Despre MP3 si alte formate audio

Am modificat articolul ultima data pe: 09.12.24

 

Toata lumea stie de termenul de MP3, insa putini cunosc detaliile tehnice din spatele sau, ori istoricul lui. Abordam o prezentare mai detaliata a fisierelor respective, in sectia care urmeaza, exemplificand si diferenta fata de alte tipuri de formaturi audio, pentru a ajuta cititorii sa cunoasca mai bine ce asculta la playerele proprii.

 

De ce este MP3-ul atat de popular? De ce a dat numele unui intreg sector de produse, playerele digitale audio fiind vandute sub numele acestui format? Cand a aparut? Cine l-a inventat? Are si dezavantaje? Daca da, care sunt alternativele mai bune, ca fisiere audio? Vom incerca sa raspundem la toate aceste intrebari, in cele cateva paragrafe de mai jos, luand-o pe fiecare la rand si oferind informatii utile cititorilor nostri, dar si interesante pentru cei care doresc sa afle mai mult decat persoana de rand. Sa incepem cu prezentarea MP3-ului si cu un scurt istoric al sau:

 

Ce inseamna de fapt numele MP3

MP3 este, de fapt, standardul MPEG-2 partea a treia, lansat de Moving Picture Experts Group in 1993, un grup de autoritati, care stabileste standarde in ceea ce priveste compresia video. Particularitatea acestor fisiere este compresia audio, ele fiind inregistrate prin reducerea (sau aproximarea) acuratetii anumitor componente ale sunetului, considerate la limita auzului uman. 

Adica, daca unele sunete sunt de-abia perceptibile pe o inregistrare de inalta fidelitate (gen CD audio), ele vor fi eliminate intr-un MP3, sau alterate pentru a ocupa mai putin spatiu pe un disc magnetic. Astfel, aceeasi melodie va ocupa circa 9% fata de versiunea sa pe compact disc, la o rata de compresie de 128 de kilobiti pe secunda.

 

 

Ce este rata de compresie

Este nevoie de putin mai multe explicatii cu referire la rata de compresie: aceasta reduce latimea de banda de transmisie si stocare a unui sunet, prin intermediul unor algoritmi implementati sub forma codecurilor. Fara sa intram in detalii tehnice, piesa va suna acceptabil, ocupand mult mai putin spatiu pe un hard drive. 

La un MP3, puteti avea rata de compresie ce variaza de la 96 la 320 de kilobiti pe secunda. Cu cat valoarea este mai mare, cu atat piesa va suna mai bine, insa va ocupa mai mult spatiu. 

Valoarea cea mai des intalnita este de 128 de Kbps, care este echivalentul calitatii muzicii de radio. Audiofilii considera chiar si 320 Kbps inadecvat in calitate, comparativ cu muzica de pe CD-uri sau de pe discuri de vinil. Insa, exista si alte fisiere audio superioare in calitate, pe care le mentionam in sectiunea urmatoare: 

 

Exemple de alte formaturi audio

Daca ar fi sa insiram toate formaturile de fisiere de sunet prezente in acest moment pe web, ne-ar lua ceva spatiu, iar descrierea lor ar fi cam redundanta. Toate redau muzica si, daca ar fi sa ascultati aceeasi melodie in, sa zicem, sapte formaturi diferite, de-abia ati cunoaste niste diferente. 

Insa, vom oferi cateva exemple, grupandu-le in trei categorii de fisiere, pe baza ratei de compresie, ori daca aceasta exista sau nu. Astfel, avem urmatoarele categorii: 

Formaturi fara compresie: WAV, AU si AIFF, utilizate de experti pentru ca mentin calitatea audio la maximum si permit (indeosebi WAV-ul) sa fie editate si modificate cu mare usurinta. 

Formaturi cu compresie de tip lossless: FLAC, Monkey’s Audio (.ape), TTA, ALAC, MPEG-4 SLS, WMA Lossless, ALAC si ATRAC. Aceste exemple utilizeaza niste algoritmi speciali care reconstruiesc informatia originala (calitatea) pe baza informatiei comprimate. Rezultatul este o calitate destul de ridicata, mai ales la dimensiunea fisierelor.

Formaturi cu compresie lossy, care sacrifica cel mai mult din calitate: aici avem MP3-ul, pe langa AAC, Musepack, OGG Vorbis, WMA lossy si Opus.

 

Avantajele MP3-ului

Exact usurinta cu care acest format este manevrat (puteti sa il convertiti in calitate mai mica, cu aproape orice player, ori sa il sectionati dupa cum doriti), spatiul mic ocupat pe memorie si faptul ca toate aparatele detin codecuri pentru rularea sa, sunt motivele din spatele popularitatii MP3-ului. De la aplicatii pentru PC, la telefoane, televizoare, iPod-uri, boxe cu stick si media playere portabile ori auto, toate il pot rula. 

Mai mult decat atat, pentru marea majoritate a oamenilor, sacrificarea din calitatea audio nu este perceptibila, ori daca este, nu deranjeaza. Doar audiofilii au de comentat negativ la formatul acesta, iar de aici vin principalele obiectii impotriva sa:

 

Dezavantajele acestui format

Compresia este principala obiectie pe care le au unele persoane, cu referire la MP3. Pentru ca se pierde informatie prin procesul de comprimare (aici, prin informatie ne referim la calitatea unor frecvente, adica cele la marginea spectrului audibil de urechea umana), pe un set audio de inalta fidelitate se va observa diferenta intre o melodie de acest format si una de pe CD sau de pe un disc vinil, ori chiar si de pe o caseta cu banda, inregistrata bine pe un aliaj fidel. 

Chiar si calitatea maxima (320 de kilobiti pe secunda) poate fi considerata inadecvata de catre un audiofil puritan, insa pentru marea majoritate a publicului, sau la echipamente audio modeste, diferenta este insesizabila, de regula.

 

 

Controversa MP3-ului

Mai dorim sa mentionam si ca acest format a fost subiectul unei mari controverse, cand a fost lansat. Intrucat permitea stocarea unui numar mare de melodii pe un hard-disk, cei care se ocupau cu piratatul melodiilor l-au ales imediat ca optiunea cea mai buna pentru a trimite cantece online catre alte persoane. 

Casele de discuri si artistii au inceput sa arate cu degetul catre MP3, citandu-l ca fiind elementul care a catalizat o intreaga industrie a pirateriei, cu un efect nociv asupra vanzarilor de albume. Insa popularitatea sa, evident, nu a scazut deloc. 

A arunca vina pe MP3 pentru piraterie este ca si cum ai arunca vina pe scarile telescopice, daca acestea ar fi utilizate de hoti pentru a sari gardurile. In orice caz, o data cu trecerea anilor si cu oferirea de platforme ce permit cumpararea melodiilor in format digital, si pirateria a scazut. 

 

Mai este actual MP3-ul?

Desigur ca este, insa persoanele cauta din ce in ce mai mult serviciile de streaming online, pentru aparatele de redat muzica portabile. Multe modele de MP3 playere auto sau de buzunar ofera asa ceva, ca serviciu, insa in acelasi timp oamenii nu se pot desparti de fisierele de sine statatoare, ce pot fi puse pe un stick si date prietenilor. 

Fara a incuraja pirateria, putem spune ca MP3-ul este aici pentru a ramane si ca va trece mult timp pana sa il vedem iesit din moda.

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu