6 tipuri de rezolutie video si ce trebuie sa stii despre acestea

Am modificat articolul ultima data pe: 26.04.24

 

Rezolutia se masoara in numarul de pixeli, adica al elementelor grafice care compun o imagine digitala. Iti oferim in articol cele mai importante informatii pe care este bine sa le detii cu privire la principalele tipuri de rezolutii: SD, HD, FullHD, QuadFHD, UHD si 8k, la ce tip de aparate le intalnim si ce avantaje au.

 

In momentul in care decizi achizitionarea unui aparat foto-video, a unui televizor sau monitor, ori a unor servicii de filmare a unui eveniment important din viata ta: nunta, botez, absolvire etc., calitatea imaginii si claritatea detaliului sunt elemente capitale. Acestea depind insa de rezolutia dispozitivului utilizat pentru imortalizare. Cu cat numarul de pixeli de pe suprafata imaginii este mai mare, cu atat redarea va fi mai fidela. Iti oferim asadar un tablou comparativ al principalelor tipuri de rezolutie video.

 

SD (Standard Definition)

Este rezolutia de filmare clasica, de 720 x 480 pixeli. Poate fi intalnita cu specificatiile 480p sau 480i. „P” este abrevierea de la progresiv, iar „i” de la interpolat si se referă la rata de împrospătare – refresh rate a imaginii, altfel spus la viteza cu care apar liniile de pixeli pe ecran. In cazul imaginii interpolate, aceasta este tremurata, deoarece sunt reprezentate initial liniile impare, apoi cele pare. Cea progresivă are încărcare secvenţială.

Filmarile SD pot fi stocate cu usurinta pe DVD, un astfel de disc recipient putand sa pastreze o inregistrare de aproximativ 1 ora si jumatate. SD foloseste un aspect al imaginii – aspect ratio, termen ce desemneaza  raportul dintre latimea si inaltimea imaginii, de 4:3, denumita si fullscreen. Chiar daca pe un ecran mic diferenta de calitate a imaginii in favoarea inregistrarii HD pare nesemnificativa, ea exista si poate fi lesne remarcata pe o proiectie mai mare.

Dispozitivele care au rezolutia video SD sunt din ce in ce mai rare si incep sa-si piarda si avantajul de pret, pe masura ce tehnologia avanseaza cu pasi de urias.

 

 

HD (High Definition)

A fost, multa vreme, cel mai popular si mai utilizat tip de rezolutie video. Are dimensiuni de 1280 x 720 pixeli (exprimata si ca 720p, deci este o rezolutie progresiva). Dupa cum se poate observa cu usurinta, exista o diferenta notabila intre SD si HD in favoarea celei din urma ca numar de pixeli, deci si calitatea imaginii este proportional imbunatatita.

Aparatele care filmeaza HD pot converti inregistrarile si in format SD, in cazul in care persoana care doreste sa vizioneze filmul nu dispune de tehnologie de inalta definitie. Poti gasi cu usurinta si la pret bun camcordere, camere de supraveghere sau camere auto, ca sa nu mai vorbim de televizoare, care sa inregistreze sau sa redea HD.

Cu cat rezolutia este mai mare, cu atat calitatea imaginii este superioara, dar, in acelasi timp, si dimensiunea fisierului rezultat creste. De aceea, a fost nevoie de crearea unor posibilitati de comprimare a formatului. Astfel a aparut formatul HDV, pentru camere video digitale, compatibil insa si cu DV, folosit in cazul casetelor video.

 

Full HD (Full High Definition)

Acest tip de rezolutie progresiva detine la momentul actual pozitia de lider in preferintele utilizatorilor, orice camera video buna din zilele noastre atingand standardul. Inregistrarea FHD are 1920 x 1080 pixeli, cam de 5 ori mai mult decat cea standard si aproape dublu in raport cu High Definition, diferente reflectate in calitatea filmarii. Ca urmare, si spatiul de stocare necesar este ajustat pe masura. 

Din aceste rationamente, a aparut si discul Blue-Ray, cu o capacitate de 25 G. Utilizarea acestor discuri insa implica si achizitionarea unor playere compatibile, deci cheltuieli in plus. Ca si in cazul filmarilor HD, Full HD se preteaza la o aspect ratio de 16:9 (widescreen), marca a imaginii de inalta definitie.

 

QuadFHD (Quad Full High Definition sau 2k)

Cu dimensiuni de 2560 x 1440 pixeli, acest tip de rezolutie face trecerea de la i si p la k, noul sistem de referinta pentru performantele de inregistrare si redare digitale in cazul televizoarelor, smartphonurilor, monitoarelor si camerelor profesionale.

Desi in raport cu tehnologia SD sau HD se poate spune ca 2 k revolutioneaza piata video, testele arata ca ochiul uman nu poate percepe cu precizie diferentele intre Full HD si QuadFHD.

 

UHD (Ultra High Definition sau 4k)

Cu un numar de pixeli de 4 ori mai mare decat formatul Full HD, adica 3840 x 2160 pixeli, inregistrarile 4K Ultra High Definition reprezinta nivelul urmator in lumea digitala. Noua revolutie a HD-ului ofera detalii de o finete si fidelitate extraordinare, reusind sa surprinda la microscop fiecare element din experientele tale. 

 

 

In mod firesc, acest aspect implica unele conditii de utilizare. Vei avea nevoie de spatiu de depozitare virtuala mai mare si de disponibilitate de transfer rapid si/sau transmisie directa. Si resursele computerului pe care editezi filmarea trebuie sa fie ridicate, atat in ceea ce priveste memoria, cat si performantele.

Desi filmarile UHD ies clar invingatoare din punct de vedere calitativ in orice competitie cu cele realizate prin tehnologiile anterioare, dispozitivele 4k nu numai ca sunt compatibile cu redarea Full HD, ci chiar sunt capabile sa inregistreze si in acest format, lasandu-ti libertatea de a alege si de a folosi rezultatul cel mai potrivit pentru tine. Pentru o mai buna performanta de stocare, arhivare si transfer poate fi utilizat formatul XAVC, care comprima cantitatea de biti transferati pe secunda de la 960 la pana in 100.

Pentru a-ti face o idee si mai clara despre recordurile atinse de 4k UHD trebuie sa afli ca pot reda peste 1 miliard de nuante in varianta premium si “doar” 16.7 milioane in cazul produselor mai ieftine. 

 

8k

Este rezolutia viitorului. 7680 x 4320 pixeli, de 16 ori mai mult decat numarul de pixeli din formatul Full HD, si de 4 ori fata de 4k, reprezinta performantele de inregistrare si de redare 8k. Denumita si 8k Super High-Vision, tehnologia a inceput sa fie folosita deja in industria cinematografica, iar primele gadgeturi care vor beneficia de ea vor fi lansate pe piata nu peste mult timp, insa la preturi care sunt foarte departe de disponibilitatile omului de rand.

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu