Daca iti vei alege cu maxima atentie routerul, astfel incat sa corespunda perfect nevoilor tale, cea mai buna optiune ar trebui sa ofere instrumente de configurare simplificate, cum ar fi o aplicatie mobila. Deoarece fiecare router este diferit, configuratia variaza de la model la model. Iata pasii de baza obisnuiti pentru configurarea unui astfel de dispozitiv.
De cele mai multe ori, configurarea routerului nu reprezinta o problema in sine atunci cand mergi la birou, deoarece exista personal specializat care sa asigure infrastructura necesara bunei desfasurari a activitatii. Insa, in situatii deosebite, de exemplu cand lucrezi peste program si ceva nu functioneaza bine sau cand lucrezi de acasa, trebuie sa te descurci singur. Iata ce trebuie sa faci.
Alege routerul potrivit
Este necesar sa cheltuiesti multi bani pentru o configurare router? Totul depinde de cate dispozitive mobile ai si cum folosesti internetul. Daca nevoile tale sunt minime, majoritatea routerelor de baza pot face fata.
Pe de alta parte, daca ai mai multe dispozitive si o casa mare de acoperit, este mai bine sa optezi pentru un router mai puternic, care va oferi o gama mai mare, dar fara sa pierzi din vedere aspectele legate de configurare calculator. De asemenea, conteaza pentru viteza si modul de retea a furnizorului, si de aceea poti lua in calcul o configurare router rds fibra optica.
Verifica-ti conexiunea la internet
Pentru a configura routerul fara nici o problema, ai nevoie de o conexiune buna la internet, fie ea conectare la internet prin cablu sau WiFi. Iti recomandam sa conectezi un computer la modemul sau gateway-ul furnizat de furnizorul tau de servicii Internet (Internet Service Provider), ca de exemplu, pentru o configurare router rds. Daca computerul detecteaza o conexiune la Internet, poti incepe instalarea routerului, oricare ar fi marca lui, de pilda poti initia procesul de instalare router tp link.
Consulta documentatia
Acest pas evident si esential te va ajuta sa eviti orice frustrare in timpul instalarii. Nu uita sa verifici fiecare document (autocolant sau copie tiparita) care poate contine informatii importante de configurare, cum ar fi numele de utilizator si parola router digi, telekom, orange etc. implicite ale routerului.
Configurarea unui router upc wireless, de exemplu, este mai usoara ca niciodata. Poti configura cele mai multe routere conectandu-le direct la un computer folosind un cablu, conectandu-le la un computer prin Wi-Fi sau folosind o aplicatie mobila pe un dispozitiv care se conecteaza fara fir la router.
Toti producatorii de routere (vezi instructiunile de configurare router Asus) ofera instructiuni si majoritatea ofera un expert care explica elementele de baza. In timpul configurarii, vei avea doua lucruri importante de facut: denumeste reteaua si determina parolele (pentru retea si router). De asemenea, va trebui sa setezi nivelul de securitate (WPA2 este recomandat) si sa decizi daca doresti sa separai benzile de 5 GHz si 2,4 GHz sau sa le combini astfel incat dispozitivele sa se conecteze automat la banda corecta. Majoritatea producatorilor de routere recomanda lasarea casetelor ca o singura retea.
Majoritatea producatorilor de routere ofera aplicatii mobile sau un tablou de bord bazat pe web pentru configurare si gestionare. Cu o aplicatie pentru smartphone, nu este necesar sa conectezi routerul la un computer pentru a-l configura. Verifica documentatia furnizata cu routerul pentru a vedea daca o aplicatie este disponibila.
Alege unde sa instalezi routerul
Routerele traditionale Wi-Fi trebuie plasate cat mai aproape de centrul zonei de acoperire. In plus, nu ar trebui sa existe obstacole. Daca routerul este plasat intr-un colt, in subsol sau intr-un dulap, pot exista incetiniri sau zone moarte in unele parti ale cladirii.
Pentru o acoperire optima si o setare internet, digi sau alta, corespunzatoare, este mai bine sa instalezi un router wireless corporativ intr-un spatiu deschis. Cu toate acestea, nu este intotdeauna usor sa gasesti o astfel de locatie, deoarece trebuie sa existe conectare router la gateway-ul de banda larga ISP (Internet Service Provider), care este de obicei conectat pe un perete exterior.
Conecteaza-te la Internet
Conecteaza routerul pentru angajati la un cablu sau alege un router de retea.
Pentru a rezolva problema conexiunii ”la distanta” a routerului, si, implicit, o setare internet, digi sau alta, poti utiliza un cablu CAT5e sau CAT6 pentru a-l conecta la portul Ethernet al gateway-ului ISP. De asemenea, poti rula cabluri Ethernet prin perete pana la locatia centrala aleasa pentru router.
Asigura-te, de asemenea, ca routerul functioneaza prin conectarea unui laptop la unul dintre porturile sale din spate. Daca functioneaza, ar trebui sa poti crea o conexiune prin cablu, la fel ca si atunci cand ai verificat activarea conexiunii la internet.
Daca intentionezi sa utilizezi un hard disk USB pentru stocarea conectata la retea (NAS) sau o conectare imprimanta la router in reteaua ta, le poti conecta la porturile USB de pe routerul wireless. Va trebui sa utilizezi un software de gestionare a routerului pentru a denumi dispozitivele si a configura privilegiile de acces.
Chiar daca instalezi un router wireless, poti alege sa utilizezi un cablu. Daca ai un dispozitiv in retea care necesita o latime de banda mare (de exemplu, un radiodifuzor video) si nu doresti sa risti sa ai intarzieri, il poti conecta direct la router folosind un cablu Ethernet.
Configureaza gateway-ul routerului
ISP-urile ofera uneori clientilor gateway-uri cu routere incorporate. Aceasta combinatie de dispozitive nu este in general conceputa pentru mediile corporative si nu ofera porturi, securitate sau alte functii suplimentare pentru a adauga servicii si a extinde retelele pe masura ce reteaua este instalata.
Daca ai un gateway cu un router incorporat, trebuie sa il configurezi pentru a opri routerul si pentru a redirectiona adresa IP WAN (singura adresa de protocol Internet pe care ISP o atribuie contului tau) si tot traficul de retea catre noul ip router, telekom sau de la alta firma.
Daca nu faci acest lucru, conflictele ar putea afecta buna functionare a echipamentului. Daca te intrebi cum aflu adresa ip si ai nevoie de ajutor, contacteaza furnizorul.
Pentru conectare router digi, telekom etc. la gateway, opreste gateway-ul. Daca un cablu Ethernet este deja conectat la portul LAN al gateway-ului, deconecteaza-l si conecteaza-l la portul WAN al routerului. Porneste gateway din nou si astepteapta cateva minute. Conecteaza alimentarea la router si porneste-l din nou. Mai asteapta cateva minute.
Configureaza routerul
Cel mai simplu mod de a continua configurarea routerului este de a utiliza aplicatia mobila furnizata de producatorul modelului, daca este disponibil. Daca nu ai o aplicatie sau preferi sa folosesti tabloul de bord bazat pe web al routerului, conecteaza routerul la un computer folosind un cablu Ethernet.
Pentru a obtine o adresa router, digi sau a altui furnizor, o poti citi, de obicei, pe spatele echipamentului. Daca nu este cazul, si doresti, de axemplu, o resetare router, introdu 192.168.1.1 (adresa universala a routerelor) in bara de cautare a browserului.
Daca ai un tp link router, configurarea trebuie sa urmeze cativa pasi simpli. In primul rand, pentru configurare router tp link se conecteaza dispozitivul la calculator cu ajutorul unui cablu si la echipamentul furnizat de firma (WAN-LAN). Adresa routerului poate fi 192.168.0.1 sau 192.168.1.1, in functie de model.
Dupa ce vei introduce datele de securitate, urmeaza operatiunea de setare router tp link. Poti opta pentru setari internet telekom automat, in cazul in care furnizorul tau este acesta, ori pentru setari internet digi, selectand optiunea „Quick setup” si urmand pasii indicati.
Pentru configurare router d-link, procedeul nu difera foarte mult. Adresa de ip router este 192.168.100.1. Acest tip de router este folosit pentru digi setari internet, dar si pentru UPC ori Telekom. Optiunile urmatoare sunt “setup”-PPPoE- introducerea informatiilor legate de securitate. Astfel, procesul de setare router este complet.
In cazul in care ai un router digi, UPC sau Telekom Tenda, trebuie sa procedezi astfel: conectezi routerul la reteaua furnizorului si la laptop, alegi ca ip router digi 192.168.0.1 si urmezi instructiunile de configurare router tenda.
Daca ai un modem digi ZTE H298N, adresa ip este 192.168.1.1, utilizatorul este “user”, iar parola predefinita “digi”. Pentru modelul WL-520gC de la Asus, router ip este 192.168.1.1. Luminile routerului te anunta, in toate cazurile, la instalare router tenda sau oricare alta marca, daca ai conexiunea la Internet activa. Daca LED-urile nu indica o conexiune activa, verifica daca este conectat cablul la portul corect.
Creeaza un nume de utilizator si o parola
Pentru a configura routerul, indiferent daca e vorba de o configurare router digi sau de configurare router telekom ori alta varianta, trebuie sa te conectezi folosind numele si parola implicite. Aceste informatii, ca si adresa ip router, sunt de obicei listate pe router sau in manualul de utilizare insotitor. Introdu informatiile de autentificare necesare, pentru setare router digi sau de alta natura. Odata conectat, ar trebui sa creezi imediat un nou nume de utilizator si o parola.
La fel cum unele routere vin cu numele de utilizator si parolele administrative preconfigurate, unele vin cu nume de utilizator si parole Wi-Fi predefinite. De obicei ti se solicita sa schimbi numele de utilizator si parola Wi-Fi, dar daca nu, nu uita sa o faci rapid. Setarile implicite, de obicei „admin” si „password1234”, nu sunt sigure si, prin urmare, trebuie schimbate la prima autentificare. In manualul de utilizare afli pasii pentru schimbare parola router digi (sau wifi digi, daca asta e nevoia).
Configureaza securitatea
O practica de dorit este adoptarea optiunilor de securitate disponibile in configuratia routerului, care variaza in functie de model si tip de dispozitiv. Indiferent de modelul de digi router utilizat in reteaua RCS, iti recomandam sa activezi optiunile de securitate oferite, pentru a asigura o protectie mai buna. La fel sa procedezi si daca furnizorul tau este altul, ca de exemplu daca vrei sa schimbi setari orange internet.
De exemplu, unele routere recente includ optiuni de configurare care permit o protectie sporita impotriva atacurilor Denial of Service (DoS), cum ar fi Local Area Network Denial (LAND). Daca activarea acestor optiuni impiedica routerul si unele setari digi internet sa functioneze corect, dezactiveaza-le selectiv pentru a asigura performante bune.
Majoritatea producatorilor de routere ofera functii de securitate pentru a proteja reteaua si datele confidentiale ale utilizatorilor. Te poti conecta la tabloul de bord web si poti activa functii suplimentare de securitate, cum ar fi firewall, filtrare web si controale de acces pentru a te proteja impotriva traficului nociv. De asemenea, poti configura VPN-uri (retele private virtuale) pe digi router ip pentru a-ti proteja datele confidentiale.
Perfectioneaza-ti configurarea
Daca esti client RCS, dupa ce ai trecut de operatiunea de router digi, configurare, iar reteaua Wi-Fi este functionala, poti regla configuratia dispozitivului. O modalitate rapida de a determina daca, la capitolul setari, routerul digi functioneaza la potentialul maxim este de a efectua un test de viteza in diverse locuri. Exista aplicatii concepute special pentru acest lucru, dar exista o modalitate usoara de a afla performanta retelei tale; foloseste testul de viteza de pe site-ul furnizorului de servicii de internet sau utilizati aplicatia Netflix. Viteza ta de descarcare ar trebui sa fie apropiata de viteza de descarcare anuntata de furnizorul de servicii de internet, indiferent unde te afli in birou sau in casa. Daca rezultatele nu sunt cele prevazute, poti incerca o resetare router tp link sau/si contacta firma.
Daca la momentul contractarii pachetului de servicii ai realizata pe laptop o conectare internet rds windows 7, update-ul programului de operare nu ar trebui sa interfereze cu routerul. Astfel, nu va fi necesara o refacere conectare internet rds windows 10.
Exista mai multe moduri de a modifica configuratia routerului wireless. De exemplu, majoritatea ofera optiuni QoS care va permit sa acordati prioritate unui dispozitiv sau serviciu in reteaua Wi-Fi, astfel incat sa aiba intotdeauna latime de banda maxima, ceea ce se poate traduce prin marire viteza internet, rds sau alt furnizor. De asemenea, poti schimba canalele, daca crezi ca un router din apropiere interfereaza cu semnalul, pentru marire viteza internet telekom.
Este posibil ca firmware-ul sau software-ul folosit de routerul tau sa fie actualizat. Fa acest lucru cat mai curand posibil pentru a remedia erorile sau a incorpora noi caracteristici de securitate sau setari router.
Unele routere descarca automat noul firmware, dar nu toate se intampla. Nu uita sa verifici daca exista actualizari disponibile in aplicatia sau interfata browserului, precum si anumite conditii sau optiuni pentru port forwarding rds sau pentru alta retea.
Lasa un comentariu
0 Comentariu