Ce inseamna 5G si ce trebuie sa stii despre asta in Romania

Am modificat articolul ultima data pe: 18.04.24

 

Pentru ca in dezbaterile din ultima vreme informatiile despre tehnologia 5G au fost prezentate de multe ori precar, in materialul succinte de mai jos vei putea sa afli raspunsul la unele dintre intrebarile esentiale, cum ar fi rolul si functionalitatea acestei tehnologii, modul de implementare, beneficiile si costurile aferente. 

 

Ne-am clasat mereu printre primii atunci cand a fost vorba despre viteza internetului si dorinta publicului de a se conecta mai bine si a utiliza mai mult internetul. De aceea, este posibil ca noua tehnologie sa prinda foarte bine la noi, asa ca, citind randurile de mai jos, poti fi pregatit pentru ce va urma. 

Ce este 5G

Practic, 5g este doar o urmare fireasca a avansului tehnologic care a produs tehnologia 1G, 2G, 3G sau 4G. Da, 5G este a cincea generatie din seria de tehnologii care permit conectarea la internet wireless. Fiecare pas a fost marcat de o crestere in aria acoperita si o capacitate mai mare de transmitere a datelor, iar acesta este cel mai recent, nu neaparat si ultimul. 

Daca generatia 1G, dezvoltata in anii ‘70, avea o lungime de banda de 2 kbps, aceasta din urma are o lungime de peste 1Gb, cu un potential vizat de peste 35 Gbps, ceea ce se inscrie in seria evolutiva tehnologica din ultima jumatate de secol. Chiar daca nu toata lumea poate intelege in detaliu cum functioneaza un releu, totusi e simplu de retinut ce inseamna 5G: transmisie pe unde radio cu frecventa superioara celei a aparatelor radio obisnuite.

 

Posibile beneficii 5G

A cincea generatie de internet mobil permit practic construirea unei infrastructuri noi, atat in lumea serviciilor, cat si in ceea ce priveste domenii precum asistenta medicala de urgenta, transportul cu ajutorul vehiculelor autonome sau crearea unor orase smart in care IoT (Internet of Things) sa fluidizeze o mare parte dintre functiile tehnologiei domestice sau a retelei comerciale. 

De la monitorizarea traficului la livrarile la domiciliu cu ajutorul dronelor, totul devine posibil cu ajutorul noii tehnologii. In viata de zi cu zi, beneficiile se vor putea vedea sub numeroase aspecte, de la conversatiile prin telefon si functionarea retelelor sociale si pana la descarcarea de muzica si filme sau upload-ul de fotografii. Conversatiile clare si platile rapide ar trebui sa ne faca viata un pic mai buna.

Avand in vedere modul in care economia devine tot mai activa in zona de comert online, este de asteptat ca tot mai multi antreprenori sa beneficieze de implementarea acestei noi tehnologii. Mai mult, activitatea din sfera de productie ar putea primi si ea un imbold spre inovatie.

Cum functioneaza 5G

5G este, in fapt, folosirea imbunatatita a undelor radio, care face posibila accesarea internetului de catre mai multe dispozitive electronice in acelasi timp. 

Nu toate aspectele privind tehnologia 5G au fost convenite, unele dintre protocoale depinzand de investitiile la care sunt dispusi operatorii de telcomunicatii. Astfel, desi se stie ca tehnologia 5G presupune utilizarea de unde radio cu frecvente intre 3 si 30 Ghz, aceste unde au totusi o capacitate de acoperire destul de redusa. Undele scurte sunt predispuse la blocaje atunci cand au obstacole fizice in cale, asa incat o optiune viabila ar fi folosirea de undelor milimetrice si a tehnologiei MIMO (Multiple Input Multiple Output). 

Indiferent care sunt materialele si standardele tehnologice utilizate, 5G Romania se va alinia acestora, in principal pentru ca implementarea retelei va fi efectuata de catre marile companii, care au practici standard. 

 

5G versus 4G

In teorie, o crestere de peste 10 ori a capacitatii internetului ar trebui sa fie resimtita de catre consumatorii romani, dar este putin probabil ca aceasta crestere sa fie resimtita imediat. Desigur, acest lucru depinde si de operatorul cu care utilizatorii au contract, fiecare dintre ei optand pentru o investitie mai mult sau mai putin extinsa in tehnologia 5G.

Aceasta performanta tehnologica este posibila daca spusele producatorului Qulcom se dovedesc a fi reale. Acesta mizeaza pe o viteza de descarcare si de 20 de ori mai mare, ceea ce inseamna ca o conexiune la internet te poate ajuta sa descarci un film HD in mai putin de un minut.

Este posibil ca implementarea proiectului 5G Romania sa fie folosita, ca si in alte parti, pentru a sustine retelele de internet deja create. Cu alte cuvinte, se va opta pentru atingerea potentialului maxim al retelelor 4G inainte de utilizat initial in folosul retelelor deja existente. Acolo unde retelele 4G si 5G nu se suprapun, viteza internetului va fi mai mare. 

Necesitatea de a avea o retea 5G este demonstrata practic de congestionarea tot mai puternic a retelelor actuale si de cresterea nevoilor utilizatorilor individuali. Pentru a atinge standarde optime inclusiv pentru dezvoltarea proiectelor urbane, semaforizare sincronizata, supraveghere video, transport public eficient etc., noua tehnologie va deveni in cativa ani indispensabila.

Implementarea in Romania

Lansarea retelei de internet 5G s-a produs deja in unele zone, fiind deocamdata in stadiul de acoperire partiala. Este vorba despre orase din Australia, India, China, Statele Unite, Coreea de Sud, Hong Kong, Japonia si altele. 

Utilizatorii romani vor trebui sa mai astepte o vreme, pentru ca la noi abia acum a fost lansata in dezbatere publica legislatia necesara pentru instalarea 5G Romania de catre una din companiile de pe piata. Asa cum era de asteptat, Huawei Romania si-a manifestat interesul pentru aceasta operatiune, dar se pare ca pachetul legislativ propus le este nefavorabil. In dezbaterea globala privind amenintarile de securitate si rolul Chinei, respectiv al companiilor chineze, in infiltrarea retelelor de securitate americane si europene, Romania prefera sa fie prudenta.  

Conform legislatiei propuse, instalarea 5G in Romania nu poate fi facuta de catre companii controlate de guverne straine, cu structuri netransparente, care nu raspund unei justitii impartiale sau in cazul carora s-au semnalat probleme de etica. 

Faptul ca nu vom avea parte de o retea Huawei 5G nu inseamna insa ca asteptarea va fi lunga. Retelele de telefonie Vodafone si Orange au anuntat ca dispun deja de acoperire 5G pentru unele zone, Bucuresti fiind declarat de acestia primul oras european cu acoperire 5G.

 

Cat costa 5G

Pentru ca unele dintre firmele de pe piata romaneasca ofera deja abonament care include internet nelimitat 5G, afla ca acestea ajung undeva la intre 17 si 25 de euro pe luna, mai competitive decat in alte tari, dar oricum mai scumpe fata de optiunile cu limita de date pe care le au la indemana utilizatorii obisnuiti. 

Costul total trebuie insa ajustat si datorita faptului ca utilizarea internetului de acest tip presupune trecerea de la modelele de smartphone 4G la achizitionarea unor telefoane noi. O parte dintre ele sunt deja compatibile cu noua tehnologie, dar cele mai multe modele sunt adaptate pentru tehnologia 4G. Astfel, achizitionarea unui dispozitiv nou va creste suma totala necesara pentru folosirea noii generatii de internet wireless.

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu