Dimensiunea tabletelor si utilitatea lor

Am modificat articolul ultima data pe: 09.12.24

 

In ceea ce priveste tabletele, principala dimensiune pe baza careia sunt clasificate si pe care se axeaza si eforturile de marketing, este diagonala. Pe un loc doi vine grosimea, modelele cele mai subtiri fiind, de regula, mai scumpe. Si greutatea poate fi mentionata, uneori, ca element atractiv, insa variatiile aici sunt destul de mici.

Mai jos, discutam putin despre cat de importante sunt aceste dimensiuni pentru diversele activitati pe care le puteti efectua la computerele de tip tableta.

 

Diagonala

Dimensiunile dintre oricare doua colturi opuse ale ecranului reprezinta diagonala tabletei. Aceasta este marimea principala pe care ne vom axa, in discutia din partea a doua a acestei sectiuni. Pe piata, puteti gasi gadgeturi de 7, 8, 10 si 12 inch in diagonala, insa exista si modele cu dimensiuni intermediare, cum ar fi 9,5 inch si asa mai departe.

Cu cat este mai mare ecranul, cu atat se va putea creste calitatea imaginii. O rezolutie Full HD (1920 x 1080 pixeli) pe un display de 7 inch ar putea fi inutila, la dimensiunea respectiva fiind suficiente valori mai mici. Pe de alta parte, o rezolutie mica, de 1280 x 800, la un ecran mare, ar putea fi obositoare.

 

Lungimea si latimea (raportul dintre ele)

Raportul dintre cele doua dimensiuni ale ecranului poate fi 16:9 sau 4:3 – primul fiind cel mai frecvent intalnit la tablete, monitoare si televizoare, de vreo cativa ani buni incoace, de preferat mai ales atunci cand vizionati filme.

Orientativ, inainte de anii 2000-2005, cele mai multe ecrane TV sau monitoare aveau formatul 4:3, ceea ce inseamna ca lungimea era mai apropiata de latime. Astazi, rareori veti intalni vreo tableta in acest format.

 

 

Grosimea

Cu cat componentele de calcul vor fi mai compacte, cu atat le va creste si pretul, insa in acelasi timp va scadea greutatea tabletei. Astfel, o tableta foarte subtire (sub 1 centimetri, de exemplu) va fi mai usor de transportat decat una mai grea. Ori, ea va oferi un ecran mai mare, fara a-i creste greutatea.

Astazi, cele mai subtiri tablete masoara circa 6,1 milimetri grosime (Sony Xperia Z4). Pe de alta parte, cele mai groase tablete nu ating 2 centimetri.

 

Greutatea

Aceasta influenteaza cat de usor va fi sa transportati tableta si este dictata de toate dimensiunile descrise mai sus, dar si de materialele din care este fabricat produsul. Cele mai grele tablete, ce au circa 1 kilogram (Toshiba Excite 13) sunt facute pentru utilizarea cand acestea stau pe un birou. Prin urmare, sunt intentionat proiectate sa fie grele.

Pentru produsele de rand, puteti gasi si tablete sub 500 de grame, acestea fiind printre cele mai usoare.

 

Cum sunt utile tabletele de diverse dimensiuni? Parerea specialistilor

Am analizat parerile expertilor despre modul in care diagonala influenteaza utilitatea tabletelor, selectand patru marimi orientative, in aceasta privinta. Iata ce am aflat:

 

Modelele de 7 inch

Cele mai bune tablete (aici lista noastra comparativa) pentru portabilitate sunt cele care se invart in jurul dimensiunilor de 7 inch – ele sunt, totodata, si cele mai ieftine, in medie. Se preteaza eficient activitatilor de genul cititului de e-books, insa cand vine vorba de vizionarea de filme s-ar putea sa oboseasca ochii, din cauza ecranului mic, iar la jocuri lasa de dorit, pentru ca in carcasa lor mica nu prea pot fi incorporate componente performante.

Puteti sa tastati usor pe ecran, cand tineti in mana aparatul – daca aveti degete lungi, veti putea tasta chiar si cu o singura mana! Data fiind dimensiunea lor redusa, vor incapea in buzunarele interioare de la jacheta, ori chiar si in unele buzunare de pantaloni de tip army! In plus, diferenta de dimensiuni, daca le inserati intr-o husa de protectie, va fi neglijabila. Mai putem adauga si ca cei mici prefera astfel de gadgeturi, pe marimea lor.

 

Modelele de 8 inch

Acestea sunt considerate tabletele medii si ofera cam aceeasi functionalitate ca cele de 7 inch: sunt bune ca e-book readere, pot rula unele jocuri usor mai pretentioase, insa nu exceleaza aici. Cand tastati in pozitia landscape (peisaj) s-ar putea sa fie ceva mai greu de operat tastele de pe ecran, mai ales daca aveti maini mici.

Ca preturi, aceste aparate se invart in plaja dintre 300 si 1200 de RON, in functie de brand si de performante. Ca portabilitate, sunt inca usor de transportat, insa nu prea veti putea sa le gasiti loc intr-un buzunar, fiind mai bine plasate in rucsac sau in geanta. Printre modelele faimoase pe care le putem mentiona, in aceasta categorie, se afla iPad mini 4, Amazon Fire HD8 sau Dell Venue 8.

 

 

Modelele de 10 inch

De aici, incep tabletele mari. Ele sunt recomandate pentru vizionarea de filme sau pentru jucat jocurile mai pretentioase, ce necesita putere computationala ridicata… disponibila prin componente mai mari, care sa incapa in carcasa respectiva.

Deja nu prea le puteti transporta pe aceste tablete in buzunar – ba chiar si tinute in poseta s-ar putea sa fie incomode. Prin urmare, rucsacurile sau gentile speciale sunt indicate pentru transportul lor.

Unii utilizatori le considera prea voluminoase si grele pentru a fi utilizate ca e-book readere, iar tastarea pe ecran s-ar putea sa fie mai putin rapida decat la modelele mici. Datorita dimensiunilor, se pot incorpora display-uri de rezolutie ridicata (chiar si Full HD) in aceste tablete, iar asta inseamna ca si pretul lor va creste. In medie, puteti cheltui de la 500 pana la peste 2000 de RON pe un astfel de model.

Samsung Galaxy Book si Galaxy Tab A 10.1 sunt doua exemple de modele, iar un alt nume faimos este Apple iPad si iPad Pro.

 

Tabletele foarte mari: 12+ inch

Orice model care sare de 12 inch deja este o tableta care rivalizeaza cu laptopurile. De fapt, multe sisteme 2 in 1 se incadreaza in aceste dimensiuni, iar performantele pe care le ofera sunt, in multe cazuri, net superioare gadgeturilor mai mici. Sunt comparabile chiar cu un laptop de birou, ca performante, de regula. In multe cazuri, astfel de tablete sunt si grafice, permitand desenarea cu mare precizie pe suprafata ecranului lor.

Rezolutiile raman impresionante, uneori de peste Full HD (1920 x 1080 pixeli), la aceasta dimensiune, iar ca dezavantaje, mentionam nevoia de a le transporta in genti speciale si dificultatea in a le utiliza ca e-book readere.

Preturile lor sunt printre cele mai ridicate (se invart in jurul valorii de 700 – 800 de dolari), iar ca modele, putem mentiona Microsoft Surface Pro, Samsung Galaxy Book si iPod Pro, varianta de 12.9 inch.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu