Notiuni Despre Legalitatea Dronelor In Romania

Am modificat articolul ultima data pe: 26.04.24

 

Desi majoritatea cantaresc foarte putin si sunt micute, parand mai curand jucarii decat dispozitive serioase, dronele nu pot fi folosite pe teritoriul Romaniei, si de altfel al tarilor europene, fara a respecta cateva prevederi legale importante. Afla din acest articol care sunt acestea si cum te afecteaza daca ai o drona.

 

Ti-ai cumparat o drona performanta sau vrei sa achizitionezi un astfel de produs si nu esti sigur cand, unde si in ce conditii poti sa o folosesti in Romania, astfel incat sa nu ai probleme cu legea? Iti punem la dispozitie cateva notiuni care te vor ajuta sa te bucuri de dispozitivul tau fara griji.

 

Termeni si documente

Dronele sunt considerate aeronave civile fara pilot la bord si au fost introduse in Codul aerian prin Legea nr. 98 din 2014. Printre documentele care reglementeaza comercializarea si folosirea acestor dispozitive se numara: RACR IA cu conditii privind inmatricularea aeronavelor civile, RACR AZAC – care include prevederi privind admisibilitatea la zbor a aeronavelor civile si RACR OPS LAAG – cu privire la lucrul aerian si aviatie generala. 

DN 14-02-001 include conditiile si procesul de emitere a certificatelor de identificare pentru aeronave civile motorizate fara pilot, iar in legea nr. 5 din 06.03.2000 si in Hotararea de Guvern nr. 912 din 2010 vei gasi informatii cu privire la spatiul in care aceste dispozitive pot fi folosite.

 

 

Inregistrare si certificate

Este necesar sa inregistrezi drona la AAR (Autoritatea Aeronautica Romana) doar daca ai achizitionat un model care depaseste greutatea de 500g. Pentru certificatul de identificare se completeaza o cerere (gasesi formularul pe site-ul AAR) la care se ataseaza dovada proprietatii dronei, schema care infatiseaza dispunerea semnelor de identificare, actul de identitate al proprietarului si certificat constatator de la Registrul Comertului, in cazul in care este vorba despre o persoana juridica. 

Se achita o taxa de 90 Euro plus TVA si se asteapta 2 – 3 saptamani, procesul finalizandu-se cu montarea unui chip de identificare si lipirea unui sticker cu numarul alocat aparatului.

In cazul in care ai in posesie o varianta de drona care depaseste 15kg, pe langa certificatul de identificare va mai fi necesar sa obtii si un permis de zbor national (PZN), valabil pentru aparatele care au masa maxima la decolare mai mica de 150kg. In ceea ce priveste costurile, iti putem spune ca obtinerea permisului ajunge la peste 500euro, iar prelungirea costa aproximativ 300euro. 

La capitolul documente, iti putem spune ca ai nevoie de un formular tip pe care il gaseti pe site-url AAR si un dosar tehnic al dronei in care se mentioneaza caracteristicile sale principale (masa, dimeniuni, materiale, elemente constructive, performante standard, motorizare etc.) urmand ca aparatul sa fie inspectat in aer si la sol.

Daca masa dronei depaseste la decolare 20kg mai testi obligat sa inchei si o asigurare de tip RCA, pentru posibile daune produse tertilor.

 

Unde ai voie sa folosesti drona

Desi sunt destul de mici si discrete, dronele pot provoca accidente neplacute daca nu sunt folosite cu grija. O regula de baza in acest caz este sa ai mereu ochii pe drona, adica sa nu o conduci fara sa o poti vedea clar. In cifre, aceasta regula se concretizeaza intr-o inaltime maxima de 300m la care o poti duce fara sa incalci vreo lege si o distanta similara pe axa orizontala fata de pilot.

Hotararea de Guvern nr. 912 din 2010 interzice decolarea si aterizarea dronelor in zonele intravilane si de asemenea, survolul in spatiile in care sunt multimi mari de oameni. Ambele prevederi lasa insa loc de interpretare. Nu se specifica, de exemplu, ca drona nu are voie sa zboare in spatiul aerian al orasului, ci doar sa decoleze sau sa aterizeze, dar tinand cont de autonomia destul de redusa a unor modele, in putine situatii iti permiti sa o ridici de pe un camp de langa oras ca sa o poti plimba cateva minute pe la periferie.

O poti deci utiliza fara grija pe camp, in padure si oriunde in afara orasului, in zone in care stii ca terenul nu este clasificat ca intravilan, atat timp cat ramai sub limita de 300m.

 

 

In ce conditii poti filma sau fotografia cu drona

Cele mai multe persoane interesate de drone cu camera (aici lista noastra comparativa) vor dori bineinteles sa le foloseasca pentru a face poze, fie pentru uz personal, fie ca echipament la diverse evenimente, cum este cazul fotografilor de nunti.

Conform Hotararii de Guvern nr. 912 din 2010, articolul 4, aliniatul 1, paragraful f: “zborurile pentru activitati de determinari topogeodezice la o scara mai mare de 1:20000, fotografiere aeriana sau filmari aeriene pot fi executate numai in conditiile obtinerii unui aviz din partea Ministerului Apararii Nationale.” Deci, daca vrei sa fotografiezi sau sa filmezi zona in care are loc un eveniment va trebui sa obtii aviz de la MAPN. 

Atat formatul standard al formularului de cerere, cat si datele de contact de care ai nevoie fiind incluse in HG. Dupa primirea aprobarii va trebui sa semnezi un protocol cadru, in care se specifica clar zona de zbor pentru care ti se acorda aprobare in acel moment si la care se va atasa o anexa noua. ori de cate ori este nevoie sa te muti intr-oun alt spatiu.

 

Alte reguli si obligatii

Este bine sa stii ca, conform noului cod aerian, ai obligatia sa incetezi activitatea si sa aduci drona la sol daca observi apropierea de zona de survol a unei aeronave cu pilot.

Daca ai de gand sa aterizezi sau sa decolezi de pe suprafata unei ape este bine sa stii ca poti face acest lucru doar daca: terenul pe care se afla suprafata de apa este in extravilan, sau proprietarul ori administratorul terenului a aprobat folosirea zonei de catre aeronava fara pilot si poti folosi drona in siguranta tinand cont de dimensiunile terenului si formele de relief. 

In plus, daca terenul este situat in perimetrul unei zone de control de aerodrom, poti ateriza sau/si decola drona doar daca ai primit aprobare si ai stabilit cu unitatea de trafic aerian o procedura de coodonare a activitatilor de zbor care sa previna accidentele.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu