contact

IT la birou: ce este VPN

Am modificat articolul ultima data pe: 28.09.22

 

Probabil stii ca majoritatea informatiilor care circula pe internet (si alte retele) nu sunt foarte sigure. Au fost puse in aplicare sisteme de protectie. VPN este una dintre cele mai utilizate solutii, asadar sa aruncam o privire la modul in care functioneaza.

 

Daca te intereseaza libertatea si confidentialitatea online, este esential sa utilizezi o VPN (retea virtuala privata). Un VPN creeaza o conexiune sigura intre tine si reteaua de internet. Poate suna complicat, dar nu trebuie sa fii un expert in tehnica pentru a utiliza un VPN.

Ce este VPN (retea privata virtuala) si la ce se foloseste?

Daca vrei sa stii ce este VPN, afla ca scopul sau principal este profesional. Fara a da pentru VPN o definitie exacta, pe scurt, ea poate oferi acces la o retea interna dintr-o alta retea. Prin urmare, este utilizat pe scara larga in domeniul telemuncii: de exemplu, poti accesa un server de acasa, care este in mod normal accesibil numai de la compania in care lucrezi.

VPN-urile sunt tuneluri de comunicare, iar aceste tuneluri pot fi criptate. Acestea pot juca apoi rolul HTTPS si iti pot proteja comunicatiile impotriva atacurilor MITM.

Dar asta nu este tot. Am mentionat ca serverul VPN (care este iesirea din tunelul tau) poate duce la o retea locala. Acest lucru este adevarat, dar un VPN poate de asemenea sa deschida intregul Internet si, prin urmare, iti permite sa navighezi pe web prin intermediul acestuia.

Cand utilizati o VPN cu sediul in strainatate (de exemplu, Suedia sau Germania), esti privit ca o entitate a tarii straine pe internet. Dupa ce ai trecut pe YouTube printr-un VPN strain, iti vei da seama rapid ca exista lucruri care se schimba. Toate reclamele localizate pe adresa ta IP se gasesc in limba tarii in care se afla serverul VPN pe care il utilizezi.

Cum functioneaza o VPN?

Acum ca stim despre  VPN ce este, sa aruncam o privire mai atenta la modul in care face toate acestea.

Ce inseamna VPN ? Atunci cand conectezi computerul (sau un alt dispozitiv conectat, cum ar fi un smartphone, o tableta sau o consola de joc) la o VPN, computerul se comporta ca si cum ar face parte din aceeasi retea locala ca VPN. Tot traficul de retea este trimis printr-o conexiune sigura la VPN. Deoarece computerul tau se comporta ca si cum ar fi in aceeasi retea, acest lucru iti permite sa accesezi in siguranta resursele disponibile pe reteaua locala, chiar daca esti la jumatate de Glob distanta. De asemenea, vei putea utiliza internetul ca si cum ai fi prezent la locatia fizica a VPN, care are anumite avantaje daca utilizezi WiFi public sau doresti sa accesez site-uri web blocate in anumite zone geografice.

 

De ce sa folosesti o VPN?

Putem folosi o retea vpn pentru a fi siguri ca serviciile de informatii nu capteaza date. In functie de configuratia lor, cifrele VPN pot fi mai avansate decat HTTPS (fara a numara site-uri web care nu ofera HTTPS). Acestea permit accesul la Internet printr-un tunel puternic criptat. Cu toate acestea, exista multe alte posibile utilizari!

Deblocheaza Netflix, BBC iPlayer, Amazon Prime Video, Vudu, Hulu si alte continuturi oriunde in lume. Daca te afli intr-o tara in care un anumit continut nu este accesibil, ai dori totusi sa poti urmari in mod normal programele preferate ca toti ceilalti. Ei bine, unele tari blocheaza platforme precum Netflix, Hulu, BBC iPlayer si YouTube. Acest lucru inseamna ca vei primi mesaje de eroare enervante unul dupa altul cand incerci sa accesezi serviciul.

Dar o conexiune vpn te poate ajuta sa ocolesti geo-restrictiile si sa urmaresti ce doresti de oriunde in lume. Unele companii (precum Netflix) au preluat initiativa si au dezvoltat tehnologii avansate pentru detectarea VPN-urilor si blocarea accesului la serviciile lor. Tot ce ai nevoie este sa alegi o VPN care sa poata evita aceste restrictii.

Ofera confidentialitate si anonimat online optimizate. Ati trimis detaliile tale bancare online catre prieteni? Folosesti adesea retele WiFi publice? Daca da, este posibil sa fi lasat usa larg deschisa pentru hackeri, mai ales daca utilizezi un hotspot Wi-Fi public.

O VPN buna va folosi cea mai avansata criptare pentru a pastra securitatea datelor tale. Pentru a evita mentiunea continua “conexiunea nu este privata” si a te asigura ca site-urile web care au acces la datele tale nu pot sti de unde provin cu adevarat, asigura-ti cel mai mare anonimat posibil prin VPN.

Evita cenzura. Zeci de tari din intreaga lume cenzureaza continutul definit, deoarece nu corespunde credintelor lor politice sau religioase. Daca intentionezi sa calatoresti intr-o tara care impune o cenzura puternica pe internet (precum China), vei avea nevoie de o VPN care sa te ajute sa ocolesti aceste restrictii. Fara aceasta tehnologie, sarcini simple precum cautarea pe Google sau actualizarea starii de Facebook ar fi practic imposibile. O conexiune vpn windows 10 te ajuta sa deblochezi aceste site-uri si sa iti protejezi datele.

In afara de asta, poti utiliza si o vpn gratis pentru a evita firewall-urile care se gasesc cel mai frecvent in retelele stabilite prin routerul de la birou sau scoala.

Imbunatateste-ti conexiunea la internet si optimizeaza-ti viteza. Uneori ISP-ul tau poate incetini in mod deliberat conexiunea la internet. Unii ISP folosesc chiar si aceasta strategie pentru a incerca sa te convinga sa iti imbunatatesti conexiunea. Aceasta practica este cunoscuta sub denumirea de „accelerare” sau „acceleratie de latime de banda”.

Dar cu un vpn gratuit, activitatea ta este pastrata privata si chiar ISP-ul tau nu o poate accesa. Aceasta inseamna ca nu iti poate limita latimea de banda, astfel incat te poti bucura de o imbunatatire a vitezei de conectare.

Uneori, o VPN va poate ajuta sa economisiti bani. Cum? Ei bine, multe platforme de comert electronic prezinta preturi diferite pentru utilizatori in functie de locatia lor geografica – conectarea cu un server dintr-o alta tara te poate face astfel sa vezi cele mai ieftine preturi. De exemplu, daca rezervarea unui zbor intre SUA si Marea Britanie pare prea scumpa, poti gasi o oferta mai ieftina conectandu-te la un server din India.

Acesta este un lucru bun de retinut daca calatoresti mult sau pleci in vacanta in mod regulat. Cu VPN, poti economisi o multime de bani din zbor, inchiriere de masini, cazare si alte cheltuieli online.

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu