Top 5 motoare de cautare

Am modificat articolul ultima data pe: 27.04.24

 

De rezultatele cautarilor tale pe internet, ca si de interactiunea dispozitivului tau cu servere si site-uri diverse depinde cat de sigur, rapid si comod poti sa navighezi pe net zi de zi. Daca optiunea pe care o ai la indemana ti se pare nepotrivita sau iti doresti altceva de la motorul de cautare pe care il instalezi, noi iti propunem sa parcurgi o lista cu motoarele cel mai bine cotate, ce include caracteristicile cheie la care te poti raporta.  

 

Pe langa faptul ca unele dintre motoarele de cautare ofera rezultate mai bune decat altele, trebuie sa iei in calcul si optiunile la care poti apela, precum cautarea avansata, tipul de informatie, releventa si altele, ca si gradul de confidentialitate sau siguranta datelor tale personale. Daca nu te multumesti cu ce este mai la indemana, iti prezentam, mai jos, un top 5 motoare de cautare, cu detalii despre principalele alternative disponibile. 

 

Motor si browser

Un browser este o aplicatie pe care o poti instala pe PC, laptop, tableta sau telefon, si cu ajutorul careia poti sa ai acces la informatiile de pe paginile World Wide Web. Un browser este capabil sa afiseze informatiile aflate pe pagina, fie ca e vorba de text, informatie audio sau video. Exista cateva browsere bine cunoscute si destul de stabile pe piata, intre care Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera si Safari. 

Daca te intrebi ce este un motor de cautare, afla ca acesta este programul pe care il poti rula in browser pentru a cauta informatiile care te intereseaza. Un motor de cautare functioneaza in permanenta, prin crawling si indexare, astfel incat denumirile de pagini, titlurile, fragmente de continut, cuvinte cheie si alte informatii esentiale sunt stocate si iti procura rezultatele pe care le astepti. Performanta serverelor si a modului de indexare si stocare contribuie la reusita unui program si iti ofera rezultate mai mult sau mai putin precise cand efectuezi o cautare cu ajutorul lui.  Am alcatuit o lista cu top 5 motoare de cautare pe care le poti folosi 

 

Google

Cel mai cunoscut si utilizat motor este Google, care a devenit atat de popular incat acopera o cota de piata de circa 87% si unii sunt convinsi ca este cel mai bun motor de cautare. Aceasta performanta nu se bazeaza doar pe tendinta generala a utilizatorilor de internet de a folosi programe deja cunoscute, ci si pe faptul ca este un motor performant, cu algoritmi bine ganditi, o interfata simpla si cu optiuni destul de bine elaborate pentru a-ti permite o cautare personalizata cu rezultate bune. 

Fiind mereu sub presiunea utilizatorilor si in continuu proces de actualizare, Google ramane prima optiune de pe lista pentru cei care nu vor sa rateze esentialul, fiind o platforma cu rezultate de calitate si un catalog imens. O cautare pe web echivaleaza, in limbaj curent, cu o cautare google. Rezultatele extinse pe care le ofera o cautare avansata google se datoreaza indexarii pe care o opereaza corporatia.

Motivele pentru care oamenii se declara nemultumiti de Google sunt, de regula, de doua tipuri. Fie cantitatea de informatii pe care trebuie sa o acceseze este mult prea mare si necesita o filtrare indelungata, fie sunt ingrijorati sau agasati de faptul ca gigantul tehnologic inregistreaza si vinde, de obicei comerciantilor si firmelor de marketing, informatii cu privire la interesele si cautarile lor. Faptul ca datale din istoric google ar putea ajunge in mainile altor persoane sunt mereu prilej de neliniste. 

 

DuckDuckGo

Daca vrei ca senzatia ca esti mereu urmarit sa dispara din interactiunea ta zilnica cu internetul, poti sa te indrepti catre un motor cautare cum este DuckDuckGo, care are o ascensiune rapida. In felul acesta ai acces la o baza de date suficient de mare, dar poti sa scapi de tracking. Cand folosesti un motor de cautare Google datele din Google istoric  sunt disponibile atat pentru cei ce detin motorul, cat si pentru cei ale caror site-uri le accesezi. Prin folosirea acestui motor fortezi practic site-urile sa foloseasca incriptarea si le blocheaza tentativele de urmarire, astfel incat cautarile tale raman anonime.

DuckDuckGo iti da posibilitatea de a iti pastra datele personale neatinse – este notarea pe care platforma o acorda site-urilor. Aceasta se face de la A la F si marcheaza in felul acesta modul in care iti este respectata intimitatea pe diverse site-uri. Ca sa te asiguri ca nu a ramas nimic in urma ta, acest motor iti pune la dispozitie butonul Fire, care inchide toate tab-urile si sterge toate datele de navigare odata ce ai terminat cautarea. 

Locul sau in topul de motoare este asigurat de o crestere de la 45 de milioane de cautari pe luna la 1,5 miliarde. Face cam acelasi lucru pe care il face si Google, adica scoate in evidenta informatii destul de evidente din aceleasi surse, cu deosebirea ca are un ad-block si tracker-block eficient si nu-ti stocheaza IP-ul si istoricul cautarilor. Printr-o analogie culinara, am putea spune ca, daca Google ar fi un multicooker, atunci DuckDuckGo ar fi o friteuza cu aer cald sau, daca Google ar fi un tort, DuckDuckGo ar fi o prajitura.

 

Bing

Cand ai in vedere motoare de cautare care sa iti ofere suficient de multe rezultate, unul dintre candidatii seriosi il reprezinta Bing. Accesand un motor de cautare Bing folosesti resurse Microsoft. Motorul se situeaza pe locul 2 ca marime de piata, la o distanta enorma de programul Google, dar cu o situatie respectabila, avand in vedere ca nu a fost promovat agresiv. 

Experienta vizuala este superioara, cu imagini zilnice de fundal si rezultatele foarte bune cand vine vorba despre cautari video. Posibilitatea de a previzualiza cu sunet rezultatele si imaginea marita iti dau o sansa mai buna de a gasi varianta pe care o cauti, fara sa fie nevoie sa procedezi la numeroase accesari si sa deschizi mai multe tab-uri decat este necesar. 

Alte caracteristici pe care s-ar putea sa le apreciezi sunt posibilitatea de a traduce sau optiunea de a converti valuta. Alte optiuni sunt disponibile pentru utilizatorii avansati, precum notificari, diagnostic sau raportari. Pe langa asta, istoricul de cautari Bing este procesat si poate fi mai util decat un istoric cautari Google.

 

Yahoo 

Debutul motorului Yahoo a avut loc cu circa 2 ani inaintea Google, dar dupa ce au fost o vreme la paritate, Yahoo a scazut in optiunile utilizatorilor, iar acum se situeaza pe locul trei in ce priveste cota de piata. Totusi, acesta isi pastreaza atractivitatea prin cateva trasaturi distinctive. 

In primul rand, acesta nu este doar un simplu motor de cautare, ci un portal, care iti ofera posibilitatea de a explora diverse zone ale web-ului. Astfel, ai ocazia sa folosesti emailul, sa fii la curent cu stirile prin Yahoo news, sa iei pulsul pietei globale de capital cu Yahoo finance sau sa fii in tema cu alte noutati din zona de gaming si divertisment. In afara de asta, rezultatele au o buna acuratete si sunt extrem de variate, iar cautarea de imagini este bine pusa la punct. 

Daca nu gasesti ceea ce ti-ai dori, e posibil sa lipseasca o indexare site in motoare de cautare, pentru ca indexing si crawling sunt cele doua functii care iti pun link-ul la dispozitie. La capitolul dezavantaje, trebuie sa stii ca rezultatele din Yahoo nu sunt datate, precum cele obtinute cu un motor de cautare google, iar o parte dintre ele ar putea sa fie din zona de anunturi.

 

WolframAlpha

Acest program isi merita locul in top 5 motoare de cautare mai ales datorita nivelului de expertiza pe care il permite. Acesta este, de altfel, singurul dintre cele utilizate frecvent care are intre domeniile de cautare Matematica si Stiinta si tehnologia trecute drept categorii de sine statatoare, alaturi de Societate si Cultura si Viata cotidiana. 

Unicitatea sa este data de posibilitatea de a crea statistici si a compila datele obtinute din cautari, de a descarca informatiile sub forma de tabel sau vectorizate si multe alte optiuni. Singura problema este ca iti va lua ceva timp sa te obisnuiesti cu formatul complex al programului, mai degraba cerebral decat intuitiv.

Daca vrei sa accesezi de pe tableta sau telefonul mobil WolframAlpha, nu vei intampina probleme, deoarece programul este compatibil cu sitemele Android si iOS. 

 

Dupa cum observi, in acest top 5 motoare de cautare nu sunt prezente si motoare de cautare romanesti. Au existat initiative de dezvoltare a unor astfel de programe, cum este cazul cu Okidoki.ro sau Searchengine.ro, dar succesul acestora a fost limitat. Poti sa cauti si tu motoare de cautare exemple, ca sa iti competezi lista oferita de noi.

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu