Cel mai bun Smartphone

Am modificat articolul ultima data pe: 20.04.24

 

Smartphone-uri – Opinii si Recenzii in 2024

 

Este evident de la sine ca aproape orice introducere la smartphone-uri ar suna cam redundant. Doar daca ati trait izolat cu triburile din Amazon timp de circa 10 ani, atunci da, s-ar putea sa aveti nevoie sa va explice cineva ce sunt si ce fac. Asadar, trecem direct la recomandari, intrucat stim ca pentru ele (si nu numai!) ati intrat pe pagina aceasta: Nokia 8 Sirocco 11A1NB01A04 este prima recomandare, cu un ecran de 5,5 inch la o rezolutie foarte ridicata (1440 x 2560 pixeli), iar microfoanele sale (trei la numar) pot inregistra orice sunet, inclusiv concertele foarte galagioase, de pana la 132 decibeli. Samsung Galaxy S9 Plus este oferit ca o a doua recomandare, intrucat stim ca multi cumparatori adora concurenta stransa dintre marii producatori de telefoane. Acest model are procesor octa-core (4 x 2,7 Ghz si 4 x 1,7 Ghz), acompaniat de 6 Gigabiti de memorie RAM, care ii ofera o viteza deosebita, chiar si cu foarte multe aplicatii. Mai mult decat atat, ambele camere ale sale au 12 megapixeli fiecare, pentru cele mai detaliate poze!

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cel mai bun!

Nokia 8 Sirocco 11A1NB01A04
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Pentru un model high-end de smartphone, nu este printre cele mai scumpe, are o rezolutie ridicata (1440 x 2560 pixeli la 5,5 inch), un display de calitate, iar microfoanele sale pot inregistra in calitate chiar si sunete de 132 decibeli.

Trebuie sa recunoastem ca a fost greu sa gasim vreun minus, mai ales la pretul acesta. Putem mentiona cel mult faptul ca nu are radio FM.

Nu este de mirare ca acest telefon se afla in multe topuri de vanzari. Firma producatoare a raspuns excelent cererilor pietei, iar din aproape toate punctele de vedere, modelul de aici nu merita decat laudat!

A 2-A OPTIUNE!

Samsung Galaxy S9 Plus:
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Cu camere de 12 megapixeli (ambele) si diafragma dubla, fotografiile vor iesi impresionant, la acest model. Poate filma si in slow-motion, are sunet Dolby Atmos, deblocare cu amprenta, iar rezolutia este foarte ridicata - 2960 x 1440 pixeli.

Si acest model se afla printre cele mai scumpe de pe piata. Vestea buna este ca puteti sa il cumparati pe abonament (adica in rate) la unele oferte.

Aplicatiile media exceleaza in cazul acestui Smartphone, indiferent daca vorbim despre fotografie, filmari sau inregistrari de sunet. Caracteristicile tehnice (procesor octa-core, 6 GB de RAM) sunt calibrate pentru a oferi una din cele mai bune viteze de raspuns, la acest pret.

A 3-a Optiune!

Huawei Mate 20 Pro
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

La 40 de megapixeli, camera sa principala este aproape cea mai performanta camera de telefon de pe piata. Modelul dispune si de multe aplicatii unice (cum e cea de creare de modele 3D a subiectilor fotografiati), iar bateria tine pana la 20 de ore!

Nu este un smartphone pentru orice buzunar, rivalizand cu cele mai scumpe modele de pe piata.

Multi cumparatori doresc sa fie cu unul (sau cativa) pasi in fata celorlalti posesori de smartphone. Exista cateva modele high-end pe piata, iar cel de fata este redutabil, daca sunteti dispusi sa investiti in el.

 

 

Pareri despre cele mai bune smartphoneuri

Vrei sa analizezi rapid cateva dintre cele mai populare modele de smartphone disponibile pentru achizitie si in mediul online? – Iti propunem o lista cu subcategorii de produse care ne-au atras si noua atentia. Am selectat exemplele, tinand cont de caracteristici, de ratingul primit de la utilizatori, dar si de popularitatea acestor dispozitive.

 

 

Smartphone Nokia:

 

Nokia 8 Sirocco 11A1NB01A04

 

Telefonul Nokia 8 Sirocco este considerat de multi cel mai bun Smartphone din categoria sa de preturi, insa decizia finala referitoare la acest titlu apartine fiecarui cumparator. Ca sa incepem descrierea acestui produs, putem mentiona din prima dimensiunile, greutatea si rezolutia ecranului. Astfel, la o lungime de 140 de milimetri, latime de 74 milimetri si doar 7,5 milimetri grosime, display-ul ofera o rezolutie de 1440 x 2560 pixeli la cei 5,5 inch ai sai. Greutatea totala a produsului este de 160 de grame.

Sticla de tip Gorila Glass 5 rezista foarte bine la socuri usoare si medii, iar corpul telefonului este facut din otel inoxidabil, rezistent atat la umezeala, cat si la lovituri. Celor care cauta un smartphone Nokia de calitate, interesati si de camera de luat vederi le spunem ca aceasta are un senzor de 12 megapixeli, este echipata cu lentile de la firma Zeiss si ofera zoom optic de 2x. Microfoanele incorporate pot rezista si la 132 de decibeli, adica vor capta fara distorsiuni si concertele galagioase.

Ca specificatii tehnice, beneficiati de 6 GB de RAM si 128 GB de spatiu de stocare. Este rezistent la apa functioneaza pe sistemul de operare Android si poate fi echipat cu un singura cartela SIM, iar autonomia sa cu bateria incarcata este de circa 22 de ore. Include barometru, busola, senzor de amprenta, accelerometru, giroscop si suport pentru intarcare wireless Qi. Ca pret, este un smartphone Nokia mai putin accesibil pentru buzunarele de rand.

 

 

 

Nokia 6.1 11PL2B01A07

 

Acest smartphone prezinta unul din modelele mai accesibile de la producatorul finlandez Nokia. Ofera suport pentru doua cartele nano SIM, include un procesor de 2,2 gigahertzi, alaturi de memorie RAM de 3 Gb si 32 de GB de spatiu de stocare (cu posibilitatea sporirii acestuia cu pana la 128 GB, prin adaugarea unui card micro SD). Ca display, ecranul IPS de 5,5 inch are o rezolutie de 1080 x 1920 pixeli – standardul Full HD – si este acoperit cu sticla Gorila Glass 3.

Functioneaza pe Android 8.1 ca sistem de operare, iar ca dimensiuni, masoara 149 x 75,8 x 8,2 milimetri, cantarind 172 de grame. Este compatibil cu modul de conectare NFC, printr-o singura atingere permitand stabilirea unei conexiuni Bluetooth, fara pasii intermediari. Camera sa are o rezolutie de 16 megapixeli, este echipata cu lentile Zeiss, ofera suport pentru HDR, detectie fata si mod panoramic de fotografiere, iar ca senzori aditionali, are compas, detectie a amprentei utilizatorului, giroscop si accelerometru, multe din ele foarte utile pentru aplicatii de tot felul.

Permite fotografiile dualshot la ambele camere si se incarca foarte repede, in circa o ora. Raportul calitate-pret este punctul forte al acestui smartphone, la un pret bun, daca nu aveti pretentii foarte exigente fata de gadget-urile din categoria respectiva de pret.

 

 

 

 

Smartphone Samsung:

 

Samsung Galaxy S9 Plus

 

In prezentarea oficiala a acestui smartphone Samsung, una din particularitatile principale pe care s-au axat producatorii este diafragma duala cu care este echipata camera. Cu ajutorul tehnologiei respective, orice poza pe care o veti face va prinde detalii fine, indiferent de nivelul de lumina din mediul exterior. Totodata, modul de Super slow-motion va filma la 960 de cadre pe secunda, ceea ce permite reducerea foarte mare a vitezei redarii, dupa dorintele utilizatorului.

Printre alte functii, poate si transforma figurile subiectilor fotografiati in emoji-uri, care vor avea aceleasi trasaturi ca ei. Sunetul sau este in Dolby Atmos, stereo, cu difuzoare de inalta calitate AKG. Ca specificatii tehnice, au un procesor octa-core cu patru nuclee de 2,7 Gigahertzi si patru de 1,7 Gigahertzi, 6 Gigabiti de RAM si 64 Gigabiti de spatiu de stocare propriu.

Per total, este unul din cele mai performante modele de telefoane – dupa multe pareri, cel mai bun Smartphone 2024, desi exista produse concurente de inalta calitate. Are extreme performante si functii numeroase, pe langa aplicatiile ce i se pot instala. Camera duala are 12 + 12 megapixeli, cu blitz integrat, iar deblocarea se poate face atat cu amprenta utilizatorului cat si cu scanarea irisului acestuia.

 

 

 

Samsung Galaxy J4 Plus SM-J415FZKGROM

 

Aceasta varianta de Smartphone Samsung Galaxy este echipat cu procesor quad-core, la 1,4 Gigahertzi, 2 Gigabiti de RAM si 32 de Gigabiti de memorie. Este un model accesibil ca pret, dupa cum se intelege si din specificatiile mai slabe decat la alte modele de telefoane. Asta nu inseamna ca aparatul nu raspunde eficient cerintelor multor cumparatori – suporta multe aplicatii, navigarea pe Internet este relativ rapida, iar pozele si inregistrarea nu dezamagesc clientii care cauta un smartphone, ieftin si bun.

Ca rezolutie, ecranul ale 1480 x 720 pixeli, la o diagonala de 6 inch – destul de mare, pentru telefoanele de pe piata. Camera pricipala are o rezolutie de 13 megapixeli, cea secundara are 5 megapixeli, iar durata de viata a bateriei, incarcata complet, este de 23 de ore, doar in convorbire.

Un avantaj notabil, suprinzator pentru marimea sa, este posibilitatea maririi spatiului de stocare cu carduri SD pana la 512 Gigabiti – de cateva ori mai mult decat modelele mai scumpe, care suporta maximum 256 Gigabiti. Ca dezavantaje, nu este atat de rapid ca smartphone-urile mai scumpe si sunt absente modurile de deblocare cu amprenta.

 

 

 

 

Smartphone Huawei:

 

Huawei Mate 20 Pro

 

Cel mai bun Smartphone pentru anul curent este un titlu disputat intre cateva modele de pe piata, iar compania chineza Huawei a lansat modelul de aici pentru a aborda sectorul de cumparatori extrem de exigenti. Este un model dual SIM, rezista la apa, are 6 Gigabiti de RAM, 128 Gigabiti memorie proprie, iar procesorul sau este octa-core.

Display-ul este unul din punctele forte care justifica pretul (destul de ridicat!) acestui telefon: rezolutia depaseste aproape toate celelalte modele de pe piata, cu cei 3120 x 1440 pixeli si 6,39 inch in diagonala. Camera de filmat este si ea extrema in performante, cu 40 megapixeli. O a doua camera ultra-wide are 20 de megapixeli, iar a treia are 8 megapixeli – pe scurt, raspunde oricarei exigente la capitolul fotografiere si filmare. Deblocarea faciala foloseste chipul utilizatorului, pe langa cea de amprenta ori iris.

Mai sunt prezente si alte aplicatii high-tech care sunt aproape SF, precum generearea de modele 3D a obiectelor fotografiate. Bateria a fost calibrata pentru a face fata consumului ridicat de energie a acestui telefon performant, capacitatea sa de 4200 mAh asigurand douazeci de ore de utilizare intensa (aplicatii, browsing, apeluri). Utilizeaza sistemul Android, iar singurul dezavantaj concret al sau este pretul, descurajant pentru multi potentiali cumparatori.

 

 

 

 

Lenovo smartphone:

 

Lenovo K6 PA530157RO

 

Amatorii de smartphone-uri ieftine si bune, care cauta un model ce suporta doua cartele SIM deodata, ar trebui sa ia in considerare cu toata seriozitatea acest model. Procesor octa-core la 1400 de Megahertzi, 2 Gigabiti de RAM si 16 Gigabiti de memorie proprie, cam acestea sunt particularitatile sale tehnice, desi puteti adauga carduri de pana la 128 Gigabiti pentru a-i mari spatiul de stocare.

Functioneaza pe sistem Android versiunea 6.0, are o camera de 13 migapixeli, un display de 5 inch in rezolutie Full HD (1920 x 1080 pixeli). Unul din avantajele notabile pe care le are, in fata multor modele concurente din aceeasi categorie de pret, este durata bateriei: doar in convorbire, poate asigura 37 de ore de functionare, iar in asteptare, poate dura 530 de ore! Include functie de radio FM, senzor de proximitate si giroscop, iar ca functii speciale, ofera sunet Dolby Atmos in stereo, detector de amprenta pentru deblocare, iar dimensiunile sale sunt 70,3 x 142 x 8,2 milimetri, la o greutate de 140 de grame.

Pretul sau este un punct forte, chiar si in comparatie cu alte smartphone-uri la preturi bune, mai ales pentru camera performanta si pentru senzorul de amprente, care sunt ambele incluse. Ca dezavantaj, daca utilizati un card micro SD, nu veti avea loc pentru a doua cartela SIM.

 

 

 

 

Smartphone Nokia 3:

 

Nokia 3 6438409001542

 

Printre diversele modele de smartphoneuri prezente pe piata in acest moment, Nokia 3 s-ar putea sa fie printre cele mai accesibile, daca nu chiar cel mai ieftin. Carcasa acestui telefon dual SIM este din aluminiu elegant, rezistent la socuri, iar printre lucrurile care sar in ochi la prima vedere, se poate observa o grosime foarte mica pentru acest produs: 8,4 milimetri (lungimea sa este de 143,4 milimetri, iar latimea de 71,4 milimetri).

Ecranul sau nu este printre cele mai mari, la cei 5 inch ai sai, insa nu este nici mic. Rezolutia oferita este de 1280 x 720 pixeli, acceptabila la acest pret. Camera poate fi considerata, in schimb, relativ slaba, senzorul sau oferind doar 8 mega pixeli, in timp ce multe alte modele ofera peste 12. Senzorii sunt: giroscopul, cel de proximitate, magnetometrul si accelerometrul. Ecranul Corning Gorilla glass ofera suficienta protectie la socuri, pentru pretul sau, mai ales impotriva zgarieturilor.

Ca specificatii tehnice, are 2 GB de memorie RAM, 16 GB spatiu de depozitare propriu (ce poate fi marit prin adaugarea unui card micro SD), procesor quad core de 1,3 Gigahertzi, iar ca obiectii, multe recenzii au spus ca difuzoarele incluse in acest model nu sunt de foarte mare calitate, insa acest lucru ar fi de asteptat, dat fiind pretul sau.

 

 

 

 

Smartphone LG:

 

LG G7

 

Acest Smartphone LG are, ca prim element care atrage atentia, un ecran mare, de 6.1 inch, acesta ocupand aproape toata suprafata frontala a sa (masoara 153,2 x 71,9 x 7,9 milimetri). Rezolutia pe care o ofera este ridicata – 3120 x 1440 pixeli – aproape de standardul 4K (display-ul este de tip IPS). Ca specificatii tehnice, are o memorie RAM de 4 Gigabiti, 64 de Gigabiti de memorie interna (cu posibilitatea de marirea la pana la 2 Terabiti, prin adaugarea de carduri).

Ecranul este de tip Corning Gorilla Glass 5, rezistent la zgarieturi si socuri si foarte sensibil in ceea ce priveste atingerea (564 ppi). Camera duala are 16 + 16 megapixeli, blitz integrat cu LED, iar rezolutia video maxima este de 3840 x 2160 pixeli. Camera secundara, de selfie-uri, are senzor de 8 megapixeli. Suporta HDR, OIS, EIS si modul panoramic de fotografiere. Include barometru, compas, giroscop, senzor de amprenta si accelerometru.

Include si un convertor digital-analog de inalta fidelitate, astfel incat sunetul o sa fie de inalta calitate (pana la 990 kilobiti pe secunda), mai ales daca optati pentru niste casti de brand. Ca pret, se afla undeva la mijloc intre cele mai scumpe si cele mai ieftine telefoane, iar asta ii asigura un succes destul de bun cu o mare parte din clienti.

 

 

 

 

Vivo smartphone:

 

VIVO X21 UD 807867

 

Nu este un smartphone ieftin, dar nici scump, insa per total, ofera un raport calitate-pret destul de atractiv pentru multi cumparatori – cam asa am putea incepe descrierea acestui model. Echipat cu Android 8.1 si cu senzor de amprenta integrat in ecran, poate utiliza doua cartele SIM deodata. Ca performante, se afla printre cele mai rapide telefoane inteligente: are procesor Octa-core la 2,2 Gigahertzi per nucleu, acompaniat de 6 Gigabiti de memorie RAM.

Ca spatiu de stocare, sunt oferiti 128 Gigabiti, cu posibilitate de a atasa si carduri micro SD de pana la 256 Gigabiti. Asadar, la capitolul putere de calcul, sta foarte bine. Ecranul sau este, de asemenea, printre cele mai mari, la 6,3 inch, iar rezolutia oferita peste de 2280 x 1080 pixeli. In ceea ce priveste camera, Aceasta este duala, de 12 megapixeli, pe cand cea frontala are doar 5 megapixeli. Este inclusa si optiunea de a face fotografii panoramice, precum si suportul pentru HDR.

Un element care face acest Vivo smartphone sa fie atragator in special pentru cei tineri este modul AI Game, care nu va intrerupe jocurile atunci cand are loc un apel, iar riscul ca joaca sa fie stricata de o atingere gresita este eliminata. Acest mod, impreuna cu display-ul AMOLED, fac din model una din optiunile cele mai avantajoase pentru pasionatii de gaming mobil.

 

 

 

 

Smartphone Allview:

 

Allview Soul X5 Pro

 

Se pot intalni, uneori, cumparatori care cauta sa cumpere un smartphone Allview doar pentru motivul ca doresc sa sustina brandurile romanesti. Daca va aflati printre ei, ori daca doriti un telefon bun, la un pret destul de accesibil spre mediu, noi va recomandam acest model. Frecventa procesorului este de 2.0 Gigahertzi, in total fiind opt nuclee in el. Ca memorie RAM, are 4 Gigabiti, iar ca spatiu de stocare propriu are 32 de GB, fara niciun card de memorie aditional.

Este combatibil atat cu micro SIM, cat si cu nano SIM, suportand doua cartele. Rezolutia display-ului generos (6,2 inch) este de 2246 x 1080 pixeli, iar acesta este acoperit cu Gorilla Glass 3 – o echipare surprinzatoare, la pretul aparatului. In plus, se ofera si modul de inregistrare in slow-motion, pe langa suport HDR. Camera principala are 16 megapixeli, iar cea secundara are 5 megapixeli.

Deblocarea se poate face prin amprenta, iar daca este sa ii gasim vreun dezavantaj, putem spune ca la 210 grame este mai greu decat marea majoritate a telefoanelor smart de pe piata. In plus, ii lipseste becul special pentru notificari si pentru baterie.

 

 

 

 

Smartphone CAT:

 

Caterpillar CAT S60

 

Cele mai multe telefoane mobile inteligente se aseamana, in mare, la forma si la unele functii, desi performantele pot varia. Insa, acest smartphone CAT se distinge de marea majoritate a modelelor prin cateva elemente: in primul rand, forma, oarecum neregulata, in timp ce pe spate sunt prezente mai multe camere, una deasupra celeilalte. Una din ele este o camera standard de 13 megapixeli, insa alta este o camera termica, care poate detecta caldura obiectelor chiar si prin fum, pana la 30 de metri distanta.

Pe deasupra, promite si cea mai ridicata rezistenta la apa din lume – pana la 5 metri de apa adancime! In plus, ofera si protectie impotriva prafului. Rezolutia ecranului sau de 4,7 inch (destul de mic, trebuie sa recunoastem) este de 1280 x 720 pixeli. Procesorul sau este octa-core, are 3 GB de memorie RAM, iar spatiul destocare este de 32 Gigabiti. Este un telefon de tip dual SIM, insa foloseste numai cartele de tip nano.

Este un telefon util pentru mesteri care lucreaza cu echipament care se incalzeste (instalatii electrice), scafandri, fanii aventurilor in natura ori alte persoane care lucreaza in industrie. Ca pret, se situeaza undeva pe la mijloc intre cele mai ieftine si cele mai scumpe smartphoneuri de pe piata anului curent.

 

 

 

 

Smartphone ASUS:

 

ASUS ZenFone ZE620KL

 

Includem si un smartphone ASUS in aceasta lista. Desi acest brand se ocupa, in mod normal, cu echipamentele IT, telefonul de aici poate concura fara probleme cu produsele de la Samsung, Allview ori Huawei. Se configureaza usor, se deblocheaza cu amprenta posesorului, incarcarea dureaza sub doua ore, iar sistemul de operare Android 8.0 este selectat pentru a accelera reactiile, scotand ce este mai bun din procesorul Snapdragon 636.

Este echipat cu 4 Gigabiti de RAM si 64 Gigabiti de memorie proprie, cu posibilitatea atasarii de pana la 2 Terabiti memorie extra, prin carduri micro SD. Ecranul sau este mare – are 6,2 inch in diagonala – iar rezolutia este de 2246 x 1080 pixeli. Camera principala are 12 megapixeli, iar cea secundara are 8 megapixeli. Ofera suport HDR si mod panoramic de fotografiere.

Nu are foarte multe functii speciale, precum telefoanele mai scumpe, insa asta ii permite si sa se miste foarte repede prin meniuri sau atunci cand navigati pe Internet. In ceea ce priveste dezavantajele, nu prea face poze bune la intuneric, insa in schimb poate filma si in slowmotion. Difuzorul sau, de asemenea, a fost laudat des in recenzii pentru puterea sa si claritatea sunetului.

 

 

 

 

Ghid de cumparare

 

Indiferent daca doriti cele mai bune smartphoneuri ori modelele mai de buget redus, in mare, criteriile de cumparare raman aceleasi.

Spre deosebire de tablete sau alte gadget-uri, nu exista aici cateva categorii diferite de produse, telefoanele inteligente avand, de regula, aceleasi principii de constructie si functionare. Sa incepem cu pretul, caci multi clienti analizeaza acest element la inceput:

 

 

Categorie de pret: de la sub 500 de RON la peste 1000 de Euro. In zilele noastre, oricine are un telefon mobil, smart sau nu, iar, ca orice accesoriu, acesta poate fi ales ca un element de prezentare a unui statut social. Asadar, cei bogati – ori cei care vor sa epateze – sunt adesea dornici sa se orienteze catre modele precum ultimul iPhone, Samsung Galaxy S9 Plus, Huawei Mate 20 Pro, acestea atingand o mie de Euro in unele cazuri.

Fireste, si pasionatii de tehnica se pot decide asupra acestora, pentru a fi la curent cu cele mai recente tehnologii. Puteti opta pentru modele medii ca pret (de la 1000 la 2500 de RON), precum Nokia 8 Sirocco, iar cele mai slabe, atat ca performante, cat si ca functii, costa sub 1000 de RON (de exemplu, Lenovo K6 sau Nokia 3).

 

Numarul de cartele SIM: multe pareri despre cele mai bune smartphone-uri considera acest element ca fiind foarte important, intrucat destule persoane in zilele noastre au si doua abonamente la servicii mobile deodata.

Asadar, respectivii vor cauta modelele dual-SIM, in timp ce restul vor alege telefoanele cu o singura cartele SIM. Exista, pe piata, variante ale aceluiasi model atat cu o singura cartela, cat si cu doua, cum este Nokia 3 sau LG G7.

 

Display: un punct important de concentrare a eforturilor inginerilor de la toate companiile producatoare este ecranul, ori display-ul. Rezolutiile, calitatea imaginii si sticla protectoare sunt trei elemente la care se intrec sa impresioneze respectivele firme.

De regula, nu o sa prea intalniti telefoane cu ecrane mai mari de 6, poate 7 inch in diagonala (ar fi greu de tinut in buzunare). In schimb, la rezolutii, ele variaza de la 1280 x 720 pixeli (cum e la Nokia 3, un produs de buget), pana la valori bine peste Full HD, cum este in cazul lui Huawei Mate 20 Pro, care ofera 3120 x 1440 pixeli, imaginea acestuia fiind extrem de clara.

