Cel mai bun radio

Am modificat articolul ultima data pe: 19.03.24

 

Radiouri – Opinii si Recenzii in 2024

 

Chiar daca lumea spune ca epoca radioului s-a cam dus, exista destul de multi ascultatori de posturi, iar abundenta de aparate de pe piata dovedeste acest lucru. Putem spune ca am ramas surprinsi de numarul mare de modele, dar si de cat de variate sunt acestea. Astfel, a fost greu sa fim cat de cat obiectivi in alegerile recomandarilor, asa ca o pondere considerabila in stabilirea acestui top au considerat-o recenziile si vanzarile. Asadar, suntem de acord ca produsul Sony ICF-306 ar merita recomandat, intrucat este un model portabil de calitate, cu un design atractiv si cu o sensibilitate ridicata la captarea posturilor. Pentru doritori, include si o mufa jack pentru casti. O a doua recomandare este Panasonic RF-2400DEG-K, cu indicator fluorescent pentru scala, cu alimentare prin priza sau baterii si cu bec care semnaleaza cand un post a fost prins la frecventa optima.

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cel mai bun!

Sony ICF-306
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Datorita circuitului integrat, este foarte sensibil la receptionarea posturilor, comparativ cu aparatele digitale. Include iesire pentru casti, iar plasticul din care este construit a fost laudat in recenzii pentru rezistenta sa.

Poate fi pus in functiune doar utilizand baterii (doua de tip AA). Absenta alimentarii prin cablu la priza a dezamagit multi utilizatori.

Din toate punctele de vedere, acest radio este construit pentru a fi transportat din loc in loc. Cu o forma simpla, in care manerul si antena nu se vor agata de obstacole (gen bretele de geanta) si cantarind doar 400 de grame, este aparatul potrivit pentru vacante.

A 2-A OPTIUNE!

Panasonic RF-2400EG-K
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Are bec care anunta utilizatorul cand un post este prins la frecventa optima, se poate alimenta atat la priza, cat si prin baterii, iar indicatorul de la scala este fluorescent, ceea ce permite cautarea posturilor si pe intuneric.

Necesita patru baterii deodata, ceea ce inseamna mai multe cheltuieli pentru a le inlocui. La 690 de grame, este mai greu decat alte modele, ceea ce influenteaza capacitatea de transport.

Acest model este un radio portabil cu un difuzor destul de generos (7 centimetri), prin urmare are un sunet de calitate, chiar daca este mono. Per total, ofera destul de mult pentru categoria sa de preturi.

A 3-a Optiune!

Sony ICFC1B
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Este echipat si cu ceas cu alarma, utilizatorul putand opta pentru tiuit ori pentru pornirea direct pe un post de radio, la desteptare. Designul cubic, modern, este un punct forte, iar avantajul faptului ca trece singur la ora de vara elimina grijile reglajelor aditionale in acele zile.

Functia de snooze este fixa, din 10 in 10 minute. Multi utilizatori prefera o functie snooze reglabila la minut.

Chiar daca nu este un model portabil, modelul prezentat aici este in topul vanzarilor datorita aspectului, calitatii constructiei si usurintei cu care este controlat prin butoanele de pe panou.

 

 

Pareri despre cele mai bune radiouri

 

 

Sony ICF-306

 

Unul din primele lucruri care ies in evidenta la acest aparat de radio este forma sa compacta, fara antene care sa iasa in evidenta (aceasta fiind pliata in spatele sau), in timp ce butonul de volum este situat pe lateral, iesind in evidenta, usor de gasit. Sub acest buton se afla mufa jack de 3,5 milimetri, pentru casti, iar butonul de cautare posturi este deasupra.

Mai mult decat atat, din spate ii iese si un maner, pentru a-l transporta cat mai usor cu putinta. Are tuner pentru unde medii si scurte (FM si AM), iar ca alimentare, utilizeaza doua baterii de tip AA, care nu sunt incluse in pachet. Din punct de vedere tehnic, este echipat cu un circuit integrat de tip superheterodina. Asta inseamna ca poate sa prinda foarte bine toate posturile, insa s-ar putea sa sufere de interferente de la alte electronice, daca sunt prea aproape.

In ceea ce priveste sunetul, difuzorul este slab (0,1 Wati), iar castile scot doar sunet mono. Multi dintre cei ce cauta cele mai bune radiouri portabile sunt interesati de marime si greutate. Acest aparat masoara 19 x 9,7 x 5,1 centimetri si cantareste 400 de grame. Ca dezavantaje, din pacate foloseste doar baterii si nu se poate alimenta extern, ori incarca cu un adaptor.

 

Avantaje:

Circuitul de tip superheterodina ii asigura o capacitate de receptie ridicata, pentru un aparat atat de mic.

Manerul sau antena stau pliate in spate, prin urmare nu se agata de lucruri atunci cand il transportati.

Include si iesire pentru casti.

Plasticul din care este alcatuit este de calitate ridicata, asigurand trainicia produsului.

 

Dezavantaje:

Nu poate fi alimentat prin adaptor, ori incarcat, ci functioneaza doar prin baterii AA.

 

 

 

 

Panasonic RF-2400DEG-K

 

Acest radio portabil, mic si destul de clasic ca forma, dar si prin controalele analogice, poate insela la prima vedere privitorul. Asta deoarece tunerul este semi-digital, ceea ce il face mai precis si ofera si posibilitatea de extindere a semnalului de receptie pe undele AM prin functia de control automat al frecventei.

Cadranul cu scala este mare – se pot vedea usor cifrele care arata frecventa, precum si indicatorul. Mai mult decat atat, indicatorul este fluorescent, ceea ce inseamna ca veti putea cauta posturi chiar si pe timp de noapte, fara sa aprindeti lumina. Un maner cu balama asigura un transport usor in mana, iar antena telescopica se fixeaza intr-un lacas special, ca sa nu se agate de diverse obiecte.

Un beculet rosu de tip LED se va aprinde cand prindeti un post la frecventa optima, aspect considerat util de multi utilizatori. Nu stim daca ar fi just sa spunem ca este cel mai bun radio de tip portabil, cu un singur difuzor, insa faptul ca poate fi folosit si la priza, cu adaptor, cu siguranta ca ii justifica popularitatea in topurile de vanzari. Include si iesire stereo pentru casti.

 

Avantaje:

Cand prinde un post la frecventa optima, anunta utilizatorul prin aprinderea unui beculet.

Se poate alimenta atat prin baterii (4 de tip AA-LR6), cat si la priza.

Difuzorul de 3 Wati este mare (7 centimetri in diametru), generand un sunet de calitate.

Indicatorul de la scala este fluorescent, iar asta va permite prinderea posturilor si pe intuneric.

 

Dezavantaje:

La 690 de grame, este usor mai mare decat alte modele de radiouri portabile din gama sa de preturi, avand nevoie de 4 baterii deodata, ce inseamna ca veti cheltui mai multi bani pe ele decat la alte modele.

 

 

 

 

Sony ICFC1B

 

Unul din principalele avantaje ale acestui radio este faptul ca include ceas desteptator cu alarma – un element indispensabil pentru cei care se trezesc devreme. Forma sa este cubica, cu difuzoarele pe lateral, iar in fata este vizibil display-ul cu cristale lichide, luminate, iar butoanele de control se afla deasupra, cu exceptia volumului, care este pe latura cu difuzorul.

Puteti opta pentru o alarma standard, cu sunet repetitiv, electronic, sau pentru a porni radioul atunci cand trebuie sa va treziti – o solutie, in multe cazuri, mai placuta decat alarmele standard. Mai mult decat atat, puteti seta si regiunea in care locuiti, asa incat ora sa se sincronizeze automat (recunoaste ora de vara). Controlul pentru radio (prinde frecventele AM si FM) este analogic, fara cautare digitala. Acest lucru poate fi considerat un avantaj sau nu, in functie de dorintele si gusturile utilizatorului.

Functioneaza conectat la priza, iar daca se intampla sa cada curentul, o baterie speciala dinauntru va mentine ceasul functionand – astfel, nu veti pierde ora de desteptare, alarma ramanand activa. Ca dezavantaje, functia de snooze este setata la intervale fixe (10 minute, 20 de minute), ceea ce s-ar putea sa nu fie pe masura nevoilor unora din cumparatori.

 

Avantaje:

Include ceas cu alarma, atat cu tiuit, cat si cu aprinderea pe radio in momentul desteptarii.

Are un design modern, placut, cubic, cu toate comenzile usor de gasit.

Se alimenteaza la priza, insa, in caz de pana de curent, o baterie auxiliara va alimenta ceasul.

Recunoaste ora de vara, reglandu-se singur de doua ori pe an.

 

Dezavantaje:

Are functia de snooze fixa (10 minute, 20 de minute), iar multi utilizatori prefera o functie de snooze reglabila dupa propriile preferinte.

 

 

 

 

Blaupunkt PP5BR

 

Compania germana Blaupunkt s-a lansat, in ultimii ani, pe domeniul electronicelor de casa (inainte, producea sisteme audio pentru masini si atat), iar acest radio, la un pret bun, are un design usor retro, insa incorporeaza sisteme de redare moderne, precum muzica stocata pe carduri SD sau pe stick-uri USB. Un alt avantaj notabil al modelului, pe care putine radiouri de dimensiuni mici il au, este posibilitatea de incarcare a bateriei prin priza.

Astfel, nu veti fi nevoiti sa cheltuiti bani pe acumulatori schimbabili, iar absenta acestora va insemna mai putina poluare, daca nu vor fi reciclati dupa aruncare (se stie cat de nocive sunt bateriile pentru mediu). In cazul in care doriti sa ascultati muzica de pe telefon sau tableta, este prezenta si o intrare auxiliara de tip jack 3,5 milimetri. Elementul de radio este digital in intregime, cu cautare automata si cu o memorie ce poate tine minte pana la 60 de posturi!

O eventuala problema este faptul ca prinde doar canale pe frecventa FM, nu si pe AM (unde medii). Masoara 18 x 10 x 10 centimetri, prin urmare poate incapea cu usurinta pe o noptiera, iar greutatea sa este de 720 de grame. Puterea sa este de 6 Wati.

 

Avantaje:

Poate reda si muzica de pe stick-uri sau de pe carduri SD.

Include o telecomanda de mici dimensiuni, usor de folosit.

Se poate incarca la priza, prin urmare este eliminata nevoia de a cumpara baterii in mod constant, daca transportati aparatul cu dumneavoastra.

Are carcasa din lemn, ceea ce inseamna ca cele doua difuzoare de 1,5 Wati fiecare vor genera un sunet mai bun decat la radiourile din plastic.

 

Dezavantaje:

In ceea ce priveste tunerul, nu poate prinde posturi decat in unde scurte (FM).

 

 

 

 

PNI-8428BT

 

Am decis sa includem in lista si un radio, ieftin si bun, destinat exclusiv posesorilor de masina. De fapt, daca luam in calcul si prezenta intrarii auxiliare cu mufa jack de 3,5 milimetri, slotul pentru carduri SD si interfata USB, denumirea potrivita pentru acest produs ar fi player media si nu simplu radio.

Mai mult decat atat, include si o interfata Bluetooth, prin care veti putea face streaming de muzica de pe telefoane, tablete sau laptopuri fara a fi nevoie de vreun fir. Iar daca doriti ca si pasagerii din spate sa poata manevra comenzile aparatului, fara a se lungi pana la consola centrala a masinii, este prezenta in pachetul produsului si o mica telecomanda! Memoria radioului stocheaza pana la 18 posturi, display-ul luminat cu LED-uri albastre este usor vizibil si relaxant, iar mufele de conectare sunt de tip ISO, universale.

Puterea aparatului este de 45 de Qati pe fiecare din cele patru canale (doua boxe fata, doua boxe spate). Masoara 188 x 58 x 122 milimetri, iar ca dezavantaje, nu are adaptor pentru mufa de la antena in pachet, asa ca aceasta va trebui cumparata separat.

 

Avantaje:

Pretul la care este comercializat este destul de mic, printre cele mai convenabile pentru astfel de produse.

Include slot pentru carduri SD, interfata USB pentru stick-uri si Bluetooth, daca doriti sa faceti streaming de pe telefoane sau tablete.

Telecomanda este convenabila, pentru ca si pasagerii din spate sa poata umbla la aparat.

Include reglaje pentru frecventele joase si inalte, iar puterea sa este de 4 x 45 de Wati.

 

Dezavantaje:

Va trebui sa cumparati un adaptor pentru mufa de la antena, in cazul multor modele de masina (inclusiv Dacia).

 

 

 

 

Fepe FP-201U

 

Iata o varianta optima pentru persoanele care sunt in cautarea unor dispozitive cu ajutorul carora sa poata asculta in mod frecvent muzica, fara sa fie conditionate de durata bateriei. Vei putea gasi postul preferat indiferent de frecventa pe care este redat, deoarece aparatul poate functiona pe 4 benzi AM, FM, SW1 si SW2 (ultimele doua sunt utilizate pentru sursele externe). Pentru a receptiona mai usor semnalul, antena se roteste la 360 grade.

Produsul are si iesire pentru casti, de aceea vei putea asculta muzica fara a-i deranja pe cei din jur. Daca ai stocate melodiile preferate pe dispozitive de memorie externa, aparatul  iti ofera posibilitatea de a conecta stick-ul USB, cardul SD sau CD-ul.

Acesta foloseste doua surse de alimentare: pentru momentele in care utilizezi dispozitivul in interior il poti conecta la priza, iar acumulatorul reincarcabil poate fi o varianta optima atunci cand vrei sa redai melodiile preferate in spatiile in care nu exista sursa de energie. Pentru un transport facil, obiectul are un maner pozitionat in partea de sus.

 

 

Sony DSXA210UI

 

Iata un model de radio la un pret bun care este special creat pentru bordul masinii. Acesta are un format 1DIN, de aceea display-ul este mai ingust. Cu toate acestea, pentru o citire mai usoara, ecranul are o aliniere verticala, iar contrastul este mai puternic comparativ cu un ecran obisnuit.

Dispozitivul permite reglarea bass-ului si personalizarea auditiei, datorita celor 10 moduri prestabilite a egalizatorului, de aceea vei putea scoate in evidenta sunetele instrumentelor muzicale. Pentru a reda melodiile preferate de pe device-urile externe, produsul are un port USB. Acest orificiu este util si pentru persoanele care vor sa redea continutul audio prin intermediul aplicatiilor existente pe telefon.

Produsul va fi si pe placul persoanelor carora le place sa cante, pentru ca are setari care diminueaza vocea interpretului si astfel conducatorul poate face karaoke in timp ce se afla la volan. Radioul are un tuner digital care permite gasirea automata a posturilor, tot ce va trebui sa faci este sa apesi pe butonul de cautare.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu