Cel mai bun amplificator audio

Am modificat articolul ultima data pe: 28.03.24

 

Amplificatoare audio  – Opinii si Recenzii in 2024

 

Exista multe modele de amplificatoare audio, suntem siguri ca stiti cel putin cateva nume de branduri. Avand in vedere ca ele se pot grupa si in categorii, ne-am straduit sa prezentam produse pentru toate nevoile, in ceea ce priveste anul curent si oferta pietei. Astfel, ca o prima recomandare, ne-am adresat cumparatorilor care au de organizat concerte sau alte evenimente unde este nevoie de sonorizare puternica: Yamaha PX5 genereaza pana la 800 de Wati pe canal, in 4 Ohmi, include convertor DAC si presetare de sunet, iar calitatea brandului se reflecta in fidelitatea sunetului oferit. O a doua recomandare este un model de nisa, pentru biserici, anume setul audio BISERICA A5, care include sase difuzoare, cablajul aferent, player si microfoane (4 la numar).

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cel mai bun!

Yamaha PX5
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Este special creat pentru concerte live, putand genera 500 de Wati in 8 Ohmi si 800 de Wati la 4 Ohmi, iar prin functia speciala Power Boost, poate livra si 1400 de Wati pe un singur canal. Include multiple protectii, fiind un echipament sigur si eficient.

Nu se adreseaza ascultatului acasa, la boxe de camera, de putere mica si medie (30 - 300 de Wati), ci doar reprezentatiilor live (concerte, conferinte, etc.).

Poate fi actualizat prin USB, ofera presetari de sunet digitale, protejeaza echipamentele audio conectate si poate opera la temperaturi de la zero la 40 de grade Celsius. Pe scurt, un produs de calitate, mai ales pentru pretul sau.

A 2-A OPTIUNE!

BISERICA A5
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Este un kit complet proiectat pentru biserici (sase boxe simple, cabluri, patru microfoane si amplificator cu CD player. Desigur, poate fi utilizat si in alte situatii, cum ar fi pentru o sala de conferinte. Acopera spatii de pana in 300 de metri patrati.

Cu toate ca este un set complet de echipamente, pretul la care se comercializeaza nu este chiar mic.

Pentru amplificarea vocii, atat in contextul slujbelor, cat si in alte situatii, este un kit integral, care scuteste cumparatorul de umblat dupa multiple componente si de verificat daca sunt compatibile.

A 3-a Optiune!

Sony XMN502
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Este un amplificator de 210 Wati pe fiecare din cele doua canale, suficient chiar si pentru subwoofere puternice, iar pretul sau este destul de atractiv. Include, tot pentru un subwoofer, si filtru Low pass la 80 Hz.

Nu este un amplificator prevazut cu auto inchidere, ceea ce inseamna ca ar fi bine sa prevenit supraincalzirea sa, amplasandu-l intr-o zona bine aerisita.

Puterea ridicata a acestui echipament il face potrivit pentru toti posesorii auto ce doresc un sunet ceva mai impresionant, fara ca sa dea multi bani pentru asa ceva, ceea ce i-a asigura popularitatea pe piata actuala.

 

 

Pareri despre cele mai bune amplificatoare audio

Veti observa cat de diverse sunt produsele pe care le-am selectat – iar asta este, consideram noi, un plus pentru acest articol! Speram astfel, sa includem cele mai recomandabile oferte pentru fiecare nisa de cumparatori, cel putin la momentul acesta:

 

 

Amplificator audio:

 

Yamaha PX5

 

Multe pareri ale pasionatilor de tehnica audio spun ca printre cele mai bune amplificatoare audio, produsele Yamaha nu ar trebui sa lipseasca. Intr-adevar, brandul japonez reprezinta unul din numele istorice din industrie, iar modelul PX5 a dovedit reputatia firmei, aflandu-se pe locuri fruntase in multe topuri ale vanzarilor si recenziilor.

Ca specificatii, este un amplificator de putere, pentru concerte live cu boxe profesioniste. Poate scoate 500 de Wati pe canal, la o impedanta de 8 Ohmi, 800 de Wati la 4 Ohmi si 500 de Wati la 2 Ohmi. Rata de sampling a frecventelor este de 48 de kilohertzi, iar distorsiunea armonica totala este de 0,1 la suta. Per total, poate controla cu eficienta marea majoritate a instalatiilor audio de mare putere, cu o claritate ridicata. Include convertor digital analog cu sampling de 128x si 24 de biti, liniar, iar ca sunet, ofera opt presetari din fabrica, pe multiple frecvente. Drept conectori, are iesiri Speakon si binding post, intrari XLR linie si jack stereo, dar si porturi USB 2.0 pentru salvarea si incarcarea de presetari si actualizari.

Protectiile impotriva supravoltajului sunt configurabile de catre utilizatori, iar alte protectii includ cea termica (inclusiv prin ventilator), supracurentul si limitatorul de putere. Poate fi utilizat la temperaturi intre 0 si 40 de grade Celsius, fara probleme, iar greutatea sa este de 6,9 kilograme.

 

Avantaje:

Este un amplificator profesionist de calitate, pentru reprezentatii live de mare putere (pana la 1400 de Wati, cu modul special Power Boost pe un canal).

Include protectii eficiente impotriva supravoltajului, supraincalzirii si supracurentului, unele configurabile.

Are si slot USB 2.0 pentru actualizari si incarcarea de presetari de sunet.

Include si convertor digital-analogic si analogic-digital, cu sampling 128x si 24 de biti.

 

Dezavantaje:

Fiind un amplificator de putere, se adreseaza exclusiv sistemelor profesionale de mare putere si nu utilizarii acasa.

 

 

 

Marantz PM6006

 

Compania americana Marantz este un alt nume cu greutate in industria audio. PM6006 este un model destinat folosirii acasa, pentru ascultat muzica in modul stereo de pe variate intrari, precum cele de la aparate digitale (PC, laptop, telefon), intrarile de la televizor, CD Player, deck-ul cu casete, dar si de la pick-up-uri, prin intrarea speciala PHONO. In ceea ce priveste impedanta boxelor, se impaca si cu boxe pe 4 Ohmi (cum sunt majoritatea modelelor din anii ‘70 si ‘80), cat si pe cele de 8 Ohmi (cum sunt foarte multe modele din anii ‘90 incoace).

In total, pe langa intrarea Phono in, mai sunt prezente doi conectori optici, unul de tip coaxial si 5 de tip RCA. Puterea maxima, in impedanta de 4 Ohmi, este de 60 de Wati pe canal, iar in total, puteti conecta doua perechi de boxe stereo la acest produs. Include convertor digital-analog intern, ce poate decoda PCM pana la 24 de bit si 192 kilohertzi de sampling.

Recenziile, insa, ofera o perspectiva mai clara asupra performantelor: utilizatorii au citat ca suna foarte bine chiar si cu boxe pretentioase, precum Dali ori Bowers&Wilkins, iar DAC-ul integrat este o piesa centrala in asigurarea calitatii sunetului, pe toate frecventele. Ca dezavantaje, nu are iesire dedicata pentru subwoofere active.

 

Avantaje:

Desi calitatea sunetului nu poate fi reflectata usor in cuvinte, recenziile lauda modul in care reda toate frecventele, chiar si pe boxe pretentioase.

Este compatibil si cu boxe pe 4 Ohmi, pe langa cele de 8 Ohmi.

DAC-ul incorporat sporeste calitatea audio din sursele digitale.

Include intrare phono pentru pick-up-uri.

 

Dezavantaje:

Daca cautati cel mai bun amplificator audio pentru casa, este bine sa stiti ca acest model, desi foarte atractiv, nu are iesire pentru subwoofer.

 

 

 

Denon PMA-520AE

 

Denon PMA-520AE este un amplificator audio, la un pret bun, pentru utilizatorii care cauta un produs de la o firma de calitate si dispun de doar o singura pereche de boxe stereo. Ca impedanta, este compatibil cu incintele de 8 Ohmi – desi cele mai multe modele de boxe sunt pe aceasta valoare in ultimii ani, exista si modele noi pe 4 Ohmi, iar incintele acustice vechi (din anii ‘70 si ‘80, in special) au tot aceasta impedanta.

Insa, compatibilitatea variaza de la model la model, unele boxe de 4 Ohmi comportandu-se foarte bine si cu acest amplificator. Raportul semnal-zgomot este destul de ridicat, 105 decibeli, iar ca distorsiuni, producatorul specifica 0,0002% – surprinzator de putin, pentru un model atat de ieftin. In materie de conectori, sunt prezente cinci intrari de tip RCA, intrare Phono pentru pick-up, doua intrari pentru inregistrare si intrare infrarosu pentru telecomanda.

Recenziile sunt favorabile in privinta sunetului, mai ales in raport cu pretul acestui amplificator, insa ca obiectii, faptul ca nu se impaca cu multe perechi de boxe a fost mentionat adesea.


Avantaje:

Include intrare phono pentru pick-up.

Are o valoare de distorsiuni foarte mica (0,0002%).

Ofera un semnal zgomot ridicat, de 105 decibeli.

Printre functii, este prezenta si cea eco friendly, care scade consumul in stand-by si inchide automat amplificatorul dupa o perioada de inactivitate.


Dezavantaje:

Are iesiri pentru doar 2 boxe, iar imperecherea cu boxe pe 4 Ohmi poate fi nefructuoasa (sunet slab, distorsionat, de la model la model).

 

 

 

Marantz PM5005

 

In ceea ce priveste alte modele destinate utilizatorilor entry-level, Marantz PM5005 raspunde foarte bine cerintelor fanilor boxelor stereo. Cu o putere maxima de 55 de Wati pe 4 Ohmi, va putea controla destul de bine majoritatea incintelor acustice de raft, chiar si cele de 8 Ohmi.

Puteti conecta doua perechi de astfel de boxe, utilizandu-le fie pe rand, fie in acelasi timp. Lista de conectori este urmatoarea: intrare phono pentru pickup, sase intrari RCA, o iesire de casti si un conector de tip D-Bus, pentru PC. Raportul semnal-zgomot este de 102 decibeli, iar ca nivel de distorsiuni, acesta este de 0,05 la suta. Printre functii, aveti parte de control pentru joase si inalte, buton “Loudness” care amplifica nivelul la volum mic, iar butonul “source direct” se adreseaza puritanilor, eliminand orice fel de procesare a semnalului-sursa. Amplificatorul include si telecomanda, cu care veti putea controla si CD playerele separate.

Sa discutam putin si despre recenzii, intrucat audiofilii adesea se iau dupa acestea: pentru un produs entry-level, suna destul de bune la toate frecventele, in special la cele joase (mediile au primit cele mai putine laude). Ca dezavantaje, putem mentiona absenta iesirii pentru subwoofere active, precum si absenta convertorului digital-analogic, care este prezent la alte modele Marantz.

 

Avantaje:

Are functie de “source direct” pentru eliminarea oricarei procesari de ton a sunetului.

Poate controla boxe atat pe 4, cat si pe 8 Ohmi.

Intrarea phono permite si conectarea unui pick-up.

Conectorii auriti asigura o transmisie foarte fidela a semnalelor.

 

Dezavantaje:

Nu are DAC si nici iesire pentru subwoofer activ.

 

 

 

AKAI AS110RA-320

 

Daca nu aveti o pasiune pentru audiofilie (impreuna cu pretentiile adiacente) si doar cautati un amplificator audio, ieftin si bun, care sa puna in functiune atat boxe stereo, cat si sisteme home cinema, la un buget minim, va recomandam AKAI AS110RA-320. Se potriveste ca impedanta cu incintele acustice de 8 Ohmi, iar raportul semnal-zgomot oferit este de 80 de decibeli.

Include si tuner FM, iar ca distorsiuni ale sunetului, are o valoare de 0,1 la suta. Efectele de software reproduc ecouri in sapte medii diferite, ceea ce este foarte util mai ales atunci cand faceti karaoke (in pachet sunt incluse si doua microfoane, pentru acest scop). Display-ul este generos, iar slot-ul USB permite redarea muzicii de pe stick-urile de memorii sau de pe alte medii de stocare media. Ca minusuri, lipsesc cablurile de conectare din pachet, precum si manualul pentru meniu si antena FM.

Este inclusa si o telecomanda, insa unii utilizatori s-au plans ca scrisul de pe butoane se poate sterge repede. Per total, dat fiind pretul la care se comercializeaza, nu ar trebui sa aveti prea multe pretentii in materie de calitate audio, amplificatorul oferind doar conectivitate 5.1 la fidelitate cat de cat rezonabila.

 

Avantaje:

Pretul la care se comercializeaza este foarte accesibil.

Include conector 5.1 audio, pentru Blu Ray Playere.

Puteti asculta si muzica de pe stick-uri MP3.

Include si doua microfoane in pachet, pentru karaoke.

 

Dezavantaje:

Nu are cabluri de conectare in pachetul de livrare, iar calitatea audio nu este nici pe departe de nivel audiofil.

 

 

 

 

Kit amplificator audio:

 

BISERICA A5

 

Modelul de aici este un kit amplificator audio proiectat pentru biserici, insa puteti sa il utilizati si in alte situatii in care vocea trebuie amplificata, in loc de muzica de inalta fidelitate. Include un amplificator cu CD Player incorporat, sase boxe albe, cu carcasa din plastic, o rola cu cablu pentru a le conecta (in total, aveti 100 de metri la dispozitie), patru microfoane de fond (cu suport fix), prin urmare un pachet complet.

Boxele sunt prevazute si cu elementi pentru prinderea de pereti sau de alte tipuri de suporturi. Aparatul ofera, in materie de conectori, intrare USB, doua intrari pentru surse externe si cele patru intrari de microfon, cu mufe de tip XLR. Puterea totala a sistemului este de 125 de Wati. Reglajele de sunet sunt diverse, pe panoul din fata, ceea ce va permite gasirea solutiei optime pentru acoperirea unei suprafete de circa 300 de metri patrati.

In ceea ce priveste pretul, acesta poate fi descurajant, la prima vedere. Insa, avand in vedere ca acest kit o sa va scuteasca sa umblati multa vreme dupa componente (ceea ce s-ar intampla daca ati incropi un sistem din bucati), investitia s-ar putea sa fie mai mult decat binevenita.

 

 

 

Vonyx VPS122A

 

Setul acesta de echipamente este un kit amplificator audio de buget, care poate fi pus la treaba in contexte semi-profesionale, precum conferintele sau petrecerile de karaoke, ori nunti si botezuri. Sunt oferite doua amplificatoare incorporate in boxe (adica o incinta activa si una pasiva, de fapt) cu slot USB, card SD player, fiecare boxa are stativ de tip telescopic, iar la pachet mai sunt prezente un microfon, dar si telecomanda.

Pe panoul din spate, aveti egalizator pe 5 benzi, control al volumului, dar si control pentru microfon. Impedanta sistemului este de 8 Ohmi, iar boxele pe doua cai acopera frecvente de la 40 de Hertzi pana la 18 kiloHertzi. Pe scurt, cam tot ce va trebuie pentru un concert mic sau pentru o petrecere. Dimensiunile unei boxe sunt 585 x 375 x 305 milimetri, iar greutatea intregului set este de 21 de kilograme.

Puteti asculta si muzica prin Bluetooth la boxe. Puterea maxima a sistemului este de 200 de Wati RMS, iar cele doua boxe sunt legate cu cablu XLR, inclus in pachetul de livrare. Ca dezavantaje pentru acest set, putem spune ca, in ciuda designului impozant, sistemul nu se compara cu un set profesional dedicat, cu putere de peste 500 de Wati.

 

 

 

 

Amplificator audio auto:

 

Sony XMN502

 

La o putere de 210 Wati pe canal, modelul acesta de amplificator audio auto va starni interesul posesorilor de masini care intentioneaza sa isi instaleze un subwoofer ori care cauta boxe de mare putere, pentru autoturism. Filtrul Low-pass de 80 de hertzi este util (daca nu esential) pentru a scoate ce e mai bun dintr-un subwoofer, iar calitatea sunetului pe intreaga plaja de frecvente, a fost laudata destul de mult in recenzii, cumparatorii fiind surprinsi si de pretul accesibil al amplificatorului. La urma urmei, este un Sony, nume greu in domeniul tehnicii audio.

Componentele sale sunt trainice, rezistand la temperaturi inalte, insa este indicat ca aceasta piesa de echipament sa fie usa intr-un loc aerisit, pe cat posibil. Toti conectorii sai sunt situati pe o singura parte, prin urmare instalarea aparatului va fi destul de usoara. Impedanta sa este de 4 Ohmi, iar greutatea destul de redusa, de doar 1,5 kilograme.

Poate sa conduca destul de bine majoritatea boxelor de pe piata, fara sa faca probleme, iar posibilitatea de legare in punte ramane un atu important, in ochii multor potentiali cumparatori. Pentru un amplificator auto entry-level, ramane unul din cele mai recomandabile modele, in anul curent.

 

 

 

JBL Stage 1200B+GXA3001+350940

 

O anumita categorie de cumparatori, posesorii de masini, ar dori sa opteze pentru pachete gata facute, de amplificatoare cu tot cu boxe. In ajutorul lor, venim cu aceasta oferta de la JBL, care include tot ce va trebuie pentru a reda cele mai puternice frecvente joase, in autoturismul dumneavoastra.

Subwooferul inclus are 250 de Wati, la 4 Ohmi, si o membrane de 30 de centimetri – asta inseamna ca poate sa mute o cantitate enorma de aer, oferind o putere sonora impresionanta. Poate aborda frecvente de la 34 pana la 200 de Hertzi, iar amplificatorul care il controleaza este special calibrat pentru a nu se incinge sau suprasolicita, chiar daca il ascultati la maximum cateva ore. De fapt, echipamentele sunt trecute de producator prin teste precum inghetul, temperaturile inalte si radiatiile ultraviolete, pentru a demonstra ca sunt foarte rezistente si fiabile in timp.

Dupa cum era de asteptat, dupa atatea laude, vom mentiona si unul-doua dezavantaje. Primul ar fi pretul, nu exagerat, dar nici chiar de o investitie cu hotararea pe loc. Al doilea ar fi lungimea cablului de minus, de 1 metru, cam mic pentru unele masini. In orice caz, pentru iubitorii de bas, aceste dezavantaje pot fi trecute cu vederea, daca sunt hotarati sa aiba un subwoofer de calitate in masina lor!

 

 

 

 

Amplificator audio PC:

 

Akai AS009RA-558

 

Acest modul amplificator audio PC, televizor sau CD Player este o solutie de buget pentru cine cauta sa puna in functiune niste boxe pasive, acasa, fara prea multe pretentii in ceea ce priveste calitatea sunetului. Puteti fie sa conectati incinte stereo la el, fie un sistem 5.1, cu subwoofer pasiv. Are o impedanta de 8 Ohmi si 40 de Wati pe canal, pentru boxele fata, in timp ce incintele de centru si spate au cate 10 Wati fiecare.

In materie de conectori, include intrare auxiliara, optica, USB si cea pentru card. Include telecomanda, interfata Bluetooth si radio FM, iesire pentru casti, dar si intrare pentru microfon. Pana acum, se poate vedea ca Akai a incercat sa proiecteze aici un amplificator cu cat mai multe functii cu putinta, insa puterea si calitate semnalului (are distorsiuni 0,5 la suta) o sa il descalifice in ochii multor audiofili (uitati-va si la pret, este foarte scazut).

Asadar, daca aveti chef de un amplificator audio PC care sa isi faca treaba, imbunatatind sunetul de la calculator sau televizor, fara multe pretentii, noi va recomandam acest model de buget, insa in cazul in care doriti sa scoateti ce este mai bun dintr-un set de boxe performante, atunci ar fi bine sa va orientati catre modele pretentioase, considerabil mai scumpe.

 

 

 

 

Amplificator audio profesional:

 

RCF IPS 2700

 

Cautati echipamente audio profesionale, de mare putere? Atunci iata una din recomandarile noastre, la capitolul amplificare. Modelul de la RCF poate genera 1100 de Wati pe canal, la 4 Ohmi, 700 de Wati, in 8 Ohmi si 2200 de Wati pentru o conexiune bridge mono de 8 Ohmi!

E mai mult decat suficient pentru un concert de pub ori pentru o conferinta intr-o sala de 1000 de metri patrati, de exemplu. Include functie de protectie impotriva supraincalzirii, supracurentului si scurtcircuitarii, precum si impotriva nepotrivirilor de impedanta si interferentelor RF. Utilizeaza intrari si iesiri XLR, standardul pentru echipamente de profesionisti. Are dimensiuni standardizate, 482 x 255 x 88 milimetri, si o greutate de 12,2 kilograme. Per total, acest amplificator audio profesional isi face treaba foarte bine atat in ceea ce priveste conducerea unor boxe puternice, pentru concerte, petreceri, discoteci si conferinte, cat si in privinta protejarii eficiente a echipamentelor la care il conectati.

In materie de pret, nu putem spune decat ca amplificatorul se situeaza intre modelele de buget si cele de inalta performanta, fiind potrivit pentru marea majoritate a buzunarelor potentialilor cumparatori.

 

 

 

 

Ghid de cumparare

 

Amplificatoarele audio pot varia destul de mult in tehnologie si specificatii, spre deosebire de televizoarele cu LED, de exemplu. Din acest motiv, vom incepe cu o clasificare ceva mai lunga, ca prim criteriu in acest ghid de cumparaturi. Pe urma, vom vedea cum fiecare element (comun la toate tipurile, ori specific unuia) va va influenta alegerile din oferta pietei

 

 

Tip de aparat: de casa, de putere, amplificator audio auto. Fiecare din aceste categorii contine produse dedicate unui anumit scop.

Cele de casa sunt gandite pentru a oferi ce e mai bun din redarea de continut media de pe CD-uri, discuri de pick-up, radio, casete, ori de pe DVD playere ori surse de streaming wireless (Bluetooth). Ele pot fi impartite in sisteme compacte midi (30-50 Wati ca putere), sisteme stereo (pe doua canale audio si cu intrari multiple) si amplificatoare de tip home cinema (cu 5, pana la 7 canale, eventual cu iesire pentru subwoofer).

Amplificatoarele de putere (de regula, de tip profesional) au alt regim de lucru fata de celelalte, fiind de clasa B. Nu o sa intram in detalii tehnice legate de clasa, insa putem spune ca aceste sisteme sunt calibrate pentru putere mare (peste 400-500 de Wati), special pentru reprezentatii live (concerte, karaoke, conferinte, si asa mai departe).

 

Putere si impedanta: multa lume, cand evalueaza un sistem audio, se gandeste la puterea de iesire – la urma urmei, ea dicteaza cat de tare se va auzi sunetul in boxe, nu? Ei bine, asta este partial adevarat.

In primul rand, marimea boxelor (ca incinta de rezonanta) si designul lor sunt doua elemente care influenteaza intensitatea sonora. Degeaba conectati un amplificator audio, la pret bun, de 100 de Wati pe canal la o boxa mica, de 30 de Wati – riscati, cel mult, sa o ardeti, daca dati volumul prea tare.

Totodata, conteaza si impedanta boxelor. Un amplificator de 8 Ohmi, pe boxe de 4 Ohmi, ar putea sa le arda. Pe de alta parte, un aparat de 4 Ohmi pe boxe de 8 nu va prezenta riscuri de stricare, insa sunetul va fi slab, mai ales la bas, chiar daca puterea este pe masura boxelor. Astazi, cele mai multe boxe si amplificatoare sunt de 8 (mai rar 6) Ohmi, insa pana in anii 90, standardul era 4 Ohmi.

Cautati sa imperecheati impedantele cat mai bine si tineti minte ca un amplificator prea puternic poate strica difuzoarele unei boxe. Orientativ, modelele de casa rar depasesc 100 de Wati, iar cele de tip kit amplificator audio de putere se pot duce bine peste 500 de Wati pe canal.

 

Procesare audio: reglajele de sunet pot varia enorm, de la model la model. Pentru categoria de amplificatoare audio, ieftine si bune, stereo, de casa, butoane pentru bas si inalte, alaturi de balans, sunt obligatorii. Unele sisteme simple vor avea un buton de ton, care se ocupa de claritatea sunetului.

La sistemele Home Cinema, puteti intalni si reverberari / ecouri, care simuleaza anumite medii (Sali de concert, stadioane). In special produsele Yamaha se axeaza pe astfel de procesoare digitale. In plus, urmariti si prezenta decodoarelor Dolby, daca doriti sa vizionati filme.

La sistemele de tip profesional (de putere), puteti inalti egalizatoare grafice (ori, de regula, sa conectati asa ceva), ceea ce va permite reglarea sunetului pe multiple benzi de frecventa.

 

 

Numar de iesiri pentru boxe: la clasificarea noastra, am mentionat ca, aparatele pentru casa, putem sa le impartim in amplificatoare stereo (doua canale) si Home Cinema (5.1 sau 7.1 canale).

Numarul total de boxe poate, insa varia. De exemplu, la un model stereo, puteti conecta pana la doua (rareori trei) perechi de boxe, pe care le puteti asculta concomitent, ori alternativ.

La aparatele Home Cinema, veti avea posibilitatea de a asculta fie in stereo, fie in surround (cu boxe centru si spate, eventual si cu un subwoofer activ ori pasiv). In cazul amplificatoarelor profesionale, numarul de boxe variaza de la 2 la peste 4, iar cele auto au, de regula, 4 iesiri, ori pot fi modele speciale, pentru subwoofer numai.

 

Intrari: cate (si cat de diverse) aparate, ca surse de intrare, puteti conecta la un amplificator? Pe panourile din spate, numarul de conectori poate fi destul de mare: de la intrari de linie, pentru CD playere, mufa AUX pentru telefon sau tablet, la intrari speciale phono, pentru pick-up, foarte multe optiuni sunt prezente.

La mare cautare sunt intrarile HDMI, mai ales pentru DVD playere, televizoare LED sau console de jocuri, aceste sloturi fiind obligatorii pentru un sistem Home Cinema. In cazul multor modele de casa, este prezenta si optiunea Bluetooth, dock-urile pentru telefon, ori conectorii USB sau SD pentru stick-uri, respectiv carduri de memorie, iar la aparatura profesionala, puteti avea una sau mai multe intrari de microfon, ori conectori speciali XLR, pentru mixere ori alte echipamente.

 

Pret: plaja de sume pe care le puteti da pentru aparatura audio, in general, este printre cele mai variate, inclusiv la amplificatoare. De la sub 500 de lei, pana la peste 5000 de dolari (unii care cauta cel mai bun amplificator audio sunt pregatiti sa faca astfel de investitii!), aveti pe piata de toate pentru toti.

Chiar si cand comparati aparate asemanatoare ca putere si specificatii, sumele pot varia, mai ales cand intervine efectul de brand (firmele renumite profita de reputatia lor pentru a cere mai multi bani pe un amplificator). Mai ieftin nu inseamna, neaparat, mai prost.

Puteti avea surprize placute cand imperecheati un amplificator modest cu boxele potrivite – din acest motiv, audiofilii cauta mereu combinatia potrivita, cheltuind multi bani pe modele multiple de echipamente, pentru a le explora in detaliu.

 

Dimensiuni: acest element este indeosebi de important la aparatura de casa. In linii mari, aparatele sunt, ca marime, direct proportionale cu puterea, intrucat un transformator toroidal generos va avea nevoie de o carcasa impozanta, pentru a incapea.

Cele mai multe aparate au latimi asemanatoare (pentru a incapea pe mobilier special, pentru echipamente audio), de regula circa 45-55 de centimetri, insa atentie deosebita trebuie data inaltimii.

Modelele slim (sub 15 centimetri) pot incapea in rafturi mici, insa un Home Cinema de mare putere va avea chiar si peste 20 centimetri inaltime (ori un amplificator de putere, pentru casa). Vom specifica marimea la produsele descrise in acest ghid.

 

 

Pachet de oferta: puteti intalni si oferte speciale, de amplificatoare audio, la preturi bune, cu boxe, cu suporturi, cu dock-uri pentru telefon, ori cu diverse alte obiecte. Este bine sa fiti cu ochii pe astfel de promotii, mai ales in cazul in care doriti sa economisiti bani ori sa faceti un cadou cuiva drag.

Ca sa incheiem, putem spune ca tehnica audio este un vast subiect (sau o “boala”, asa cum zic multi audiofili), asa ca sunt mult mai multe de explorat. Daca mai aveti intrebari, va recomandam sectiunea de FAQ, iar la finalul articolului, o sa includem si un mic tutorial despre un subiect de larg interes!

 

 

 

Intrebari frecvente

 

Cum adaptez puterea amplificatorului audio cu cea a boxelor?

Aici, regula este urmatoarea: daca amplificatorul este mai puternic decat boxele, difuzoarele se pot arde. Daca nu, atunci nu este o problema. Pare destul de simplu, nu? Ei bine, lucrurile se complica cand luam in calcul impedanta, exprimata in Ohmi. Am putea sa va indrumam catre un curs de fizica electronica, pentru a va lamuri cat mai clar care este legatura dintre aceasta si putere.

Ca sa nu ne pierdem in calcule si teorie, un amplificator de 4 Ohmi, pe boxe de 8 Ohmi, va avea un sunet vlaguit, mai ales la bas, insa nu exista riscul de a arde difuzoarele cu el. Invers, cu un amplificator de 8 Ohmi, pe boxe de 4, s-ar putea sa le ardeti pe acestea din urma destul de usor.

 

 

Ideal ar fi sa aveti ambele piese pe aceeasi impedanta si cu puteri cat mai apropiate. Daca chiar nu doriti sa existe sansa sa ardeti vreun difuzor, atunci amplificatorul ar trebui sa fie mai slab decat puterea maxima a boxelor.

Cu toate acestea, multi audiofili spun ca cel mai bun sunet este obtinut intre incinte si amplificatoare de impedanta asemanatoare, insa cu primul mai puternic cu circa 15-30 la suta decat incintele la care este conectat (vorbim despre putere pe canal).

 

Ce e un amplificator audio cu lampi? Care e diferenta fata de alte modele?

Amplificatoarele pe lampi utilizeaza respectivele componente (lampile) in locul componentelor electronice miniaturizate, insa nu ne vom pierde nici aici in detalii tehnice. Elementul care le diferentiaza de echipamentele standard de amplificare este gradul redus de distorsiuni, semnalul audio fiind foarte pur.

Asta le face deosebit de atragatoare pentru audiofilii ce dispun de boxe sensibile, fidele, iar alt element specific amplificatoarelor pe lampi sunt preturile ridicate. In plus, puterea de iesire pe canal, generate de aceste aparate, este scazuta.

Din acest motiv, boxele sensibile (care fac multa galagie cu putin curent) sunt indicate pentru genul respective de aparatura. Nota: mai puteti gasi aceste aparate si sub denumirea de “amplificator audio cu tuburi”.

 

Gasesc sa cumpar separat carcasa amplificator audio? Cum trebuie aleasa si cat costa?

Trebuie sa recunoastem ca astfel de piese sunt rare. Aveti sanse bune sa inlocuiti multe elemente interioare, la un amplificator, insa carcasele si indeosebi panourile frontale pot fi dificil de gasit. Cea mai buna optiune ar fi sa cautati pe magazinele second hand un model de amplificator identic cu al dumneavoastra, dar preferabil stricat, din care sa utilizati piese de schimb.

 

 

Cat de puternic poate fi un mini amplificator audio si la ce foloseste?

Mini amplificatoarele sunt utile in camera de dimensiuni reduse – ne gandim aici la livinguri de bloc, dormitoare, sau chiar birourile in care lucrati, ori in care primiti oaspetii. Ele mai sunt utilizate si impreuna cu computer personale, de tip desktop, unde spatiul trebuie valorificat.

Ca putere, de regula rareori veti gasi un mini amplificator audio cu mai mult de 20 de Wati pe canal, iar paleta de intrari si iesiri va fi foarte limitata, la fel ca si optiunile pentru reglare de sunet si alte efecte digitale.

 

Cat costa un amplificator audio profesional?

In functie de putere, protectii, brand si conectivitate (adica la cate si ce gen de echipamente se pot conecta), preturile pentru acest gen de amplificatoare depasesc, de regula pragul de 1000 de RON, putand ajunge cu usurinta la 3000 de RON, ori, daca chiar aveti nevoie de ceva puternic, in ordinul miilor de euro.

 

 

 

Ghid de instalare: Amplificator audio auto

 

Exista doua tipuri de posesori de masini: cei care lasa reparatiile si modificarile pe seama mesterilor de la service-uri si cei care prefera abordarea “mai bine o fac eu!” – iar daca va aflati in aceasta a doua categorie, insa nu va pricepeti sa legati un amplificator la reteaua si casetofonul masinii, sectia asta este pentru dumneavoastra!

 

 

Ce doriti sa conectati?

Aveti doua optiuni aici: daca doriti sa legati amplificator audio cu boxe standard de masina, atunci va trebui sa legati, de regula, patru canale (doua pentru boxele din fata si doua pentru cele din spate). Mai puteti opta pentru un amplificator audio ieftin (sau unul mai scump), care sa se ocupe doar de subwoofer (daca sistemul audio are iesire dedicata pentru astfel de sisteme).

In orice caz, va trebui sa aveti acces la iesirile playerului masinii, pentru a le trece prin amplificator. S-ar putea sa fie nevoie de ceva cabluri (gen 20-30 de metri), asa ca ar fi bine sa fiti siguri ca ati cumparat destul!

 

Conectarea firelor

Scoateti playerul si identificati care fire vin la fiecare boxa – stanga/dreapta, fata si spate – cu plus si minus. De regula, plusul are o culoare si atat (rosu, in multe cazuri), iar minusul e in doua culori. Acest lucru variaza de la un model de masina la altul.

Folosind un cleste de sertizat, taiati cablurile si inserati-le in mufele de intrare ale amplificatorului. Mai puteti avea si un al noualea cablu, cel care deschide automat amplificatorul, cand se porneste playerul. Nu este neaparat necesar sa il legati si pe asta.

Nota: cablurile pentru boxe ar trebui sa fie cat mai groase, cu cat este mai ridicata puterea sistemului. Intrebati la magazinul de unde le achizitionati, de exemplu, ce diametru ar fi indicat pentru 75 de Wati pe canal. Este mai bine sa mergeti cu un cablu ceva mai gros, decat cu unul subtire.

 

Ganditi-va unde puneti cablurile!

Daca ati decis sa conectati un subwoofer sau alte boxe la amplificator, ar fi bine sa stiti ca acesta din urma se amplaseaza, de regula, in portbagajul masinii. Asta inseamna ca va trebui sa trageti cablu de la bord, pana acolo. Aveti grija ca firele sa fie bine prinse si protejate de umezeala, de agatare cu piciorul, sau alte elemente care le-ar putea zdrobi.

S-ar putea, de asemenea, sa fie nevoie sa dati o gaura in panoul care duce inspre portbagaj. Efectuati acest lucru cu mare atentie, folosind o bormasina. Totodata, butonul de pornire pentru un subwoofer va fi legat de un cablu propriu, iar acesta va trebui amplasat pe langa bord, sa fie accesat cu usurinta.

 

 

Legati sistemul la bornele bateriei

Scoateti borna cu plus si legati alimentarea catre amplificator. Daca acesta are si o siguranta fuzibila, atunci ea va trebui sa fie selectata pe masura cablurilor, ca amperaj. De asemenea, o sa fie nevoie de un condensator, atasat la amplificator, pentru a preveni scaderea de voltaje, atunci cand basul este puternic. Astfel, reteaua va fi mentinuta la 12 Volti chiar si cand dati volumul tare.

 

Testati cu grija echipamentul, dupa instalare!

Aveti grija ca, dupa ce ati legat toate cablurile, volumul sa fie dat incet, inainte de a porni amplificatorul si playerul. Dupa ce ati apasat butonul de “ON”, cresteti treptat puterea si, eventual, reglajele pentru bas, daca aveti subwoofer. Mergeti din ce in ce mai tare, verificand daca sistemul suna bine, daca nu sunt paraieli si daca nu se opreste ceva. Daca, totusi, vreun lucru nu merge cum trebuie, opriti instalatia si verificati legaturile din nou!

 

 

 

Lasa un comentariu

2 Comentarii

ovezea mihail

October 22, 2020 at 7:27 pm

foarte interesant si educativ, eu insa sunt novice si as dori un sfat daca se poate, am achizitionat de la electronic-star o boxa activa malone scrie pe ea chal-tec gmbh berlin germania, 700w rms max. 1500w 4 ohms 98db, frecventa 40/18000, as dori o opinie in ce priveste aceasta boxa, si un sfat pentru a lua un amplificator care sa scoata tot ce se poate de la ea dar in limita a 1500lei

Raspunde
                                   
Team MacroTehnicus

October 26, 2020 at 1:32 pm

Buna, Mihail,

Deocamdata nu am recenzii despre produsul mentionat de tine si nici nu am citit inca.

In schimb, ce pot sa iti spun din start e ca nu e deloc o idee buna sa conectezi o boxa activa – deja amplificata, la un amplificator de sunet separat.

Aici cateva argumente, daca vrei si ai timp sa citesti:

https://stampsound.com/can-you-connect-a-power-amp-to-active-speakers/#:~:text=%E2%80%9CPhysically%20it%20is%20possible%20to,and%20active%20speakers%20do%20not.

Numai bine!

Raspunde