Daca doriti cel mai bun smartphone 2018, cautand astfel un model mai vechi, pentru a investi mai putin la achizitie, atunci tehnologia de display trebuie luata in considerare: cele IPS LCD sunt intalnite la aproape orice smartphone ieftin, in timp ce modelele mai scumpe au display-uri AMOLED (mult mai odihnitoare privirii, ca la Samsung Galaxy S9 Plus), sau QHD pOLED (Nokia 8 Sirocco) ori Retina, ca la Apple iPhone, acesta din urma fiind considerat printre cele mai placute ochilor.

 

 

Specificatii de performanta (procesor, memorie RAM): viteza cu care efectueaza calcule depinde de procesor si de memoria RAM, exact ca la un computer personal. La ce conteaza aceasta viteza? Simplu: de la cat de repede raspund meniurile la cate aplicatii poate rula in acelasi timp telefonul! Adica cam orice. De regula, modelele de buget, cum sunt multe produse smartphone ASUS, vor avea 4 nuclee la sub 1,5 Gigahertzi la procesor si sub 4 Gigabiti de RAM.

Daca optati pentru un smartphone Huawei de performanta, sau alte produse asemanatoare, au opt nuclee si 6 Gigabiti de memorie RAM, ceea ce le sporeste performanta considerabil. Ca regula, ar fi bine ca un procesor slab sa fie acompaniat de mai mult RAM si invers, pentru ca telefonul sa aiba performante decente.

 

Spatiu de stocare: de acesta depinde cat de multe fisiere si aplicatii pot fi inmagazinate in memoria telefonului, aceasta variind de la 16 Gigabiti la 128. Daca cumva vi se pare putin chiar si un spatiu de 128 Gigabiti, marea majoritate a modelelor de pe piata permit atasarea unui card micro SD, care va spori considerabil spatiul de stocare (exista modele care pot acomoda carduri de pana la 512 Gigabiti, cum este cazul lui Galaxy J4 Plus).

 

Camerele foto/video: foarte mule persoane, in zilele noastre, au fost atinse de pasiunea fotografiei, iar pozele reusite sunt dorite in special pe platformele social media. Din acest motiv, producatorii de telefoane mobile se intrec in a echipa produsele lor cu cele mai ridicate rezolutii la camere, ori cu puteri de zoom cat mai ridicate, acestea putand stabili care este cel mai bun Smartpone 2018.

Huawei Mate 20 Pro are o camera principala de 40 de megapixeli, una de 20 si una de 8 megapixeli, fiind cam cel mai performant model actual. De regula, modelele medii au camere principale de 12 – 20 megapixeli, iar telefoanele de buget au cel mult 12 megapixeli. Lentilele de wide angle (unghi larg) sunt uneori prezente, cum este tot la Huawei Mate 20 Pro.

Ca sa mai mentionam un aspect important, cel putin pentru cei mai pasionati de fotografie, exista mereu posibilitatea de a cumpara teleobiective mici, speciale pentru telefoane, care maresc zoom-ul optic sau care permit fotografierea in stil macro (obiecte mici, fotografiate in detaliu, de aproape).

 

 

Functii si aplicatii speciale: aici, aproape fiecare model (in special cele mai scumpe), vor fi prezentate cu diverse aspecte care sa atraga cumparatorii. Sa enumeram cateva: deblocarea cu irisul, fata sau amprenta utilizatorului (Samsung Galaxy S9, Huawei Mate 20 Pro), rezistenta la apa (aceleasi modele mentionate anterior), filmare in slow-motion, crearea de modele tri-dimensionale a unor obiecte din fata obiectivului (Huawei Mate 20 Pro), suport HDR (Samsung Galaxy J4 Plus), difuzoare duble Dolby Atmos (Lenovo K6) sau camera cu infrarosu si rezistenta la adancimi de pana la 30 de metri sub apa (cum este Caterpillar CAT S60).

Asadar, puteti observa ca, in mare, telefoanele mobile de tip smart sunt construite pe aceleasi principii, insa producatorii decid sa se instaleze pe anumite elemente, ca sa se adreseze unor anumite categorii de producatori.

Ca sa concluzionam, putem spune ca adesea este cel mai usor sa alegeti fie cele mai costisitoare, fie cele mai ieftine telefoane, insa la modelele de mijloc, adesea va trebui sa fiti atenti la plusurile si minusurile fiecaruia, pentru ca achizita finala sa raspunda adecvat nevoilor si dorintelor dumneavoastra.

 

 

 

Intrebari frecvente

 

Cat costa un smartphone?

Pentru anul curent, exista modele de smartphone care pornesc de la sub 500 de RON, supranumite telefoanele de buget. Dupa acestea, incep produsele de mijloc, de la 500 pana pe la 2000 de RON, mai puternice decat cele de buget redus si cu mai multe accesorii, functii speciale si tehnologii noi.

Acestea sunt, dupa cum am spus si in ghidul de cumparaturi, subiectele celor mai intense dispute, intrucat au plusuri si minusuri care contrasteaza destul de mult. De exemplu, unele modele pot avea display-uri performante, dar performante de calcul scazute, iar altele invers, si asa mai departe.

Peste toate, avem ceea ce putem numi smartphoneurile high-end, orientativ cu preturi de la 2000 de RON pana la peste 4500. Acestea nu sunt pentru oricine, asta se vede clar, desi puteti opta pentru plata lor in rate, ceea ce le va face mai accesibile.

Performantele lor de calcul, dar si tehnologia display-urilor si a camerelor de luat vederi, sunt extrem de ridicate, dar nu prea veti intalni variatii mari intre modelele high-end. Cu alte cuvinte, toate ofera avantaje multiple, care fac concurenta dintre ele extrem de stransa.

 

 

Care e cel mai ieftin smartphone?

Aici, merita sa mentionam o mica distinctie in ceea ce priveste brandurile: multi cumparatori prefera sa intrebe “Care este cel mai ieftin smartphone de la firma renumita?” iar altii nu sunt interesati de brand, ci doar de pret. Samsung Galaxy J4 se afla printre cele mai ieftine telefoane ale momentului, la cateva sute de lei, iar multe modele de la producatorul chinez Huawei sunt facute pentru buget.

In ceea ce priveste cele mai ieftine telefoane la modul absolut, exista branduri mai putin cunoscute, cu este ZTE ori CUBOT, care costa sub 500 de RON adesea. Intrucat aceste firme nu dispun de un renume cum este cazul brandurilor Samsung, Nokia, Huawei, Lenovo, ASUS ori Apple, ele isi lanseaza smartphone-urile la preturi mai mult decat accesibile, pentru a atrage cat mai multi clienti, in speranta de a-si stabilit o pozitie buna pe piata.

 

Merita investitia un smartphone second hand?

Da si nu! Raspunsul nu este chiar simplu, indiferent ca sunteti dependenti de smartphone sau doar il considerati un alt gadget util pentru serviciu. Un telefon nou are garantie, iar la cele second hand pot exista probleme care nu vor reiesi chiar si cand le testati (baterie uzata, probleme tehnice ascunse).

Daca insistati sa cumparati unul la mana a doua, exista cateva sfaturi de urmat, pentru ca achizitia sa fie buna: in primul rand, sa cunoasteti modelul pe care il doriti, eventual sa il fi testat la un prieten sau intr-un showroom. Astfel, cand testati telefonul second hand pe care il doriti, sa va dati seama daca acesta are probleme tehnice sau nu, dupa modul in care raspunde la meniuri si aplicatii.

In al doilea rand, conteaza locul de unde veti cumpara telefonul. V-am sugera sa evitati site-urile de comert online unde nu aveti posibilitatea de a va intalni cu vanzatorul, pentru a testa produsul. In plus, analizati anunturile: greseri gramaticale si apelative de genul “boss, marfa, de top, abia adus din Germania/Olanda/Anglia” pot fi semnale de alarma care pun la indoiala seriozitatea vanzatorului.

Mai mult decat atat, niste preturi exagerat de mici ar putea sugera ca telefonul este furat. Cel mai bine este sa va intalniti personal cu vanzatorul, sa testati intens telefonul si sa bateti palma pe un pret rezonabil.

 

Cum gasesc un smartphone rezistent la socuri?

In ceea ce priveste modelele normale, cele mai scumpe sunt adesea si destul de rezistente, insa nu inseamna ca nu veti avea emotii cand le scapati de pe birou sau atunci cand le cumparati pentru copii. Daca doriti un model cu adevarat solid, trebuie sa va orientati catre modele de nisa, cum este Caterpillar CAT S60. Un alt exemplu este RugGear RG500 NFC, care este garantat la cazaturi de la doi metri inaltime, pe beton.

 

Care sunt cele mai populare accesorii de smartphone?

Husele de protectie sunt adesea cautate, pentru ca pot sa scada riscul de spargere a ecranului atunci cand scapati smartphone-ul. Pentru pasionatii de fotografie, obiectivele speciale facute pentru telefon sunt de interes, ele oferind un zoom optic mai bun, lentile speciale pentru efectuarea pozelor de tip panorama, macro sau fish eye, iar un alt gadget pentru a face cele mai bune poze sau filmari este trepiedul pentru telefon. Exista multe astfel de trepiede, dar cam toate sunt universale (adica se pot potrivi cu toate telefoanele de pe piata).

Selfie stick-urile, pe care se pun telefoanele ca sa faceti poze selfie de la distanta, sunt la mare cautare, iar selfie ring-urile lumineaza fata dumneavoastra, tot cand efectuati acest tip de poze. Mai puteti gasi si adaptoare care permit conectarea unor mouse-uri si tastaturi la telefon, proiectoare ce (evident) proiecteaza imaginea de pe ecran pe pereti, ori mini joystick-uri special create pentru tablete si smartphone-ul pe care doriti sa va jucati.

 

Cum curat un smartphone?

Ecranul trebuie sters fie cu un servetel umed, fie cu unul uscat, dar foarte fin (de exemplu, carpa cu microfibra). Sa nu utilizati hartia, intrucat aceasta poate zgaria sticla, indiferent daca utilizati un smartphone ieftin, un Lenovo smartphone exigent, sau cel mai rezistent model de la CAT. Daca exista impuritati pe ecran, mai puteti lipi si o bucata de banda adeziva, pentru ca apoi sa o indepartati cu tot cu mizerie. Exista si kit-uri cu lichide speciale, ce pot oferi luciul si claritatea din fabrica pentru ecranul dumneavoastra.

Daca s-a infiltrat praf sau alte impuritati in interiorul aparatului, aveti optiunea de a cumpara un kit de desfacere pentru a-l curata, insa cel mai indicat este sa il duceti la un service specializat, in special magazinul de la care l-ati cumparat, daca telefonul este in garantie. Daca exista impuritati pe ecran, mai puteti lipi si o bucata de banda adeziva, pentru ca apoi sa o indepartati cu tot cu mizerie.

 

 

Ce aplicatii trebuie sa ai pe smartphone?

Exact ceea ce doriti. Exista prea multe aplicatii si prea diferite, ca sa le mentionam pe toate aici, sau ca sa recomandam vreuna in defavoarea celeilalte. Explorati piata, nu o sa va plictisiti, si alegeti ce va place! Nu uitati sa mai dezistalati din cele pe care nu le folositi, intrucat un smartphone mult prea incarcat va merge mai incet si va oferi o experienta mai proasta utilizatorului.

 

 

 

Instructiuni de folosire pentru smartphone

Includem si un tutorial care explica in mare principalele indicatii referitoare la folosirea telefoanelor inteligente. Indiferent daca ati optat pentru un smartphone Nokia 3, unul Huawei, ori unul de la Apple, in mare iata pasii care trebuie urmati, in caz de sunteti novici in domeniu:

 

Elemente centrale de tinut minte:

Aproape toate gadget-urile din aceasta categorie se pot grupa in trei tipuri: cele de la Apple (cu sistemul iOS), cele cu Android (facute de Samsung si de multe alte branduri) si cele pe Windows (facute de Nokia). Aceasta clasificare este stabilita pe baza sistemului de operare, desi pot exista modele de telefoane care au propriul sistem, diferit de cele trei mentionate mai sus.

Indiferent daca vorbim de un smartphone ieftin, ori unul scump, toate au un ecran cu atingere, iar unele persoane (in special barbatii cu degete mari si groase) se pot frustra atunci cand le vine greu sa atinga iconite mici, ori tastele de la tastatura virtuala. In astfel de cazuri, recomandam utilizarea unui stilus special, acesta putand fi cumparat separat, desi unele telefoane le au incluse in pachetul de livrare.

De cand au aparut smartphoneurile pe piata, termenul de aplicatie (app) a devenit cunoscut. Pentru cine nu cunoaste, o aplicatie este un program de software ce utilizeaza puterea computationala a telefonului pentru un anumit scop.

Exista sute de mii de aplicatii, de la cele pentru stiri la cele pentru monitorizarea antrenamentelor, urmarirea astrelor pe cer si analiza caloriilor ingerate. Pe scurt, poti face foarte multe lucruri cu smartphone-ul. Aplicatiile se pot descarca gratis de pe Internet, unele sunt incluse in telefonul cumparat, iar pentru unele va trebui sa platiti.

Desi controlul principal se face prin intermediul ecranului tactil, exista cateva butoane clasice, ce pot fi apasate, la fiecare telefon. Acestea sunt, de regula, butonul pentru “home” (ce intoarce la meniul principal), cel de “back” (inapoi), iar pe lateral, adesea, se vor gasi cele pentru volum si cel pentru pornire si inchidere a gadget-ului. Amplasarea lor poate varia de la model la model.

 

Ce face camera?

Inca de la inceput, aproape orice smartphone ieftin sau scump era echipat cu cel putin o camera de luat vederi. Aceste elemente au constituit un aspect central al acestei industrii, fiecare generatie de telefon marind rezolutia si capacitatiile de a capta imagini. In zilele noastre, cele mai multe modele au doua camere: una principala, pe spate, mai performanta, acompaniata de cea secundara, pe partea cu ecranul, a carui scop este sa faca selfie-uri.

De regula, dar nu obligatoriu, cea secundara este mai slaba ca performante. Pentru cei cu adevarat pasionati de fotografie, exista in comert si teleobiective mici, speciale pentru smartphone-uri, ce pot imbunatati posibilitatile de captare a imaginilor si de focalizare.

 

Sunteti gata de utilizare!

In rest, lucrurile merg ca la un telefon mobil normal: introduceti cartela SIM (sau cartelele), introduceti codurile, si puteti suna pe oricine. Trebuie, de-acum, sa va obisnuiti cu meniurile, cu navigarea si cu diversele aplicatii ce va stau la dispozitie. Cel mai bine este sa aveti rabdare si sa nu intrati in panica daca v-ati ratacit prin meniuri: smartphone-urile nu sunt atat de complicate cat par, iar dupa una-doua zile o sa fiti gata sa utilizati gadgetul in multiple scopuri!

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu