contact

Criptomonedele pot fi folosite pentru plata taxelor și impozitelor?

Am modificat articolul ultima data pe: 07.10.24

 

Anul 2021 a adus o premieră la nivel global – acceptarea Bitcoinului (prima monedă digitală) ca moneda oficială a unei stat (El Salvador). Începând cu 2023, există peste 420 de milioane de utilizatori cripto în întreaga lume..

Criptomonedele pot fi folosite astăzi în diverse domenii, de la achiziționarea de produse din magazinele de retail și din fast food-uri, prcum KFC sau Burger King și plasarea de pariuri pe site-uri de jocuri de noroc precum cazinou GGbet până la plata pentru vizionarea de conținut de pe site-urile de streaming, așa cum este Twitch. Iar unele regiuni, precum provincia Mendoza din Argentina, permite plata taxelor și impozitelor cu monede digitale.

 

Care este poziția statelor lumii față de criptomonede și taxarea acestora?

Țările lumii se poziționează în mod diferit atunci când vine vorba despre recunoașterea monedelor electronice și impozitarea acestora. Foarte puține sunt statele care au ajuns la nivelul recunoașterii criptomonedelor ca instrument de plată (numai El Salvador până în 2022) sau care să permită achitarea taxelor și impozitelor cu valută digitală (regiunea Mendoza din Argentina).

Cu toate acestea, numărul statelor care recunosc criptomonedele este în creștere, printre cele mai elocvente exemple fiind cele ale Statelor Unite ale Americii, Israelului, Japonei, Coreei de Sud și a țărilor membre ale Uniunii Europene și G7. Pe lista statelor care nu consideră criptomonedele ca fiind o formă de plată se numără China, Egipt, Emiratele Arabe Unite și Bolivia.

 

Cum se poziționează România față de monedele digitale?

Țara noastră s-a alăturat statelor lumii care manifestă o politică de recunoaștere a criptomonedelor, în sensul că deținerea unor astfel de instrumente de plată este impozitată de către autoritățile fiscale. Începând cu anul 2021, toți deținătorii de criptomonede trebuie să declare suma pe care o dețin, aceasta urmând să fie subiectul taxei pe venit, care are un cuantum de 10% din suma declarată.

Nu vor fi impozitate sumele obținute în urma tranzacționării de criptomonede, dacă valoarea acestora nu depășeste suma de 200 Ron per tranzacție și nu se ridică la o valoare mai mare de 600 Ron în decursul unui an. Statul român nu se oprește aici și va impozita și NFT-urile (tokenii nefungibili) care pot fi obținuți sau achiziționați cu criptomonede.

 

Statele lumii și taxele care se aplică deținătorilor de criptomonede

Modul de taxare a monedelor digitale diferă de la o țară la alta, așa că, atunci când ești rezident într-unul dintre acele state care nu impozitează câștigurile sau tranzacțiile cu criptomonede, atunci nu poți decât să te bucuri. Cele mai permisive state în ceea ce privește taxarea criptomonedelor nu aplică niciun fel de impozit celor care dețin un astfel de tip de instrument de plata. Printre acestea se numără:

  • Germania
  • Elveția
  • Portugalia
  • El Salvador
  • Singapore
  • Malta
  • Slovenia
  • Estonia

Însă, atunci când te numeri printre rezidenților următoarelor țări și deții monede electronice, atunci nu o să îți placă, mai ales că nivelul de taxare este destul de ridicat:

  • Japonia – 55%
  • Australia – 50%
  • Franța – 45%
  • Belgia – 33%
  • Canada – 33%
  • Olanda – 31%
  • Coreea de Sud – 24%

Unele state ale lumii taxează criptomonedele în funcție de câștigurile obținute într-un anumit interval de timp, așa cum este cazul SUA, unde valoarea impozitului este stabilită între 10% și 37% pe termen scurt și între 0% și 20% atunci când este vorba despre câștiguri obținute pe termen lung.

Care sunt cele mai populare valute digitale la nivel global în 2023?

Bitcoin-ul nu este doar prima valută electronică lansată pe piața criptomonedelor, ci este și cea mai populară la nivel de bani digitali. De exemplu, Bitcoin este menționat în 25 de milioane de hashtag-uri pe rețeaua de social media Instagram, la o diferență uriașă, de următoare monedă electronică – Ethereum (care apare în 8.5 milioane de hashtag-uri).

Cele mai cunoscute criptomonede sunt Bitcoin, Ethereum, Cardano, XRP, Litecoin, Polkadot, Solana, Tether, Stellar, Chainlink, Dai și Binance Coin. Aceste valute electronice se numără și printre criptomonedele recomandate investitorilor pentru următorii 5 ani. Totuși, trebuie ținut cont de volatilitatea extrem de ridicată a banilor digitali în comparație cu monedele fiat, ceea ce înseamnă și riscuri foarte mari.

Investitorii recomandă 5 platforme de criptomonede (în afara Bitcoinului) care au un potențial ridicat de evoluție pozitivă în 2023: 

  • Etherum
  • Ripple
  • Solana
  • Cosmos
  • Decentraland. 

La sfarsit de2023, valoarea pieței de Bitcoin se ridică la aproximativ 1.5 trilioane de dolari, 65% dintre cei care dețin criptomonede având portofele cu Bitcoin.

 

Vor reuși criptomonedele să joace același rol precum monedele fiat?

La nivel mondial, în 2023, peste 100.000 de afaceri acceptă instrumentele de plată crypto, acesta fiind un indicator util în măsurarea potențialului de dezvoltare a valutelor electronice. Pentru viitor, se estimează că banii digitali vor circula în paralel cu monedele fiat, chiar dacă este o diferență uriașă între numărul acestora (peste 22.900 de criptomonede față de numai 180 de monede fiat).

Chiar dacă valutele digitale se bucură de popularitate, fiind adoptate de un număr din ce în ce mai ridicat de oameni, acestea nu vor putea înlocui monedele fiat. Mai mult ca sigur că în mediul online și în Metaverse, criptomonedele vor face legea, însă, în realitate, monedele fiat vor continua să reprezinte baza de raportare pentru majoritatea statelor lumii.

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu