Radiouri portabile – Opinii si Recenzii in 2024
Cum ascultati posturile preferate de radio: la telefon, prin live streaming pe calculator, pe combina, sau la aparate radio dedicate? Ei bine, daca ati optat pentru ultima varianta, s-ar putea sa utilizati si un radio portabil, ori sa doriti unul, caz in care acest articol este pentru dumneavoastra. Recomandarile noastre pentru anul curent incep cu Panasonic RF-2400DEG-K, care ne-a impresionat prin faptul ca are un difuzor mare (7 centimetri si 3 Wati) care genereaza sunete clare. Are scala cu indicator fluorescent si un beculet rosu care va indica cand ati captat un post la frecventa optima. Pe scurt, imbina portabilitatea cu un sunet puternic si clar. Pe langa acest model, mai putem recomanda si Sony ICF-306, care este foarte sensibil in prinderea posturilor, are o constructie solida, totodata oferind si iesire de tip jack pentru ascultarea prin casti. Dupa cum cunosteti formatul nostru, mai jos prezentam in detaliu specificatiile acestor recomandari, alaturi de alte aparate bine cotate pe piata:
Tabel comparativ
Are scala cu indicator fluorescent, ca sa puteti prinde posturi si pe intuneric. Difuzorul de 7 centimetri este considerabil mai mare decat al altor radiouri, ceea ce rezulta intr-un sunet clar. Include si beculet care anunta cand ati prins un post la frecventa optima.
Multe persoane care cauta radiouri portabile doresc un produs cat mai usor. La 690 de grame, acest model este printre cele mai grele de acest tip.
Bine-construit, cu o scala usor de citit si cu un difuzor relativ puternic (3 Wati), acest radio permite ascultarea posturilor chiar si in medii galagioase, de exemplu intr-un atelier sau la bucatarie.
Circuitul de tip superheterodina ii ofera o sensibilitate deosebita la prins posturi, are un design simplu, modern, fara butoane mari, iar iesirea pentru casti este utila pentru utilizatorii ce doresc sa asculte radio fara a-i deranja pe cei din jur.
Nu puteti sa il alimentati la priza, prin urmare va trebui sa investiti constant in baterii AA pentru a-l folosi.
Este un radio portabil solid construit, rezistent, arata bine in timp ce este si discret, iar controalele sale sunt usor de utilizat si de gasit prin pipait. Per total, isi justifica foarte bine pretul, care nu este ridicat oricum.
Are un pret aproape imbatabil, pentru categoria sa de produse. Este si foarte mic (12 centimetri inaltime si 190 de grame), putand fi transportat in buzunare, are doua led-uri, pentru a va avertiza cand ramane fara baterie si cand prinde posturile la frecventa optima.
Antena sa telescopica nu are un lacas propriu, prin urmare se poate agata, indoi sau rupe destul de usor, daca nu sunteti atenti.
Pentru cei care doresc aparate foarte mici si ieftine, recomandam cu caldura acest mini-radio. Calitatea brandului respectiv se vede in constructia sa, iar eficienta in captarea posturilor pe AM si FM este ridicata, datorita circuitului superheterodina cu care este echipat.
Pareri despre cele mai bune radiouri portabile
Panasonic RF-2400DEG-K
Pentru unii utilizatori, cel mai bun radio portabil ar trebui sa nu faca compromisuri cand vine vorba de marimea difuzorului, intrucat o membrana cu un diametru mare va putea reda clar frecventele, in special pe cele joase sau medii. Pentru acest model Panasonic, creatorii s-au axat pe un difuzor de aproape 7 centimetri, ceea ce ii ofera un sunet superior multor altor modele.
Mai mult decat atat, tunerul are o scala mare, cu indicator fluorescent, iar functia digitala de extindere a semnalului de receptie va permite o prindere mai usoara a posturilor pe unde medii (AM). In plus, ca sa stiti exact cand un post a fost captat la frecventa optima, veti putea sa va uitati la beculetul de deasupra scalei, care se aprinde rosu in acel moment.
Antena telescopica se prinde cu usurinta intr-un lacas special, cand nu este inchisa, iar manerul este rabatabil. Asadar, aceste elemente nu se vor agata usor de alte obiecte, cand transportati radioul in geanta. Un alt avantaj este faptul ca poate fi alimentat direct de la priza, dar si cu baterii, fiind necesare patru de tip LR6 (cunoscute si sub numele de AA). La 690 de grame, este ceva mai greu decat alte modele, dar nu stim cati dintre cumparatori vor considera acest fapt un dezavantaj.
Avantaje:
Include scala cu indicator fluorescent, pentru a putea prinde posturi si pe timp de noapte.
Are un difuzor de 7 centimetri si 3 Wati, destul de mare si puternic pentru un aparat portabil, insa genereaza sunet de calitate.
Led-ul rosu se aprinde atunci cand prindeti un post la frecventa optima.
Permite alimentare atat la priza, cat si cu baterii de tip AA – LR6.
Dezavantaje:
Este mai greu decat alte radiouri (690 de grame) si foloseste 4 baterii deodata, in timp ce multe alte modele folosesc doua.
Sony ICF-306
Daca am incepe descrierea acestui model mentionand faptul ca se axeaza pe un circuit integrat de tip superheterodina, o mare parte din cititori ar crede ca i-am luat din prima cu o abordare prea tehnica. Ca sa explicam ce inseamna asta, putem spune ca acest tip de circuite sunt specifice vechilor radiouri din anii ‘80, care prindeau toate posturile – iar aceasta abilitate este un avantaj, sensibilitatea modelului fiind redutabila.
Ca vanzari, se afla printre cele mai bune radiouri portabile, judecand dupa numarul de recenzii. Forma sa, fara vreun maner care sa iasa in evidenta si cu butoanele discrete (mai putin cel de volum, care iese in lateral) ii ofera o oarecare eleganta. Include mufa pentru casti, de tip jack, pentru cei ce doresc sa asculte astfel posturile preferate, iar ca alimentare, foloseste doar baterii (doua de tip AA). Sunetul nu impresioneaza din cale-afara, difuzorul avand 0,1 Wati.
Insa, recenziile au spus ca vocile se aud surprinzator de clar, la acest aparat. In plus, laude au fost primite si de materialele rezistente din care este construit. Ca dimensiuni, este relativ compact, masurand 19 x 9,7 x 5,1 centimetri si cantarind 400 de grame.
Avantaje:
Este construit cu materiale de calitate, recenziile spunand ca rezista bine la cazaturi usoare (de la cel mult 1 metru inaltime – dar nu va incurajam sa testati acest fapt).
Circuitul pe superheterodina ii ofera o sensibilitate deosebita in prinderea posturilor.
Design-ul sau este atractiv, fara elemente care sa iasa in relief, ori butoane mari (manerul si antena se pliaza in spate).
Include si iesire pentru casti.
Dezavantaje:
Nu functioneaza decat cu doua baterii AA, optiunea pentru adaptor la priza nefiind prezenta.
Sony ICF-P26
Acest radio portabil, ieftin si bun, de la Sony, sta drept ca un soldatel atunci cand il puneti pe un raft, scala pentru tuner aflandu-se in partea superioara a aparatului, deasupra grilei pentru difuzor. Din prima, veti observa doua beculete: unul care se aprinde cand aparatul aproape ramane fara baterie, iar celalalt se aprinde cand ati captat un post la frecventa optima.
Un element care ii asigura simplitatea in design este ca, cel putin din fata, nu vedeti butoanele, acestea fiind incorporate pe laterala, in timp ce in spate sta pliata antena. Beneficiati si de iesire pentru casti, dar si de maner, acesta fiind pliat tot in spate. Alimentarea se face cu doua baterii de tip AA, iar puterea difuzorului este de 0,1 Wati.
Ca dimensiuni, este printre cele mai mici radiouri portabile de pe piata, masurand 119 x 69 x 38 milimetri si cantarind doar 190 de grame – asta inseamna ca poate incapea cu usurinta chiar si intr-un buzunar. Ca sa mentionam niste dezavantaje, antena nu se prinde intr-un lacas special cand e pliata, asa ca se poate agata usor si rupe, daca nu sunteti atenti, iar sunetul de pe casti nu este stereo.
Avantaje:
Este unul din cele mai mici radiouri portabile (119 x 69 x 38 milimetri si 190 de grame).
Se comercializeaza la un pret mai mult decat avantajos.
Este echipat si cu leduri ce semnifica prinderea posturilor la frecventa optima si atunci cand bateria e in pericol sa se goleasca.
Butoanele, amplasate lateral, nu se vor agata de alte obiecte cand il transportati in genti.
Dezavantaje:
Sunetul de la casti nu este stereo, iar antena nu are lacas special, putandu-se agata usor de alte obiecte.
Blaupunkt PP5BR
Acest radio portabil, la un pret bun, va sta destul de bine pe o noptiera in dormitor, mai ales daca luat in considerare faptul ca are ceas cu cristale lichide, amplasat frontal. Cele doua difuzoare se afla deasupra, iar antena telescopica va iesi din spate, oferind un aer vintage aparatului.
Carcasa sa, cu colturi rotunjite, este din lemn, fapt care ofera o rezonanta mai buna vibratiilor sunetului in comparatie cu plasticul, precum si o eleganta aparte. Pe langa tunerul digital FM, cu cautare automata, mai puteti folosi aparatul pentru a asculta muzica de pe carduri SD, stick-uri de memorie USB sau de pe telefoane sau tablete, folosind intrarea auxiliara audio cu jack de 3,5 milimetri.
Unul din cele mai proeminente avantaje ale sale este si bateria reincarcabila la priza, care elimina cheltuiala pe baterii separate, care se arunca o data ce au fost consumate. Are o putere totala de 6 Wati si in pachetul de livrare este inclusa si o telecomanda mica. Mai mult decat atat, are si doua difuzoare, spre deosebire de cele mai multe modele din lista noastra, ceea ce permite o auditie stereo.
Avantaje:
Include ceas cu afisaj luminos cu LED-uri.
Carcasa din lemn sporeste rezonanta si, implicit, calitatea sunetului.
Include si posibilitatea de redare a muzicii de pe stick-uri USB, carduri SD si telefoane, prin intrare auxiliara.
Avand tuner digital, va cauta si prinde posturile automat.
Dezavantaje:
Daca il luati la drum, va trebui sa gasiti o priza pentru a-l reincarca, intrucat ofera o autonomie de maximum 5-6 ore.
Madison ESMADRETRORADIO-E
La prima vedere, aparatul pe care il vom descrie aici nu pare a fi un model portabil de radio, el imitand vechile echipamente audio din perioada anilor ‘30 – ‘50. Are un corp masiv, care imita lemnul, de dimensiuni relativ mai mari decat la alte radiouri (30 x 16,5 x 19,8 centimetri si 2,12 kilograme), si butoane mari, cu scala intre ele.
Cu toate acestea, este portabil, avand o baterie reincarcabila prin adaptor, direct de la priza. Mai mult decat atat, se poate conecta la telefoane, tablete sau alte gadget-uri prin interfata Bluetooth 4.1, daca doriti sa faceti streaming de muzica de pe ele. Include cablu auxiliar pentru conectarea altor aparate, iar ca putere, consumul total al sau este de circa 10 Wati.
Producatorul specifica si frecventele ce pot fi generate de difuzor, de la 80 de Hertzi la 18 kilohertzi, nu chiar toata paleta audibila pentru om, dar destul de aproape. Tunerul FM este analogic, prin urmare veti cauta posturile rotind un buton, in timp ce veti fi cu ochii pe scala luminata.
Avantaje:
Aspectul retro al acestui aparat este un element aparte, pentru cei ce gusta stilul estetic respectiv.
Are un difuzor de 5 Wati, considerabil mai puternic decat al altor radiouri portabile.
Se poate reincarca la priza, folosind adaptorul inclus.
Puteti face si streaming prin Bluetooth de la telefon, daca doriti.
Dezavantaje:
Nu are maner de transport si nu incape in posete ori buzunare.
Lasa un comentariu
1 Comentariu
April 7, 2022 at 5:51 am
discuri de winil
Raspunde