Tot ce trebuie sa stii despre Cortana din Windows

Am modificat articolul ultima data pe: 09.09.24

 

Una din cele mai vizibile functii ale sistemului de operare Windows 10 este Cortana, asistentul virtual al celor de la Microsoft care te poate ajuta in diferite circumstante. Iata ce poti face si cum te poti ajuta de ea in diverse activitati de zi cu zi. 

 

Cortana este asistentul virtual de la Microsoft, similar faimoasei Siri de la Apple si Alexei de la Amazon. Este numita si asistent personal de productivitate de catre Microsoft, fiind creata in scopul de a face lucruri pentru a economisi timp astfel incat tu sa te poti concentra asupra altor activitati mai importante pentru tine. Permite accesul rapid la informatii prin control de voce, asigura conectarea cu alte persoane si e buna in a tine minte lucruri pentru tine. 

Cortana este un UI (user interface – n.r. interfata pentru utilizator) care permite interactiunea prin comenzi vocale sau scrise, salasluind in bara de task-uri sau pe desktop (acolo unde o pui, practic). Este important sa stii de la inceput ca nu exista Cortana in romana, fiind nevoie sa setezi Windows-ul pe engleza pentru a o putea activa dupa ce iti faci update la sistemul de operare. 

 

Seteaza remindere pentru anumite date, locuri sau oameni

Cortana din Windows 10 are o functie de notificare pe care o poti programa vocal sau manual. O poti seta sa iti aminteasca atunci cand e o anumita ora, cand trebuie sa mergi intr-un anumit loc sau cand ai o intalnire sau un meeting online. Trebuie doar sa ii spui “Remind me to…” pentru a incepe. 

Deschizi aplicatii Windows 10 cu vocea

Printr-o simpla comanda vocala o poti convinge pe Cortana sa deschida diverse aplicatii pe care le ai instalate pe sistemul de operare. Bineinteles, este necesar sa ai instalat un microfon pe desktop sau laptop pentru a putea face astfel de comenzi. Poti incepe prin a rosti “Hey Cortana, Open (numele aplicatiei)…” sau “Hey Cortana, Go to (numele aplicatiei)…”. 

Ai in vedere ca este posibil sa nu cunoasca toate aplicatiile pe care le ai pe calculator si sa nu functioneze chiar cu toate, uneori avand nevoie de clarificari. Dar e mai repede decat sa ajungi tu manual la Start Menu. 

 

Iti poate controla becurile

Daca ai becuri inteligente Philips Hue, este posibil sa le conectezi la Cortana, exact la fel ca si cu majoritatea becurilor smart pe care le conectezi la Google Home, de exemplu, si ii poti spune Cortanei sa le aprinda, sa le stinga sau sa scada ori sa creasca intensitatea luminii in diferite momente ale zilei. 

 

Poate actiona precum un dictionar sau motor de cautare rapid

Cand navighezi pe Internet pe Microsoft Edge este posibil sa ai nevoie de ajutor in traducerea sau clarificarea intelesului unor cuvinte in limba engleza. Cortana e disponibila direct din acest browser si trebuie doar sa selectezi cuvintele dorite de pe o pagina si sa dai click dreapta apasand pe “Ask Cortana about…” iar AI-ul va face o cautare pe Bing si iti va arata rezultatele intr-un mic chenar. 

 

O intrebi despre vreme

Precum orice asistent virtual, si Cortana te poate tine la curent cu modul in care evolueaza vremea in orasul tau sau in alte locatii. Functia aceasta se activeaza spunand “Hey Cortana. How’s the weather in (locatia)?” si vei vedea pe ecran date referitoare la conditiile meteo din acea locatie. Ai nevoie de o conexiune la internet. 

 

Poate face exercitii matematice si schimburi valutare

Deoarece e conectata la internet, Cortana este capabila sa iti modifice pusculita din lei in valuta si invers, trebuind doar sa o intrebi, de exemplu “ Hey Cortana, How much is 100 euros in lei?” (n.r. Hey Cortana, cat valoreaza 100 de euro in lei?). 

Si asta nu e tot, caci poti sa faci conversii in greutate, valuta sau temperaturi prin punerea unor simple intrebari. Sustine si criptomonede precum Litecoin sau Bitcoin. 

 

Identifica melodii

Ca si ceilalti asistenti personali, Cortana este capabila sa asculte un cantec ce se aude in apropiere si poate incerca sa il identifice. O intrebi “Hey Cortana, what is this song?” si va folosi microfonul ca sa asculte. Este posibil sa nu prinda sau sa nu gaseasca absolut orice melodie, totusi, sau sa ofere rezultate care nu se potrivesc, cum se intampla si cu Shazam, de pilda. 

 

Cauti informatii folosind Google

Desi Cortana este “powered by Bing”, adica nativ cauta informatii doar pe motorul Bing, o poti modifica instaland extensia Chrometana pe Google Chrome, daca acesta e browserul favorit. Acesta va redirectiona rezultatele pe Google sau alt motor de cautare precum Yahoo sau DuckDuckGo, daca doresti. 

Primesti raspunsuri la intrebari uzuale

Se spune caci curiozitatea omoara pisica, insa spiritul uman este unul mereu aflat in cautarea cunoasterii. Cand nu stii rezultatul unei intrebari, il poti afla interogand-o pe Cortana. De exemplu, daca doresti sa stii care e cea mai inalta cladire din lume, o intrebi pe Cortana! Raspunsul ar trebui sa fie imediat. 

 

Alte functii utile

Cortana poate raspunde si cu rute de pe aplicatia de harta a sistemului de operare Windows atunci cand ii spui sa iti dea “directions to (locatie)”. Poti cere aceste informatii prin comanda vocala, pentru a te scuti de scris. 

Poate seta alarme pentru diferite ore care se vor salva in aplicatia de alarme si ceas. 

Trimite emailuri folosindu-se de aplicatia de Mail cu conturile configurate acolo daca ii spui sa trimita mesaje “send mail to (numele persoanei sau adresa sa)”. 

Ca si celelalte asistente virtuale, si Cortana poate sa poarte discutii cu tine pe un notebook sau desktop cu microfon si boxe. Ii poti cere in limba engleza sa iti spuna o gluma sau ii poti pune intrebari hazlii ori cere sa iti spuna o poveste ori sa iti cante ceva. 

Pentru a obtine o lista completa cu ce poate face Cortana ii poti cere ajutorul (“help”). Poate activa playerul de muzica (ai nevoie de un cont Spotify pe care il conectezi de Cortana prin adaugarea serviciului in randul celor conectate) sau iti poate spune scorurile la meciuri si competitii sportive, poate da definitii ale cuvintelor sau traduce cuvinte. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu