Cum faci un stick bootabil cu Windows 7

Am modificat articolul ultima data pe: 21.02.24

 

Nu mai este cel mai popular sistem de operare, insa Windows 7 se mai foloseste inca, mai ales pe calculatoarele mai vechi si cu componente mai accesibile ca pret ori acolo unde se cumpara licente la preturi foarte bune. Pentru ca nu toata lumea mai are un DVD Reader in PC sau laptop, un stick bootabil cu programul poate salva vieti. In acest articol iti spunem cum se face simplu. 

 

Exista diferite moduri de a face un stick bootabil Windows 7, unele mai simple si unele mai dificil de realizat, unele care se pot adapta si la programele Windows 8 sau Windows 10. Cand ai avea nevoie de un astfel de lucru la indemana? Se poate intampla sa ti se strice calculatorul sau sa iti schimbi componente cheie care nu mai permit deschiderea PC-ului fara reinstalarea sistemului de operare. 

 

Cand ai nevoie de bootare stick cu Windows 7

O prima optiune este sa instalezi sistemul de operare de pe stick deoarece e mai comod decat sa te folosesti de DVD-uri. Totodata, e posibil sa nu ai un DVD Reader in calculator sau laptop, deoarece optiunile mai noi nu mai includ astfel de piese hardware. 

Pe deasupra, orice PC va avea macar un port USB in care poti introduce un stick bootabil cu Windows 7, putand fi singurul mijloc prin care sa iti reimprospatezi sistemul de operare daca nu exista o unitate optica disponibila in dispozitiv. 

Ce iti trebuie

Ca sa poti sa iti faci un USB bootable cu Windows 7 iti va fi necesar un stick de minimum 4 GB si o imagine ISO Windows 7. Pentru a scrie imaginea respectiva pe stick vei folosi Windows USB/DVD Download Tool, un program de facut stick bootabil. 

 

Cum fac o imagine ISO

Pentru a face un stick bootabil cu programul de operare, ai nevoie de o imagine ISO Windows 7, pentru care iti va fi necesar programul Power ISO pe care il instalezi pe un PC sau laptop cu Windows instalat deja. 

Apoi, faci un dosar (folder) in care ai informatiile dorite a se arhiva, in acest caz Windows 7 (pe care le poti scoate de pe site-ul oficial daca ai key sau de pe site-uri de torrenti ori de pe un DVD original), dupa care dai click pe Power ISO si continui fara inregistrare, apasand, mai apoi, pe optiunea Action > Add Files and Folders si mergi la locatia unde ai fisierul cu Win 7 pentru care vrei imaginea ISO, o adaugi si dai Save. Gata, acum ai programul necesar pentru un stick bootabil cu Windows 7. 

 

Cum fac un stick bootabil

Pentru a pune imaginea Windows pe stick, vei instala Windows USB/DVD Download Tool, dupa care o deschizi si alegi imaginea ISO pe care o pui in casuta Source File, pasul urmator fiind sa alegi mediul pe care se copiaza respectivele fisiere. In acest caz, cand vrei instalare Windows 7 de pe stick USB, vei alege USB Device. 

Stick-ul respectiv ar trebui sa fie deja conectat la PC si il vei vedea precum o partitie cu o litera (E:, F:, G:, etc.), il alegi si dai Start la Copiere. Apoi, astepti pana cand indicatorul grafic de copiere ajunge la maximum si primesti notificare ca procesul e completat. Acest proces e considerat cel mai usor mod de instalare Windows 7 pe laptop la ora actuala. 

Ai in vedere ca, daca folosesti un stick pe care tii si alte date, atunci cand faci o creare de stick bootabil e posibil ca respectivele informatii sa fie sterse. Iar, pentru a preintampina diferite probleme la instalarea Windows-ului, se recomanda sa faci o formatare. 

Cum se formateaza un stick

Nu e greu sa inveti cum formatezi un stick, putand face acest lucru si direct din Windows, prin click dreapta pe respectivul spatiu in My Computer (Computerul Meu). 

Mai poti folosi un program de formatat stick USB precum RUFUS, un program unde ti se va cere la un moment dat formatare stick NTFS sau FAT32 si apoi poti pune fisierul ISO cu Windows 7. Te atentionam ca formatul FAT32 nu permite adaugarea fisierelor mai mari de 4 GB, cam cat ocupa si imaginea sistemului de operare in discutie. 

 

Cum sa instalezi Windows 7

Pentru instalare de Windows 7 pe desktop sau laptop vei introduce stick-ul in calculatorul dorit si vei porni dispozitivul, dupa care il pornesti si, inainte de a aparea primele logo-uri pe ecran, apesi repetat tasta F12. Ar trebui sa iti apara o lista de spatii de pe care PC-ul va face boot-area si vei alege stick-ul. 

Apoi, vei urma toti pasii aparuti pe ecran (vei da de multe ori Next, dar te invitam sa si citesti ce actiuni urmeaza sa fie realizate, pentru a sti cum se instaleaza Windows 7 pe calculatorul tau si in viitor) pana cand ajungi la final. 

Nu putine sunt cazurile in care stick-urile nu pot instala Windows 7 pe un PC deoarece din BIOS nu este activata functia de boot-are de pe alte dispozitive. Va trebui sa repornesti calculatorul si sa schimbi setarile din BIOS, apasand Delete in mod repetat inainte ca logo-urile sa apara pe ecran. Vei folosi sagetile pentru a naviga si a ajunge la Boot, dupa care selectezi dispozitivul de pe care sa se faca boot-area, in acest caz stick-ul cu imaginea Windows 7. 

Cat spatiu ocupa Windows 7

Ai la dispozitie doua versiuni, si anume pe cea de 32 de biti, care va ocupa in jur de 16 GB si pe cea de 64 biti, care iti va “manca” 20 GB din spatiul de stocare de pe partitia C a calculatorului. 

Este indicat sa ai macar 60 de GB pe aceasta partitie pentru un sistem desktop sau de laptop pentru ca sistemul sa ruleze bine si pentru a avea loc si pentru unele programe de baza pe care le folosesti des. 

Printre cerintele de hardware se numara cel putin 2 GB de RAM si un procesor de 1 GHz, lucruri pe care le gasesti relativ ieftin in zilele noastre. 

Te atentionam ca Windows 7 nu mai primeste asistenta din partea Microsoft de la inceputul lui 2024, astfel ca posibile brese de securitate pot avea loc, alte actualizari de siguranta nemaifiind programate pentru acest sistem de operare. 

 

 

Lasa un comentariu

1 Comentariu

MIRCEA

August 25, 2022 at 12:04 pm

Multumesc!
Am ascultat mai multe variante de a face un stic bootabil. Pe aceasta am inteles-o si am pus-o in practica.

Raspunde