La ce folosesc programele de reformulare a textului si ce e sistemul antiplagiat

Am modificat articolul ultima data pe: 09.12.24

 

Continutul unic este cel care face ca paginile web sa fie cotate bine de catre algoritmii de cautare, iar in ajutorul scriitorilor sau editorilor ce se confrunta cu multe articole poate veni un bun program de reformulare text online care va rescrie fraze automat pentru a mentine unicitatea continutului si ideea dorita, in acelasi timp trecand de sistemele antiplagiat. 

 

Atat pentru studenti, cat si pentru cei care scriu ca si profesie, continutul trebuie sa fie individualizat, unic, personal. In vederea detectarii continutului care se inspira prea mult din alte surse online exista in prezent diferite programe care determina acest lucru. Aceste programe antiplagiat pot sa identifice nu doar ca lucrarea nu e unica, ci, in unele cazuri, pot sa arate si sursa originala a idelilor. 

Prin utilizarea unui program de reformulare text online un articol sau un document deja scris poate prinde o viata noua si poate sa scape nevatamat de “cercetarile” minutioase ale sistemelor antiplagiat. Vestea proasta, poate, este ca nu prea exista varietate de servicii gratuite disponibile in tara noastra, diversitate existand atunci cand vorbim despre limba engleza, de exemplu, unde gasesti servicii de “rephrase online” la o simpla cautare pe Google. 

 

Ce este un program de reformulat fraze

Pe scurt, un astfel de program de reformulare text online este oferit, de regula, pe internet, pe diferite site-uri web, scopul sau fiind de a rescrie automat continutul pe care il tastezi sau copiezi intr-o casuta desemnata. Vor fi efectuate modificari ale textului, de la inlocuirea unor cuvinte cu sinonime si pana la “citirea” subiectului si exprimarea ideilor intr-un alt mod. Totodata, unele dintre programe merg suficient de departe incat sa corecteze eventuale greseli gramaticale. 

Cel putin, asta se promoveaza in mod ideal, de baza fiind functiile de parafrazare, gasire a sinonimelor si modificare a pozitiei cuvintelor in asa fel incat acestea sa nu declanseze vreun detector de plagiat. 

Unele astfel de programe sunt disponibile gratuit oricui doreste, existand, mai putine ce-i drept, si site-uri capabile sa modifice continutul in limba romana, gasindu-se optiuni pentru limbi de circulatie internationala, de regula, precum engleza, spaniola, franceza, germana, italiana sau rusa. 

Ce e un program antiplagiat

Un site sau program anti plagiat online combina diferite tehnici si metode de analiza care sunt puse in practica pentru a oferi informatii privitoare la autenticitatea unui text. Pentru a obtine cele mai bune rezultate se foloseste un software adaptat limbii textului pe care doresti sa il verifici. 

Acesta va include o baza de date diversificata, ce are acces la resurse de pe internet, documente descarcate la nivel intern, baze de date externe, care apartin altor institutii care utilizeaza acelasi sistem ori baze de date legislative, printre altele. 

Este clar ca astfel de sisteme de verificare plagiat se folosesc cu precadere in mediul academic, acolo unde sunt verificate cursuri, diplome, lucrari de licenta, master ori doctorat sau alte fisiere asemanatoare. Si, partea buna este ca se gasesc astfel de site-uri care te ajuta sa verifici si gratis, chiar si pentru limba romana. 

Chiar si atunci cand stii ca nu ai copiat cu buna stiinta vreo idee sau vreun concept fara a desemna sursele sau daca ai folosit un program de reformulare text online, poate fi indicat sa iti verifici textul inainte de a-l trimite superiorului, indiferent ca este vorba despre un profesor sau editor, de pilda. Cand iti verifici dinainte continutul, te asiguri ca ce ai scris nu cade sub suspiciune de plagiat. 

Tipuri de plagiat frecvent gasite de un sistem antiplagiat vor fi urmatoarele:

  • Texte copiate in intregime de pe internet, pe care autorul si le insuseste;
  • Pasaje ori paragrafe copiate fara a se mentiona sursa lor;
  • Citarile gresite, fara ghilimele;
  • Texte copiate unde sunt schimbate semne de punctuatie ori cuvinte, insa unde se pastreaza structura intrinseca textului. 

 

Cum eviti sa cazi prada unui program de verificare plagiat

Poti scadea considerabil riscurile obtinerii unei note proaste, reprosuri aduse de un superior ori altfel de stanjeneala daca iei in considerare urmatoarele:

  • Te asiguri ca ideile si notele pe care le extragi din textele altor persoane sunt marcate corespunzator (cu sursa exacta);
  • Te asiguri ca ai pus ghilimelele in mod corespunzator tuturor citatelor din textul tau;
  • Faci distinctii clare intre cuvintele tale si cele pe care le preiei din alte lucrari;
  • Eviti sa folosesti prea multe citate;
  • Folosesti un program de detectare plagiat, pentru a te asigura ca lucrarea indeplineste cerintele de originalitate.

In anumite cazuri, riscurile impuse de plagiat pot fi ridicate, caci te poti procopsi cu o nota proasta, poti sa nu treci un examen, poti fi exmatriculat ori concediat sau poti avea dosar penal, cand continutul respectiv este produs in scop comercial. 

Reguli de citare in Academia Romana versus alte stiluri

Regulile de citare folosite in mod clasic de Academia Romana sunt de inspiratie francofona, spre deosebire de cele folosite in mod uzual in universitate, care sunt de provenienta englezeasca. Stilul implica folosirea notelor de subsol numerotate, aceeasi informatie fiind adaugata si in bibliografia finala. Se intalnesc latinisme precum idem, ibidem, apud, op.cit. etc. 

Pentru lucrarile oficiale, precum cele necesare studentilor, se folosesc anumite stiluri de citare, cele mai importante si folosite fiind APA (citarea in text, unde se prezinta numele autorului si anul publicarii sursei, la finalul lucrarii in lista de referinta existand informatia completa, care include titlul), MLA, Chicago, Oxford etc. In general, va exista o mentiune scurta in text, dupa care informatiile specifice sursei vor fi scrise separat, la finalul lucrarii, intr-o lista speciala. 

Cand este realizata o lucrare in sfera academica, este necesar ca scriitorul sa cunoasca ce reguli si stil ii sunt impuse daca acestea nu sunt lasate la alegerea sa, inainte de a incepe sa scrie de pe notebook sau desktop, pentru a nu ii scadea sansele de a realiza un proiect bun. 

 

Asadar, daca decizi sa folosesti un program de reformulare texte online, asigura-te ca iti sunt cunoscute riscurile si ca respectivul software sau site web este de incredere, pentru a nu cadea prada unei promisiuni care ramane doar atat, o promisiune. Totodata, ai in vedere cat de original este rezultatul final, pentru a nu cadea prada programelor antiplagiat si a pierde oportunitati. 

 

 

Lasa un comentariu

4 Comentarii

Razvan

May 25, 2021 at 10:03 pm

Smodin chiar e foarte ok , are și limba romana acum :))

Raspunde
                                   
Team MacroTehnicus

May 27, 2021 at 6:53 am

Salutare, Razvan,

Merci pentru feedback!

Numai bine!

Raspunde
                                   
Rox

March 5, 2021 at 12:16 pm

Buna. Imi poti da exemple de programe de parafrazare online foarte bune? Multumesc

Raspunde
                                   
Team MacroTehnicus

March 8, 2021 at 2:07 pm

Salut, Roxana,

Pentru limba romana, optiunile sunt limitate si, din ce am testat noi, nu reformuleaza deloc bine.

Asta se intampla deoarece AI-ul ce sta la baza acestor programe nu este gandit pentru sintaxa limbii romane.

Poti incerca sa folosesti smodin.me/ro sau lereformulator.com insa rezultatele vor fi deplorabile.

Daca gasesti ceva mai bine programat, astept feedbackul tau.

Cele bune!

Raspunde