Sunt mai multe motive pentru care sistemul de operare Windows 10 are nevoie de reparatii si sunt cateva solutii cu ajutorul carora poti sa il restaurezi fara o instalare completa si fara sa iti pierzi datele, pe care le prezentam mai pe larg in articolul de mai jos.
Inainte, cand aveai probleme cu sistemul de operare, trebuia sa faci reinstalarea lui, ceea ce nu era o solutie foarte la indemana, pierdeai date, programe si necesita prezenta unei persoane care sa fie bine instruita in domeniu. Acum sunt cateva solutii simple cu ajutorul carora poti face o reparare Windows 10, chiar daca nu ai cunostinte vaste in domeniu. Iti prezentam in continuare cateva metode.
Cum se activeaza windows 10?
Este un sistem de operare foarte utilizat si il poti folosi, fiind cu o interfata simpla si foarte prietenoasa, cu aplicatii diverse si foarte utile. Trebuie sa stii cum se activeaza Windows 10 pentru a putea lucra dupa instalare.
Activarea te ajuta sa verifici daca varianta folosita este originala si nu a mai fost utilizata. Se poate face cu o licenta digitala sau o cheie de produs. In caz ca ai anumite probleme este bine sa faci o verificare licenta Windows 10, pentru a fi sigur in primul rand ca nu trebuie sa reinnoiesti licenta.
Licenta digitala este legata de hardware-ul calculatorului si nu trebuie sa faci nimic, acesta fiind transferata automat ce se intra pe internet si accesezi contul de Microsoft. Cheia de produs are 25 de caractere si trebuie introdusa: Start – Setari – Actualizare si securitate – Activare – Actualizati cheia de produs – Modificati cheia de produs.
Cum poti sa accesezi meniul in care ai optiunile avansate de pornire?
Pentru a veni in intampinarea utilizatorilor pentru o reparare Windows 10 ai un meniu creat special, care poate sa apara automat in caz de probleme sau il poti accesa manual. Este util si daca PC-ul merge greu.
Fiind unul dintre cele mai utilizate sisteme de operare, dupa descarcare Windows 10 si instalare, este bine sa stii si care sunt pasii in caz ca ai anumite probleme. Din Troubleshoot alegi Advanced Options si se va deschide o fereastra in care ai principalele instrumente de reparare Windows 10.
Daca ai anumite probleme in functionare, nu se deschide laptopul sau PC-ul, acest meniu poate sa apara in mod automat. In caz contrar ai cateva variante de a-l accesa manual:
- Cu tasta F11, ce o apesi la pornirea calculatorului, dar este functional doar pentru calculatoarele mai noi ce au fost achizitionate cu sistemul instalat;
- Cu stick bootabil windows 10 sau DVD, ce ai folosit la instalare, dar acum alegi optiunea de restaurare sistem Windows 10;
- Prin repornire Windows cu clic pe butonul de Start in timp ce ai aparasata tasta Shift.
Plecand de la acest meniu, ai mai multe alternative:
- Rezolvarea erorilor de pornire utilizand Startup Repair
Poti sa ai probleme si sa te intrebi de ce nu merge Windows 10 normal, nu mai afiseaza asa cum esti obisnuit, primul pas fiind utilizarea Startup Repair, pe care o gasesti in Advanced Options.
Este bine sa verifici daca ai deja un stick bootabil Windows 10 ca sa fii pregatit in caz ca ai nevoie sa faci aceasta operatiune. Daca nu, pentru creare stick bootabil Windows 10 poti sa faci aceast lucru si sunt necesare cateva elemente:
- Un PC functional ce este conectat la internet;
- Un stick care sa aiba cel putin 8 GB;
- Cheia de produs, daca nu ai licenta digitala.
Din acest motiv este bine sa ai pregatit deja instrumentul de depanare Windows pentru dispozitive USB, pentru a nu mai fi nevoit sa apelezi la alte persoane atunci cand calculatorul nu mai booteaza. Este important sa stii si ce tasta apesi sa booteze de pe stick si vei gasi combinatii tot in mediul online, fiind diferite in functie de producator.
In caz ca problema nu este legata de bootare vei primi un mesaj pe ecran si poti sa incerci alte metode.
- Cautarea de fisiere corupte si repararea acestora
Cand ai probleme Windows 10 la start, poti sa mergi pe acesta metoda in caz ca reusesti sa bootezi, fie de pe stick, fie direct de pe PC. Poti sa ai mai multe situatii, precum:
- PC-ul sau laptopul se deschide dar nu afiseaza nimic;
- Pornesc dar apar erori si este dificil sa lucrezi in continuare;
- Pc-ul sau laptopul ramane blocat la Starting Windows etc.
In cazul in care ai astfel de situatii, atunci poti sa mergi pe acesta metoda, tot din Advanced Options – Command Prompt.
In ecranul care apare vei tasta urmatoarea comanda:
sfc / scannow, dupa care tastezi Enter.
Operatiunea care urmeaza poate sa dureze ceva timp, mai ales daca ai multe fisiere, daca va gasi fisiere corupte le va repara.
- Revenirea la o stare anterioara
Din fericire, sistemul face automat salvari atunci cand instalezi un nou program sau faci alte modificari, acestea fiind numite si puncte de referinta. In caz ca dai o reinstalare Windows, vei pierde toate datele si aplicatiile, ceea ce poate fi neplacut pentru multe persoane, dar poti sa faci o resetare Windows 10 si sa ajungi la o situatie anterioara, folosind punctele de referinta.
Aceasta operatiune se poate face cu System Restore, pe care il gasesti tot la Advanced Options. In caz ca nu ai puncte de referinta create nu vei putea folosi aceasta metoda.
- Depanare software in cazul in care Windowsul functioneaza defectuos
Probabil ai auzit de “imi apare ecranul albastru si se restarteaza”, o situatie frecventa sau pur si simplu ai probleme mici de functionare poti sa incerci aceasta metoda.
Frecvent anumite aplicatii instalate pot sa aiba anumite erori care cauzeaza un comportament anormal si operatiunea de dezinstalare programe este pasul pe care trebuie sa mergi (pot sa cauzeze ecran albastru).
Daca nu porneste poti sa folosesti un stick USB bootabil Windows 10, pentru a reusi sa treci de primul pas. Este foarte neplacut sa constati ca acesta nu mai functioneaza, dar ai posibilitatea de a utiliza un program de reparat de pe stick USB, download de pe internet. Astfel, poti sa faci o actiune de reparare stick pentru a reusi sa bootezi.
Daca prin dezinstalare din Safe Mode tot nu se remediaza problemele, atunci trebuie sa instalezi Windows-ul de la inceput.
- Reseteaza Windows-ul la starea initiala
Daca nu ai reusit sa rezolvi problemele, atunci trebuie dai o resetare laptop sau PC si vei ajunge in starea initiala, inainte de instalarea programelor. Spre deosebire de versiunile anterioare poti sa pastrezi fisierele personale care te intereseaza.
Se reseteaza configuratiile, dar nu este o reinstalare. In cazul in care se blocheaza la pasul “preparing automatic repair windows 10”, atunci alegi in Advanced Options la Startup settings, pentru a putea merge mai departe. Daca totul functioneaza normal, dupa resetare poti sa utilizezi un program de instalat drivere automat, fara internet, sau sa reinstalezi aplicatii de interes din mediul online.
Cum fac update la BIOS
Daca folosesti calculatorul in mod activ, cu siguranta la un moment dat, vei avea nevoie sa intri in Bios si este bine sa te informezi din timp pentru a sti care sunt pasii de urmat.
Cand calculatorul se aprinde si se stinge imediat poate fi o problema legata de alimentare sau trebuie sa intri in BIOS. “Nu pot intra in BIOS” – cauta manualul placii de baza si vezi ce taste trebuie sa folosesti in functie de producator (de obicei tasta DEL sau F1).
Actualizarea BIOS-ului presupune mai multi pasi pe care trebuie sa-i urmezi si, daca nu esti foarte priceput, este mai bine sa apelezi la un specialist care sa te ajute, fiind o operatie ce trebuie facuta la un anumit timp, pentru buna functionare a calculatorului si cu anumite riscuri.
In caz ca ai incercat toate metodele de mai sus, dar in continuare ai erori de functionare la desktop PC sau laptop, nu ai alta solutie decat sa instalezi din nou Windows-ul.
Lasa un comentariu
0 Comentariu