Cele mai bune placi de baza

Am modificat articolul ultima data pe: 07.10.24

 

Cea mai buna placa de baza – Recomandarile noastre pentru 2024

 

O placa de baza buna e esentiala pentru orice persoana ce foloseste calculatorul pentru activitati ce depasesc simpla navigare online. Daca esti gamer si esti dispus sa investesti in una dintre cele mai performante placi de baza pe care le gasesti, iti recomandam sa analizezi modelul Asus STRIX Z390-H GAMING. Suporta doar procesoarele Intel de generatie noua, prin socket 1151, formatul este ATX, memorie DDR4 si poti pune 4 sloturi cu capacitate de pana la 64 GB. Are interfata SATA III cu 6 porturi, cu rata de transfer de pana la 600 Mb/s, ceea ce va inlesti viteze de scriere si citire ridicate, cu unitati de stocare SSD. De asemenea, are functii avansate de control a sistemului de racire, poti modifica setarile acustice dupa preferinte si e echipata cu controler LAN Intel Ethernet (I219-V) pentru un gaming mai cursiv, mai rapid. Daca preferi o placa de baza mai accesibila, s-ar putea sa-ti placa modelul Gigabyte B450M DS3H.

 

 

Tabel de comparatie

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cea mai buna!

Asus STRIX Z390-H GAMING
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Placa de baza de ultima generatie, cu socket 1151, format ATX, cu sase porturi SATA III, cu 64 GB memorie RAM, avand dotari tehnice care o fac potrivita pentru sisteme pentru gaming, cu un sistem avansat de racire a componentelor, ce-ti ofera posibilitatea de a face reglaje audio dupa preferinte.

Ca sa poti monta aceasta placa, trebuie sa ai un sistem dotat cu procesor Intel de generatie a 9-a si a 8-a, Pentium® Gold sau Celeron®.

Este o investitie de care te vei bucura cel putin pe urmatorii 10 ani, caci e suficient de performanta pentru a merita sa o cumperi.

A 2-A OPTIUNE!

Gigabyte B450M DS3H
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

E prevazuta cu socket AM4, ceea ce o face compatibila cu sistemele cu procesoare Ryzen (toate generatiile), utilizeaza memorie de tipul DDR4, capacitatea maxima de memorie RAM fiind de 64 GB, ce poate fi completata prin cele 4 sloturi de memorie disponibile, si iti ofera majoritatea conectorilor de care ai putea avea nevoie.

Daca nu esti o persoana catusi de cat priceputa, manualul cu instructiuni nu iti va fi de mare ajutor, caci informatiile de instalare sunt sporadice.

Ramane o placa numai buna pentru persoanele care dispun de un buget mai restrans, insa doresc sa faca un upgrade al unui sistem mai vechi.

A 3-a Optiune!

Gigabyte GA-H110M-S2
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Placa cu performante potrivite pentru sistemele business, cu socket 1151, ce suporta procesoare din gama Intel, generatiile i7, i5, i6, i3, Celeron si Pentium, cu memorie DDR4 si doua sloturi de RAM, putand creste memoria RAM pana la 32 GB, cu interfata de stocare 4 x SATA III, careia ii poti aduce imbunatatiri in viitor.

Are mufa pentru conectarea unui singur ventilator, ceea ce va fi insuficient pentru persoanele care doresc un sistem de racire si mai eficient.

Este o placa de baza cu performante decente, care are si un cost care va fi pe placul celor ce doresc sa investeasca economic.

 

 

Modele recomandate in 2024

 

 

Asus STRIX Z390-H GAMING

 

E una dintre cele mai bune placi de baza pe care le poti monta la un sistem folosit preponderent pentru gaming, avand cipset Z390 integrat, socket 1151, ceea ce asigura compatibilitate cu procesoarele Intel de ultima generatie (a 9-a si a 8-a generatie, plus Pentium® Gold si Celeron®).

Are memorie de acces DDR4, exact ce ai nevoie pentru jocuri cu cerinte mari care vrei sa ruleze rapid, si exista 4 sloturi pentru RAM, capacitatea maxima acceptata fiind de 64 GB de memorie. Vei putea face numeroase upgrade-uri la sistem, putand creste spatiul de stocare prin adaugare de HDD-uri sau SSD-uri, avand interfata SATA III cu 6 porturi (asigura rate de transfer de pana la 600 Mb/s).

E echipata cu numeroase porturi USB 3.1, dar si HDMI si cinci audio jacks, printre altele, sustinand o conectivitate extinsa. Mai mult, are sistem audio integrat, pentru a-ti oferi mai mult control asupra sunetului, are LAN integrat, riscul de lag fiind minim, iar un alt aspect prin care impresioneaza e sistemul de racire foarte performant.

 

Avantaje:

Placa de baza performanta, pentru gaming, din categoria ROG Strix Gaming de la Asus.

E fiabila, datorita radiatorului din metal, cu design futurist, dar si a functiilor de control ale sistemului de racire.

Integreaza LAN, pentru latime de banda extinsa, asigurand rularea rapida si cursiva a jocurilor.

Interfata SATA III cu sase porturi, pentru multiple posibilitati de upgrade in viitor.

Are garantie de 36 de luni.

 

Dezavantaje:

E compatibila doar cu versiunile noi de procesoare Intel ( a 9-a si a 8-a generatie, plus Pentium® Gold si Celeron®)

 

 

 

 

Gigabyte B450M DS3H

 

Iata o placa de baza potrivita persoanelor care sunt nevoite sa se incadreze intr-un buget mediu-mic, care se asteapta la un Bios decent si performante medii. Are socket AM4, suportand toata seria de procesoare Ryzen (seriile 3, 5 si 7), fara a fi necesare update-uri de BIOS. De mentionat ca formatul e de tip micro ATX, iar la o frecventa 3200(O.C.), calculatorul va merge foarte bine, conform cumparatorilor multumiti de aceasta placa.

Modelul are memorie DDR4 si 4 sloturi de RAM, astfel ca poti creste capacitatea de memorie RAM pana la 64 GB. De asemenea, are sloturi PCI-E (x16,x4) si are chiar si slot M.2, mai rar intalnit, pentru persoanele care prefera sa instaleze o astfel de unitate de stocare SSD.

Tot la capitolul conectica te informam ca are patru porturi rapide, USB 3.0, alte patru porturi USB 2.0, HDMI, trei audio jack, un DVI, un PS/2 si RJ-45 (LAN integrat).

 

Avantaje:

E compatibila cu toata seria de procesoare Ryzen 2000, fara update de BIOS.

E oferita alaturi de doua cabluri SATA III.

Exista 4 sloturi de memorie RAM, capacitatea maxima suportata de memorie fiind de 64 GB.

O poti gasi la un pret avantajos.

Vine cu garantie lunga, de 36 de luni.

 

Dezavantaje:

Manualul e slab in instructiuni, nefiind neaparat de ajutor.

Are o singura mufa prin care poti pune un ventilator de racire in interiorul carcasei.

 

 

 

 

Gigabyte GA-H110M-S2

 

Gigabyte GA-H110M-S2 este o placa de baza care va satisface cerintele utilizatorilor obisnuiti, care folosesc calculatorul pentru filme, mailuri, social media, navigare online si, ocazional, cate un joc mic (iti atragem atentia totusi ca aceasta nu e o placa pentru gaming). Totodata, are si un pret pe masura performantelor pe care le ofera, astfel ca poti face o afacere foarte inspirata.

Placa suporta procesoare Intel i7, i5, i6, i3, Celeron si Pentium (pentru procesoare din generatia i7, este nevoie de update in BIOS), avand socket 1151. Are format mATX si memorie de tipul DD4R (frecventa maxima de procesare 2133 Mhz), cu arhitectura dual channel si doua sloturi care pot sustine pana la 32 GB.

Are interfata de stocare SATA III, cu 4 porturi (cate 6 Gb/s de conector), iar pe panoul din spate gasesti urmatorii conectori: porturi PS/2 pentru mouse si tastatura, doua porturi USB 3.0 si alte doua USB 2.0, RJ-45 si trei audio jacks (line in, line out, mic in).

 

Avantaje:

E compatibila si cu sistemele care au procesor de generatie mai veche.

Poti face imbunatatiri de componente si mari unitatea de stocare, avand interfata SATA III cu 4 porturi.

Are doua porturi USB 3.0, pentru conexiuni rapide.

O gasesti la un pret foarte avantajos, mai ales atunci cand e la reducere.

 

Dezavantaje:

Poti conecta doar un singur ventilator.

 

 

 

Cum alegi o placa de baza buna

 

Ghidul cumparatorului

Nu poti spune ca ai un calculator bine configurat fara o placa de baza de calitate. Aceasta componenta are rolul de a stabili legaturile corecte intre toate piesele sistemului si deci se situeaza pe o pozitie cruciala. Din acest motiv, e foarte important sa stii cum poate influenta tipologia sa toata performanta de care va fi capabil computerul. E posibil sa ajungi sa iti pui intrebarea, “cum cumpar corect o placa de baza?”, in special daca nu detii cunostinte solide de hardware.

Situatiile in care ai putea avea nevoie de o noua astfel de componenta pot fi relativ des intalnite; o vei achizitiona noua, atunci cand consideri ca vrei sa faci un upgrade, se cumpara tot separat, cand iti organizezi un nou sistem desktop pe componente sau ii analizezi calitatile in cadrul unei configuratii deja propuse, ca sa vezi daca poti folosi calculatorul pentru sarcini de rutina, pentru editare video sau chiar in gaming.

In primele doua situatii, cel mai important aspect care influenteaza direct selectia este procesorul. Daca iti cumperi toate partile sistemului separat, prima data consideri procesorul, iar abia apoi te interesezi unde gasesc placi de baza la un pret bun cumparatorii, alegand doar o piesa perfect compatibila.

Daca aceste doua elemente nu sunt 100% potrivite una fata de alta, functionarea sistemului este din start compromisa. Asadar, ca sa  stii ce parametri determina o achizitie inspirata, ti-i vom prezenta pe scurt in acest ghid.

Platforma: se mai numeste si “socket”(priza) si stabileste primul nivel de compatibilitate cu procesorul, iar in functie de compania producatoare, trebuie sa alegi socketuri compatibile cu procesoare Intel sau cu modele AMD.

Daca detii un procesor Intel, piesele compatibile vor avea socketuri denumite LGA si numerotate cu 775, 1150, 1151, 1155, 2011. Daca te pregatesti sa configurezi un sistem mai complex, ce se va axa pe randari si in principal pe editare video, cea mai potrivita optiune e LGA 2011, bineinteles in combinatie cu o unitate de procesare compatibila.

In restul cazurilor, pentru home useri se pot  alege alte versiuni, cu conditia sa cumperi intotdeauna modelul de placa mai nou decat cel de procesor. La Intel, un CPU mai vechi va fi compatibil pe acelasi tip de socket cu o placa de baza produsa mai recent, dar nu si vice versa, mai ales cand vorbim de procesoare dual core sau quad core.

Daca alegi sau detii deja un procesor AMD, vei observa socketuri denumite cu AM sau FM si numerotate dupa cum urmeaza: AM1, AM3, AM3+, FM2 si FM2+. Cele mai recente modele de procesor AMD sunt configurate cu socket AM3+. Desi acesta nu e chiar cel mai concluziv indicator pentru ultimele standarde de performanta, o placa cu acelasi tip de priza iti va permite upgrade-uri mai ample pe viitor, deoarece modelele din aceasta sursa sunt universal compatibile pe acelasi socket, indiferent daca sunt de productie mai veche sau mai noua(diferit fata de cazul Intel).

De regula, pentru a-ti usura considerabil munca de cautare, produsele comercializate online au in prezentarea lor specificata o intreaga lista de procesoare compatibile, care te va ajuta sa scutesti mult timp in cautarile tale.

 

Format: Exista urmatoarele dimensiuni mai des intalnite la o placa de baza: ATX, mATX, BTX, DTX, LPX. Acest aspect se mai numeste si “form factor”, putandu-ti oferi indicii despre posibilitatile viitoare de upgrade la memorie sau despre utilitatea intregului sistem.

Daca planuiesti sa adaugi mai mult RAM pe viitor, te sfatuim sa alegi ATX, intrucat asigura loc pentru cel putin 4 sloturi diferite, fata de micro ATX(mATX), care iti ofera numai 2 sloturi. In genere, pentru sisteme care suporta si procesor performant, ATX este alegerea ideala, indiferent ca vorbim de useri conventionali sau de calculatoare pentru institutii.

Cand ai mai putine fonduri disponibile, un mATX isi va face treaba corect, mai ales la un sistem de la care nu ceri foarte multe. Versiunile mai noi, BTX, sunt recomandate in cazul in care sistemul va avea probleme cu incalzirea excesiva(toate componentele sunt de ultima generatie), dar nu reprezinta alternative preferate pe utilizatori individuali.

 

RAM si SATA: Cea mai populara versiune de Random Access Memory ramane in prezent DDR3. Motivele sunt simple: a devenit mai accesibila ca pret, dupa aparitia DDR4, iar vitezele pe care le asigura sunt foarte bune pentru majoritatea utilizatorilor. Pentru cei mai putin pretentiosi, DDR2 nu este chiar o alegere proasta, mai cu seama cand stai prost cu bugetul.

Te sfatuim sa verifici capacitatea maxima la care poti ajunge cu memoria RAM, o placa ATX avand 4 sau mai multe sloturi, ceea ce inseamna o posibilitate de upgrade de pana la 32GB. Mentine compatibilitatea cu procesorul si cauta memorie compatibila pentru sloturile prezente. Ca sa iti dai seama  cat de importanta este aceasta componenta, consideram ca o valoare de 16GB RAM poate face fata nu numai cerintelor unui sistem desktop conventional, ci chiar si celor pe care le configurezi pentru gaming.

Pe cele mai simple variante de placi de baza poti gasi minim 2 porturi de tip SATA(3.0). Daca nu-ti permiti o investitie mai mare, te vei multumi si cu aceasta configuratie. In schimb, daca mizezi in principal pe calitate si performanta, cu cat mai multe porturi de acest tip, cu atat mai bun va fi considerat sistemul.

Inovatiile tehnologice, ca SATA Express, sunt mai mult facute pentru a deveni utile candva in viitor, iar din acest punct de vedere te sfatuim sa eviti sa cheltui suplimentar pe astfel de componente, intrucat pentru utilizare la domiciliu sau de birou, inca nu a sosit timpul lor.

 

 

Alte porturi: pot fi cele de tip USB, iesirile video si cele audio. Te sfatuim sa alegi modelul care iti ofera cel putin un USB 3.0 si cateva USB 2.0 adiacente, pe care le poti utiliza mai mult pentru a conecta diferite componente periferice.

Daca sistemul este achizitionat pentru gaming, pe langa procesorul grafic incorporat vei avea o placa video separat achizitionata, deci iesirea video de pe placa de baza va conta mai putin. In schimb, cand ramai cu un GPU integrat, aceasta iesire este esentiala pentru afisarea corespunzatoare a imaginilor.

La fel se intampla in cazul placii audio, care va fi mai tot timpul integrata. Alti conectori importanti de avut la dispozitie sunt: S/PDIF, HDMI, VGA, DVI, RJ-45 etc. Nu uita, cu cat este mai bogata interfata in posibilitati de conectare, cu atat mai usor va comunica intreg sistemul cu alte dispozitive externe.

 

Chipset si overclocking: Daca vrei sa-ti cumperi cea mai moderna componenta, o clara majoritate de pareri despre cele mai bune placi de baza te vor indemna sa alegi chipsetul Z97. Exista o gama foarte mare de modele de chipset(B85, H87, Z97, Q85 etc), iar daca nu esti un impatimit cu solide cunostinte de hardware, putin o sa-ti peste de acest aspect.

Elementul de care se intereseaza majoritatea utilizatorilor este posibilitatea de “overclocking”. Practic poti forta chipurile(Northbridge si Southbridge) de pe placa de baza sa functioneze la performante maxime, impreuna cu procesorul  si memoria RAM.

Cand este posibil acest procedeu, componentele vor functiona la frecvente mai mari decat cele mentionate de furnizor, rezultand de aici performante care le depasesc pe cele obisnuite, fara sa compromita integritatea sistemului. Initial, singurul chipset care permitea overclocking era Z87, insa in prezent se poate realiza si pe alte modele(cu rate mai mici de succes).

 

 

Branduri: Aici ne referim la modele / tipuri, iar cele mai populare dintre acestea sunt: ASUS, Gigabyte, AsRock si MSI. Dupa cum poti observa, acest parametru este mentionat ultimul, intrucat nu exista o regula clara care sa spuna ca un model ar fi mai bun decat celalalt in vreo privinta. Asadar, din aceasta perspectiva, poti alege in functie de ce componente ai mai detinut in trecut si de sfaturile gasite pe forumuri.

Consideram ca toti cei patru furnizori ofera componente de calitate, iar daca vrei sa determini unde se gasesc placi de baza la preturi bune, vestea imbucuratoare e ca oricare dintre aceste firme iti asigura costuri pentru toate buzunarele.

Daca vei respecta indeaproape sfaturile noastre, nu e nevoie sa fii foarte scolit in domeniul hardware ca sa cumperi un produs performant si nici nu vei cheltui o intreaga avere. Cu investitii minime, poti gasi sa comanzi online modelul visat, drept pentru care si sfatul pe care ti-l dam e achizitionarea de pe Internet. Pentru mai multe clarificari, consulta clasamentul nostru de oferte, astfel incat sa te convingi cat de rentabil e sa cumperi in acest mod.

 

» Gasesti aici recomandari din anii anteriori


Alte produse recomandate, momentan indisponibile:

 

Gigabyte Z97X-GAMING GT

 

Daca ti-ai propus sa gasesti cea mai buna placa de baza Gigabyte pentru overclocking, poti spune ca ai si gasit-o, sub forma acestui model. Este configurata cu un socket 1150, suportand, pe baza acestuia, compatibilitatea perfecta cu urmatoarele modele de procesor Intel: i3, i5, i7, Pentium si Celeron.

Daca detii una dintre aceste variante sau planuiesti o configuratie care sa le includa, nu vedem vreun argument contrar. Formatul este ATX si suporta memorie DDR3, permitandu-ti sa pui RAM maxim de 32GB(are 4 sloturi), valoare dubla fata de cea mai potrivita pentru memoria unui sistem adecvat in gaming. Despre porturile SATA3, putem spune ca sunt in numar de 8, asigurand compatibilitate de viitor cu noua generatie de unitati de stocare – SDD-urile. Include si un port SATA Express, care ar putea fi cam prea performant pentru ce ne permite tehnologia la un sistem desktop de acasa la ora actuala, dar daca vrei sa fii in pas cu noutatile, nu poti decat sa apreciezi acest fapt.

Chipsetul Z97 iti permite overclocking, iar sloturile suplimentare iti pot adaposti unitati de procesare grafica din cele mai performante(placi video dedicate – tehnologie multi-GPU SLI si CrossfireX). Ai la dispozitie o interfata foarte diversificata, pe care gasesti toti conectorii utili, mentionati in acest ghid de cumparare; ne vedem nevoiti sa specificam in principal porturile USB 3.0(6). Beneficiezi de procesor grafic, placa de retea si placa audio, toate integrate.

 

Avantaje:

Este o componenta foarte adecvata pentru gaming, capabila de overclocking prin chipsetul Z97 integrat si compatibila cu tehnologie GPU dedicat de ultima generatie.

Sustine compatibilitate excelenta cu procesoare Intel din diferite clase vechi si noi, prin socket 1150.

Include o multitudine de porturi, care ii extind conectivitatea.

Suporta upgrade-uri cu SDD-uri, prin porturi SATA 3.

Este un ATX cu 4 sloturi pentru RAM, unde incap pana la 32GB memorie, oferind performante excelente ca executare de jocuri.

 

Dezavantaje:

Poti spune ca ai cumparat unul dintre cele mai bune produse, dar cu un pret pe masura.

 

 

Asus N3050M-E

 

Prima recomandare pe care o avem pentru un produs ASUS se indreapta catre aceasta placa realizata pentru compatibilitate cu procesoare Intel Celeron , prin socket 1170, si prevazuta cu unitate de procesare integrata, sub forma modelului Celeron Dual-Core N3050 cu frecventa maxima de procesare de 2.16GHz. O recomandam celor care vor sa-si stabileasca o statie de lucru la domniciliu, folosind sistemul mai mult pentru browsing, lucrul cu programe simple, auditii muzicale si vizualizari de filme HD.

Piesa este foarte simpla, motiv pentru care reprezinta una dintre cele mai vandute la preturi ieftine. Este configurata pentru memorie DDR3 si are o capacitate de RAM maxima de 8GB. Din moment ce ofera 2 sloturi de memorie, poti intui ca e vorba despre un mATX cu sloturi de cate 4GB fiecare.

Are placa audio si procesor grafic integrate, la fel si o placa de retea Realtek model ALC887. Interfata SATA include numai doua porturi 3, aspect minim necesar. E prevazuta cu USB 2.0 si 3.0, VGA, HDMI, RJ-45, audio, asigurand posibilitati excelente de conexiune.

 

Avantaje:

Are procesor Celeron integrat, alaturi de placa audio, video si de retea.

Se vinde ieftin pentru o componenta 2 in 1.

E eficienta in sisteme desktop pentru home useri, avand memorie DDR3 si sloturi pentru 8GB de RAM.

Interfata este echipata corespunzator cu majoritatea porturilor de care ai nevoie la conectivitate extinsa.

 

Dezavantaje:

Include numai 2 porturi SATA 3.

Nu este adecvata in gaming, caci procesorul integrat are frecventa mica, ce nu suporta aplicatiile video foarte complexe.

 

 

AsRock Z97 Anniversary

 

Printre cele mai bune placi de baza cu socket 1150 recomandam aceasta oferta AsRock. Comparativ cu alte produse similare, consideram ca, la pretul sau, da dovada de cele mai apreciabile performante.

In primul rand, prezinta compatibilitate cu Celeron, Pentium, i7, i5 si i3 care au acelasi tip de priza. Sub aspect de upgradabilitate, mentionam chipsetul Z97, recomandat de multi IT-isti pentru overclocking. De asemenea, cu un format ATX si 4 sloturi pentru RAM DDR3, aceasta componenta poate ajunge la performanta de a oferi 32GB de memorie, daca ii completezi treptat capabilitatile. Fie ii asamblezi un procesor cu placa video integrata, fie ii interconectezi un GPU dedicat, alegerea ramane la latitudinea ta si in functie de buget.

Placa Gigabit iti permite sa joci jocuri mai simple in retea, fiind integrata. Totodata, si cea audio este inclusa. Prezenta celor 6 porturi SATA 3 permite conectarea unui SSD pe viitor si obtinerea de viteze foarte bune de accesare. Conectorii HDMI, RJ-45, USB(ambele tipologii) si cele 3 iesiri audio garanteaza performante moderate de conectivitate, facand-o compatibila cu cele mai moderne monitoare Full HD.

 

Avantaje:

Foarte potrivita pentru PC, dar si in gaming, pe baza compatibilitatii cu multiple modele de procesoare Intel, prin socket 1150.

Un chipset Z97 permite si optiuni de overclocking.

Lucreaza cu memorie DDR3 si 4 sloturi pentru RAM, permitand upgradare ampla la acest capitol.

Poti conecta un SSD, intrucat include porturi SATA 3.

Are toate tipurile de porturi de conexiune utile in prezent.

 

Dezavantaje:

Nu integreaza o placa video.

 

 

MSI h110m pro d

 

Recomandata pentru sisteme cu procesor Intel 6th Generation Core i7/i5/i3, Pentium sau
Celeron, aceasta placa de baza este o versiune tehnica dotata cu chipset Intel H110 si socket 1151 si face parte din categoria modelelor micro ATX (mATX) cu 2 sloturi disponibile.

Include 4 porturi tip SATa-III si suporta memorie RAM DDR4 de 32GB, numarandu-se printre optiunile preferate pentru dotarea calculatoarelor de birou si homeoffice, care au nevoie de viteza buna de lucru, cu precizarea ca pentru transmiterea de stream video pune la dispozitie conector DVI-D si nu este prevazut cu variante VGA sau HDMI. La capitolul conectivitate, mai pune la dispozitie optiune PS/2 pentru mouse sau tastatura, 4 porturi USB 2.0, 2 de tip USB 3.0, RJ-45 LAN pentru retea si suport audio de tip 5.1.

Este, de asemenea, dotata cu protectie la supratensiune si tehnologie DDR4 Boost pentru stabilitate imbunatatita a semnalului. Pentru ca lucreaza la o temperatura mai mica, iti ofera eficienta sporita, cu consum mai redus de energie.

 

Avantaje:

Lucreaza cu memorie DDR4 de 32GB, suficienta pentru aplicatii complexe.

Pune la dispozitie 4 porturi USB 2.0 si 2 porturi USB 3.0, oferind flexibilitate crescuta in ceea ce priveste conectivitatea la surse externe de date.

Este o versiune stabila si eficienta, recomandata pentru utilizare profesionala in homeoffice sau medii business.

Designul include protectie integrata la supratensiune pentru mai multa siguranta a sistemului si datelor.

 

Dezavantaje:

Nu include porturi HDMI sau VGA pentru transmisie video.

 

 

Asus H61M-K

 

Cei ce cauta produse accesibile de la brandul ASUS vor fi de-a dreptul incantati de acest model de placa, compatibila in socket 1155 cu procesoarele Intel din generatiile i3, i5 si i7 – Pentium si Celeron.

Cu un format uATX(comparabil ca dimensiuni cu ATX-ul conventional) si compatibila cu memorie DDR3, aceasta componenta se recomanda in structura desktopurilor pentru folosire in conditii simple de browsing si de procedee cu aplicatii nu prea complexe.

Ai la dispozitive doar doua sloturi pentru RAM, iar capacitatea maxima la care poti ajunge prin upgrade va fi de 16GB. Pe registrele LAN, video si audio, placa are componente corespunzator integrate. Include doar interfata SATA 2, deci poti conecta un SSD, dar viteza va ramane la nivel mai redus. Include mai multe potruri de conectare, printre care amintim patru USB 2.0, RJ-45, VGA, DVI si jack audio.

 

Avantaje:

Placa de baza Asus ieftina si buna.

Are posibilitati extinse de combinare cu multiple modele de procesoare Intel, in interfata LGA 1155.

Poate suporta memorie DDR3 si pana la 16GB de RAM, oferind un upgrade decent pentru sisteme desktop conventionale.

Are procesare LAN, audio si video gata integrate si un set de conectori diversificati.

 

Dezavantaje:

Lipsita de SATA 3 si de conector HDMI si USB 3.0.

 

 

MSI H81M-E33

 

Ca sa oferim si o alternativa MSI pentru asteptarile potentialilor utilizatori, acest model a reusit sa ne atraga atentia, deopotriva printr-o configuratie buna si printr-un cost destul de scazut. Daca vrei sa faci cea mai ampla economie la achizitia de componente pentru un computer util in browsing si in lucrul cu softuri simple, aceasta pare cam cea mai rentabila optiune pe care o ai.

Piesa se potriveste prin socket 1150 cu modele Intel de procesoare: Pentium, Celeron, i3/5/7. De asemeni, lucreaza cu memorie DDR3 si RAM impartit in doua sloturi, din moment ce are format mATX. Economiseste spatiu intern in unitate si poate acumula pana la 16GB de RAM, la upgrade total pe chipsetul de memorie.

Asta o sa iti ofere performante bune, chiar si pentru streaming online HD. Are interfata SATA 2 si 3, cate doua porturi fiecare, deci putand lucra si rapid, cu unitati de stocare SSD. Sta bine la capitolul conectivitate, cu toate piesele utile pentru tehnologia actuala(HDMI, USB 3.0, VGA, PS2 etc), iar pentru procesare audio, video si de retea are placi integrate.

 

Avantaje:

Foarte atractiva ca oferta de buget.

Asigura upgrade de memorie pana la 16GB, avand 2 sloturi pentru RAM(mATX).

Lucreaza cu foarte multe exemple de procesoare Intel, prin priza LGA 1150.

E echipata cu SATA 3 si porturi HDMI si USB 3.0, utile pentru transmisie calitativa si viteze mari la accesarea de date de pe Hard.

 

Dezavantaje:

Include minimum de porturi SATA III – doar 2.

 

 

ASUS H170-PRO

 

Din moment ce pe viitor memoria DDR4 va deveni cea mai populara, nu putem omite din topul nostru o piesa asftel configurata si care sa ofere si un cost accesibil. DDR4 are meritul de a imbunatati rata de consum energetic, unii experti declarand ca aceasta se realizeaza cu 40%.

Pe alte planuri, socketul 1151 permite legarea cu procesoare Intel din cele mai celebre generatii. Cu un format ATX si 4 sloturi pentru RAM, alaturi de tipologia cea mai noua de memorie, poti extinde acest parametru la impresionanta valoare de 65GB, de 4 ori mai mult decat iti trebuie in prezent pentru a derula cu succes absolut orice joc existent. Ce deducem aici? – Piesa va fi atu-ul preferatal gamerilor de pretutindeni.

Cu ajutorul interfetei SATA III cu 4 porturi poti conecta SSD-ul dorit, beneficiind ce cele mai bune viteze de accesare din prezent. Pe lista aspectelor pozitive includem si conectivitatea ultra-extinsa, pe baza tuturor porturilor(modele noi si vechi) necesare intr-un sistem desktop extrem de versatil. Poate numai suportul non-ECC la memorie este un mic dezavantaj, intrucat in aceasta forma nu poate fi considerat RAM pentru servere, ECC venind de la Error Correcting Code. Avand in vedere ca e foarte posibil sa n-o cumperi in acest scop, inconvenientul este usor de ignorat.

 

Avantaje:

Placa de baza cu socket 1151 la un pret bun.

Echipata cu memorie DDR4, deci asigura consum de energie imbunatatit, cu pana la 40%.

Include posibilitati foarte mari de extensie a RAM-ului la 65GB – ideale pentru gaming si pe viitor.

Toate porturile utile si interfata SATA 3 sunt prezente, asigurand conectivitate si upgradabilitate eficienta.

 

Dezavantaje:

Nu se recomanda pentru memorie RAM in servere, intrucat are suport non-ECC.

 

 

Gigabyte G41M-COMBO

 

Dam si un foarte apreciat exemplu de placa ce include socket 775 pentru Intel quad core sau dual core mai putin pretentios, atata timp cat respectivele elemente prezinta la randul lor o priza compatibila. Piesa se prezinta in format mATX si suporta memorie DDR2 si DDR3, in functie de bugetul de care dispui si de preferintele de utilizare.

Cu ajutorul a 4 sloturi, poti atinge valoarea de 8GB la RAM, pe care o consideram suficienta in browsing, streaming si deschiderea de aplicatii si softuri fara pretentii excesive de memorie. Pentru alte registre eficiente in procesare audio, video si in retea, mentionam elemente corespunzator integrate. Are doar interfata ATA si SATA II, iar aceste aspecte se numara printre cele mai putin laudate, alaturi de lipsa unui port USB 3.0 sau a unui slot pentru HDMI.

Date fiind toate aspectele mai sus mentionate, te sfatuim sa o alegi in cazul in care detii un sistem invechit si ai nevoie de un upgrade care sa ii dea un boost de noua tehnologie. La cerinte atat de reduse, o sa te multumeasca faptul ca are un consum de energie mai redus decat modelele mai performante.

 

Avantaje:

Poate accepta deopotriva memorie mai veche, DDR2, cat si relativ recenta – DDR3.

Permite upgrade pana la 8GB de RAM, valoare suficienta la un desktop pentru sarcini de rutina.

Fiind mai potrivita pentru upgrade la sisteme vechi, nu are consum energetic foarte mare.

Poate lucra atat cu procesoare dual core, cat si cu cele quad core – in functie de socket.

 

Dezavantaje:

Lipsesc mai multe porturi, printre care SATA 3 si USB 3.0.

Este o placa pentru procesoare mai vechi, avand socket 775.

 

 

MSI Z170A GAMING PRO

 

 

Chiar daca va fi necesar sa scoti o suma mai marisoara din buzunar, aceasta placa de baza pentru gaming te va acapara, in momentul in care esti unul dintre cei pasionati de jocurile video. Produsa de MSI si echipata cu socket 1151, piesa va putea fi considerata compatibila cu majoritatea modelelor din generatia a sasea de procesoare Intel Core(Celeron, Pentium etc).

Chipsetul Z170 ofera posibilitati bune de overclocking, pentru cei care vor sa ii dea un impuls de functionare peste puterile sale. Memoria suportata fiind DDR4, va putea fi extinsa pana la 64GB, pe baza celor 4 sloturi si a formatului clasic ATX. Standardul M.2(PCI Express) iti permite conectare mai buna in conditii de alaturare a unui SSD.

Acest fapt este sustinut chiar si de interfata SATA 3, cu 6 porturi sau de SATA Express. Porturile DVI, HDMI, VGA, USB 3.1, S/PDIF, PS2 si iesirile audio te lasa sa realizezi tot felul de conexiuni, indiferent de modelele de periferice detinute. Cu o garantie comerciala de 36 de luni, orice gamer va fi multumit.

 

Avantaje:

Permite memorie RAM mai mare la upgrade, acceptand DDR4, avand format ATX si 4 sloturi libere.

Poate ajunge pana la 64GB de RAM, dand rezultate exceptionale in jocurile video.

Manifesta compatibilitate excelenta cu procesoare considerate noi, de la Intel(socket 1151).

Multe porturi de conexiune alcatuiesc o interfata extrem de versatila in modul de comunicare cu alte dispozitive.

Se va putea solicita si in overclocking, datorita unui chipset Z170.

 

Dezavantaje:

Se vinde putin mai scump decat alte exemple de placi de gaming cu DDR4.

 

 

» Ascunde recomandarile anterioare

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu