Ce dimensiune trebuie sa aiba display-ul smartphone-ului tau

Am modificat articolul ultima data pe: 14.11.24

 

Discutia despre cele mai bune smartphone-uri va include, obligatoriu, si mentionarea dimensiunilor fiecarui model. Brandurile producatoare s-au axat destul de mult pe strategia “mai mare este mai bun” in ultima vreme, acesta fiind un punct important de vanzare a unui telefon, iar intrebarea “ce inseamna prea mare?” a aparut de catva timp incoace, ea adresandu-se atat usurintei in manevrare, cat si confortului cand il transportam in buzunar.

Iata ce concluzii am tras despre importanta dimensiunilor la astfel de gadgeturi:

 

Cele mai mari si cele mai mici telefoane

Daca este sa urmarim dimensiunile medii ale telefoanelor mobile, din 1990 pana incoace, vom observa ca, pana in 2003, tendinta a fost catre minimizare tehnologiei.

De la aparatele masive de circa 30 de centimetri inaltime si 1 kilogram in greutate, ce au marcat inceputurile telefoniei mobile, s-a ajuns la telefoane de 10 centimetri inaltime, in anii 2000, dupa care dimensiunile acestor gadgeturi au inceput sa creasca.

Motivul cresterii a fost renuntarea la tastatura fizica, in favoarea touchscreenului, iar dupa asta, display-urile au devenit din ce in ce mai performante, intrucat diagonale mai mari inseamna si o imagine mai impresionanta.

 

Astazi, cele mai restranse smartphone-uri ca dimensiuni masoara 4 inch in diagonala (circa 10 centimetri), un exemplu de astfel de model fiind iPhone SE de 64 GB. Acesta nu face rabat de la performantele Apple si exista si destule alte modele sub 5 inch in diagonala, adica din categoria super-compacta.

La polul opus se afla asa-zisele phablete (phone+tablet = tableta telefon; tablefonul, daca doriti). Acestea sunt cele de diagonala de peste 6 inch (15,24 centimetri) si ele pot ajunge la 6,7 inch (17 centimetri) dintr-un colt al display-ului in celalalt – vezi Samsung Galaxy S10 Plus.

Diferenta dintre cele mai mari si cele mai mici este, asadar, de circa 7 centimetri – nu pare foarte mult, insa ca suprafata pe ecran, modelele cele mai masive sunt de cel putin doua ori mai mari decat cele de la polul opus. O astfel de diferenta pune probleme atat cand il simtiti in buzunarul pantalonilor, cat si cand vine vorba sa operati cu degetele pe ecran.

 

Factori care influenteaza dimensiunea optima a unui telefon

Cand vine vorba sa alegeti un telefon in functie de dimensiuni, discutia se poate separa in doua arii de interes: nevoi si preferinte.

In ceea ce priveste nevoile, aici ne referim la marimea mainilor si lungimea degetelor, locul in care transportati telefonul (buzunar sau geanta) si, eventual, maniera in care sunteti obisnuit sa il operati (daca utilizati un stilus, display-urile mai mici vor fi indicate, insa daca tastati cu degetele si aveti maini masive, atunci un ecran mai mare o sa vi se potriveasca).

Ca sa exemplificam, daca va incomodeaza un telefon mare si preferati tastatul cu stilusul, atunci produsele compacte sunt pentru dumneavoastra. Daca, in schimb, tineti gadgetul in geanta, cu destul loc disponibil, si aveti probleme cu vederea, atunci un ecran mare, generos, este ceea ce va trebuie.

A doua categorie de factori de influentare sunt preferintele personale: unii pur si simplu vor ecrane mari ca sa se uite la filme in HD sau ca sa joace jocuri performante! Altii vor cauta sa foloseasca smartphone-ul pentru job, iar posibilitatea de a lucra pe doua ferestre, permisa de un ecran generos, ar putea sa faca anumiti utilizatori sa aleaga modelele mari.

S-ar putea, de asemenea, ca pasiune pentru fotografii sa impuna cumpararea unui telefon masiv, in care sa vedeti usor exact cum au iesit pozele dumneavoastra.

Nu in ultimul rand, mai putem mentiona si ca o carcasa generoasa permite incorporarea de baterii de capacitate ridicata. Daca nu va place sa cautati prize constant, atunci factorul acesta s-ar putea sa va faca sa decideti asupra unui telefon-tableta sau a unui model cat mai voluminos.

 

Motive pentru care un telefon mare este mai bun

Cu un ecran de peste 6 inch in diagonala, veti beneficia de rezolutii ridicate, numai bune pentru vizionarea filmelor, jucatul jocurilor si in special pentru cititul articolelor sau a cartilor e-book, mai ales daca vederea dumneavoastra nu este optima.

Mai mult decat atat, daca aveti maini masive si tastati cu degetele, veti gasi mai usor tastele dorite pe un ecran generos. De asemenea, multi cumparatori se orienteaza catre modelele mari si pentru statut social – este usor sa impresionezi cu astfel de gadgeturi, in anumite situatii, mai ales daca ne gandim ca cele mai scumpe modele sunt generoase ca dimensiuni.

Daca utilizati stilusul, desenarea si scrisul de mana pe ecran vor fi deosebit de usoare, iar modul split-screen, cu doua ferestre pentru cate o aplicatie, este nepretuit pentru cei care trimit multe emailuri constant sau care efectueaza alte tipuri de activitati legate de munca ori entertainment.

 

Motive pentru care un telefon mini este mai bun

Smartphone-urile sunt, la baza, telefoane, iar daca cautati doar sa preluati si sa dati apeluri, atunci nu prea aveti motive sa investiti intr-un ecran mare. De asemenea, este usor si sa tastati pe un astfel de display, daca utilizati un stilus, ori daca aveti maini firave.

In plus, s-ar putea sa fiti genul de persoana practica, ce doreste sa tina telefonul in pantaloni, caz in care un obiect voluminos ar putea deveni inconfortabil, mai ales daca iesiti la alergat, de exemplu.

 

 

Ce urmeaza in anii viitori, in ceea ce priveste dimensiunea smartphone-urilor?

Pentru moment, piata ofera cam tot ce ati putea dori. Mai sus, am mentionat diverse motive pentru care s-ar putea sa preferati un smartphone mini, ori dimpotriva, unul mare, iar dumneavoastra bineinteles ca puteti opta si pentru un model de mijloc, ce poate oferi avantaje din ambele extreme.

Dar la ce sa ne asteptam pe viitorul apropiat? Vom fi martorii unei tendinte spre miniaturizare (din nou?) sau tehnologia ar putea sa o ia in alta directie, gen ochelari de realitate augmentata, prin care sa vedem interfata telefonului?

Daca este sa ne luam dupa cele mai multe publicatii, telefoanele mici vor disparea, iar cele mari vor domina piata. Insa exista inca destui clienti care insista sa vada pe piata modele compacte.

Ca sa tragem o concluzie, este inca greu sa facem prognoze in privinda tendintelor ce tin de dimensiuni. Din fericire, oferta ramane inca diversa si sunt destule motive sa credem ca va ramane asa cel putin vreme de cativa ani.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu