Consola PS4 versus XBOX One

Am modificat articolul ultima data pe: 21.02.24

 

Daca esti un impatimit al jocurilor pe calculator, dar inca nu ai preferinte in ceea ce priveste consolele, citeste acest ghid in care gasesti o comparatie intre PS4 si xBox One si vezi care ti se potriveste si iti indeplineste toate asteptarile.

 

Nu este usor sa iti alegi consola preferata pentru jocuri si, din acest motiv, iti vom prezenta in continuare o comparatie intre cele doua din mai multe puncte de vedere, pentru a fi usor sa vezi care este pe placul tau. Fiecare dintre cele doua are numerosi fani, care isi vor apara cu indarjire produsul preferat. 

Producatorii au reusit sa tina pasul unul cu altul, astfel incat diferentele in ceea ce priveste hardware-ul au devenit foarte mici, aproape ca nu mai au relevanta in procesul de alegere a unui model preferat. Dar sa vedem care sunt diferentele, avantaje si dezavantajele intre xBox One sau PS4. 

Jocuri

 cu siguranta, la o comparatie xBox vs PS4, primul lucru pe care trebuie sa-l luam in seama sunt jocurile pe consola, acesta fiind pentru multi cel mai important aspect.

Incepem cu asemanarile si trebuie sa mentionam ca pe ambele poti sa rulezi orice joc, singura conditie fiind sa fie destinat pentru console si sa nu fie un model exclusivist. Daca din acest punct de vedere sunt la fel, trecem la punctul urmator si anume jocurile exclusiviste, unde in intrecerea PS4 vs xBox One, in ceea ce priveste numarul acestora, castigator va fi PS4.

Astfel, pe PS4 vei avea un numar mai mare de jocuri dedicate, conform unor statistici in 2017 erau in jur de 100, fata de aproape 70 cat avea xBox One. In schimb, daca vrei sa folosesti in continuare jocurile mai vechi, mergi pe xBox, care iti ofera posibilitatea de a juca in continuare jocurile preferate pe care le ai deja la versiunile anterioare, de pe xBox 360 si xBox.

Pe acesta vei putea rula usor si jocurile pe care le ai deja din versiunile anterioare, fara a mai fi nevoie sa le achizitionezi din nou. Un alt avantaj in ceea ce priveste jocurile, ca si punct in plus pentru xBox, in comparatia xBox One vs PS4, este ca poti sa achizitionezi jocurile si de pe alte site-uri, putand sa ai si reduceri foarte mari. 

La capitolul imprumuturi, ambele console castiga un punct in comparatia xBox sau PS4, deoarece permit amandoua sa faci schimb cu prietenii, singura conditie fiind sa detii discurile pentru a le putea schimba si rula. Poti usor sa ai acces la jocuri PS4 si daca devii membru PSN Romania, fiind si la curent cu noile trenduri. 

Desi tine de gusturile fiecaruia, sunt o serie de jocuri exclusiviste care merita atentia ta, si astfel, in confruntarea PS4 vs xBox One, castigator la fi PS4, cu mai multe titluri foarte populare. 

 

Software

 daca alegi ultimele versiuni de pe piata, indiferent spre care inclini balanta, cu siguranta vei fi multumit. Astfel, daca ai de ales intre xBox One vs xBox One S, mergi pe ultima varianta, mai compacta decat prima, cu suport 4K si 1 TB ca si spatiu de stocare.

In ceea ce priveste xBox One S specificatii tehnice, sta mai bine decat versiunea anterioara si te vei bucura de un nivel mai performant in timpul jocului. La cealalta varianta mergi pe PS4 Pro, care vine de asemenea cu suport 4K si specificatii tehnice superioare, fata de versiunea anterioara.

Aplicatii

 Fiind o permanenta intrecere intre cele doua console PS4 vs xBox One, producatorii au ajuns sa ofere cam aceleasi aplicatii, ambele satisfacatoare pentru utilizator. Daca in versiunile anterioare pentru xBox aveai nevoie de un cont special pentru a le accesa, acum producatorul a renuntat la acesta si poti sa mergi pe un cont Silver, gratuit. 

Ambele platforme iti ofera posibilitatea de a accesa aplicatii de interes precum Netflix, HBO Go, Hulu, Amazon Prime dar si Twitch, YouTube etc. Pentru acces ai nevoie de o conexiune de internet de calitate, pentru consola, si un abonament, daca este cazul (spre exemplu Netflix). 

Pentru a putea accesa Netflix, trebuie sa iti setezi contul pe consola si gasesti in mediul online pasii pe care ii ai de facut pentru fiecare platforma in parte, atat xBox, cat si PS4.

 

Specificatii tehnice

 Vom face si o scurta analiza in ceea ce priveste specifiicatiile tehnice, pentru PS4 sau xBox.

PS4 specificatii: procesor 1.6 GHz 8 core AMD Jaguar; placa video 1.84 TFLOP AMD Radeon; memorie RAM 8GB GDDR5; HDR; capacitate de stocare de 500GB si 1T (ce se poate upgrada).

xBox One specificatii: procesor 1.75 GHz 8 core AMD; placa video 1.31 TFLOP AMD Radeon; memorie RAM 8GB GDDR3; capacitate de stocare de 500GB si 1T (cu HDD extern).

Daca e sa analizam PS4 vs xBox One S, ambele dispun de 4k, acestea fiind versiuni mai noi si mai performante. 

Analizand Playstation vs xBox din punctul de vedere al specificatiilor tehnice, observam ca nu sunt mari diferente, fiecare avand plusuri si minusuri, care se compenseaza. Ambele au Bluetooth 4.0, unitate optica DVD/Blu-Ray si Wi-fi (PS4 – 802.11 a/b/g/n/ac, 2.4 GHz si 5 GHz; xBox – Gigabit Ethernet a/b/g/n, 2.4 GHz si 5 GHz).

La capitolul rezolutie, PS4 are castig de cauza, avand 1920 x 1080, in timp ce xBox are 1536 x 864.  Si in ceea ce priveste xBox sau PS4 modare, lucrurile au devenit asemanatoare, deoarece noile versiuni nu mai pot fi modate si nici pe viitoar nu sunt prea multe sanse sa apara vreo posibilitate.

Controllere

Nu putem sa facem o comparatie viabila PS4 sau xBox One, fara sa ne referim si la controllere, acestea fiind foarte importante pentru a putea sa te bucuri de o experienta placuta in timpul jocului. 

Astfel xBox One vs xBox 360, a crescut, si daca la modelele precedente erau mari diferente, acum acestea s-au pierdut, fiecare producator in parte dorind sa ofere module potrivite si usor de gestionat. 

Sunt destul de asemanatoare, avand butoanele grupate in acelasi fel, foarte la indemana. Forma este putin diferita si tine de preferintele fiecaruia spre ce model se va indrepta.  Controllerul pentru PS4 este mai slim, cu manerele mai bine definite, putand astfel sa il tii mai ferm in timp ce joci. 

 

Astfel, ca si o concluzie, daca vrei sa iti achizitionezi o consola noua si nu stii ce sa alegi intre xBox One S vs PS4 slim, cum ambele sunt confortabile si se comporta bine in timpul jocului, mergi pe ceea ce le diferentiaza si anume jocurile exclusiviste. In categoria jocuri, PS4 Pro sta mult mai bine, atat ca numar, cat si ca popularitate.

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu