Televizorul in camera copilului

Am modificat articolul ultima data pe: 09.12.24

 

Din moment ce televizoarele au devenit aproape omniprezente, multi parinti se intreaba daca expunerea celor mici la ecran este o idee buna. Discutia despre acest subiect poate fi destul de complicata – noi incercam, mai jos, sa analizam atat beneficiile, cat si riscurile amplasarii unui TV in camera copiilor.

 

Multe studii recente au demonstrat ca prezenta televizorului sau a jocurilor video in camera copilului poate duce la reducerea timpului pe care copilul il va dedica somnului si a cititului. Printre consecintele enumerate se poate regasi lipsa de atentie la scoala, cresterea riscului de obezitate si crearea dependentei de jocurile video. 

Discutam ceva mai in detaliu toate aceste aspecte, in paragrafele ce urmeaza, astfel oferind cititorilor nostri informatii care ii vor ajuta la decizia instalarii de televizoare in camerele celor mici.

 

Copiii si tehnologia – Beneficii si riscuri

Multi dintre copiii din ziua de astazi sunt conectati la diverse dispozitive media precum televizoare, tablete si telefoane inca de la varste foarte fragede. Unii dintre copii stiu sa foloseasca tableta si telefonul chiar dinainte de a sti sa mearga pe bicicleta. 

Cu toate acestea, tehnologia poate face parte din viata copilului fara a afecta sanatatea acestora, atata timp cat nu se abuzeaza de prezenta ei. 

Tehnologia poate fi folosita in scop educativ, astfel prescolarii pot invata prin alfabetul din programe educative la TV, iar scolarii pot folosi aplicatii pe tableta ce au scop educativ. Avand in vedere usurinta cu care pot fi accesate informatiile prin intermediul Internetului, elevii de liceu pot face cercetare fara a mai face un drum pana la biblioteca.

 

 

Totusi, trebuie avut in vedere ca utilizarea excesiva a tehnologiei poate duce la crearea anumitor riscuri de sanatate. Spre exemplu, din ce in ce mai multi specialisti confirma ca atunci cand copilul petrece mai mult de patru ore pe zi in fata televizorului, creste riscul de obezitate. Miscarea este vitala pentru o crestere sanatoasa a copilului, iar privarea acestuia de miscare va duce la diverse proleme de sanatate.

O alta problema ce poate aparea este starea de anxientate si comportamentul agresiv ce poate fi cauzat de vizualizarea in exces a clipurilor cu caracter violent. Copilul poate prezenta in timp un comportament agresiv, iar perceptia pe care o va avea fata de lume este ca aceasta e un loc periculos si lucuri rele li se pot intampla. 

De altfel, se spune ca adolescentii care petrec timp in exces jucand jocuri video cu caracter violent pot dezvolta un comportament agresiv. In anumite situatii, ei pot ajunge sa imite comportamentele negative ce pot fi regasite in jocurile video cu caracter matur. Insa nu toti expertii sunt de acord cu astfel de conexiuni intre continut violent si violenta reala. Cu toate acestea, trebuie avut in vedere ca nici interzicerea prea multor libertati nu va ajuta copilul, deoarece acesta isi va dori din ce in ce mai mult lucrul ce este interzis.

Cercetarile au demonstrat ca indicele de masa corporala pentru copii cu varste cuprinse intre 10 si 14 ani ce petrec mult timp la TV are tendita sa creasca. Procentajul in ceea ce priveste copiii ce se expuneau la riscul de obezitate era mai mare in randul celor ce aveau televizor in propria camera. Cu toate acestea, cauza se pare ca nu era legata de timpul petrecut la televizor, ci mai degraba de efectele , cum ar fi scaderea orelor de somn. 

Aceste cercetari s-au facut inca de pe la inceputul anilor 2000, cand nu existau tabletele si telefoanele Smart. Odata cu popularizarea acestora in deceniul 2010, ne putem astepta ca procentajul de obezitate in randul copiilor ce petrec mult timp in fata televizorului, sau pe tableta ori telefon sa creasca. 

Este cunoscut faptul ca expunerea la lumina tabletei, telefonului sau a televizorului in preajma orei de culcare poate duce la insomnii atat la adulti, cat si la copii.

 

Televizorul in camera copiilor – Un trend in scadere

Odata cu evolutia tehnologiei si cu schimbarea modalitatilor prin care programele de divertisment sunt transmise in fiecare casa, utilizarea televizorului ca principalul dispozitiv folosit in acest scop a scazut. Serviciile de streaming precum Netflix si Amazon au crescut in popularitate datorita mobilitatii lor. Ele pot fi utilizate atat pe televizorul Smart, cat si pe tableta si telefon.

Astfel, un studiu recent publicat de catre US Energy Information Administration (Institutul pentru Studiul Energiei SUA) demonstreaza ca utilizarea televizorului in camera copiilor a scazut constant incepand cu anul 2009. Acest lucru se datoreaza faptului ca din ce in ce mai multi copii au inceput sa utilizeze tablete si Smartphone-uri, in loc sa se uite la televizor. 

Desi nu se mai uita la fel de mult la televizor, copiii petrec si mai mult timp in fata unui ecran decat petreceau inainte. Astfel, pericolul pe care il reprezenta televizorul in viata copiilor s-a preschimbat odata cu evolutia tehnologica.

Desi din ce in ce mai multi copii nu au un televizor in camera lor, ei raman expusi la utilizarea indelungata de ecrane. Tabletele si telefoanele Smart sunt mai usor de ascuns de parinti decat un televizor cu diagonala mare, astfel ca exista posibilitatea ca din ce in ce mai multi copii sa petreaca timp ce era destinat somnului in fata unui ecran.

 

 

Copiii si televizorul – recomandarile specialistilor

Cresterea prezentei ecranelor in viata copiilor a dus si la cresterea ingrijorarii din partea parintilor. Astfel, studii realizate de catre diverse institute precum Academia Americana de Pediatrie au urmarit sa ofere parintilor sfaturi in ceea ce priveste utilizarea televizoarelor, a tabletelor si a telefoanelor de catre acestia.

Un sfat important pentru parintii ce nu doresc interzicerea televizorului sau a ecranelor din viata copiilor este sa se uite impreuna cu acestia la programele sau clipurile vizionate de catre copii. Astfel, parintii pot ajuta copiii sa conecteze imaginile pe care le vad la televizor cu viata reala. Acest lucru poate elimina o perceptie gresita pe care o pot avea copiii, eliminand posibilile stari de anxietate sau agresivitate.

Desigur, parintii ar trebui sa fie atenti la ce fel de programe vizioneaza copiii si ar trebui sa incurajeze vizionarea de programe educative. Diverse studii au demonstrat ca in cazul copiilor ce urmaresc programe educative se poate observa o imbunatatire a performantei scolare. De altfel, exista si aplicatii educative pe telefoane si tablete, precum FamilyApp, ce pot aduce un beneficiu educatiei copiilor.

Utilizarea platformelor precum Netflix poate usura accesul copiilor la programe educative. Filtre specifice si recenzii din partea institutiilor acreditate va pot sugera ce fel de programe ar trebui sa vizioneze copilul dumneavoastra. 

Dealtfel, la fel ca si in cazul televizoarelor, aceste platforme pot restrictiona accesul la programe daunatoare copiilor sau care au un continut destinat adultilor. Parintii pot restrictiona si direct de la providerul de Internet accesul la website-uri ce nu sunt recomandate copiilor.

 

Concluzie

Cu supraveghere adecvata si fara a avea restrictii exagerate din partea parintilor, copiii se pot bucura de tehnologia moderna in propria camera. Utilizarea indelungata a televizorului si a ecranelor in general este daunatoare pentru sanatatea copiilor, dar prin controlul timpului pe care acestia il petrec in fata televizorului, copilul poate fi obisnuit cu un anumit regim. 

Televizorul in camera copilului poate fi o optiune ce o puteti lua in cosiderare ca parinte, atata timp cat este folosit in scop educativ si nu pe perioade indelungate.

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu