Televizoarele – sfaturi pentru o conectare wireless

Am modificat articolul ultima data pe: 19.01.21

 

Cum conectati un televizor la reteaua wireless? Destul de usor! Explicam pe larg modalitatile cele mai bune de conectare, dar si diversele probleme ce pot aparea cand legati un Smart TV la retea. Un cititor informat este tinta noastra, iar noi dorim ca toti cititorii nostri sa inteleaga cat mai bine tehnologia si cum functioneaza ea.

 

Odata cu aparitia televizoarelor Smart si cu cresterea lor in popularitate in a doua jumatate a deceniului 2010, majoritatea cumparatorilor au inceput sa aleaga aceasta optiune datorita beneficiilor aduse de conectivitatea lor ridicata. Astfel, cu ajutorul unui router wireless, casa dumneavoastra poate deveni un centru media unde va puteti conecta toate aparatele si gadget-urile dotate cu tehnologie wireless.

 

Televizoarele Smart si tehnologia wireless – Beneficii

Majoritatea televizoarelor Smart noi vin cu optiunea de conexiune Wi-Fi, ceea ce inseamna ca au adaptorul wireless incorporat. Aceste televizoare beneficiaza de tehnologia Web 2.0,  ceea ce inseamna ca conectarea lor este destul de rapida. Dureaza cateva minute sa setati conexiunea la Internet, dar recomandam ca televizorul sa fie in aceeasi camera cu routerul Wi-Fi. 

Cel mai mare avantaj pe care il prezinta aceasta caracteristica este faptul ca nu veti mai avea camera impanzita cu cabluri. Desigur, majoritatea televizoarelor Smart vin si cu intrare de tip Ethernet, deci daca doriti sa va conectati la Internet prin cablu aveti si aceasta optiune. Acest lucru va asigura o conexiune rapida si lipsita de anumite interferente pe care le pot intampina conexiunile wireless.

Un alt avantaj al utilizarii tehnologiei Wi-Fi pentru televizorul dumneavoastra este faptul ca puteti aseza televizorul oriunde in camera. Acest lucru este un bonus destul de mare pentru cei ce doresc montarea televizorului pe un perete cu ajutorului suportului VESA. Desigur, ideal este sa fiti cat mai aproape de priza, dar lipsa cablului de conexiune la Internet va fi un avantaj pentru mobilitate, in orice caz.

Un beneficiu notabil al utilizarii televizorului este atunci cand aveti mai multe device-uri Smart in casa si doriti sa le utilizati pe acestea impreuna. Astfel, cu aplicatii specifice in functie de marca televiozorului, puteti face streaming de imagini si clipuri video de pe telefon, tableta sau laptop direct pe televizor. Producatori de de televizoare si telefoanem precum Samsung si LG ofera aplicatiile proprii ce pot ajuta la sincronizarea telefoanelor cu televizorul.

Cum conectezi un Smart TV Wi-Fi - MacroTehnicus.ro
Sfaturi care te ajuta sa conectezi un Smart TV WiFi – de la MacroTehnicus.ro

 

Televizorul Smart – conectarea la Wi-Fi si la alte dispozitive

Dupa cum am mentionat mai sus, anumiti producatori de electronice vor avea aplicatiile proprii ce pot ajuta la conexiunea mai rapida a unui telefon/desktop PC/ laptop la televizorul dumneavoastra. 

Aceste aplicatii vor utiliza tehnologie de tip DLNA (Digital Living Network Alliance), ce permite transferul cu usurinta a fisierelor. De altfel, televizorul Smart poate fi folosit si ca un al doilea ecran pentru laptopuri si desktop PC, in functie de capacitatile acestora si sistemul de operare.

Pentru a conecta un telefon, laptop sau desktop PC la televizorul Smart aveti nevoie de un telefon Smart, un laptop sau desktop PC cu Windows 7/Windows 8/ Windows 10, si o retea Wi-Fi configurata in casa cu un router Wi-Fi. 

Conectarea televizorului la Internet este un proces destul de usor, avand in vedere ca majoritatea televizoarelor Smart noi se configureaza automat sau au un set de instructiuni usor de urmarit ce sunt prezentate la prima pornire a televizorului. Pentru cea mai usoara si fiabila conexiune la Internet, televizorul poate fi conectat prin cablul de Internet direct in router.

Pentru a conectarea la Wi-Fi, majoritatea televizoarelor au un meniu usor de utilizat, ce permite intrarea in setarile televizorului pentru configurarea retelei si setarea acesteia pe Wi-Fi in loc de pe cablu. Televizorul va cauta automat cele mai apropiate retele wireless. De obicei, tot ce trebuie sa cunoasteti este numele retelei din casa si parola. 

In cele mai multe cazuri, televizorul va testa conectivitatea la Internet in mod automat. Daca testul va detecta o conexiune defectuoasa, recomandam sa verificati numele retelei si daca s-a folosit parola corecta. Daca nici atunci nu va functiona conexiunea, recomandat restartarea televizorului si a router-ului, urmata de pasii de depanare descrisi in cartea tehnica.

Televizorul poate fi utilizat si ca un monitor secundar pentru laptop-uri prin intermediul conexiunii wireless. In cazul televizoarelor Samsung si LG, acestea vin cu niste aplicatii specifice ce permit acest lucru (Smart things, respectiv SmartShare). Cu toate acestea, laptopurile si desktopurile PC cu Windows 7/8/10 au optiunea de a conecta un display wireless, atata timp cat dispozitivele se afla in aceeasi retea.

 

Televizorul si conexiunea wireless – Potentiale provocari

Fiind tehnologii relativ noi, multi cumparatori nu s-au obisnuit inca cu televizoarele si dispozitivele Smart si pot intampina dificultati in conectarea si configurarea lor. Una dintre probleme poate fi intampinata atunci cand doriti sa utilizati un televizor LED wireless in alta camera decat cea in care se gaseste router-ul din casa. 

Desi semnalul routerelor moderne este destul de puternic si poate trece cu usurinta prin peretii obisnuiti, cumparatorii ce locuiesc la casa pot intampina probleme cu conectivitatea atunci cand televizorul se afla la un alt etaj sau intr-o parte indepartata a casei.

Pentru aceasta situatie exista solutia de adaptoare ethernet ce pot fi folosite la priza (powerline adaptor). Un kit pentru aceasta solutie include doua adaptoare si doua cabluri ethernet, dintre care un adaptor va fi conectat la router si celalalt va fi conectat in camera unde doriti sa aveti Internet. 

Informatia este transmisa prin intermediul retelei electrice si astfel eliminati nevoia de a utiliza un cablu foarte lung atunci cand semnalul de la wi-fi este prea slab pentru Smart TV – ul dumneavoastra. 

Aveti nevoie doar sa conectati cablul de Internet de la un adaptor la TV si va fi ca si cum aveti router-ul in aceeasi camera. Aceasta solutie o recomandam in special daca folositi servicii de streaming precum Netflix si Amazon pentru a viziona filme si seriale 4K UHD.

Un alt aspect ce poate descuraja anumiti cumparatori pot fi potentialele riscuri pentru securitatea datelor. O data conectat la reteaua locala, televizorul dumneavoastra poate deveni vulnerabil la atacuri cibernetice, la fel cum vor fi vulnerabile si alte dispozitive precum laptopuri, desktopuri PC sau console de gaming. Cu toate acestea, cumparatorii ce isi cunosc bine reteaua locala nu au de ce sa isi faca griji. 

Orice alt dispozitiv ce va dori sa se conecteze la televizorul dumneavoastra va avea nevoie ca dumneavoastra sa permiteti acest lucru (pairing). Un alt impediment pentru potentialii intrusi va fi utilizarea unei parole, atat pentru televizor, cat si pentru reteaua locala. Acest lucru poate fi setat cu usurinta, iar majoritatea dispozitivelor vin deja cu o parola sau un cod setat.

 

Concluzie

Majoritatea televizoarelor moderne vin cu posibilitatea de a fi conectate la reteaua Wi-Fi, pentru a facilita transferul mai usor al datelor si pentru a va putea crea propriul centru de divertisment la dumneavoastra acasa. 

Desi tehnologia noua poate parea o provocare pentru anumiti cumparatori, televizoarele Smart pot fi conectate la Wi-Fi destul de usor, iar configuratia se face automat de cele mai multe ori. 

Speram ca v-am raspuns cu succes la nelamuririle legate de acest aspect, iar daca mai aveti intrebari, mediul online abunda de indicatii si tutoriale cu privire la conectarea televizoarelor la retelele informatice de tot felul.

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
13 Comments
Cel mai vechi
Cel mai nou Cel mai votat
Inline Feedbacks
View all comments
Dragomir Sergiu
Dragomir Sergiu
8 months ago

Am o problema, smart tv se conecteaza la net insa daca am deschis laptopul deschis inaintea tv-ului nu se mai conecteaza smart-ul !!!!!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
8 months ago

Bună ziua! Am cumpărat un Smart tv LG recent și am reușit din prima să proiectez de pe laptopul ASUS pe el prin conexiunea wireless. A mers foarte bine aproape o săptămână, apoi a început să se conecteze greu, după ce restartăm ori laptopul ori tv-ul. De vreo 5 zile nu mai merge deloc să proiectez desktopul laptopului pe ecranul smart tv-ului LG(couldn’t connect to your device. try to reconnect through the action center este mesajul primit) , dar în mod paradoxal merge să proiectez doar canalul Youtube de pe laptop pe smart tv-ul LG. Am parcurs multe soluții de… Read more »

Giova
Giova
8 months ago

Salutare ! Am o nedumerire ! Am conectat prin cablu smart tv ul Samsung cu router ul ZTE (digi) ai din pacate observ ca nu se mai conecteaza telefonul cu respectiv smart tv ul mai exact netflix sau youtube nu mai pot proiecta de pe telefon pe tv ?! Vreau o explicatie ?! Nu merg decat conectate ambele prin wi fi ?!

Giova
Giova
8 months ago

Chiar am dat si eu de articol intre timp, e folositor se poate face wi fi direct se numeste si se conecteaza cu telefonu’ da’ netflix nu merge sau alte aplicatii de screen miroring

alida alexandra
alida alexandra
3 months ago

Buna ziua.Am si eu o prolema.Am achizitionat de curand un televizor JVC smart android si l am conectat prin wi fi la reteaua de internet. a mers timp de 2 sapt dupa care imi apare acuma conectat, fara internet.am scos tv ul din priza, am repornit routerul , am repornit reteaua wifi din tv si nimica. mentionez ca pe telefon si laptop merge internetul.
DACA puteti sa ma ajuti va rog cu o solutie. Multumesc

Ionela
Ionela
2 months ago

Ciudat ca pe Netflix merge dar alt ceva nu. Apare doar o notificare prin care spune conectat la wi-fi care nu are acces la internet. Cum pot rezolva problema!

Lavi
Lavi
2 months ago

Mi sa dat de la rds un username și o parola noua cum le schimb ? Pentru ca televizorul meu se conectează pe username cel vechi care nu mai e valabil. Menționez ca nu am laptop