Wireless versus wired in cazul unui mouse de gaming – argumente pro si contra

Am modificat articolul ultima data pe: 27.02.21

 

Gamerii isi cumpara cu mare grija dispozitivele periferice (si nu numai), iar unul dintre acestea este mouse-ul. Un astfel de articol e necesar sa fie ales cu grija si sa fie suficient de performant, astfel incat sa ofere rezultatele de care ai nevoie.

De obicei, multi se intreaba daca sa opteze pentru un device wireless sau unul cu fir (wired), iar in cele ce urmeaza iti vom dezvolta putin ambele variante si iti vom spune ce avantaje si dezavantaje au.

 

Ce este un mouse wireless

Dispozitivele care se conecteaza prin intermediul tehnologiei Wi-Fi sunt din ce in ce mai cautate si mai apreciate. Nevoia de a scapa de fire i-a atras si pe producatorii de mouse-uri, care au scos pe piata device-uri moderne, care pot fi conectate prin doua metode: Bluetooth si receptor.

Primele sunt de un real folos in cazul celor care nu detin porturi USB pe gadgetul dorit, dar e necesara o placa de baza compatibila cu o astfel de tehnologie. Celelalte au nevoie de un receptor, care e de dimensiuni foarte mici si se introduce intr-un orificiu USB al laptopului, TV-ului etc.

Articolele wireless te vor ajuta sa scapi de fire inutile si sa ai o conexiune rapida. Nu sunt chiar atat de preferate de catre gameri, deoarece sunt ceva mai lente ca modelele cu fir si uneori pot interfera cu alte dispozitive Wi-Fi (routere, de exemplu).

Ce este un mouse wired

Aceasta denumire este data modelelor care folosesc firul pentru a se conecta la sistem. Respectivul cablu trebuie introdus intr-un port USB al unitatii centrale sau al monitorului si e de multe ori varianta preferata de gameri, datorita semnalului foarte bun.

Un mouse wired poate avea dimensiuni diferite ale firului si caracteristici demne de apreciat pentru gameri, pe care le vom dezvolta mai mult putin mai jos.

 

Cum aleg un mouse de gaming

Cand esti pasionat de jocuri, mouse-ul are un rol important, deoarece te ajuta sa te bucuri de o astfel de activitate intr-un mod eficient si simplu. El este de un real folos cand vine vorba de jocuri FPS, strategie etc.

Cand vrei sa cumperi un astfel de gadget, fii atent/a la cat de acurat este in miscari, la cat de rapid reactioneaza. Aici un rol important il poate juca tipul senzorului. Cele mai recomandate sunt cele optice, deoarece au o acuratete foarte demna de apreciat. Cele laser sunt putin mai imprecise, dar au avantajul faptului ca functioneaza fara probleme pe toate tipurile de suprafete.

Apoi, conteaza mult si rezolutia, care este exprimata in DPI (Dots Per Inch). Daca acest indice e mai mare, inseamna ca va trebui sa misti cat mai putin device-ul pe suprafata de rulare. O rezolutie de pana in 1.600 DPI necesita miscari ample, pe cand una mai mare, mai reduse. Ideal ar fi sa optezi pentru o varianta care sa-ti permita reglarea acestei caracteristici.

Un alt indice foarte important tine de modalitatea de conectare a mouse-ului: wireless (portabil, aspect minimalist, putin mai lent) sau cu fir (conexiune foarte stabila, raspuns rapid).

Cand cumperi un astfel de produs, fii atent/a si la butoanele existente. Ele e bine sa fie cat mai multe si programabile, pentru a-ti permite modalitati de joc cat mai interesante.

Pentru unii conteaza si design-ul, motiv pentru care producatorii pluseaza si la acest capitol si variantele de gaming se remarca usor. Ele au tot felul de LED-uri, forme si insertii interesante.

 

Avantajele si dezavantajele unui mouse wireless

Pentru a cumpara cat mai informat/a e bine sa iei in calcul avantajele pe care le aduce cu sine o astfel de achizitie. In primul rand, vorbim de un device portabil, care nu are nevoie de cabluri de conectare. Astfel, nu te mai incurci mereu in tot felul de fire care sa te enerveze si care uneori sa te faca sa tragi accidental lucruri de pe birou.

Un alt avantaj al acestor produse consta in faptul ca ele pot fi intrebuintare la o distanta ceva mai mare fata de dispozitivul de redare (de obicei 10 metri), conexiunea facandu-se prin Bluetooth sau cu ajutorul unui receptor cu interfata USB.

In eventualitatea in care detii un gadget ce nu are porturi necesare pentru introducerea firului/receptorului, un mouse cu Bluetooth, wireless, este o varianta potrivita. El are nevoie doar de o placa de baza compatibila.

Produsele cu conexiune de acest fel sunt usor de mutat de la un device la altul si au un aspect mai minimalist si placut.

Dar, sa nu uitam si de dezavantaje, deoarece ele sunt importante de luat in seama mai ales cand vorbim de gaming. Mouse-urile Wi-Fi sunt mai lente decat cele ce functioneaza cu ajutorul firului, dand o mica intarzirere care e deranjanta pentru jucatorii profesionisti. Totodata, exista riscul ca ele sa interfereze cu alte gadget-uri wireless, in eventualitatea in care receptorul e folosit la o distanta mai mare.

Un ultim dezavantaj consta in faptul ca astfel de articole se alimenteaza cu ajutorul bateriei si e neplacut sa ramai fara energie, cand ai cea mai mare nevoie.

 

Avantajele si dezavantajele unui mouse wired

Cand e vorba de gaming, marea majoritate a jucatorilor aleg sa cumpere modele ce se conecteaza prin fir. Aceste mouse-uri (aici lista comparativa) sunt foarte bune in ceea ce priveste precizia si nu vor avea intarzieri. Ele raspund instant la comenzi si nu exista riscul interferarii cu alte dispozitive.

Device-urile wired se alimenteaza de la PC/laptop etc., deci, nu necesita baterii si au un pret de achizitie care de cele mai multe ori e mai accesibil fata de cele wireless.

Referitor la dezavantaje, cel mai semnificativ e faptul ca mouse-urile cu fir functioneaza atata timp cat sunt conectate la unitatea centrala sau la monitor si permit extinderea ariei atat cat este lungimea cablului.

 

Care ar trebui sa fie optiunea finala

Ce alegi pana la urma? Daca esti gamer, cel mai bine ar fi sa optezi pentru un model cu fir. Acesta, asa cum am amintit mai sus va fi acurat in miscari si nu vei avea intarzieri in transmiterea semnalului.

Sunt si modele wireless foarte performante, insa, de cele mai multe ori sunt foarte scumpe in comparatie cu alte variante similare care se conecteaza prin cablu.

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments