Televizor versus videoproiector

Am modificat articolul ultima data pe: 09.12.24

 

Ce este mai bun – un televizor sau un videoproiector? Este greu de zis, bineinteles. Daca va aflati in cumpana acestei decizii, noi prezentam aici avantajele si dezavantajele fiecarei din cele doua optiuni. Vom discuta toate aspectele tehnologice si functionale, pentru a va ajuta sa faceti cea mai buna alegere.

 

O piata a electronicelor ce se afla in continua dezvoltare este cea pentru divertisment. Astfel, din ce in ce mai multi consumatori incep sa opteze pentru optiuni alternative in ceea ce priveste home entertainment­-ul, indepartandu-se de clasicul televizor si mergand catre videoproiectoare. 

Tinand cont de spatiul din casa dumneavoastra alocat pentru divertisment, videoproiectorul poate fi o alegere potrivita. Sa discutam avantajele si dezavantajele fiecaruia:

 

Televizor vs videoproiector – calitatea imaginii si a sunetului 

Videoproiectorul utilizat pentru divertisment in casa poate fi o alegere ideala pentru impatimitii cinematografiei. Datorita scaderii preturilor si a extinderii gamelor de videoproiectoare pentru consumatori, acest aparat poate inlocui cu usurinta un televizor LCD de mari dimensiuni, in special datorita unui pret mai avantajos. 

In functie de dimensiunile camerei dumneavoastra, proiectia imaginilor si a videoclipurilor poate cunoaste o flexibilitate destul de mare cand este folosit un videoproiector, spre deosebire de vizionarea lor pe un televizor.

Utilizand un perete de culoare deschisa sau achizitionand un ecran separat pentru videoproiectie, va puteti bucura de o experienta cinematografica la dumneavoastra acasa. In ceea ce priveste vizionarea  posturilor TV sau a clipurilor de tip DivX calitatea imaginilor vizionate pe un videoproiector destinat consumatorilor, calitatea va fi mai slaba decat aceleasi imagini sau clipuri vizionate pe un televizor full HD sau 4K. 

Acest lucru se datoreaza tehnologiei LED utilizata de catre televizoarele moderne, ce permite o luminozitate si un contrast mai bun pe fiecare pixel (punct de lumina). 

Cu toate acestea, cu un videoproiector mai avansat si cu o rezolutie buna, filmele HD pot fi vizionate fara probleme la aceeasi calitate cu un Televizor LED. Insa astfel de proiectoare sunt destul de scumpe.

Un alt lucru ce trebuie avut in vedere daca doriti sa achizitionati un videoproiector este fapul ca acestea nu vor veni cu difuzoare performante, deci veti avea nevoie si de un sistem audio separat. Avantajul televizoarelor este ca acestea au difuzoarele incorporate si nu trebuie sa va faceti griji pentru sunet. 

 

 

Totusi, o experienta cinematografica ideala ar necesita si un sistem audio de tip Home Cinema sau un sistem stereo de calitate, deci in cazul sunetului acest lucru tine de preferinta cumparatorului.

In ceea ce priveste sunetul produs de aparatul in sine, videoproiectoarele pot cauza mai mult zgomot decat televizoarele. Acest lucru se datoreaza ventilatorului din interiorul videoproiectorului ce urmareste scaderea temperaturii lampii de proiectie. Desi acest zgomot nu este foarte puternic, in cazul anumitor proiectoare mai ieftine el poate deveni suparator.

 

Televizor vs videoproiector – Montaj si intretinere

Asezarea televizorului in camera destinata divertismentului tine foarte mult de utilizator si nu va fi niciodata o activitate foarte anevoioasa. Este recomandat sa alegeti dimensiunea televizorului in functie de dimensiunea camerei dumneavoastra si a distantei dintre asezarea televizorului si locul de vizionare. 

Televizorul, o data montat fie pe perete sau pe mobilier, ramane de obicei acolo si nu va necesita prea mare atentie in ceea ce priveste utilizarea, in afara de intretinerea ocazionala. Pe de alta parte, utilizarea unui videoproiector poate da batai de cap anumitor cumparatori.

In primul rand, utilizarea unui videoproiector necesita o camera mai mare, unde poate fi pozitionat videoproiectorul la o distanta corespunzatoare de ecran. Achizitionarea unui ecran pentru proiectie nu va fi o investitie foarte costisitoare, dar montarea acestuia (daca nu este de tip trepied) va necesita un oarecare efort. Desi ecranele vin cu instructiuni, montarea lor va necesita prinderea de tavan sau de un perete. Prin urmare, necesita spatiu si scule in plus. 

Ca o alternativa, proiectia poate fi facuta pe un perete sau pe o suprafata plana de culoare deschisa din casa.  Nu toti cumparatorii dispun de spatiu pentru proiectie, deci trebuie avut in vedere acest lucru cand doriti sa achizitionati un videoproiector in locul televizorului. Daca locuiti la casa si dispuneti de un perete de culoare alba liber si cu dimensiuni respectabile, utilizarea unui proiector poate fi alegerea potrivita.

Un dezavantaj al proiectorului in ceea ce priveste intretinerea este uzarea lampii pentru proiectie. Lampile utilizate de proiector pot oferi o durata de viata de cateva mii de ore, necesitand dupa aceea achizitionarea unei noi lampi. In cazul televizorului, majoritatea televizoarelor pot fi utilizate si cate 10 ani sau mai mult, acest lucru depinzand de calitatea produsului si de felul cum acesta este intretinut.

 

Televizor vs videoproiector – conectivitate

Atat televizoarele cat si videoproiectoarele dispun de diverse metode de conectivitate. Majoritatea proiectoarelor vor avea intrari DVI, VGA si HDMI, la fel ca televizoarele. Cu toate acestea, din ce in ce mai putine televizoare moderne dispun de intrare de tip VGA, lucru ce trebuie sa aveti in vedere daca doriti sa utilizati acest tip de conexiune.

In ceea ce priveste conectivitatea de tip Wireless, atat televizoarele Smart, cat si modelele de videoproiectoare moderne vin cu conexiune de tip Bluetooth sau wi-fi. Astfel, puteti conecta televizorul sau videoproiectorul la un laptop ca un ecran secundar si puteti viziona clipurile preferate.

 

 

Un dezavantaj pe care il au videoproiectoarele din punct de vedere al conectivitatii este ca acestea nu au intrare pentru semnal TV standard sau digital. Desi majoritatea operatorilor de televiziune terestra ofera un decodor pentru ca capta semnalul, televizoarele moderne nu vor avea nevoie de acest decodor, ele avand integrat un TV tuner. 

Acest avantaj se refera mai mult la comoditatea pe care o ofera televizoarele, utilizatorii videoproiectorului putand conecta fara probleme printr-un cablu de tip SCART aparatul la un decodor TV.

 

Televizor vs videoproiector – pret

Daca, atunci cand cumperi un televizor sau un proiector, factorul financiar este cel care va influenteaza de obicei alegerile in ceea ce priveste achizitionarea de noi electronice, in aceasta situatie nu exista un castigator clar. 

Videoproiectoarele, la fel ca si televizoarele, pot fi gasite intr-o gama larga de preturi si modele, in functie de dorintele fiecarui cumparator. Achizitionarea un videoproiector bun impreuna cu un ecran de dimensiuni considerabile poate echivala ca pret cu achizitionarea unui televizor cu ecran mare de calitate, deci aici totul depinde de preferintele dumneavoastra.

 

Concluzie

Atat televizoarele, cat si videoproiectoarele pot fi alternative potrivite pentru a va crea un sistem de divertisment pentru acasa. Cu toate acestea, daca doriti doar sa vizionati programele TV preferate si ocazionalul film, va recomandam achizitionarea unui televizor. 

Daca sunteti impatimit de filme si doriti o experienta cat mai aproape de cea cinematografica, recomandam un proiector. 

Ideal este sa aveti in vedere si faptul ca, odata cu experienta cinematografica vine si necesitatea unei camere intunecate. Daca doriti sa vizionati clipurile preferate intr-o camera bine luminata, recomandat achizitionarea televizorului.

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu