Raspunde
                                   
Team MacroTehnicus

March 3, 2021 at 9:33 am

Ok, revin cu 3 exemple, dupa ce fac putina documentare.

Raspunde
                                   
Silviu

March 2, 2021 at 3:50 pm

Multumesc pentru informatii. Te rog da-mi o varianta mai buna, preferabil de 43″ (se pare ca 55″ este prea mare). Mulumesc inca o data.

Raspunde
                                   
Andrei

February 9, 2021 at 12:04 pm

Doresc sa cumpar un televizor cu diagonala de 55″, avand un buget de aproximativ 4000 lei. Am rugamintea sa-mi dai cateva variante, precizand si care au DTS

Raspunde
                                   
Team MacroTehnicus

February 17, 2021 at 8:34 am

Buna, Andrei,

Fara DTS, in ordinea calificativului:
Samsung 55TU8072
Samsung 55TU8372
LG 55UN73003LA
Philips 58PUS8545/12

Cu DTS:
Sony 55XH8196
Sony 55X7055
Toshiba 55U3963DG

Numai bine!

Raspunde