Franta, Germania, Suedia – sunt doar cateva dintre tarile in care poti lua cu tine drona atunci cand pleci in vacanta. Insa, inainte de a o folosi, afla regulile de baza pe care trebuie sa le respecti in fiecare stat pentru a nu intra in conflict cu legea, fara sa vrei.
Pentru posesorii de drona, pasionati de calatorii, sau cei care folosesc aceste dispozitive ca instrument profesional, cunoasterea regulilor de utilizare in tarile Europei este o necesitate. Daca tocmai ti-ai cumparat un astfel de aparat si te pregatesti sa pleci in vacanta, nu strica sa deci sa stii in ce conditii o poti folosi pentru distractie sau pentru a face poze in afara Romaniei.
Reguli de baza
Indiferent de tara in care alegi sa pleci si in care vei folosi drona, cateva reguli de baza se mentin. Una dintre ele tine de directionarea aparatului deasupra zonelor locuite, a grupurilor de persoane, proprietatilor private, punctelor de interes strategic (institutii militare, cladiri administrative etc.), aeroporturi si helioporturi, care este interzisa sau limitata in majoritatea statelor din Europa.
Cu cat drona este mai mare si mai grea, cu atat creste probabilitatea de a avea nevoie de permise speciale si de a plati diferite taxe si in cele mai multe cazuri, nu ai voie sa mentii aparatul in zbor fara sa il ai in campul tau vizual.
Franta
Trebuie sa stii ca in Franta, desi inaltimea maxima de survol este in general de 150m, exista numeroase zone in care nu se poate zbura deloc in mod legal cu dronele sau in care inaltimea maxima admisa este mai mica. Inainte de a folosi aparatul, cauta deci o harta care iti spune exact pe unde poti ghida dispozitivul. Asigurarea este insa obligatorie, iar greutatea pe care o poate avea o drona pentru a fi utilizata este de cel mult 25kg. Este important sa tii minte ca in Franta nu ai voie sa folosesti drona in zone unde se afla persoane.
Germania
In Germania limita de inaltime difera putin. Astfel, in general, poti ridica drona doar pana la 100m inaltime, exceptie facand aeroporturile aprobate pentru modelism si situatiile in care ai autorizatie speciala pentru a depasi aceasta limita.
Avem insa vesti bune pentru cei care lucreaza cu drone pentru curse. Germania permite trimiterea dronei in afara raze vizuale, pentru modelele care pot fi controlate prin monitor sau ochelari video, cu conditia respectarii inaltimii maxime de 30m fata de sol. Atentie! Daca aparatul cantareste insa peste 250g, vei avea nevoie de inca o persoana care sa observe dispozitivul in timpul zborului, daca tu il controlezi prin monitor, respectand astfel indirect regula mentinerii dronei in campul vizual.
La fel ca si in Franta, daca vrei sa folosesti drona in Germania esti nevoit sa cumperi asigurare. In ceea ce priveste greutatea aparatului, legea germana spune ca pana la 2kg aparatul poate fi condus fara permis, atat timp cat se respecta regulile de zbor, insa peste aceasta greutate este necesara licenta germana, care implica un examen ce are ca scop dovedirea cunostintelor de legislatie locala.
Fata de aeroporturi trebuie sa pastrezi o distanta de cel putin 1.5km, iar drona trebuie sa poarte insemne de identificare care sa permita gasirea facila a operatorului, in caz de accident. La fel ca si in alte tari, nu este cazul sa te aventurezi peste multimi de oameni, in zone rezidentiale, prea aproape de heliporturi sau institutii militare.
Italia
Daca este un fan al modelelor de drone cu camera si iti place sa faci poze de la inaltime, vei fi foarte bucuros sa afli ca in Italia nu ai nevoie de aviz special pentru acest lucru. Ai de asemenea si dreptul de a publica pozele pe Internet.
Dar, exista interdictie de zbor cu orice fel de aeronava fara pilot in Roma, Vatican si Venetia plus insulele asociate, deci nu uita sa eviti aceste zone foarte tentante. Limita de inaltime este de 150m altitutidine si nu ai voie sa te apropii la mai mult de 50m de persoane sau cladiri si nici de plaje, daca in acel moment sunt populate. Fata de aeroporturi este important sa mentii o distanta de cel putin 8km.
Pentru pilotii de drone comerciale reglementarile sunt diferite si implica plata unei taxe, deci daca te inscrii in aceasta categorie afla din timp care sunt pasii ce trebuie parcursi si cat te costa.
Suedia
Altitudinea maxima de zbor in Suedia este de 120m, iar drona trebuie operata in raza vizuala, chiar daca este un model de curse care poate fi gestionat prin monitor. Pentru dronele sub 25kg nu este nevoie sa inchei asigurare, iar in ceea ce priveste permisele, pentru modele cu greutate mai mica de 7kg nu ai nevoie de nici un aviz special, atat timp cat folosesti drona in scopuri recreative si nu comerciale si aparatul este prevazuta cu insemne care sa permita identificarea facila si contactarea rapida a proprietarului.
Este necesara mentinerea unei distante de minim 5km de aeroporturi si cel putin 1km de helioporturi. Daca vrei sa treci cu drona peste zone care sunt considerate rezervatii naturale, este bine sa iei legatura cu institutia care le administreaza pentru a verifica daca ai nevoie de permis. Poti folosi drona si pe timp de noapte, daca este echipata corespunzator.
Elvetia
Daca doresti sa folosesti drona intr-o zona de control in Elvetia, trebuie sa o mentii la o inaltime de maxim 150m, si la cel putin 5km distanta de aeroporturi, fara a avea insa nevoie de permis special.
In cazul in care folosesti un aparat pe care il poti controla prin monitor sau ochelari video, il poti gestiona dincolo de campul tau vizual doar daca este prezenta si o a doua persoana care asigura supravegherea sa directa si are de asemenea o telecomanda, cu ajutorul careia poate directiona aparatul daca este nevoie. In caz contrar, pentru orice zbor in afara razei vizuale ai nevoie de o licenta speciala.
Necesita autorizatie speciala de zbor doar dronele cu greutate mai mare de 30kg, insa, esti nevoit sa faci o asigurare de minim 1 milion de franci pentru orice aparat care depaseste 500g.
Lasa un comentariu
0 Comentariu