Ce este senzorul de proximitate la telefon

Am modificat articolul ultima data pe: 26.04.24

 

Numeroasele dezvoltari tehnologice au transformat simplul telefon folosit pentru apeluri si, in cel mai bun caz, mesaje, intr-un adevarat dispozitiv fara de care unii dintre noi nu am putea trai. Una din micile inovatii aduse smartphone-ului este senzorul de proximitate, o piesa despre care vom vorbi pe larg astazi si pe care vei invata sa o apreciezi, poate. 

 

Telefonul mobil a devenit un adevarat accesoriu de nelipsit sau o extensie a propriei maini pentru multi, insa adesea uitam de unele din functiile si piesele sale care ne fac viata mai usoara. Pentru ca nimic sa nu interfereze cu ecranul atunci cand vorbesti la telefon, de pilda, a fost inventat senzorul de proximitate care blocheaza actionarea display-ului prin atingere. 

Aceasta mica piesa se afla in partea superioara a smartphone-ului, in apropierea difuzorului, permitand convorbirile fara probleme, fara a activa din greseala aplicatii sau a inchide automat apelul cand atingi ecranul cu urechea. Totodata, va ajuta la economisirea energiei deoarece ecranul e una din cele mai “mancatoare de energie” parti ale dispozitivului. 

 

Cum functioneaza un senzor de proximitate pentru telefon

Senzorul de proximitate este o mica piesa care functioneaza pe baza apropierii oricarui obiect de telefon, fara a necesita contactul fizic. Detecteaza cand ceva este aproape si activeaza o functie interna adecvata. In cazul majoritatii dispozitivelor, este situat sus, alaturi de camera frontala. 

Pentru detectarea momentului in care telefonul este apropiat de diferite suprafete sau surse, acel senzor de proximitate va folosi un flux de lumina din spectrul infrarosu pe care ochii nostri nu il percep. Se va activa imediat ce telefonul percepe apelul si reflexia luminii va fi monitorizata prin intermediul unei diode fotosensibile. Acest tip de tehnologie se foloseste de zeci de ani si la telecomenzi, fiind adaptata telefoanelor. 

Senzorul cu infrarosu va fi cel care pune in practica si sistemul de alarma, mai ales a celor situate la usa sau geamuri, in acest caz putand avea eficacitate la pana la 5 metri in fata. Cand identifica obiecte, afisajul si iluminarea vor fi oprite. 

Modalitati de activare si dezactivare a senzorului de proximitate de pe telefon

Pentru a verifica daca senzorul de proximitate al telefonului functioneaza, vei suna pe cineva si vei pune mana in dreptul sau, moment in care ecranul ar trebui sa se inchida. Cand iei mana din acel loc, ecranul ar trebui sa se activeze din nou. 

De regula, un senzor de proximitate este mereu activ astfel incat sa te ajute sa nu apesi taste sau functii in timp ce vorbesti la telefon. Cand acesta da semne ca ar fi defect sau ca nu functioneaza cum trebuie, il poti dezactiva si reactiva la loc. 

Posibile probleme care denota defectiuni:

  • Ecranul se inchide inainte sa ridici telefonul la ureche
  • Ecranul ramane intunecat dupa ce apelul s-a terminat
  • Ecranul nu se intuneca atunci cand duci smartphone-ul la ureche. 

 

Aceste lucruri pot avea la baza motive hardware sau software. Iti prezentam cateva posibile solutii. 

  • Verifica ecranul de zgarieturi si murdarie

Este posibil ca display-ul sa fie murdar sau crapat in zona in care se afla acel senzor de proximitate, asa ca vei lua un servetel si il vei sterge bine, uitandu-te cu atentie si inspectand ecranul. In cazul in care ai crapaturi sau zgarieturi serioase ce impiedica functia, este cazul sa vizitezi un service. 

  • Indeparteaza folia de protectie

Daca iti protejezi ecranul cu o folie, aceasta poate fi de vina pentru eventuale probleme ale senzorului de proximitate. Va fi necesar sa o scoti cu grija si sa stergi bine cu un servetel microfibra. 

  • Da un restart telefonului

Este posibil ca, atunci cand dispozitivul nu a mai fost restartat de mult timp, acesta sa fie suprasolicitat si sa nu mai functioneze in parametri normali. E recomandat sa restartezi telefonul o data pe saptamana caci poti aduce functiile care esueaza inapoi la viata. 

  • Cand ti-ai facut update ultima data la sistemul de operare?

Nu putine sunt cazurile in care senzori de proximitate se defecteaza cand telefonul a ramas in urma cu update-urile. Aceste actualizari ale OS-ului sunt menite a rezolva bug-uri si probleme, imbunatatind performantele si functionalitatea. De obicei nu se fac manual, in cel mai bun caz primind o notificare sa iti faci update. Daca nu ai mai primit asa ceva de mult timp, verifica din setari, caci iti poti rezolva si problemele cu senzorii in acest mod. 

  • Resetarea dispozitivului

In cazul in care nici una din solutiile de mai sus nu a functionat si ai un sezor de proximitate Samsung sau al altui telefon defect, urmatoarea incercare va fi resetarea la datele din fabrica. Ai grija sa faci un backup pe un hard inainte pentru a nu pierde informatii (muzica, videoclipuri, poze etc.). 

  • Apeleaza la un service

Daca nimic nu functioneaza si ai ramas in pana de idei, urmatoarea solutie este sa vizitezi un service, unde este posibil sa trebuiasca sa inlocuiesti senzorul, daca e defect, cu unul nou. Cand nu ai experienta in piese si modul in care functioneaza telefoanele, este mai bine sa nu te apuci de reparatii DIY cu clipuri de pe net ca si tutoriale. 

De ce ai nevoie de senzor de proximitate

Senzorul de proximitate ramane o piesa fiabila a smartphone-ului din simplul motiv ca nu are o constructie mecanica mai complexa. Putine vor fi cazurile in care acesta se defecteaza iremediabil. Cum deja ai aflat, devine o componenta cu utilitate deosebita atunci cand vorbesti la telefon, deoarece nu te mai ingrijorezi cu privire la problemele ce pot aparea daca apesi din greseala pe ecran in timp ce il tii la ureche. 

Cand ecranul nu este activat, deci e inchis, il poti manui fara probleme si scazi riscul scaparii acestuia pe jos printr-o apucare necorespunzatoare. In plus, senzorul acesta duce la mentinerea unei autonomii mai mari a bateriei deoarece ecranul e inchis in timp ce sustii un apel de voce. 

Un alt aspect pozitiv al acestui senzor in telefonul Xiaomi, de exemplu, este ca acumulatorul nu se mai supraincalzeste, o problema pe care o au mobilele atunci cand ecranul e aprins pentru mult timp. Se va uza mai greu si va avea o durata de viata mai mare inainte de a necesita cu adevarat inlocuire cu un model mai performant. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu