10 simptome ale dependentei de smartphone

Am modificat articolul ultima data pe: 04.08.20

 

Dependenta de telefonul mobil a capatat tot mai multa amploare la nivel mondial, fiind un domeniu in care se fac numeroase cercetari, si care a cuprins incet, incet si populatia din Romania, asa ca este necesar o informare in ceea ce priveste utilizarea acestui dispozitiv atat de necesar.

 

Tehnologia are o rata mare de crestere, evoluand rapid, iar telefonia mobila este unul din principalele domenii care se modifica foarte repede. Oferind tot mai multe facilitati pentru utilizatori, de la apeluri vocale si video, la filme si emisiuni TV, muzica si camere foto- video performante, jocuri online etc., incet, incet si mai ales fara sa iti dai seama poti deveni usor dependent de acest device.

Desi este un device necesar atat pentru munca pe care o prestezi, cat si in relatii personale, trebuie sa iti stabilesti o linie clara de demarcatie intre utilizarea constienta si dependenta care iti poate afecta serios relatiile interumane, iti scade capacitatea de munca si are repercursiuni serioase in starea ta de sanatate, putand conduce la depresie, anxietate, atacuri de panica etc. 

Conform mai multor studii efectuate atat la nivel mondial, cat si in tara, persoanele cele mai afectate sunt adolescentii in ceea ce priveste varsta, iar ca si gen femeile sunt mai dispuse decat barbatii sa dezvolte o astfel de dependenta. Dar sa prezentam in continuare cateva simptome cu ajutorul carora iti vei putea da seama daca esti deja afectat de aceasta dependenta.

 

Timpul alocat telefonului mobil

Incearca sa iti monitorizezi timp de cateva zile (o saptamana), fara a te restrange, activitatea de pe telefonul mobil si daca iti petreci mai multe ore (unii avand o activitate si de 8 – 10 ore) sau ai peste 300 de actiuni precum: SMS-uri, apeluri, jocuri, verificare email, activitati pe retelele sociale etc., inseamna ca deja esti o persoana dependenta.

 

 

Cum iti petreci timpul liber

Daca atunci cand esti in vacanta sau in concediu, seara cand te intorci de la serviciu sau de la scoala, in weekend stai mai mult de jumatate din timp pe telefonul mobil, in loc sa ai discutii cu prietenii, sa te joci cu cel mic, sa te plimbi sau sa faci diverse activitati sportive, ai dezvoltat deja o dependenta de telefonul mobil.

 

Starea fizica

Ai tot mai des anumite probleme legate de sanatate precum: dureri de cap puternice, ameteli si vartejuri, stari de dezorientare si ai constatat ca iti petreci mult timp pe noul tau smartphone 4 G, atunci e bine sa iti mai restrangi activitatea si, de asemenea, sa apelezi la o persoana competenta (psiholog) sau la cei apropiati (parinti, prieteni) care sa te ajute sa iti rezolvi aceasta dependenta.

 

Ai o grija exagerata fata de telefonul mobil

Un alt simptom dezvoltat mai mult de persoanele de sex feminin este grija dusa la extrem fata de acest device, precum: curatarea periodica a ecranului cu diferite produse; stergerea carcasei de amprente; nevoia de a fi mereu aproape si starea de emotie care te cuprinde fata de aparat.

 

Cand folosesti telefonul

In caz ca ai anumite stari emotionale precum bucurie, tristete, furie etc., si simti nevoia sa folosesti telefonul mobil fie pentru a impartasi cu ceilalti starea, fie pentru a te calma si pentru a-ti controla emotiile, este tot un semn de dependenta fata de smartphone.

 

 

Instalarea starii de panica daca nu ai telefonul mobil

Intr-un studiu desfasurat pe mai multi subiecti adolescenti care au fost intrebati care ar fi cea mai mare calamitate care s-ar putea intampla, marea majoritate au raspuns ca lipsa internetului. Aceasta frica nu este prezenta doar la adolescenti ci si la persoanele adulte care intra in panica daca sunt fara telefon mobil, chiar si in timpul unei sedinte sau pentru o perioada scurta de timp, neputandu-se dezlipi de acest aparat nici atunci cand merg la toaleta. 

Aceasta stare iti imprima o dependenta majora de acest device, si iti creaza o impresie falsa ca nu te vei putea descurca in absenta lui, chiar si pentru anumite operatiuni simple. Aceeasi stare de panica sau de anxietate se va instala si atunci cand nivelul bateriei este scazut si nu ai in apropiere o priza sau nu ai incarcatorul la tine.

 

Preferi sa comunici online sau prin apeluri decat fata in fata

Este un alt simptom care arata dependenta de telefonul mobil si care duce la o frica de comunicare directa, atat pe plan profesional, cat si personal, ceea ce iti va afecta serios viata sociala. Comunicarea prin grupuri cu diferite preocupari, pe retelele de socializare etc., fara a avea un continut, doar de dragul trecerii timpului iti va pune serioase probleme atunci cand vei fi nevoit sa comunici direct cu o persoana.

 

Cand incepi sa minti pentru a folosi telefonul mobil

Daca ai devenit constient ca folosesti telefonul mobil in mod excesiv si te ascunzi de cei din jurul tau, cautand diferite motive reale sau inventate pentru a intra pe acesta, ai serioase semne de ingrijorare si trebuie sa incepi sa te controlezi.

 

Folosesti telefonul mobil noaptea

Este un alt simptom care iti arata ca ai devenit dependent de smartphone-ul tau. Daca dormi cu telefonul mobil in apropiere si te trezesti la cea mai mica notificare pentru a verifica ce ai primit, sau daca te trezesti pur si simplu si verifici telefonul sa vezi ce activitate este in diferite grupuri sau pe retele de socializare, este un lucru grav care poate duce la insomnie, la lipsa de odihna, atragand dupa sine si alte probleme majore de sanatate. 

 

 

Starea de nervozitate cand esti atentionat ca folosesti prea mult telefonul mobil

In caz ca esti in oras cu prietenii, la masa de duminica cu familia, cu sotia sau sotul in dormitor inainte de culcare etc., si ceilalti iti atrag atentia ca stai prea mult cu telefonul mobil si tu simti nevoia sa te aperi si folosesti un ton mai ridicat, apare conflictul si o stare de nervozitate sau iritare. 

Este, de asemenea, un semn clar ca esti dependent de telefonul mobil, si trebuie sa iei anumite masuri de corectie pentru a nu provoca rupturi majore care sa iti afecteze viata de familie, cea personala, dar si profesionala. 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments