Telefonul dual SIM – avantaje si dezavantaje

Am modificat articolul ultima data pe: 26.04.24

 

Daca te-ai saturat sa ai la tine doua telefoane mobile si vrei sa optezi pentru un model dual sim citeste articolul de mai jos pentru a vedea ce avantaje ai, dar si ce dezavantaje pentru a sti de la inceput daca este o varianta convenabila pentru tine.

 

Multi producatori ofera si varianta de telefon dual sim pentru a-ti veni in ajutor, atunci cand vrei sa ai numere diferite pentru anumite motive personale. In articolul de mai jos, iti prezint cateva motive pro, dar si ce dificultati poti sa intampini pentru a vedea daca aceasta optiune este potrivita pentru tine.

 

Avantaje:

 

Un singur dispozitiv pentru doua numere

Cele mai multe persoane isi doresc sa desparta viata privata de serviciu, astfel au numere diferite si alegand un telefon dual sim, vei avea doar un singur dispozitiv de purtat. Poti avea si doua numere personale alegand doi operatori diferiti care ofera conditii mai bune la anumite servicii: astfel ai o cartela cu un pret bun pentru apeluri si mesaje gratuite si o cartela pentru serviciul de date la un pret mai convenabil. 

De asemenea, un operator iti poate oferi conditii mai bune pentru apelurile internet, altul pentru apelurile internationale, sau daca nu ai abonament, in caz ca termini banii de pe o cartela, o poti folosi pe cealalta pana o reincarci pe prima. Indiferent de motiv, vei avea doar un singur dispozitiv de purtat asupra ta, de incarcat si deci o grija mai putin.

 

 

Agenda unificata

Cand ai un numar nou pe care vrei sa-l introduci in agenda poti usor sa alegi optiunea de a-l salva pe ambele cartele si in memoria telefonului, fara a mai fi nevoit sa faci alte operatiuni. Este mult mai rapid si mai facil decat sa il salvezi pe doua dispozitive separate. De asemenea, vei avea acces si la galeria foto, mesaje, muzica sau filme, mail etc.

 

Un slot liber

Chiar daca nu ai doua cartele tot este util sa ai un telefon mobil dual sim, avand astfel tot timpul un slot liber pe care il poti folosi. Spre exemplu atunci cand calatoresti in strainatate si stai mai mult intr-o anumita tara iti poti achizitiona de acolo o cartela pe care sa o folosesti pentru a diminua costurile, avand preturi mai mici pentru convorbirile locale decat in roaming.

 

Accesorii mai putine

Avand un singur dispozitiv vei avea nevoie doar de un singur rand de accesorii precum incarcator, casti, cabluri etc. Le poti gestiona mai usor si nu iti ocupa mult loc. 

 

Acoperire mai buna

Daca obisnuiesti sa calatoresti mult faptul ca ai doi operatori diferiti iti asigura o libertate de miscare mare, avand acoperire in mai toate regiunile. Astfel nu vei ramane descoperit si fara a avea posibilitatea de a vorbi cu cei dragi sau de a transmite datele necesare la serviciu.

 

 

Dezavantaje:

 

Performante mai scazute

In general producatorii de telefoane dual SIM nu ofera variantele cele mai noi si in aceasta configuratie, fiind un dispozitiv necesar in anumite situatii clientii sunt mai putin pretentiosi. Avand un design usor deosebit fata de modelele standard trebuie sa ai grija atunci cand alegi o husa spre exemplu, pentru a se potrivi. Pretul este usor mai ridicat fata de modelele cu un singur slot din aceeasi gama, cu aproximativ 25%.

 

Autonomie mai redusa

Chiar daca unul dintre sim-uri este folosit mai putin, cele doua cartele au nevoie sa se conecteze permanent cu reteaua, aspect care reduce timpul de autonomie a bateriei, telefonul se va descarca mult mai usor. In caz ca ai doua telefoane vei putea sa treci automat pe celalat atunci cand unul ramane fara baterie, la un dual sim nu ai aceasta facilitate si trebuie sa ai grija sa porti incarcatorul sau bateria de rezerva la tine. 

 

Posibilitatea de a confunda cartelele

Daca nu esti bine organizat si nu iti faci setarile potrivite din timp, exista posibilitatea sa confunzi cele doua cartele notate de obicei cu sim 1 si sim 2. Astfel in caz ca vei apela un prieten sau un membru al familiei de pe numarul de serviciu, necunoscut pentru acestia, este posibil sa iti respinga apelul. Trebuie sa verifici si mesajele text pentru a nu trimite din greseala de pe celalat numar creand astfel situatii confuze pentru cel apelat. 

 

Mai complicat de inchis unul dintre numere

Este posibil ca in afara orelor de serviciu sau pe anumite intervale orare sa iti doresti sa inchizi una dintre cartele pentru a nu fi deranjat, procedura ceva mai complicata decat inchiderea pur si simplu a unui dispozitiv. De asemenea, trebuie sa nu uiti sa deschizi cartela, la un telefon mobil inchis iti dai seama cu usurinta ca trebuie sa-l deschizi, la un telefon dual sim care functioneaza poti uita ca ai inchis una dintre cartele.

 

 

Lipsa slot pentru card de memorie

Cele mai multe modele de telefoane dual sim folosesc slotul dedicat pentru un card extern de memorie pentru cel de-al doilea sim. Astfel trebuie sa te orientezi din prima pentru un model cu memorie interna mai mare, potrivita cu nevoile de stocare pe care le ai, deoarece nu vei putea utiliza un card microSD.

 

Mai putine aplicatii

Putini dezvoltatori de aplicatii pentru telefonul mobil se axeaza pe cele care au doua cartele, asa ca sunt unele la care nu ai acces de pe aceste dispozitive. Cantareste daca ai neparata nevoie de anumite aplicatii sau nu inainte de a achizitiona dispozitivul.

 

Utilizarea succesiva a conexiunilor

In caz ca te numeri printre putinii utilizatori care vor sa utilizeze telefonul pentru conversatie simultana cu ambele sim-uri (teleconferinte), trebuie sa ai mare grija deoarece foarte putine modele dispun de aceasta functie. Cele mai multe aparate cu sistemul de operare Android iti ofera doar posibilitatea folosirii succesive a conexiunilor. 

De asemenea, unii operatori solicita conexiune de date pentru a efectua convorbiri de voce, ceea ce inseamna ca nu vei putea folosi cealalta cartela sim pentru conexiuni de date, asa ca verifica mai intai cu operatorii tai cerintele exacte pentru a putea achizitiona un model de telefon ce iti va folosi.

Cantarind aspectele prezentate mai sus, cu argumentele pro si contra, in functie de ce iti doresti de la un telefon mobil, analizand sub toate aspectele prezentate, poti decide daca este o solutie buna pentru tine un model dual sim, tinand cont si de faptul ca producatorii, venind in intampinarea clientilor, dezvolta si imbunatatesc permanent modelele aparute. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu