7 sfaturi utile despre utilizarea unei tablete grafice

Am modificat articolul ultima data pe: 08.10.24

 

Indiferent daca lucrati pe cele mai bune tablete grafice, ori pe modele destinate incepatorilor, este extrem de indicat sa cititi putin despre modul in care acestea trebuie folosite si intretinute, nu doar pentru a le asigura o viata lunga, ci si pentru a fi siguri ca ilustratiile dumneavoastra vor reflecta talentul pe care il aveti.

Mai mult, in a doua parte a articolului vom include si sfaturi pentru cei care doresc sa inceapa sa lucreze in regim profesional, cu un astfel de echipament:

 

Programati-va cu grija stilusul

Daca dispuneti de un model de tableta grafica performanta, cum sunt, de exemplu, cele de la Wacom, atunci va trebui ca va programati stilusul (numit si stilou, in unele cazuri). Acest mic accesoriu esential are butonase speciale, care pot fi personalizate sau programate, utilizand aplicatia software inclusa in pachetul tabletei.

 

 

Alegeti ce face fiecare din buton, aveti multe optiuni la dispozitie, pentru a lucra atat repede, cat si eficient, selectand tipul de comanda care se potriveste cu maniera de desenare.

In functie de modelul de tableta de care dispuneti, s-ar putea sa vi se ofere si posibilitatea de a seta butoanele cu functii diferite, pentru fiecare aplicatie. De exemplu, acestea sa aiba anumite comenzi pentru Photoshop, in timp ce in alta aplicatie grafica, comenzile sa difere, iar dumneavoastra sa nu fiti nevoit/a sa reprogramati stilusul de fiecare data cand schimbati software-ul de lucru.

 

Nu neglijati pastrarea stilusului in suportul special

Cele mai multe tablete grafice dispun de un suport special pentru stilus, fie in partea laterala a suprafetei de lucru, fie intr-un element special, asemanator cu un mic paharel, care totodata pastreaza si minele in el.

Potrivit multor utilizatori cu experienta, este important sa va faceti un reflex din a-l lasa tot timpul in locul destinat. De ce? Este simplu: un stilus poate sa ajunga sa coste chiar si peste 100 de Euro, iar daca il veti pierde, nu ramane decat sa cumparati unul nou.

Avand in vedere ca un obiect ca acesta este mic, va fi usor sa il bagati, din greseala, in ghiozdan, sa il uitati pe un raft, sau sa il dea pisica sub canapea, de exemplu. Si ramaneti fara el, prin urmare fara posibilitatea de a utiliza tableta! Prin urmare, faceti-va un obicei de a-l lasa exact unde ii este locul, pentru a va bucura de el cat mai mult timp.

 

Cunoasteti-va minele, pentru a o alege pe cea mai buna

In cazul in care dispuneti de mai multe mine (sau varfuri) oferite la pachet cu tableta, ar fi indicat sa le incercati pe toate, la inceput, pentru a identifica care se potriveste cel mai bine cu stilul dumneavoastra de a desena. In functie de material, ele influenteaza forta de frecare, simuland senzatia desenarii cu un creion, cu o pensula, sau cu alte instrumente de desenat pe hartie.

Tineti minte: nu exista cea mai buna mina, ci una care se va potrivi cel mai bine mainii dumneavoastra! De asemenea, la fel ca si in cazul stilusului, este indicat sa le pastrati in locul lor, pentru a nu le pierde. In functie de modelul de tableta, s-ar putea sa aveti de la 2 la peste 10 astfel de accesorii incluse in set.

 

Nu menajati suprafata tabletei – insa nici nu abuzati de ea!

Daca va aflati la prima tableta grafica pe care ati avut-o in posesie, s-ar putea sa vi se para destul de ciudat, la inceput, sa miscati stilusul pe suprafata grafica. Multi au impresia ca o vor zgaria sau deteriora si vor tine mana intr-o pozitie anevoioasa, pentru a nu atinge cu pielea partile de contact.

Asta deoarece ei cred ca presiunea mainii pe suprafata de lucru va genera semnal care va aparea pe desenul virtual. Insa tabletele sunt programate sa ignore mainile atunci cand varful stilusului este detectat la circa 1-2 centimetri de suprafata, prin urmare adoptati pozitia naturala, ca si cum ati desena pe o coala de hartie.

Inca ceva: aveti si grija cu varsarea de substante pe tableta grafica si protejati-o de socuri! Din acest motiv, este bine sa nu ii lasati pe cei mici, ori animalele de casa, in preajma biroului dumneavoastra de lucru!

 

Cateva sfaturi pentru incepatorii ce lucreaza cu tablete grafice pentru bani

Daca ati decis sa va lansati in domeniul lucrarilor profesioniste cu tableta grafica, este in regula sa fiti foarte entuziasmat pentru o astfel de hotarare. Insa s-ar putea sa faceti niste greseli la inceput, care fie ar duce la epuizare, fie la punerea in pericol a imaginii dumneavoastra in fata clientului. Iata cateva sfaturi pentru incepatorii ce doresc sa faca bani din vanzarea de ilustratii:

 

Respectati-va pentru a fi respectat!

Nu este indicat sa acceptati fiecare oferta – ba chiar este o idee buna sa aveti o idee clara asupra tarifelor dorite. Ar trebui sa va cunoasteti si limitele (cat de repede lucrati) si sa le comunicati clientilor. De exemplu, daca vi se prezinta o comanda, va trebui sa spuneti daca este ok deadline-ul si cati bani doriti pe ea.

Este in regula sa negociati, insa aceasta este o arta in sine. Negocierea trebuie sa fie respectuoasa si cu bun simt, insa sa nu va lasati calcati in picioare – invatati sa spuneti “Nu” daca nu va convine ceva!

 

 

 

Cunoasteti-va limitele in munca facuta

Evitarea epuizarii (burnout-ului) este foarte importanta in orice tip de lucru. Daca ati batut palma asupra unui proiect si trebuie sa livrati un numar mare de ilustratii, intr-un timp scurt, este bine sa va dozati eforturile pentru a nu claca. Si asta tine de autocunoastere.

Va trebui sa stiti cat de mult puteti lucra intr-o zi si, in acelasi timp, sa luati in calcul si eventualele corectari, cerute de client. Atata timp cat va stiti limitele, regimul de lucru al dumneavoastra va fi optim si prestatia o sa va atraga numele de profesionist.

 

Anuntati angajatorul ori clientul ca modificarile vor costa, in functie de amplitudine

Comunicarea este esentiala in orice raport angajat-angajator sau prestator de servicii-client. Daca va sunt cerute modificari, spuneti-i clientului ca ele vor costa, daca sunt ample! In cazul in care acestea sunt minore, este indicat sa nu ii cereti nimic, intrucat asta va solidifica relatia dintre cele doua parti. Si aici, va fi important sa oferiti un echilibru in negociere, pentru a va mentine reputatia si relatiile cu clientela cu care lucrati.

 

Lasa un comentariu

7 Comentarii

Stefania

January 14, 2022 at 2:26 pm

Buna ziua, as vrea sa cumpar o tableta grafica, dar nu imi este foarte clar daca cele cu display se pot folosi si fara a fi conectate la calculator. Ma puteti lamuri, va rog frumos?
Multumesc!

Raspunde
                                   
Team MacroTehnicus

February 2, 2022 at 12:34 pm

Buna, Stefania,

Raspunsul scurt este afirmativ, dar numai unele modele pot face asta.

Aici poti afla mai multe – https://moviecultists.com/do-wacom-tablets-need-a-computer

Raspunde
                                   
Alexia

April 25, 2021 at 8:33 pm

Bună ziua/seara
Aș dori să aflu dacă aș putea să conectez o asemenea tabletă la telefon
? Din căte am văzut pe Emag la o tabletă grafică că o poți conecta la tel! Și ce înseamnă non-displei / dispelei?

Raspunde
                                   
Team MacroTehnicus

April 27, 2021 at 5:45 am

Buna, Alexia,

Aici cum s-ar conecta la telefon: https://www.youtube.com/watch?v=JFTjUCiEy1s

Cu display inseamna ca vezi pe tableta chiar in timp ce desenezi.

Fara display – trasezi pe tableta, dar vezi doar pe un alt device pe care il conectezi la tableta.

Aici comparatie: https://www.youtube.com/watch?v=HpMLgPHEaZU

Raspunde
                                   
Violeta

March 1, 2021 at 3:07 pm

Bună ziua!
Aș avea nevoie de un sfat în legătură cu utilizarea tabletei grafice Wacom One 13. Aceasta se conectează la calculator prin 2 porturi – USB + HDMI. Ce posibilități am de a o folosi concomitent cu videoproiectorul ( să proiectez în timp real ce lucrez pe tabletă) dacă PC-ul meu are un singur port HDMI, pe care este conectat videoproiectorul? Mă ajută vreun adaptor USB to HDMI sau vreun spliter HDMI? Îmi puteți recomanda ceva?
Multumesc!

Raspunde
                                   
Team MacroTehnicus

March 2, 2021 at 11:46 am

Buna, Violeta,

Poti folosi ceva de genul asta?

Transformi un USB clasic in HDMI ca sa ai un HDMI suplimentar si sa aiba totodata calitate buna semnalul pentru proiector.

Poti cauta si alte exemple similare, mai ieftine, in alte surse.

Succes!

Raspunde
                                   
Violeta

March 2, 2021 at 8:15 pm

Mulțumesc!

Raspunde