Camerele cu termoviziune versus cele cu functie Night Vision

Am modificat articolul ultima data pe: 29.03.24

 

Ai nevoie de o camera care sa te ajute sa vezi pe timp de noapte si nu stii exact ce sa alegi? Pentru ca desi similar, conceptul night-vision nu este acelasi cu termoviziunea, este bine sa afli ce iti ofera fiecare dintre cele doua categorii de produse si cand te ajuta mai mult un model cu infrarosu.

 

Pentru cei care cauta un dispozitiv care sa asigure o vedere buna pe timp de noapte, modelele de camera cu termoviziune si cele cu night vision sunt de obicei alegerile cele mai evidente. Inainte de a opta insa pentru una dintre variante, este bine sa stii ca aceste doua categorii de dispozitive functioneaza diferit si ofera fiecare avantaje si dezavantaje pe care este bine sa le cunosti, pentru a putea alege cea mai buna optiune si a o folosi corect.

 

Lumina si radiatiile infrarosii

Ochiul uman, aparatele foto si video care functioneaza pe timpul zilei si modelele cunoscute sub denumirea de camere night-vision folosesc acelasi principiu de baza si anume capacitatea luminii de a se reflecta de pe suprafetele pe care ajunge, creand astfel imagini pe pupila sau transmitand informatii catre senzorii vizuali ai dispozitivelor.

Spre deosebire de variantele night-vision, optiunile cu termoviziune utilizeaza caldura emisa de suprafate, obiecte si persoane pentru a crea imagini. Acuratetea datelor oferite de aceste aparate depinde atat de capacitatea lor de a detecta radiatiile infrarosii, cat si de sensibilitatea la diferentele de temperatura, care ajuta la definirea corecta si clara a limitelor dintre doua suprafete sau corpuri. Cele mai bune camere cu termoviziune ofera o precizie de pana la 0.05oC.

 

 

Cand vorbim despre radiatii infrarosii sau termice ne referim atat la oameni si animale, organisme care isi creeaza propria caldura, cat si la dispozitive electronice care se incalzesc in timpul functionarii si materiale expuse razelor solare (piatra, vegetatie, tabla etc.) care acumuleaza razele infraosii si apoi le emit la randul lor.  

Atat lumina vizibila, folosita de dispozitivele pentru vedere nocturna, cat si radiatiile infrarosii fac parte din spectrul electromagnetic, diferenta fiind data de lungimea de unda care defineste fiecare categorie. Astfel, lumina vizibila ochiului se incadreaza in general intre 400 si 700nm, in timp ce razele infrarosii au o lungime de unda cuprinsa intre 700nm si 1mm. Dispozitivele care lucreaza cu lumina vizibila nu pot vedea radiatiile termice si invers, deci cu o camera night-vision nu vei putea depista caldura generata de persoane si obiecte si invers, cu o camera cu termoviziune nu vei putea percepe obiectele asa cum le vezi cu ochiul liber.

 

Caracteristicile imaginii

Este foarte usor sa diferentiezi o camera de tip night-vision de una cu termoviziune doar privind display-ul si observand modul in care este redata imaginea. In primul caz imaginea este verde, Fotonii sunt captati de un senzor foarte sensibil si transformati apoi in electroni. Acestia sunt la randul lor multiplicati si trecut printr-un ecran cu fosfor care creeaza o imagine ce reda o varianta mult mai luminoasa a celei captate.

Pentru ca ochii umani sunt mai sensibili la culoarea verde decat la alte variante din lista cromatica, aparatele de acest tip sunt construite pentru a reda imaginea captata in nuante de verde care variaza catre alb si negru. Cu alte cuvinte, se folosesc toate tehnicile disponibile pentru a intensifica putina lumina disponibila pe timp de noapte, indiferent ca vorbim despre cea emisa de stele si luna sau despre o varianta artificiala de intensitate redusa.

 

 

De cealalta parte a baricadei, camerele cu termoviziune reprezinta in esenta un senzor IR care detecteaza radiatiile infrarosii degajate de persoane, obiecte, plante, animale, suprafete etc. Si in acest caz totul se transforma in electroni care transmit mai departe informatia catre display-ul integrat dispozitivului. De aceasta data imaginea nu mai este insa redata in tonuri de verde, ci intr-o varietate de culori variind de la rosu intens pana la albastru si violet, in functie de temperatura perceputa a elementelor ilustrate.

Spre deosebire de camerele night-vision, optiunile cu termoviziune necesita putin mai multa pregatire si experienta pentru interpretarea imaginii, de multe ori contururile si delimitarile intre diferitele obiecte nefiind la cel de usor de sesizat ca in cazul aparatelor care se bazeaza pe lumina vizibila.

 

Utilizare diurna si nocturna

Pentru ca sunt concepute pentru a intensifica cat mai mult lumina disponibila in conditii de vizibilitate redusa, optiunile night-vision nu prea au utilitate pe timp de zi, cand poti vedea foarte bine cu o camera normala sau cu ochiul liber. 

De asemenea, sunt dificil de folosit la rasarit sau apus, cand lumina nu este nici destul de puternica pentru a permite observarea cu ochiul liber, nici suficient de slaba pentru a putea utiliza senzorii puternici si sistemul de amplificare, imaginea obtinuta fiind aproape alba. Aceste modele sunt asadar limitate si destinate situatiilor in care este nevoie de vizibilitate buna pe timp de noapte, cand intunericul nu este totusi complet.

Folosind caldura degajata de corpuri ca sursa de informatie pentru formarea imaginii, alternativele termice nu depind deloc de lumina vizibila. Pot asadar functiona foarte bine si ziua, cand soarele este sus pe cer, si noaptea, sub lumina stelelor, dar si intr-o incapere cufundata complet in intuneric, fara absolut nici o sursa de lumina.

 

Eficienta in conditii dificile

Asa cum probabil te astepti deja, si la categoria conditii dificile de utilizare versiunile cu termoviziune par a fi mai bune decat cele night-vision. Vorbim in acest caz despre ceata, fum, praf ridicat de vant, frunzis sau orice tip de vegetatie mai putin densa, prin care modelele cu infrarosu reusesc sa vada in timp ce cele night-vision nu. Asta nu inseamna insa ca o camera cu termoviziune este infailibila. 

Pentru ca foloseste diferentele de temperatura pentru a reprezenta obiectele si persoanele dintr-un spatiu, daca mediul este foarte cald, imaginea va fi afectata, senzorul fiind pus in imposibilitatea de a diferentia intre elementele analizate.

 

 

Utilitate si adaptabilitate

In timp ce camera de tip night-vision are o utilitate specializata, fiind conceputa in mod special pentru a imbunatati vizibilitatea pe timp de noapte, alternativele lor cu termoviziune au aplicatii ceva mai largi, fiind folosite atat in operatiunile militare si actiunile de salvare, cat si in industrie, medicina, agricultura si constructii, permitand evaluarea rapida a riscurilor de incendiu, fisurilor in izolatia termica, problemelor din instalatia electrica, patologiei de sistem circulator etc.

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu