Televizoarele LED – Instructiuni de siguranta

Am modificat articolul ultima data pe: 26.04.24

 

Un televizor LED, ca orice aparat electronic, trebuie intretinut si protejat, pentru ca acesta sa functioneze in regim optim, ani la randul. Discutam, in randurile care urmeaza, diversele riscuri la care aceste aparate sunt supuse, abordand aspecte ce tin de electronica, de accidente, dar si notiuni de protectie si siguranta.

 

Televizorul LED a devenit o parte integranta din majoritatea caselor moderne, impreuna cu masina de spalat automata sau frigiderul. Niciun living room sau dormitor nu va nu mai arata complet fara acest aparat ce are ca scop divertismentul, el incadrandu-se in inventarul standard, alaturi de mobilierul camerei.

La fel ca aparatele electrocasnice mentionate mai sus, televizorul LED se expune la diverse riscuri ce pot afecta functionalitatea sau ii pot scurta durata de viata.

 

La ce riscuri sunt expuse televizoarele LED

In primul rand, televizoarele LED se vor expune la aceleasi riscuri la care se expun majoritatea aparatelor electronice, respectiv scurtcircuite cauzate de componente defecte sau supraincarcari ce pot fi cauzate de o retea eletrica defectuoasa. 

De altfel, utilizarea aparatului intr-o zona cu temperaturi ridicate sau plasarea unei surse de caldura in apropierea televizorului poate duce la supraincalzirea acestuia. 

Expunerea directa la soare poate avea acelasi efect, plasticul din care este facuta carcasa televizorului putand incalzi componentele din interior. In acest context ne putem astepta la defectarea componentelor sau la o functionare neadecvata a televizorului.

 

 

In acelasi timp, televizoarele LED, spre deosebire de televizoarele clasice cu tub catodic, pot fi mai usor  de rasturnat datorita designului subtire si a locului unde este plasat centrul de greutate. Cu toate acestea, posibilitatea de a monta televizorul LED pe un perete va scuti majoritatea cumparatorilor de genul acesta de griji. Desigur, montarea ferma pe un perete solid este recomandata pentru a evita posibile accidente de tipul caderii aparatului pe jos.

Alte riscuri la care se expun televizoarele LED vizeaza cea mai sensibila componenta a aparatului, ecranul. Pe langa posibilitatea zgarierii, craparii sau a spargerii ecranului, acesta poate suferi defectiuni cauzate de utilizarea necorespunzatoare. 

Daca pe ecran este expusa o imagine statica pentru doua ore sau mai mult, aceasta imagine poate cauza un efect de umbra pe ecran, ea ramanand intiparita acolo (efectul poarta numele de screen burn).

 

Cum sa protejati televizorul

Pentru a sti cum putem proteja televizorul, trebuie sa intelegem riscurile la care se expune acest aparat. In primul rand trebuie sa avem in vedere factorii de mediu, cum ar fi temperaturile ridicate sau zonele cu umiditate ridicata. 

Ideal ar fi ca televizorul LED sa se afle intr-o zona bine ventilata, unde sa nu fie expus la surse externe de caldura puternica sau sa nu se afle intr-o zona cu umiditate ridicata, ce poate duce la crearea de condens pe anumite componente. 

Acest lucru trebuie avut in vedere din momentul in care ati adus produsul in casa dumneavoastra sau in locul in care va fi folosit. 

Toti producatorii de electronice recomanda ca atunci cand aduceti produsul dintr-o zona mai rece intr-o zona mai calda (spre exemplu cand e adus din exterior in casa) sa nu il puneti in functiune imediat, ci sa asteptati aproximativ o ora-doua pentru a disparea posibiliul condens ce se poate forma in interior. De altfel, asezarea langa seminee, lumanari, resouri sau alte surse de caldura nu este recomandata.

O metoda buna  pentru protejarea ecranului televizorului este sa nu lasati o imagine statica pe ecran mai mult de o ora – doua. Acea imagine statica se poate imprima pe ecran, astfel ca atunci cand veti schimba canalul sau veti pune o alta imagine, va ramane o urma a imaginii precedente, ca o umbra. 

Aceasta este o problema comuna la majoritatea televizoarelor LED si se poate rezolva cu sau fara o interventie tehnica. De altfel, pentru a prelungi durata de viata a televizorului, este recomandat sa nu il folositi pe timp indelungat zilnic, deoarece poate duce la o uzura mai rapida a componentelor.

O alta indicatie este plasarea televizorului intr-un loc sigur si ferit de posiblitatea de a fi rasturnat. Daca aveti copii mici, este recomandat ca aparatul sa fie prins pe perete cu un mount de tip VESA sau sa fie plasat la o inaltime destul de mare incat acestia sa nu ajunga la el. Datorita ecranului subtire si a greutatii reduse, televizorul LED este considerabil mai usor de rasturnat decat televizoarele clasice cu tub catodic.

 

 

Echipamente separate pentru un plus de siguranta

In ceea ce priveste asigurarea unui plus de siguranta pentru televizorul LED, vom recomanda in primul rand echipamente ce pot feri de socuri televizorul. Dupa cum am mentionat mai sus, un suport de tip VESA poate fi alegerea ideala pentru cumparatorii ce doresc sa monteze televizorul LED pe un perete, mai ales in cazul in care au copii mici. 

Situarea televizorului la o inaltime corespunzatoare cu ajutorul acestui suport va asigura ferirea acestuia de pericolele la care s-ar expune daca s-ar afla undeva mai aproape de podea, cum ar fi pe o comoda sau pe o alta piesa de mobilier.

De altfel, folosind suportul VESA, puteti utiliza si un picior special cu greutate mai mare ce se poate achizitiona separat. Puteti gasi diverse modele de astfel de sisteme de sustinere pentru televizoare (aici comparatia oferita de noi). Pentru cumparatorii ce doresc asigurarea aparatului, se poate achizitiona un picior separat cu o suprafata si o greutate mai mare, ce pot imbunatati stabilitatea. In functie de model, piciorul separat se poate folosi cu sau fara un suport de tip VESA.

De altfel, exista sisteme ce pot conecta televizorul de un perete, chiar daca acesta va fi asezat pe un mobilier. Daca televizorul LED va fi asezat langa un perete, un sistem cu banda elastica sau rigida poate fi folosit pentru a asigura televizorul impotriva caderilor. 

Aceste tipuri de sisteme pot fi oferite de catre producator sau pot fi cumparate separat. Ele sunt destinate pentru cumparatorii ce traiesc in zone predispuse la cutremure sau pentru a se proteja de posibile accidente in casa cauzate de copii mici. Desigur, este foarte important sa achizitionati aceste echipamente atata timp cat sunt recomandate de catre producator si daca sunt compatibile cu aparatul pe care il aveti.

In ceea ce priveste intretinerea televizorului, exista solutii si materiale speciale ce pot fi folosite pentru ingrijirea ecranului. O solutie pentru curatarea ecranelor de amprente sau de praf nu este dificil de gasit, la fel si carpe textile moi pentru curatat, preferabil din bumbac.

 

Concluzie

La fel ca toate produsele electronice moderne, televizoarele LED se expun la diverse riscuri ce pot fi asociate cu mediul in care veti utiliza produsul, fie temperatura din jur sau socuri ce pot fi provocate. Solutii vor exista tot timpul, iar noi am enumerate cateva dintre ele, ce pot ajuta la prelungirea vietii televizorului dumneavoastra.

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu