Cele mai bune aparate foto DSLR

Am modificat articolul ultima data pe: 28.03.24

Cel mai bun aparat foto DSLR – Recomandarile noastre pentru 2024

 

Daca vrei poze cu adevarat impresionante, ai nevoie si de cel mai bun aparat foto DSLR, care sa iti ofere caracteristicile necesare pentru a obtine rezultatele dorite. Gama de produse e foarte variata cand vine vorba de astfel de achizitii, motiv pentru care credem ca o lista cu cele mai populare optiuni ti-ar putea fi de ajutor. Modelul care noua ne-a atras atentia cel mai mult e Canon EOS 90D, un model dotat cu un senzor de 32.5 MP, multiple efecte foto, setari predefinite, blit integrat, un obiectiv de 18-55 mm, diverse moduri de conectivitate si functii care iti vor imbunatati experienta. Pozitia secunda e ocupata de Nikon D7500, un alt device cel putin la fel de interesant.

 

 

Tabel de comparatie

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cel mai bun!

Canon EOS 90D
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

E un aparat ce poate fi utilizat chiar si de catre fotografii care vor sa faca o afacere ce presupune realizarea de poze la diverse evenimente, deoarece are caracteristici care duc la o calitate a imaginilor foarte buna - senzor de 32.5 MP, obiectiv de 18-55 mm, f/3.5 - f/5.6, ISO 100-25600.

Pentru incepatorii care vor sa se invete cu un DSLR, e un aparat destul de complex, care necesita timp si rabdare.

E o alegere potrivita pentru tine, daca vrei un gadget care sa te ajute sa ajungi la rezultatele dorite cand vrei poze de calitate.

A 2-A OPTIUNE!

Nikon D7500
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Acest aparat e unul pentru profesionisti, care iti va fi de ajutor pentru a-si multumi clientii cu cele mai calitative poze, avand in acest sens inclus si un obiectiv de 35-135 mm, cu 51 puncte de focalizare. Iti va oferi diverse modalitati de conectivitate, o multime de efecte de balans si setari predefinite.

Vei avea nevoie de un buget mai generos pentru aceasta achizitie, deoarece e un produs mai scump fata de alte modele din lista noastra.

Iti recomandam acest articol daca vrei un model care sa iti fie util chiar si in cazul in care esti un fotograf profesionist.

A 3-a Optiune!

Nikon D5600
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Varianta aceasta de device e una recomandata in cazul incepatorilor care vor sa lucreze cu device-uri performante, sa se invete cum se foloseste un DSLR pentru a trece apoi la modelele pentru experti. Calitatea pozelor va fi una buna, deoarece ai un senzor de 24.2 MP si un obiectiv de 18-55 mm.

Nu va fi un gadget suficient de performant pentru profesionisti, pentru cei care vor sa scoata cele mai bune poze.

Aparatul acesta va satisface dorintele incepatorilor care vor sa invete sa lucreze cu un DSLR pentru a obtine poze spectaculoase.

 

 

Modele recomandate in 2024

 

 

Canon EOS 90D

 

Daca ceea ce cauti e un aparat foto DSLR care sa fie gata de utilizare imediat dupa ce il scoti din cutie, iti recomandam acest produs, care se livreaza impreuna cu un obiectiv, acesta din urma fiind indispensabil la orice device de acest tip. El are o distanta focala de 18-55 mm, 45 puncte de focalizare, diafragma cu deschidere f/3.5-f/5.6, focalizare atat manuala, cat si automata, pentru a surprinde cu usurinta o multime de detalii.

Aparatul in sine are un senzor de 32.5 MP, cu dimensiuni de 22.3 x 14.8 mm, de tip CMOS, pentru a-ti oferi un nivel de calitate al imaginilor foarte bun. Dispozitivul poate fi folosit chiar si pentru a filma, formatul maxim acceptat fiind 4K.

Referitor la functii si caracteristici cheie, ai urmatoarele dotari: zoom optic, Bluetooth, Wi-Fi, mini HDMI, blit integrat, efecte foto, setari predefinite. Sensibilitatea ISO e cuprinsa intre 100 si 25600, pentru a face poze clare chiar si atunci cand lumina naturala nu e buna. Are dimensiuni de 140 x 76.8 x 104.8 mm si cantareste 701 grame.

 

 

Nikon D7500

 

Acest aparat foto DSLR e unul dedicat profesionistilor, deoarece are caracteristicile necesare pentru a oferi cadre cu adevarat clare. Te poate ajuta sa obtii fotografii cu rezolutie de pana la 5568 x 3712 pixeli si clipuri video in format 4K. Modelul e dotat cu un senzor CMOS de 23.5 x 15.7 mm, ce are rezolutie de 20.9 MP.

Fiind vorba de un DSLR, e musai nevoie de un obiectiv pentru a-l putea utiliza. Cel inclus in pachetul de achizitie e unul performant, cu o distanta focala de 34-135 mm si 51 de puncte de focalizare. Experienta va fi una imbunatatita si de faptul ca exista multiple posibilitati de conectivitate (Bluetooth, Wi-Fi, micro-USB, cititor de carduri), efecte foto, moduri prestabilite etc.

Sensibilitatea ISO oferita e cuprinsa intre 100 si 51200, avand astfel claritate chiar si in conditii de iluminare naturala mai slaba. Blitul este integrat, iar controlul se face cu usurinta, prin butoane si ecranul cu touchscreen. 135.5 x 72.5 x 104 mm sunt dimensiunile acestui produs, iar greutatea e de 720 g.

 

 

Nikon D5600

 

Nu e usor sa gasesti cel mai bun aparat foto DSLR, mai ales cand esti la inceput de drum si vrei un model mai accesibil pentru tine, dar si ceva mai simplu de folosit. Acest produs despre care vorbim acum ar putea fi o buna alegere in acest sens, el oferindu-ti o calitate suficient de buna pentru a-ti incepe cariera intr-un astfel de domeniu.

Modelul acesta are un senzor cu rezolutie de 24.2 MP, cu o dimensiune de 23.5 x 15.6 mm. Poate oferi imagini de pana in 6000 x 4000 pixeli si continut video Full HD. Pentru poze cat mai clare, ai si un obiectiv Nikon F, cu distanta focala de 18-55 mm, diafragma f/3.5-f/5.6 mm, cu 39 puncte de focalizare.

Modalitatile de conectivitate sunt variate (Bluetooth, Wi-Fi, Micro USB, cititor de carduri si NFC), valoarea ISO e cuprinsa intre 100 si 25600, iar efectele foto disponibile sunt destul de diverse. Cantareste doar 465 g, nefiind obositor daca e utilizat o perioada indelungata si are dimensiuni de 124 x 97 x 70 mm.

 

 

 

Canon EOS 4000D

 

In cazul in care iti doresti un DSLR cu care sa faci poze la o calitate mai buna decat ceea ce iti ofera smartphone-ul, pe care sa il iei in vacante si sa imortalizezi momente speciale, acest model fabricat de Canon, care mai are si un pret avantajos, poate fi ceea ce ai nevoie.

Este un aparat entry-level, astfel ca trebuie sa stii din start ca nu vei face poze profesionale cu el, insa cu siguranta iti vei putea face treaba. Incorporeaza un senzor de 18 megapixeli, cu zoom de pana la 19x (vine cu obiectiv standard cu distanta focala de 18-55mm) cu care poti realiza fotografii cu blur pe fundal. De asemenea, ai posibilitatea de la filma la rezolutie Full HD.

Modelul e compatibil cu Wi-Fi, astfel ca poti partaja mai usor fisierele, iar daca vrei sa fotografiezi de la distanta, de pe telefonul mobil, poti face asta prin intermediul aplicatiei Canon Connect. E un aparat potrivit pentru cei care abia invata sa faca fotografii digitale, atat datorita modului automat de utilizare, cat si multumita unei aplicatii ce poate fi descarcata de pe site-ul producatorului. Are blit integrat, interfata Bluetooth si e accesorizat cu obiectivul, bateria si un cablu de reincarcare.

 

Avantaje

Aparat foto entry level, pentru utilizatorii incepatori sau care au drept hobby fotografia.

Poti realiza filmulete la rezolutie Full HD.

Permite conexiuni Bluetooth si prin Wi-Fi, pentru a partaja fisierele pe telefonul mobil inteligent.

Beneficiezi de garantie timp de 2 ani.

 

Dezavantaje

Nu e un model cu care sa faci poze profesionale.

 

 

Nikon D750

 

Nikon D750 e un aparat profesional cu forma compacta, ce poate fotografia rapid in serie (6,5 fps), filma la rezolutie Full HD, iar senzorul FX din dotare face ca pana si fotografiile trase cu ISO inalt sa aiba claritate buna.

Intrucat are wi-fi incorporat, vei putea transfera continutul pe telefon, tableta sau laptop, dar si partaja fotografiile sau formatele video direct pe un spatiu de stocare online. Monitorul este rabatabil, ceea ce iti permite tie o mai mare libertate cand vine vorba de surprinderea din diferite unghiuri. De asemenea, poti regla culorile de pe monitor, tot pentru o vizibilitate mai buna si cand bate soarele.

Poti schimba rezolutiile de capturare foto-video, poti trage in format JPEG sau RAW, blitul e incorporat, iar in modul auto, exista niste setari prestabilite cu care poti invata sa faci fotografii bune in variate conditii.

 

 

Canon EOS 800D

 

E un aparat bun care va fi pe placul incepatorilor, dar si al celor cu ceva mai multa experienta, intrucat vei face fotografii impresionante cu el, chiar daca nu are o carcasa atat de rezistenta precum un model din gama profesionala.

Primesti si un obiectiv standard, de 18-55mm, incorporeaza 24,2 megapixeli, pentru claritate inalta si mai multe detalii, iar cu acest aparat poti si filma. Ecranul e unul tactil si poate fi rabatat, asa incat unghiul de inregistrare sa se schimbe, iar tu sa poti experimenta cu mai multe perspective.

Il poti conecta la telefon sau la tableta, prin intermediul wireless, pentru a nu mai fi nevoie sa folosesti o telecomanda cu care sa controlezi aparatul foto. Astfel, poti fotografia si filma de la distanta, insa fara cabluri. Gasesti si porturi pentru conectare USB, jack de 3,5 mm, si mini HDMI. Mentionam ca primesti garantie, cu valabilitate de 2 ani, pe care o poti extinde.

 

 

Canon EOS 250D

 

Canon EOS 250D e o buna alegere pentru persoanele care vor un aparat DSLR pe care sa-l foloseasca pentru diverse sedinte foto, el fiind suficient de performant chiar si pentru persoanele care au ceva experienta in acest domeniu. Vine cu un senzor CMOS de 24.1 MP, cu dimensiuni de 22.3 x 14.9 mm.

Modelul acesta e capabil sa faca poze foarte bune, cu rezolutie maxima de 6000 x 4000 pixeli si sa filmeze la calitate maxima 4K, deoarece e dotat cu un obiectiv Canon EF-S, cu diafragma f/4-f/5.6 si 9 puncte de focalizare. Are o multime de moduri prestabilite, sensibilitate ISO 100-25600 si blit integrat.

In ceea ce priveste conectivitatea, ai disponibile mai multe optiuni (Bluetooth, USB, Wi-Fi, Mini HDMI si cititor de carduri), iar referitor la modul in care il poti intrebuinta, setarile se fac atat cu ajutorul butoanelor, cat si a display-ului tactil. Dimensiunile sunt de 122.4 x 92.6 x 69.8 mm si greutatea e de 449 grame.

 

 

Canon EOS 2000D

 

Aparatul Canon EOS 1200D, lansat in 2014, se recomanda ca fiind varianta ideala pentru incepatorii care nu fac rabat la calitate.

Senzorul are o dimensiune putin mai mica fata de alte aparate DSLR (22.3 X 14.9), iar rezolutia este de 18 megapixeli; aceste specificatii sunt insa suficiente pentru a realiza imagini de buna calitate si a le imprima chiar si pe hartie foto mare (A2). Pe langa ghidul foto incorporat in aproape orice camera DSLR, Canon vine din nou in ajutorul incepatorilor, oferind si o aplicatie pentru smartphone. EOS Companion ar trebui sa indrume incepatorii pentru a realiza primii pasi in fotografie si a intelege principiile de baza ale acestei arte.

Sensibilitatea la luminozitate este foarte buna, ISO variind intre 100 si 6400, cu posibilitatea extinderii la 12800. Procesarea imaginii se realizeaza rapid si eficient, cu sistemul DIGIC 4. Ecranul LCD are dimensiunea de 7.5 mm si nu este rabatabil. Puteti realiza filme in format Full HD, dar aparatul nu dispune de multe functii in privinta procesarii sau editarii acestora. Obiectivul de kit este Canon EF-S 18-55mm, diafragma de 3.5-5.6 DC III. Utilizatorii care au un buget limitat vor trebui sa aleaga un altul din selectia de aparate foto DSLR bune si ieftine.

 

Avantaje

ezolutiei de 18 megapixeli.

Sensibilitatea mare ISO.

Aplicatia gratuita pentru smartphone vine in ajutorul incepatorilor.

Ecranul LCD de dimensiuni mari.

 

Dezavantaje

Pretul de achizitionare relativ mare, pentru un DSLR entry-level.

Senzorul putin mai mic decat alte DSLR-uri comparabile.

 

 

DSLR Nikon D3500

 

Daca te afli la inceput de drum in arta fotografiei si cauti un DSLR care sa te ajute, sugestia noastra e sa iti indrepti atentia spre acest model. Nu e cel mai performant, dar, pentru o persoana care lucreaza pentru prima data cu un astfel de device, e tot ce trebuie. El vine impreuna cu un obiectiv Nikon F, de 18-55 cm, cu diafragma f/3.5-f/5.6 mm. Are totodata un senzor CMOS de 23.5 x 15.6 mm, cu rezolutie de 24.2 MP.

Rezolutia maxima a pozelor capturate cu acest aparat e de 6000 x 4000 pixeli. El poate fi folosit si pentru a filma in format Full HD. Va avea rezultate decente chiar si cand lumina e mai slaba, avand blit integrat si o sensibilitate ISO 100-25600. E dotat cu efecte balans de alb, setari predefinite, conectivitate Bluetooth si cititor de carduri.

Acest aparat cantareste putin, doar 365 grame, motiv pentru care nu iti vei obosi mana cand il folosesti mai mult. Are 124 x 97 x 69.5 mm, iar controlul se face usor, prin butoane si ecran LCD de 3 inchi.

 

 

Canon EOS 77D

 

In eventualitatea in care ceea ce cauti e un DSLR potrivit pentru a face poze de foarte buna calitate, articolul acesta ar putea fi o alegere inspirata, deoarece e un device dotat cu un senzor de 22.3 x 14.9 mm si o rezolutie de 24.2 MP. Poti face cu el imagini la o rezolutie de 6000 x 4000 pixeli si clipuri in format Full HD.

Aparatul foto amintit acum are un obiectiv de 18-55 mm, cu 45 de puncte de focalizare. Pentru claritate pe timp de noapte sau iluminare mai nepotrivita, sensibilitatea ISO e de 100-25600. Blitul e integrat, exista multiple efecte balans de alb si posibilitati de conectivitate.

Controlul dispozitivului se face cu ajutorul unui display cu diagonala de 3 inchi si a butoanelor. Dimensiunile sunt de 131 x 76.2 x 99.9 mm, iar greutatea e de 540 de grame. Acumulatorul ofera o autonomie de pana la 600 de cadre.

 

 

Canon EOS-5D IV

 

Daca ai o afacere ce presupune realizare de continut foto-video sau daca vrei sa incepi un astfel de business, e important sa ai la dispozitie un aparat foto de cea mai buna calitate, asa cum este acest DSLR. El detine un senzor de 36 x 24 mm, Full-Frame, de 30 MP. Te va ajuta sa obtii rezultate foarte bune, de care clientii sa fie multumiti.

Pentru a fi gata de utilizare imediat dupa ce il scoti din cutie, alaturi de el vei primi si un obiectiv de 24-105 mm, f/1.4. Sensibilitatea ISO pe care o are acest model poate ajunge pana la 32000, astfel incat sa poti lua cadre clare chiar si atunci cand lumina naturala nu e foarte buna.

Device-ul acesta poate fi folosit si pentru clipuri video, oferind o rezolutie 4K. Interfata e multipla – mini HDMI, USB 3.0, Wi-Fi, cititor de carduri. Te vei putea folosi de o diversitate de functii care vor imbunatati experienta, iar dimensiunile sunt de 151 x 116 x 76 mm. Cantareste 890 grame, o valoare destul de mare.

 

 

Nikon D780

 

Nikon D780 e un aparat de tip DSLR, care e recomandat pentru toate persoanele care iubesc sa fotografieze si care vor chiar sa castige bani din asta. Pentru incepatori ar putea fi mai dificil de intrebuintat, dar, cu rabdare se vor invata exact ce au de facut. Ai mare grija, deoarece vorbim de un corp de aparat, asadar, va trebui sa investesti suplimentar si intr-un obiectiv, pentru a-l putea folosi.

Daca ar fi sa amintim caracteristicile mai tehnice ale acestui model, ar fi foarte importante urmatoarele detalii: senzorul e unul de tip CMOS, cu dimensiuni de 35.9 x 23.9 mm si rezolutie 24.5 MP, rezolutia maxima a pozelor poate fi de 6048 x 4024 pixeli, iar cea a clipurilor video 3849 x 2160 pixeli, sensibilitatea ISO e intre 100 si 51200 si ai la dispozitie multiple efecte de balans alb si setari predefinite.

Aparatul acesta e destul de greu, masurand 755 cm si are dimensiuni de 143.5 x 115.5 x 76 mm. Se livreaza impreauna cu o curea, dar si cu un capac pentru corp.

 

 

Canon EOS 6D Mark II

 

Acest corp de aparat e unul ce e preferat de catre fotografii de toate categoriile, inclusiv profesionisti, deoarece are un pret mai accesibil fata de alte modele si ofera performante foarte bune. Detine un senzor CMOS de 26.2 MP, cu dimensiuni de 35.9 x 24 mm. Te va ajuta sa obtii imagini foarte clare, cu rezolutie maxima de 6240 x 4160 pixeli si clipuri video in format 4K.

Interfata aparatului DSLR Canon EOS 6D Mark II este una foarte bogata. Ai la dispozitie functii precum Bluetooth si Wi-Fi, orificii pentru carduri SD/SDXC/SDHC si jack audio de 3.5 mm. Calitatea imaginilor obtinute va fi imbunatatita de sensibilitatea ISO care poate atinge 102400 si de multiplele efecte de balans de alb si moduri predefinite.

144 x 74.8 x 110.5 mm sunt dimensiunile aparatului, dar greutatea de 765 grame il face sa fie obositor daca e folosit o perioada indelungata. Are un display de 3 inch, pe care sa poti vedea pozele realizate, si o curea ce te ajuta sa-l porti mereu dupa tine.

 

 

Nikon D500

 

Fotografii extrem de clare pot fi facute doar cu un aparat foto de calitate, asa cum e aceasta despre care discutam acum. E un model DSLR, dedicat inclusiv profesionistilor, si poate fi utilizat pentru imagini (5568 x 3712 pixeli), dar si pentru continut video (4K). Ceea ce vei realiza va putea fi vazut pe un ecran tactil de 3.2 inchi, cu inclinare, foarte simplu si placut de utilizat.

Produsul acesta nu poate fi folosit imediat dupa ce a fost scos din cutie, ci are nevoie de un obiectiv, pe care va trebui sa il cumperi separat. Ofera multiple conectivitati – Bluetooth, USB, Wi-Fi, NFC, cititor de carduri si Mini HDMI. Sensibilitatea ISO e cuprinsa intre 100 si 51200, pentru poze clare si cand lumina naturala nu e foarte puternica.

Acest dispozitiv cantareste 760 de grame, o valoare care ar putea fi neplacuta daca vrei sa faci poze pentru mult timp, deoarece la aceasta se adauga si cea a obiectivului. Dimensiunile sunt de 147 x 115 x 81 mm.

 

 

Canon EOS 250D

 

Vom incepe prin a-ti prezenta cateva caracteristici generale ale acestui aparat foto de tip DSLR. El este de culoare neagra, cantareste doar 449 grame si are dimensiuni de 122.4 x 69.8 x 92.6 mm. E dotat cu un ecran tactil de 3 inchi, pe care poti observa bine rezultatele obtinute si e un model potrivit pentru incepatori si avansati.

Calitatea pozelor e cel mai important detaliu cand cumperi un aparat foto, iar la acest model, ea e data de un senzor CMOS cu dimensiuni de 22.3 x 14.9 mm si rezolutie de 24.1 MP. Acestea fiind zise, vei putea sa faci poze de 6000 x 4000 pixeli si clipuri in format 4K. Ai inclus pentru asta si un obiectiv Canon EF-S, cu focalizare automata, in 9 puncte si cu o deschidere a diafragmei f/3-5-f/5.6.

Bluetooth, USB, Wi-Fi, cititor de carduri si HDMI sunt conectivitatile prezente. Blitul este integrat, sensibilitatea ISO e de 100-25600 si ai disponibile setari predefinite precum portret, peisaj, noapte sau sport.

 

Cum alegi un aparat foto DSLR bun

 

Ghidul cumparatorului

Aparatele foto DSLR (Digital Single Lens Reflex Camera) imbina performanta unui vechi aparat manual, cu film, cu tehnologia digitala de acum. Odata cu imbunatatirea tehnologiei, nu este dificil sa gasesti aparate foto DSLR bune si ieftine; acestea nu mai sunt doar apanajul profesionistilor. Chiar un fotograf de ocazie sau un amator entuziast se poate bucura de numeroasele functii oferite de un DSLR, daca stie la ce sa se uite.

Primul lucru despre care trebuie sa te intrebi atunci cand vrei sa achizitionezi un aparat foto DSLR este la ce il vei folosi. Numeroasele functii si moduri, obiectivele si accesoriile interschimbabile cresc foarte mult calitatea fotografiei, dar pot incurca un incepator. Cele mai bune marci de aparate foto DSLR ofera aparate pentru o gama larga de utilizatori, de la entry-level pentru incepatori, pana la modele profesioniste. Daca esti un incepator, ai putea exploata nai mult un aparat cu mai putine functii si un pret mai redus, inainte de a invata mai multe despre fotografie si a avansa la un alt model.

Pentru a nu compara aparate foto DSLR orbeste, tine de cont de principalele caracteristici care le diferentiaza:

 

 

Senzorul si numarul de megapixeli: dimensiunea senzorului este poate principalul lucru care determina calitatea fotografiilor. Cu cat senzorul are o dimensiune si calitate mai bune, cu atat aparatul va reda mai fidel detaliile imaginii. Numarul de megapixeli determina cum va arata imaginea la dimensiuni foarte mari. Acest lucru nu mai este chiar atat de important, tinand cont ca majoritatea camerelor DSLR ofera suficienti megapixeli incat pozele vor arata bine pe ecranul unui monitor. Ai putea avea nevoie de mai multi megapixeli daca vrei sa alegi doar o parte din poza („crop”) sau sa realizezi fotografii pe care sa le printezi apoi pe hartie de dimensiune mare.

Pentru ca ofera de cele mai bune aparate foto DSLR din acest an din magazine poate fi coplesitoare (dar nicidecum exhaustiva), este mai usor sa cumperi de pe Internet. In acest fel, poti compara preturi si beneficia de reduceri si promotii. Majoritatea siteurilor ofera transport gratuit si poti desigur returna produsul, daca nu este conform standardelor.

 

Focus incorporat: unele camere poseda un motor pentru focalizarea imaginii in interiorul corpului aparatului. In acest fel, puteti folosi tot felul de obiective pe modul automat, inclusiv cele care nu au focalizare inclusa.

 

ISO: Aceasta determina sensibilitatea senzorului la lumina. Un ISO crescut (peste 3200) inseamna fotografii bune in lumina scazuta si fara blitz.

 

Reducerea vibratiilor: pentru a reduce din aspectul de „imagine miscata”, practic toate DSLR-urile dispun de un mecanism de a reduce din miscarea din interiorul aparatului dupa ce apesi butonul de declansare sau din tremurul mainilor.

 

Usurinta in folosire: unele DSLR-uri dispun doar de meniul principal, de pe ecranul LCD si de foarte putine butoane „rapide” in rest. Poate nu pare util acum, dar a avea butoane dedicate pentru anumite functii, fara a pierde vremea sa accesezi meniul, se poate dovezi esential pentru a nu pierde cadrul perfect.

 

 

Filmare HD: Desi profesionistii aleg o camera video, cele mai bune aparate foto DSLR pot fi suficiente pentru filmari de calitate. Daca ai nevoie de aceasta functie, urmareste ca aparatul sa ofere posibilitatea de filmare full HD.

 

Pretul: acesta variaza intre cateva sute de euro si cateva mii. Nu te descuraja daca bugetul tau nu este foarte mare – exista si aparate foto DSLR bune si ieftine. Odata cu cresterea pretului creste si calitatea, dar nu uita sa alegi aparatul care se potriveste cel mai bine nevoilor tale si al caror functii le poti exploata la maxim.

 

Obiectivul de kit: nu este neaparat un criteriu dupa care sa alegi aparatul DSLR, dar poate fi important daca nu ai si alti bani de investit in obiective. Acesta este obiectivul cu care va fi livrat aparatul si este de obicei unul corespunzator gamei de pret a aparatului.

 

 

Cum se foloseste un aparat foto DSLR

 

Aproape oricine este pasionat de fotografie si-si doreste o calitate net superioara a acestora, detine astazi un DSLR, avand in vedere ca un asemenea dispozitiv dispune de un senzor mult mai mare decat cel intalnit la aparatele compacte. Prin urmare, multumita bunei captari a luminii si reproducerii fidele a detaliilor, iti permite sa obtii imagini demne de coperta revistei National Geographic. Insa daca vrei sa gusti cu adevarat din placerile profesionistilor in domeniu si sa te bucuri de achizitia facuta o perioada mare de timp, consideram ca vei gasi pasajele de mai jos de mare ajutor.

 

 

Cum setezi aparatul foto DSLR pentru poze reusite

Daca te afli la inceput de drum si iti doresti foarte mult sa inveti aceasta arta, trebuie sa stii ca detinerea unui aparat foto DSLR si apasarea butonului declansator nu sunt suficiente pentru a pune in valoare subiectul pe care vrei sa-l pozezi, ci este important sa cunosti si cum sa configurezi dispozitivul pentru a obtine niste fotografii care sa-ti sublinieze viziunea artistica.

Drept urmare, ca sa vezi o imbunatatire clara a imaginilor rezultate, cea dintai setare pe care trebuie sa o faci la un DSLR consta in reglarea sensibilitatii senzorului la lumina (ISO). Spre exemplu, daca in cazul unei zile insorite valoarea recomandata este de un ISO 100 sau ISO 200, atunci cand e umbra sau innorat, seatarea ISO indicata este cuprinsa intre 500 si 1000, aceasta garantandu-ti fotografii la fel de clare si-n interior sau pe timp de seara.

Urmeaza apertura/diafragma pe care o vei gasi in aparatul foto sub denumirea de “F”. Setarea poate varia intre F2.8 si F22. De pilda, daca iti place sa realizezi imagini tip portret, atunci cu siguranta vei dori sa obtii cat mai lesne efectul de bokeh (subiect clar, fundal cetos). Asadar, te vei ingrji ca senzorul si apertura sa fie cat mai mari, adica va trebui sa reglezi DSLR-ul intre F2.8 – F5.6, in timp ce pentru cadrele de peisaj se recomanda ca diafragma sa varieze intre 9 si 16 pentru claritatea obiectelor apropiate si departate deopotriva.

Ultima setare fundamentala care ar trebui sa intereseze pe orice incepator, se refera la timpul de expunere. Si pentru ca acesta te ajuta sa controlezi modul in care va fi inregistrata miscarea in fotorgrafie, tinem sa-ti spunem ca unul mic (1/400 sec. – 1/500 sec.) o ingheata, in timp ce un timp de expunere mai mare te ajuta sa obtii niste efecte deosebite, caci creeaza senzatia de viteza (1/2 sec. – 1/5 sec.).

 

Cum cureti aparatul foto DSLR, obiectivele si filtrele acestuia

Pentru mentinerea calitatii si a performantelor aparatului foto DSLR, operatiunile destinate curatarii interne si externe a acestuia sunt foarte importante. Tocmai de aceea, te informam ca accesoriile de care ai nevoie pentru a-l igieniza optim, fara a pune insa in pericol camera sau lentilele, sunt: pompa de aer (instrument de suflare actionat manual/”touchless”, care inlatura praful de pe suprafetele optice inainte de orice alta operatie); pensula (preferabil cu par sintetic, fin, este folosita pentru curatarea prafului de pe lentile, filtre sau de pe suprafata contactelor electrice de pe montura); microfibra (ideala pentru stergerea amprentelor de pe lentile, display si aparatul foto DSLR, insa fara solutii chimice dedicate si fara a insista prea mult asupra unei zone, ca sa eviti aparitia zgarieturilor); servetele umede si uscate (pentru igienizarea ecranului LCD).

 

 

Cum prelungesti durata de viata a aparatului foto DSLR

Pentru a nu afecta buna functionare a camerei de fotografiat nu este suficienta efectuarea operatiunilor de curatare cu delicatete, ci o atentie deosebita trebuie acordata si manipularii cu grija a celorlalte componente.

In primul rand, evita sa detasezi obiectivele de pe aparatul foto DSLR in conditii de praf si umezeala, pentru ca impuritatile vor intra de fiecare data in interior. Nu se recomanda nici instalarea obiectivului cu dispozitivul pornit, caci in acel moment senzorul este incarcat electrostatic si atrage particulele de colb.

In al doilea rand, cardul de memorie se va introduce si scoate intotdeauna doar cand DSLR-ul este oprit, indicata fiind inclusiv formatarea sa inainte de prima folosire. In cazul in care se intampla sa nu fie recunoscut de aparatul de fotografiat, verifica daca ai ultima versiune firmware instalata si dupa incearca-l din nou.

In al treilea rand, trebuie sa stii ca DSLR-urile folosesc, de regula, baterii cu litiu, ceea ce inseamna ca nu trebuie sa astepti ca acumulatorul sa se descarce complet pentru a-l reincarca. De asemenea, pentru pastrarea sa in conditii optime, dar si pentru siguranta camerei foto, nu scoate niciodata bateria din locasul ei daca dispozitivul nu este oprit.

In al patrulea rand, evita sa lasi DSLR-ul fara obiectiv si pe acesta din urma fara capac, deoarece se poate depune praf pe senzor si chiar patrunde in interior, astfel ca efortul de care ai dat dovada in ingrijirea si curatarea preventiva a echipamentului va deveni inutil.

 

 

 

Marci populare:

 

Chiar daca ultima moda in materie de aparate foto este varianta mirrorless, D-SLR-urile se afla inca la mare cautare. Pe acest segment de piata, exista mai multi producatori cu nume celebru, asa ca majoritatea fotografilor, amatori sau profesionisti, au tendinta sa ofere votul lor de incredere companiilor cu o indelungata traditie in domeniu. Ca sa afli care ar fi niste exemple pertinente, iti propunem sa citesti cateva cuvinte despre 3 branduri cunoscute.

Nikon Corporation (la origini Japan Optical Industries Co., Ltd) are in prezent statutul de multinationala si in jur de 100 de ani de traditie in domeniul productiei echipamentului optic. Desi are sediul actual in Tokyo, Japonia, firma s-a extins pe intreg mapamondul, devenind un concurent de seama in cursa pentru furnizorul celor mai bune camere foto.

La inceput, principala linie de productie era dedicata lentilelor, in mod paradoxal, fabricand si primele lentile pentru aparatele Canon. Confectiona aproape orice tipologie, de la piese pentru camere foto, binocluri si microscoape, la accesorii pentru periscoape si alte dispozitive similar configurate.

Mai apoi, in anii ’90, Nikon concepe primul aparat digital SLR, urmand un parteneriat cu Kodak si lansarea celebrului SLR Nikon D1, in 1999. La ora actuala, cele mai apreciate produse ale firmei raman: lentilele pentru camere, camerele foto, binoclurile, microscoapele, lentilele oftalmice, instrumentele de masura, lunetele si maritoarele fotografice (steppere).

Daca ar fi sa enumeram rapid cateva dintre cele mai vandute D-SLR-uri de pe piata romaneasca, atunci acestea sunt: D5300, D3300, D5600, D7200 si D500. Rivalii redutabili ai companiei sunt in continuare: Canon, Sony, Panasonic, Pentax, Fujifilm si Olympus.

Un alt mare producator de aparate foto D-SLR de pe piata mondiala este compania Canon Inc., fondata in 1937, deci cu o traditie indelungata in productia de dispozitive optice. Sediul firmei e in Tokyo, Japonia, iar numai in 2015 aceasta avea un numar impresionant de angajati – peste 190 000.

La origini, se numea Precision Optical Instruments Laboratory, o idee pusa in practica de Takeo Maeda, Saburo Uchida, Goro Yoshida si Takeshi Mitarai. Primele camere fabricate includeau lentile Nikon, intrucat compania nu detinea tehnologia necesara pentru a le realiza pe cont propriu. Succesul a aparut in scurt timp, caci in 1959 este realizata prima camera video cu zoom.

Prima varianta SLR profesinala a fost pusa in vanzare in 1971, iar in 1976 urmeaza un prototip revolutionar, cu microprocesor, sub forma modelului AE-1. La ora actuala, cele mai apreciate produse Canon sunt considerate: scannerele, imprimantele, binoclurile, camerele foto/video si lentilele pentru diverse dispozitive.

Pentru cei care doresc sa afle cam care ar fi cele mai bine vandute modele de aparate foto D-SLR Canon, in comertul electronic din Romania, putem mentiona cateva oferte: EOS D1200D, EOS 700D, EOS 100D, EOS 1300D BK, EOS 750D etc.

 

Conglomeratul multinational japonez Sony Corporation isi are sediul in Tokyo, obiectul de activitate fiind productia de dispozitive electronice, pentru gaming si chiar oferta de consultanta financiara. In prezent, constituie unul dintre cei mai cunoscuti si mai dezvoltati furnizori de electronice din lume, insa inceputurile au fost modeste, ca simplu magazin de aparatura electrica, imediat dupa cel de-al II-lea Razboi Mondial.

Pana la jumatatea anilor 50′, deja afacerea Sony s-a extins la nivel international. Cea mai extinsa piata de desfacere erau Statele Unite ale Americii, unde radiourile portabile cu tranzistoare se vindeau “ca painea calda”. Firma contribuie la dezvoltarea Compact Disk-ului si mai apoi cunoaste un adevarat succes cu consolele Playstation.

In activitatea intreprinsa, se poate observa o reala preocupare pentru stocarea de date, indiferent ca vorbim despre suport audio, video sau chiar de Blu-ray Disk sau memory stick. Principalele ramuri active in prezent sunt: echipament audio, computere si componente pentru sisteme, fotografie si video, comunicatii, tehnica medicala, vehicule electrice, finante si entertainment.

Pe lista modelelor D-SLR lansate de-a lungul timpului de Sony, se gasesc si urmatoarele modele: SLT-A37, SLT-A57, SLT-A99, SLT-A65. Un segment si mai bine reprezentat la ora actuala este cel al aparatelor mirrorless, unde compania incepe sa isi consolideze un mic monopol, cu cele mai populare astfel de modele vandute la noi.

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu