Iata cum sa faci o prezentare PowerPoint buna

Am modificat articolul ultima data pe: 27.04.24

 

Fie ca e vorba despre un suport vizual pentru o prezentare sau de un proiect de sine statator, prezentarea in PowerPoint ramane o necesitate pentru diferite categorii de oameni, de la copii si pana la adulti. Cum poti sa devii un adevarat maestru in acest program? Iata cateva idei. 

 

Rolul unei prezentari Power Point este de a completa si ajuta la transmiterea facila a unui mesaj catre public, completand un discurs personal sau profesional. Uneori, devine suportul de curs sau de studiu, alteori e un proiect personal pe care il faci in timpul liber. 

Sa faci o prezentare Power Point pentru orice motiv nu pare treaba grea, insa cand esti pus in fata tuturor acelor functii si optiuni, parca lucrurile devin mai grele. Mai ales cand esti incepator, dar nu doar atunci, e util sa ai in vedere unii factori si unele sfaturi, precum cele despre care iti vom vorbi acum. 

 

Ce este Powerpoint

Powerpoint este un pachet de prezentare grafica ce ofera utilizatorului toate instrumentele necesare producerii unor prezentari PPT profesionale, avand la dispozitie elemente diverse menite a facilita invatarea si utilizarea (creare si editare text, desen, grafica, outlining, managementul prezentarii). 

Ce structura ar trebui sa aiba o prezentare Powerpoint

Desi nu este intotdeauna necesar, arata mai bine un document care urmeaza o structura clara, unde informatiile sunt usor de citit si sunt ordonate si unde totul se gaseste imediat. Proiectul va avea un numar variabil de slide-uri, pornind de la:

  • Primul slide – titlul si un subtitlu scrise intr-un font lizibil, mare, cu date personale (nume) sau ale companiei/firmei
  • Al doilea slide – cuprinsul intregului proiect (pentru ca audienta sa stie la ce sa se astepte)
  • Urmatoarele pagini – expunerea ideilor principale
  • Ultima pagina – date de contact, bibliografie, alte informatii generale.

 

Tipuri de prezentari Powerpoint

Exista multe tipuri si teme demne de urmat, majoritatea conformandu-se structurii generale prezentate mai sus. Asadar, poti face o prezentare Powerpoint pentru licenta sau una pentru scoala, poti avea proiecte Powerpoint care discuta idei, concepte, lucrari personale sau colaje, printre altele. 

Unele idei de proiecte Powerpoint pot lua in colimator servicii ori produse, rapoarte, statistici, unele putand fi, mai apoi, transformate si in fisiere PDF, de exemplu, pentru utilizare ulterioara. 

 

Idei pentru prezentari Power Point reusite

Munca poate fi usurata daca iei in considerare urmatoarele idei pe care le poti urma in timp ce dezvolti o prezentare Power Point:

  • Alegi un template adecvat temei si tipului de prezentare PPT
  • Studiezi si adaptezi discursul si complexitatea informatiilor catre audienta-tinta
  • Nu te axa pe text daca prezentarea e insotita de un discurs verbal
  • Adauga suport vizual ideilor exprimate (gasesti online prezentare Powerpoint dupa model cu imagini luate de pe internet, gasite gratuit)
  • Adapteaza fontul si marimea textului pentru a fi vizibil
  • Adauga diagrame si tabele simple care sustin ideile
  • Nu uita sa incluzi modalitati de contactare la final (sau o bibliografie, dupa caz). 

 

Cum se face o prezentare Power Point

Pentru a incepe o prezentare Power Point, primul lucru pe care il faci este sa deschizi programul. Apoi, vei selecta un sablon, o prezentare necompletata pentru a face o prezentare Power Point fara model sau iei turul aplicatiei pentru a vedea ce are de oferit. 

Template-urile pentru prezentari Powerpoint frumoase pot avea preview, unde vezi daca respectivul tip de proiect se potriveste temei tale, facandu-ti munca mai usoara. Se gasesc pe diferite site-uri de profil precum SlidesGo, Envato sau SlidesCarnival. 

Poti adauga diapozitive si face modificari textului in ce priveste dimensiunea, fontul sau sublinierea. 

Pentru a atasa imagini, diagrame si forme apelezi la suita de functii Inserare, de unde vei avea acces la diferite grupari de structuri grafice. 

 

Structurare

Informatia prezentata in proiect este importanta, deoarece cum se lucreaza in Power Point va trebui sa prezinti si verbal. Nu incarca paginile cu informatii ci traseaza scheletul ideilor despre care vei vorbi pentru a te ajuta pe tine si pe cei care iti sunt public. Adapteaza limbajul publicului (la Powerpoint prezentare de tip academic aliniaza cuvintele, foloseste doar o limba, fara romgleza sau cuvinte in alte limbi, daca pot fi traduse natural si nu sunt termeni specifici, nu uita punctuatia pentru citate si bibliografia). 

Ai grija la cum structurezi informatia, fiind indicat sa explorezi o idee pe un singur slide de proiect Power Point. In acest mod iti va fi mai usor sa prezinti verbal si sa tii firul povestii in frau, dar si sa mentii atentia celor care te privesc. Mesajul tau trebuie sa fie clar. 

Textul unei prezentari Power Point interesante va fi cat mai vizibil, cu un font mare, de  minimum 20, si un design usor de citit (fara scris de mana, care pune piedica lecturii rapide). Contrastul dintre fundal si scris trebuie sa fie mare, asa ca ai grija la ce culori alegi, deoarece proiectorul va mai scadea din calitatea contrastului. 

 

Personalizarea proiectului

Orice proiect va avea cateva slide-uri Powerpoint modele personalizate pe care le poti folosi in asa fel incat sa obtii prezentari originale, interactive, care iti pot aduce comentarii pozitive la final sau note bune, dupa caz. 

Simplitatea accentelor vizuale

Graficele si diagramele simple si bine structurate vor contribui la transferul neingradit de date catre public. Nu le complica prea mult, astfel incat nici tu sa nu le mai intelegi. 

Evita animatiile prea complicate si care “sar in ochi”, alegand, mai degraba, tranzitiile simple si de efect, care nu sunt kitchoase. 

 

Poti face prezentari Powerpoint fara un cont?

Exista posibilitatea de a lucra in Powerpoint online fara cont, insa optiunile vor fi limitate. Daca pachetul Office ti se pare prea scump, poti apela la versiuni gratuite precum LibreOffice pe un laptop. Va functiona la fel de bine, desi poate fi mai dificil sa trimiti fisierul si sa te astepti ca persoana sau persoanele la care ajunge sa il deschida daca nu au acelasi program sau un Office PowerPoint. Mai gasesti si alte optiuni gratuite, daca ai nevoie de astfel de alternative cand nu poti lucra la calculatorul de la scoala, de exemplu. Mai poti lucra si in Google Slides, daca ai nevoie de o solutie rapida, disponibila oriunde te-ai afla. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu