Cum sa iti cureti calculatorul

Am modificat articolul ultima data pe: 26.04.24

 

Calculatorul e un bun de pret care faciliteaza foarte mult viata, nu putini fiind cei care lucreaza online si au nevoie de unul in viata de zi cu zi. Pe deasupra, din ce in ce mai multi oameni folosesc aceste dispozitive cu aplicatii, programe pentru timpul liber sau serviciu ori pentru gaming, printre altele. Si, pentru ca, in timp, poti observa ca incetineste, iti pot fi de folos urmatoarele sfaturi in privinta curatarii sale. 

 

Calculatorul (sau desktopul) ramane cel mai important produs de pe nisa sa de piata, nefiind devansat de laptopuri pentru munca sau console pentru gaming, deoarece iti ofera o oarecare libertate cand vine vorba despre performante si componente. Totusi, una din principalele probleme cu care se confrunta utilizatorii este incetinirea sistemului, caz in care e necesara o curatare PC, atat pe dinauntru, cat si pe dinafara. Iata care sunt simplii pasi de urmat. 

 

Actiuni de luat pentru buna functionare a sistemului

Pe masura ce trece timpul de la ultima curatare si reinstalare de Windows, sistemul va incetini iar un calculator performant devine unul foarte incet, care se poticneste si la cele mai simple sarcini si care se incalzeste mult. Iar de aceasta problema poate suferi si un laptop. Uneori, piesele hardware pot fi de vina, deoarece sunt prea vechi, iar programele au nevoie de mai multa putere, necesitand intretinere, insa in majoritatea cazurilor curatarea desktopului de praf nu este suficienta, ci e imperios necesara o igienizare software. 

Fa curat in programele instalate, stergandu-le pe cele pe care nu le folosesti

Primul si cel mai important pas de facut in cazul in care calculatorul sau laptopul merge greu este sa verifici ce programe ai instalat si pe care le mai folosesti. Daca nu ai mai facut o astfel de curatenie recent, este posibil sa te trezesti cu tot felul de surprize si programe antice pe care nu le-ai mai folosit de ani de zile, dar care ocupa spatiu pe discul C. 

Poti vedea toate programele si aplicatiile intrand in setari, unde vei putea sa dai Uninstall la cele care nu iti mai sunt necesare si care stau degeaba. Ai, totusi, grija sa nu le dezinstalezi pe cele ce iti pot fi folositoare inca. Pentru a mai face loc, poti folosi un program de curatat PC de fisiere nefolositoare. Le gasesti gratuit destul de des, existand si optiuni cu plata. 

 

Curata calculatorul de virusi

Pentru acest pas, vei folosi un program de curatat PC de virusi, gasind o sumedenie de optiuni de acest fel cu utilizare gratuita, Windows 10 avand chiar un antivirus integrat. Este foarte posibil ca raspunsul la intrebarea “de ce merge greu laptopul?” sa fie virusii si programele malware care patrund in sistemul tau si profita de resursele tale. 

Modul de utilizare al acestui tip de curatare PC depinde de programul folosit, antivirusul si programul anti-malware trebuind setate pe un “full scan”, pentru a vedea tot ce se gaseste pe fiecare disc in parte, pe intregul spatiu, in esenta. Va trebui sa astepti pana cand sistemul este investigat si curatat, insa va merita, caci poti gasi in carantina tot felul de fisiere nedorite. 

 

Disk Cleanup

Pentru o curatare Windows 10 gasesti aplicatia numita Disk Cleanup pe care o poti accesa cautand direct in Start Menu tastand aceste cuvinte, putand sa folosesti programul pentru a sterge fisiere de care nu mai ai nevoie. Totusi, daca folosesti aceasta aplicatie, ai in vedere ca, atunci cand activezi si Clean up system files, unde vei scapa de fisiere de sistem vechi, nu va mai fi posibil sa te intorci la o versiunea anterioara de Windows. 

Drivere vechi

Pe un calculator vechi se pot gasi tot felul de aplicatii si programe sau drivere de care nu mai ai nevoie si de care ai uitat, poate. Le poti gasi folosind linia de comanda sau, daca esti mai organizat de fel, ai putea avea un dosar cu toate driverele mai vechi, unde vei face putina curatenie. 

 

Actualizarea listei de pornire (Startup)

In calea rularii mai rapide, fara poticneli, a calculatorului, pot sta prea multe aplicatii care se pornesc odata cu dispozitivul si care vor “manca” RAM si putere de procesare pe fundal, facand ca sistemul de operare sa ruleze defectuos. Pentru a ajunge la lista, vei intra in Task Manager si vei selecta More Details si Startup, putand alege de acolo ce sa activezi la start si ce sa opresti. 

 

Curatare de registri

E important sa ai curatenie pe registri, iar in acest sens poti cauta programe de curatat PC sau apela la Registry editor, tastand regedit in bara de cautare a sistemului. Ai grija sa nu stergi registrii gresiti pentru ca poti sa produci chiar si stricarea sistemului de operare. 

Din fericire, multe programe de defragmentare Windows 10 includ o astfel de functie, care se va desfasura automat, daca o bifezi, in timp ce face curat pe intregul disc sau pe sistem. Astfel, totul va fi usor pentru tine, iar PC-ul sau laptopul vor merge mai bine. Un exemplu de program de defragmentare gratis este DiskMax, care are o interfata intuitiva, usor de inteles si de novicii intr-ale curatarii si mentinerii sistemului in ordine. 

 

Curatarea Cache-ului

Cache-ul este un tip de fisier non-permanent care este pastrat in sistemul de operare Windows deoarece poate fi util in viitor. Majoritatea pot fi sterse fara probleme, iar un program de defragmentare si curatare te poate ajuta in acest sens. 

Cum se curata de praf un PC

Nu doar problemele de la interior pot dauna calculatorului, ci si cele de la exterior. Praful devine o adevarata problema daca se acumuleaza pe componentele critice, ducand la supraincalzirea lor. Poti face o curatare de PC sau laptop acasa, folosind un compresor pentru a indeparta repede praful, sau o pensula ori o periuta si o surubelnita. 

Pentru curatare de laptop sau desktop PC vei avea nevoie de o surubelnita, putina atentie si, eventual, un telefon mobil la indemana sa cauti informatii necesare pe parcurs, daca nu ai experienta prea mare si nu doresti sa gresesti in reasamblarea componentelor. 

Te intrebi “cu ce curat de praf calculatorul?” Pe scurt, vei opri alimentarea de la sursa, vei scoate carcasa si placa video (pe care o cureti separat, daca are mult praf sau scame si fire de par, care se pot acumula in timp, caci are propriile ventilatoare), si vei folosi aerul comprimat sau o pensula pentru a indeparta praful din restul spatiului. Cand ai terminat, montezi piesele la loc si incerci sa repornesti calculatorul. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu