9 sfaturi pentru a plasa perfect boxele

Am modificat articolul ultima data pe: 26.04.24

 

Daca ai investit intr-un set de boxe performant, sau ai obtinut in sfarsit, sunetul pe care ti-l doresti, de ce sa nu amplifici rezultatul obtinut prin plasarea elementelor componente in locuri cheie din incapere, in asa fel incat sa te poti bucura cu adevarat de triluri si genurile de muzica preferate? Iata cateva idei care pot transforma orice sistem audio intr-un adevarat club. 

 

Fie ca alegi un sistem foarte performant si fiabil, pe care sa il lasi mostenire si generatiilor viitoare sau iti este suficienta o optiune capabila de sunet decent, care sa te multumeasca in conditii normale, este important si sa stii cum sa pui boxele in camera in asa fel incat sa te poti bucura de cea mai buna calitate posibila a sunetului. 

Orice aparat de acest fel poate fi augmentat in ce priveste calitatea sunetului si prin prisma pozitionarii sale in camera, putand obtine chiar rezultatul de care se bucura profesionistii un studiourile lor. Iata cateva sfaturi ce te pot ajuta in acest sens. 

 

Dimensiunile sistemului audio 

Preferintele personale joaca un rol imens in experienta de ascultare a muzicii, filmelor sau altor fisiere media, asa ca si alegerea sistemului audio va fi o experienta subiectiva. Dar merita sa iei in considerare, atunci cand faci o alegere, si care sunt dimensiunile camerei in care le vei plasa, deoarece niste boxe mari pot fi prea puternice pentru o incapere redusa ca spatiu. 

Pentru a te bucura de sunet fidel si intr-un dormitor sau birou mic alege un set de boxe cu procesare digitala a sunetului (DSP), care modifica undele sonore pentru a parea ca acestea provin dintr-un spatiu mai indepartat decat pozitionarea fizica a sistemului. 

 

 

Boxe de podea

Sunt mai dificile in ce priveste spatiul necesar amplasarii lor, caci vor ocupa efectiv zone de pe podea, dand un randament mai bun in camere mai mari, unde sunetul poate reverbera. In plus, este necesar un spatiu intre piesele componente, asa ca, in general, vor functiona bine intr-un living mare. 

 

Boxe de masa

Sunt simplu de integrat in orice incapere, fie pe masa, birou sau in biblioteca pentru living, fiind indicat ca boxele propriu-zise sa se afle la inaltimea urechii (1.2 m) sau putin mai jos. Pot fi puse si pe stative speciale, insa in acest caz vor ocupa spatiul de pe podea, asa ca intr-un loc restrans o astfel de pozitionare nu prezinta niciun beneficiu. 

 

Dimensiunile incaperii

Acustica difera de la o camera la alta si, daca nu ai avut ocazia de a schita propria camera de cinema sau club, de exemplu, cel mai probabil este ca aspectul auditiv nu a fost luat in discutie la constructie. Asadar, experienta ta nu va fi tocmai cea mai placuta, prima data, desi poate nu iti dai seama. 

Cand doresti sa pui boxele intr-o camera dreptunghiulara, pentru o propagare cat mai eficienta si calitativa a sunetului, este recomandat sa le plasezi pe peretele de lungimea cea mai scurta. Astfel, undele sonore se vor propaga de-a lungul incaperii. 

In cazul unei camere “patratoase”, unde peretii sunt de aceeasi dimensiune, ai grija sa existe distanta de un metru fata de peretii laterali pentru fiecare boxa. 

Cand lucrezi intr-o camera mare si ai suficient spatiu pentru amenajare, poti trage boxele de la perete pana la un metru distanta, pentru a lasa bass-ul sa se auda bine. Daca sunt prea apropiate, sunetul poate fi usor difuz, neexistand acea intensitate specifica bass-ului. 

 

Unghiuri

Unghiul de propagare este important, mai ales in cazul difuzoarelor stereo, unde muzica se imparte in mod egal intre boxe. Pentru a te bucura de un sunet calitativ, poti inclina elementele la un unghi de 60 de grade. Faci asta usor, punandu-te in scaun si indreptand fiecare boxa cu fata spre pozitia ta de ascultare, unghiul de intalnire al celor doua directii trebuind sa fie in spatele pozitiei tale de ascultare. Distanta dintre boxe ar trebui sa fie intre 1 si 2.5 metri. 

 

Pozitionarea pe birou

Pentru difuzoarele folosite pe un birou, cea mai buna idee este sa le pui pe o placa de spuma sau alt material absorbant care va preveni transformarea biroului intr-un bass imens care reverbereaza si astfel undele sonore sunt izolate si auzite mai bine. 

 

Sunet stereo bun

Cand ai investit intr-un sistem stereo, cea mai buna alegere este setul de boxe de podea, cu o incinta trainica si drivere bune, capabile sa ofere bass-ul necesar muzicii ascultate. In acest caz poti include subwoofer-ul integrat. 

El va da forta sunetelor joase, trebuind sa fie plasat la 30 cm distanta de coltul camerei. Aceasta pozitie este preferata pentru a preveni ecoul si reverberatiile si a conferi calitatea ideala sau cea de care este capabila melodia pe care o asculti, in conformitate cu tipul sau (FLAC-urile au calitatea cea mai buna). 

 

 

Sunet surround

Pentru cei care prefera acest tip de sunet, sunt indicate boxele de masa, deoarece intr-un astfel de sistem audio (aici lista comparativa facuta de noi) ai nevoie de un subwoofer care sa managerieze puterea si intensitatea bass-ului, astfel incat satelitii sa se axeze pe notele inalte si medii care sa dea impresia ca te afli in mijlocul actiunii. 

Canalul central ar trebui sa se afle intotdeauna exact in fata ascultatorului, iar difuzoarele laterale se pozitioneaza la un unghi de 60 de grade, in fata, celelalte doua, din spate, aflandu-se la un unghi de 110 grade (peste umar). Ideal ar fi ca fiecare boxa sa se afle la o distanta egala fata de ascultator, intr-o forma de cerc, pentru ca sunetele sa lase impresia spatialitatii. 

 

Nu obstructiona difuzoarele

Este evident ca atunci cand pui ceva in fata boxei, sunetul nu se va mai propaga la fel, fiind distorsionat si chiar afectand experienta ascultatorului. In plus, camera va arata mai ordonat daca ai grija ca elementele estetice sa fie la locul lor. 

Audiofilii stiu exact ce isi doresc de la sistemul achizitionat si, cum fiecare pereche de urechi are caracteristici diferite, si rezultatul montarii unui sistem audio intr-o camera poate depinde de preferintele ascultatorului. Nu iti fie frica sa explorezi, deoarece atingerea perfectiunii este un proces indelungat si costisitor. Fa efortul ca aparatele alese sa functioneze la adevarata valoare, urmand cateva din sfaturile prezentate mai sus, pentru a-ti uimi prietenii cand acestia vin in vizita. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu